Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνική ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν
  • [02] Φοιτήτρια γέννησε μόνη της-Νεκρό το βρέφος
  • [03] Επεισόδια στα γραφεία του ΝΑΤ
  • [04] Μέτρα Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων
  • [05] Διαμάχη στο δήμο Αθηναίων
  • [06] Βρήκε και παρέδωσε ένα εκατομμύριο δραχμές
  • [07] Εγκαίνια Συστήματος Ελέγχου Ναυσιπλοΐας
  • [08] Ληστεία σε Εμπορική Τράπεζα
  • [09] Συνάντηση Σημίτη-προέδρων ασφαλιστικών φορέων
  • [10] Αρχισε η δίκη της κόρης του Μιλόσεβιτς
  • [11] Τραγική η κατάσταση στη Σομαλία
  • [12] Αργεντινή: συνελήφθη αξιωματικός της δικτατορίας
  • [13] Γερμανία-φυσικές καταστροφές-απολογισμός
  • [14] Τελευταία μέρα για οικονομικές εκκρεμότητες 2001
  • [15] Συνάντηση Σημίτη με ΑΔΕΔΥ-ΓΣΣΕ
  • [16] Ναι στο Ευρώ λένε οι Ελληνες
  • [17] Επιλύθηκε το πρόβλημα με τις συντάξεις ΤΑΠ-ΟΤΕ
  • [18] Καύσιμα και ταξί μόνο σε Ευρώ
  • [19] Κύκλωμα με ακάλυπτες και πλαστές επιταγές
  • [20] Πρώτη προπόνηση του Σέρτζιο Μαρκαριάν
  • [21] Στον πάγκο της Ναντ ο Ανγκελ Μάρκος
  • [22] Εβδομήντα χρόνια Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
  • [23] Αναξιοποίητη δωρεά σε άτομα με σύνδρομο Down
  • [24] Πέθανε ο ακαδημαϊκός Αγγελος Γ. Γαλανόπουλος
  • [25] Βραβεία Ακαδημίας Αθηνών

    [01] Ελληνική ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 6:12:00 μμ

    H Ελλάδα θα συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του Αφγανιστάν, με έναν Λόχο Μηχανικού, ένα τμήμα ασφαλείας ενσωματωμένο στον Λόχο Μηχανικού, δύο Α/Φ C-130 καθώς επίσης και τα υλικά και μέσα των παραπάνω, μαζί με το αντίστοιχο προσωπικό και χειριστές των μηχανημάτων.

    Το σύνολο του προσωπικού θα ανέρχεται σε 124 άνδρες και αποτελείται εξ ολοκλήρου από εθελοντές, αξιωματικούς και επαγγελματίες υπαξιωματικούς. Παράλληλα, χθες και σήμερα στο Λονδίνο ο διοικητής της Ελληνικής δύναμης και ο διοικητής του Λόχου Μηχανικού συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Βρετανό διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης, Υποστράτηγο John McCall, για καθορισμό των λεπτομερειών επιχειρησιακής φύσεως και θεμάτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης.

    Η Ελληνική δύναμη σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ προβλέπεται να αναχωρήσει περί τα τέλη Ιανουαρίου του 2002 και θα έχει τρίμηνη διάρκεια.

    [02] Φοιτήτρια γέννησε μόνη της-Νεκρό το βρέφος

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 6:24:00 μμ

    Μια 22χρονη φοιτήτρια γέννησε κρυφά στο σπίτι της στην Κηφισιά την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα κοριτσάκι και έκοψε μόνη της τον ομφάλιο λώρο με αποτέλεσμα το παιδί να πεθάνει από αιμορραγία, ενώ και η ίδια έπαθε ακατάσχετη αιμορραγία και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της. Η κοπέλα η οποία σπουδάζει στη Βοστόνη και είχε έρθει για τις γιορτές στους γονείς της στην Κηφισιά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία όπου νοσηλεύεται. Μόλις χθες επειδή δεν μπορούσε να διαπιστωθεί η αιτία της αιμορραγίας της η φοιτήτρια αποκάλυψε στο γιατρό της ότι γέννησε και επειδή το παιδί πέθανε το τύλιξε με μερικά ρούχα και το έκρυψε κάτω από το κρεβάτι της.

    Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, βρέθηκε το βρέφος και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο όπου από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι ο θάνατός του επήλθε από αιμορραγία. Η κοπέλα είχε έρθει στην Ελλάδα στις 21 Δεκεμβρίου αλλά έκρυβε καλά την εγκυμοσύνη της, γι αυτό και οι γονείς της δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό.

    Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο εισαγγελέας ο οποίος θα αποφανθεί αν θα απαγγελθεί κατηγορία και τι είδους σε βάρος της νεαρής φοιτήτριας.

    [03] Επεισόδια στα γραφεία του ΝΑΤ

    Πηγή: ΕΤ-1 28/12/2001 3:10:00 μμ

    Ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου περίμενε το πρωί εκατοντάδες συνταξιούχους του ΝΑΤ, που στήθηκαν στην ουρά για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος. Πολλοί από τους απόμαχους της θάλασσας περίμεναν έξω από το ΝΑΤ από τα χαράματα και μόλις άνοιξαν οι πόρτες του μεγάρου εισέβαλαν στην κυριολεξία, αιφνιδιάζοντας τους υπαλλήλους. Οπως ήταν φυσικό, δημιουργήθηκε συνωστισμός και ένταση. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.500 άτομα κατάφεραν τελικά να καταθέσουν τα χαρτιά τους και να πάρουν σειρά για την χορήγηση του επιδόματος.

    [04] Μέτρα Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων

    28/12/2001 12:56:00 μμ

    Σειρά μέτρων θα εφαρμόσει μετά τις 3 το απόγευμα η Τροχαία, για τη διευκόλυνση εξόδου των κατοίκων από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία για την αργία του νέου έτους. Για διευκόλυνση μετακίνησης των οχημάτων θα παραχωρηθούν από μια ακόμα λωρίδα στα δύο Εθνικά οδικά δίκτυα Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας. Ενώ, παράλληλα θα υπάρχει συνεχής αστυνόμευση με στόχο την ασφαλή και ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Τα ίδια μέτρα θα ληφθούν και κατά τις ημέρες των Θεοφανείων.

    Ευνοϊκός θα είναι ο καιρός σήμερα και αύριο για όσους προγραμματίζουν να ταξιδέψουν για την πρωτοχρονιά.

    Από τη Δευτέρα όμως αναμένεται επιδείνωση και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τις πρώτες πρωινές ώρες έκλεισαν προσωρινά εξαιτίας έντονης χιονόπτωσης οι δρόμοι Τρίπολης-Καλαμάτας και Τρίπολης-Σπάρτης.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται πλέον χωρίς προβλήματα καθώς μηχανήματα καθάρισαν τα χιόνια.

    Οι οδηγοί που κινούνται στο επαρχιακό κυρίως οδικό δίκτυο της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας πρέπει να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

    [05] Διαμάχη στο δήμο Αθηναίων

    Πηγή: ΕΡΑ 28/12/2001 7:16:00 μμ

    Διαμάχη έχει ξεσπάσει στη δημοτική παράταξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το κόστος των εκδηλώσεων του Δήμου ΑΘηναίων την Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα. Ο Δημοτικός Σύμβουλος και στέλεχος της ΝΔ Αγγελος Μοσχονάς κατηγορεί τη δημοτική αρχή για κακή διαχείριση και υποστηρίζει ότι το κόστος ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 338 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ ο Αντιδήμαρχος Νίκος Απέργης δηλώνει ότι το κόστος ανέρχεται σε 236 εκατομμύρια.

    [06] Βρήκε και παρέδωσε ένα εκατομμύριο δραχμές

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 7:01:00 μμ

    Δεματάκι με ένα εκατομμύριο δραχμές βρήκε το πρωί στην πλατεία Πάργης στα Γιάννενα ο Ελευθέριος Ντάσιος υπάλληλος του ΟΤΕ και το παρέδωσε αμέσως στην υποδιεύθυνση ασφάλειας Ιωαννίνων. Ο Ντάσιος που είναι και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Σελών δήλωσε ότι ούτε στιγμή δεν σκέφτηκε να κρατήσει τα ξένα χρήματα και αμέσως κατευθύνθηκε στην Αστυνομία και τα παρέδωσε.

    Στο μεταξύ, στην Αστυνομία είχε πάει ο δικηγόρος Νικόλαος Παπαγιάννης κάτοικος Ιωαννίνων που δήλωσε την απώλεια των χρημάτων. Μετά την εξακρίβωση των συνθηκών της απώλειας από τους αστυνομικούς τα χρήματα παραδόθηκαν στον Παπαγιάννη.

    [07] Εγκαίνια Συστήματος Ελέγχου Ναυσιπλοΐας

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 5:25:00 μμ

    Τα εγκαίνια του Συστήματος Ελέγχου Ναυσιπλοΐας στο Βόρειο Ιόνιο έγιναν χθες και σήμερα στην Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα αντίστοιχα από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη. Το Σύστημα Ελέγχου Ναυσιπλοΐας πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του διασυνοριακού προγράμματος Intereg II στο σκέλος Ελλάδα-Ιταλία και αναμένεται να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ναυσιπλοΐας στην περιοχή, καθώς δημιουργεί νέες συνθήκες ασφάλειας.

    Παρουσία του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κ. Συρίγου ο υπουργός εγκαινίασε και τη λειτουργία της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος με έδρα την Κέρκυρα. Το μεσημέρι ο κ. Ανωμερίτης επιθεώρησε και τον υπό ανέγερση νέο επιβατηγό σταθμό στο λιμάνι της Κέρκυρας.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας το έργο αλλά και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου θα έχουν ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών.

    [08] Ληστεία σε Εμπορική Τράπεζα

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 4:59:00 μμ

    Επτά εκατομμύρια δραχμές ήταν η λεία της ένοπλης ληστείας που έγινε στις 8.10 το πρωί στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στη διασταύρωση των οδών Χαροκόπου και Δημοσθένους στην Καλλιθέα. Δυο κουκουλοφόροι με την απειλή πιστολιού ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξαν τα χρήματα από ένα ταμείο και διέφυγαν με μοτοσικλέτα μικρού κυβισμού τύπου "Εντούρο".

    Δυο άλλοι κουκουλοφόροι επιχείρησαν να ληστέψουν στις 2.20 το μεσημέρι το υποκατάστημα της Εμπορικής που βρίσκεται στη λεωφόρο Ιωνίας 32 στον Αλιμο, αλλά απέτυχαν.

    Οι δράστες χτύπησαν την πόρτα της Τράπεζας που ήταν κλειστή, αλλά φυσικά οι υπάλληλοι που τους είδαν να φοράνε κουκούλες, ενώ ο ένας κρατούσε κοντόκανη καραμπίνα και ο άλλος πιστόλι, δεν άνοιξαν την πόρτα και οι επίδοξοι ληστές έφυγαν άπρακτοι με μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

    [09] Συνάντηση Σημίτη-προέδρων ασφαλιστικών φορέων

    Πηγή: ΕΤ-1 28/12/2001 1:25:00 μμ

    Με τους προέδρους συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών φορέων συναντάται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [10] Αρχισε η δίκη της κόρης του Μιλόσεβιτς

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 7:08:00 μμ

    Ξεκίνησε η δίκη στο Βελιγράδι της κόρης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με την κατηγορία ότι διατάραξε τη δημόσια τάξη πυροβολώντας επανειλημμένως την πρώτη Απριλίου φέτος, ενώ η αστυνομία του Βελιγραδίου προχωρούσε στη σύλληψη του πατέρα της, μετέδωσε το πρακτορείο Beta. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας παραμένει άγνωστη, όπως και η ποινή στην οποία μπορεί να καταδικαστεί η Μαρίγια Μιλόσεβιτς, στην περίπτωση που βρεθεί ένοχη. Η κατηγορουμένη εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών στην έναρξη της διαδικασίας.

    Οι εφημερίδες είχαν γράψει ότι οι σφαίρες από το περίστροφο της Μαρίγια Μιλόσεβιτς είχαν πλήξει το όχημα του μεσολαβητή της νέας κυβέρνησης που είχε αναλάβει να πείσει τον Μιλόσεβιτς να παραδοθεί, αλλά κανέναν αστυνομικό. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνελήφθη τελικά ύστερα από 36 ώρες διαπραγματεύσεων από τους αστυνομικούς στην κατοικία του, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Οταν ο πατέρας της Μαρίγια Μιλόσεβιτς ήταν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, η ίδια διηύθυνε ένα τηλεοπτικό κανάλι του Βελιγραδίου.

    [11] Τραγική η κατάσταση στη Σομαλία

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 5:55:00 μμ

    Τα Ηνωμένα Εθνη επανέλαβαν σήμερα την έκκληση τους για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σομαλία, όπου η ξηρασία και η οικονομική κρίση έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, και πρόσθεσαν πως αν αυτό συνεχιστεί οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως περίπου 500.000 άνθρωποι στη νότια Σομαλία, ειδικά στην περιοχή Γκέντο, υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων. "Εδώ και μήνες έχουμε προειδοποιήσει για την κρίση που υποβόσκει στη Σομαλία", τόνισε ο εκπρόσωπος του προγράμματος του ΟΗΕ για τη Σομαλία Κέβιν Φάρελ.

    "Η ξηρασία, η περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια, το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί μπορεί να σπρώξουν την ήδη επικίνδυνη κατάσταση πέρα από τα όρια", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Στον τεράστιο πληθωρισμό, στην παρατεινόμενη ξηρασία και στην απαγόρευση των εξαγωγών ζώων προς τις χώρες του Κόλπου προστέθηκε πριν λίγες εβδομάδες και το κλείσιμο της μεγαλύτερης εταιρίας εμβασμάτων της χώρας, της αλ-Μπαρακάατ.

    Η Ουάσινγκτον δέσμευσε το Νοέμβριο τις καταθέσεις της Σομαλικής αυτής εταιρίας, που έχει έδρα το Ντουμπάι, με τη αιτιολογία ότι "χρηματοδοτεί την τρομοκρατία" και ότι αποτελεί μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [12] Αργεντινή: συνελήφθη αξιωματικός της δικτατορίας

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 7:07:00 μμ

    Ο Αλφρέντο Αστίζ, πρώην πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, την περίοδο της δικτατορίας του 1976-1983, συνελήφθη και φυλακίστηκε χθες, κατόπιν αιτήματος των σουηδικών αρχών για την απαγωγή το 1977 μιας 17χρονης Σουηδέζας, η οποία αγνοείται έκτοτε, γράφει σήμερα η εφημερίδα της Αργεντινής "La Nacion". Ο πρώην αξιωματικός της δικτατορίας συνελήφθη χθες το βράδυ στην Μαρ ντελ Πλάτα που βρίσκεται νότια του Μπουένος Αϊρες κατόπιν εντολής του ομοσπονδιακού δικαστή Σέρτζιο Τόρες, διευκρινίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη δικαστικές πηγές της Αργεντινής.

    Ο Αστίζ αναμενόταν να υποβληθεί σήμερα σε ανάκριση στο Μπουένος Αϊρες, προσθέτει η ίδια πηγή. Ωστόσο καμία επίσημη πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την πληροφορία για τη σύλληψή του. Στα τέλη Νοεμβρίου, το ειρηνοδικείο της Στοκχόλμης είχε ζητήσει τη σύλληψη του Αστίζ και η σουηδική δικαιοσύνη είχε στη συνέχεια εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην αξιωματικού και είχε διατυπώσει στην Αργεντινή αίτημα για την έκδοσή του στη Σουηδία.

    Η σουηδική δικαιοσύνη προέβη στις ενέργειες αυτές έπειτα από μήνυση που κατέθεσε το Μάρτιο ο πατέρας της 17χρονης Ντάγκμαρ Χάγκελιν κατά του Αστίζ και τριών άλλων αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής για απαγωγή, βιασμό και φόνο της κόρης του. Σύμφωνα με τη σουηδική δικαιοσύνη, ο Αλφρέντο Αστίζ προσπάθησε να απαγάγει την Ντάγκμαρ Χάγκελιν το πρωί της 27ης Ιανουαρίου του 1977 για να υποβληθεί σε ανάκριση στο Μπουένος Αϊρες. Οταν εκείνη προσπάθησε να διαφύγει, ο Αστίζ την πυροβόλησε στο κεφάλι. Το σώμα της δεν βρέθηκε ποτέ. Ο 49χρονος Αλφρέντο Αστίζ, γνωστός ως ο "λευκός άγγελος του θανάτου", θεωρείται ένας από τους δεινότερους βασανιστές του δικτατορικού καθεστώτος του 1976-1983 στην Αργεντινή.

    [13] Γερμανία-φυσικές καταστροφές-απολογισμός

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 7:03:00 μμ

    Συνολικά 25 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν λόγω φυσικών καταστροφών σε όλοn τον κόσμο το χρόνο που φεύγει, αριθμός τουλάχιστον διπλάσιος από τις ανθρώπινες απώλειες που είχαμε το 2000, λόγω διάφορων φυσικών καταστροφών, ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή από την μεγαλύτερη παγκοσμίως ασφαλιστική εταιρεία, την "Munich Re", που εδρεύει στο Μόναχο (Γερμανία). Ειδικοί της ανωτέρω εταιρείας αναφέρουν ότι φέτος καταγράφηκαν 700 φυσικές καταστροφές, από τις οποίες οι 450 οφείλονταν σε πλημμύρες και καταιγίδες, έναντι 850 που είχαν σημειωθεί πέρυσι (αριθμός ρεκόρ για τα τελευταία 20 χρόνια).

    Το ύψος των οικονομικών ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφές ανήλθε κατά την "Munich Re" στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 7,5 δισεκατομμυρίων την περσινή χρονιά. Ο αυξανόμενος αριθμός των φυσικών καταστροφών οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό και στις κλιματολογικές αλλαγές, κατά την γερμανική ασφαλιστική εταιρεία που σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει ως την μεγαλύτερη φετινή φυσική καταστροφή το μεγάλο σεισμό στο βόρειο τμήμα της Ινδίας που έγινε στις αρχές του χρόνου και προκάλεσε το θάνατο 14 χιλιάδων ανθρώπων.

    Συνολικά το έτος 2001, σημειώθηκαν 80 σεισμικές δονήσεις σε όλο τον κόσμο που είχαν ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [14] Τελευταία μέρα για οικονομικές εκκρεμότητες 2001

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 3:49:00 μμ

    Τελευταία μέρα σήμερα για να ρυθμίσουν οι πολίτες οικονομικές εκκρεμότητες του 2001 σε εφορίες, τράπεζες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ειδικά για τις εφορίες, αυτές θα λειτουργήσουν μέχρι αργά το βράδυ προς εξυπηρέτηση του κοινού. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι παραπάνω τράπεζες και οι υπόλοιποι φορείς δεν θα εξυπηρετούν το κοινό, λόγω μετάβασης στο ευρώ.

    Στο μεταξύ, παρατείνεται για τις 2/1/2002 η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, που λήγει σήμερα. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση αυτή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

    Διακοπή λειτουργίας των ΑΤΜ της Εμπορικής Τράπεζας

    Η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα ATM της Τράπεζας που είναι εγκατεστημένα στα Καταστήματά της, δεν θα λειτουργούν από ώρας 23.00 της 31/12/2001 μέχρι και 06.00 της 01/01/2002, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες μετάπτωσης στο περιβάλλον Ευρώ. Ολα τα ATM της Εμπορικής Τράπεζας θα λειτουργούν με Ευρώ από ώρας 06.00 της 01/01/2002 και μετά.

    [15] Συνάντηση Σημίτη με ΑΔΕΔΥ-ΓΣΣΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 3:41:00 μμ

    Αίσθημα ευθύνης από τις επιχειρήσεις και υπομονή και προσοχή από τους πολίτες ζήτησε ο Πρωθυπουργός ενόψει της έλευσης του ΕΥΡΩ. "Το εγχείρημα της εισαγωγής του ΕΥΡΩ δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο και χρειάζεται μεγάλη οργανωτική προσπάθεια". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων. Ο κ. Σημίτης κάλεσε τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, να σεβαστούν τις ανησυχίες των πολιτών, να τηρήσουν τους κανόνες διπλής αναγραφής των τιμών, στρογγυλοποίησης και να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών.

    Για μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο

    Προς τους πολίτες ο κ. Σημίτης συνέστησε νηφαλιότητα, υπομονή και προσοχή επισημαίνοντας ότι το ΕΥΡΩ θα είναι ένα πιο ανθεκτικό και ισχυρό νόμισμα που θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και θα βοηθήσει στους στόχους της ανάπτυξης της οικοδόμησης ενός νέου κοινωνικού κράτους και της ενδυνάμωσης της διεθνούς θέσης της χώρας.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η εισαγωγή του ΕΥΡΩ εκφράζει την σταθερή βούληση του λαού και της κυβέρνησης να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό και την δημιουργία μίας ισχυρής Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ερωτηθείς για τα αιτήματα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πραγματική σύγκλιση και στο θέμα των εισοδημάτων ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει απ τη μία μέρα στην άλλη.

    ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: ζητούν κοινή συλλογική σύμβαση εργασίας με την ΕΕ

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σημείωσε την ανάγκη να ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα σημαντικό σταθμό για την χώρα την εισαγωγή του ΕΥΡΩ. Τόνισε ότι στόχος της ΓΣΕΕ είναι η υπογραφή μίας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με σκοπό τα εισοδήματα των ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων να φτάσουν το μέσο όρο της ΕΕ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου υπογράμμισε ότι με το ΕΥΡΩ είναι φανερή η απόκλιση των εισοδημάτων των ελλήνων εργαζομένων με τους Ευρωπαίους που φθάνει μάλιστα το 40% και γι αυτό υπογράμμισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα μέσα στο 2002 θα παλέψει για την πραγματική σύγκλιση.

    [16] Ναι στο Ευρώ λένε οι Ελληνες

    Πηγή: ΕΤ-1 28/12/2001 12:16:00 μμ

    Ναι στο ευρώ, παρά την ανασφάλεια που νιώθουν, λένε οι Έλληνες, μετά από έρευνα που διενήργησε η Κάπα Research και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Το Βήμα". Το 72% των Ελλήνων συνδέει το ευρώ με αλλαγή σελίδας στην ιστορία της χώρας, ενώ το 23,8% πιστεύει ότι είναι μία αλλαγή χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Το 34,4% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντικατάσταση της δραχμής με το ευρώ ενώ το 24,9% δεν ικανοποιείται από τον ερχομό του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

    H ισοτιμία ευρώ δραχμή είναι 340,75

    Αβεβαιότητα για τις συνέπειες του ευρώ στην οικονομική κατάσταση αισθάνεται το 35,4% των ερωτηθέντων ενώ το 55,4% δεν κρύβει την ανασφάλεια του για τον κίνδυνο να πέσει θύμα εξαπάτησης.

    Το 55% θεωρεί ότι εκείνη που θα ωφεληθούν περισσότερο από την κυκλοφορία του ευρώ είναι οι μεγάλες εταιρίες και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

    Με τον ερχομό του ευρώ τελειώνει ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, και ίσως γι` αυτό μεγάλη μερίδα των ελλήνων πολιτών σκοπεύει να κρατήσει ως ενθύμια κέρματα και χαρτονομίσματα σε δραχμές.

    Οι μισοί θεωρούν ότι δεν είναι προετοιμασμένοι για να χρησιμοποιήσουν το νέο νόμισμα στις καθημερινές συναλλαγές, κυρίως οι γυναίκες πάνω από 45 ετών. Αντίθετα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών το αντιμετωπίζουν με απόγνωση.

    Ωστόσο το 63,3% προβλέπει ότι θα το συνηθίσει σύντομα. Υπεύθυνο για την έλλειψη ενημέρωσης κρίνεται το κράτος καθώς το 63% πιστεύει ότι δεν ενημέρωσε σωστά τους πολίτες.

    Όλες οι επιχειρήσεις αν και εδώ και μεγάλο διάστημα προετοιμάζονται για την υποδοχή του ευρώ, τις τελευταίες ημέρες εργάζονται πυρετωδώς και δηλώνουν έτοιμες.

    Βέβαια δεν λείπουν και τα προβλήματα σχετικά με τον εφοδιασμό των μικρών κυρίως επιχειρήσεων.

    Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από το νέο νόμισμα. Για αυτό φροντίστε να ενημερωθείτε όσο γίνεται καλύτερα για το ευρώ και προμηθευτείτε τα κομπιουτεράκια που θα σας διευκολύνουν. Και να θυμάστε, η ισοτιμία ευρώ δραχμή είναι 340,75.

    [17] Επιλύθηκε το πρόβλημα με τις συντάξεις ΤΑΠ-ΟΤΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 5:32:00 μμ

    Επιλύθηκε το πρόβλημα που είχε ανακύψει με την καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου 2002 για τους συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Σήμερα καταβλήθηκε το ποσό των 6,5 δισ. δρχ. από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ήδη οι συντάξεις έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους μέσω των τραπεζών, οι οποίοι μέσω των ΑΤΜ, μπορούν να κάνουν χρήση.

    [18] Καύσιμα και ταξί μόνο σε Ευρώ

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 4:52:00 μμ

    Οι διανομείς καυσίμων, όπως επίσης οι οδηγοί ταξί αλλά και όσοι άλλοι ασκούν επαγγέλματα που εμπλέκουν μετρητές, υποχρεούνται να αναρτούν τις τιμές τους μόνο σε Ευρώ, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα που μπορούν να χρησιμοποιούν και τα Ευρώ αλλά και τα εθνικά νομίσματα κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, η ανάρτηση των τιμών των καυσίμων σε δύο διαφορετικές μονάδες μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, γι αυτό κι έπεισαν τις υπεύθυνες Αρχές για τη συγκεκριμένη αλλαγή.

    Έτσι λοιπόν, οι χώρες που ανήκουν στη ζώνη του Ευρώ, μπορούν να χωριστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Στις χώρες αυτές, οι τιμές των καυσίμων αναρτούνται σε Ευρώ από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο 2001, δηλαδή αρκετούς μήνες πιο πριν από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η Γερμανία, η οποία θα μετατρέψει τις τιμές των καυσίμων από μάρκο σε Ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2002. Η Ισπανία ακολουθεί την ίδια τακτική, ενώ η Ιταλία δίνει ένα χρονικό περιθώριο για το πέρασμα στο Ευρώ (μεταβατική περίοδος) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, σαν εξαίρεση στο γενικό κανόνα της 1ης Ιανουαρίου που έχει επιβληθεί από τις Βρυξέλλες.

    Πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων στη Γαλλία έχουν υιοθετήσει από τον Ιούλιο την ανάρτηση των τιμών τους μόνο σε Ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία η Shell άνοιξε δύο πρατήρια πρότυπα από τον Ιούλιο και η Galpenergia έξι από τα μέσα Αυγούστου. "Η Γερμανία προτίμησε να κάνει το οριστικό πέρασμα στο Ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2002 και να μη δημιουργηθούν πρατήρια-πρότυπα", εξηγεί ο Γκι Μπελλιέ, υπεύθυνος του μάρκετινγκ και των υποθέσεων σχετικά με το Ευρώ, της εταιρίας TotalFinaElf, της οποίας το δίκτυο επεκτείνεται σ όλη την Ευρώπη και συνεχίζει: "Την 1η Ιανουαρίου ή λίγο πιο αργά, οι εργασίες προετοιμασίας έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες πιο πριν σ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες".

    Ωστόσο, εκείνη τη μέρα, οι πελάτες πρέπει να υπολογίζουν ότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα είναι κλειστά από δύο έως έξι ώρες για να γίνουν οι αλλαγές στις ετικέτες των προϊόντων και στα πληροφοριακά συστήματα. Στα ταμεία θα υπάρχουν κομπιουτεράκια για τη διευκόλυνση του κοινού στις μετατροπές. Στις πρώτες δοκιμές πληρωμής σε Ευρώ που έγιναν στα πρατήρια των χωρών της πρώτης ομάδας (Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία Λουξεμβούργο ), 20% των πελατών δήλωσαν ευχαριστημένοι απ αυτό το πρώιμο πέρασμα στο Ευρώ, 70% αδιάφοροι και 10% δυσαρεστημένοι.

    [19] Κύκλωμα με ακάλυπτες και πλαστές επιταγές

    Πηγή: ΕΤ-1 28/12/2001 12:26:00 μμ

    Κύκλωμα το οποίο με ακάλυπτες και πλαστές επιταγές αγόραζε εμπορεύματα μεγάλης αξίας, εξάρθρωσε το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θύματα των επιτηδείων έχουν πέσει τουλάχιστον 70 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι απατεώνες αγόρασαν εμπορεύματα αξίας δυόμισι δισεκατομμυρίων δραχμών.

    [20] Πρώτη προπόνηση του Σέρτζιο Μαρκαριάν

    Πηγή: ΕΡΑ 28/12/2001 3:04:00 μμ

    Την απόκτηση δύο ποδοσφαιριστών ζήτησε από τη διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο Σέρτζιο Μαρκαριάν, που σήμερα προπόνησε πρώτη φορά τη νέα του ομάδα. Ο κύριος Μαρκαριάν είναι αισιόδοξος για τη φετινή πορεία του Παναθηναϊκού τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    [21] Στον πάγκο της Ναντ ο Ανγκελ Μάρκος

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 1:33:00 μμ

    Ο Αργεντινός Ανγκελ Μάρκος συμφώνησε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ναντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γαλλικός σύλλογος. Ο Μάρκος θα πάρει τη θέση του Ρεϊνάλντ Ντενουά, ο οποίος απολύθηκε μετά την τραγική πορεία των "καναρινιών" στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς βρίσκονται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας και κινδυνεύουν άμεσα με υποβιβασμό. Ο 58χρονος Αργεντινός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας δυόμισι χρόνων.

    [22] Εβδομήντα χρόνια Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 2:59:00 μμ

    Τα έβδομα γενέθλιά του γιορτάζει φέτος το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Η φετινή γιορτή είναι αφιερωμένη στα παιδιά των φίλων, των χορηγών και των δημοσιογράφων που στηρίζουν την ανάπτυξη του Παιδικού Μουσείου. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Σάββατο και θα αρχίσει στις 10 το πρωί. Στις τρεις το μεσημέρι οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι θα σβήσουν τα κεράκια των γενεθλίων. Ως τις 6 το απόγευμα, που θα διαρκέσει η γιορτή, παιδιά τεσσάρων έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλα τα εκθέματα.

    [23] Αναξιοποίητη δωρεά σε άτομα με σύνδρομο Down

    Πηγή: ΑΠΕ 28/12/2001 12:31:00 μμ

    Αναξιοποίητη παραμένει επί δύο, σχεδόν, χρόνια μια δωρεά στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με σύνδρομο Down Βορείου Ελλάδος, που δόθηκε με στόχο την επίτευξη αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με νοητική υστέρηση. Η δωρεά είχε γίνει από την δρ. Ευτυχία Νανάκου, μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες δωρήτριες, σε πρωτοβουλίες που αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες και η οποία, μεταξύ άλλων, ίδρυσε το Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος.

    Οι άνθρωποι που δεν έχουν εργασιακό ρόλο αποκλείονται από το κοινωνικό γίγνεσθαι

    Η δωρεά προβλέπει την χορήγηση στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με σύνδρομο Down ενός οικοπέδου 1625 τ.μ. με δύο κτίσματα στην Λακκιά Βασιλικών, με την προϋπόθεση να υλοποιηθεί στον χώρο, μία καινοτόμα δομή που θα λειτουργεί με στόχο την προώθηση όλων των ατόμων με σύνδρομο Down στον χώρο της εργασίας και της αυτονομίας.

    Στην ειδική μελέτη που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της ίδιας της δωρήτριας για τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου, καθορίζονται μάλιστα και τα άτομα που θα αποτελούν το επιστημονικό συμβούλιο για την πρώτη τριετία λειτουργίας του.

    Κυρίαρχο ρόλο στην μελέτη της κ.Νανάκου αποτελεί η εργασιακή αποκατάσταση και αυτονομία των ατόμων με νοητική καθυστέρηση καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "οι άνθρωποι που δεν έχουν εργασιακό ρόλο αποκλείονται από το κοινωνικό γίγνεσθαι". Στόχος μας, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου project (κέντρο προώθησης απασχόλησης-εργασίας και αυτονομίας Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες), είναι ουσιαστικά η δημιουργία μιας δομής που θα μπορέσει να επιτύχει τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων κάθε ΑΜΕΑ με την ταυτόχρονη εμπλοκή του στην κοινωνία των φυσιολογικών, αναφέρεται στην μελέτη και προτείνεται η λειτουργία 5 εργαστηρίων. Συγκεκριμένα, εργαστήρια ξυλουργικών μικροκατασκευών, παραγωγής και τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, επεξεργασίας χαρτιού (φασόν) αλλά και κατασκευής προϊόντων, κατασκευής ειδών δώρων και οικοτεχνίας-τροφοδοσίας.

    Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down, επειδή τα υπάρχοντα κτίρια στη Λακκιά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την λειτουργία των προτεινόμενων προγραμμάτων, ανέθεσε σε μηχανικό την εκπόνηση τεχνικής μελέτης στην οποία κρίθηκαν αναγκαίες παρεμβάσεις ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων δραχμών.

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θεοδόσης Γεωργιάδης δήλωσε ότι σύμφωνα με την μελέτη το υπάρχον κτίριο πρέπει να γκρεμιστεί και στη συνέχεια να γίνουν οι διαμορφώσεις που απαιτούνται για την λειτουργία του.

    "Ωστόσο, έχουμε υποβάλει 4 φορές στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας την πρόταση για την λειτουργία του κέντρου αυτόνομης διαβίωσης ζητώντας χρηματοδότηση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση, ούτε θετική ούτε αρνητική. Τα λειτουργικά έξοδα του κέντρου υπολογίζονται σε 66 εκατομμύρια δραχμές ετησίως", σημειώνει ο κ.Γεωργιάδης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, η λειτουργία του κέντρου αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του συλλόγου γιατί, "ο μεγαλύτερος φόβος των γονιών που έχουν παιδί με σύνδρομο Down ή με νοητική καθυστέρηση γενικότερα, είναι τι θα απογίνουν τα παιδιά τους μετά τον θάνατό τους. Το κέντρο αυτόνομης διαβίωσης που θα λειτουργεί και σαν φιλοξενείο θα μπορούσε να εξαλείψει ίσως αυτόν τον φόβο" καταλήγει ο κ.Γεωργιάδης.

    [24] Πέθανε ο ακαδημαϊκός Αγγελος Γ. Γαλανόπουλος

    Πηγή: ΕΡΑ 28/12/2001 3:21:00 μμ

    Πέθανε την Πέμπτη και κηδεύεται αύριο στις 11 πμ από τον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, ο ακαδημαϊκός Αγγελος Γ. Γαλανόπουλος. Ο Αγγελος Γ. Γαλανόπουλος εκλέχθηκε το 1949 έκτακτος καθηγητής της Σεισμολογίας και ευθύς αμέσως ανέλαβε την διεύθυνση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το 1959 έγινε τακτικός καθηγητής της έδρας της Σεισμολογίας και στη θέση αυτή, καθώς και στη διεύθυνση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, παρέμεινε μέχρι το τέλος Αυγούστου 1978 οπότε έγινε ομότυπος καθηγητής.

    [25] Βραβεία Ακαδημίας Αθηνών

    28/12/2001 12:04:00 μμ

    Οι θετικές επιστήμες απέσπασαν τη μερίδα του λέοντος στα ετήσια βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών. Στην τελετή, που έγινε χθες τιμήθηκαν ακόμη άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, με προσφορά στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στις ηθικές αξίες.

    Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Φαίδων Φέσσας και Δημήτρης Λουκόπουλος βραβεύτηκαν χθες από την Ακαδημία Αθηνών, για τη συμβολή τους στην εξάλειψη της Μεσογειακής αναιμίας στη χώρα μας.

    Η Ακαδημία στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική της συνεδρία βράβευσε επίσης τον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη για το σύνολο του έργου του, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, σε αναγνώριση της 40χρονης προσφοράς του στο θέατρο.

    Εξίσου, την Ξένια Καλογεροπούλου για την προσφορά της στο παιδικό θέατρο αλλά και το Ιδρυμα Ωνάση για την από ιδρύσεώς του πολιτισμική και κοινωνική του προσφορά όπως και τους δημοδιδάσκαλους Γρηγόρη Καραμάνη, Κωνσταντίνο Μιχόπουλο και Γεώργιο Κωνσταντινίδη για το έργο που επιτελούν στα Γιάννενα, Δράμα και Γρεβενά αντίστοιχα.

    Στα μετάλλια, βραβεία και στους επαίνους που απένειμε φέτος η Ακαδημία συμπεριλήφθηκε ο Σύλλογος "Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος" "των ομογενών της Νέας Υόρκης καταγομένων από τον Νικιά της Νισύρου, για την επί 90 χρόνια εθνική και κοινωνική τους δράση, όπως επίσης και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, για το έργο που επιτελεί από το 1904 μέχρι σήμερα στον τομέα της Γεωργίας.

    Ακόμα, η Ακαδημία Αθηνών δεν παρέλειψε να βραβεύσει μετά θάνατον, με χρηματικό έπαθλο τον πυροσβέστη Ιωάννη Κράγια, ο οποίος έχασε τη ζωή του επιτελώντας το καθήκον του στις 12 του περασμένου Μαΐου, στην κατάσβεση πυρκαγιάς τους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης.

    Επίσης, βράβευσε μετά θάνατον τους επιβαίνοντες του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που κατέπεσε, κάτω από δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι Αντόνιο Βακάρι (κυβερνήτης), Σοφία Μπεφόν (γιατρός) και Γιώργος Λεβεντζώνης (νοσηλευτής), στην προσπάθειά τους να σώσουν τη ζωή του συνανθρώπου τους.

    Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Νικόλαος Κονομής, στην ομιλία του με τίτλο "Το πολιτικό μήνυμα της αρχαίας τραγωδίας", υπογράμμισε ότι "σε μια αρχαία τραγωδία δεν θα πρέπει να βλέπουμε παντού πολιτικές ή ιστορικές αναφορές αλλά είναι βέβαιο ότι τέτοιοι υπαινιγμοί υπάρχουν είτε για να τονώσουν το ηθικό των πολιτών είτε για να τους αποτρέψουν από υπερβάσεις που οφείλονται στην αλαζονεία της μεγάλης ισχύος".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 December 2001 - 17:58:40 UTC