Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θύμα εκμετάλλευσης έπεσε ο Ρίτσαρντ Ρέιντ
  • [02] Όλα έτοιμα για το Ευρώ και το 2002
  • [03] Ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν
  • [04] Στον Βόλο οι 193 λαθρομετανάστες
  • [05] Εορταστικό ωράριο
  • [06] Απερρίφθη η αίτηση αναίρεσης του Βεντούρη
  • [07] Παραιτήθηκε ο Τίτος Πατρίκιος
  • [08] Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν την Βραζιλία
  • [09] Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στο Περού
  • [10] Aπέρριψε η Ινδία την πρόταση διαπραγματεύσεων
  • [11] Φιλλιπίνες: Εξτρεμιστές δολοφόνησαν χωρικούς
  • [12] Διαδήλωση στο προεδρικό μέγαρο της Αργεντινής
  • [13] Συνάντηση Ντενκτά-Κληρίδη

    [01] Θύμα εκμετάλλευσης έπεσε ο Ρίτσαρντ Ρέιντ

    29/12/2001 11:06:00 πμ

    Μια "χαμένη ψυχή" ήταν για τους συγγενείς του ο Βρετανός ο οποίος προσπάθησε να πυροδοτήσει εκρηκτικά που είχε κρύψει στα παπούτσια του μέσα σε αεροσκάφος που εκτελούσε υπερατλαντική πτήση, όπως τον χαρακτήρισε μία θεία του σε συνέντευξη της στη βρετανική εφημερίδα "Μίρορ". "Δεν είναι τρομοκράτης, είναι μια χαμένη ψυχή. Η ζωή του ήταν τόσο άδεια. Ήταν τόσο μόνος και βρήκε τη θαλπωρή με τους μουσουλμάνους αδελφούς του", τόνισε η θεία του Ρίτσαρντ Ρέιντ, Μαντλίν.

    Εξτρεμιστές εκμεταλλεύτηκαν τον ανιψιό μου

    Ο Ρέιντ ασπάστηκε τη μουσουλμανική θρησκεία την εποχή που έκτιε την ποινή του σε βρετανική φυλακή και μετά την αποφυλάκιση του επισκεπτόταν ένα τζαμί στο νότιο Λονδίνο.

    "Έγιναν η οικογένεια του και τους όφειλε πίστη. Δεν πιστεύω καθόλου ότι φλεγόταν από μίσος για τη Δύση. Όμως εξτρεμιστές εκμεταλλεύτηκαν τον ανιψιό μου. Απλώς πιστεύω ότι ήταν ευάλωτος και του ζήτησαν να κάνει κάτι. Είχαν γίνει η οικογένεια του. Εσείς δεν θα ήσασταν έτοιμοι να πεθάνετε για την οικογένεια σας; Οι περισσότεροι άνθρωποι θα το έκαναν. Πιστεύω ότι νόμιζε πως βρισκόταν σε ιερό πόλεμο. Τώρα προσεύχομαι στο Θεό να τον έχει καλά και ελπίζω ότι δεν τον χτυπούν στη φυλακή. Δεν συγχωρώ ότι έκανε, όμως ήταν τόσο χαμένος και μόνος που ήταν ικανοί να ελέγχουν τις πράξεις του κατ' αυτόν τον τρόπο", είπε η 50χρονης Μαντλίν Ρέιντ.

    [02] Όλα έτοιμα για το Ευρώ και το 2002

    29/12/2001 10:07:00 πμ

    Σε λιγότερο από 85 ώρες, με την έναρξη του 2002, θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ταυτόχρονα στην Ελλάδα και στις άλλες 11 χώρες της Ευρωζώνης τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα του ευρώ. Έκκληση σε φορείς και πολίτες να συμβάλλουν ενεργά στην απρόσκοπτη μετάβαση στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός μετά τις συσκέψεις που είχε χθες με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τραπεζίτες και εκπροσώπους των εργαζομένων και των παραγωγικών τάξεων.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάλεσε τις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να σεβαστούν τις ανησυχίες των καταναλωτών, από τους οποίους ζήτησε να επιδείξουν υπομονή και νηφαλιότητα.

    Ακόμη, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε τη μετάβαση στο ευρώ ως ένα νέο αισιόδοξο και δυναμικό ξεκίνημα της οικονομίας μας σε μια νέα, ενιαία ευρωπαϊκή ζώνη σταθερότητας και ευκαιριών.

    Ανοιχτές μέχρι αργά το βράδυ έμειναν χθες οι εφορίες προκειμένου το κοινό να ρυθμίσει τις οικονομικές εκκρεμότητές του, ενώ το αδιαχώρητο σημειώθηκε στις τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

    Τη Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τράπεζες, εφορίες και Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας δεν θα εξυπηρετήσουν το κοινό, καθώς οι υπάλληλοί τους θα εργάζονται για την προσαρμογή στο ευρώ.

    Όπως έγινε γνωστό τα μηχανήματα αυτόματα ανάληψης χρημάτων των τραπεζών θα διαθέτουν δραχμές μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ με την αλλαγή του χρόνου θα χορηγούν χαρτονομίσματα ευρώ.

    [03] Ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 29/12/2001 10:56:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Η Ελλάδα θα συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του Αφγανιστάν, με ένα Λόχο Μηχανικού, εξοπλισμένο με τα απαραίτητα μηχανήματα και τους χειριστές τους, ένα τμήμα ασφαλείας ενσωματωμένο στον Λόχο και δύο αεροσκάφη C-130. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ η ελληνική δύναμη, που θα απαριθμεί 124 άνδρες και θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από εθελοντές, αξιωματικούς και επαγγελματίες υπαξιωματικούς, προβλέπεται να αναχωρήσει για το Αφγανιστάν περί τα τέλη Ιανουαρίου και θα έχει τρίμηνη διάρκεια.

    [04] Στον Βόλο οι 193 λαθρομετανάστες

    Πηγή: ΑΠΕ 29/12/2001 10:30:00 πμ

    Φροντίδα και αγάπη προσφέρεται στους 193 λαθρομετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στο εκθεσιακό κέντρο του Βόλου, οι οποίοι περισυνελλέγησαν από την ακατοίκητη νησίδα "Γιούρα" της Σκοπέλου, όπου είχαν καταφύγει, όταν το δουλεμπορικό στο οποίο είχαν επιβιβάστηκαν στα παράλια της Τουρκίας, προσάραξε και βυθίστηκε. Στους λαθρομετανάστες προσφέρεται φαγητό και ιατρική φροντίδα από τις τοπικές αρχές του Βόλου και θα μείνουν εκεί μέχρι να αποφασιστεί η τύχη τους.

    [05] Εορταστικό ωράριο

    Πηγή: ΑΠΕ 29/12/2001 10:10:00 πμ

    Συνεχίζεται το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Σήμερα, θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 6 το απόγευμα τα σούπερ-μάρκετ, τα πολυκαταστήματα καθώς και τα εμπορικά καταστήματα, ενώ αύριο Κυριακή όλα θα είναι κλειστά. Τη Δευτέρα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα καταστήματα θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

    [06] Απερρίφθη η αίτηση αναίρεσης του Βεντούρη

    Πηγή: ΑΠΕ 29/12/2001 11:00:00 πμ

    Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε ο εφοπλιστής Ευάγγελος Βεντούρης κατά σχετικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά, με το οποίο παραπέμφθηκε να δικαστεί για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Ο Βεντούρης κατηγορείται ότι το καλοκαίρι του 1998, στη συμβολή της οδού Αιγάλεω με την ακτή Κονδύλι στον Πειραιά επιχείρησε να δολοφονήσει τον εφοπλιστή Κ. Αγαπητό.

    Ειδικότερα, μια μοτοσικλέτα με δύο άτομα πλησίασε το αυτοκίνητο του κ. Αγαπητού και ο συνεπιβάτης πυροβόλησε τον Αγαπητό, ο οποίος κατέθεσε ότι πρόλαβε να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του δράστη τον Βεντούρη.

    Ο εφοπλιστής Βεντούρης έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, έχει παρουσιάσει μάρτυρες ότι εκείνο το βράδυ ήταν σπίτι του και παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα.

    Τελικά, ο Βεντούρης θα δικαστεί από τα δικαστήρια του Πειραιά για τα τρία αδικήματα που κατηγορείται.

    [07] Παραιτήθηκε ο Τίτος Πατρίκιος

    Πηγή: ΑΠΕ 29/12/2001 10:58:00 πμ

    Παραιτήθηκε ο Τίτος Πατρίκιος από τη θέση του προέδρου της Ανωνύμου Εταιρείας ΠΡΟΒΟΛΗΣ της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η θέση θα καλυφθεί τις πρώτες ημέρες του 2002. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού "ο Τίτος Πατρίκιος είχε από πολύ καιρό εκδηλώσει την επιθυμία με το τέλος του 2001 θα αποσυρθεί από την προεδρία της ΑΕ ΠΡΟΒΟΛΗΣ της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνει και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, γιατί, θέλει να αφιερωθεί απολύτως και χωρίς περισπάσεις στο ποιητικό και γενικότερα στο λογοτεχνικό του έργο".

    "Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είχε την ευκαιρία κατ' επανάληψη να εκφράσει την αγάπη και τη βαθιά του εκτίμηση προς το πρόσωπο και το έργο του Τίτου Πατρίκιου και σέβεται απολύτως τον ουσιαστικό λόγο και το ευγενικό κίνητρο που οδήγησαν τον Τίτο Πατρίκιο στην απόφασή του αυτή. Παρά το γεγονός που δημιουργείται ένα οργανωτικό κενό, το οποίο θα καλυφθεί τις πρώτες ημέρες του 2002", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

    [08] Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν την Βραζιλία

    Πηγή: ΑΠΕ 29/12/2001 11:24:00 πμ

    Ο αριθμός των νεκρών από τις βροχές που έπληξαν την πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία τα Χριστούγεννα έφθασαν τους 60, στη χειρότερη καταστροφή στην πολιτεία τα τελευταία 13 χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους. Εργάτες της κρατικής υπηρεσίας πολιτικής άμυνας και της πυροσβεστικής ξέθαψαν πέντε ακόμη πτώματα στην Πετρόπολη, ένα δημοφιλή προορισμό των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου στα βουνά κοντά στο Ρίο, αφού οι καταρρακτώδεις βροχές αργά την Κυριακή προκάλεσαν κατολίσθηση λάσπης που "έπνιξε" τις παράγκες στα περίχωρα της ορεινής πόλης.

    Η πόλη, που βρίσκεται 120 χλμ βορειοανατολικά του Ρίο ντε Τζανέιρο, επλήγη πιο πολύ από τις βροχές και τις κατολισθήσεις λάσπης, με 45 από τα 60 θύματα της πολιτείας.

    "Τα μόνα καλά νέα είναι ότι ένας από τους αγνοούμενους εμφανίστηκε (ζωντανός) στην Πετρόπολη", δήλωσε ο Ζοάο Μπόσκο, διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας πολιτικής άμυνας.

    Παρόλο ότι ο αριθμός των νεκρών από τις καταιγίδες ήταν μεγαλύτερος από άλλες καταστροφές στην πολιτεία την τελευταία δεκαετία, ήταν μικρότερος από το 1988, όταν 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες έμειναν άστεγοι, δήλωσε ο Μπόσκο.

    [09] Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στο Περού

    Πηγή: ΑΠΕ 29/12/2001 11:19:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Παρασκευή στο κεντρικό Περού, όπως ανακοίνωσε το εθνικό γεωλογικό ινστιτούτο. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί από το σεισμό που έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα Λίμα. Ο σεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 5 τοπική ώρα, (12 ώρα Ελλάδας) στη ζούγκλα του Ουκαγιαλί, περίπου 840 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λίμα όπου οι καταρρακτώδεις βροχές αυτήν την εβδομάδα ανάγκασαν εκατοντάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά μήκος του ποταμού Αγκουάιτια.

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες.

    Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεχάντρο Τολέδο, πραγματοποιούσε επίσκεψη στην περιοχή αυτή την Παρασκευής για να παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που επλήγησαν από τις βροχές.

    [10] Aπέρριψε η Ινδία την πρόταση διαπραγματεύσεων

    29/12/2001 11:26:00 πμ

    Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Πακιστάν έως ότου το Ισλαμαμπάντ πατάξει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που, όπως υποστηρίζει, δρουν από το έδαφος του. Καθώς ο κίνδυνος ευρύτερης σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών γίνεται μεγαλύτερος, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, είπε την Παρασκευή ότι θέλει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής. Ανώτατος αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε όμως οτι μια τέτοια συνάντηση είναι απίθανο να γίνει.

    "Η Ινδία ανέκαθεν συνηγορούσε υπέρ του διαλόγου με το Πακιστάν αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, μέχρι το Πακιστάν να μπορέσει να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα ενεργώντας αποφασιστικά και βαρυσήμαντα κατά της τρομοκρατίας, η προοπτική τέτοιου διαλόγου δεν είναι ελπιδοφόρα", είπε ο αξιωματούχος αυτός.

    Οι σχέσεις των δύο χωρών χειροτέρεψαν μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Ινδίας στις αρχές Δεκεμβρίου. Το Νέο Δελχί κατηγορεί για την επίθεση αυτή δύο οργανώσεις που εδρεύουν στο Πακιστάν και πολεμούν για την ανεξαρτησία του Κασμίρ.

    [11] Φιλλιπίνες: Εξτρεμιστές δολοφόνησαν χωρικούς

    Πηγή: ΑΠΕ 29/12/2001 11:21:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Δέκα χωρικοί δολοφονήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην επαρχία Ζαμποάνγκο του Σιμπουγκάι των Φιλιππινών, κατά τη διάρκεια ένοπλης επιδρομής που αποδίδεται σε εξτρεμιστές μουσουλμάνους, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. Οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον των κατοίκων της πόλης Νάγκα, σε μια περιοχή όπου πλειοψηφούν οι χριστιανοί, και σκότωσαν τουλάχιστον έξι άτομα, είπε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας.

    Ένας από τους δράστες σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών και ένας δεύτερος τραυματίστηκε. Τραυματίστηκαν επίσης άλλοι τρεις κάτοικοι, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι πέντε ετών.

    Κυνηγημένοι από το στρατό οι δράστες πήραν τέσσερις ομήρους και τους ανάγκασαν να μεταφέρουν το νεκρό και τον τραυματία. Οι όμηροι στη συνέχεια εκτελέστηκαν.

    [12] Διαδήλωση στο προεδρικό μέγαρο της Αργεντινής

    Πηγή: ΑΠΕ 29/12/2001 11:03:00 πμ

    Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί στην Πλατεία Μαΐου, μπροστά στο προεδρικό μέγαρο του Μπουένος Αιρες. Οι περίπου επτά χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά.

    Ο Κάρλος Γκρόσο, σύμβουλος του προέδρου της Αργεντινής Αντόλφο Ροντρίγκες Σάα, υπέβαλε την παραίτηση του λίγες ώρες μετά την έναρξη της διαδήλωσης που εκτυλισσόταν σε ειρηνικό κλίμα μέχρι την επέμβαση της αστυνομίας.

    [13] Συνάντηση Ντενκτά-Κληρίδη

    Πηγή: ΑΠΕ 29/12/2001 10:30:00 πμ

    Σήμερα θα παραθέσει τελικά το ανταποδοτικό δείπνο στον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης. Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς για να μεταβεί ο Ντενκτάς στο σπίτι του προέδρου, θα πρέπει να διασχίσει το κέντρο της Λευκωσίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε πως αν η τουρκική πλευρά προσέλθει στις συνομιλίες εμφανίζοντας την πάγια θέση της Αγκυρας για λύση συνομοσπονδίας, τότε, δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε με έμφαση ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει με πλήρη εχέγγυα που να ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν θα δημιουργηθούν ποτέ οι προϋποθέσεις για διχοτόμηση.

    Για την κάλυψη του δείπνου εξεδήλωσαν ενδιαφέρον 200 εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι μισοί από τους οποίους προέρχονται από τα κατεχόμενα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 December 2001 - 9:54:38 UTC