Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιτρομοκρατική εκστρατεία: ''πάγωμα'' καταθέσεων
  • [02] Καλώς ήρθες 2002!
  • [03] Κ.Σημίτης: το αύριο θα είναι καλύτερο απ το σήμερα
  • [04] Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Στεφανόπουλου
  • [05] Καραμανλής: είναι ο αιώνας ραγδαίων αλλαγών
  • [06] Χρόνια καλά από την Α. Παπαρήγα
  • [07] Επίσκεψη Παπαντωνίου σε ακριτικά φυλάκια
  • [08] Κ. Μητσοτάκης: να προχωρήσουμε σε αλλαγές
  • [09] Ευχές από τον Ν. Κωνσταντόπουλο
  • [10] Τα κάλαντα στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου
  • [11] Επίσκεψη Τσοβόλα στο Παίδων ''Αγία Σοφία''
  • [12] Ληστές τραυμάτισαν βιοτέχνη
  • [13] Εξαρθρώθηκε σπείρα Αλβανών διαρρηκτών
  • [14] Ευχές και δώρα στους τροχονόμους της Αθήνας
  • [15] Eπίδοξοι ληστές σκόρπισαν το θάνατο
  • [16] Σε πύρινο κλοιό το Σίδνεϊ
  • [17] Τσοχατζόπουλος: κανένα πρόβλημα με τη ΔΕΗ
  • [18] Νέος τύπος βενζίνης από αύριο στα πρατήρια
  • [19] Νησάκι στην Καραϊβική βοηθάει στην πρόβλεψη σεισμών

    [01] Αντιτρομοκρατική εκστρατεία: ''πάγωμα'' καταθέσεων

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 1:08:00 μμ

    Η Τουρκική κυβέρνηση δημοσίευσε σήμερα κατάλογο 131 προσώπων και εταιριών, οι τραπεζικές καταθέσεις των οποίων "πάγωσαν" στο πλαίσιο της διεθνούς αντιτρομοκρατικής εκστρατείας ενάντια σε οργανώσεις που συνδέονται με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και το δίκτυο της Αλ Κάιντα. Ο κατάλογος, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Τουρκικής κυβέρνησης, περιλαμβάνει Ισλαμικές οργανώσεις που εδρεύουν στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Ουζμπεκιστάν και τη Σομαλία. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ακόμη κατασκευαστικές και χρηματιστηριακές εταιρίες.

    [02] Καλώς ήρθες 2002!

    Τζένη Χαραλαμπίδου 31/12/2001 5:04:00 μμ

    Με εορταστικές εκδηλώσεις οι περισσότεροι δήμοι της χώρας υποδέχονται το νέο έτος. Η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, τα Ιωάννινα, η Ρόδος, και άλλες μεγάλες πόλεις γιορτάζουν το 2002 με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και διάφορα χάπενινγκς υπό τη λάμψη πυροτεχνημάτων. Την ίδια ώρα, οι Ελληνες λένε "καλώς όρισες ευρώ", ενώ αποχαιρετούν για πάντα τη δραχμή. Χρόνια πολλά από την EΡΤ online! Με υγεία!

    Η Ελλάδα στην Ευρώ-εποχή!

    Μαγικές στιγμές απόψε για την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς με μία φαντασμαγορική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, γιορτάζει την κυκλοφορία του ευρώ στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2002.

    Το μενού ποικίλο: μουσικό πρόγραμμα με συνθέσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βιντεοσκοπημένες προβολές και αφηγήσεις σχετικές με την ιστορία της δραχμής και το μύθο της Ευρώπης, Όλη η Ελλάδα υποδέχεται απόψε το ευρώ με εορταστικά προγράμματα: στην Ακρόπολη, σε άλλα σημεία των Αθηνών, σε κάθε πόλη της Ελλάδος.

    Μάθετε τα πάντα για το ευρώ στο ειδικό αφιέρωμα που ετοίμασε η ΕΡΤ online. (www.ert.gr/afieromata/euro).

    Λαμπρή γιορτή στο Σύνταγμα

    "Καλή χρονιά" στις 12 τα μεσάνυχτα με το σβήσιμο των φώτων του χριστουγεννιάτικου δένδρου στο Σύνταγμα, από το δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και η πρωτεύουσα φοράει τα γιορτινά της..

    Απόψε κανείς δεν είναι μόνος του. Σε κάθε δήμο, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά όλοι γινόμαστε ένα και υποδεχόμαστε το 2002 με την ευχή για ειρήνη, αγάπη, ομόνοια, ευημερία, υγεία..

    Απόψε, ας μην ξεχάσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη την συντροφιά μας. Εκείνους που είναι μόνοι, εκείνους που είναι ξεχασμένοι. Ας είναι οι πρώτες στιγμές του 2002 μία καινούργια αρχή για όλους μας!

    Μία παραμονή Πρωτοχρονιάς αλλιώτικη από τις άλλες..

    Η 31η Δεκεμβρίου ήταν μια "ειδική μέρα" για την κυβέρνηση, την οικονομία και την αγορά που έζησαν στον πυρετό της προετοιμασίας για το ιστορικό βήμα της κυκλοφορίας του ευρώ στην Ελλάδα.

    Οι τράπεζες ήταν κλειστές για το κοινό και άνοιξαν μόνο για να δώσουν ευρώ σε επιχειρήσεις και για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μετάβασης στο κοινό νόμισμα, κυρίως όσον αφορά στον εφοδιασμό των αυτόματων μηχανημάτων ΑΤΜ. Θα είναι ξανά ανοιχτές για το κοινό την Τετάρτη 2/1/2002, και έτοιμες να δίνουν ευρώ από τα γκισέ τους.

    Κλειστά επίσης παρέμειναν τα Χρηματιστήρια Αξιών και Παραγώγων, οι λοιπές χρηματοικονομικές εταιρίες (διαχείρισης αμοιβαίων, επενδύσεων, ΑΧΕ κ.α.), η δευτερογενής αγορά ομολόγων (ΗΔΑΤ) στην κεντρική τράπεζα, καθώς και οι εφορίες.

    Τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά για τα τελευταία ψώνια αποκλειστικά με δραχμές, ενώ θα παραμείνουν κλειστά την επομένη της Πρωτοχρονιάς.

    Την Τετάρτη και κυρίως από Πέμπτη που θα ανοίξουν πάλι τα καταστήματα θα ανατείλει μια νέα πραγματικότητα, προσωρινά με τη συνύπαρξη δύο νομισμάτων στις τσέπες μας και στις συναλλαγές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα θα έχουμε μόνο με το ευρώ με τις διευκολύνσεις και τις προκλήσεις του.

    [03] Κ.Σημίτης: το αύριο θα είναι καλύτερο απ το σήμερα

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 2:25:00 μμ

    Το 2001 ήταν ένα έτος που η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό της. Η οικονομία μας κατοχύρωσε τη σταθερότητα. Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία και την παιδεία προχώρησαν, ενώ η προετοιμασία για την Ολυμπιάδα μπήκε σε σωστό δρόμο. Το 2002 έρχεται με το ευρώ. Το ευρώ αποτελεί το μέτρο για το τί μπορούμε να κατακτήσουμε όταν εργαζόμαστε με πίστη και συνέπεια, με ενότητα και σοβαρότητα. Αυτά τονίζονται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος λέει "σε όλους τους εργαζόμενους πολίτες, πως το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα".

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του αναφέρει τα εξής:

    "Για τις μέρες αυτές, μέρες γιορτής, μέρες αγάπης και ελπίδας, θέλω να στείλω σε όλους σας ένα μήνυμα: Θέλω να πω στους νέους και στις νέες, στους έφηβους και στα παιδιά, πως σήμερα είναι μέρα διασκέδασης αλλά και μέρα σκέψης για το μέλλον. Να ονειρεύεστε. Να βάζετε στόχους. Να πιστεύετε στον εαυτό σας. Να φτάσετε ψηλά, εκεί που θέλετε. Θέλω να πω σε όλους τους εργαζόμενους πολίτες, σε όλες τις οικογένειες της Ελλάδας πως το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα όπως το σήμερα, το προσωπικό και το συλλογικό σήμερα, χάρη στην προσπάθεια και στον αγώνα του καθένα σας, είναι καλύτερο από το χτες. Θέλω να πω σε όσους είστε σήμερα μόνοι κι έχετε έγνοιες, πως η σκέψη μας βρίσκεται κοντά σας. Να μη χάνετε την πίστη σας. Να μη ξεχνάτε ότι μπορείτε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες.

    Η κοινωνία κι ο κόσμος μας έχει μια θέση για όλους, μια σκέψη για όλους, ένα αύριο για όλους. Το 2001 ήταν ένα έτος που η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό της. Η οικονομία μας κατοχύρωσε την σταθερότητα. Νέα προγράμματα ανάπτυξης ξεκίνησαν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία και την παιδεία προχώρησαν. Η προετοιμασία για την Ολυμπιάδα μπήκε σε σωστό δρόμο. Κοινωνικές εντάσεις που δημιουργήθηκαν, οδήγησαν σε συναινέσεις και σε συγκλίσεις. Το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου απείλησε τις διεθνείς ισορροπίες. Κατέδειξε την ανάγκη θωράκισης της πολιτείας. Αλλά και το γεγονός πως η χώρα μας είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ για να αντιμετωπίσει διεθνείς κρίσεις.

    Σε λίγες ώρες, έρχεται το 2002. Σε λίγες ώρες, μαζί με το νέο έτος, το νέο νόμισμα, το Ευρώ μπαίνει στη ζωή μας. Αποτελεί το Ευρώ, το μέτρο του τι μπορούμε να κατακτήσουμε όταν εργαζόμαστε με πίστη και συνέπεια, με ενότητα και σοβαρότητα. Σηματοδοτεί την απόσταση που η Ελλάδα έχει διανύσει και τους στόχους που η κοινωνία μας προχωρά για να κατακτήσει. Κάθε Πρωτοχρονιά γιορτάζουμε το νέο έτος, με ελπίδες, προσδοκίες και σχέδια για το μέλλον. Το μέλλον δεν χαρίζεται. Το μέλλον πλάθεται. Δημιουργείται από την ανθρώπινη προσπάθεια. Οικοδομείται από τη δική μας προσπάθεια.

    Σήμερα, το γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά. Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα δρόμο προκλήσεων και ευκαιριών. Ας αξιοποιήσουμε την Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση που κατακτήσαμε για να πραγματοποιήσουμε το όραμα μιας κοινωνίας ισχυρής και σύγχρονης, δυναμικής και ισότιμης στην Ευρώπη του μέλλοντος. Θερμές ευχές για ένα ευτυχισμένο 2002. Με υγεία και δύναμη, αισιοδοξία και αγάπη, ειρήνη και πρόοδο.

    Χρόνια Πολλά σε όλους!"

    [04] Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Στεφανόπουλου

    31/12/2001 1:31:00 μμ

    Στην νέα εποχή του ευρώ, που, όπως επισημαίνει, "μας εξασφαλίζει σταθερές τιμές και συναλλακτική ασφάλεια", στα μέτρα για την παιδεία και την υγεία, "τομείς οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο των εθνικών προσδοκιών", στην εξωτερική μας πολιτική και σε μια "δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού" αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

    "Αγαπητοί μου, Προτού σας απευθύνω τις καθιερωμένες, αλλά πάντοτε ειλικρινείς ευχές μου για τον Καινούργιο Χρόνο, επιτρέψτε μου να διατυπώσω λίγες απλές σκέψεις για τον Χρόνο αυτό και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλουμε στη διάρκειά του. Πρώτα από ο,τιδήποτε άλλο η σκέψη μου στρέφεται σ εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες οικονομικές, ιδίως προβλήματα εργασίας και κατέχονται γι αυτό από πικρία και απογοήτευση. Χωρίς να είμαι σε θέση να τους προσφέρω κάποια ανακούφιση, θέλω να τους συμβουλεύσω να μην αποθαρρύνονται.

    Στην εποχή μας υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν και ίσως δεν τα έχουν σκεφθεί. Τους εύχομαι να ξεπεράσουν σύντομα τις δυσκολίες τους. Από την πρώτη του έτους, αρχίζει, αγαπητοί μου, η εποχή του ευρώ. Εγκαταλείπουμε την δραχμή μας για χάρη του νέου νομίσματος που μας προσφέρει περισσότερες δυνατότητες και μας καλεί να τις εκμεταλλευθούμε. Μας εξασφαλίζει πιο σταθερές τιμές, συναλλακτική ασφάλεια και μια πραγματικά ενιαία αγορά, αλλά συγχρόνως μας υποχρεώνει να δεχθούμε ένα μεγαλύτερο ανταγωνισμό που απαιτεί από μας περισσότερη δουλειά, αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούμε με επιτυχία στις νέες συνθήκες και στις καινούργιες απαιτήσεις. Πιστεύω ότι θα αποδείξομε τις ικανότητές μας.

    Ιδιαίτερη προσπάθεια πρέπει να καταβάλλουν όσοι εργάζονται στη δημόσια διοίκηση για να ανταποκριθούν στις πιεστικές περιστάσεις αλλά και στις προσδοκίες του κράτους και των πολιτών. Να αναλογισθούν πόσα πολλά εξαρτώνται απ αυτούς, για την προκοπή όλων. Ελπίζω ότι δεν θα μας απογοητεύσουν.

    Πρέπει όμως και εμείς όλοι να συμβάλλουμε στην καλυτέρευση της ζωής μας έχοντας σαν οδηγό το γενικό συμφέρον. Εχουμε υποχρέωση να δείχνομε με κάθε πράξη μας την αγάπη μας για την πατρίδα και την φροντίδα μας για τον τόπο. Να προστατεύσομε το περιβάλλον, να καλλιεργήσομε τις αρετές μας, να απαλλαγούμε από ελαττώματά μας.

    Οι περισσότερες υποχρεώσεις βαρύνουν όπως είναι φυσικό το Κράτος. Θα απαριθμήσω πολύ σύντομα ορισμένες απ αυτές. Πρέπει χωρίς καθυστέρηση να απελευθερώσουμε την οικονομία και την επιχειρηματική δράση από τα δεσμά που τις εμποδίζουν. Πρέπει να βελτιώσουμε, κατά το δυνατόν, την κοινωνική πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων. Περιμένουμε με ελπίδα να αποδώσουν τα μέτρα για την παιδεία και την υγεία. Αυτοί οι δύο τομείς βρίσκονται στο κέντρο των εθνικών προσδοκιών, αφορούν βασικές ανάγκες του λαού μας και πρέπει ν ανταποκριθούμε σ αυτές.

    Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής οι εντάσεις έχουν μειωθεί, αλλά οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει. Εχουμε αποφασίσει από καιρό τώρα να υπερασπίσομε με αποφασιστικότητα τα εθνικά μας δίκαια. Ας συνεχίσομε να πολιτευόμαστε με σύνεση αλλά και με την ίδια πάντοτε αποφασιστικότητα.

    Καταδικάζουμε απολύτως κάθε μορφή τρομοκρατίας και εκφράσαμε ειλικρινώς την λύπη μας για τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Συμφωνούμε στην δημιουργία του Ευρωπαϊκού στρατού, τον φανταζόμαστε όμως να υπηρετεί τις μεγάλες αρχές του ανθρωπισμού, της ειρήνης και του δικαίου στις οποίες στηρίζεται η Ενωμένη Ευρώπη και να μην εξαρτά την δράση του από άλλες προθέσεις.

    Για το μέγα θέμα της Κύπρου, αναμένουμε να αποδειχθούν οι αληθινές διαθέσεις της Αγκυρας και του κυρίου Ντενκτάς. Είθε να βρεθεί η ελπιζόμενη δίκαιη και βιώσιμη λύση. Είναι η ειλικρινής προσδοκία μας. Η Κύπρος όπως αναμένεται θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξαρτήτως επιλύσεως του προβλήματος.

    Μένει τώρα να σας πω τις ευχές μου από την καρδιά μου. Να έχετε υγεία και χαρά κατά το Νέο Ετος. Να είσθε πάντα καλά. Να προοδεύσει ακόμη περισσότερο η χώρα μας και να ζήσουμε ειρηνικά. Χρόνια Πολλά σε όλους".

    [05] Καραμανλής: είναι ο αιώνας ραγδαίων αλλαγών

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 2:30:00 μμ

    Το 2002 βρίσκει τον κόσμο ολόκληρο μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα, υπογραμμίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής. Τα πάντα γύρω μας, προσθέτει ο κ. Καραμανλής, αλλάζουν ταχύτατα. Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Ηδη από σήμερα οι Ελληνες μαζί με 300 εκατομμύρια ευρωπαίους χρησιμοποιούν στις καθημερινές συναλλαγές τους, το νέο κοινό νόμισμα, το ευρώ. Την εξέλιξη αυτή ο κ. Καραμανλής την χαρακτηρίζει ιστορική και πολυσήμαντη.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του τονίζει:

    "Ελληνίδες, Έλληνες, Ο ερχομός του 2002 βρίσκει τον κόσμο ολόκληρο μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Επιβεβαιώνεται, ήδη από την αρχή του, ότι ο 21ος είναι ο αιώνας των ραγδαίων και κοσμοϊστορικών αλλαγών στην πορεία της ανθρωπότητας. Είναι ο αιώνας που επιτάσσει εγρήγορση, αποφασιστικότητα και τόλμη. Που αποκλείει τους δισταγμούς, τις αναβολές και τις καθυστερήσεις. Που θα επιβραβεύει όσους σπεύδουν να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν ταχύτατα. Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Είναι, λοιπόν, καιρός αυτό να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Και έγκαιρα να αλλάξουμε νοοτροπία. Ήδη από σήμερα οι Έλληνες, μαζί με 300 εκατομμύρια Ευρωπαίους συμπολίτες μας, χρησιμοποιούμε στις καθημερινές συναλλαγές μας, ένα νέο κοινό νόμισμα, το ΕΥΡΩ. Η εξέλιξη αυτή είναι ιστορική και πολυσήμαντη. Είναι σταθμός στην πορεία της νέας Ευρώπης που σταθερά διαμορφώνεται. Είναι ένα τολμηρό και αποφασιστικό βήμα προς την ουσιαστική της ενοποίηση. Σ αυτήν τη νέα Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, που ειδικά σήμερα αναζητά νέα οράματα, αρχές και ιδανικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκείται στο να παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις.

    Οι Ελληνες πάντα υπήρξαμε πρωτοπόροι. Προσφέραμε, πρώτοι εμείς, στην ανθρωπότητα Παιδεία και Πολιτισμό. Μπορούμε να το πετύχουμε και σήμερα. Φτάνει να αδράξουμε τις ευκαιρίες, να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και τις δυνατότητές μας. Έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και μεγάλα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για να ξαναφέρουμε την Πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή. Είναι, λοιπόν, τώρα η ώρα να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Να επιδείξουμε όλοι τη μέγιστη υπευθυνότητα. Να προτάξουμε το συμφέρον των πολλών και της Πατρίδας πάνω από προσωπικές ή άλλες φιλοδοξίες. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μακριά και να πάμε μπροστά. Με τόλμη και αποφασιστικότητα. Με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Με οδηγό μας το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα να προχωρήσουμε στο αύριο.

    Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάνει τον καιρό της, ασχολούμενη με το χθες. Η χώρα μας οφείλει, σε κάθε κοινωνικό τομέα, να συγκροτήσει τα δικά της δίκτυα διαλόγου και συνεργασίας, ώστε να καταφέρει να συνενωθεί ισότιμα με τα διεθνή δίκτυα της οικονομίας και των ιδεών. Η υιοθέτηση πολιτικών διχασμού και συγκρούσεων και η προσκόλληση σε λογικές του προηγούμενου αιώνα, θα υποβιβάσουν την Ελλάδα σ ένα μικρό κόμβο στα διεθνή δίκτυα της οικονομίας, της πολιτικής και της επιστήμης. Ας βαδίσουμε στη Νέα Εποχή με τις αρχές του διαλόγου και της συνεργασίας, που μας κληροδότησε η αρχαία ελληνική σκέψη. Και ας γίνουμε από σήμερα και εμπρός οι γνήσιοι εκφραστές αυτών των αρχών. Όλοι μαζί οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα αυτά που διεκδικούμε. Η νέα εποχή είναι πλασμένη στα μέτρα μας. Ας βάλουμε, λοιπόν, ψηλά τον πήχη. Το λίγο και το μέτριο δεν μπορεί να εμπνέει.

    Ας θέσουμε στόχους υψηλούς και φιλόδοξους. Ας επιχειρήσουμε τώρα ένα νέο άλμα φυγής προς τα εμπρός. Με μια νέα πολιτική ελπίδας, για ολόκληρη τη χώρα. Για μια πραγματική και βιώσιμη ευημερία για όλους τους Έλληνες. Με μια πολιτική που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής των πολλών. Που θα χτυπά στη ρίζα τους τα αίτια της ανεργίας, των ανισοτήτων και της περιθωριοποίησης. Με μια πολιτική που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες και προοπτικές σ όλους τους πολίτες.

    Με μια συγκροτημένη στρατηγική για τα εθνικά μας ζητήματα, που θα αποτρέπει τη δημιουργία αδιεξόδων και τετελεσμένων σε βάρος της Πατρίδας μας. Για να ξεφύγει οριστικά ο Τόπος από τη μιζέρια και τη μετριότητα. Για μια πραγματικά ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Αυτά που θέλουμε τα μπορούμε. Το 2002 ας πάρουμε την απόφαση. Ας κάνουμε το μεγάλο βήμα για το μέλλον. Ας σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα. Με τις σκέψεις αυτές σας εύχομαι ολόψυχα υγεία και δύναμη.

    Να είναι το 2002 μια χρονιά ευτυχίας και προκοπής.

    Καλή Χρονιά".

    [06] Χρόνια καλά από την Α. Παπαρήγα

    31/12/2001 2:27:00 μμ

    Με την ευκαιρία του νέου έτους, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την εξής δήλωση: "Σίγουρα αρκετά πριν κλείσει το 2002, θα αποδειχθεί ότι το ευρώ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους λίγους, για τη συσσώρευση πλούτου, αλλά θα αποτελέσει και ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολλούς, για όλους εκείνους που έχουν ανάγκη να περάσουν από τις αυταπάτες στην μεγάλη πραγματικότητα της δράσης. Με αυτήν, λοιπόν, την ελπίδα και την αισιοδοξία ατενίζουμε το 2002 και τα επόμενα χρόνια".

    [07] Επίσκεψη Παπαντωνίου σε ακριτικά φυλάκια

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 4:01:00 μμ

    Τα δύο ακριτικά φυλάκια στους Φούρνους και στο Αγαθονήσι επισκέφτηκε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Παπαντωνίου, συνοδευόμενος από την στρατιωτική ηγεσία αλλά και από τον βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Βαρδίκο. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, επιθεωρώντας τους χώρους του φυλακίου στο Αγαθονήσι, χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων. Ως δώρα ο κ. Παπαντωνίου προσέφερε στους ακρίτες φρουρούς της πατρίδας μας και μερικά ευρώ, καθώς από τα μεσάνυχτα η είσοδος της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ είναι γεγονός.

    Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι σε θέση να υπερασπίζονται τα εθνικά μας δίκαια

    Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως μπαίνουμε σε μια περίοδο περισσότερο τρικυμιώδη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφορικά με το παρελθόν, έκανε από το ακριτικό Αγαθονήσι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου με αφορμή τις εντεινόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από την πλευρά της γείτονος. Παράλληλα όμως, διαβεβαίωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι πάντοτε σε θέση να υπερασπίζονται τα εθνικά μας δίκαια. Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά, όπως είπε, είναι κυρίως ευθύνη της γείτονος να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε προτάσεις που θα βελτιώσουν το κλίμα υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν τα βασικά εθνικά μας ζητήματα με τρόπο που να διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Για το ευρό

    Λίγη ώρα πριν, ο υπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα για το ευρώ. Οπως ο ίδιος είπε "έχει κάποιο συμβολισμό η παρουσία μας εδώ στο ακραίο όριο της ενωμένης Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός μαζί με την κυβέρνησή του έδωσε μια μεγάλη μάχη και την κέρδισε με το σπαθί του. Η ένταξη της Ελλάδος στο σκληρό πυρήνα της Ενωμένης Ευρώπης σηματοδοτεί για μας τους Ελληνες μια νέα εποχή. Νέες προκλήσεις, νέες προσδοκίες, νέες προοπτικές. Αν συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε χαράξει με σύστημα, με μέθοδο, με εθνική ομοψυχία και δικαιοσύνη, είμαι βέβαιος ότι το όραμα μιας ισχυρής κοινωνίας με ευημερία και συνοχή θα γίνει πραγματικότητα".

    [08] Κ. Μητσοτάκης: να προχωρήσουμε σε αλλαγές

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 2:33:00 μμ

    Την ανάγκη να προχωρήσουν οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, επισήμανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του. Ο κ. Μητσοτάκης, που και φέτος τήρησε το έθιμο και βγήκε με τα εγγόνια του να αγοράσει βιβλία, σημείωσε ότι "η εισαγωγή του ευρώ αποτελεί σημαντική και θετική εξέλιξη για τη χώρα, αλλά τόνισε ότι το 2002 θα είναι ο χρόνος της αληθείας και της σκληρής προσγείωσης στην πραγματικότητα. Με την κυκλοφορία του ευρώ, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι ανάγλυφη η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, των προβλημάτων, των αδυναμιών και των ελλειμμάτων, ενώ προπαντός θα αισθανθούμε στο πετσί μας τί σημαίνει ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα και χαμηλή παραγωγικότητα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες, όπως σημείωσε, συνεπάγονται και πολιτικό κόστος και θυσίες και περισσότερη δουλειά για τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, η εθνική πολιτική, την οποία οι υπεύθυνοι άνθρωποι αυτού του τόπου πρέπει να υποστηρίξουν και κατέληξε "εάν αυτό γίνει μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία και τον επόμενο χρόνο και την επόμενη περίοδο".

    Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε φέτος ιστορικά βιβλία και μυθιστορήματα.

    [09] Ευχές από τον Ν. Κωνσταντόπουλο

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 2:22:00 μμ

    Την ευχή η κυβέρνηση, αντί να περιορίζεται μόνο στους πανηγυρισμούς για το σημαντικό γεγονός της εισαγωγής του ευρώ, να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον και για την κοινωνία και τα προβλήματά της, για τους πολίτες και για την καθημερινότητα της ζωής τους, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη κοινωνική προστασία, μεγαλύτερη οικολογική ευαισθησία και περισσότερη αλληλεγγύη ευχήθηκε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Αναλυτικά, το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, έχει ως εξής:

    "Εύχομαι για το 2002 έναν κόσμο διαφορετικό, που είναι εφικτός, χωρίς τρομοκρατίες και πολέμους, με ειρήνη και δημοκρατία, χωρίς αδικίες, αποκλεισμούς και φτώχεια, με ανθρωπιά, χωρίς ανασφάλειες, ανισότητες, εκμετάλλευση και αβεβαιότητες, με σταθερότητα και κοινωνική προστασία. Εύχομαι η ΕΕ να προχωρήσει με πολιτική αποφασιστικότητα στην Ενωμένη Ευρώπη των λαών και των πολιτών, των δικαιωμάτων και των κοινωνικών κινημάτων, με δημοκρατικές, κοινωνικές, οικολογικές και πολυπολιτισμικές προτεραιότητες για να είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, η Ευρώπη με το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά και με αυτόνομο στρατηγικό ρόλο.

    Εύχομαι για την Ελλάδα να κατακτήσει με αποφασιστικότητα την πραγματική σύγκλιση, γιατί σήμερα φαίνονται οι αποκλίσεις σε όλους τους τομείς που μας χωρίζουν από όσα συμβαίνουν γύρω μας, σήμερα φαίνονται τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Θα ευχόμουνα στην κυβέρνηση, αντί να περιορίζεται μόνο στους πανηγυρισμούς για το σημαντικό γεγονός της εισαγωγής του ευρώ, να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον και για την κοινωνία και τα προβλήματά της, για τους πολίτες και για την καθημερινότητα της ζωής τους.

    Εύχομαι στα παιδιά, στα παιδιά που αντιπροσωπεύουν την προσδοκία όλων μας για αυτόν τον καλύτερο κόσμο να δούνε με περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερη κοινωνική προστασία, με μεγαλύτερη οικολογική ευαισθησία και με περισσότερη αλληλεγγύη και πολυπολιτισμική συνύπαρξη, έναν αιώνα με ανθρώπινο πρόσωπο, απαλλαγμένο από τις παραμορφώσεις, τις αγκυλώσεις και τις βαρβαρότητες των προηγούμενων χρόνων. Να είναι για όλους χρονιά με υγεία, δύναμη, που θα πάει όλους πιο κοντά σε εκείνα που επιθυμούν, σε εκείνα για τα οποία αγωνίζονται".

    [10] Τα κάλαντα στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 5:02:00 μμ

    Μια παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα, χάρισαν στον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, τα παιδιά της χορωδίας της παλαιστινιακής παροικίας στην Αθήνα, που του έψαλαν τα κάλαντα, ευχόμενα να έλθει η περιπόθητη ειρήνη στην πατρίδα τους. "Εύχομαι ειρήνη στην Παλαιστίνη και όλο τον κόσμο. Εύχομαι σύντομα να είσθε σε θέση να νιώσετε τη μεγάλη ευτυχία να επισκεφθείτε τα χώματα των προγόνων σας χωρίς τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα", απάντησε ο κ. Κακλαμάνης. Ιδιαίτερα πρωτότυπο υπήρξε και το δώρο προς τον Απόστολο Κακλαμάνη, του Ομίλου Βρακοφόρων της Κρήτης.

    Οι "βρακοφόροι", αφού χόρεψαν ένα παραδοσιακό συρτό, έψαλαν τα κάλαντα της Μεγαλονήσου κι έδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής ένα κουτί με χώμα από τον Ψηλορείτη, "το βουνό του πολιτισμού, της παράδοσης, της δημοκρατίας και της αντίστασης", όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της ομάδας. Ο κ. Κακλαμάνης έδωσε συγχαρητήρια στον Όμιλο, καθώς, όπως τόνισε, "συμβάλλει στη συντήρηση και διάδοση της παράδοσης για τις επερχόμενες γενιές".

    O κ. Κακλαμάνης χάρισε στους επισκέπτες του από την Κρήτη, ένα ρόδι από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και την έκδοση της Βουλής, με τον Θούριο του Ρήγα. Τα κάλαντα από τη Θράκη, την Αμοργό, τη Μακεδονία και τη Ζάκυνθο, που είπε η παιδική χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων συνοδεύτηκαν με ευχές για καλή χρονιά. Ο κ. Κακλαμάνης έδωσε στα παιδιά το γούρι του Μουσείου Μπενάκη και τη συλλεκτική έκδοση της Βουλής των Ελλήνων με σκοπούς από τα Δωδεκάνησα.

    Τους καθιερωμένους εορταστικούς σκοπούς, τραγούδησαν επίσης στον Πρόεδρο της Βουλής, η χορωδία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ενώ τέλος τις ευχές τους για μια καλή και δημιουργική χρονιά απηύθυναν στον κ. Κακλαμάνη, τα παιδιά και οι γονείς του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες "Το Εργαστήρι".

    [11] Επίσκεψη Τσοβόλα στο Παίδων ''Αγία Σοφία''

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 4:54:00 μμ

    Επίσκεψη στο νοσοκομείο παίδων "Αγία Σοφία" πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, προκειμένου να ευχηθεί και να μοιράσει δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονται. "Εκείνο που διέκρινα, είναι ο καλός τρόπος αντιμετώπισης των ασθενών και των γονέων και από το ιατρικό και από το νοσηλευτικό προσωπικό" δήλωσε μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ευχόμενος να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες το ίδιο καλό κλίμα, παρά τα "πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ".

    Κατά τα άλλα, ο κ. Τσοβόλας, ευχήθηκε για το νέο έτος, να είναι χρονιά κοινωνικής αλληλεγγύης, ειρήνης και δημιουργίας για τους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, "να έρθει και πάλι η πολιτική στο προσκήνιο αντί για τη διαχείριση των αριθμών, γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα σημαντικό τμήμα και του ελληνικού λαού και του πληθυσμού παγκόσμια, είναι μεγάλα".

    [12] Ληστές τραυμάτισαν βιοτέχνη

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 3:54:00 μμ

    Δύο άγνωστοι τραυμάτισαν ιδιοκτήτη βιοτεχνίας με παπλώματα στην προσπάθειά τους να τον ληστέψουν στις 7.30 το πρωί, στην οδό Ορφέως 156 στο Βοτανικό. Συγκεκριμένα οι δράστες μπήκαν στο κατάστημα του Νικόλαου Βουτσινά, αλλά αυτός αντέδρασε και τότε ένας από τους ληστές τον πυροβόλησε στο πρόσωπο με αεροβόλο πιστόλι, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά.

    Στη συνέχεια οι δράστες τράπηκαν σε φυγή χωρίς να πάρουν τίποτα, ενώ ο Βουτσινάς μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό για τις πρώτες βοήθειες. Στις 9.30 το πρωί συνελήφθη στο Μενίδι ένας ανήλικος τσιγγάνος, γιατί λίγη ώρα πριν στη διασταύρωση Αχαρνών και Αιγαίου Πελάγους λήστεψε δύο παιδάκια που έλεγαν τα κάλαντα και τους άρπαξε με τη βία όσα χρήματα είχαν συγκεντρώσει.

    [13] Εξαρθρώθηκε σπείρα Αλβανών διαρρηκτών

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 3:40:00 μμ

    Δύο αλβανοί, εκ των οποίων ο ένας καταζητείται εδώ και δύο χρόνια για συμμετοχή σε σπείρα διαρρηκτών, συνελήφθησαν χθες από την αστυνομία, επειδή έμεναν σε αγροτική αποθήκη στα Σπάτα, παρά τη θέληση του ιδιοκτήτη.

    Οι Αλβανοί έδωσαν κατά την σύλληψή τους τα στοιχεία Σελίμ Ριχάνι, 20 ετών και Σοκόλ Μουκοντέμι, 25 ετών. Στο αστυνομικό τμήμα που οδηγήθηκαν όμως δακτυλοσκοπικά προέκυψε ότι ο Ριχάνι είναι στη πραγματικότητα ο Αλέκος Μπισάνι, 23 χρόνων, ο οποίος μαζί με τους ομοεθνείς του Κώστα Τσάτσο και Επισον Μπολιού είχαν δημιουργήσει συμμορία που από το 1996 έως το 1999 είχε διαρρήξει 40 σπίτια στο Μαραθώνα, την Παλλήνη, τα Σπάτα και είχε κλέψει ηλεκτρονικά είδη, ρούχα και άλλα αντικείμενα, συνολικής αξίας 70 εκατομ. δραχμών περίπου.

    Οι δράστες έκλεβαν αυτοκίνητα, πήγαιναν στα σπίτια όπου έμπαιναν παραβιάζοντας παράθυρα και μπαλκονόπορτες και στη συνέχεια έφευγαν. Σε πολλές περιπτώσεις είχαν πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών αλλά και πολιτών που τους είχαν αντιληφθεί για να διαφύγουν, ενώ το καλοκαίρι του 1999 είχαν βάλει φωτιά σε δασώδη περιοχή στο Γραμματικό προκαλώντας σημαντική καταστροφή στην περιοχή, προκειμένου να διαφύγουν από περιπολικά που τους καταδίωκαν.

    Στις 9/10/1999 συνελήφθη στα Σπάτα ο Μπολιού, ενώ από την προανάκριση προέκυψαν και τα στοιχεία των άλλων δύο, για τους οποίους σχηματίσθηκε δικογραφία και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Ο Μπισάνι εκτός από το ότι χρησιμοποιούσε ψεύτικο όνομα, κατά τη σύλληψή του είχε πάνω του και μία κάρτα προσωρινής παραμονής στην Ελλάδα, με άλλα πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

    [14] Ευχές και δώρα στους τροχονόμους της Αθήνας

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 2:39:00 μμ

    Ευχές για τον καινούργιο χρόνο και δώρα για την προσφορά τους και τη δύσκολη υπηρεσία στο δρόμο, μοίρασε η ηγεσία της αστυνομίας σε τροχονόμους που ρυθμίζουν την κυκλοφορία σε πέντε νευραλγικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά. Ειδικότερα, τα δώρα έδωσαν στους τροχονόμους στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια, ο υφυπουργός Βαγγέλης Μαλέσιος, ο αρχηγός της Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Ευσταθιάδης. Οι ίδιοι έδωσαν δώρα στις 11.15 στον τροχονόμο που βρίσκεται στον Φάρο Ψυχικού.

    Στις 10.30 επίσης δόθηκαν δώρα στους τροχονόμους: στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά από τον υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Σπύρο Τσάκο και το διευθυντή αστυνομίας Πειραιά Κων/νο Στεφανή, στη διασταύρωση της Ιεράς Οδού και Αιγάλεω από τον επιτελάρχη της αστυνομίας Γιάννη Πανηγυράκη και το διευθυντή Δυτικής Αττικής Διονύση Κουτσομπίνα και στη διασταύρωση Ποσειδώνος και Κατράκη στη Γλυφάδα από τον γενικό επιθεωρητή αστυνομίας Χαράλαμπο Χριστοφρεΐζη και τον διευθυντή νοτιοανατολικής Αττικής κ.Μανιφάδα.

    Στις 10.45 ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ.Μαλέσιος και ο γενικός γραμματέας κ.Ευσταθιάδης, μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Φούρλα επισκέφθηκαν το αρχηγείο της Πυροσβεστικής στην οδό Μουρούζη, όπου μοίρασαν δώρα στους πυροσβέστες που είχαν υπηρεσία την ώρα εκείνη και αντάλλαξαν ευχές για τον καινούργιο χρόνο.

    Στις 11.45 το βράδυ ο κ.Μαλέσιος μαζί με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και το γενικό γραμματέα θα επισκεφθούν το κέντρο της Αμεσης Δράσης όπου και θα αλλάξουν το χρόνο μαζί με τους αστυνομικούς που θα έχουν υπηρεσία την ώρα εκείνη.

    [15] Eπίδοξοι ληστές σκόρπισαν το θάνατο

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 1:35:00 μμ

    Στο θάνατο ενός ανθρώπου κατέληξε απόπειρα ληστείας που έγινε στις 20.40 χθες το βράδυ σε ψιλικατζίδικο στην οδό Καραϊσκάκη 21 στα Ανω Λιόσια. Δύο ένοπλοι προσπάθησαν να ληστέψουν τον ιδιοκτήτη Αθανάσιο Γεωργάκη του Γεωργίου, 70 χρόνων, αλλά εκείνος αντιστάθηκε. Τότε ο ένας από τους δράστες τον πυροβόλησε δύο φορές με πιστόλι με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Αμέσως μετά οι ληστές τράπηκαν σε φυγή χωρίς να πάρουν τίποτα από το ψιλικατζίδικο.

    Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [16] Σε πύρινο κλοιό το Σίδνεϊ

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 11:34:00 πμ

    Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρίσκεται εδώ και επτά ημέρες το Σίδνεϊ. Οπως κατήγγειλε ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Μπομπ Καρ, χθες σημειώθηκαν και νέοι εμπρησμοί, ενώ επιπλέον ξέσπασαν νέες πυρκαγιές λόγω κεραυνών, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύσει σήμερα λόγω και των ισχυρών ανέμων, που εξακολουθούν να πνέουν. Ηδη, οι κάτοικοι της κωμόπολης Χιλ Τοπ, νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ, βρίσκονται σε επιφυλακή, έτοιμοι να την εγκαταλείψουν, καθώς οι φλόγες, που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους, πλησιάζουν προς τα σπίτια τους.

    Η ατμόσφαιρα στο Σίδνεϊ, λόγω των καπνών, είναι αποπνικτική με αποτέλεσμα, λόγω της περιορισμένης ορατότητας να επηρεαστεί ακόμα και η κίνηση προς το αεροδρόμιο και να ακυρωθούν τουλάχιστον πέντε πτήσεις εξωτερικού και δύο εσωτερικού, ενώ πολλές οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές ξανάκλεισαν. Πάνω από 15 χιλιάδες πυροσβέστες προσπαθούν με όλα τα μέσα να συγκρατήσουν τις φλόγες, που ξαναθεριεύουν στις παρυφές του Σίδνεϊ.

    Την ίδια στιγμή αναζωπυρώθηκε, σήμερα, πυρκαγιά βόρεια της Καμπέρας, ενώ στο νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ 50 χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω καταιγίδας.

    [17] Τσοχατζόπουλος: κανένα πρόβλημα με τη ΔΕΗ

    31/12/2001 4:16:00 μμ

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με προβλήματα ηλεκτροδότησης της χώρας, δήλωσε ότι οι υπερβολές, έστω και αν προκύπτουν από αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες, τελικά αποδεικνύονται ατυχείς εμπνεύσεις. Κανένα μείζον πρόβλημα, τόνισε, δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε, ούτε και θα υπάρξει στο μέλλον. Οπως επεσήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, η ΔΕΗ, ο δημόσιος φορέας, στον οποίο έχουμε εμπιστευτεί την οργάνωση της ενεργειακής κατανάλωσης, είναι ένας πολύ δυνατός οργανισμός, που έχει ήδη επιτύχει σημαντικά πράγματα. Ιδιαίτερα εφέτος, βρίσκεται σε μια δυναμική φάση εξέλιξης, έγινε ανώνυμη εταιρία, εισήλθε στο Χρηματιστήριο, δεσμεύτηκε με επιχειρησιακό σχέδιο να εξασφαλίσει σταθερή κερδοφορία για την προσεχή πενταετία.

    Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ διατηρεί το σεβασμό και την ευαισθησία απέναντι στους Ελληνες πολίτες, ιδιαίτερα τις στιγμές που παρουσιάζονται ζημίες, έστω και απρόβλεπτες, όπως συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου, στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη. Οπως ανέφερε ο υπουργός, ήταν μια απρόβλεπτη εξέλιξη. Επρόκειτο για έκρηξη ενός μετασχηματιστή υψηλής τάσης, φαινόμενο αρκετά σπάνιο, καθώς τα τελευταία χρόνια, μόνο έξι φορές υπήρξε έκρηξη μετασχηματιστή, που επηρέασε τη λειτουργία του όλου συστήματος, όχι μόνο λόγω της έκρηξης, αλλά επειδή εξαιτίας αυτής "τραυματίστηκαν" άλλα δύο συστήματα ασφαλείας στη διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε μόνο για τρία δευτερόλεπτα και αμέσως ξεκίνησε η αποκατάσταση, που διήρκεσε, όμως, μισή ώρα. Σε αυτό το διάστημα αναμφισβήτητα ένα ποσοστό των Ελλήνων-αφορούσε σε 900 ΜW, άρα ποσοστό 10-11% των καταναλωτών-υπέστησαν τις συνέπειες της διακοπής ρεύματος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, ζήτησε συγνώμη από όλους τους πολίτες, "οι οποίοιανεξαρτήτως του ποσοστού-υπέστησαν αυτές τις συνέπειες. Συγχρόνως, όμως, ζητούμε και την κατανόηση των πολιτών. Πρέπει να γίνει σαφές ότι ακόμη και στους πιο ισχυρούς οργανισμούς της χώρας μας, που διεκδικούν ένταξη στο ευρωπαϊκό σύστημα, απαιτείται ικανότητα και ετοιμότητα, ώστε να είμαστε θωρακισμένοι, για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις".

    Ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ανατεθεί σε ειδικές επιτροπές να διερευνήσουν τα αίτια της κρίσης και των ζημιών, που παρουσιάστηκαν, ώστε να αποτυπωθεί τι ακριβώς συνέβη και αυτό να ληφθεί υπόψη στο μελλοντικό σχεδιασμό της ΔΕΗ.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι εντός του Ιανουαρίου θα εγκριθεί το κυλιόμενο πενταετές πρόγραμμα για την επέκταση και την ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υπάρχει σταθερή αναβάθμιση της ικανότητας του δικτύου και διαρκής βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στον καταναλωτή. "Σήμερα", είπε "επισκέφθηκα τον κεντρικό διαχειριστή του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας (ΔΕΣΜΗΕ) και είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την πλήρη ετοιμότητά του να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιοδήποτε κρίση και να εγγυηθεί την ασφαλή κατανάλωση. Βέβαια, αυτό δεν εξασφαλίζει την αποφυγή μικροπροβλημάτων, που δημιουργούνται τις ημέρες των εορτών, λόγω της υψηλής ζήτησης. Αυτά μπορεί να υπάρξουν, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης, αλλά αφορούν σε περιορισμένης εμβέλειας προβλήματα".

    Πρόστιμα σε επιχειρήσεις για παρατυπίες στις τιμές

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων σε μικρό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες εντοπίσθηκαν να κάνουν παρατυπίες κατά την αναγραφή των τιμών στα προϊόντα τους.

    [18] Νέος τύπος βενζίνης από αύριο στα πρατήρια

    Πηγή: ΕΡΑ 31/12/2001 11:50:00 πμ

    Καταργείται από αύριο η βενζίνη σούπερ και αντικαθίσταται με "νέου τύπου". Η βενζίνη αυτή θα πωλείται γύρω στις 2-3 δρχ. ακριβότερα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα οχήματα παλαιάς τεχνολογίας, χωρίς να χρειαστεί να γίνει μετατροπή στον κινητήρα τους.

    [19] Νησάκι στην Καραϊβική βοηθάει στην πρόβλεψη σεισμών

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 4:50:00 μμ

    Ενα μικροσκοπικό νησάκι που ανήκει στη Βενεζουέλα, το οποίο βυθίζεται αργά στη θάλασσα της Καραϊβικής και θα εξαφανιστεί ως το 2055, μπορεί να γίνει ένα από τα βασικά κλειδιά για την πρόβλεψη των σεισμών στην περιοχή, που είναι μια από τις περισσότερο σεισμογενείς του κόσμου. Ομάδα επιστημόνων από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να μετρήσουν με ακρίβεια χιλιοστού τη βύθιση του νησιού αυτού-μήκους 540 μέτρων και πλάτους 33-το οποίο είναι η κορυφή ενός υποθαλάσσιου βουνού που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της τεκτονικής πλάκας της Καραϊβικής.

    "Είναι η πρώτη επιστημονική αποστολή που θα μετρήσει με ακρίβεια την κίνηση της συγκεκριμένης τεκτονικής πλάκας", δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής των τριών γεωφυσικών Ζιλ Φοντενό. Οι μετρήσεις θα γίνουν με τη βοήθεια τριών δορυφορικών συστημάτων GPS. Τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο.

    Το νησάκι αυτό, που ονομάζεται Λας Αβες, βρίσκεται ακριβώς στην άκρη της ζώνης όπου η πλάκα του Ατλαντικού βυθίζεται σταδιακά κάτω από την πλάκα της Καραϊβικής (φαινόμενο της σύγκλησης των λιθοσφαιρικών πλακών). Από το 1939, το νησάκι έχει βυθιστεί 30 εκατοστά και το μήκος του έχει μειωθεί περίπου κατά 200 μέτρα. "Αν η ταχύτητα κίνησης της τεκτονικής πλάκας μειώνεται, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται και ο κίνδυνος σεισμού. Αντίθετα όσο η ταχύτητα αυξάνεται, μεγαλώνουν και οι πιθανότητες να σημειωθούν σεισμικές δονήσεις. Αν η ταχύτητα παραμένει σταθερή, μπορεί να έχουμε τη δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών στην περιοχή, μελετώντας τις σεισμικές δονήσεις του παρελθόντος", διευκρίνισε ο Φοντενό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 December 2001 - 17:56:42 UTC