Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία πέντε οργανώσεων
  • [02] Eιδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
  • [03] Η πρώτη δοξολογία για το νέο έτος
  • [04] Στεφανόπουλος:εγρήγορση για τα εθνικά θέματα
  • [05] Προσφορά αγάπης στους άστεγους
  • [06] Πρωτοχρονιάτικη τραγωδία στην Αττική
  • [07] Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίττας στην Αρχιεπισκοπή
  • [08] Περιπέτειες εν πλω πριν τον ερχομό του 2002
  • [09] Στον εισαγγελέα οι τέσσερις δουλέμποροι
  • [10] Μόνο ψήσιμο στους φούρνους σήμερα
  • [11] Πρωτοχρονιά στην Ν. Υόρκη
  • [12] Ισως και σήμερα ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής
  • [13] Εκρυθμη η κατάσταση στα Ινδο-πακιστανικά σύνορα
  • [14] Προσπάθειες για σχέδιο εκεχειρίας στη Μ. Ανατολή
  • [15] Εκρηξη στη Γαλλία-τραυματίστηκαν 12 άτομα
  • [16] Επεισόδια στο Στρασβούργο τη νύχτα
  • [17] Εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες στο Πάλου της Ινδονησίας
  • [18] Ο Μ. Δερμιτζάκης στην Περούτζια
  • [19] Προπονήσεις με προβλήματα για τον Ολυμπιακό

    [01] ΗΠΑ: πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία πέντε οργανώσεων

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 11:01:00 πμ

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να προχωρήσουν στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων πέντε οργανώσεων της Βόρειας Ιρλανδίας καθώς και της ισπανικής ακροαριστερής Grapo, με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Οι πέντε οργανώσεις της Βόρειας Ιρλανδίας είναι οι: Συνέχιση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (CIRA), Εθελοντές της Οράγγης (OV), Δύναμη Νομιμοφρόνων Εθελοντών (LVF), Ερυθρόχειρες Υπερασπιστές (RHD)και Ενωση Υπεράσπισης του Ολστερ (UDA). Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το μέτρο αυτό αποβλέπει στην εναρμόνιση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων με αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δημοσιοποίησε την Παρασκευή λίστα οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές.

    [02] Eιδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 10:32:00 πμ

    Ο Τζωρτζ Μπους διόρισε χθες τον Αφγανικής καταγωγής Αμερικανό αξιωματούχο Ζαλμάι Χαλίλζαντ, ειδικό απεσταλμένο του στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλέλαν, αποστολή του Χαλίλζαντ, ο οποίος κατέχει τη θέση του εμπειρογνώμονα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για θέματα νοτιοδυτικής Ασίας, Εγγύς Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, θα είναι ο συντονισμό της προσπάθειας ανοικοδόμησης της ρημαγμένης από τον αδιάκοπο πόλεμο κεντροασιατικής αυτής χώρας. Η θέση του ειδικού απεσταλμένου δημιουργήθηκε για να υπογραμμίσει τη σημασία που δίνει ο Αμερικανός πρόεδρος στο στόχο αυτό, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Οπως διευκρινίστηκε, ο Χαλίλζαντ θα συνεργάζεται με τον ειδικό εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν και θα αναφέρεται στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Παράλληλα θα διατηρήσει τη θέση του στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Πληροφορίες ότι ο μουλάς Ομάρ βρίσκεται στο Αφγανιστάν

    Το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την υποψία ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Ομάρ βρίσκεται στην περιοχή γύρω από την πόλη Μπαγκράν του βορειοδυτικού Αφγανιστάν. Το σχετικό ρεπορτάζ του CNN επικαλείται "αξιόπιστες πηγές" για την πληροφορία αυτή και προσθέτει ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ενθαρρύνουν τους Αφγανούς στρατιώτες να διενεργήσουν έρευνες.

    Και Γάλλοι στρατιώτες στη Διεθνή Δύναμη Βοηθείας

    Στο Παρίσι, τέλος, ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Αλέν Ρισάρ ανακοίνωσε χθες τη νύχτα ότι οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες που θα πάρουν μέρος στη λεγόμενη Διεθνή Δύναμη Βοηθείας για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) θα αναπτυχθούν στην Καμπούλ "τις αμέσως επόμενες ημέρες".

    Ο αριθμός των γάλλων στρατιωτών θα είναι "κάτι παραπάνω από 500" και θα μπορέσει να εξελιχθεί ανάλογα με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, πρόσθεσε ο Ρισάρ. Η ISAF θα διοικείται τους τρεις πρώτους μήνες τουλάχιστον από τον Βρετανό στρατηγό Τζον ΜακΚόλ και θα αριθμεί περίπου 4.500 άνδρες. Ηδη βρίσκονται στην Καμπούλ περίπου 300 Βρετανοί στρατιώτες.

    [03] Η πρώτη δοξολογία για το νέο έτος

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 2:28:00 μμ

    Πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών για το νέο χρόνο, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τις ευχές του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, υπουργών, βουλευτών και των εκπροσώπων της θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

    Ανάπτυξη, ευημερία και απασχόληση

    "Πιστεύω ότι τη νέα αυτή περίοδο η Ελληνική οικονομία θα αντεπεξέλθει ακόμα περισσότερο στις προσδοκίες των πολιτών για μια υψηλότερη ανάπτυξη ευημερία και απασχόληση". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά το τέλος της δοξολογίας.

    Γ. Παπαντωνίου: το 2002 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

    Εξερχόμενος του ιερού ναού, ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου επισήμανε την θετική πορεία της χώρας μας στην Ευρώπη που μας οδήγησε στον σκληρό πυρήνα της και τη σημασία των νέων προοπτικών που δημιουργούνται. "Πιστεύω, εξήγησε ο ίδιος, ότι πρέπει να υλοποιήσουμε την πορεία που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια και είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε το μεγάλο όραμα για μία ισχυρή κοινωνία με ευημερία και συνοχή".

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε επίσης ότι "για τις Ενοπλες Δυνάμεις το 2002 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν σύννεφα σε ό,τι αφορά στην τουρκική απειλή, αλλά είμαι βέβαιος, ότι τελικά θα επικρατήσει πνεύμα ειρήνης".

    [04] Στεφανόπουλος:εγρήγορση για τα εθνικά θέματα

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 2:29:00 μμ

    Δεν υπάρχουν τέτοιες περιστάσεις για εφησυχασμό αλλά επιβάλλεται ανησυχία στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με αφορμή τη στάση της Τουρκίας. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στο χαιρετισμό του, στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμήν του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.

    Εξάλλου με την ευκαιρία ότι η χώρα μας εισήλθε στη ζώνη του ευρώ ο κ. Στεφανόπουλος σχολίασε ότι εισερχόμαστε σε μια καινούργια περίοδο και ως τέτοια προκαλεί προσδοκίες και ελπίδες αλλά και φόβους και ανησυχίες. Είναι ευθύνη του καθενός από εμάς να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες προς όφελος του λαούς μας.

    Στην τελετή παρέστησαν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο υπουργός εθνικής άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, οι υφυπουργοί Λουκάς Αποστολίδης και Λάζαρος Λωτίδης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    [05] Προσφορά αγάπης στους άστεγους

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 2:44:00 μμ

    Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός οργάνωσε εορταστικά γεύματα αγάπης, σήμερα Πρωτοχρονιά, για συνανθρώπους μας που πλήττονται από τη φτώχεια. Τα συσκευασμένα γεύματα προσφέρθηκαν σε χώρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα, επί της οδού Γ Σεπτεμβρίου 21 από τις 11 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι. Μοναχικά άτομα, άστεγοι, πρόσφυγες και άλλες οικονομικά αδύνατες ομάδες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, βρήκαν λίγη στοργή, ζεστασιά και τροφή, αυτήν τη γιορτινή ημέρα.

    Επίσης, τα παιδιά του συλλόγου "Το χαμόγελο του Παιδιού" αποφάσισαν να μοιράσουν σήμερα τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους στα παιδιά των φαναριών, που περνούν τις άγιες ημέρες των εορτών στους δρόμους δουλεύοντας.

    [06] Πρωτοχρονιάτικη τραγωδία στην Αττική

    Πηγή: ΕΡΑ 1/1/2002 1:55:00 μμ

    Τραγωδία από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε διαμέρισμα δεύτερου ορόφου, στην οδό Μίνωος 1, στην Μεταμόρφωση Αττικής. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έφτασαν στο σημείο, ανέσυραν απανθρακωμένη την 85χρονη Πηνελόπη Μακρίνου και με σοβαρά εγκαύματα την Ελένη Κυπραίου 54 ετών, καθώς και δυο παιδάκια δύο και πέντε ετών, με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

    Οι μικροί Φραγκίσκος και Μάρκος, που φιλοξενούνταν στο σπίτι, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων. Λίγη ώρα νωρίτερα, μεταφέρθηκε επίσης στο νοσοκομείο από περιπολικό της αστυνομίας ο Μανώλης Κυπραίος, 29 ετών.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [07] Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίττας στην Αρχιεπισκοπή

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 12:48:00 μμ

    Την πρωτοχρονιάτικη πίττα των υπαλλήλων της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής έκοψε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας στις ομιλίες που έκανε τόνισε την ανάγκη να επικρατεί η ειρήνη, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς σ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Στην Αρχιεπισκοπή, αφού πρώτα άκουσε τα κάλαντα από τον όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, δέχθηκε τις ευχές των υπαλλήλων αλλά και του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς και του υπουργού Παιδείας. "Εύχομαι", είπε ο Αρχιεπίσκοπος, "υγεία και ευτυχία σε όλους μας για τη νέα χρονιά και ο θεός να φωτίζει ιδιαίτερα τους ισχυρούς της γης ώστε να προσαρμόζουν τις θελήσεις τους στα συμφέροντα των λαών".

    Χριστόδουλος: να ζήσουμε χωρίς φόβους, χωρίς πολέμους

    Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και στο γραπτό πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. "Με τις ευχές μας" τονίζει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας " εκδηλώνουμε τη βαθύτατη επιθυμία μας να ζήσουμε χωρίς φόβους, χωρίς πολέμους, χωρίς ταραχές. Μακριά από μας και από την πατρίδα μας να μείνουν οι έχθρες, τα μίση, οι ανασφάλειες , οι αδικίες και όλα τα κακά και στη θέση τους να παραμείνουν μόνιμοι σύντροφοί μας η ειρήνη, η αγάπη, η δικαιοσύνη, η καλοσύνη και η πρόοδος".

    Το φλουρί έπεσε στον Π. Ευθυμίου

    Το φλουρί της πίττας στην Αρχιεπισκοπή, έπεσε στον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για τις αλλαγές που θα γίνουν σε βασικούς τομείς δράσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μάλιστα ευχαρίστησε τον κ. Ευθυμίου, "γιατί" όπως είπε "έρχεται πάντοτε αρωγός στις ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τις αποφάσεις που λαμβάνει", ενώ ευχαρίστησε και το δήμαρχο Αθηναίων για την πολύτιμη συμβολή του στο έργο της Αρχιεπισκοπής.

    [08] Περιπέτειες εν πλω πριν τον ερχομό του 2002

    Πηγή: ΕΤ-1 1/1/2002 3:22:00 μμ

    Περιπέτεια για 98 επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού "ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ", που προσέκρουσε χθες το βράδυ στo κρηπίδωμα του λιμένα της Μυτιλήνης. Αποβιβάστηκαν σώοι. Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης.

    [09] Στον εισαγγελέα οι τέσσερις δουλέμποροι

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 1:22:00 μμ

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου αναμένεται να οδηγηθούν τέσσερις Τούρκοι που εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από όργανα του ΛΣ στη βραχονησίδα Γιούρα και που θεωρούνται υπεύθυνοι της μεταφοράς των 193 λαθρομεταναστών στις 17 Δεκεμβρίου στη νησίδα. Κατά δήλωση ενός των συλληφθέντων, που είπε ότι ήταν και ο κυβερνήτης, το πλοίο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των λαθρομεταναστών, ήταν ένα αλιευτικό ξύλινο σκάφος, 25 μέτρων, με το όνομα "ATLAR" με σημαία Τουρκίας.

    [10] Μόνο ψήσιμο στους φούρνους σήμερα

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 12:26:00 μμ

    Ανοιχτοί μόνο για ψήσιμο φαγητών θα είναι σήμερα οι φούρνοι από τις 8 το πρωί έως τι 1 το μεσημέρι. Αύριο, Τετάρτη, θα παραμείνουν κλειστοί, ενώ κλειστά είναι σήμερα και αύριο τα σούπερ μάρκετ και όλα τα εμπορικά καταστήματα.

    [11] Πρωτοχρονιά στην Ν. Υόρκη

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 12:02:00 μμ

    Μισό εκατομμύριο Νεοϋορκέζοι και τουρίστες αψήφησαν το δυνατό κρύο και τα υψηλά μέτρα ασφαλείας και γιόρτασαν την άφιξη του νέου χρόνου, όπως το επιθυμεί η παράδοση εδώ και 97 χρόνια, στην Τάιμς Σκουέαρ, επιθυμώντας να ξεχάσουν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο φετινός εορτασμός αποτέλεσε μια ένδειξη πατριωτισμού και έγινε προς τιμήν των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Αν και τίποτα δεν φαινόταν να απειλεί την ασφάλεια των συγκεντρωμένων, 7000 αστυνομικοί και 200 πράκτορες του FBI είχαν τοποθετηθεί εντός και γύρω από τον χώρο της Τάιμς Σκουέαρ, στην καρδιά του Μανχάταν.

    Το σύνολο των 41.000 αστυνομικών της Νέας Υόρκης είχε τεθεί σε επιφυλακή. Τις πρώτες ώρες του εορτασμού δεν παρατηρήθηκε κανένα περιστατικό και ο κόσμος υπάκουε στις υποδείξεις των αστυνομικών που είχαν χωρίσει τους συγκεντρωμένους σε νησίδες, για λόγους ασφαλείας.

    [12] Ισως και σήμερα ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής

    Πηγή: ΕΡΑ 1/1/2002 3:18:00 μμ

    Μεγάλες οι πολιτικές εξελίξεις στην Αργεντινή. Η χώρα αλλάζει σελίδα στη ιστορία της και χαράζει νέα πορεία. Ισως και σήμερα θα επιλεγεί από το Κογκρέσο ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του έως το 2003.

    [13] Εκρυθμη η κατάσταση στα Ινδο-πακιστανικά σύνορα

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 2:48:00 μμ

    Οι Ινδικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη στην περιοχή του Κασμίρ και σκότωσαν 10 Πακιστανούς στρατιώτες, ενώ κατέστρεψαν τουλάχιστον 12 υπόγεια καταφύγια, ανέφερα ένας ανώτατος Ινδός αξιωματούχος. Οπως είπε ο αξιωματούχος αυτός από το Τζάμου, τη χειμερινή πρωτεύουσα του ινδικού Κασμίρ, οι Ινδικές δυνάμεις απάντησαν σε πυρά που προέρχονταν από το έδαφος του Πακιστάν στο Μεντχάρ, στην περιοχή Πόοντς που απέχει 240 χιλιόμετρα δυτικά του Τζάμου. Το πρωί της Τρίτης η κατάσταση ήταν ήρεμη στο Μεντχάρ, αλλά η ανταλλαγή πυρών συνεχιζόταν σε άλλες τέσσερις μεθοριακές περιοχές.

    Ινδία: έτοιμη για διάλογο με το Πακιστάν

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, υποστήριξε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με το Πακιστάν ακόμη και για το ζήτημα της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ αν το Ισλαμαμπάντ εγκαταλείψει την "αντι-ινδική νοοτροπία" του.

    "Εγκαταλείψτε την αντι-ινδική νοοτροπία και λάβετε αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσετε την τρομοκρατία και θα δείτε ότι η Ινδία είναι πρόθυμη να καλύψει περισσότερη από τη μισή απόσταση για να εργαστεί στενά με το Πακιστάν και να επιλύσει, μέσα από το διάλογο, οποιοδήποτε θέμα, συμπεριλαμβανομένου του επίμαχου ζητήματος του Τζάμου και Κασμίρ" αναφέρεται στο μήνυμα που δημοσιεύεται σε μεγάλη ινδική εφημερίδα.

    Η Ινδία υποστηρίζει ότι το Πακιστάν πρέπει να σταματήσει την υποστήριξη που παρέχει στους ισλαμιστές αυτονομιστές του Κασμίρ, όμως το Ισλαμαμπάντ τονίζει ότι στηρίζει μόνο ηθικά τον αγώνα τους.

    Η Ινδία διαψεύδει ότι αναπτύσσει δυνάμεις της στα σύνορα

    Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Ινδίας διέψευσε τις κατηγορίες του Πακιστάν ότι συνεχίζει την ανάπτυξη δυνάμεων της κατά μήκος των συνόρων όπου τις τελευταίες ημέρες επικρατεί εξαιρετική ένταση. " Η κινητοποίηση λίγο πολύ έχει ολοκληρωθεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Αμυνας και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή αποτελεί ένα προληπτικό μέτρο.

    Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πακιστάν αντιστράτηγος Ρασίντ Κουρεσί είχε δηλώσει σε συνέντευξη τύπου ότι το Νέο Δελχί έχει ενεργοποιήσει τις στρατιωτικές του βάσεις και το ναυτικό. " Το Πακιστάν ανησυχεί καθώς η Ινδία συνεχίζει την ανάπτυξη των στρατευμάτων της. . . τις προθέσεις τους κανείς δεν τις γνωρίζει" τόνισε νωρίτερα ο Κουρεσί. Παρά όμως την επικρατούσα ένταση μεταξύ των δυο "άσπονδων γειτόνων" οι δύο χώρες (Ινδία-Πακιστάν) ανανέωσαν τη 10ετή συνθήκη με την οποία δεσμεύονται σε ένα σύμφωνο μη επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο εξωτερικών της Ινδίας.

    Η Ινδία και το Πακιστάν κάθε χρόνο καταθέτουν μία πλήρη λίστα των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων οι οποίες περιέχονται στη συνθήκη, μια διαδικασία η οποία εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 1991.

    [14] Προσπάθειες για σχέδιο εκεχειρίας στη Μ. Ανατολή

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 1:29:00 μμ

    Επιστρέφει την Πέμπτη στη Μέση Ανατολή ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον Αντονι Ζίνι, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ. Ο Ζίνι έφυγε από την περιοχή στις 16 Δεκεμβρίου, μετά τις Παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας εντός του Ισραήλ και τις αντεπιθέσεις του Ισραήλ. Ο απόστρατος στρατηγός Ζίνι θα προσπαθήσει να πείσει τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν ένα σχέδιο εκεχειρίας υπό διεθνή προστασία, για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    Απόρριψη Σαρόν της Ισραηλινής πρότασης για εκεχειρία

    Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν απέρριψε την πρόταση του προέδρου της χώρας Μοσέ Κατσάβ, να εμφανιστεί ο τελευταίος ενώπιον του Παλαιστινιακού κοινοβουλίου με πρόταση εκεχειρίας, δήλωσε πηγή από το γραφείο του Σαρόν. Ο Κατσάβ επιβεβαίωσε χτες ότι βρήκε την πρόταση "ενδιαφέρουσα" και πρόσθεσε ότι βλέπει θετικά κάθε κίνηση για "εκεχειρία με διάρκεια χωρίς πολιτικές παραχωρήσεις". Σύμφωνα με το Ισραηλινό ραδιόφωνο, η πρόταση Κατσάβ αναφέρεται σε εκεχειρία με διάρκεια ενός έτους.

    [15] Εκρηξη στη Γαλλία-τραυματίστηκαν 12 άτομα

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 12:12:00 μμ

    Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους οποίους ο ένας σοβαρά, από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε αίθουσα εκδηλώσεων στην Αλσατία της Γαλλίας. "Γινόταν ρεβεγιόν και υπήρχε πολύς κόσμος. Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη, ο σύζυγος μου κατέβηκε να δει. Υπάρχουν τραυματίες, είναι τρομερό" δήλωσε η θυρωρός του δημαρχείου του χωριού Μπαρ μπου κατοικεί πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης. "Μου είπε ότι κάποιος έριξε κάτι μέσα στην αίθουσα και μετά σημειώθηκε αυτός ο θόρυβος" πρόσθεσε.

    [16] Επεισόδια στο Στρασβούργο τη νύχτα

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 12:18:00 μμ

    Τριάντα πέντε αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη στο Στρασβούργο και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ νεαρών και δυνάμεων της τάξης, όπως έγινε γνωστό από τις νομαρχιακές Αρχές. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι επενέβησαν στο προάστιο Νόιχοφ του Στρασβούργου, τραυματίστηκαν από σκάγια και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Ενας από τους τρεις φέρει τραύμα στο μάτι.

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή αυτή όπου κάηκαν αυτοκίνητα, ένα υπόστεγο αυτοκινήτων και ένα περίπτερο. Οι μονάδες καταστολής πήραν θέσεις στον τομέα αυτό, στα νότια προάστια του Στρασβούργου, όπου οι νεαροί εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Στο κέντρο του Στρασβούργου, λίγο πριν από την έλευση του νέου έτους, μια ομάδα έσπασε τις βιτρίνες ενός μεγάλου καταστήματος, χωρίς πάντως να κλαπούν τα εμπορεύματα.

    [17] Εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες στο Πάλου της Ινδονησίας

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 12:17:00 μμ

    Ταυτόχρονες εκρήξεις συγκλόνισαν τρεις εκκλησίες στην πρωτεύουσα της επαρχίας της Κεντρικής Κελέβης, στην Ινδονησία, αμέσως μετά την έλευση του νέου έτους, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της χώρας. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Αγκους Σουγκιγιάντο, είπε ότι οι εκρήξεις έξω από τις εκκλησίες του Πάλου, της πρωτεύουσας της επαρχίας όπου έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, προκλήθηκαν από αγνώστου τύπου μηχανισμούς. Από τις εκρήξεις καταστράφηκαν οι πόρτες των εκκλησιών ενώ έσπασαν τα τζάμια. "Εξερράγησαν έξω από τρεις εκκλησίες ενώ οι άνθρωποι γιόρταζαν την αλλαγή του χρόνου. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή νεκρούς" δήλωσε ο Σουγκιγιάντο προσθέτοντας ότι εκείνη την ώρα κανείς δεν βρισκόταν μέσα στα κτίρια.

    [18] Ο Μ. Δερμιτζάκης στην Περούτζια

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 12:28:00 μμ

    Αλλος ένας Ελληνας για το καμπιονάτο. Ο λόγος για τον Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος δεν τα "βρήκε" στο οικονομικό με τον ΟΦΗ και θα δοκιμάσει την τύχη του στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Περούτζια. Η εν λόγω ομάδα, έχει. . . . παράδοση με τους Ελληνες ποδοσφαιριστές, καθώς μετά το επιτυχημένο "πείραμα" με τον Ζήση Βρύζα, απέκτησε τον Τραϊανό Δέλλα και τον Δημήτρη Ναλιτζή.

    Βέβαια, ο μακρυμάλλης επιθετικός θα παραχωρηθεί-αν όχι στην τρέχουσα περίοδο, σίγουρα το καλοκαίρι-όπως και ο Δέλλας, ενώ ουσιαστικά ο Ναλιτζής δεν απασχολεί τον τεχνικό της Περούτζια, Σερζε Κόσμι. Ετσι, ο Δερμιτζάκης, που παράλληλα εξετάζει και τις "εγχώριες" προτάσεις που έχει, θα αναχωρήσει αύριο για την Ιταλία, μαζί με τον Τάκη Γκώνια, προκειμένου να δοκιμασθούν για μία εβδομάδα από τον Κόσμι.

    [19] Προπονήσεις με προβλήματα για τον Ολυμπιακό

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 12:30:00 μμ

    Ο Ηλίας Πουρσανίδης ένοιωσε στη χθεσινή προπόνηση του Ολυμπιακού ενοχλήσεις στο πόδι με αοτέλεσμα να μην καταφέρει να βγάλει όλο το πρόγραμμα.

    Στο μεταξύ, ειδικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Ζιοβάνι, Ζε Ελίας, Αλβες και Καστίγιο, ενώ στην προπόνηση συμμετείχαν και οι παίκτες της ερασιτεχνικής ομάδας, Βέρτσος και Παππάς. Σήμερα οι ερυθρόλευκοι έχουν ρεπό και αύριο θα προπονηθούν στις 15:00, ενώ την Πέμπτη (3/1/) στις 15.30 ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα τον Ιωνικό στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 January 2002 - 15:20:24 UTC