Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνες για τη σύλληψη του μουλά Ομάρ
  • [02] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής
  • [03] Συνάντηση Παπανδρέου - Τάσουλε
  • [04] Επίσκεψη πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
  • [05] Τέλος ο εφιάλτης για τους λαθρομετανάστες
  • [06] Υπουργική απόφαση για δάνεια του ΟΕΚ
  • [07] Διακοπή νερού σε περιοχές της Αθήνας
  • [08] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών
  • [09] Εκκληση για ειρήνευση σε Πακιστάν-Ινδία
  • [10] Νέα συνάντηση Ντενκτάς-Κληρίδη
  • [11] Το Ευρώ στη ζωή μας
  • [12] Ανοιχτή υποστήριξη Μπλερ στο Ευρώ
  • [13] Ελεγχος δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων
  • [14] ''Νέα Σούπερ'' στα πρατήρια βενζίνης
  • [15] Μεσολαβητής Κεφαλαιαγοράς για τους επενδυτές
  • [16] ΑΕΚ: Παρουσίαση νέων παικτών
  • [17] Συνάντηση ΕΣΑΚΕ με Κουράκη-Εξαρχο
  • [18] ''Ανάβει'' τη μηχανή ο Αντώνης Φώτσης
  • [19] Η Παναχαϊκή ''πήρε'' Κομίγχες
  • [20] Δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα της NETMED
  • [21] Βήμα για την παραγωγή ζωτικών οργάνων

    [01] Ερευνες για τη σύλληψη του μουλά Ομάρ

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 12:42:00 μμ

    Ελπίδες ότι ο μουλάς Ομάρ θα παραδοθεί χωρίς αιματυχυσία εκφράζουν οι αφγανοί ηγέτες μετά την επιστροφή των μεσολαβητών που έστειλαν στην περιοχή όπου κρύβεται ο ηγέτης των Ταλιμπάν. "Περιμένουμε να ακούσουμε την απάντησή τους στο αίτημά μας", δήλωσε εκπρόσωπος του επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών στο Κανταχάρ,Χατζί Γκουλαλάι. "Τους είπαμε ότι θέλουμε να επιλυθεί το πρόβλημα χωρίς αιματοχυσία και περιμένουμε την απάντησή τους για το πως θα ανταποκριθούν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. "Οι απεσταλμένοι μας μετέβησαν στην περιοχή όπου κρύβεται ο μουλάς Ομάρ και επέστρεψαν" τόνισε.

    Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε πάντως, τους αφγανούς συμμάχους της ότι αν συλληφθεί ο Ομάρ θα πρέπει να παραδοθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν πιστεύεται ότι κρύβεται στην ορεινή περιοχή Μπαγκράν έχοντας μαζί του και 1000 άνδρες για να τον προστατεύουν. Οι Αμερικανοί έχουν καταστήσει σαφές ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση του μουλά Ομάρ θα εξαπολύσουν επιχείρηση για τη σύλληψή του. Ηδη στην περιοχή όπου κρύβεται ο Ομάρ έχουν αναπτυχθεί αμερικανοί κομμάντος.

    [02] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής

    Πηγή: ΕΡΑ 3/1/2002 4:13:00 μμ

    Σειρά θεσμικών αλλαγών που αφορούν στη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών και τη διαφάνεια στον πολιτικό βίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μπορεί η οικονομική εξουσία να χειραγωγεί τις πολιτικές διεργασίες οι οποίες πρέπει να είναι ελεύθερες από το χρήμα και τα ΜΜΕ.

    Μείωση εκλογικών δαπανών

    Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στις 9 Ιανουαρίου.

    " Βασική μας επιδίωξη ", τόνισε ο κ. Σημίτης, " είναι η διατήρηση της κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, μέσα από ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό έλεγχο, τηδραστική μείωση των εκλογικών δαπανών, τη δημιουργία κανόνων προεκλογικής συμπεριφοράς και την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες.

    Τα μέτρα ειδικότερα:

    Μείωση στο μισό της χρηματοδότησης από φυσικά πρόσωπα - δηλαδή 600 ευρώ - και η κατάργηση της χρηματοδότησης από εταιρείες και επιχειρήσεις. Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης - από 1,7 στο 1,25% του κρατικού προϋπολογισμού. Εφαρμογή του γενικού λογιστικού σχεδίου ώστε τα κόμματα να τηρούν τα απαραίτητα βιβλία και η διακίνηση του 80% των εσόδων και εξόδων των κομμάτων μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς. Περιορισμός στην προβολή των υποψηφίων βουλευτών από την τηλεόραση. Η συμμετοχή δικαστών από το ΣτΕ, τον Αρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για αποτελεσματικότερο έλεγχο και η αυστηροποίηση των οικονομικών κυρώσεων και ποινών που φθάνει μέχρι και στην έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

    [03] Συνάντηση Παπανδρέου - Τάσουλε

    Πηγή: ΕΡΑ 3/1/2002 3:26:00 μμ

    Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ , οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια καθώς και οι διμερείς σχέσεις Αθηνών - Σκοπίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με το νέο ομόλογό του της γειτονικής χώρας, Σλόμπονταν Τσάσουλε, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

    Δηλώσεις υπουργών

    " Συζητάμε το θέμα του ονόματος και θα δείξουμε ωριμότητα ώστε και οι δύο χώρες να είναι δικαιωμένες " δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΦΥΡΟΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τον τελικό λόγο στο θέμα του ονόματος θα τον έχουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Δηλώσεις Μπεγκλίτη για δημοσίευμα ΕΘΝΟΥΣ

    Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ που αναφέρεται σε τουρκική νοταμ για συγκυριαρχία στο Αιγαίο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης τόνισε πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες σε όλα τα αρμόδια forum ενώ παράλληλα σημείωσε πως το δημοσίευμα δημιουργεί ένα έντονο φοβικό συναίσθημα στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

    [04] Επίσκεψη πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

    3/1/2002 5:47:00 μμ

    Στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας. Όπως δήλωσε, στη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους, η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα της δημιουργίας ενός παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας και ενός γενικού σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων (σε περιοχές όπως η Μ. Ανατολή), το θέμα του Κυπριακού και της επίλυσης του στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Θα γίνει επίσης αναφορά στην πορεία της ΕΕ μετά την είσοδο του Ευρώ, στις σχέσεις ΗΠΑ με την Ευρωζώνη και την Ελλάδα αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

    Οπως ανέφερε, ο εκπρόσωπος την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ενώ θα επισκεφθεί και το σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους, συνοδευόμενος από το δήμαρχο της πόλης.

    Την ίδια μέρα θα μετέχει σε εκδήλωση για την ομογένεια, ενώ θα συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σε ότι αφορά ενδεχόμενη επίσκεψη στην Κύπρο, ο κ. Πρωτόπαππας, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο είναι μέσα στα σχέδια του πρωθυπουργού αλλά ο χρόνος θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

    [05] Τέλος ο εφιάλτης για τους λαθρομετανάστες

    3/1/2002 4:44:00 μμ

    Έληξε το μεσημέρι η Οδύσσεια των περίπου 200 λαθρομεταναστών που παρέμειναν για περισσότερες από 48 ώρες στοιβαγμένοι και σε άθλιες συνθήκες μέσα στο ακυβέρνητο δουλεμπορικό ανοιχτά της Σητείας. Οι περισσότεροι είναι καλά στην υγεία τους, αν και εξαντλημένοι, ενώ ήδη βρίσκονται στο ξενοδοχείο που έχει μισθώσει η νομαρχία Λασιθίου. Δύο έγκυες γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Χθες, άντρες των ειδικών δυνάμεων κατέβηκαν στο σκάφος από δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα και απομάκρυναν από αέρος 26 παιδιά, έναν άνδρα και τέσσερις γυναίκες.

    [06] Υπουργική απόφαση για δάνεια του ΟΕΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 1:17:00 μμ

    Ατοκα θα χορηγούνται τα ποσά των δανείων επισκευής και αποπεράτωσης κατοικίας που προέρχονται αποκλειστικά από κεφάλαια του ΟΕΚ και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται έντοκα. Την απόφαση αυτή υπέγραψε ο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελευθέριος Τζιόλας, στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης του κόστους του χρήματος, στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον των μειωμένων επιτοκίων. Η απόφαση αυτή αφορά όλους τους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που από το 1996 έχουν πάρει, αλλά και όσους ενδιαφέρονται να πάρουν, δάνειο επισκευής ή αποπεράτωσης κατοικίας.

    Σύμφωνα με τις νέες κοινές υπουργικές αποφάσεις τροποποιούνται οι υπ. αριθ. 50898/12/12/1996 και 50989/12/12/1996 κοινές υπουργικές αποφάσεις, ώστε στο εξής να χορηγούνται άτοκα τα ποσά των δανείων επισκευής και αποπεράτωσης κατοικίας που προέρχονται αποκλειστικά από κεφάλαια του ΟΕΚ και μέχρι σήμερα χορηγούνται έντοκα.

    Τα ποσά των δανείων που έχουν χορηγηθεί έντοκα, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες αποφάσεις, σε δικαιούχους του ΟΕΚ για αποπεράτωση και επισκευή κατοικίας, θα εξοφλούνται άτοκα μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    [07] Διακοπή νερού σε περιοχές της Αθήνας

    Πηγή: ΕΡΑ 3/1/2002 3:17:00 μμ

    Χωρίς νερό θα μείνουν αρκετές περιοχές της Αθήνας απο σήμερα στις 6 το απόγευμα ως αύριο το μεσημέρι, λόγω έργων της ΕΥΔΑΠ.

    Οι περιοχές αυτές είναι:

    ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ -ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ -ΡΕΝΤΗ -ΓΛΥΦΑΔΑ -ΜΟΣΧΑΤΟ -ΚΑΛΛΙΘΕΑ -Ν.ΣΜΥΡΝΗ -ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ -ΤΑΥΡΟΣ -ΑΛΙΜΟΣ -ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ -ΚΑΣΤΕΛΛΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

    [08] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών

    Πηγή: ΕΡΑ 3/1/2002 3:12:00 μμ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν σήμερα οι επιτυχόντες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί του ΑΣΕΠ διεκδικώντας τον άμεσο διορισμό τους.

    [09] Εκκληση για ειρήνευση σε Πακιστάν-Ινδία

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 12:45:00 μμ

    Να επιλύσουν με διπλωματικά μέσα τις διαφορές τους κάλεσαν σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών Ταν Τζιασουάν και Κόλιν Πάουελ. Η έκκληση της Κίνας και των ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση προς τις δύο πλευρές έγινε λίγες ώρες πριν από την άφιξη του προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ στο Πεκίνο για σύντομη επίσκεψη καθ΄όδόν προς τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Νότιας Ασίας στο Νεπάλ.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και των ΗΠΑ, σήμερα το πρωί, ο Ταν προειδοποίησε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι μία πολεμική σύρραξη ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ασία.

    Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν έκκληση προς τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ασίας να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

    Εν τω μεταξύ, από το Κατμαντού, έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί έφθασε στην πρωτεύουσα του Νεπάλ για να λάβει μέρος στη συνάντηση κορυφής των χωρών της Νότιας Ασίας.

    [10] Νέα συνάντηση Ντενκτάς-Κληρίδη

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 11:51:00 πμ

    Νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη για να συζητήσουν το θέμα των αγνοουμένων.

    Ωστόσο η κυβέρνηση της Κύπρου και συγγενείς των αγνοουμένων συμφωνούν ότι θα πρέπει να αναμένουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία κάποιο δείγμα που να βεβαιώνει την αλλαγή προσέγγισης από μέρους της τουρκικής πλευράς.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσβλέπει όχι μόνο σε εκταφές στα κατεχόμενα, αλλά και στην αξιοποίηση της παρουσίας ξένων εμπειρογνωμόνων για διερεύνηση της ταυτότητας οστών Τούρκων θυμάτων με την μέθοδο του Ντι Εν Εϊ.

    Την ίδια στιγμή αναμένεται να διεξαχθούν έρευνες και ανακρίσεις στις περιπτώσεις εξαφάνισης Ελληνοκυπρίων που συνελήφθησαν στην παρουσία γνωστών μαρτύρων.

    [11] Το Ευρώ στη ζωή μας

    3/1/2002 5:11:00 μμ

    Ευρώ και δραχμές συνυπάρχουν στην αγορά από το πρωί, ενώ δεν έλειψαν και οι ουρές στις τράπεζες για την ανταλλαγή δραχμών με το νέο νόμισμα. Θετική ήταν η εικόνα που αποκόμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της αγοράς με το Ευρώ.

    Ο κ. Θεοδώρου περιηγήθηκε στα καταστήματα του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, στην οδό Ερμού και διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν πλήρως στην χρήση του ΕΥΡΩ, οι καταναλωτές δεν διαθέτουν ακόμα το νέο νόμισμα, ωστόσο στις αγορές τους τα ρέστα που λαμβάνουν είναι σε Ευρώ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδώρου, ήδη συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΔΟΕ κάνουν εντατικούς ελέγχους στην αγορά.

    Δηλώσεις Διαμαντοπούλου

    " Οι Έλληνες είμαστε προσαρμοστικοί και ευέλικτοι ", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, η Ελληνίδα επίτροπος 'Αννα Διαμαντοπούλου.

    Πρόσθεσε ότι το Ευρώ σύντομα θα είναι πολύ ισχυρό ίσως και αντίστοιχο του δολαρίου, ενώ αναφερόμενη στη Βρετανία σχολίασε οτι οι φίλοι του Ευρω λένε ότι χάνει μια μεγάλη ευκαιρία.

    Υπενθυμίζεται οτι οι τράπεζες εως τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι ανοιχτές για το κοινό απο Δευτέρα έως Πέμπτη εως τις 3 και τις Παρασκευές εως τις 2.30.

    Τεράστια επιτυχία το πέρασμα στο Ευρώ κατά τον Ντουιζενμπέργκ

    Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης η εικόνα δεν είναι διαφορετική.

    Ακόμα και οι απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ιταλία και την Γαλλία δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στην αγορά.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη ότι το πέρασμα στο ευρώ στις δώδεκα χώρες της ευρωζώνης είναι ήδη μια "τεράστια επιτυχία".

    Το πρώτο πλαστό Ευρώ στη Γερμανία

    Πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ βρέθηκε σήμερα στη Γερμανία, μέσα σε τρένο που έκανε διαδρομή εσωτερικού.

    Ενα κοριτσάκι βρήκε το πλαστό χαρτονόμισμα πάνω στο μηχάνημα θέρμανσης ενός βαγονιού.

    Η μητέρα της μικρής, αφού διαπίστωσε ότι το χαρτονόμισμα δεν έφερε τα διακριτικά ασφαλείας, το παρέδωσε στην αστυνομία.

    [12] Ανοιχτή υποστήριξη Μπλερ στο Ευρώ

    3/1/2002 5:26:00 μμ

    " Θα ήταν πολύ ανόητο για τους Βρετανούς να αποφύγουν το ενιαίο νόμισμα". Αυτό δήλωσε σήμερα, από το Μπανγκλαντές, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι η ιδέα των Βρετανών να το αποφύγουν ή να κρύψουν το κεφάλι τους στην άμμο προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει, είναι πολύ ανόητη.

    [13] Ελεγχος δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων

    Πηγή: ΕΡΑ 3/1/2002 1:29:00 μμ

    Τη δημιουργία ειδικού εποπτικού μηχανισμού που θα ελέγχει τις δαπάνες υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων, αποφάσισε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας. Ο έλεγχος των δαπανών κρίθηκε αναγκαίος, επειδή σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2001, οι υγειονομικές δαπάνες παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση από Ταμείο σε Ταμείο.

    [14] ''Νέα Σούπερ'' στα πρατήρια βενζίνης

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 12:19:00 μμ

    Ο νέος τύπος βενζίνης, που αντικαθιστά τη σούπερ κυκλοφορεί στα πρατήρια από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου και η τιμή του είναι 222,3 δραχμές ή 0,652 ευρώ. Η τιμή είναι αυξημένη κατά περίπου 3 δραχμές σε σχέση με τη σούπερ που γνωρίζαμε. Από τα συναρμόδια υπουργεία καθορίστηκαν οι προδιαγραφές, ενώ η ονομασία της θα αναγράφεται ως "Νέα Σούπερ" και όπως εκτιμάται από το υπουργείο Ανάπτυξης η αγορά κινείται ομαλά χωρίς προβλήματα στις συναλλαγές με το συγκεκριμένο είδος καυσίμου.

    [15] Μεσολαβητής Κεφαλαιαγοράς για τους επενδυτές

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 12:26:00 μμ

    Την καθιέρωση του θεσμού του Μεσολαβητή της Κεφαλαιαγοράς κατά τα πρότυπα του τραπεζικού μεσολαβητή, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Χριστοδουλάκης ενημέρωσε ήδη για το θέμα αυτό τους παράγοντες της αγοράς και συζήτησε μαζί τους θέματα που αφορούν τη λειτουργία του νέου θεσμικού οργάνου, τη φύση των υποθέσεων που θα αναλαμβάνει και τα όρια δικαιοδοσίας του. Ο νέος θεσμός θα είναι ένα ανεξάρτητο όργανο με αποκλειστική αρμοδιότητα την εξωδικαστική διευθέτηση παραπόνων των ιδιωτών επενδυτών έναντι των μελών των φορέων, από τους οποίους θα συσταθεί το ανεξάρτητο αυτό όργανο.

    [16] ΑΕΚ: Παρουσίαση νέων παικτών

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 5:04:00 μμ

    Εν μέσω του "πολέμου" για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η ΑΕΚ πραγματοποίησε την επίσημη παρουσίαση των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων της. Ο Μάκης Ψωμιάδης, έχοντας δίπλα του τους Ιβιτς, Φόλια, Ξενίδη έκανε λόγο για παίκτες που θα ενισχύσουν την ομάδα και άφησε ανοικτό "παράθυρο" και για άλλες κινήσεις. Οι παίκτες από την πλευρά τους, αφού ευχαρίστησαν την ΑΕΚ για την εμπιστοσύνη που τους έδειξε, υποσχέθηκαν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τη βοηθήσουν να κατακτήσει τον φετινό τίτλο.

    Τα τηλεοπτικά σε πρώτο πλάνο

    Οπως ήταν φυσικό, στο περιθώριο της παρουσίασης συζητήθηκε και το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με τη νέα διάσταση μετά τη δικαστική δικαίωση της NETMED.

    Ο ισχυρός άντρας της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης, δήλωσε μεν πως σέβεται τη δικαστική απόφαση, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιστρέψει η ΑΕΚ στην ολλανδική εταιρεία.

    "Δε σχολιάζω την απόφαση του δικαστηρίου. Η ΑΕΚ δηλώνει ότι η μόνη έγκυρη σύμβαση είναι με τον Alpha Digital. Και αυτή είναι η μόνη που θα τηρηθεί. Αυτό το συμβόλαιο θα τηρήσω ως τη λήξη της τριετίας. Με αυτό το συμβόλαιο η ΑΕΚ είναι πρώτη και χωρίς κανένα οικονομικό πρόβλημα. Με αυτό το συμβόλαιο η ΑΕΚ έγινε μεγάλη ομάδα και όχι μικρή, όπως την ήθελε η προηγούμενη ιδιοκτησία. Η ΑΕΚ θα είχε την κατάληξη της Καλαμάτας, αν συνέχιζε η πρώην διοίκηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τζάμπα δε δίνονται τηλεοπτικά δικαιώματα. Η ΝΕΤΜΕΝΤ είχε την ευκαιρία να τοποθετήσει την ΑΕΚ εκεί που αρμόζει. Η ΑΕΚ ήταν κάτω από το Αιγάλεω! Στη νεοφώτιστη ομάδα είχαν δώσει 900 εκ. δρχ. και στην ΑΕΚ λιγότερα. Με συμψηφισμούς δεν μπορούν να έχουν τηλεοπτικά συμβόλαια, από τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι ήταν διοίκηση" τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

    Δηλώσεις Ψωμιάδη εφ΄όλης της ύλης

    Οσον αφορά την αγορά της ΠΑΕ, ο κ. Ψωμιάδης επεσήμανε: "Η ΑΕΚ δεν αγοράστηκε τζάμπα, όπως λένε στην NETMED. Η Ipoventure έδωσε 4.7 δισ. με συμβόλαια στην ENIC. Εμείς είμαστε Αεκτζήδες. Δεν ανησυχούμε καθόλου. Η ΠΑΕ ΑΕΚ θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια αύριο για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Εμείς θα πάμε μπροστά. Η ΑΕΚ μόνο μεγαλύτερα συμβόλαια θα κάνει. Και από αυτό που έκανε με τον Alpha. Κάποτε και αυτό θα είναι μικρό. Η ΑΕΚ δε θα γίνει Καλαμάτα! Τα ματς της ΑΕΚ θα τα δείχνει ο Alpha Digital, που ανέστησε την ΑΕΚ και μας έλυσε όλα τα προβλήματα. Τα ματς της ΑΕΚ θα τα δείχνει ο Alpha".

    Για την αλλαγή στη σύνθεση του Δ.Σ., ο Μάκης Ψωμιάδης τόνισε ότι δεν έχει σχέση με τις υπόλοιπες εξελίξεις. "Η Ipoventure είναι συμφερόντων Ψωμιάδη. Ο κύριος Αντωνόπουλος απλά μας βοήθησε. Από σήμερα, πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο ξάδελφός μου Χάρης Ψωμιάδης, που ήταν ως τώρα αντιπρόεδρος".

    Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΑΕΚ στα νέα αποκτήματα της ΑΕΚ τόνισε: "Οι παίκτες είναι εγνωσμένης αξίας. Ο Φόλια ήλθε με μεγάλες περγαμηνές από την Πόρτο. Ο Ιβιτς είναι γνωστός για τις ικανότητές του. Ο Ξενίδης ήταν μέχρι πρόσφατα αρχηγός του Ηρακλή και είναι πολύ καλός παίκτης. Εξετάζονται και άλλες μεταγραφικές κινήσεις και θα δούμε". Αναφορικά με τις δηλώσεις του Φερνάντο Σάντος, ο Μάκης Ψωμιάδης τόνισε: "Ο κύριος Σάντος έκανε προτάσεις για κάποιες αδυναμίες της ομάδας. Η διοίκηση είναι αρμόδια για να υλοποιήσει τις προτάσεις. Οι τρεις μεταγραφές θα βοηθήσουν το υπάρχον υλικό. Και οι τρεις παίκτες είναι ετοιμοπόλεμοι και θα προσαρμοστούν αμέσως στην πραγματικότητα του πρωταθλήματος. Έκρινα εγώ προσωπικά ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες θα βοηθήσουν".

    Δηλώσεις νέων παικτών

    Στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης της ΑΕΚ, ο Ιλια Ιβιτς είπε: "Είμαι πολύ ευχαριστημένος που έρχομαι σε μια μεγάλη ομάδα, όπως η ΑΕΚ. Σε όλη μου την καριέρα έπαιζα σε μεγάλες ομάδες. Η ΑΕΚ είναι ιστορικός σύλλογος και έχει πολύ κόσμο μαζί της. Ως τώρα ήμουν αντίπαλος, τώρα θα παίζω με τη φανέλα της. Είμαι συνηθισμένος στις δυσκολίες και θα δείξω τις δυνατότητές μου στον Σάντος. Ολοι με ξέρετε καλά και δε χρειάζεται να αποδείξω τίποτα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω την ΑΕΚ και τα ντέρμπι δε με φοβίζουν. Μου αρέσουν. Ελπίζω να κατακτήσω πρωταθλήματα και τίτλους και με την ΑΕΚ".

    Ο Αντόνιο Φόλια επεσήμανε: "Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που θα παίξω στην ΑΕΚ. Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για την ομάδα. Στόχος είναι να πετύχουμε όλοι μαζί τις επιδιώξεις της ομάδας. Μόνο με σοβαρότητα μπορεί να έλθουν τρόπαια και νίκες".

    Τέλος, ο Γιώργος Ξενίδης τόνισε: "Είμαι πολύ χαρούμενος με τη μεταγραφή. Πιστεύω ότι θα βοηθήσω να υλοποιηθούν οι στόχοι της ΑΕΚ. Ευχαριστώ τη διοίκηση για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Ηλθα στην ΑΕΚ και δε χρειάζομαι χρόνο προσαρμογής για να βοηθήσω την ομάδα".

    [17] Συνάντηση ΕΣΑΚΕ με Κουράκη-Εξαρχο

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 2:06:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τον υφυπουργό αθλητισμού Γιάννη Κουράκη και τον ΓΓΑ Νίκο Εξαρχο επισκέφτηκαν χθες εκ μέρους του ΕΣΑΚΕ ο Μανώλης Παπακαλιάτης και ο Γιάννης Γρανίτσας συζητώντας μαζί τους θέματα που αφορούν την κρίσιμη γενική συνέλευση του ΕΣΑΚΕ που θα γίνει σήμερα στις 17.00. Από την πλευρά της η πολιτεία θα κάνει προσπάθεια έως την τελευταία στιγμή ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ και να μην προκληθούν έτσι προβλήματα στο ελληνικό μπάσκετ.

    [18] ''Ανάβει'' τη μηχανή ο Αντώνης Φώτσης

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 1:56:00 μμ

    Μπορεί οι Μέμφις Γκρίζλις να μην έκαναν ποδαρικό με το... δεξί στο 2002, γνωρίζοντας την ήττα στο Νιου Τζέρσεϊ τα ξημερώματα από τους Νετς με 92-74, όμως, ο Αντώνης Φώτσης, έδωσε το δικό του προσωπικό σόου, αποδεικνύοντας ότι μέρα με τη μέρα προσαρμόζεται στις ανάγκες του πιο εντυπωσιακού πρωταθλήματος μπάσκετ.

    Ο 22χρονος διεθνής φόργουορντ, στην πέμπτη του μόλις συμμετοχή σε αγώνα των Γκρίζλις, ήρθε από τον πάγκο και σε 14 λεπτά σημείωσε προσωπικό ρεκόρ πόντων αλλά και ριμπάουντ.

    Συγκεκριμένα με 5/8 σουτ και 1/1 βολή, είχε συνολικά 11 πόντους, ενώ "μάζεψε" και εννέα ριμπάουντ, πέντε εκ των οποίων αμυντικά.

    Να σημειωθεί ότι μέχρι και πριν τα ξημερώματα, το ρεκόρ του ήταν τέσσερις πόντοι το οποίο και είχε πετύχει δύο φορές και συγκεκριμένα κόντρα στους Τίμπεργουλβς και στους ΛΑ Λέικερς.

    [19] Η Παναχαϊκή ''πήρε'' Κομίγχες

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 2:08:00 μμ

    Και με την "βούλα" παίκτης της Παναχαϊκής είναι από χθες ο Πάολο Κομίγχες. Ο Περουβιανός επιθετικός υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Πατρινούς και σύμφωνα με πληροφορίες θα εισπράξει για το διάστημα αυτό 140 εκατομμύρια δραχμές.

    Παράλληλα, οι Πατρινοί βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτηση δύο ακόμη ποδοσφαιριστών, καθώς η διοίκηση αναμένεται να φέρει τις επόμενες ημέρες στην αχαϊκή πρωτεύουσα τον Πολωνό μεσοεπιθετικό Οκόνον και τον 23χρονο Γερμανό Ελγκεχ, που αγωνίζεται στην θέση του αμυντικού μέσου.

    Η προσπάθεια των διοικούντων για την ενίσχυση της ομάδας συνεχίζεται και σε άλλα "μέτωπα" και σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε επαφή με τον αμυντικό της Λανς, Πατρίκ Μπαρούλ.

    Ο 25χρονος Γάλλος καλύπτει την δεξιά πλευρά του γηπέδου και πήγε στην Λανς το καλοκαίρι του 1999, ενώ τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια αγωνιζόταν στην ομάδα των Καννών.

    [20] Δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα της NETMED

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 5:13:00 μμ

    Δεκτή από το μονομελές πρωτοδικείο Αθήνας έγινε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εταιρίας NETMED (Super Sport - Nova) σε βάρος των ΠΑΕ ΑΕΚ και του Alpha Digita. Το δικαστήριο έκρινε ότι η καταγγελία της σύμβασης της ΠΑΕ ΑΕΚ με την NETMED είναι άκυρη γιατί αντίκειται στα χρηστά ήθη και στις συναλλακτικές συνήθειες.

    Αναδιάρθωση του ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ

    Στη δικαστική απόφαση τονίζεται ακόμα ότι ο Alpha Digital που αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΑΕΚ λειτούργησε κατά τρόπο αθέμιτο, βλάπτοντας τα συμφέροντα της NETMED. Στο μεταξύ, μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής οι αγώνες θα μεταδίδονται προσωρινά από την τηλεόραση του Super Sport.

    Εν τω μεταξύ, σε αιφνιδιαστική αναδιάρθρωση του ΔΣ προχώρησε η ΠΑΕ ΑΕΚ, Πρόεδρος, στη θέση του Φίλωνα Αντωνόπουλου, αναλαμβάνει ο Χαρίλαος Ψωμιάδης του Παναγιώτη.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν μετέχουν στο νέο διοικητικό συμβούλιο τα αδέρφια Αντωνόπουλου, που φέρονταν ως οι αγοραστές του πακέτου των μετοχών από την ENIC, τον περασμένο Ιούλιο.

    [21] Βήμα για την παραγωγή ζωτικών οργάνων

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 5:21:00 μμ

    Το πρώτο βήμα προς την παραγωγή ζωτικών οργάνων που θα μεταμοσχεύονται στον άνθρωπο χωρίς τον κίνδυνο αποβολής τους από τον οργανισμό έκαναν δύο ερευνητικές ομάδες με την μετατροπή του γενετικού κώδικα κλωνοποιημένων χοίρων. Η PPL Therapeutics Plc. που εδρεύει στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, θυγατρική της σκωτσέζικης εταιρείας στην οποία οφείλεται η γέννηση, το 1997 του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου στην ιστορία, της πασίγνωστης Ντόλι, ανακοίνωσε ότι στις 25 Δεκεμβρίου γεννήθηκαν πέντε γουρουνάκια, από τον γενετικό κώδικα των οποίων έχει αφαιρεθεί ένα από τα γονίδια που προκαλούν την αποβολή χοιρινών ιστών από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Οπως αναφέρει η PPL Therapeutics η γέννηση των υγιέστατων χοιριδίων, Νόελ, Σταρ, Τζόι και Μαίρη, αποτελεί σταθμό στις προσπάθειες παραγωγής ζώων, κύτταρα ή όργανα των οποίων θα μπορούν να μεταμοσχευτούν στον άνθρωπο χωρίς τον κίνδυνο αποβολής.

    Σχεδόν παράλληλα ο καθηγητής Ράνταλ Σ. Πράτερ και η ερευνητική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι δημοσιεύουν σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής επιστημονικής επιθεώρησης Science μία ανάλογη έρευνα.

    Πάντως καμία από τις δύο ερευνητικές ομάδες δεν έχει προχωρήσει σε δοκιμές που να αποδεικνύουν στην πράξη ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αποβάλλει τα όργανα που προέρχονται από τη διαδικασία αυτή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 January 2002 - 17:57:21 UTC