Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε λευκή πολιορκία η Αθήνα
  • [02] Σκεπασμένη από τα χιόνια η Ελλάδα
  • [03] Προβλήματα στις συγκοινωνίες
  • [04] Κλειστά τα σχολεία της Ανατολικής Αττικής
  • [05] Λευκά Θεοφάνεια

    [01] Σε λευκή πολιορκία η Αθήνα

    6/1/2002 5:02:00 μμ

    Πρωτόγνωρα προβλήματα λόγω του χιονιά ταλαιπωρούν την Αττική. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα, τα οποία κινούνται στα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Πεντέλη, την Πάρνηθα και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών. Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Εσωτερικών, Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Τύπου, για τον συντονισμό της δράσης και την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, ενώ το σύνολο των υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

    Εκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

    Αλυσίδες χρειάζονταν μέχρι της 9.30 το πρωί μέχρι και την οδό Πανεπιστημίου και τη λεωφόρο Συγγρού, όπου άνοιξαν απο τα συνεργεία του δήμου, αλλά επειδή εξακολουθεί να χιονίζει η κίνηση γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

    Η κυκλοφορία πραγματοποιείται με διακοπές στη λεωφόρο Κατεχάκη απο τη Μεσογείων μέχρι την πλατεία Ηλιούπολης, στους δρόμους της Παλαιάς και Νέας Πεντέλης, απο Πεντέλη μέχρι τη Νέα Μάκρη, απο Διόνυσο μέχρι τη Νέα Μάκρη, απο Αγιο Στέφανο προς Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό και Καλέντζι, απο Βαρυμπόμπη προς Κατσιμίδι, στη λεωφόρο Πάρνηθος απο το τελεφερίκ και πάνω και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών.

    Αλυσίδες χρειάζονται και στη λεωφόρο Μεσογείων απο το ύψος της Κατεχάκη και στην Αττική Οδό, ενω έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία πάνω απο τη γέφυρα του Σταυρού της Αγίας Παρασκευής.

    Τη σταδιακή κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και εναλλακτικά προς τις δυο κατευθύνσεις, αποφάσισε μετά από μαραθώνια σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

    Στην Αθήνα έχουν τεθεί σε γενική εφημερία όλα τα νοσοκομεία, ενω οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ είναι αυξημένες σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες, κυρίως σε ορθοπεδικά και καρδιολογικά περιστατικά.

    Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ενω χωρίς προβλήματα διεξάγονται και τα δρομολόγια των τρένων.

    Ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε πως από τη 1 σήμερα το μεσημέρι θα κυκλοφορούν στην εθνική οδό τα ΙΧ αυτοκίνητα στην κατεύθυνση από Λαμία προς Αθήνα και από τις 2.30 και μετά στην αντίθετη κατεύθυνση από Αθήνα προς Λαμία υπό τον όρο πως θα φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Το μέτρο αυτό ελήφθη προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που ταξιδεύουν σε αυτόν τον οδικό άξονα.

    Οσον αφορά τις νταλίκες και τα φορτηγά, απαγορευθηκε η κυκλοφορια των βαρεων οχηματων και στα δυο ρευματα των εθνικων οδων προς Λαμια, ενώ αργα απόψε θα ανανακοινωθει ποτε θα επιτραπει και παλι η κυκλοφορια τους. Οπως δηλωσε ο Υπουργος Εσωτερικών Κωστας Σκανδαλιδης, οι παραβατες, θα τιμωρουνται με υψηλα προστιμα, συλληψη, και αυτοφορη διαδικασια. Να σημειωθει οτι ηδη εχουν γινει 3 συλληψεις, οδηγών φοστηγών αυτοκινήτων. Για όλα τα αυτοκίνητα ιδιωτικά και φορτηγά ισχύει ο όρος ότι θα φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, διαφορετικά θα επιβληθούν κυρώσεις.

    Ο κ. Σκανδαλίδης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αναβάλουν για αύριο το ταξίδι επιστροφής τους στην Αθήνα, καθώς αναμένεται μαζική επιστροφή κατοίκων της πρωτεύουσας από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και υπάρχει περίπτωση μποτιλιαρισμάτων στους δρόμους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε την ταλαιπωρία των οδηγών στις εθνικές οδούς και πρόσθεσε πως σήμερα υπάρχουν μηχανήματα που καθαρίζουν την εθνική οδό από το ύψος της Ριτσώνας έως τον Αγιο Στέφανο και από το 70ο εως το 90ο χιλιόμετρο στην περιοχή της Υλίκης.

    Η κακοκαιρία σήμερα εντοπίζεται στη βόρεια Αττική και μέχρι το Σχηματάρι με πυκνές χιονοπτώσεις, πτώσεις δένδρων και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση κάποιων περιοχών. Από την Τρίτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα υπάρξει βελτίωση και όπως είπε ο υπουργός ελπίζει να διατηρηθεί για μέρες.

    Επι ποδός ο κρατικός μηχανισμός

    Πρωτοφανή χαρακτηρίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία τα καιρικά φαινόμενα μιας και απο το 1963 εως και σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει η πρωτεύουσα παρόμοια κατάσταση στην οποία πολλές περιοχές της παραμένουν αποκλεισμένες είτε λόγω του χιονιού είτε λόγω του πάγου που υπάρχει στο οδόστρωμα.

    Σημαντικό ήταν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία ανταποκρίθηκε σε όλες τις κλήσεις μεταφοράς ασθενών κι ετοιμόγεννων εγκύων. Ιδιαίτερη επιχείρηση απεγκλωβισμού στήθηκε από την Πυροσβεστική για τη μεταφορά στο Νοσοκομείο Παίδων δυο ασθενών νεογνών, ηλικίας τριών μηνών της οικογένειας Νιφόρου από το Μαρκόπουλο Αττικής.

    Η Πυροσβεστική μέχρι το μεσημέρι 100 και πλέον κλήσεις έχει δεχθεί για κοπές δένδρων και απεγκλωβισμούς δρόμων σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, κυρίως όμως εκείνων των βορείων προαστίων.

    ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ επεμβαίνουν απο το πρωί σε κλήσεις πολιτών για να επιλύσουν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω του παγετού στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση των περιοχών τους. Ομως υπάρχει και η άλλη πλευρά της κατάστασης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και δεν είναι άλλη απο εκείνη της πόλης που έχει ντυθεί στα λευκά, της Ακρόπολης που για πρώτη φορά η εικόνα της ταξίδεψε απο τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα κάνοντας το γύρο του κόσμου ντυμένη απο ένα κατάλευκο πέπλο.

    Αρκετοί είναι και σήμερα οι Αθηναίοι που άδραξαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διαφορετικότητα της πόλης τους και την ευκαιρία για μια άλλη μορφή διασκέδασης αυτή του παιχνιδιού, του χιονοπόλεμου και να αισθανθούν έστω και για λίγο παιδιά.

    [02] Σκεπασμένη από τα χιόνια η Ελλάδα

    6/1/2002 4:49:00 μμ

    Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας, το οποίο πλήττει κυρίως τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη νότιο χώρα. Ηδη οι νομοί Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια θα συνεχιστούν και κατά τόπους θα είναι ισχυρές, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται εξασθένηση και αύριο θα σταματήσουν. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

    Αποκλεισμένα χωριά σε πολλούς νομούς

    Η ΕΜΥ προβλέπει επίσης ότι από το βράδυ θα δημιουργηθεί ισχυρός παγετός κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ -10 και -20 βαθμών Κελσίου.

    Σε όλη την Ελλάδα περίπου 150 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα απο τη Θεσσαλία και κάτω και συγκεκριμένα 4 στην Αγρολίδα, 24 στην Αρκαδία, 48 στην Εύβοια η οποία εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, 19 στην Καρδίτσα, 4 στην Κορινθία, 2 στην Ανδρο, 4 στη Λακωνία, 4 στη Σάμο, ενω ιδιαίτερο πρόβλημα έχει απο το πρωί όλη η βόρεια Κρήτη, όπου είναι αποκλεισμένα 21 χωριά στο Λασίθι και 3 στα Χανιά.

    Διακοπές κυκλοφορίας έχουμε σε όλα σχεδόν τα ορεινά επαρχιακά δίκτυα της κεντρικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου και κυρίως στην Αργολίδα, στο δρόμο Τρίπολης-Λεβιδίου Νεμέας και στα ορεινά των υπόλοιπων νομών της Πελοποννήσου. Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε όλο σχεδόν το επαρχιακό δίκτυο των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Εβρου, Καβάλας, Καρδίτσας, Πιερίας, Ροδόπης, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, στη Νάξο και στην Ανδρο, στα ορεινά της Αχαϊας, της Ευρυτανίας, στη βόρεια Κρήτη και στην Κεφαλλονιά στο δρόμο Αργοστολίου-Σάμης.

    Χιονισμένες οι Κυκλάδες και η Κρήτη

    Σπάνια για τα χρονικά της Ελλάδας υπήρξε ο αποκλεισμός λόγω χιονοπτώσεων σε χωριά πολύ μικρών νησιών των Κυκλάδων. Το φαινόμενο αυτό το αντιμετωπίζουν τώρα οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι καθώς πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα όχι μόνο στη Νάξο που έχει ορεινό όγκο αλλά και στην Σέριφο, όπου αναφέρονται ως αποκλεισμένα λόγω χιονοπτώσεων τρία χωριά.

    Αντιμέτωπος με τη σφοδρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 20 χρόνια βρίσκεται και ο νομός Χανίων. Τα χιόνια, έχουν σκεπάσει τα πάντα με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί το σύνολο των ορεινών κοινοτήτων του νομού. Σε πολλές περιοχές το ύψος του χιονιού ξεπερνά το ένα μέτρο, ενώ το πρωί χρειαζόταν αντιολισθητικές αλυσίδες και στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου στο ύψος της Γεωργιούπολης.

    Κλειστοί είναι οι δρόμοι προς Ομαλό, Θέρισσο, Σφακιά, Κάνδανο, Εννιά Χωριά, Κεραμειά, Ανατολικό Σέλινο και Ορεινό Αποκόρωνα. Αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν αποκλειστεί στα ποιμνιοστάσιά τους, χωρίς ωστόσο να διατρέχουν κίνδυνο. Στη Σκάφη του Ανατολικού Σελίνου στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για τη μεταφορά στο νοσοκομείο νεφροπαθούς που χρειαζόταν άμεσα μετάγγιση αίματος. Επίσης, καταβλήθηκε πολύωρη προσπάθεια για τη μεταφορά στο νοσκομείο μιας εγγύου γυναίκας από τον οικισμό των Παλαιών Ρουμάτων. Προβλήματα που σταδιακά αποκαταστάθηκαν υπήρχαν και στην ηλεκτροδρότηση πολλών περιοχών. Η κακοκαιρία δημιούργησε πολλά προβλήματα και στο νομό Ρεθύμνου.

    Οι ορεινές κοινότητες του Μυλοποτάμου είναι αποκομμένες από την κυκλοφορία ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στα ποιμνιοστάσιά τους. Πολλές περιοχές του Μυλοποτάμου είναι χωρίς ρεύμα. Αποκλεισμένα χωριά υπάρχουν στους Δήμους Λαπαίων, Λάμπης, Νικηφόρου Φωκά, Κουλούκωνα, Αρκαδίου και Ανωγείων.

    Επίσης ο νομός Ρεθύμνου όπου είναι αποκλεισμένα 85 χωριά και ο νομός Λασιθίου όπου τα αποκλεισμένα χωριά είναι 25.

    Υπό το μηδέν όλη η Μακεδονία

    Ο παγετός και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στις πιο πολλές περιοχές της ανατολικής Μακεδόνιας και Θράκης. Το θερμόμετρο κυμαινόταν από -19 έως -3 βαθμούς και σε πολλά σημεία των εθνικών και επαρχιακών δρόμων υπήρχαν "παγίδες" με πάγο, γι'αυτό και οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούσαν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην αναπτύσσουν ταχύτητες πάνω από τις κανονικές, και να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Οι Υπηρεσίες Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης όλων των νομαρχιών της Βορειοανατολικής Ελλάδας βρίσκονταν σε επιφυλακή με ανάλογο αριθμό προσωπικού και μηχανημάτων, ενώ η ΥΠΣΕΑ Καβάλας προχώρησε στη διάνοιξη επαρχιακών δρόμων στην ορεινή Καβάλα, όπου από την τελευταία χιονόπτωση είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με τους πάγους.

    Ρίχθηκαν αρκετοί τόννοι αλατιού και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται κανονικά, ενώ χρειάζονται και οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματα που διέρχονται από το Ακροβούνι, τη Νικήσιανη Παγγαίου και όλα τα ορεινά χωριά της Καβάλας.

    Στο Νευροκόπι παραμένουν παγωμένα τα πάντα από τα μέσα Νοεμβρίου, αφού οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και χθες το θερμόμετρο έφθασε τους -19 βαθμούς.

    Στην ορεινή Ροδόπη εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα από τα χιόνια και τους πάγους οκτώ χωριά και οικισμοί, που βρίσκονται πολύ κοντά στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν και μέσα στις πόλεις, τόσο της Θράκης όσο και της ανατολικής Μακεδονίας.

    Στις Σέρρες τα προβλήματα εντοπίζονται σε ορεινά χωριά του Παγγαίου, την Κάτω Βροντού και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά.

    Η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Εργων με δικά της μηχανικά μέσα και σε συνεργασία με τη νομαρχία Καβάλας μερίμνησε ώστε να παραμείνουν ανοιχτά χθες όλα τα εθνικά οδικά δίκτυα προς Θεσσαλονίκη, Δράμα, Σέρρες κλπ.

    Τα θαλάσσια δρομολόγια προς και από τη Θάσο εκτελούνταν κανονικά, τόσο από το λιμάνι της Καβάλας όσο και από το λιμάνι της Κεραμωτής Νέστου για τη Θάσο και αντίστροφα.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται, λόγω του παγετού, όσα αυτοκίνητα κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φλώρινας, στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βίγλας και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο Γρεβενών. Ωστόσο, οι οδηγοί των αυτοκινήτων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο θα πρέπει να κινούνται με μεγάλη προσοχή λόγω του παγετού που έχει σχηματιστεί σε πολλά σημεία του οδοστρώματος.

    Το θερμόμετρο στην πόλη της Θεσσαλονίκης έδειξε τις πρωϊνές ώρες -9 βαθμούς ενώ οι λίμνες Καστοριάς και Δοϊράνης εξακολουθούν να είναι παγωμένες.

    75χρονος θύμα της κακοκαιρίας στη Λέσβο

    Ενας 75χρονος ήταν το θύμα του κύματος κακοκαιρίας στη Λέσβο. Πρόκειται για τον 75χρονο Θεόδωρο Σουλιώτη ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός τα ξημερώματα του Σαββάτου, από το καμμένο σπίτι του στο συνοικισμό της Μυτιλήνης. Από τη Πυροσβεστική θεωρείται ότι έβαλε φωτιά στο σπίτι και βρήκε τραγικό τέλος, όταν προσπάθησε να αλλάξει φιάλη σε σόμπα υγραερίου με την οποία ζεσταινόταν.

    Η κακοκαιρία στη Λέσβο έδωσε ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας που έφθασε παρά το ότι δεν χιόνισε το απίστευτο για τη Μυτιλήνη -2 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας πέρα του ισχυρού ψύχους οι ισχυροί βοριάδες που έφθασαν τοπικά τα 9 μποφόρ.

    Η Λέσβος παραμένει απομονωμένη από θαλάσσης και αέρος αφού η τελευταία ατμοπλοϊκή σύνδεση ήταν το βράδυ της Πέμπτης, ενώ όλα τα αεροπορικά δρομολόγια από την Παρασκευή μέχρι σήμερα το μεσημέρι ακυρώθηκαν. Ανάλογη κατάσταση με αυτή στη Λέσβο επικρατεί και στη Λήμνο με θερμοκρασίες, χωρίς χιόνια και εδώ, κοντά στους μηδέν βαθμούς. Λόγω της κακοκαιρίας, ακυρώθηκε η επίσκεψη στο νησί του υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη.

    Περισσότερο τυχεροί στάθηκαν άλλοι συμπατριώτες μας. Απεγκλωβίστηκε ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η ομάδα των 14 προσκόπων από καταφύγιο του όρους Ζήρια στα Τρίκαλα Κορινθίας. Οι νεαροί πρόσκοποι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Στον απεγκλωβισμό τους συμμετείχαν δυο πυροσβεστικά οχήματα, εκ των οποίων το ένα ερπυστριοφόρο.

    Επίσης εντοπίστηκαν χθες το απόγευμα οι βοσκοί, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την έντονη χιονόπτωση στη θέση Ζωνιανά του όρους Ψηλορείτη του νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη. Εξάλλου, βρέθηκαν καλά στην υγεία τους οι κτηνοτρόφοι αδελφοί Σταυρακάκη στα Ανώγεια Μυλοποτάμου. Τα δυο αδέλφια είχαν εγκλωβιστεί από τις ισχυρές χιονοπτώσεις που επικρατούσαν στην περιοχή.

    Σώος και καλά στην υγεία του βρέθηκε ο βοσκός Λασιθιωτάκης Μιχαήλ, ετών 89, στη θέση Καθαρό Κριτσάς του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Σ

    το νοσοκομείο Θήβας μεταφέρθηκε τραυματισμένος άνδρας αγνώστων στοιχείων, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στη Δόνβραινα Θήβας του νομού Βοιωτίας.

    Τέλος, βρέθηκε καλά στην υγεία του ο Καϊλίδης Ιορδάνης, ετών 62, ο οποίος αγνοούνταν σε νησίδα του Αραχθου ποταμού στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Κεραματών του δήμου Αρταίων.

    [03] Προβλήματα στις συγκοινωνίες

    6/1/2002 4:46:00 μμ

    Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" παρά το γεγονός οτι τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν ανοίξει απο τις 12 το μεσημέρι ένα διάδρομο της πίστας του αερολιμένα. Καμία όμως πτήση δεν πραγματοποιείται μετά απο απόφαση των διοικήσεων όλων των ελληνικών και ξένων αεροπορικών εταιριών. Από το μεσημέρι στη διάθεση του επιβατικού κοινού η Ολυμπιακή Αεροπορία έχει θέσει ελεύθερο ενα πρόχειρο τηλεφωνικό κέντρο, απο το οποίο δίδονται πληροφορίες για τις πτήσεις και για την κατάσταση που επικρατεί στο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Ειδικότερα για την Ολυμπιακή Αεροπορία όλοι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν ή ενδιαφέρονται να πάρουν πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 93.69.111, για θέματα αεροδρομίου με το 35.30.000, για την αεροπορική εταιρία Aegian στο 080120000 και στο 99.88.300. Πάντως αρκετά δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών πργαματοποιούνται κανονικά και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος της πρωτεύουσας πραγματοποιεί τα δρομολόγιά του εως και το Νέο Ηράκλειο.

    Αρκετοί είναι οι επιβάτες οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδω και δυο μέρες στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", οι οποίοι δεν διαμένουν στην Αθήνα, ενω όλοι όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μπορούν να επιβιβάζονται στα λεωφορεία της γραμμής Αθήνα-"Ελευθέριος Βενιζέλος" που παρά το γεγονός οτι κινούνται με δυσκολία στην εθνική οδό είναι και τα μόνα που πραγματοποιούν δρομολόγια. Σύμφωνα με τη διοίκηση του αερολιμένα ενδέχεται στις 4 το απόγευμα να πραγματοποιηθεί μια πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας για Νέα Υόρκη.

    Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια των επιβατικών λεωφορείων του ΗΣΑΠ, του ΟΑΣΑ, του μετρό και του ΟΣΕ, αυτά έχουν ως εξής:

    - Το μετρό λειτουργεί κανονικά απο και προς όλους τους σταθμούς

    - Ο ΟΣΕ ανακοίνωσε ότι όλα τα δρομολόγιά του εκτελούνται κανονικά ακόμη και τα δρομολόγια της γραμμής Διακοφτού-Καλαβρύτων "οδοντωτού".

    - Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος της πρωτεύουσας πραγματοποιεί τα δρομολόγιά του απο Πειραιά εως και το Νέο Ηράκλειο.

    - Οι αστικές συγκοινωνίες λειτουργούν με περιορισμένο φυσικά αριθμό δρομολογίων. Αυτήν την ώρα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια 78 γραμμών ενώ οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 185 του ΟΑΣΑ για περισσότερες πληροφορίες ή να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται συνέχεια.

    Τα ταξί που κυκλοφορούν στην πόλη είναι ελάχιστα, ενω η ολισθηρότητα του δρόμου λόγο του παγετού στο κέντρο της Αθήνας και σε δρόμους όμορων περιοχών απο αυτό είναι επικίνδυνη εως ακραία επικίνδυνη, όπως τη χαρακτήρισε και ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

    [04] Κλειστά τα σχολεία της Ανατολικής Αττικής

    6/1/2002 4:44:00 μμ

    Κλειστά θα είναι τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της διοικητικής περιφέρειας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής, την Τρίτη (πρώτη ημέρα λειτουργίας τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων) και την Τετάρτη, 8 και 9 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Οπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής το μέτρο ελήφθη λόγω των σφοδρών σε διάρκεια και ένταση χιονοπτώσεων που πλήττουν ήδη ολόκληρο το νομό Αττικής αλλά και λόγω του παγετού που αναμένεται να επικρατήσει τις προσεχείς ημέρες. Επίσης για τους ίδιους λόγους δεν θα πραγματοποιηθούν και οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών από τη Διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών ανατολικής Αττικής, τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 7, 8 και 9 Ιανουαρίου.

    Με ένα χαρτί στο οποίο να αναφέρεται ότι η περιοχή τους είναι αποκλεισμένη από την κακοκαιρία, πρέπει να εφοδιαστούν όσοι νέοι πρόκειται να καταταγούν στην πολεμική αεροπορία αύριο την Τρίτη την Τετάρτη και την Παρασκευή. Την βεβαίωση θα πρέπει να πάρουν την ημέρα που πρόκειται να παρουσιαστούν από οποιαδήποτε στρατιωτική η αστυνομική αρχή της περιοχής τους αλλά ακόμα και από τις υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης η υπηρεσίες μέσων μαζικής μεταφοράς. Το ίδιο ισχύει και για τους στρατιώτες και ναύτες αλλά και για τους αξιωματικούς που βρίσκονται σε άδεια.

    [05] Λευκά Θεοφάνεια

    Πηγή: ΕΡΑ 6/1/2002 4:46:00 μμ

    Με κάθε λαμπρότητα και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Ανωμερίτη, της νομάρχη Πειραιά, του δημάρχου της πόλης, βουλευτών όλων των κομμάτων και άλλων επισήμων. Αναβλήθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στην Δεξαμενή στο Κολωνάκι και της ΕΥΔΑΠ στη λίμνη του Μαραθώνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 6 January 2002 - 22:02:41 UTC