Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσοχή στο παγετό
  • [02] Αύριο η συνάντηση Μπους-Σημίτη
  • [03] Διάρρηξη στα ΕΛΤΑ Γέρακα
  • [04] Ειρήνη Παππά: Υποψήφια για το Δ. Αθηναίων;
  • [05] Χυτήρης: Προκατειλημμένη η στάση του CBS
  • [06] Ραφήνα: Απόπειρα απόδρασης λαθρομεταναστών
  • [07] Νέα στοιχεία για την απαγωγή του Γιάννη Ζώνα
  • [08] Απεργούν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων
  • [09] Εντοπίστηκαν 200 κιλά κοκαΐνης στο Πειραιά
  • [10] Τραγικός ο απολογισμός τροχαίων στη Ισπανία
  • [11] Η Αυστραλία τιμά τους ήρωες-πυροσβέστες
  • [12] Κατηγορείται η Βρετανία για τη σύσταση της ISAF
  • [13] Οι ΗΠΑ δεν το βάζουν κάτω
  • [14] Πρωτοφανής ''καλοκαιρία'' στον Καναδά
  • [15] Αιματηρή επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας
  • [16] Η διεθνής πολιτική της Αργεντινής
  • [17] Ο πιο ακριβοπληρωμένος κολυμβητής ο Ιαν Θορπ
  • [18] Σήμερα ο αγώνας Μπαρτσελόνα-Περιστέρι
  • [19] Σήμερα το παιχνίδι Ολυμπιακός-Σλασκ
  • [20] Στις 21 Ιανουαρίου η απόφαση για το Καραϊσκάκη
  • [21] Αγωνία για την απόφαση του Φερνάντο Σάντος
  • [22] Σήμερα η δικαστική μάχη ΕΠΟ με ''Global''
  • [23] Nίκη του Ηρακλή επί της Σπλιτ με 92-87
  • [24] Ανανεώθηκε το συμβόλαιο του Φρανκ Φαρίνα
  • [25] Δρακόντεια μέτρα για το τουρνουά τένις
  • [26] Οι πιο sexy του 2001 Κάιλι και Ρόμπι
  • [27] Βραβεία και υποτροφίες σε μαθητές-σπουδαστές
  • [28] Συμβιβαστική συμφωνία Greenpeace-ΗΠΑ

    [01] Προσοχή στο παγετό

    9/1/2002 8:26:00 πμ

    Ελαχιστοποιούνται σταδιακά τα προβλήματα, που άφησε πίσω του ο πρωτοφανής χιονιάς, κυρίως σε ο,τι αφορά τις συγκοινωνίες. Παγίδες για οδηγούς και πεζούς εξακολουθούν να αποτελούν, λόγω παγετού οι δρόμοι στη βορειοανατολική Αττική. Επίσης, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η επιχείρηση απεγκλωβισμού από τα χιόνια, 29 κατοίκων, ανάμεσά τους και μια έγκυος, από την κοινότητα Ομαλού στα Χανιά με ελικόπτερο "Σούπερ Πούμα", καθώς και τεσσάρων κτηνοτρόφων που είχαν παγιδευτεί σε περιοχή των Σφακίων. Με επιτυχία έληξε αργά το βράδυ η προσπάθεια ανδρών της ΕΜΑΚ για απεγκλωβισμό του 37χρονου Ευθύμιου Μπίστα, που ήταν σφηνωμένος ανάμεσα σε δύο μεγάλα βράχια κοντά στο χωριό Δίστρατο Ιωαννίνων.

    Ο Μπίστας ήταν τραυματισμένος βαριά και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

    Αποκλεισμένα από τα χιόνια εξακολουθούν να είναι 23 χωριά στην Κρήτη και την Εύβοια και συνεργεία της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ καταβάλλουν προσπάθειες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

    Παράληλα με τις παρενέργειες στην αγορά από τις ελλείψεις κυρίως οπωροκηπευτικών, μεγάλες είναι οι καταστροφές και στη γεωργική παραγωγή, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από το 70% της παραγωγής των εσπεριδοειδών έχει καταστραφεί, ενώ τεράστιες ζημιές έχουν προκληθεί στις ελιές, ακόμη και στις ροδακινιές, στις οποίες έχουν καταστραφεί τα παραγωγικά στοιχεία του δένδρου.

    Το υπουργείο Γεωργίας έδωσε εντολή να αρχίσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών, καθώς οι ζημιές εκτιμούνται στα 20-25 δισεκατομμύρια δραχμές. Τις πληγείσες περιοχές στην Κόρινθο και στη Λάρισα θα επισκεφθούν σήμερα αντίστοιχα ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς και ο υφυπουργός Φώτης Χατζημιχάλης.

    [02] Αύριο η συνάντηση Μπους-Σημίτη

    9/1/2002 8:02:00 πμ

    Πολύ σημαντικό θεωρείται το ταξίδι του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις ΗΠΑ, ο οποίος αύριο θα έχει στο Λευκό Οίκο συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους. Ο κ. Σημίτης, που αναχώρησε χθες το μεσημέρι για τη Νέα Υόρκη θα έχει σήμερα συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Δημήτριο.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο "Ground Zero", που βρίσκονται οι δύο πύργοι, που δέχθηκαν την τρομοκρατική επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου και την οποία θα τελέσει ο κ. Δημήτριος.

    Κατά τη συνάντηση Σημίτη-Μπους θα παρουσιαστούν οι ελληνικές προτεραιότητες που είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ενίσχυση των πρωτοβουλιών για την τελική λύση του Κυπριακού, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η μόνιμη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως τις παρουσίασε ο πρωθυπουργός λίγο πριν την αναχώρησή του χθες από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι δεν δεχόμαστε πιέσεις και έχουν παρέλθει οι καιροί όπου Έλληνας πρωθυπουργός πήγαινε σε κάποιες χώρες για να του συστήσουν πολιτική.

    Κατά τον κ. Σημίτη η Ελλάδα απέδειξε ότι αποτελεί χώρα που συμμετέχει ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνδιαμορφώνει ενεργά τις εξελίξεις και αναδεικνύεται δυναμικά ως χώρα σταθερότητας.

    [03] Διάρρηξη στα ΕΛΤΑ Γέρακα

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 9:52:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ποσό 33.000 ευρώ πήραν άγνωστοι από τα δύο χρηματοκιβώτια των ΕΛΤΑ Γέρακα, αφού τα παραβίασαν με συσκευή οξυγόνου. Η διάρρηξη έγινε τις μεταμεσονύκτιες ώρες στην οδό Μαραθώνος 93, όπου βρίσκονται τα ΕΛΤΑ Γέρακα και έγινε αντιληπτή από την υπάλληλο Ελένη Ζάμπουρα, το πρωί η οποία και κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες έκοψαν τα πίσω κάγκελα και την πίσω είσοδο, μπήκαν στο εσωτερικό του κτιρίου και με συσκευή οξυγόνου παραβίασαν τα δύο χρηματοκιβώτια.

    Στη συνέχεια οι δράστες εξαφανίστηκαν με τα χρήματα και από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [04] Ειρήνη Παππά: Υποψήφια για το Δ. Αθηναίων;

    9/1/2002 8:46:00 πμ

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ αφήνει η Ειρήνη Παππά. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε επισήμως πρόταση από το κυβερνών κόμμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τ. Χυτήρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποστήριξης της.

    [05] Χυτήρης: Προκατειλημμένη η στάση του CBS

    9/1/2002 8:35:00 πμ

    Προαποφασισμένη, προκατειλημμένη και συκοφαντική χαρακτήρισε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης την εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS για τη στάση της Ελλάδας σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Η συγκεκριμένη εκπομπή ήταν αποτέλεσμα παραδημοσιογραφίας και αποτελεί δείγμα κιτρινισμού στην τηλεόραση, πρόσθεσε ο κ. Χυτήρης.

    Δηλώσεις Παπανδρέου για την εκπομπή του CBS

    " Κάποιοι πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που είτε δεν είχαν αποτελέσματα όταν ήταν εν δράσει, είτε δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη συνεργασία με την Ελλάδα, είναι οι πρωτεργάτες των προβοκατόρικων επιθέσεων εις βάρος της χώρας για τις επιδόσεις της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

    Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, λίγο πριν από την αναχώρησή του με τον Κώστα Σημίτη για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σχετικά με την εκπομπή του CBS.

    Διαβεβαιώνει ότι η συνεργασία με τους Αμερικανούς για το θέμα αυτό είναι καλύτερη από ποτέ, γεγονός που έχουν δηλώσει δημοσίως οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Το θέμα της τρομοκρατίας, προσθέτει ο κ. Παπανδρέου, τόσο με τη διεθνή του διάσταση, όσο και με την εγχώρια (17Ν) θα συζητηθεί με τους Αμερικανούς.

    Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΝΔ, ο εκπρόσωπος της οποίας, χαρακτήρισε απαράδεκτο να προσβάλλεται αβασάνιστα και ατεκμηρίωτα ο θεσμός του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    [06] Ραφήνα: Απόπειρα απόδρασης λαθρομεταναστών

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 8:17:00 πμ

    "Στασίασαν", ζητώντας να φύγουν από το κλειστό γυμναστήριο της Ραφήνας, όπου κρατούνται από την παραμονή των Θεοφανείων, οι 291 λαθρομετανάστες, που είχαν συλληφθεί λίγο πριν το τουρκικό καΐκι τους αποβιβάσει σε κάποια ακτή της Εύβοιας. Η προσπάθεια των λαθρομεταναστών δεν είχε επιτυχία, αφού έφτασαν επί τόπου δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες μετά από μιάμιση ώρα περιόρισαν τα 291 άτομα στο χώρο του γυμναστηρίου. Μεταξύ των δύο πλευρών σημειώθηκαν συμπλοκές με αποτέλεσμα τέσσερις λαθρομετανάστες να τραυματιστούν ελαφρά και να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.

    [07] Νέα στοιχεία για την απαγωγή του Γιάννη Ζώνα

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 10:34:00 πμ

    Στα ίχνη της σπείρας που στις 2 Οκτωβρίου 2001 απήγαγε τον 34χρονο επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα, βρίσκεται η Ασφάλεια. Εγκέφαλος φέρεται κακοποιός που κρατείται στον Κορυδαλλό, ενώ στην υπόθεση ενέχονται συνολικά 5 άτομα, 4 άνδρες και μία γυναίκα. Στην Ασφάλεια πήγε και κατέθεσε ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Καλογερίδης, καθώς το όνομά του φέρεται αναμεμειγμένο στην υπόθεση, στην οποία υπόθεση ενέχεται και ο Χριστόφορος Λασηθιωτάκης, που έχει συλληφθεί και κατά πληροφορίες έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του στην απαγωγή.

    [08] Απεργούν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 9:29:00 πμ

    Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία τη Δευτέρα και να κλιμακώσουν στη συνέχεια τις κινητοποιήσεις τους φέρονται οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και φροντιστηρίων. Με τον τρόπο αυτό αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με την οποία τίθενται περιορισμοί στις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θανάσης Ζαχόπουλος, δήλωσε ότι τις οριστικές τους αποφάσεις για κινητοποιήσεις θα λάβουν στη γενική συνέλευση του κλάδου που θα γίνει το Σάββατο.

    Οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας φαλκιδεύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς, όπως τονίζουν, δεν θα μπορούν να απολύσουν έναν ακατάλληλο εκπαιδευτικό.

    Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει αναγκαία τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των σχετικών διατάξεων.

    [09] Εντοπίστηκαν 200 κιλά κοκαΐνης στο Πειραιά

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 9:07:00 πμ

    Πάνω από 200 κιλά κοκαΐνης που προέρχονται από την Κολομβία, εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι στο 5ο τελωνείο Πειραιά. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε κοντέινερ με φορτίο ρυζιού, που είχε φθάσει στον Πειραιά από την Μπογκοτά. Μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί κανείς, ούτε έχει εξακριβωθεί για που προοριζόταν η κοκαΐνη.

    [10] Τραγικός ο απολογισμός τροχαίων στη Ισπανία

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 10:43:00 πμ

    Τραγικός ήταν ο απολογισμός των τροχαίων δυστυχημάτων στη διάρκεια των εορτών στην Ισπανία καθώς έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 219 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική αστυνομία. Από τις 21 Δεκεμβρίου ως τις 7 Ιανουαρίου σκοτώθηκαν 219 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 239 εκ των οποίων 136 σοβαρά, σε εκατοντάδες τροχαία δυστυχήματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα σημειώθηκαν την Πρωτοχρονιά καθώς λόγω της κακοκαιρίας και των χιονοπτώσεων που επικρατούσαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχασαν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

    Το 2001 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην Ισπανία 4.021 άνθρωποι, περίπου 6,4% λιγότεροι από τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

    [11] Η Αυστραλία τιμά τους ήρωες-πυροσβέστες

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 8:33:00 πμ

    Οι αρχές και ο λαός της πολιτείας της Βικτώριας οργανώνουν δημόσια παρέλαση την προσεχή Τετάρτη, στο κέντρο της Μελβούρνης, για να τιμήσουν τους 3065 πυροσβέστες και εθελοντές που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών της Νέας Νότιας Ουαλίας. Μάλιστα ο αυστραλιανός τύπος αφιέρωσε τα πρωτοσέλιδα του σε κείμενα ευχαριστιών και αναγνώρισης προς τους εθελοντές που "ενώ ο λαός έκανε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και άλλοι απολάμβανάν το καλοκαίρι εκείνοι επί δύο εβδομάδες έδιναν μάχες με την πύρινη λαίλαπα".

    Η επιχείρηση κατάσβεσης κόστισε περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια

    Ανάλογες εκδηλώσεις για να ευχαριστήσει το αυστραλιανό έθνος, αλλά και για να τιμήσει όλους όσους έλαβαν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς θα γίνουν και στις άλλες πολιτείες.

    Εξάλλου τους πυροσβέστες και τα θύματα της πύρινης λαίλαπας που έπληξε τη Νέα Νότια Ουαλία επισκέφθηκε ο πρίγκιπας Aντριου του Βρετανικού Θρόνου, συνοδευόμενος από τον πολιτειακό πρωθυπουργό, Μπομπ Καρ, για να ευχαριστήσει τους πυροσβέστες και στους εθελοντές αλλά και να συμπαρασταθεί στα θύματα.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αν και οι φωτιές βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο εντούτοις δεν έχουν σβήσει εντελώς και εξακολουθούν να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

    Αρκετές εστίες που είχαν υποχωρήσει τις τελευταίες μέρες, λόγω των βροχοπτώσεων, αναζωπυρώθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι κοντά στην περιοχή Σόαλχεβεν να βρίσκονται σε επιφυλακή.

    Τρία γιγαντιαία ελικόπτερα κάνουν ρίψεις νερού στην περιοχή ελπίζοντας ότι θα κατορθώσουν να σβήσουν τις πυρκαγιά. Και ενώ το πύρινο μέτωπο άρχισε πλέον να ελέγχεται, παράλληλα άρχισε να γίνεται γνωστό και το μέγεθος της καταστροφής.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις φωτιές, που ξέσπασαν στη Νέα Νότια Ουαλία την παραμονή των Χριστουγέννων κάηκαν 560.000 εκτάρια δασικής, κυρίως, έκτασης, 115 σπίτια ολοσχερώς και άλλα 20 μερικώς, 50 αυτοκίνητα και σκάφη και άλλα 50 τροχόσπιτα.

    Επίσης, κάηκαν περίπου 5000 πρόβατα, 20 γελάδια, 1000 κότες και άγνωστος αριθμός καγκουρό και κοάλα. Συνολικά 11.000 άτομα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτιά τους και πάνω από 9500 θύματα ζήτησαν οικονομική βοήθεια, τρόφιμα και ρουχισμό από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    Στην επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών, που κόστισε περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, έλαβαν μέρος 20.000 πυροσβέστες και εθελοντές από όλη την Αυστραλία, 85 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και πολλά πυροσβεστικά οχήματα.

    [12] Κατηγορείται η Βρετανία για τη σύσταση της ISAF

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 8:07:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Σκόπιμα η Βρετανία κράτησε στο περιθώριο τις μη Ευρωπαϊκές χώρες στη Διεθνή Δύναμη Συνδρομής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF), καταγγέλλει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Times". Μια μόνο μη Ευρωπαϊκή χώρα, η Νέα Ζηλανδία, βρήκε μια θέση μέσα στα 14 κράτη που μονάδες τους συνθέτουν τη δύναμη της ISAF, τη στιγμή που η συμμετοχή του Καναδά, ή μουσουλμανικών χωρών, όπως η Ιορδανία, ή η Μαλαισία, δεν έγινε δεκτή.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σύσταση της δύναμης αφέθηκε στη διάκριση της Βρετανίας, που έχει διαθέσει και τον επικεφαλή της, στρατηγό Τζον Μακ Κόλ.

    "Οι πολυεθνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι όντως ακόμη περίπλοκες, όμως αυτή είναι πολύ πιο περίπλοκη απ΄όσο χρειάζεται, γιατί ορισμένες χώρες, κι ανάμεσά τους η Βρετανία, επιδιώκουν τους δικούς τους στόχους μέσα σ αυτήν την υπόθεση", τονίζει ο υπεύθυνος του τομέα Αμύνης του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος, Ολιβερ Λέτγουϊν.

    Επίσης, αναφέρει η εφημερίδα ότι ο Καναδάς έχει παρεξηγηθεί από την περιθωριοποίηση αυτή και ετοιμάζεται τώρα να συνδράμει ενεργά τους Αμερικανούς στο Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν.

    "Η ευρωπαϊκή πολιτική έχει διαδραματίσει έναν ρόλο στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων" είχε τονίσει ο υπουργός Αμύνης του Καναδά σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Τορόντο Σαν, που αναπαράγει η βρετανική εφημερίδα.

    [13] Οι ΗΠΑ δεν το βάζουν κάτω

    Αννίτα Πασχαλινού 9/1/2002 10:31:00 πμ

    Το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τότε που εντόπισαν για τελευταία φορά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, δεν αποθαρρύνει τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγού Ρίτσαρντ Μάιερς. Ο ίδιος, υπενθύμισε ότι το ίδιο διάστημα χρειάστηκε και για τη σύλληψη του ηγέτη του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα, το 1989. Αρνήθηκε ωστόσο, να δώσει επιπλέον πληροφορίες για το πότε ακριβώς οι Αμερικανοί είδαν για τελευταία φορά τον αρχηγό της Αλ Κάιντα.

    Σύνοδος για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν

    Το διάστημα 21-22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο, σύνοδος για την οικονομική ενίσχυση του Αφγανιστάν.

    Στη σύνοδο, που θα συμπροεδρεύσουν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ ενώ συνολικά θα συμμετάσχουν περισσότερες από 50 χώρες.

    Συλλήψεις και πολύτιμες πληροφορίες για τον εντοπισμό του Λάντεν

    Δυο ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα συνελήφθησαν σήμερα στο ανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Πενταγώνου.

    Οι συλλήψεις αυτές, αναμένεται να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τη σύλληψη τόσο του Οσάμα Μπιν Λάντεν όσο και του Μουλά Ομάρ.

    Όπως ανέφερε επίσης, από τους 14 μαχητές της Αλ Κάιντα που εντοπίστηκαν, συνελήφθησαν οι δυο ενώ βρέθηκαν επίσης φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλος ηλεκτρικός και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός της οργάνωσης.

    Αυστηρή προειδοποίηση Κόλιν Πάουελ

    Αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις χώρες - μεταξύ των οποίων και η Σομαλία - που θα θελήσουν να δώσουν άσυλο στους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

    Όπως τόνισε, η Σομαλία είναι μια χώρα που παρακολουθείται συνεχώς.

    Σύμφωνα πάντως με τους Washington Times, οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις αεροπορικές αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Σομαλία ενώ επικαλούμενοι τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρουν ότι έχουν ήδη συλληφθεί 100 στελέχη της Αλ Κάιντα.

    [14] Πρωτοφανής ''καλοκαιρία'' στον Καναδά

    Αννίτα Πασχαλινού 9/1/2002 9:54:00 πμ

    Με μια καλοκαιρία άνευ προηγουμένου ζουν τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι των κεντρικών και δυτικών πολιτειών του Καναδά. Ενδεικτικά στην πόλη Γουινιπεγκ, πρωτεύουσα της Μανιτόμπα, το θερμόμετρο δείχνει σταθερά τους 5.2 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που στο παρελθόν οι μέγιστες θερμοκρασίες αυτήν την εποχή σπάνια έφθαναν τους - 13 βαθμούς Κελσίου!

    Το φαινόμενο Τσινούκ

    Το πρωτοφανές κύμα ζέστης οφείλεται στο φαινόμενο "Τσινούκ", κατά το οποίο οι άνεμοι που περνούν πάνω από τα Βραχώδη Ορη ξαναθερμαίνονται αμέσως μετά την κάθοδό τους στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

    Το ίδιο φαινόμενο είχε συμβεί και στις 23 Ιανουαρίου του 1942 όταν το θερμόμετρο είχε δείξει 7.8 βαθμούς Κελσίου.

    Στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα, το θερμόμετρο δείχνει σταθερά 10 βαθμούς, τεράστια διαφορά με τους -10 βαθμούς που επικρατούσαν τα τελευταία χρόνια.

    Η καλοκαιρία, αναμένεται ότι θα μετατοπιστεί και προς τα ανατολικά και συγκεκριμένα προς το Μόντρεαλ.

    [15] Αιματηρή επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 8:55:00 πμ

    Σε επίθεση αυτοκτονίας δύο παλαιστινίων καμικάζι απέδωσε ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού το σημερινό ένοπλο επεισόδιο σε ισραηλινό κιμπούτζ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τρεις ισραηλινοί στρατιώτες και δύο Παλαιστίνιοι. Οι δύο καμικάζι κατόρθωσαν να διεισδύσουν στο κιμπούτζ Κερέν Σαλόμ, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ράφα και να εκτοξεύσουν χειροβομβίδες εναντίον φυλακίου του ισραηλινού στρατού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρείς στρατιώτες.

    Οι φρουροί του κιμπούτζ ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν τους δύο καμικάζι, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός. Αξιωματούχοι του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν δήλωσαν ότι το επεισόδιο αυτό "αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι ο Γιασέρ Αραφάτ δεν κάνει τίποτα εναντίον της τρομοκρατίας".

    Επίσης, πρόσθεσαν μάλιστα ότι η νέα επίθεση δικαιολογεί την πρόταση του Σαρόν για την "ύπαρξη μιας περιόδου επτά ημερών ηρεμίας πριν την επανάληψη των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους".

    Μετά την επίθεση συνεδρίασε το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης Σαρόν για να εξετάσει την κατάσταση.

    Οι ισραηλινές αρχές έθεσαν σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής όλους τους οικισμούς εποίκων που βρίσκονται κοντά στο κιμπούτζ καθώς εκφράζονται φόβοι και για νέες επιθέσεις.

    [16] Η διεθνής πολιτική της Αργεντινής

    9/1/2002 9:46:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Κάρλος Ρουκάουφ διευκρίνισε σήμερα ότι η χώρα του θα προσανατολίσει τη διεθνή πολιτική της προς την Ευρώπη και πως θα εργασθεί για την ενίσχυση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Mercosur (Οικονομική ένωση των κρατών της Νοτίου Αμερικής), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Επίσης, ο Ρουκάουφ ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος σε πρόγευμα με τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στην πρεσβεία της Ισπανίας, στο οποίο παρέστη επίσης και ο ιταλός επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιτορίνο Αλόκο.

    Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη επαφή του Ρουκάουφ και της ΕΕ, καθώς ο νέος υπουργός είχε τονίσει στις 3 Ιανουαρίου πως επιθυμεί να καταστήσει την Ευρώπη "κεντρικό θέμα" της εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Εδουάρδο Ντουάλδε.

    Οι πρεσβευτές από την πλευρά τους διαβεβαίωσαν τον Ρουκάουφ για τη "διαθεσιμότητα " των χωρών τους έναντι της Αργεντινής, την ώρα που πολλές ισπανικές εταιρείες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τα νέα οικονομικά μέτρα που υιοθέτησε την περασμένη Κυριακή το Κογκρέσο της Αργεντινής.

    "Μολαταύτα" δηλώνουν οι ίδιες πηγές "καμία κριτική και καμία απαίτηση δεν διατυπώθηκε" από την πλευρά των ευρωπαίων πρεσβευτών. Ο πρώην κυβερνήτης του Μπουένος Αιρες, υπογράμμισε την πρόθεση του Ντουάλδε να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Mercosur, την νοτιοαμερικανική κοινή αγορά.

    [17] Ο πιο ακριβοπληρωμένος κολυμβητής ο Ιαν Θορπ

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 9:46:00 πμ

    Ο Αυστραλός παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης, Ιαν Θορπ, η "τορπίλη", όπως είναι γνωστός, είναι παράλληλα και ο πιο ακριβοπληρωμένος κολυμβητής του κόσμου και φέρεται να κερδίζει γύρω στα 2.5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Πολλοί ισχυρίζονται πως ένας από τους λόγους που ο Θορπ καταρρίπτει το ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά το άλλο είναι οι μεγάλες πατούσες του.

    Απέλυσε δημοσιογράφο...

    Προφανώς, όμως, ο Αυστραλός αθλητής εξοργίζεται κάθε φορά που γίνεται λόγος στα εντυπωσιακά μεγάλα πέλματά του.

    Τα "σπασμένα" τα πλήρωσε η Αυστραλή δημοσιογράφος Νίκη Βος από το τηλεοπτικό δίκτυο "7" η οποία πήγε να πάρει συνέντευξη από τον Θορπ, μη γνωρίζοντας, προφανώς, την "ευαισθησία" του παγκόσμιου πρωταθλητή για τις αναφορές στις μεγάλες πατούσες του.

    Πριν αρχίσει η συνέντευξη η Βος, η οποία φέρεται να φορούσε και μια ιδιαίτερα κοντή φούστα, έκανε αναφορά στα μεγάλα πόδια του Θορπ, ο αθλητής ενοχλήθηκε, παραπονέθηκε στο κανάλι και η δημοσιογράφος ...απολύθηκε!

    Ο λόγος της απόλυσης ήταν και το γεγονός ότι ο Θορπ μόλις εκείνες τις ημέρες είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το συγκεκριμένο κανάλι.

    Η δημοσιογράφος προσέφυγε στην Υπηρεσία Ίσων Ευκαιριών και τελικά συμβιβάστηκε με το κανάλι αφού δέχθηκε μια γενναία αποζημίωση χωρίς όμως, όπως συμφώνησαν και οι δύο πλευρές, να ανακοινωθούν λεπτομέρειες.

    Όπως παρατήρησε ο ελληνικής καταγωγής μάνατζερ του Θορπ, Ντέϊβιντ Φλάσκας, οι πατούσες του αθλητή γίνονται αντικείμενο σχολιασμού όπου κι αν αυτός εμφανίζεται.

    Το θέμα της απόλυσης της δημοσιογράφου για τα σχόλια που έκανε αναφορικά με τις πατούσες του Θορπ, απασχόλησε και τον διεθνή τύπο, ενώ το ανταγωνιστικό κανάλι "9" διεξήγαγε και δημοσκόπηση και το 80% των θεατών του υποστήριξε ότι "κακώς" απολύθηκε η Βος.

    [18] Σήμερα ο αγώνας Μπαρτσελόνα-Περιστέρι

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 9:36:00 πμ

    Η Μπαρτσελόνα τελείωσε την προπόνηση της επί ελληνικού εδάφους, μαζί με τους Ελληνες "συμμάχους", Ρεντζιά και Οικονόμου και ο προπονητής της, Αϊτο Ρενέσες, άνοιξε τα χαρτιά του, ενόψει της σημερινής αναμέτρησης, κόντρα στο Περιστέρι.

    Αγώνας ρεβάνς

    "Σίγουρα για εμάς είναι αγώνας ρεβάνς. Στην πρώτη μας αναμέτρηση με την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ίσως να είχαμε το μυαλό μας και στον ντέρμπι του ισπανικού πρωταθλήματος με την Ρεάλ", τόνισε ο προπονητής των "μπλαουγκράνα" και συνέχισε: "Πάντως, τότε το Περιστέρι είχε παίξει καλύτερα.

    Στο μεταξύ, εκτός από ρεβάνς είναι και μονόδρομος για την κατάκτηση της 2ης θέσης". Οσο για την αυριανή απουσία του Μίκαελ Αντερσεν, ο Ισπανός τεχνικός είπε: "Ακόμα και χωρίς τον Αντερσεν το Περιστέρι είναι ικανό να κάνει τη ζημιά".

    Ο κ. Ρενέσες, όπως είναι φυσικό, δεν αποκάλυψε τα πλάνα του για το αυριανό ματς. Από την πλευρά του ο... ξενιτεμένος, Νίκος Οικονόμου, εστίασε στην επιστροφή του στα "πάτρια εδάφη", χωρίς ωστόσο να παραλείψει να επισημάνει και την κρισιμότητα του αγώνα.

    "Το ευχάριστο είναι ότι επέστρεψα στην Ελλάδα. Είχα ξανάρθει και τα Χριστούγεννα, αυτήν τη φορά όμως επιστρέφω για να παίξω. Ηρθαμε να εξασφαλίσουμε την δεύτερη θέση. Είναι ένας πολύ σημαντικός αγώνας. Πάντως, το Περιστέρι μας νίκησε άξια στον πρώτο γύρο και συνεχίζει να αποτελεί μία ομάδα που μπορεί να κάνει ανά πάσα στιγμή τη ζημιά", δήλωσε ο Ελληνας πάουερ φόργουρντ.

    Τέλος, ο σέντερ της Εθνικής Ευθύμης Ρεντζιάς, που έχει προσαρμοστεί στην Ισπανία, τόνισε:

    "Το Περιστέρι έχει πολύ δυνατή έδρα. Σίγουρα δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε. Στον πρώτο αγώνα δεν γνωρίζαμε τη δυναμικότητα της ομάδας και ίσως γι' αυτό χάσαμε. Τώρα όμως είμαστε προετοιμασμένοι. Θέλουμε πολύ να κερδίσουμε και είμαστε αποφασισμένοι. Στην Ελλάδα βρίσκομαι πολύ συχνά, ενώ, θα ξανάρθω για τον αγώνα της Εθνικής με την Ισπανία".

    [19] Σήμερα το παιχνίδι Ολυμπιακός-Σλασκ

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 9:33:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Με νωπές τις αναμνήσεις από τη ματς-παρωδία της Γλυφάδας, ταξίδεψε χθες ο Ολυμπιακός για το Βρότσλαβ, όπου σήμερα φιλοξενείται από τη Σλασκ για την 10η ημέρα της Ευρωλίγκα. Στην αποστολή συμπεριελήφθη και ο Εμρέ Εκίμ, αφού ο Ηλίας Ζούρος δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει κατά την αναχώρηση της αποστολής για την Πολωνία αν και κατά πόσο θα έχει στη διάθεσή του, τον Αλφόνσο Φορντ.

    [20] Στις 21 Ιανουαρίου η απόφαση για το Καραϊσκάκη

    9/1/2002 9:16:00 πμ

    Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου πρόκειται να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της ανακατασκευής του σταδίου Καραϊσκάκη. Την ημερομηνία αυτή όρισε η Ολομέλεια της Ελληνική Ολυμπιακής Επιτροπής, κατά την αποψινή συνεδρίαση της για να κάνει την τελική συζήτηση για το πολύκροτο αυτό θέμα, αφού η κατασκευαστική εταιρία ΑΛΤΕ με επιστολή της προς την ΕΟΕ, που έφτασε στο συμβούλιο λίγο πριν από την έναρξη του, έκανε μία νέα πρόταση.

    Συγκεκριμένα, ζήτησε από την ΕΟΕ την αύξηση του χρόνου εκμετάλλευσης του σταδίου Καραϊσκάκη κατά 4 χρόνια, δηλαδή 24 χρόνια συνολικά. Ο ένας χρόνος αφορά στην καθυστέρηση των εργασιών και άλλοι τρεις στην μη κατασκευή του γκαράζ, που είχε προβλεφθεί αρχικά.

    Εφ' όσον η ΕΟΕ δεχθεί την πρόταση της ΑΛΤΕ ΑΤΕ, τα έργα θα ξαναρχίσουν μέσα στον Μάρτιο, ενώ πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2003. Παράλληλα, εγκρίθηκε ομόφωνα απόψε ο προϋπολογισμός της ΕΟΕ, που ανέρχεται στα 12,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Από το ποσό αυτό τα 5.5 δισεκατομμύρια είναι για την Ολυμπιακή προετοιμασία.

    [21] Αγωνία για την απόφαση του Φερνάντο Σάντος

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 9:09:00 πμ

    Το 48ωρο της αγωνίας για τους οπαδούς της ΑΕΚ... παρατείνεται και όπως όλα δείχνουν, σήμερα θα ξεκαθαρίσει οριστικά αν θα παραμείνει ο Φερνάντο Σάντος στην τεχνική ηγεσία της "Ενωσης". Μέχρι αργά το βράδυ διήρκεσε η νέα επαφή ανάμεσα στον Πορτογάλο τεχνικό και τον "ισχυρό άνδρα" της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μάκη Ψωμιάδη. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τηλεφωνικά σχετικά με τις λεπτομέρειες και τους όρους της συνεργασίας τους, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα υπάρξει νέα επαφή.

    [22] Σήμερα η δικαστική μάχη ΕΠΟ με ''Global''

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 9:50:00 πμ

    Μια ακόμα "μάχη" για τα τηλεοπτικά δικαιώματα πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας. Αυτή τη φορά ανάμεσα στην ΕΠΟ και τη γερμανική εταιρία "Global Sportnet", η οποία έχει καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να μη δοθούν αλλού τα τηλεοπτικά δικαιώματα των προκριματικών αγώνων της εθνικής μας ομάδας στο EURO 2004.

    Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι είχαν τον πρώτο λόγο για να υποβάλλουν προσφορά, ενώ η ΕΠΟ παράλληλα προκήρυξε διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ο οποίος λήγει σήμερα.

    Να σημειωθεί ακόμα ότι η "Global Sportnet" έχει ήδη καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια αλλά και στη FIFA.

    [23] Nίκη του Ηρακλή επί της Σπλιτ με 92-87

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 9:11:00 πμ

    Πολύ σημαντική νίκη πέτυχε ο Ηρακλής στην Κροατία επί της Σπλιτ με 92-87 στην παράταση (κανονικός αγώνας 79-79, ημίχρονο 33-37) σε παιχνίδι για την 7η ημέρα του Κυπέλλου Σαπόρτα. Με την επιτυχία αυτή οι "κυανόλευκοι", που αγωνίστηκαν χωρίς τον Αμερικανό Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, έκαναν αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον τέταρτο όμιλο.

    Μεγάλη μορφή του αγώνα ήταν ο Νίκος Χατζηβρέτας που πέτυχε 39 πόντους, δημιουργώντας ατομικό ρεκόρ.

    Τα δεκάλεπτα: 14-15, 33-37, 59-60, 79-79 (κ.α.), 92-87.

    [24] Ανανεώθηκε το συμβόλαιο του Φρανκ Φαρίνα

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 9:01:00 πμ

    H Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανανέωσε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το συμβόλαιο του προπονητή της εθνικής και ολυμπιακής ομάδας της χώρας, Φρανκ Φαρίνα. Οι αποδοχές του Φαρίνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα είναι 160.000 δολάρια (Αυστραλίας) ετησίως και επί πλέον κάποιες από τις δαπάνες του.

    [25] Δρακόντεια μέτρα για το τουρνουά τένις

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 8:57:00 πμ

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν οι αρχές της Αυστραλίας για δύο σημαντικά τουρνουά τένις, που θα διεξαχθούν αυτό το μήνα στη Μελβούρνη και στα οποία συμμετέχουν οι κορυφαίοι άσοι του τένις, φοβούμενες τυχόν τρομοκρατική επίθεση. Πρόκειται για το Australian Open, που αρχίζει σε λίγες μέρες και το Διεθνές Τουρνουά της τράπεζας Commonwealth Bank, το οποίο ξεκίνησε σήμερα στο Κούγιογκ της Μελβούρνης με την συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων όπως του Αντρέ Αγκασι και του Πιτ Σάμπρας.

    Ο ελληνοαμερικανός άσος δήλωσε ότι λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και της απειλής κατά του αμερικανού παγκόσμιου πρωταθλητή του γκολφ, Τάϊγκερ Γουντ (έλαβε επιστολή με κυάνιο στη Νέα Ζηλανδία όπου αγωνίζεται) όλοι οι αθλητές αισθάνονται "ανήσυχοι".

    Με τον Πιτ Σάμπρας συμφώνησε και ο Αντρέ Αγκασι, ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης "είναι συχνά στη σκέψη όλων των παικτών".

    Στο μεταξύ ο Πιτ Σάμπρας πρόβλεψε ότι ο Ελληνοααυστραλός άσος, Μαρκ Φιλιππούσης, τον οποίο τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν "ξάδελφό του", λόγω της κοινής ελληνικής καταγωγής τους, ίσως είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Australian Open.

    Ο Φιλιππούσης, ο οποίος πέρυσι έδωσε ελάχιστα ματς, λόγω δύο εγχειρίσεων στο πόδι του, επανήλθε δριμύτερος και στο πρόσφατο τουρνουά της Αδελαίδας έφθασε στον τελικό.

    [26] Οι πιο sexy του 2001 Κάιλι και Ρόμπι

    9/1/2002 10:30:00 πμ

    Η σαγηνευτική Κάιλι Μινόγκ ανακηρύχθηκε η πιο σέξι γυναίκα της χρονιάς σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια δημοσκόπηση που διοργάνωσε το περιοδικό "Heat". Στην ίδια δημοσκόπηση, πιο σέξι άνδρας για δεύτερη συνεχή χρονιά αναδείχθηκε ο βασιλιάς της ποπ Ρόμπι Ουίλιαμς, ενώ ακολουθούν ο άσσος του ποδοσφαίρου και αρχηγός της Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο ηθοποιός Μπραντ Πιτ.

    "Η Τζέσι έχει καταπλήξει τον κόσμο με τις δυναμικές και γνήσιες παρουσίες της. Τη βλέπουμε στην τηλεόραση τέσσερις φορές την εβδομάδα, έτσι οι άνδρες τη νιώθουν πολύ οικεία μέσω του πολύ σέξι ύφους της. Συναγωνίστηκε τις πιο διάσημες και πιο ωραίες γυναίκες σε όλο τον κόσμο", γράφει ο συντάκτης του περιοδικού.

    Οι αναγνώστες του περιοδικού ψήφισαν στη δεύτερη θέση την αισθησιακή λατινοαμερικανή τραγουδίστρια της ποπ Τζένιφερ Λόπεζ, ενώ τρίτη στον κατάλογο αναδείχθηκε μια σχετικά νέα παρουσία στα τηλεοπτικά δρώμενα η 30χρονη βρετανή ηθοποιός από το Εσεξ Τζέσι Ουάλας.

    Η αμερικανίδα ντίβα της ποπ Μαντόνα κατέλαβε την 12η θέση, ενώ το σούπερ μόντελ η άλλοτε εκρηκτική Ναόμι Κάμπελ, την 23η θέση.

    Όσο για τον Τομ Κρουζ και τη Νικόλ Κίντμαν φαίνεται πως το διαζύγιο έκανε καλό στη δημοτικότητά τους. Παρότι τα προηγούμενα χρόνια οι δύο διάσημοι ηθοποιοί δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο που ουσιαστικά συνέτασσαν οι αναγνώστες δηλώνοντας τις προτιμήσεις τους, φέτος "φιγουράρουν" μέσα στους δέκα πρώτους. Η αυστραλή Νικόλ καταλαμβάνει την πέμπτη θέση, ενώ ο αμερικανός αστέρας και πρώην σύζυγός της βρίσκεται στην έβδομη θέση.

    [27] Βραβεία και υποτροφίες σε μαθητές-σπουδαστές

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 10:52:00 πμ

    Το υπουργείο Αιγαίου συνεχίζοντας την πολιτική του για άρση της απομόνωσης των μικρών νησιών και παροχή κινήτρων στους μαθητές και γενικότερα στη νεολαία για ευγενή άμιλλα και μόρφωση, χορηγεί για μια ακόμη χρονιά βραβεία και υποτροφίες σε μαθητές και σπουδαστές που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στην εκπαίδευση και στον αθλητισμό. Η εκδήλωση απονομής των βραβείων και υποτροφιών θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

    Ομιλητής θα είναι ο γνωστός συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης, ενώ θα βραβευτούν:

    Οι δυο καλύτεροι σε βαθμολογία μαθητές κάθε Γυμνασίου μικρού νησιού του Αιγαίου που συνέχισαν τις σπουδές τους στο Λύκειο. Πρόκειται για μια εφ' άπαξ υποτροφία 300.000 δραχμών ανά μαθητή απόφοιτο Γυμνασίου νησιού που χαρακτηρίζεται μικρό, δηλαδή έχει λιγότερους από 3.100 κατοίκους, ο οποίος και πρώτευσε κατά το σχολικό έτος 2000-2001. Οι ερασιτέχνες αθλητές σωματείων του Αιγαίου που είναι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων ή μέσων επαγγελματικών σχολών, ή φοιτητές ανωτέρων και ανωτάτων σχολών και οι οποίοι έχουν επιτύχει σε διεθνείς ή πανελλήνιους αγώνες. Οι σπουδαστές του προπαρασκευαστικού και επαγγελματικού σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου που πρώτευσαν το Α', Β' και Γ' έτος στους τομείς της γλυπτικής, της ζωγραφικής, της μαρμαροτεχνίας και του αρχιτεκτονικού σχεδίου.

    [28] Συμβιβαστική συμφωνία Greenpeace-ΗΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 9:54:00 πμ

    Η οικολογική οργάνωση Greenpeace δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που δεν εγκρίνουν οι αρχές, σε αμερικανικές βάσεις κατά την επόμενη 5-ετία, μετά τη συμβιβαστική συμφωνία της με την αμερικανική δικαιοσύνη, προκειμένου να μην ασκηθούν διώξεις σε ορισμένα στελέχη της, ανακοινώθηκε χθες βράδυ από δικαστικές πηγές.

    Η Greenpeace θα σεβασθεί τη συμφωνία...

    Στις 14 του περασμένου Ιουλίου, μια ομάδα από οικολόγους της οργάνωσης (15 μέλη της Γκρινπίς και δύο δημοσιογράφοι) είχαν κάνει μία προσπάθεια για να παρεμποδίσουν την τελευταία στιγμή την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο των δοκιμών για την ανάπτυξη του σχεδίου αντιβαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ.

    Δύο δύτες της οργάνωσης μπήκαν στην περίμετρο ασφαλείας της βάσεως Βάντμπεργκ στην Καλιφόρνια και έφθασαν μέχρι την παραλία δίπλα στην εξέδρα εκτόξευσης του πυραύλου, συνελήφθησαν όμως από την αστυνομία. Όμως η εκτόξευση του πυραύλου και η υλοποίηση της δοκιμής καθυστέρησαν περί τα 40 λεπτά.

    Οι δικαστές που ανέλαβαν την υπόθεση ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να σταματήσουν τη δίωξη με αντάλλαγμα την υπόσχεση εκ μέρους της Greenpeace ότι η οργάνωση δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που δεν έχουν την έγκριση των αρχών έξω από αμερικανικές βάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Επιπλέον η οργάνωση δέχεται να πληρώσει 150,000 δολάρια για αποζημιώσεις.

    "Η Greenpeace θα σεβασθεί τη συμφωνία. Η Greenpeace όμως δεν πρόκειται να μεταβάλει τους στόχους της στο πλαίσιο των επιχειρήσεών της, μεταξύ αυτών και εκείνους που αφορούν τον πυρηνικό αφοπλισμό", τόνισε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, Τζον Πασακαντάντο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 January 2002 - 10:00:12 UTC