Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Καραμανλή στην Εύβοια
  • [02] Προαναγγελία αλλαγών στο Στρατό Ξηράς
  • [03] Ληστεία σε υποκατάστημα της Alpha Bank
  • [04] Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
  • [05] ΕΕ: ''Αλληλεγγύη'' προς την Αργεντινή
  • [06] Χωρίς πρόεδρο παραμένει το Κόσοβο
  • [07] ΗΠΑ:Πτώχευση ενεργειακού κολοσσού
  • [08] Οι Δανοί θέλουν το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα
  • [09] Nέος ιός καταστρέφει αρχεία Flash
  • [10] Πακιστάν:Συνετρίβη αμερικανικό αεροσκάφος

    [01] Επίσκεψη Καραμανλή στην Εύβοια

    10/1/2002 7:26:00 μμ

    Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία ζήτησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια. Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού.

    [02] Προαναγγελία αλλαγών στο Στρατό Ξηράς

    10/1/2002 7:46:00 μμ

    Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο Στρατό Ξηράς, σύμφωνα με τη μελέτη αναδιοργάνωσής του που ανακοινώθηκε από τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Αντωνακόπουλο. Οι αλλαγές αυτές αφορούν το κλείσιμο επιχειρησιακών μονάδων στις περιοχές όπου δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αντικατάσταση τους με κέντρα εκπαίδευσης, μονάδες διοικητικής μέριμνας και μονάδες επιστράτευσης, τη δημιουργία Δυνάμεων Αντίδρασης οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε για την αντιμετώπιση τυχόν προκλήσεων και την αναδιοργάνωση του Συστήματος Διοικητικής Μέριμνας. Στο πλαίσιο αυτό, η Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών μετατρέπεται σε Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού Ξηράς με σκοπό την ενοποίηση της Διοικήσεως στην Υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας και στην επίτευξη οικονομίας πόρων.

    Αναδιοργάνωση σε πολλά επίπεδα

    Με τη νέα δομή δυνάμεων του Στρατού Ξηράς περιορίζονται σημαντικά οι ενεργές μονάδες στις περιοχές Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας εκτός από τις μονάδες Προκαλύψεως και μιας μονάδας επιπέδου τάγματος στην περιοχή της Φλώρινας. Επίσης απενεργοποιούνται οι ενεργές μονάδες στην περιοχή της Κρήτης.

    Σύμφωνα με την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση για την αποδέσμευση του Στρατού Ξηράς από την προκάλυψη, θα απαιτηθεί η πρόσληψη από την Ελληνική Αστυνομία 3.500 συνοριοφυλάκων.

    Εξάλλου προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη και κατάταξη 4.700 επαγγελματιών οπλιτών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2002. Ηδη έχουν υποβληθεί 2.881 αιτήσεις για πρόσληψη.

    Εξάλλου, η μείωση της θητείας στους δώδεκα μήνες και η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών θα οδηγήσουν με τη σειρά τους σε μείωση του χρόνου παραμονής των στρατευμένων στις παραμεθόριες περιοχές. Οπως δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΣ, η σχετική μελέτη για τον ακριβή χρόνο της μείωσης θα υποβληθεί προς έγκριση στις 30 Ιανουαρίου 2002. Μέχρι σήμερα η παραμονή των στρατευμένων στις παραμεθόριες περιοχές διαρκεί εννέα μήνες.

    Επίσης, μέσα από την αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς θα αποδεσμευτούν 100-120 στρατόπεδα, οι πόροι από την αξιοποίηση των οποίων θα διοχετευθούν για την υλοποίηση του προγράμματος.

    Με τις μεταβολές που επέρχονται με τη νέα δομή δυνάμεων, μεταξύ άλλων, εξασφαλίζεται επάνδρωση των ενεργών μονάδων με υψηλά ποσοστά και σημαντικό μέρος του στρατού αναπτύσσεται στη Θράκη και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές, ενώ σημαντικό επίσης μέρος θα αποτελούν οι Δυνάμεις Αντίδρασης.

    Επίσης αναδιοργανώνεται το σύστημα εκπαίδευσης, συγκροτείται μια αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και αναδιοργανώνονται οι αμφίβιες δυνάμεις ώστε να υπάρχει δυνατότητα ταχείας αντίδρασης και επίτευξης αποφασιστικού αρχικού αποτελέσματος σε ενδεχόμενη πρόκληση.

    Στο πλαίσιο της αμυντικής σχεδίασης του ΝΑΤΟ και της ΚΕΠΠΑ διατίθενται από ένα Στρατηγείο Σώματος Στρατού και επιπλέον για τη δεύτερη περίπτωση μια μηχανοκίνητη ή αερομεταφερόμενη ταξιαρχία και αριθμός μονάδων υποστήριξης αποστολών.

    Η επιστράτευση γίνεται μικρότερη και με δυο βαθμούς ετοιμότητας. Η εφεδρεία δεύτερου χρόνου προορίζεται για τις μονάδες που δεν εμπλέκονται άμεσα με την κύρια απειλή.

    Οσον αφορά τους εξοπλισμούς για την υποστήριξη της νέας δομής, αυτοί εστιάζονται: στον ατομικό εξοπλισμό του μαχητή, στην αναβάθμιση των μηχανοκίνητων μέσων με την εισαγωγή του νέου άρματος, στον εξοπλισμό των Δυνάμεων Αντίδρασης με την εισαγωγή διαφόρων τύπων ελικοπτέρων και στην αναβάθμιση του συστήματος Διοικήσεως και Ελέγχου με την εισαγωγή συστημάτων επικοινωνιών με δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

    Η αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς θα υλοποιηθεί σταδιακά σε οργανωτικό επίπεδο μέχρι το 2005 και σε επίπεδο εξοπλισμών και υποδομής εντός της προσεχούς δεκαπενταετίας.

    [03] Ληστεία σε υποκατάστημα της Alpha Bank

    10/1/2002 7:21:00 μμ

    Δυόμισι εκατομμύρια δραχμές και 5.500 Ευρώ απέσπασε σήμερα άγνωστος από το υποκατάστημα της Alpha Bank στην οδό Τσαλδάρη 4 στο Πολύγωνο. Ο δράστης που φορούσε κράνος πυροβόλησε μια φορά στον αέρα και βγήκε τρέχοντας από την τράπεζα. Εν συνεχεία εξαφανίστηκε αφού επιβιβάστηκε σε μια λευκή εντούρο μηχανή. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του.

    [04] Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

    10/1/2002 7:35:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιανουαρίου οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί την ίδια ημέρα θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Παιδείας διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε το προεδρείο της ΟΛΜΕ σε συνέντευξη Τύπου οι καθηγητές ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την αξιολόγησή τους. Ζητούν επίσης αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, καθώς και συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Στις 19 Ιανουαρίου οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών θα αποφασίσουν για 24ωρη απεργία κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

    [05] ΕΕ: ''Αλληλεγγύη'' προς την Αργεντινή

    10/1/2002 11:53:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της προς το λαό της Αργεντινής, που αποσκοπούν στην επίλυση της κρίσης θα διασφαλιστεί μόνο στο συνταγματικό πλαίσιο και με τον σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν στην Μαδρίτη οι διπλωματικές υπηρεσίες της Ισπανίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΕΕ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Εντουάρντο Ντουάλντε είναι μια κυβέρνηση ευρείας βάσης, που εκπροσωπεί όλες τις κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις. Η ΕΕ ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα επεξεργασθεί ένα πλήρες, σταθερό και ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την επίλυση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας.

    Τέλος, η ΕΕ επιθυμεί να εκφράσει στην κυβέρνηση και το λαό της Αργεντινής την επιθυμία της να συνεργαστεί σε αυτή τη νέα φάση.

    [06] Χωρίς πρόεδρο παραμένει το Κόσοβο

    Πηγή: ΑΠΕ 10/1/2002 7:38:00 μμ

    Ο μετριοπαθής αλβανός ηγέτης του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα απέτυχε να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη και στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας που διεξήχθη σήμερα στο νέο κοινοβούλιο της επαρχίας για να εκλεγεί πρόεδρος του Κοσόβου. Επειτα από την αποτυχία αυτή το Κόσοβο παραμένει χωρίς πρόεδρο και κυβέρνηση δυο μήνες μετά τις ιστορικές εκλογές του Νοεμβρίου που είχαν στόχο την εγκαθίδρυση μιας τοπικής κυβέρνησης στο Κόσοβο υπό την προστασία του ΟΗΕ.

    Στον δεύτερο και τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας που διεξήχθη σήμερα ο Ρουγκόβα έλαβε αντίστοιχα την υποστήριξη 50 και 51 βουλευτών στο αποτελούμενο από 120 έδρες κοινοβούλιο της σερβικής επαρχίας.

    Ο μετριοπαθής Αλβανός ηγέτης απέτυχε να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη για να εκλεγεί και στους δυο σημερινούς γύρους της ψηφοφορίας, μολονότι στον τρίτο γύρο χρειαζόταν απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών για να εκλεγεί, ενώ στους δυο προηγούμενους έπρεπε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του κοινοβουλίου.

    Στον πρώτο γύρο που είχε διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου, ο Ρουγκόβα, ο μόνος υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, είχε πάλι αποτύχει να εκλεγεί, καθώς τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα είχαν μποϊκοτάρει την ψηφοφορία.

    Η αποτυχία αυτή του κοινοβουλίου του Κοσόβου να εκλέξει πρόεδρο αναμένεται ότι θα δυσαρεστήσει τους δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν ζητήσει από τους νεοεκλεγέντες ηγέτες του Κοσόβου να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της διακυβέρνησης της επαρχίας τους.

    [07] ΗΠΑ:Πτώχευση ενεργειακού κολοσσού

    Πηγή: ΝΕΤ 10/1/2002 12:15:00 μμ

    Ανακρίσεις σχετικά με την πτώχευση του ενεργειακού γίγαντα Enron ξεκίνησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ενεργειακός κολοσσός κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στις 2 Δεκεμβρίου, γεγονός που οδήγησε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους στην ανεργία ενώ χάθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια μετοχικού κεφαλαίου.

    Αν και δεν έχει διευκρινιστεί πότε ακριβώς ξεκίνησε η έρευνα, αξιωματούχοι του υπουργείου τόνισαν ότι θα ανατεθεί στο ποινικό τμήμα και ότι καταρτίζεται ομάδα η οποία θα χειριστεί την υπόθεση. Σύμφωνα με καταγγελίες, ανώτατα στελέχη της εταιρίας επωφελήθηκαν πουλώντας τις μετοχές τους πριν από την ιλιγγιώδη πτώση στην τιμή της μετοχής της εταιρείας. Η υπόθεση της Enron εξετάζεται και από το Κογκρέσο, την Επιτροπή Μετοχών και Χρηματιστηρίου καθώς και το υπουργείο Εργασίας.

    [08] Οι Δανοί θέλουν το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα

    Πηγή: ΑΠΕ 10/1/2002 11:50:00 πμ

    Η πλειοψηφία των Δανών θέλει την ένταξη της χώρας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η δημοσκόπηση που έγινε από το Iνστιτούτο Γκρινς για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας Μπόρσεν σε δείγμα 1.023 ατόμων, έδειξε ότι το 57% των Δανών είναι υπέρ του ευρώ, και το 37% κατά.

    Είναι η πρώτη φορά που το στρατόπεδο του "ναι" έχει ένα τόσο μεγάλο προβάδισμα από τότε που οι Δανοί απέρριψαν, με ποσοστό 53% έναντι 47%, σε δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2000, τη συμμετοχή της Δανίας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα.

    Η Δανία, η Σουηδία και η Βρετανία παραμένουν εκτός της ευρωζώνης. Χθες, ο δανός υπουργός Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλερ δήλωσε ότι είναι πιθανό να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα στη Δανία το 2003.

    [09] Nέος ιός καταστρέφει αρχεία Flash

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 10/1/2002 12:37:00 μμ

    Τον πρώτο ιό που εισβάλει και καταστρέφει αρχεία που σχεδιάστηκαν με βάση το πρόγραμμα Flash που χρησιμοποιείται για την σχεδίαση ιστοσελίδων και multimedia παρουσιάσεων ανακάλυψαν οι εμπειρογνώμονες των εταιρειών ασφάλειας υπολογιστών. Ο ιός, που ονομάστηκε "SWF/LFM.926," είναι προς το παρόν χαμηλού κινδύνου επειδή για να εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή πρέπει να κατέβει από τον ίδιο τον χρήστη.

    Παρόλα αυτά όμως είναι πολύ πιθανόν οι χρήστες που χρησιμοποιούν το διαδύκτιο να μολυνθούν από τον ιό τόσο μέσω ιστοσελίδων που έχουν σχεδιαστεί με βάση το πρόγραμμα Flash όσο και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν ανοίξουν κάποιο e-mail που έχει χρησιμοποιήσει το εν λόγω πρόγραμμα.

    Εκπρόσωπος της εταιρείας Macromedia στο Sαn-Francisco της Καλιφόρνια δήλωσε ότι η επιχείρηση σύντομα θα εκδώσει ένα patch για την αντιμετώπιση του ιού.

    Πριν αρχίσει τη δράση του, ο ιός παρουσιάζει ένα μήνυμα που γράφει "Loading Flash Movie" και εμφανίζει ένα γρίφο αριθμών που οι χρήστες μπορεί να προσπαθήσουν να λύσουν. Αμέσως μετά δημιουργεί ένα πρόγραμμα που μπορεί να μολύνει και άλλα αρχεία που είναι σχεδιασμένα με το πρόγραμμα Flash.

    H Macromedia πάντως σύντομα θα δημοσιεύσει πληροφορίες για τον ιό και το patch στην ιστοσελίδα της http://www.macromedia.com/support/flash/.

    ΠΗΓΕΣ: CNN REUTERS

    [10] Πακιστάν:Συνετρίβη αμερικανικό αεροσκάφος

    Πηγή: ΑΠΕ 10/1/2002 8:43:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Πακιστάν, όταν το αεροσκάφος ανεφοδιασμού στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη χθες, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πεντάγωνο. Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων και ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για να καθοριστούν τα αίτια της καταστροφής.

    Το αεροσκάφος, τύπου KC-130, είχε απογειωθεί από το Τζακομπαμπάντ του Πακιστάν και συνετρίβη σε μια ορεινή περιοχή κοντά στην Κουέτα ενώ βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης.

    Από πακιστανική πηγή έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξαν θύματα στο έδαφος. Το αεροπλάνο εξερράγη "σαν μπάλα φωτιάς", είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της περιοχής Χάρα, στην επαρχία του Βελουχιστάν, Τζαν Κακάρ. "Φλόγες ξεπηδούσαν ακόμη από τα συντρίμμια του αεροσκάφους τέσσερις ώρες μετά το δυστύχημα", πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 January 2002 - 17:55:08 UTC