Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πεντακάθαρη η αγορά του Ρέντη
  • [02] Εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ελπίδα ζωής για 8χρονη Σουχίντ
  • [04] Μέχρι Μάρτη η αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων
  • [05] Eκδήλωση μνήμης για τον Τάκη Παππά
  • [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πανεπιστημιακών
  • [07] Αρση δίωξης για το σεισμό λόγω παραγραφής
  • [08] Ερευνες για τα πλαστές άδειες οδήγησης
  • [09] Επίσκεψη Καραμανλή στο Ασκληπιείο Βούλας
  • [10] Πυροβολισμοί σε παραμεθόρια περιοχή
  • [11] Διεθνής Έκθεση Τουρισμού
  • [12] Αρχίζει το πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας
  • [13] Βίντεο της Αλ Κάϊντα δημοσιοποιείται
  • [14] Αγνοείται εμπορικό αεροσκάφος στην Κολομβία
  • [15] Επιχείρηση ''σκούπα'' στην πόλη Κανταχάρ
  • [16] Αρματα μάχης εισέβαλαν στην Ραμάλα
  • [17] Κακοποιοί απέδρασαν από φυλακή της Βραζιλίας
  • [18] Kαταδίκασε την επίθεση στη Χαντέρα ο Πάουελ
  • [19] Συνέντευξη Μπουλέντ Ετσεβίτ
  • [20] Σύννεφα συσσωρεύονται για την συγχώνευση
  • [21] Ευρωλίγκα: Στην πρώτη θέση ο Παναθηναϊκός
  • [22] Νίκη της ΑΕΚ επί του Κιλκισιακού
  • [23] Πρόστιμο $103,600 για υπερβολική ταχύτητα
  • [24] Ιταλία: Εκστρατεία εναντίον του καπνίσματος

    [01] Πεντακάθαρη η αγορά του Ρέντη

    18/1/2002 9:20:00 πμ

    Ένα πρωτοφανές λίφτινγκ έγινε μέσα σε μια νύχτα στην κρεαταγορά, καθώς η εικόνα που εμφάνιζε χθες, δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με αυτήν που περιέγραφαν τα δημοσιεύματα, με αφορμή τους ελέγχους που έκαναν αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι χώροι ήταν πεντακάθαροι και θύμιζαν ευρωπαϊκή αγορά, ενώ σε σύσκεψη που έγινε αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, αλλά και οι διαδικασίες μετεγκατάστασης της αγοράς σε άλλο υπερσύχρονο κτίριο, στον ίδιο χώρο του Ρέντη, το κόστος κατασκευής του οποίου θα ανέλθει στα 4,3 δισ δρχ.

    Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία διαβεβαίωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής στην κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη, τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί είναι λειτουργικά.

    [02] Εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ

    18/1/2002 8:44:00 πμ

    Οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος αρχίζουν το μεσημέρι σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, με κεντρικό θέμα τις επερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

    Επίσης, την ανάγκη ενός γόνιμου συνεχούς και αξιόπιστου διαλόγου με τις προοδευτικές δυνάμεις, τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για την απήχηση των σχετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο ίδιος ως γραμματέας από τον περασμένο Νοέμβριο.

    Ο κ. Λαλιώτης σημείωσε επίσης πως για την επίτευξη ενός αληθινού διαλόγου, πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσπιστίες και οι καχυποψίες στις σχέσεις μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει μία αρνητική κληρονομιά από λάθη του ΠΑΣΟΚ και ότι πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένα "φοβικά και αλαζονικά σύνδρομα" του παρελθόντος.

    [03] Ελπίδα ζωής για 8χρονη Σουχίντ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 11:14:00 πμ

    Μια ιστορία ανθρωπιάς προκαλεί συγκίνηση στο Πανελλήνιο. Ένα οκτάχρονο κορίτσι από το Ιράκ, που έφτασε πριν από λίγες ημέρες μαζί με άλλους 245 λαθρομετανάστες στην Ιεράπετρα, πάσχει από σπάνια μορφή καρδιοπάθειας. Η περιπέτεια του κοριτσιού ευαισθητοποίησε αρχές και γιατρούς. Σήμερα η μικρή Σουχίντ Σαλίμπ, το όνομα της οποίας σημαίνει "σκιά", μεταφέρθηκε στην Αθήνα και θα υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Ωνάσειο, με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου.

    [04] Μέχρι Μάρτη η αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 8:31:00 πμ

    Μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2002 θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η ετήσια αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων των δήμων και κοινοτήτων της χώρας. Αυτή η διαδικασία θα ισχύσει και φέτος μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασύνταξη των οριστικών εκλογικών καταλόγων που προβλέπεται για το Μάιο του 2002.

    Οι εκλογικοί κατάλογοι θα γίνονται τότε με βάση την οικογενειακή μερίδα, καθώς και οι απαραίτητες εκκαθαρίσεις.

    Οταν αποδοθεί σε κάθε εκλογέα ο ειδικός εκλογικός αριθμός των 11 ψηφίων που θα αντικαταστήσει το εκλογικό βιβλιάριο τότε οι αναθεωρήσεις των εκλογικών καταλόγων θα γίνονται ανά δίμηνο.

    Στην τωρινή αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων θα εγγραφούν τα άτομα που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν μέσα στο 1984 ή όσοι γεννήθηκαν πριν από αυτό και είχαν παραλείψει να γραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

    Με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών στους αρμόδιους φορείς υπενθυμίζεται πως δεν επιτρέπεται μεταγραφή εκλογέων από ενορία σε ενορία ή από δημοτικό διαμέρισμα σε δημοτικό διαμέρισμα του ίδιου δήμου.

    Δικαίωμα εγγραφής για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές έχουν και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατοικούν στην Ελλάδα και δεν είναι Ελληνες πολίτες.

    Κατά την υποβολή των δικαιολογητικών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ο αλλοδαπός εκλογέας πρέπει να προσκομίσει ταυτότητα ή διαβατήριο εν ισχύ.

    [05] Eκδήλωση μνήμης για τον Τάκη Παππά

    18/1/2002 8:15:00 πμ

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο δικηγόρο Τάκη Παππά (διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣΑ), την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2002 και ώρα 20.00, στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60). Ομιλητές θα είναι οι Γ. Κουμάντος, ομότιμος καθηγητής Αστικού Δικαίου, Αντ. Ρουπακιώτης, πρόεδρος του ΔΣΑ και Χριστ. Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.

    [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πανεπιστημιακών

    Πηγή: ΕΡΑ 18/1/2002 10:59:00 πμ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα προπύλαια και πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ, διεκδικώντας αύξηση των αποδοχών τους και της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων. Αύριο θα γίνει στην Αθήνα γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις των κλάδων, με αφορμή το "Τριπλό νομοσχέδιο" του Υπουργείου Παιδείας, που συζητείται στη Βουλή.

    [07] Αρση δίωξης για το σεισμό λόγω παραγραφής

    Πηγή: ΕΡΑ 18/1/2002 10:53:00 πμ

    Παύουν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας λόγω παραγραφής οι κατηγορίες σε βάρος έξι ατόμων που είχαν θεωρηθεί υπεύθυνα για την κατάρρευση πολυκατοικίας στη Μεταμόρφωση Αττικής, κατά το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα. Με το εν λόγω βούλευμα σταματά η ποινική δίωξη σε βάρος του πολιτικού μηχανικού Δημήτρη Καραγιάννη, του εργολήπτη Γιώργου Καλογερόπουλου και των ιδιοκτητών του οικοπέδου για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

    [08] Ερευνες για τα πλαστές άδειες οδήγησης

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 10:50:00 πμ

    Στα ίχνη κυκλωμάτων, που διοχετεύουν πλαστές άδειες οδήγησης, βρίσκονται οι επιθεωρητές του Υπουργείου Μεταφορών, μετά τον εντοπισμό διπλωμάτων-μαϊμού, σε ελέγχους που διενήργησαν σε πολλές περιοχές. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν επίσης πολλές παρατυπίες σε σχολές οδηγών. Πολλές υποθέσεις έχουν ήδη διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα

    [09] Επίσκεψη Καραμανλή στο Ασκληπιείο Βούλας

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 10:46:00 πμ

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ασκληπιείο της Βούλας πραγματοποίησε νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε χώρους υποδομών του νοσοκομείου, τα εργαστήρια, τα εξωτερικά ιατρεία, τα μαγειρεία και τα πλυντήριαόπου και ενημερώθηκε από ιατρούς και ασθενείς για τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά δήλωσε ότι η εικόνα που παρουσιάζουν τα εξωτερικά ιατρεία και τα εργαστήρια είναι θλιβερή και απογοητευτική.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε επίσης ότι το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών και του προσωπικού και σημείωσε ότι προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η ισότητα στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρεται στους πολίτες, κάτι που, όπως είπε, δεν συμβαίνει σήμερα και παραμένει ζητούμενο.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πειραματισμούς και πρόσθεσε ότι "καλές είναι οι σουίτες, αλλά προέχει η αξιοπρέπεια των πολιτών και η εξυπηρέτησή τους από το κράτος".

    [10] Πυροβολισμοί σε παραμεθόρια περιοχή

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 8:40:00 πμ

    Από πυρά πυροβόλου όπλου καλάσνικοφ, τραυματίστηκε χθες το απόγευμα στην παραμεθόρια περιοχή Δρυμάδων Ιωαννίνων, ο 30χρονος συνοριακός φύλακας Δημήτρης Κούρος. Ο 30χρονος μαζί με συναδέλφους του περιπολούσε στη συγκεκριμένη περιοχή όταν εντόπισαν ομάδα Αλβανών, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετέφεραν ναρκωτικά. Τους κάλεσαν να παραδοθούν και αυτοί απάντησαν με πυροβολισμούς που είχαν σαν αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πόδια ο συνοριακός φύλακας. Οι Αλβανοί κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ στο χώρο του επεισοδίου βρέθηκαν δυο σάκοι με 150 κιλά ινδικής κάνναβης.

    [11] Διεθνής Έκθεση Τουρισμού

    18/1/2002 8:40:00 πμ

    Με ένα ακόμη βραβείο στις αποσκευές της επέστρεψε η αποστολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας όπου συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση τουρισμού "Vakantiebeurs".

    Η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ απέσπασε από τον Οργανισμό Τουρισμού Ολλανδίας το βραβείο "ανάδειξης τουριστικού προϊόντος με δυναμικό και επαγγελματικό τρόπο στην Ολλανδική αγορά", καθώς κατά τη διάρκεια της έκθεσης είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει τους χιλιάδες επισκέπτες για τις τουριστικές δυνατότητες αλλά και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας μέσω και του έντυπου υλικού που διανεμήθηκε.

    Τη Διεθνή έκθεση "Vakantiebeurs" επισκέφθηκαν περισσότεροι από 160.000 χιλιάδες επισκέπτες, ενώ σ' αυτή συμμετείχαν εκθέτες από όλο τον κόσμο.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν επαφές της αποστολής της Περιφέρειάς ΑΜ-Θ με τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες της Ολλανδίας μέσα από τις οποίες εξασφαλίστηκε επίσκεψή τους στα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καθώς και να δουν τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός.

    [12] Αρχίζει το πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 8:28:00 πμ

    Στις 25 Ιανουαρίου αρχίζει το χειμερινό εκδρομικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, το οποίο απευθύνεται σε εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών και περιλαμβάνει τριήμερες εκδρομές από Παρασκευή μέχρι Κυριακή, σε χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Το πρόγραμμα, διάρκειας 10 εβδομάδων, απευθύνεται σε 3.500 άτομα και η δαπάνη του προϋπολογίζεται σε 95.000.000 δρχ.

    [13] Βίντεο της Αλ Κάϊντα δημοσιοποιείται

    18/1/2002 11:24:00 πμ

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο σχετικό με τη δράση της Αλ Κάϊντα. Το βίντεο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ και τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ, βρέθηκε στο Αφγανιστάν και δείχνει πέντε μαχητές της οργάνωσης να εκπαιδεύονται σε επιθέσεις με στόχους ξένους ηγέτες.

    Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού θα επισκεφθούν το στρατόπεδο X-Ray

    Τα πέντε αποσπάσματα από το ενοχοποιητικό βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων έκαστο δημοσιοποιήθηκαν, στην Ουάσινγκτον, από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ και τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ.

    Το κάθε ένα από αυτά τα αποσπάσματα δείχνει τους πέντε άνδρες να εκπαιδεύονται για αποστολές αυτοκτονίας ενώ όπως ανακοινώθηκε το οπτικό υλικό βρέθηκε στο σπίτι του Muhammed Atef στο Αφγανιστάν. Ο Atef θεωρείται από τις ΗΠΑ υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία το 1998.

    Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης κατά την παρουσίαση του βίντεο είπε ότι οι καταζητούμενοι μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο και κάλεσε τους πολίτες εάν γνωρίζουν οτιδήποτε να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

    Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε, σήμερα εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού θα επισκεφθούν το στρατόπεδο X-Ray, στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο όπου κρατούνται οι 80 συλληφθέντες Ταλιμπάν, θα μπορέσουν να μιλήσουν μαζί τους και θα ελέγξουν τις συνθήκες κράτησης τους.

    Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης πολλοί ηγέτες της φυλής των Παστούν στο ανατολικό Αφγανιστάν διστάζουν να συνεργαστούν με τις αμερικανικές δυνάμεις στην επιχείρηση καταδίωξης των μαχητών των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα. Η στάση αυτή έχει αφήσει τις αμερικανικές δυνάμεις με ελάχιστους Αφγανούς συμμάχους σε μια από τις πιό επικίνδυνες περιοχές του Αφγανιστάν, γράφει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

    Επίσης, οι αμερικανικές δυνάμεις συχνά αντιμετωπίζονται με καχυποψία και ψυχρότητα στις επαρχίες Πάκτια, Πάκτικα και Χοστ, όπου οι κάτοικοι εξακολουθούν να δείχνουν συμπάθεια προς τους Ταλιμπάν.

    Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο Οσάμα Μπιν Λάντεν όσο και ο μουλάς Ομάρ κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τις περιοχές αυτές, παρά την ήττα των δυνάμεών τους. Προς το παρόν μάλιστα το Πεντάγωνο δεν σχεδιάζει να στείλει πρόσθετες ενισχύσεις στην περιοχή, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στις αεροπορικές επιχειρήσεις, γράφουν οι Τάιμς.

    Στον κεντρικό Πακιστάν, Δυο Πακιστανοί και τέσσερις Αραβες άλλης υπηκοότητας συνελήφθησαν για πιθανολογούμενες σχέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα, ενώ στη Βρετανίας απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δύο Αλγερινούς, εκ των οποίων ο ένας φέρεται ότι ήταν αξιωματούχος της Αλ-Κάιντα και ο άλλος, μέλος.

    Η αστυνομία του Λέστερ συνέλαβε συνολικά 11 άνδρες κατά τις επιδρομές που πραγματοποίησε χθες το πρωϊ στην πόλη αυτή, οκτώ βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και τρείς βάσει της νομοθεσίας περί μετανάστευσης.

    Όλοι οι συλληφθέντες είναι ηλικίας μεταξύ 23 και 40 ετών.

    Οι επιδρομές της αστυνομίας έγιναν σε οκτώ διαφορετικές διευθύνσεις στο Λέστερ, μια πόλη με μεγάλο ασιατικό πληθυσμό.

    Ερευνα διεξήχθη επίσης και σε σπίτι στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λέστερ δήλωσε ότι σε ορισμένες περιοχές της πόλης θα πρέπει να αναμένεται "επιπρόσθετη δραστηριότητα της αστυνομίας στη διάρκεια των ερχόμενων δυο ημερών".

    [14] Αγνοείται εμπορικό αεροσκάφος στην Κολομβία

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 9:19:00 πμ

    Αγνοείται αεροσκάφος της κρατικής αεροπορικής εταιρείας του Ισημερινού Petrocomercial με 27 επιβαίνοντες που εκτελούσε την πτήση Κίτο-Λάγκο Αγκριο, πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας με την Κολοβία, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας. Ήδη γίνονται έρευνες στην περιοχή της ζούγκλας του Αμαζονίου στην επαρχία Σουκουμπιος, όπου βρίσκεται η πόλη Λάγκο Αγκριο, όπου και επρόκειτο να προσγειωθεί το αεροσκάφος.

    "Δεν μιλάμε προς το παρόν για δυστύχημα. Απλώς αναφέρουμε ότι το αεροσκάφος αγνοείται. Η τελευταία επαφή με τον πύργο ελέγχου έγινε 80 χιλιόμετρα πριν την προσγείωσή του. Διενεργούμε έρευνες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

    [15] Επιχείρηση ''σκούπα'' στην πόλη Κανταχάρ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 9:33:00 πμ

    Η αφγανική αστυνομία έστησε οδοφράγματα σε δρόμους της πόλης Κανταχάρ από τα ξημερώματα και κάνει έρευνες σε διερχόμενα αυτοκίνητα στο πλαίσιο των προσπαθειών της μεταβατικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράνομης οπλοκατοχής. Η επιχείρηση άρχισε στις έξι τα ξημερώματα, λίγη ώρα αφότου έληξε η απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους στη διάρκεια της νύχτας.

    Μέσα σε δύο ώρες ακούστηκαν τα πρώτα πυρά αυτομάτων όπλων στον βορειοανατολικό τομέα της πόλης.

    Ανταποκριτής του Ρόιτερ μεταδίδει ότι έγινε αυτόπτης μάρτυρας ενός επεισοδίου, όταν δύο αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον ταξί που δεν σταμάτησε για έλεγχο.

    Από τα πυρά έσπασε ένα τζάμι του αυτοκινήτου, το οποίο ακινητοποιήθηκε σε άλλο σημείο ελέγχου της αστυνομίας.

    Η προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η παράνομη οπλοκατοχή στην πόλη Κανταχάρ άρχισε μόλις έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί από τις αρχές στους πολίτες για την παράδοση όλων των όπλων.

    [16] Αρματα μάχης εισέβαλαν στην Ραμάλα

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 9:30:00 πμ

    Περισσότερα από είκοσι άρματα μάχης και τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν το πρωί στην παλαιστινιακή πόλη Ραμάλα και κατευθύνθηκαν προς την περιοχή όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ.

    Την ίδια ώρα η ισραηλινή αεροπορία έχει εξαπολύσει επίθεση με F-16 εναντίον εγκαταστάσεων της παλαιστινιακής ασφάλειας στην πόλη Τουλκάρεμ, της Δυτικής Οχθης, σε αντίποινα για την επίθεση παλαιστινίου ενόπλου, σε δεξίωση γάμου στη Χαντέρα του Ισραήλ, όπου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Από την αεροπορική επίθεση έχει χάσει τη ζωή του, ένας παλαιστίνιος αστυνομικός και 18 άτομα έχουν τραυματισθεί, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

    [17] Κακοποιοί απέδρασαν από φυλακή της Βραζιλίας

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 8:05:00 πμ

    Με ελικόπτερο που είχε καταληφθεί από συνεργάτες τους απέδρασαν δύο κακοποιοί από φυλακή υψίστης ασφαλείς στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας. Μια απόδραση που θυμίζει κινηματογραφική ταινία. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε νωρίς το απόγευμα στον αύλειο χώρο της φυλακής "Χοσέ Παράδα Νέτο" στην περιοχή Γουαρούλιος, που βρίσκεται βορείως του Σάο Πάουλο.

    Ολα έγιναν γρήγορα, όπως στο ''Miami Vice''

    Το ελικόπτερο απογειώθηκε σε ελάχιστο χρόνο αφού επιβιβάσθηκαν σε αυτό ένας ληστής τραπεζών, ο Ντιονίσιο ντε Ακίνο Σεβέρο και ένας δολοφόνος, ο Αϊλτον Αλβες Φεϊτόζα.

    "Ολα έγιναν γρήγορα, όπως στο 'Miami Vice'", δήλωσε ο Ζοάο Σόουζα, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Γουαρούλιος.

    Λίγο αργότερα απογειώθηκαν τέσσερα ελικόπτερα της αστυνομίας, που εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραπετών και των συνεργατών τους και έκαναν πτήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

    Το ελικόπτερο που χρησιμοποιήθηκε για την απόδραση βρέθηκε σε γήπεδο γειτονικής πόλης, αλλά οι δραπέτες παραμένουν άφαντοι.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι εγκατέλειψαν το ελικόπτερο και διέφυγαν με ένα κλεμμένο λευκό μικρό φορτηγό που τούς περίμενε.

    Το εξαθέσιο ελικόπτερο με το οποίο απέδρασαν οι δύο κακοποιοί είχε καταληφθεί εν πτήσει από δύο ενόπλους, οι οποίοι το είχαν ενοικιάσει από μια τοπική εταιρία με το πρόσχημα ότι ήθελαν να κάνουν μια "πανοραμική πτήση" πάνω από την πόλη.

    Ο πιλότος του ελικοπτέρου αμέσως μετά την προσγείωσή του στο γήπεδο, απ' όπου διέφυγαν τελικώς οι δραπέτες, αφέθηκε ελεύθερος.

    Η πιο συνηθισμένη μέθοδος που χρησιμοποιούν όσοι επιχειρούν να δραπετεύσουν από τις φυλακές της Βραζιλίας είναι οι υπόγειες σήραγγες. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί και ελικόπτερα, όπως έγινε το 1985, όταν ένας έμπορος ναρκωτικών, ο Χοσέ Κάρλος δος Ρέις Ενσίνα απέδρασε από φυλακή που βρίσκεται σε νησί ανοικτά του Ρίο δε Τζανέιρο.

    [18] Kαταδίκασε την επίθεση στη Χαντέρα ο Πάουελ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 10:17:00 πμ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ καταδίκασε σήμερα την επίθεση αυτοκτονίας ενόπλου Παλαιστινίου στην πόλη Χαντέρα του βορείου Ισραήλ ,όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα-έξι ισραηλινοί πολίτες και ο παλαιστίνιος καμικάζι. "Καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια και την απερίσκετη βία", δήλωσε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Δελχί, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Ενοπλος Παλαιστίνιος που ανήκε στην οργάνωση "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα " εισέβαλε χθες το βράδυ σε αίθουσα όπου διεξήγετο γαμήλια δεξίωση στην πόλη Χαντέρα και σκότωσε έξι άτομα πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των ισραηλινών αστυνομικών.

    Σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση στη Ραμάλλα και στην Τουλκαρέμ, σφυροκοπώντας θέσεις της παλαιστινιακής αρχής.

    [19] Συνέντευξη Μπουλέντ Ετσεβίτ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 8:13:00 πμ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των όποιων διαφορών θεωρεί η Τουρκία ότι έχει με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα του Αιγαίου δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό.

    Επίσης, μίλησε ακόμη για "ισότιμα δικαιώματα" στο Αιγαίο, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την συχνή επικοινωνία και τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Τζεμ, τονίζοντας ότι αυτές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση που να ικανοποιεί και τις δυο χώρες.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις απευθείας διαπραγματεύσεις Κληρίδη-Ντενκτάς αν και τάχθηκε κατά της εμπλοκής τρίτων παραγόντων-χωρών και οργανισμών που όμως δεν κατονόμασε.

    Φυσιολογικά η Τουρκία, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να χειριστούν το θέμα καθώς είναι δικό τους θέμα, πρόσθεσε ο κ. Ετσεβίτ.

    [20] Σύννεφα συσσωρεύονται για την συγχώνευση

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 9:04:00 πμ

    Γκρίζα σύννεφα συσσωρεύονται στον ορίζοντα σχετικά με την προοπτική συγχώνευσης των τραπεζών Εθνικής-Alpha, καθώς το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο, μετά και τη νέα αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των συλλόγων των εργαζομένων των δύο ομίλων. Η αναμενόμενη για χθες συνάντηση των προέδρων των δύο τραπεζών Θεόδωρου Καρατζά και Γιάννη Κωστόπουλου δεν έγινε και είναι άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί.

    Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της διέψευσε τις φήμες περί ενδεχόμενης παραίτησης του κ. Καρατζά, την απομάκρυνση του οποίου ζήτησε ο Μιλτιάδης Έβερτ, κατηγορώντας τον ότι χειρίστηκε το θέμα της συγχώνευσης με προχειρότητα και επιπολαιότητα.

    [21] Ευρωλίγκα: Στην πρώτη θέση ο Παναθηναϊκός

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 8:25:00 πμ

    "Αγκαλιά" με την πρώτη θέση στον 3ο όμιλο της Ευρωλίγκα, βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, μετά τη νίκη του με 84-72 (ημ. 45-29) επί της Μπούντουτσνοστ στην Ποντγκόριτσα. Οι πρωταθλητές Ελλάδας συμπλήρωσαν 10 νίκες σε 11 αγώνες στη φετινή διοργάνωση και πλέον κρατούν την τύχη τους στα δικά τους χέρια, αφού η μοναδική ομάδα που μπορεί να τους απειλήσει, η Ρεάλ Μαδρίτης, βρίσκεται δύο νίκες "μακριά", ενώ φιλοξενείται στο ΟΑΚΑ στην 14η και τελευταία ημέρα της φάσης των ομίλων (14 Φεβρουαρίου). Τα δεκάλεπτα: 29-18, 45-29, 66-45, 84-72.

    [22] Νίκη της ΑΕΚ επί του Κιλκισιακού

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 8:22:00 πμ

    Η ΑΕΚ προκρίθηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, καθώς νίκησε τον Κιλκισιακό με 6-0 στον επαναληπτικό για τον Γ' γύρο του θεσμού. Η Ένωση που είχε κερδίσει και στο Πολύκαστρο με 1-0, παρατάχθηκε με τους Ξενίδη και Φόλια για πρώτη φορά στην 11αδα, σε μία κίνηση του Φερνάντο Σάντος να δώσει παιχνίδια στους νεοαποκτηθέντες και ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την Κυριακή.

    Από την αρχή έπαιξε και ο Ντέμης Νικολαίδης που ξεπέρασε πλήρως τον τραυματισμό του και είναι "ετοιμοπόλεμος", όπως και ο Βασίλης Τσάρτας, για το παιχνίδι της Κυριακής.

    Τα γκολ της ΑΕΚ σημείωσαν οι Φόλια (13'), Μαλαδένης (45'), Λάκης (53', 60'), Φερουζέμ (56') και Ιβιτς (90' πέναλτι).

    [23] Πρόστιμο $103,600 για υπερβολική ταχύτητα

    Τίνα Βαλαούρα 18/1/2002 12:40:00 πμ

    Υψηλόβαθμο στέλεχος της γνωστής εταιρίας Nokia διεκδικεί ... παρά τη θέληση το περίεργο ρεκόρ για την πιο ακριβή κλήση που δόθηκε ποτέ για υπερβολική ταχύτητα. Ο κ. Anssi Vanjoki, εκατομμυριούχος και λάτρης των μηχανών Harley Davidson καλείται να καταβάλλει στις φιλανδικές αρχές πρόστιμο ύψους 103.600 δολαρίων για παράβαση του ορίου ταχύτητας! Κι αυτό διότι στη Φιλανδία το ποσό του προστίμου δεν είναι σταθερό, αντιθέτως ποικίλει και υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των εισοδημάτων του παραβάτη.

    Ο εν λόγω κύριος, όπως αναφέρει η φιλανδική εφημερίδα Ilta-Sanomat, είχε την ατυχή έμπνευση να ανεβάσει το κοντέρ της αγαπημένης του Harley στα 47 μίλια/ώρα σε δρόμο του Ελσίνκι όπου το ανώτατο επιτρεπτό όριο ταχύτητας ήταν τα 31 μίλια. Οπως ήταν αναμενόμενο έγινε αντιληπτός από τις αρχές και του δόθηκε η κλήση.

    Οι αρχές υπολόγισαν το πρόστιμο που αναλογούσε στον κ. Vanjoki λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του για το έτος 1999, τα οποία ήταν ιδιαίτερα ανέβασμενα λόγω κάποιων επιτυχημένων επιχειρηματικών συμφωνιών. Εκτοτε όμως η οικονομική του κατάσταση άλλαξε αρκετά και όχι προς το καλύτερο.

    Οπως και να 'χει ο Vanjoki κρατάει στα χέρια την πιο ακριβή κλήση της ιστορίας ξεπερνώντας ακόμα και τον μεγιστάνα του ιντερνετ Jaakko Rytsola, που έλαβε "καμπάνα" της τάξης των 71,000 δολαρίων, αλλά και τον συνάδελφο του και πρόεδρο της Nokia, Pekka Ala-Pietila, ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει 31,200 δολάρια.

    Πάντως ο Vanjoki έχει ίσως μια ευκαιρία να "ρίξει" το ποσό και ίσως να χάσει και τη δυσάρεστη γι' αυτόν πρωτιά, αφού άσκησε έφεση η οποία θα εξεταστεί τον ερχόμενο Μάιο.

    [24] Ιταλία: Εκστρατεία εναντίον του καπνίσματος

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 8:19:00 πμ

    Εκστρατεία εναντίον του καπνίσματος άρχισε εδώ και δυο ημέρες το ιταλικό υπουργείο Υγείας, με εφόδους και ελέγχους των αστυνομικών σε δημόσιους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας "μηδεν ανοχή στο κάπνισμα" μπήκε σε εφαρμογή με εκατοντάδες ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις, ξεκινώντας από το Μιλάνο, Ρώμη, Τορίνο, Νάπολη, Παλέρμο.

    Αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες

    Σε 1.000 επιθεωρήσεις που έγιναν διαπιστώθηκαν πάνω από 400 παραβάσεις. Ρεκόρ στις παραβάσεις κατέχει η Νάπολη όπου σε 143 ελέγχους που έγιναν σε νοσοκομεία και άλλους χώρους του δημόσιου τομέα υγείας σημειωθηκαν 198 παραβάσεις, δηλαδοί ασθενείς, νοσοκόμοι και γιατροί που κάπνιζαν.

    Επίσης, σε 135 ελέγχους που έγιναν σε κινηματογράφους και θέατρα οι 47 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν τη Νάπολη.

    Όπως έγινε γνωστό, τις πρώτες ημέρες οι επιθεωρήσεις έγιναν στα νοσοκομεία και στη συνέχεια πέρασαν στις άλλες υπηρεσίες όπως είναι διάφορα υπουργεία.

    Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες από τα υπουργεία μέχρι τους δήμους, στον τομέα υγείας, στα σχολεία, στα μπάρ, εστιατόρια (εκτός αν διαθέτουν χώρους για καπνιστές) και καταστήματα.

    Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο από 25-500 ευρώ, ενώ όποιος καπνίζει μπροστά σε μια έγκυο μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και σε 4 χρόνια φυλάκιση, ενώ το πρόστιμο να φθάσει στα 500 ευρώ.

    Η Εισαγγελία του Τορίνου πρόκειται να ακολουθήσει σκληρή γραμμή καθώς οι παραβάτες θα τιμωρούνται για παράβαση του νόμου περί της ασφάλειας στην εργασία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 January 2002 - 9:57:34 UTC