Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλοπή συσκευής με ραδιενέργεια
  • [02] Νέα στοιχεία για τη σχέση Mayo - ΝΔ
  • [03] Στην κυκλοφορία τμήμα της Εγνατίας
  • [04] Δηλώσεις Μίλερ για πάταξη της τρομοκρατίας
  • [05] Κανονικά προχωρά η επέκταση του μετρό
  • [06] Τη Δευτέρα η απάντηση Ντενκτάς για αγνοούμενους
  • [07] Κριτική Λαλιώτη για δικαστική απόφαση
  • [08] Εφιαλτικές ώρες περνούν οι κάτοικοι στο Κονγκό
  • [09] Εντονη φημολογία για τον Μπιν Λάντεν
  • [10] Συλλήψεις υπόπτων της Αλ Κάιντα στην Ισπανία
  • [11] Κλοπή οπλισμού από φυλάκιο της Κύπρου
  • [12] Συγκρούσεις στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν
  • [13] Είχε συνεργάτες ο Βρετανός τρομοκράτης
  • [14] Διαζύγιο για Εθνική - Alpha Bank
  • [15] Εντυπωσίασε η Δανιηλίδου στο Οπεν Μελβούρνης
  • [16] Περιοδεία Γ. Αγγελοπούλου στην Κρήτη
  • [17] Πάουντ:Το ντόμπινγκ μπορεί να περιοριστεί
  • [18] Σε δημοπρασία πιστόλια του Τζ. Ουάσινγκτον
  • [19] Ιταλία:Μέτρα για ατμοσφαιρική ρύπανση

    [01] Κλοπή συσκευής με ραδιενέργεια

    Πηγή: ΝΕΤ 19/1/2002 6:24:00 μμ

    Επικίνδυνο ραδιενεργό ιρίδιο περιέχει η συσκευή ραδιογραφήσεων, την οποία έκλεψαν άγνωστοι χθες το βράδυ στη Λάρισα. Η συσκευή που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση αγωγών φυσικού αερίου, ήταν τοποθετημένη μέσα σε θωρακισμένο κουτί και φέρει το σήμα της ραδιενέργειας. Η επιτροπή ατομικής ενέργειας επισημαίνει τον κίνδυνο που διατρέχουν αυτοί που έκλεψαν τη συσκευή, και τους καλεί να μην την ανοίξουν.

    Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας με ανακοινωσή της προειδοποιεί ότι η κατοχή και η χρήση της συσκευής από μη εξουσιοδοτημένα άτομα ενέχει σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία τους και παρακαλεί αυτούς που την έχουν, να μην επιχειρήσουν να την ανοίξουν και να επικοινωνήσουν αμέσως με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας στο τηλέφωνο 0410-683103 ή με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στο τηλέφωνο 010-6503540.

    [02] Νέα στοιχεία για τη σχέση Mayo - ΝΔ

    19/1/2002 6:50:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Νέα στοιχεία για τη λιβεριανή εταιρία Mayo, η οποία φέρεται ότι ενίσχυε οικονομικά τη ΝΔ δημοσιεύουν σήμερα τα ΝΕΑ. Σύμφωνα με αυτά η εταιρία λειτουργεί από το 1980 όταν αρχηγός του κόμματος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενώ συνέχισε τη λειτουργία της και επί ηγεσίας Ευάγγελου Αβέρωφ, Γεωργίου Ράλλη και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης σε δηλώσεις του, με αφορμή το δημοσίευμα εκτιμά ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης αφορά το μέλλον του πολιτικού συστήματος.

    Ο κ. Λαλιώτης σημείωσε ότι η υπόθεση ύστερα από τις καταγγελίες του βρίσκεται στη δικαιοσύνη και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απαιτεί και αυτό φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, να λάμψει η αλήθεια.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις Λαλιώτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι'' έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι αυτή η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης, την οποία εμπιστευόμαστε απολύτως''.

    [03] Στην κυκλοφορία τμήμα της Εγνατίας

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 3:37:00 μμ

    Στην κυκλοφορία δίνεται από τη νέα εβδομάδα το τμήμα της παράκαμψης της οδού Εγνατία, από τη διασταύρωση της Ασπρης Αμμου Καβάλας, και μέχρι τη Νέα Ηρακλείτσα Παγγαίου. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της κατασκευαστικής εταιρίας, οι τεχνικές εργασίες ασφαλτόστρωσης με αντιολισθητικό τάπητα έχουν φθάσει στην ολοκλήρωση τους και έτσι τις ερχόμενες μέρες οι νταλίκες και τα φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών θα σταματήσουν να περνούν μέσα από το κέντρο της Καβάλας, αφού θα πρέπει να επιλέγουν την παράκαμψη για τις μετακινήσεις τους.

    [04] Δηλώσεις Μίλερ για πάταξη της τρομοκρατίας

    Πηγή: ΝΕΤ 19/1/2002 11:36:00 πμ

    Τη στενή συνεργασία των ελληνικών και αμερικανικών αρχών για την εξάρθρωση της "17Νοέμβρη" επεσήμανε ο πρεσβευτής των Ηνωμενων Πολιτειών στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, σε ομιλία στο Κέντρο Δυτικής Πολιτικής στην Ουάσινγκτον.

    Ο κύριος Μίλερ πήρε αποστάσεις από τη γνωστή εκπομπή "60 λεπτά" εκτιμώντας ότι εκπομπές όπως αυτή δεν βοηθούν την προσπάθεια πάταξης της τρομοκρατίας, και υπογράμμισε ότι υπάρχει στενή συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες χώρες για την καλύτερη προετοιμασία της ασφάλειας των Αγώνων.

    Ο κύριος Μίλερ χαρακτήρισε ως "απόλυτα επιτυχή" την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι η αμερικανική κυβερνηση υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξάρτητα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    [05] Κανονικά προχωρά η επέκταση του μετρό

    Πηγή: ΕΡΑ 19/1/2002 6:31:00 μμ

    Στη φάση της υλοποίησης μπαίνουν πλέον οι επεκτάσεις του Μετρό. Στο τέλος του μήνα, ξεκινά η κατασκευή των νέων έξι υπογείων σηράγγων από το Χαλάνδρι έως το Πεντάγωνο και από τον Αγιο Αντώνιο Περιστερίου έως τα Σεπόλια. Μέσα στο Φεβρουάριο θα ξεκινήσει και η κατασκευή του τούνελ που θα συνδέσει τη Δάφνη με την Ηλιούπολη.

    [06] Τη Δευτέρα η απάντηση Ντενκτάς για αγνοούμενους

    19/1/2002 3:47:00 μμ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα αποστείλει στην ελληνoκυπριακή πλευρά έγγραφο με τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα των αγνοουμένων. Αυτή ήταν η απάντηση του τουρκοκύπριου ηγέτη στο ολοκληρωμένο έγγραφο που απέστειλε η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση. Ο Ντενκτάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το έγγραφο αυτό περιείχε τις θέσεις και τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, οι οποίες συζητούνται. Ωστόσο και αυτή τη φορά, ο Ντενκτάς ήταν προκλητικός στις δηλώσεις, αφού επανέλαβε τις απαράδεκτες θέσεις του, περί νέου συνεταιρισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν ισότιμα οι δύο πλευρές και διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το ψευδοκράτος. Επίσης, ζήτησε, άρση του λεγόμενου εμπάργκο, λέγοντας ότι η κατάργησή του πρέπει να αρχίσει από τον αθλητισμό.

    Οσον αφορά την ομάδα των συμβούλων του στις απευθείας συνομιλίες, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε πως δεν υπάρχει τίποτε το απόρρητο και ότι η σύνθεσή της θα αλλάζει ανάλογα με τα θέματα που θα συζητούνται.

    [07] Κριτική Λαλιώτη για δικαστική απόφαση

    19/1/2002 3:26:00 μμ

    Αυστηρή κριτική στην απόφαση των δικαστών περί της παραγραφής του αδικήματος των κατηγορουμένων κατασκευαστών και ιδιοκτητών της πολυκατοικίας που κατέρρευσε στη Μεταμόρφωση, από το μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας, άσκησε ο Κώστας Λαλιώτης.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η απόφαση δεν συνάδει με το αίσθημα των πολιτών για την απόδοση της δικαιοσύνης και την τιμωρία των υπευθύνων" και κάλεσε τους δικαστές να επανεξετάσουν το θέμα.

    Ο κ.Λαλιώτης πρόσθεσε ακόμη ότι η προσοχή των δικαστών και των εμπειρογνωμόνων πρέπει να εστιαστεί στο πότε έγιναν οι πρόσθεστες εργασίες που αποτελούσαν και το βασικό αίτιο για την κατάρρευση της πολυκατοικίας, και γιατί εκεί είχαμε και θύματα. Επίσης, οι δικαστές θα πρέπει να είναι ευαίσθητοι και οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να εξαντλούν με την τεχνική τους επάρκεια την κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, κατέληξε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

    [08] Εφιαλτικές ώρες περνούν οι κάτοικοι στο Κονγκό

    Πηγή: ΝΕΤ 19/1/2002 2:08:00 μμ

    Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν εφιαλτικές στιγμές από την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και εκατοντάδες από αυτούς καταφεύγουν αναγκαστικά στη γειτονική Ρουάντα. Παρά την ανθρωπιστική βοήθεια που ήδη απέστειλαν το Βέλγιο και η Γερμανία, οι ανάγκες μεγαλώνουν συνεχώς και αυτό που φοβούνται περισσότερο τώρα οι Οργανώσεις Αρωγής και ο ΟΗΕ, είναι η εμφάνιση επιδημιών.

    [09] Εντονη φημολογία για τον Μπιν Λάντεν

    Πηγή: ΝΕΤ 19/1/2002 12:49:00 μμ

    Την ώρα που η νέα ηγεσία του Αφγανιστάν αναχώρησε για το Τόκυο, όπου την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί, η διεθνής διάσκεψη για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν, ο μύθος του καταζητούμενου στον κόσμο, του Οσάμα Μπιν Λάντεν, συνεχίζει να τροφοδοτείται από φήμες και σενάρια για το αν είναι νεκρός ή ζωντανός.

    Εκτιμήσεις Μουσάραφ για τη ζωή του Μπιν Λάντεν

    Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν αναφέρουν ότι περπατά με μπαστούνι, πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια.

    Χθες ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, υποστήριξε την εκδοχή πως είναι νεκρός και ότι το τελευταίο διάστημα ήταν εξαντλημένος από νεφρική ανεπάρκεια. Ο πολυεκατομμυριούχος Σαουδάραβας είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά σε βίντεο, όπου φαινόταν καταβεβλημένος και αδυνατισμένος.

    Ο στρατηγός Τόμυ Φρανκς, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν η να αναιρούν τις δηλώσεις Μουσάραφ για την κατάσταση του Μπιν Λάντεν. Την ίδια ώρα, απεσταλμένοι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στη βάση Γκουαντανάμο στην Κούβα, προκειμένου να εξετάσουν τις συνθήκες διαβίωσης των 110 Αφγανών και μελών της "Αλ Κάιντα" που κρατουνται σε ειδικό χώρο για αιχμαλώτους πολέμου.

    [10] Συλλήψεις υπόπτων της Αλ Κάιντα στην Ισπανία

    19/1/2002 5:57:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Δυο άνδρες που, όπως υποστηρίζει, σχετίζονται με την οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, συνέλαβε η ισπανική αστυνομία. Πρόκειται για τον 35χρονο Μαροκινό Νατζίμπ Σάιμπ Μοχάμεντ και τον Αλγερινό Ατμάνε Ρεσάλι, 31 ετών. Και οι δυο διέμεναν παλαιότερα στη Μαδρίτη, στο διαμέρισμα του Λουίς Χοσέ Γκαλάν Γκονθάλεθ, ο οποίος σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, θεωρείται βασικό στέλεχος της Αλ Κάιντα που δραστηριοποιείται στην Ισπανία.

    [11] Κλοπή οπλισμού από φυλάκιο της Κύπρου

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 4:08:00 μμ

    Προβληματισμό και ανησυχία στις αρχές της Κύπρου, προκαλεί η πρωτοφανής κλοπή οπλισμού και πυρομαχικών από φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Ευρύχου. Την κλοπή διέπραξαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα τρείς κουκουλοφόροι οι οποίοι αφού ακινητοποίησαν με όπλο τον σκοπό του φυλακίου και έδεσαν και τους υπόλοιπους άνδρες της φρουράς αφαίρεσαν οπλισμό και πυρομαχικά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της κυπριακής αστυνομίας, οι δύο από τους τρείς δράστες είναι Ελληνοκύπριοι και από τις πρώτες ενδείξεις τουλάχιστον ο ένας ήταν πολύ καλός γνώστης του χώρου και της διάταξης του φυλακίου. Η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία διεξάγουν εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ανδρών.

    [12] Συγκρούσεις στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 1:42:00 μμ

    Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ινδίας- Πακιστάν σημειώθηκαν από στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών. Οπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες οι συγκρούσεις έγιναν στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Επίσης, αυτόπτης μάρτυρας στην πακιστανική παραμεθόρια πόλη Σιαλκότ δήλωσε ότι οι ινδικές δυνάμεις έβαλαν με πυρά όλμων στην περιοχή Μπατζουάτ, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Σιαλκότ και οι πακιστανικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά.

    Στο Νέο Δελχί την ερχόμενη εβδομάδα ο διευθυντής του FBI

    Οι δύο πλευρές ανταλλάσουν πυρά σχεδόν καθημερινά μετά την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στο ινδικό κοινοβούλιο που έγινε η αιτία να οξυνθούν οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

    Στο μεταξύ, η αστυνομία στο -υπό πακιστανικό έλεγχο- Κασμίρ ανακοίνωσε ότι για τρίτη συνεχή νύχτα δεν σημειώθηκε καμία ανταλλαγή πυρών κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός που χωρίζει τους δύο στρατούς στην διαφιλονικούμενη περιοχή των Ιμαλαΐων.

    Αμερικανός αξιωματούχος στο Νέο Δελχί δήλωσε σήμερα ότι ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ θα επισκεφθεί την Ινδία την άλλη εβδομάδα για συνομιλίες με κορυφαίους Ινδούς αξιωματούχους ασφαλείας.

    [13] Είχε συνεργάτες ο Βρετανός τρομοκράτης

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 3:56:00 μμ

    Η αποκρυπτογράφηση των ηλεκτρονικών ταχυδρομίων που έστελνε ο Βρετανός Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε πτήση της "Αμέρικαν Αιρλάινς" από το Παρίσι προς το Μαϊάμι, τον περασμένο Δεκέμβριο, απέδειξε πως διέθετε επαρκή "επιμελητεία" στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως τονίσθηκε σήμερα από πηγές προσκείμενες στις έρευνες.

    Βρέθηκε κείμενο-''διαθήκη''

    Η αντιτρομοκρατική δύναμη της αστυνομίας διαπίστωσε πως ο Ρέιντ ήταν τακτικός πελάτης σε "info-cafe" στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

    Οι πράκτορες της αντιτρομοκρατικής κατέσχεσαν τους σκληρούς δίσκους που υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε ο Ρέιντ σε ένα "info-cafe" σε λαϊκό προάστειο των Παρισίων και έχουν στη διάθεσή τους όλα τα μηνύματα που είχε αποστείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου στις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης. Μάλιστα ανακάλυψαν και ένα κείμενο -"διαθήκη", της οποίας τον συντάκτη δεν στάθηκε δυνατό να εντοπίσουν ακόμη, και η οποία αποδεικνύεται "αποσπασματική".

    Οπως διαπιστώνουν οι ίδιες πηγές, οι ερευνητές αντιμετωπίζουν "αφάνταστες τεχνικές δυσκολίες" για να ανασυνθέσουν όλες τις συνδέσεις του Ρέιντ", όμως εκείνες που έγινε κατορθωτό να αποκατασταθούν αποδεικνύουν περίτρανα ότι εκείνος "δεν μπορούσε να δράσει μόνος του".

    [14] Διαζύγιο για Εθνική - Alpha Bank

    Πηγή: ΕΡΑ 19/1/2002 7:24:00 μμ

    Σε διαζύγιο οδηγήθηκε τελικά ο περιπετειώδης ''γάμος'' της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank. 'Υστερα απο πολύωρη σύσκεψη, στελέχη των δυο πλευρών διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας. Σε ανακοίνωση της η Εθνική Τράπεζα αναφέρει οτι υποχρεώθηκε να οδηγηθεί στην απόφαση αυτή αφού διαπίστωσε ότι δεν διαφαίνονταν προοπτικές επιτυχίας παρά τις συστηματικές προσπάθειες που κατέβαλε.

    Οι ανακοινώσεις των δυο πλευρών

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα κάνει λόγο για « εμμονή της Alpha Bank να υπάρξει ριζική απόκλιση από τα συμφωνηθέντα και από κοινού ανακοινωθέντα ». Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι θα αναζητήσει νέο σύμμαχο στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ως κύρια αιτία από την πλευρά της Εθνικής, προβάλλεται η πρόθεση της Alpha Bank να αναλάβει το μεγαλύτερο τμήμα ελέγχου του τραπεζικού ομίλου που θα προέκυπτε μετά τη συγχώνευση.

    Από την πλευρά της σε ανακοίνωση της η Alpha Bank, εντοπίζει τη διαφωνία στα θέματα της λειτουργίας της νέας τράπεζας με καθαρά ιδιωτικοικονομικά κριτήρια και της ισιτιμίας των δυο μερών.

    Δεν τίθεται θέμα παραίτησης Καρατζά

    Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι όταν ανακοινώθηκε η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, η κυβέρνηση το είχε θεωρήσει γεγονός με θετικές επιδράσεις στην οικονομία της χώρας.

    Δυστυχώς, τονίζεται, οι συζητήσεις για τη συγχώνευση δεν είχαν θετική κατάληξη.

    Η κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, έχει εργαστεί και έχει δημιουργήσει θετικό πλαίσιο και κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

    Ο διοικητής της Εθνικής, Θεόδωρος Καρατζάς ενημέρωνε συνεχώς την κυβέρνηση για την πορεία των διαβουλεύσεων με τα στελέχη της Alpha Bank και το πρωί ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης ενημέρωσε για την κατάληξη τον πρωθυπουργό.

    Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο κύριος Καρατζάς δεν τελεί υπό παραίτηση και τονίζουν ακόμα ότι ο διοικητής της Εθνικής δεν ορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά εκλέγεται από τους μετόχους της Τράπεζας.

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο τρόπος, με τον οποίο η Εθνική χειρίστηκε το θέμα της συγχώνευσης με την Alpha Bank, δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα.

    Το χρονικό της ρήξης

    Τα σύννεφα άρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα από τις 20 Δεκεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε το οργανόγραμμα της νέας τράπεζας.

    Τότε ξεκίνησαν και οι αντεγκλήσεις και η ρήξη αποκαλύφθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τους συνδικαλιστές των δύο πλευρών να ανταλλάσσουν ανακοινώσεις.

    Από την προηγούμενη Δευτέρα οι Θόδωρος Καρατζάς και Γιάννης Κωστόπουλος ξεκίνησαν επαφές για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

    Μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι οι δύο ισχυροί τραπεζίτες ενημέρωσαν τα στελέχη τους.

    «Η ανάπτυξη μπορεί να συνεχισθεί με τη συγχώνευση, αλλά και χωρίς αυτήν», είπε στους υποδιοικητές ο Θόδωρος Καρατζάς.

    «Συνεχίζουμε από αύριο τη δουλειά μας, όπως ξέρουμε και καλύτερα από πριν, ενώ όσον αφορά τις εξελίξεις της συγχώνευσης αυτές θα τις δούμε», επεσήμανε στα στελέχη του ο Γιάννης Κωστόπουλος.

    Αντιδράσεις - Δηλώσεις

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις στην οικονομία είναι μια αναγκαία διαδικασία και πρόσθεσε ότι απαιτούνται αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα.

    Νωρίτερα, στην ομιλία του στην ΚΕ ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε υποστηρίξει ότι το πείραμα της συγχώνευσης δεν προχώρησε γιατί δεν είχε μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία θα μπορούσε να στηρίξει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

    Σύνηθες φαινόμενο χαρακτήρισε την αποτυχία συγχωνεύσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ο Δημήτρης Κουσελάς, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, επιρρίποντας ταυτόχρονα την ευθύνη για την αποτυχία του εγχειρήματος "στην πλευρά εκείνη που θέλησε να αναιρέσει τις αρχικές συμφωνίες".

    [15] Εντυπωσίασε η Δανιηλίδου στο Οπεν Μελβούρνης

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 1:34:00 μμ

    Τη γενική εκτίμηση και το θαυμασμό των φίλων του τένις, κέρδισε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Λένα Δανιηλίδου, παρά τον αποκλεισμό της από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Καμπριάτι με 2-1 σετ (6-3, 3-6, 6-1).

    Οι χιλιάδες θεατές που γέμισαν το γήπεδο του τένις -και ανάμεσά τους πολυάριθμοι ομογενείς που παρότρυναν την Ελληνίδα αθλήτρια-χειροκρότησαν τη Δανιηλίδου, για την απόδοσή της που λίγο έλειψε να κάνει την μεγάλη έκπληξη στο Oπεν της Μελβούρνης.

    "Εως σήμερα ελάχιστοι ήξεραν την 20χρονη Ελληνίδα αλλά είναι βέβαιο ότι αν συνεχίσει, στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι ένα από τα αστέρια του τένις", σχολίασε το ραδιόφωνο του ΑΒC.

    "Η Λένα Δανιηλίδου, μια άγνωστη έως σήμερα αθλήτρια στο κοινό της Μελβούρνης, είναι η μεγάλη αποκάλυψη των αγώνων", ήταν τα σχόλια του καναλιού "7" μαζί με την πρόβλεψη ότι η νεαρή αθλήτρια από τη Θεσσαλονίκη "θα αφήσει εποχή" και με την παρατήρηση ότι "θα νόμιζε κανείς ότι είναι αδελφή του Ελληνοαυστραλού άσσου του τένις Μαρκ Φιλιππούση. Του μοιάζει καταπληκτικά, είναι ελληνικής καταγωγής και παίζει σαν κι αυτόν, xτυπώντας με φοβερή δύναμη το μπαλάκι".

    Από την πλευρά της Καμπριάτι, που "τρόμαξε" για να πάρει την πρόκριση υποστηρίχθηκε ότι ήταν τραυματίας και επηρεάστηκε από την ζέστη.

    Στο μεταξύ ο Ελληνοαμερικανός Πιτ Σάμπρας, ο οποίος αγωνίζεται απόψε, είναι το φαβορί για την κατάκτηση του Oπεν της Μελβούρνης.

    [16] Περιοδεία Γ. Αγγελοπούλου στην Κρήτη

    19/1/2002 6:12:00 μμ

    Η υπογραφή των προγραμματικών συμφωνιών με το Δήμο και τη Νομαρχία Ηρακλείου και την περιφέρεια Κρήτης επισφράγισε την περιοδεία της Προέδρου του "Αθήνα-2004" Γιάννας Αγγελοπούλου στη Μεγαλόνησο. Η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε επανειλημμένως στη σημασία του εθελοντισμού και εξήρε την προθυμία του ελληνικού λαού να συμβάλει στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το πρωϊ είχε την ευκαιρία να κάνει έναν περίπατο στους δρόμους της πόλης που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

    [17] Πάουντ:Το ντόμπινγκ μπορεί να περιοριστεί

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 4:05:00 μμ

    Την πεποίθησή του ότι ο κόσμος του αθλητισμού μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο κατά του ντόπινγκ, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου στο Μόντρεαλ ο Ντικ Πάουντ. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης κατά του ντόπινγκ διαχώρισε με αυτό τον τρόπο τη θέση του από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, που είχε δηλώσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι "μπορούν να κερδιθούν κάποιες μάχες, αλλά όχι ο πόλεμος κατά των αναβολικών". "Μπορούμε να νικήσουμε το ντόπινγκ, με τη βοήθεια της κοινής γνώμης, του αθλητικού κινήματος και των κυβερνήσεων", τόνισε ο Ντικ Πάουντ.

    Ο Καναδός "αθάνατος" αναφερόμενος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν στις 8 Φεβρουαρίου στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ δήλωσε ότι "θα έχουμε τα λιγότερα κρούσματα στην Ολυμπιακή ιστορία".

    [18] Σε δημοπρασία πιστόλια του Τζ. Ουάσινγκτον

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 1:23:00 μμ

    Δύο γαλλικής κατασκευής πιστόλια του πρώτου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Ουάσινγκτον, πουλήθηκαν σε δημοπρασία που έγινε χθες στην Νέα Υόρκη στο ποσό του 1,98 εκατομμυρίου δολαρίων, ανακοινώθηκε σήμερα από τον οίκο δημοπρασιών "Κρίστις".

    Τα πιστόλια είχε ο στρατηγός Ουάσινγκτον όταν ηγήθηκε των αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο για ανεξαρτησία κατά της Βρετανίας, πριν γίνει πρόεδρος, το 1789, μετά τη συντριβή του στρατού του βασιλιά.

    Από τον οίκο "Κρίστις" ανακοινώθηκε ότι η πώληση αποτελεί ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ κέρδους για αντικείμενο που εκτίθεται σε δημοπρασία. Τα πιστόλια ήταν δώρο του Γάλλου στρατηγού Λαφαγιέτ, οι δυνάμεις του οποίου πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών. Στη συνέχεια τα πιστόλια περιήλθαν στην κατοχή του Αντριου Τζάκσον, του έβδομου προέδρου των ΗΠΑ.

    [19] Ιταλία:Μέτρα για ατμοσφαιρική ρύπανση

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 2:22:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Εκκληση στους οδηγούς αυτοκινήτων να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους για δύο ημέρες έκαναν οι αρχές της Λομβαρδίας, στη βόρεια Ιταλία, προκειμένου να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Μιλάνο και στις γύρω περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος.

    Ηδη στην Λομβαρδία απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα για 12 ώρες αύριο Κυριακή -η τρίτη παρόμοια απαγόρευση αυτό τον χειμώνα- και ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Ρομπερτο Φορμιγκόνι ζήτησε από τους οδηγούς να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα μεταφοράς όχι μόνο αύριο Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα.

    Ο Φορμιγκόνι απηύθυνε την έκκληση χθες το βράδυ απο την τηλεόραση.

    Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στο Μιλάνο αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα σε πενταπλάσιο επίπεδο από το επιτρεπόμενο με αποτέλεσμα να απαγορευθεί για αύριο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 January 2002 - 17:55:01 UTC