Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου-Τσοχατζόπουλου
  • [02] Αγνωστοι εισέβαλαν σε γραφεία του ΛΑΟΣ
  • [03] Συνάντηση Μαγκριώτη-νέο πρέσβη Τουρκίας
  • [04] Αύριο η απόφαση για απεργία ιδιοκτητών βυτιοφόρων
  • [05] Α. Παπαρήγα: διμέτωπη επίθεση σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
  • [06] Σόφια: θετικές εκτιμήσεις για τις επαφές Σημίτη
  • [07] Στη Δικαιοσύνη ο Αμερικανός μέλος της Αλ-Κάιντα
  • [08] Παραίτηση τριών στελεχών του ''Αθήνα 2004''
  • [09] Ποδόσφαιρο Κύπελλο: ΠΑΟ-Ηρακλής 2-1

    [01] Συνάντηση Παπανδρέου-Τσοχατζόπουλου

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 10:53:00 μμ

    Με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συνάντηση αυτή ήταν σε συνέχεια εκείνης που είχε γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Παπανδρέου, Χριστοδουλάκη και Τσοχατζόπουλο και αφορούσε την ενεργειακή πολιτική στο βαλκανικό χώρο.

    [02] Αγνωστοι εισέβαλαν σε γραφεία του ΛΑΟΣ

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 9:20:00 μμ

    Στα γραφεία του Πολιτικού Κόμματος "Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός" (ΛΑΟΣ), που βρίσκονται στην οδό Β. Όλγας 64, στη Θεσσαλονίκη, εισέβαλαν σήμερα το απόγευμα δεκαπέντε περίπου άγνωστοι, προκαλώντας υλικές καταστροφές στα γραφεία και στο τηλεοπτικό στούντιο του καναλιού "Τηλε-Αστυ".

    Επίσης, έγραψαν με σπρέι στους τοίχους συνθήματα και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Στο σημείο έφτασε ισχυρή αστυνομική δύναμη καθώς και εκπρόσωποι του κόμματος.

    Από τη Διεύθυνση Ασφαλείας γίνεται προανάκριση, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    [03] Συνάντηση Μαγκριώτη-νέο πρέσβη Τουρκίας

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 11:12:00 μμ

    O υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης δέχθηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον νέο πρέσβη της Τουρκίας Γ. Αλπογκάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία των διμερών σχέσεων.

    O υφυπουργός ανέφερε στον Tούρκο πρέσβη ότι επίκειται την προσεχή εβδομάδα επίσκεψή του στην Kωνσταντινούπολη, κατά την διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Oικουμενικό Πατριάρχη, θα συναντηθεί με ομογενειακούς φορείς, καθώς και με Tούρκους επιχειρηματίες.

    O Tούρκος πρέσβης δήλωσε στον Υφυπουργό ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και ότι βασικός στόχος της Τουρκίας είναι η ευρωπαϊκή της προοπτική, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

    [04] Αύριο η απόφαση για απεργία ιδιοκτητών βυτιοφόρων

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 10:33:00 μμ

    Αύριο αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για τη συνέχιση ή όχι των απεργιακών κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης. Απόψε συνεδρίασε η διοίκηση του Σωματείου Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Μεταφοράς Υγρών Καυσίμων Μακεδονίας-Θράκης "Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ" και στη συνέχεια συγκάλεσε γενική συνέλευση, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας και ορίστηκε να γίνει αύριο το πρωί.

    Όπως τόνισε, στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος του σωματείου, Ιωάννης Γιαβρίδης, η διοίκηση θα ενημερώσει τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης για όσα συζητήθηκαν στην απογευματινή συνάντηση που είχαν με το νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο και αυτοί θα αποφασίσουν για το αν θα ανασταλεί η απεργία ή όχι. Μέχρι τότε, επισήμανε ο κ. Γιαβρίδης, η απεργία συνεχίζεται κανονικά.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίση φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση, καθώς πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου πρότειναν να ανασταλεί η απεργία, δίνοντας προθεσμία μιας εβδομάδας στο υπουργείο Ανάπτυξης για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

    Μάλιστα πρότειναν να μεταβεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία για να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου.

    [05] Α. Παπαρήγα: διμέτωπη επίθεση σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 9:24:00 μμ

    Για την πολιτική σημασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών μίλησε απόψε στα Γιάννενα σε εκδήλωση του κόμματός της η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για σκόπιμη διγλωσσία. "Επικρατεί", είπε, "σκόπιμη διγλωσσία στο ζήτημα του χαρακτήρα των τοπικών εκλογών. Από τη μια μεριά γίνεται αποδεκτό και παραδεκτό ότι οι τοπικές εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και από την άλλη όταν πρόκειται για την πολιτική των συνεργασιών ή το κριτήριο της ψήφου, προβάλλεται η τοπικότητα των κριτηρίων" και συνέχισε λέγοντας: "Οταν το ΠΑΣΟΚ καλεί σε συνεργασία και κοινή στάση τις δημοκρατικές-προοδευτικές δυνάμεις κατά της συντήρησης προσδίδει έντονο πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές-στη γραμμή όμως "ελάτε στο μαντρί μου, στην πολιτική μου ώστε να χτυπηθούν με ένα σμπάρο δυο τρία τρυγόνια. Να αθωωθεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει έστω ένα είδος ανοχής με εκλογικά ανταλλάγματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι μπορεί να ενσωματώσει τους συμμάχους του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχει η γνωστή εμπειρία στην συνεργασία του με τον ΣΥΝ. Προσδοκά ότι μια συνεργασία ακόμη και αν μείνει στο στάδιο του διαλόγου με πενιχρά αποτελέσματα, θα έχει επίδραση στη συμπεριφορά των εργαζομένων απέναντι σε μέτρα καρμανιόλα σε βάρος τους, όπως είναι το συνταξιοδοτικό, η υγεία και ακόμη περισσότερο ποντάρει στην καλλιέργεια του γνωστού δεξιά-αντιδεξιά μπροστά στις επόμενες εθνικές εκλογές. Επομένως το ΠΑΣΟΚ ωφελείται να παίζει ταυτόχρονα σε δύο ταμπλό".

    Για την πολιτική της ΝΔ

    Αναφερόμενη στην πολιτική της ΝΔ η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι "η ΝΔ επίσης χαρακτηρίζεται από διγλωσσία. Από τη μια λέει ανοιχτά ότι πάση θυσία πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των πράσινων δήμων και νομαρχιών προκειμένου να διαμορφώσει ένα κλίμα νίκης υπέρ της για τις εθνικές εκλογές. Επειδή τα όρια της συσπείρωσης που διαθέτει δεν είναι ανεξάντλητα, καταφεύγει στο επιχείρημα ότι δεν ενδιαφέρεται στενά και αποκλειστικά για γαλάζιους δημάρχους και νομάρχες, αλλά να βγουν άξια πρόσωπα και μάλιστα χωρίς προκατάληψη, αν πρόκειται για αριστερούς ή κομμουνιστές και κομουνίστριες. Με την προπαγάνδα αυτή δεν επιδιώκει μόνο να αποσπάσει ψήφους ή να ανεχθεί να βγουν κάποιοι έστω αριστεροί και κομμουνιστές, αρκεί να μην είναι πράσινοι, αλλά και να αντιμετωπίσει την πασοκική εκστρατεία του γνωστού τύπου "το φως και το σκότος".

    Ελπίζει στα αντιΠΑΣΟΚ σύνδρομα του δεύτερου γύρου όπως το ΠΑΣΟΚ ελπίζει στα αντιΝΔ σύνδρομα" και κατέληξε η κ. Παπαρήγα: "πάντως η διγλωσσία αυτών των κομμάτων είναι συνεπής με τους στόχους τους και τις γενικότερες επιδιώξεις. Και τα δύο κόμματα επιδιώκουν όξυνση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης φροντίζοντας όμως αυτή να περιοριστεί σε ανώδυνα θέματα. Δεν θέλουν η διελκυνστίδα της αντιπαράθεσής τους να ανοίξει τα μάτια κάποιων όσον αφορά τη γενική πολιτική που και οι δύο υπηρετούν και τις συνέπειες στο τοπικό επίπεδο".

    [06] Σόφια: θετικές εκτιμήσεις για τις επαφές Σημίτη

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 8:20:00 μμ

    Τα μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας καλύπτουν με εκτενή ρεπορτάζ τον ελληνοβουλγαρικό διάλογο κορυφής κατά τη μονοήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη χθες στη Σόφια. Τα σχετικά δημοσιεύματα περιέχουν θετικές εκτιμήσεις για τη σημασία των πρώτων επαφών του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Βούλγαρο ομόλογό του Συμεών Σαξκομπουργκόκτσκι και τον νέο πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ στη διάρκεια των οποίων ο κ. Σημίτης επιβεβαίωσε την πάγια υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    Πρώτη είδηση

    Παράλληλα, ο Τύπος επισημαίνει ότι ανάμεσα στις εκκρεμότητες στις διμερείς σχέσεις, είναι η καθυστέρηση στην κατασκευή των νέων διαβάσεων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Εξάλλου σε αρκετά πρωτοσέλιδα κυριαρχεί η είδηση ότι η χώρα πιθανώς θα κλείσει το 2006 τον τρίτο και τον τέταρτο από τους απαρχαιωμένους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι-όπως γράφει ο Τύπος, επικαλούμενος δηλώσεις του κ. Σαξκομπουργκότσκι και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

    Επισημαίνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας κ. Κοβάτσεφ είχε εκφράσει την πρόθεση της Βουλγαρίας να επαναδιαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προθεσμίες για το κλείσιμο του δεύτερου ζεύγους αντιδραστήρων.

    Κυρίαρχο θέμα ωστόσο είναι η ανάληψη των καθηκόντων από το νέο πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Μαζί με την περιγραφή της επίσημης τελετής, οι περισσότερες εφημερίδες αφιερώνουν και καυστικά σχόλια στα επεισόδια κατά την είσοδο του κ. Παρβάνοφ στο προεδρικό μέγαρο.

    Ολιγάριθμοι οπαδοί της δεξιάς αντιπολίτευσης "υποδέχτηκαν" με γιουχαΐσματα τον μέχρι πρόσφατα αρχηγό των Βούλγαρων σοσιαλιστών, καλώντας τον να παραιτηθεί, πριν ακόμα αναλάβει καλά-καλά τα νέα καθήκοντά του.

    [07] Στη Δικαιοσύνη ο Αμερικανός μέλος της Αλ-Κάιντα

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 10:37:00 μμ

    Ο Τζον Ουόκερ Λιντ, ο Αμερικανός που συνελήφθη να πολεμά μαζί με τα μέλη της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, θα προσαχθεί αύριο ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βιρτζίνια, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές. Ο Ουόκερ θα προσαχθεί ενώπιον του δικαστηρίου στην Αλεξάντρια της Βιρτζίνια στις 14.00 (ώρα Γκρίνουιτς).

    Ο Αμερικανός μεταφέρεται κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας από το Αφγανιστάν στην Ουάσινγκτον και θα δικαστεί στην Αλεξάντρια κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό και για την υποστήριξη του δικτύου της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει μπορεί να τού επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης. Εμφανιζόμενος αύριο ενώπιον του εισαγγελέα, ο 20χρονος Αμερικανός από την Καλιφόρνια θα ερωτηθεί εάν επιθυμεί ή όχι να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο. Θα ορισθεί επίσης η ημερομηνία για την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας.

    [08] Παραίτηση τριών στελεχών του ''Αθήνα 2004''

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 8:08:00 μμ

    Την παραίτησή τους υπέβαλαν σήμερα τρία στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", επικαλούμενα "λόγους ευθιξίας", όπως ανέφεραν πηγές της εταιρίας, ενώ ταυτόχρονα σημείωναν ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει από το καλοκαίρι είναι πολλές αλλά δίχως να παίρνουν δημοσιότητα. Ωστόσο, πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι παραιτήσεις έχουν άμεση σχέση με τη διαρροή του εγγράφου που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, αλλά και τη διαρροή ανάλογου πίνακα με την πορεία των έργων, που είχε παρουσιάσει πριν λίγους μήνες κυριακάτικη εφημερίδα, δημιουργώντας πονοκέφαλο στην Οργανωτική Επιτροπή και την κυβέρνηση.

    Διαρροές, αιτίες και σενάρια

    Οπως έγινε γνωστό, την παραίτησή τους υπέβαλαν ο Γενικός Διευθυντής Ολυμπιακών Εργων Θόδωρος Γιαννακόπουλος, ο σύμβουλος της κας Αγγελοπούλου για τα έργα Δημήτρης Λεωνιδόπουλος και η Διευθύντρια Υποδομών και Εγκαταστάσεων Ελλη Παπακωνσταντίνου.

    Στελέχη του "Αθήνα 2004" υπενθύμιζαν τις δηλώσεις της κας Αγγελοπούλου, που είχε κάνει από την Κρήτη, ότι θα πάρει μέτρα για την καλύτερη λειτουργία της εταιρίας, ενώ ταυτόχρονα υποστήριζαν ότι οι τρεις παραιτηθέντες δεν είχαν άμεση σχέση με τις διαρροές, αλλά έφεραν την ευθύνη των τομέων απ όπου έγιναν οι διαρροές.

    Πάντως, για το θέμα που προέκυψε στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να μην υπάρξουν υπερβολές-όπως σε ορισμένες περιπτώσεις του παρελθόντος (παραίτηση Συναδινού)-και να περάσει και προς τα έξω η λογική ότι η εταιρία δεν λειτουργεί με κανόνες του δημοσίου, ενώ πιθανώς να υπάρξουν και άλλες απομακρύνσεις στελεχών για την εύρυθμη λειτουργία του "Αθήνα 2004".

    [09] Ποδόσφαιρο Κύπελλο: ΠΑΟ-Ηρακλής 2-1

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 10:12:00 μμ

    Ο Ηρακλής είναι η ομάδα που συμπλήρωσε την 8αδα στην προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Ο "γηραιός" έχασε στον επαναληπτικό του Γ γύρου από τον Παναθηναϊκό με 2-1, αλλά προκρίθηκε σε συνδυασμό με το 1-0 του Καυταντζογλείου. Ο αγώνας έγινε μπροστά σε περίπου 7.000 θεατές στο "Απόστολος Νικολαίδης" και τα τέρματα του Παναθηναϊκού σημείωσαν οι Κυριαζής (40 αυτογκόλ), Λυμπερόπουλος (44), ενώ το "χρυσό", όπως αποδείχθηκε γκολ για τον Ηρακλή, πέτυχε ο Κεμπάτζε στο 82ο λεπτό.

    Και μικροεπεισόδια

    Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν εξ αιτίας αποδοκιμασιών φιλάθλων του Παναθηναϊκού, μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδος μεταξύ Παναθηναϊκού και Ηρακλή Θεσσαλονίκης, όπου ο μεν Παναθηναϊκός νίκησε τον Ηρακλή, αλλά εξ αιτίας του αποτελέσματος αποκλείστηκε.

    Φίλαθλοι του Παναθηναϊκού αποδοκίμασαν τους παίκτες κατά την έξοδό τους στην οδό Τσόχα, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις και διαλύθηκαν σύντομα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 January 2002 - 21:56:02 UTC