Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί τάπητος το θέμα του ευρωστρατού
  • [02] Θεσσαλονίκη: ο ρόλος της στα Βαλκάνια
  • [03] Νέος πρόεδρος για το ΤΕΕ
  • [04] Επίθεση καμικάζι συγκλονίζει την Ιερουσαλήμ
  • [05] Βελτιώθηκαν οι συνθήκες κράτησης των Αφγανών;
  • [06] Βίντεο με σφαγές στα τζαμιά του Λονδίνου
  • [07] Πιθανή η άμεση σύλληψη του Ρ. Κάρατζιτς
  • [08] ΗΠΑ: να φύγουν οπλικά συστήματα από Κύπρο
  • [09] Ο Αθνάρ ξανά πρόεδρος του Λαϊκού κόμματος
  • [10] Πρώτη Θ. Λειτουργία στο Αφγανιστάν απ το 93
  • [11] Στον Εισαγγελέα το σκάνδαλο ΕΤΒΑ Finance
  • [12] Αρθρο του Κ. Σημίτη για τους Ολυμπιακούς
  • [13] Ευρωμπάσκετ 2003: πρώτη η εθνική Ελλάδας

    [01] Επί τάπητος το θέμα του ευρωστρατού

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/1/2002 1:08:00 μμ

    Το θέμα του ευρωστρατού θα κυριαρχήσει στις αυριανές συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τους ευρωπαίους ομολόγους του, τόσο κατά τη διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, όσο και στις διμερείς επαφές που θα έχει στο περιθώριο της συνάντησης.

    [02] Θεσσαλονίκη: ο ρόλος της στα Βαλκάνια

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/1/2002 3:37:00 μμ

    Σημαντικός είναι ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στις πολιτικές εξελίξεις στη Βαλκανική χερσόνησο, ρόλος που θα αυξηθεί εν όψει της Ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2003 και βεβαίως με την θεσμοθέτηση του νόμου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Αυτό τόνισε ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση των γενικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας, Ιταλίας και Αυστρίας, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    Στην ατζέντα των συνομιλιών κορυφαία θέματα είναι η ανασυγκρότηση των Βαλκανικών χωρών, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, οι διμερείς σχέσεις και κυρίως η ουσιαστική προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει ώστε οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ιδέες να βοηθήσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στη Βαλκανική.

    [03] Νέος πρόεδρος για το ΤΕΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/1/2002 6:22:00 μμ

    Νέος πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εξελέγη σήμερα ο Κώστας Παναγιωτόπουλος της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών, που πρόσκειται στη ΝΔ. Ο κος Παναγιωτόπουλος πήρε 98 ψήφους και κατέκτησε την θέση του Κώστα Λιάσκα, που ήταν πρόεδρος στο ΤΕΕ επί 15 συναπτά έτη.

    [04] Επίθεση καμικάζι συγκλονίζει την Ιερουσαλήμ

    27/1/2002 6:51:00 μμ

    Αλλη μια σελίδα στην ιστορία της πολύπαθης Μέσης Ανατολής γράφτηκε σήμερα με αίμα. Παλαιστίνιος ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στον κεντρικό και πολυσύχναστο τις Κυριακές δρόμο Γιάφα, της δυτικής Ιερουσαλήμ, παρασύροντας στο θάνατο έναν Ισραηλινό και τραυματίζοντας περισσότερους από 50 πολίτες. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση, η οποία έγινε σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ο Γιάσερ Αραφάτ δέχεται έντονες διεθνείς πιέσεις για την πάταξη των εξτρεμιστών.

    Αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες - Ανησυχία για το ενδεχόμενο αντιποίνων

    H κατάσταση της υγείας των τριών από τους τραυματίες χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη.

    Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν αμέσως από την κυκλοφορία ολόκληρη την περιοχή, όπου για αρκετές ώρες επικράτησε πανικός.

    Η περιοχή όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό είναι εμπορική και την Κυριακή, μετά την λήξη του εβραϊκού Σαμπάτ, είναι πολυσύχναστη. Για το λόγο αυτό έχει γίνει θέατρο βιαιοτήτων και άλλες φορές στο παρελθόν.

    Περίπου στην ίδια τοποθεσία της δυτικής Ιερουσαλήμ τον Αύγουστο του 2001, άλλος Παλαιστίνιος καμικάζι πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας, σκοτώνοντας 15 Ισραηλινούς. Πάλι εκεί κοντά, άλλος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ την περασμένη Τρίτη, σκότωσε δύο Ισραηλινούς και τραυμάτισε άλλους δώδεκα.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, Μίκι Λέβι υπέστη έμφραγμα λίγο μετά την αιματηρή επίθεση και νοσηλεύεται, ενώ με δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιερουσαλήμ Εχούντ Ολμέρ, του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, τόνισε ότι "παρόμοιες επιθέσεις είναι αδύνατον να αποτρέπονται", επειδή είναι αδύνατον να είναι ερμητικά απομονωμένη η Ιερουσαλήμ, ενώ δεν απέκλεισε και να επαναληφθεί παρόμοια επίθεση.

    Πάντως ο ηγέτης της Χαμάς για την Γάζα, Μαχμούντ Αλ-Ζαχάρ, αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για την σημερινή αιματηρή επίθεση, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι "ο Σαρόν καταστρέφει σπίτια και σκοτώνει αθώους ανθρώπους".

    Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε αυτήν την επίθεση, ζήτησε άμεση άρση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών αυτόνομων εδαφών, άρση του αποκλεισμού μετά τις 3 Δεκεμβρίου του 2001 του ίδιου του Αραφάτ στην πόλη Ραμάλα, ενώ ανταπέδωσε την κατηγορία, θεωρώντας υπεύθυνο για το μακελειό της Ιερουσαλήμ τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριελ Σαρόν, αλλά και την άφρονα πολιτική του έναντι των Παλαιστινίων.

    Ισραηλινές κυβερνητικές πηγές προανήγγειλαν αντίποινα ενώ απέδωσαν άμεση ευθύνη για τη νέα αιματηρή επίθεση στον Γιάσερ Αραφάτ.

    Αυστηρή απαγόρευση του Ισραήλ προς τον Αραφάτ

    Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ απαγόρευσε στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος. "Ο Αραφάτ δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών αύριο στις Βρυξέλλες, Δεν θα πάει, γιατί πρέπει να αποδείξει ότι αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας και για τη σύλληψη των δολοφόνων του Ρεχαβάμ Ζεεβί", δήλωσε ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

    Ο Ρεχαβάμ Ζεεβί, υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ, δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, από ένοπλο του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με τον Γκισίν, ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παρέμβει ζητώντας από τον Σαρόν να του επιτραπεί να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. "Ο Αραφάτ πρέπει επίσης να συλλάβει τους υπεύθυνους της υπόθεσης που αφορά το 50 τόνων φορτίο όπλων που οι Ισραηλινές Αρχές κατάσχεσαν επί του φορτηγού πλοίου 'Καrine Α στην Ερυθρά Θάλασσα".

    Σύμφωνα με το Ισραήλ τα όπλα αυτά προορίζονταν για την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Εκκληση Αραφάτ προς ΗΠΑ για μεσολάβηση

    Την ίδια ώρα, έκκληση κάνει ο Γιασέρ Αραφάτ στις ΗΠΑ, να πράξουν περισσότερα για να προωθήσουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ζήτησε την επιστροφή στην περιοχή του απεσταλμένου Αντονι Ζίνι, σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    "Είναι δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να ρωτά γιατί η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή μπροστά σε αυτή την κλιμάκωση, ενάντια στον πληθυσμό μας ", τόνισε ο Αραφάτ, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος στη Ραμάλλα από τις 3 Δεκεμβρίου.

    Με δηλώσεις του στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ζήτησε "να τεθεί αμέσως τέρμα στην αιματοχυσία", ενώ από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε να κάνει ο,τι είναι δυνατόν, ώστε παρόμοιες με τη σημερινή τρομοκρατικές επιθέσεις να μην επαναληφθούν.

    [05] Βελτιώθηκαν οι συνθήκες κράτησης των Αφγανών;

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2002 3:32:00 μμ

    Οι συνθήκες για τους κρατούμενους στην Αμερικανική στρατιωτική βάση Γκουαντανάμο της Κούβας βελτιώνονται σταδιακά, υποστήριξε το Σάββατο ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος. "Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες (κράτησης) είπε ο διοικητής του στρατοπέδου "X-ray", συνταγματάρχης Τέρι Καρίκο. "Τους είχαμε ήδη δώσει από ένα αντίτυπο του Κορανίου και αρχίσαμε να μοιράζουμε πίτες ψωμιού για το πρωινό και το γεύμα" πρόσθεσε.

    Οπως είπε, οι κρατούμενοι "ζήτησαν τσάι και περισσότερα καρυκεύματα στην τροφή τους". Οι 158 κρατούμενοι διαμένουν σε ατομικά κελιά, περιφραγμένα και κλειστά, με πλευρά μήκους 2,4 μέτρων. Επίσης θα τους επιτραπεί να αφήσουν μακριά μαλλιά και γενειάδα, σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

    Το Πεντάγωνο είχε υποστηρίξει ότι πριν από την αναχώρηση τους από το Αφγανιστάν, οι κρατούμενοι ξυρίστηκαν για λόγους υγιεινής. Εξάλλου, όπως είπε ο στρατηγός Μάικλ Λένερτ, διοικητής της ειδικής δύναμης που έχει αναλάβει την επιχείρηση κράτησης των αιχμαλώτων, όλοι τους υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν πάσχει από φυματίωση. Δύο κρατούμενοι που όταν έφτασαν στο Γκουαντανάμο έπασχαν από ελονοσία, υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

    Δημοσιογράφοι και Αμερικανοί πολιτικοί στη βάση του Γκουαντανάμο

    Αποστάσεις από την Aμερικανική κυβέρνηση παίρνει σύμφωνα με εμπιστευτικό υπόμνημα που κυκλοφόρησε στο Λευκό Οίκο ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ζητώντας από τον Aμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους να επανεξετάσει τις θέσεις του για το καθεστώς κράτησης των Αφγανών αιχμαλώτων στη βάση του Γκουαντανάμο.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ συνοδεύει σήμερα αντιπροσωπεία Αμερικανών πολιτικών και δημοσιογράφων στη Κούβα για να διαπιστώσουν τις συνθήκες κράτησης των Αφγανών.

    Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας σήμερα στο Αφγανιστάν

    Επίσης, μία δεκαοχταμελής αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένεται σήμερα στην Καμπούλ για τριήμερη επίσκεψη. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν Αμπντούλ Καντίρ Φιτράτ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους οχτώ αντιπροσώπους του ΔΝΤ και με τους 10 της Παγκόσμιας Τράπεζας για να συζητήσουν οικονομικά θέματα όπως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κεντρική τράπεζα, το ισοζύγιο πληρωμών, ο προϋπολογισμός και τελωνειακά ζητήματα.

    Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί στη διάρκεια της παραμονής της στην Καμπούλ με τους υπουργούς Σχεδιασμού, Ορυχείων, Βιομηχανίας και Εμπορίου και με άλλους αξιωματούχους.

    [06] Βίντεο με σφαγές στα τζαμιά του Λονδίνου

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2002 12:16:00 μμ

    Ενα βίντεο που παρουσιάζει εξτρεμιστές Ισλαμιστές να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν "άπιστους" κυκλοφορεί στα Μουσουλμανικά τεμένη του Λονδίνου ως μέσο στρατολόγησης για το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα "Ομπσέρβερ". Τη βιντεοσκόπηση έκανε μια Αλγερινή εξτρεμιστική οργάνωση που υποστηρίζεται από τον Μπιν Λάντεν.

    Ως μέσο στρατολόγησης για το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το βίντεο αυτό εισήχθη στη Βρετανία λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

    Δείχνει ανθρώπους που τους κόβουν το λαιμό, καθώς και άλλες "μαζικές" σφαγές πολιτών.

    Από την έρευνα που έκανε η εφημερίδα διαπίστωσε ότι ορισμένες από τις κασέτες αυτές μοιράστηκαν στους πιστούς του τζαμιού του Φίνσμπερι Παρκ, στα βόρεια του Λονδίνου.

    Κάποιοι δημοσιογράφοι μάλιστα κατάφεραν να αγοράσουν πολλές τέτοιες βιντεοκασέτες έναντι του ποσού των 10 λιρών (16 ευρώ) την καθεμία.

    [07] Πιθανή η άμεση σύλληψη του Ρ. Κάρατζιτς

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2002 3:25:00 μμ

    Ο πλέον καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, περίπου έξι χρόνια μετά τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου δεν είναι καθόλου απίθανο ότι θα συλληφθεί στο άμεσο μέλλον, όπως ανέφεραν τις τελευταίες μέρες στη βοσνιακή πρωτεύουσα δυτικές διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες των βοσνιακών υπηρεσιών πληροφοριών, 300 Αμερικανοί κομάντος έχουν φθάσει τον τελευταίο καιρό στη Βοσνία, με αποκλειστική αποστολή τους την σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς. Επίσης έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφάλειας στη μεθόριο της Βοσνίας με το Μαυροβούνιο-ο Κάρατζιτς γεννήθηκε στο Μαυροβούνιο.

    ''Κάτι γίνεται ολοφάνερα''

    "Κάτι γίνεται ολοφάνερα, δεν γνωρίζουμε απλώς τί επακριβώς" ώστε να συλληφθεί ο Κάρατζιτς, όπως σχολίασε δυτική διπλωματική πηγή στο Σαράγεβο με την προϋπόθεση να μείνει ανώνυμη. Μάλιστα σε τοίχους κτιρίων του Σαράγεβο έχουν κάνει την εμφάνισή τους αφίσες με τις φωτογραφίες τόσο του "καταζητούμενου" Κάρατζιτς, όσο και του αρχηγού των ένοπλων δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Πρόκειται για αφίσες που τυπώθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι φωτογραφίες των δύο καταζητούμενων είναι μαυρόασπρες και παρέχεται αμοιβή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες στις Αρχές, που να είναι ικανές να οδηγήσουν στη σύλληψη των δύο. Κάτοικοι του Σαράγεβο, που πολιορκήθηκε και σφυροκοπήθηκε για 43 μήνες από τον ίδιο τον Καρατζιτς στη διάρκεια του εμφύλιου, ειρωνεύονται την εμφάνιση των αφισών, δηλώνοντας ότι αναγνωρίζουν ούτως ή άλλως και τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς.

    Στη Μπάνια Λούκα, τα καταστήματα πουλούν αφίσες, ημερολόγια, μπλουζάκια και κούπες για καφές με την φωτογραφία του Κάρατζιτς, "ήρωα" για τον τοπικό πληθυσμό και ιδιαίτερα προσφιλή για τον ηλικιωμένο πληθυσμό της πόλης. Αναλυτές στο Σαράγεβο σημειώνουν ότι οι αφίσες με τις φωτογραφίες των Κάρατζιτς-Μλάντιτς ενδέχεται να έχουν σκοπό να κατευναστεί ο μουσουλμανικός πληθυσμός της πρωτεύουσας, λίγο αφότου έξι Αλγερινοί παραδόθηκαν για να λογοδοτήσουν στη διεθνή δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για σχέσεις με την οργάνωση "Αλ-Κάιντα" του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Μάλιστα ακριβώς την ημέρα παράδοσης των μελών της αλγερινής οργάνωσης, διοχετεύτηκαν επίμονες φήμες από ξένα ΜΜΕ ότι είχε συλληφθεί κι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Οι Aμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν πληθώρα τηλεφωνημάτων από κινητά τηλέφωνα αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν αυτές οι φήμες, προστίθεται από τις ίδιες πηγές. Οπως διέρρευσε, τηλεφωνήματα έγιναν και προς σημερινούς Βόσνιους αξιωματούχους αλλά και γνωστούς φίλους και συγγενείς του Κάρατζιτς. Το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών φυσικά υποκλάπηκε από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που σκοπό έχουν να συλληφθεί το ταχύτερο ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    [08] ΗΠΑ: να φύγουν οπλικά συστήματα από Κύπρο

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/1/2002 12:20:00 μμ

    Για την Kυπριακή κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα να αποδεχθεί το Aμερικανικό αίτημα για απομάκρυνση από την Κύπρο συγκεκριμένων υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς. Αυτό ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από τους Αμερικανούς, με στόχο να μεταφερθούν τα οπλικά συστήματα στην Ελλάδα, όπως έγινε και με τους πυραύλους S-300 ή να τεθούν σε αχρησία, υπό το πρόσχημα της βελτίωσης του κλίματος στις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς για το Κυπριακό.

    Στο μεταξύ, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι κατοχικές δυνάμεις τον τελευταίο καιρό έχουν ενισχυθεί με νέα οπλικά συστήματα και κανένας, όπως επισήμαναν, δεν έδειξε να ενοχλείται.

    [09] Ο Αθνάρ ξανά πρόεδρος του Λαϊκού κόμματος

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2002 12:20:00 μμ

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ επανεξελέγη πρόεδρος του ισπανικού Λαϊκού κόμματος στο 14ο συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη στη Μαδρίτη.

    Ο Αθνάρ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και απέσπασε το 99,6% των ψήφων μεταξύ των 2.541 συνέδρων.

    Είναι η πέμπτη φορά που ο 49χρονος Χοσέ Μαρία Αθνάρ εκλέγεται στην ηγεσία του Λαϊκού κόμματος από το 1990, που ανέλαβε την προεδρία.

    [10] Πρώτη Θ. Λειτουργία στο Αφγανιστάν απ το 93

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2002 12:04:00 μμ

    Η πρώτη, ύστερα από εννέα χρόνια Θεία Λειτουργία στο Αφγανιστάν, θα τελεστεί σήμερα στο μοναδικό τόπο χριστιανικής λατρείας στη χώρα, το εκκλησάκι της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ, έγινε γνωστό από την πρεσβεία. Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στις 15:00 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας). Το απλό αυτό κτίσμα από μπετόν της δεκαετίας του 1950, είναι η μοναδική εκκλησία στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Ιταλός επιτετραμμένος Ντομίνικο Τζόρτζι.

    Σ ένα απλό εκκλησάκι με τεράστια, όμως, ιστορία

    Σύμφωνα με τον Τζόρτζι, στο εκκλησάκι αυτό δεν έχει τελεστεί Θεία Λειτουργία από τότε που έκλεισε η πρεσβεία, το 1993 και αποχώρησε ο μοναδικός ιερέας. Τότε οι πύραυλοι των μουτζαχεντίν έπεφταν ασταμάτητα στην πόλη πλήττοντας και την Ιταλική διπλωματική αποστολή.

    Από τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε άνοιξε και πάλι η Ιταλική πρεσβεία, το εκκλησάκι χρησιμοποιείτο ως αποθήκη από τους ιταλούς στρατιώτες της διεθνούς δύναμης ασφαλείας (Isaf) που τώρα είναι 200, αλλά ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα φθάσουν τους 350.

    [11] Στον Εισαγγελέα το σκάνδαλο ΕΤΒΑ Finance

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2002 3:19:00 μμ

    Στον αρμόδιο Εισαγγελέα θα προσκομιστούν όλα τα στοιχεία ελέγχου που πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη κυκλώματος που καταχράστηκε χρήματα της ΕΤΒΑ Finance, θυγατρικής της ΕΤΒΑ. Οπως προκύπτει το κύκλωμα, στο οποίο συμμετείχαν και υπάλληλοι της ΕΤΒΑ Finance, προέβαινε σε παράνομες τοποθετήσεις κεφαλαίων της εταιρίας, ζημιώνοντας της τράπεζα κατά περίπου 10 δισ. δρχ.

    Κανένα πρόβλημα στην ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας δεν επηρεάζεται, ούτε δημιουργούνται προβλήματα στην διαδικασία ιδιωτικοποίησής της.

    Η υπόθεση αυτή δείχνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την περιουσία του Δημοσίου τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης.

    [12] Αρθρο του Κ. Σημίτη για τους Ολυμπιακούς

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2002 2:36:00 μμ

    O K. Σημίτης με τους Ολυμπιο-

    νίκες μας

    Στην τεράστια σημασία που έχει η διοργάνωση, καθώς και η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για την πολιτική, την οικονομία, τη διπλωματία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Ελλάδας, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του, που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες στο περιοδικό της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004". Οπως σημειώνει ο κ. Σημίτης, η χώρα μας απολαμβάνει τα οφέλη του 2004 από τώρα.

    Η Ελλάδα στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής

    Ο πρωθυπουργός επισημαίνει, στο άρθρο του, ότι "οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ήδη αρχίσει. Για τη χώρα μας, η Ολυμπιάδα δεν είναι υπόθεση μερικών μελλοντικών εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθούν τα αγωνίσματα. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής".

    Και υπογραμμίζει στο άρθρο του ο κ. Σημίτης ότι η Ελλάδα ήδη πολαμβάνει τα οφέλη του 2004. Τα κέρδη για την Ελλάδα καταγράφονται στο διεθνές κύρος της, στην ενίσχυση των υποδομών, αλλά και στην οικονομία. Μαζί με τις εισροές του ΚΠΣ, τα σημαντικά κεφάλαια που θα διατεθούν για την προετοιμασία των Αγώνων, αποτελούν "ατμομηχανή ανάπτυξης", γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    "Η Ελλάδα, όλο και περισσότερο, πείθει πως μπορεί", τονίζει ο κ.Σημίτης και συμπληρώνει ότι η χώρα αποδεικνύει με έργα και όχι με λόγια ότι μπορεί να κερδίσει, να διεκδικεί και να κατακτά τους στόχους της. "Με έργα, με σχέδιο, με γνώση και όραμα πορεύεται ένα δύσκολο, αλλά συναρπαστικό δρόμο στον 21ο αιών, χάρη στην ισχυροποίηση της οικονομίας της και την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της".

    Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει, για μία ακόμη φορά, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν εθνική υπόθεση, που απαιτεί την εθνική συστράτεση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας. Για τον πρωθυπουργό οι Ολυμπιακοί του 2004 "αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία να προβάλλουμε τη χώρα, να αναδείξουμε την αδήριτη ανάγκη μίας πολιτικής ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Με όλες τις χώρες, με όλους τους λαούς, με όλους τους πολίτες του "πλανητικού χωριού".

    Το 2004 εγγράφεται στο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού

    Ο πρωθυπουργός εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι όλοι οι Ελληνες θα αγκαλιάσουν το 2004, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αγκαλιάζουν όλη την Ελλάδα, ενώ αναφέρεται και στην ανθρώπινη πτυχή του 2004, που είναι ο εθελοντισμός.

    "Η Ολυμπιάδα μας προσφέρει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε το 1996. Η ΟΝΕ έβαλε τη χώρα στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης. Η εξωτερική μας πολιτική και οικονομική σταθερότητα των τελευταίων ετών σχηματίζουν ήδη το προφίλ μίας ισχυρής Ελλάδας. Το 2004 συμπληρώνει τις προσπάθειές μας και εγγράφεται στο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού. Τα μεγάλα έργα έρχονται να ολοκληρώσουν τα δίκτυα υποδομής.

    Η διαχείριση των αγώνων με παγκόσμια απήχηση και διάσταση, μας φέρνει στο διεθνές προσκήνιο και αναδεικνύει τη δημιουργικότητα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας", σημειώνει ο κ. Σημίτης.

    Και καταλήγει: . . οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ορόσημο και αφετηρία μαζί με την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα.

    Στο περιοδικό του "Αθήνα 2004", το οποίο είναι γραμμένο σε τρεις γλώσσες, εκτός από το άρθρο του πρωθυπουργού, υπάρχει μία συνέντευξη του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ένα αφιέρωμα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

    [13] Ευρωμπάσκετ 2003: πρώτη η εθνική Ελλάδας

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2002 12:59:00 μμ

    Τη μοναξιά της κορυφής στον Β ημιτελικό όμιλο του Ευρωμπάσκετ 2003, απολαμβάνει από χθες η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών. Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη, επικράτησε με 86-73 της Ισπανίας στο κλειστό του Περιστερίου και διεύρυνε το σερί των επιτυχημένων εμφανίσεων αφού ήδη μετρά πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

    Πρώτος σκόρερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, που πολύ δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση στον όμιλό της μετά τη σημερινή νίκη επί των Ισπανών, αναδείχθηκε ο Αλβέρτης που σημείωσε 19 πόντους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 January 2002 - 18:17:50 UTC