Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόψε η συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ
  • [02] Αραφάτ:Διαιώνιση της βίας εξαιτίας του Ισραήλ
  • [03] Μοζαμβίκη:Νεκροί σε αεροπορικό δυστύχημα
  • [04] Μ.Βρετανία: Σφοδρή κακοκαιρία με αγνοούμενους
  • [05] Διάβημα Τουρκίας για σουηδικό φυλλάδιο

    [01] Απόψε η συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ

    3/2/2002 10:04:00 πμ

    Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στη Ν. Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησής, διάρκεια περίπου μίας ώρας, τους θα συζητηθούν εκτενώς το περιεχόμενο και οι προοπτικές της επικείμενης έναρξης των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στους πολιτικούς διευθυντές των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

    Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και από τις δύο πλευρές

    Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής", θεωρεί τη σημερινή συγκυρία μία από τις καλύτερες για να αυξηθούν οι πιθανότητες επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και βεβαίως του Κυπριακού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι απαραίτητο πλαίσιο για την ελληνοτουρκικό διάλογο θα πρέπει να είναι το διεθνές δίκαιο, η εδαφική ακεραιότητα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την οργή του για την αήθη επίθεση κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και αγανάκτηση για τα σενάρια που τον εμπλέκουν σε σχέδια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών. Τέλος, δηλώνει απερίφραστα ότι πρέπει να μπει τέλος στη διαδοχολογία στο ΠΑΣΟΚ.

    [02] Αραφάτ:Διαιώνιση της βίας εξαιτίας του Ισραήλ

    3/2/2002 11:11:00 πμ

    Σε συνέντευξη του στο σημερινό φύλλο της ισπανικής εφημερίδας "Ελ Παΐς", ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αυτόνομης αρχής Γιάσερ Αραφάτ αποδίδει την αποτυχία της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου σε "μία σειρά πολεμικών σχεδίων, που είχαν εκπονηθεί προκαταβολικά από το Ισραήλ". Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αρχηγό, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τη στρατιωτική κλιμάκωση προκειμένου να στραγγαλίσουν οικονομικά την παλαιστινιακή Αρχή, να καταστρέψουν τις υποδομές της και να οπλίσουν τους εβραίους εποίκους.

    Ο Αραφάτ τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες των Ισραηλινών να αφανίσουν τους απανταχού παλαιστίνους ηγέτες, οι ίδιοι διατηρούν την ψυχραιμία τους. Εντούτοις, ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι από πλευράς του είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για διάλογο και προσθέτει ότι βρίσκεται σε "σταθερή επαφή" με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Ολονύχτιες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας

    Σε νέα εισβολή προχώρησαν χθες τη νύχτα οι ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς μέχρι στιγμής να αναφερθούν θύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινά άρματα διείσδυσαν περίπου ένα χιλιόμετρο μέσα στα αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπου βρίσκεται εβραϊκός οικισμός. Νωρίτερα, Παλαιστίνιοι έριξαν περίπου 10 χειροβομβίδες εναντίον φυλακίου του ισραηλινού στρατού στα νότια της λωρίδας της Γάζας, δίχως να υπάρξουν νεκροί.

    [03] Μοζαμβίκη:Νεκροί σε αεροπορικό δυστύχημα

    Πηγή: ΑΠΕ 3/2/2002 10:31:00 πμ

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα σε αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή Μαζίμπα της Μοζαμβίκης, ανακοίνωσαν πηγές της νοτιοαφρικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Η εθνικότητα των επιβατών του νοτιοαφρικανικού αεροπλάνου, ενός μονοκινητήριου τύπου Σαρατόγκα, δεν έγινε γνωστή.

    [04] Μ.Βρετανία: Σφοδρή κακοκαιρία με αγνοούμενους

    Πηγή: ΑΠΕ 3/2/2002 11:10:00 πμ

    Σφοδρές καταιγίδες πλήττουν για τρίτη ημέρα τη Βρετανία, με αποτέλεσμα να αγνοούνται 2 άτομα. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, στο Λόσιμαουθ στα ανοιχτά των ακτών της Σκοτίας, αγνοείται ο κυβερνήτης ενός γαλλικού αλιευτικού σκάφους που έμεινε ακυβέρνητο εξαιτίας θαλασσοταραχής, ενώ ένας άνδρας παρασύρθηκε από τα κύματα στο τουριστικό θέρετρο του Μπράϊτον στη νότιο Βρετανία. Επίσης όπως έγινε γνωστό, εμπορικό πλοίο με 16 Ρώσους ναυτικούς εξόκειλε στη νοτιοδυτική ακτή της Αγγλίας και εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμα του.

    [05] Διάβημα Τουρκίας για σουηδικό φυλλάδιο

    3/2/2002 10:24:00 πμ

    Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε η κυβέρνηση της Τουρκίας στην πρεσβεία της Σουηδίας στην Aγκυρα, με αφορμή φυλλάδιο που διανεμήθηκε σε φόρουμ επιχειρηματιών των δυο χωρών στη Σμύρνη. Στο φυλλάδιο, που η Τουρκία χαρακτήρισε "απαράδεκτο" και το οποίο προλογίζεται από τον Σουηδό πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον, αναφέρεται ότι η λέξη "τούρκος" δεν αναφέρεται σε ένα λαό ή ένα έθνος, αλλά σε μία γλωσσική ομάδα, ενώ γίνεται λόγος για σφαγιασμό 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τα τουρκικά στρατεύματα στις αρχές του 20ου αιώνα, που απαρτίζονταν κυρίως από Κούρδους. Τέλος αναφέρεται ότι οι Τούρκοι στράφηκαν εναντίον των Κούρδων, σκοτώνοντας περίπου 800.000 από αυτούς, φοβούμενοι το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 February 2002 - 9:54:30 UTC