Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβάλλουν το ραντεβού τους οι αγρότες
  • [02] Διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας
  • [03] Επίσκεψη Καραμανλή στο Λονδίνο
  • [04] Επαφές Σημίτη, σήμερα
  • [05] Αποφασίζουν οι καθηγητές για κινητοποιήσεις
  • [06] Ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά την Τουρκία
  • [07] Επίθεση Ισραηλινών σε εργοστάσιο μεταλλουργίας
  • [08] Συγκρούσεις στην Κολομβία
  • [09] Ανησυχία για τη ζωή του Αμερικανού δημοσιογράφου
  • [10] Μανιφέστο για την ειρήνη
  • [11] Αρνείται να καταθέσει ο πρώην γ.δ της ''Ενρον''
  • [12] Σε ιδιωτικοποιήσεις προχωρά η Τουρκία
  • [13] Επιστροφή των Μαρμάρων ζητούν οι N.YTimes

    [01] Αναβάλλουν το ραντεβού τους οι αγρότες

    Πηγή: NET 105,8 fm 4/2/2002 10:10:00 πμ

    Αύριο τελικά θα συναντηθεί ο Υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς με την αντιπροσωπεία των αγροτών, ύστερα από αίτημα των εκπρόσωπων της Πανθεσσαλικής. Ο υπουργός δεσμεύτηκε χθες από τη Θεσσαλονίκη, πως ο διάλογος θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, με όλες τις προτάσεις των αγροτών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι αγρότες από την πλευρά τους συνεχίζουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων.

    Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία σε εθνικές

    Σήμερα, προβλήματα στην κυκλοφορία θα αντιμετωπίσουν οι οδηγοί που θα κινηθούν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Κατερίνης, στη γέφυρα Μαλγάρων, στον κόμβο της Χαλκηδόνας, στην εθνική οδό Κατερίνης -Λάρισας στον κόμβο του Αιγινίου και στα διόδια των Τεμπών.

    Επίσης, οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν το δρόμο στον Προμαχώνα, ενώ προβλήματα θα δημιουργηθούν στον κόμβο της Παραλίμνης Γιαννιτσών και στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής στη Σωζόπολη.

    Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα βάμβακος τόσο μικρότερη θα είναι η τιμή. Μάλιστα, κατηγόρησε ορισμένους ότι θέλουν να κρατούν τους αγρότες στην ημιμάθεια και κάποιοι παραγωγοί θέλουν να ζουν εις βάρος των υπολοίπων, τονίζοντας ότι σε λίγο θα καλέσει τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Ενωση για εξηγήσεις, διότι δεν τηρεί τους κανονισμούς. Ο κ. Αργύρης επανέλαβε ότι θα δοθεί προκαταβολή με την πρώτη καταγραφή των ζημιών από την κακοκαιρία και ότι θα υπάρξει ενίσχυση και για το κεφάλαιο που χάθηκε.

    [02] Διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

    4/2/2002 9:12:00 πμ

    Εποικοδομητική ήταν η συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του τόνισε ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν μια επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων ειδικότερα στο Κυπριακό, όπου και οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι πρέπει να ενθαρρύνουν τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας. Επίσης, ο Υπουργός μετέφερε την απόφαση της Αθήνας για την έναρξη ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών, σε επιπεδο πολιτικών διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 12 και 13 Φεβρουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη.

    Οι δύο Υπουργοί επίσης, αποφάσισαν να υποστηρίξουν από κοινού τις υποφηφιότητες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, προκειμένου στην επόμενη συνάντηση κορυφής να ονομαστούν ως χώρες που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

    Επιπλέον συζήτησαν και το θέμα της κοινής προσπάθειας για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2008.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένο θέμα όπως είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για διερευνητικές επαφές που θα εξετάσουν κατά πόσο υπάρχουν σημεία σύγκλισης.

    [03] Επίσκεψη Καραμανλή στο Λονδίνο

    4/2/2002 11:46:00 πμ

    O προεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής συνεχίζει την επίσκεψή του στη Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα θα έχει συνάντηση στο Λονδίνο με το προεδρείο των Ελλήνων εφοπλιστών και στη συνέχεια θα συναντηθεί στη Βουλή με τον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος Ιαν Ντάνκαν Σμιθ.

    [04] Επαφές Σημίτη, σήμερα

    4/2/2002 10:07:00 πμ

    Σύσκεψη με αντικείμενο την προετοιμασία της αυριανής επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Ρουμανία θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του. Το μεσημέρι ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ενώ το βράδυ υπό την προεδρία του θα συνεδριάσει στη Χαριλάου Τρικούπη το Εκτελεστικό Γραφείο για το θέμα αυτό. Εξάλλου, την Τετάρτη υπό τον Πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αντικείμενο το θέμα της διαφθοράς.

    [05] Αποφασίζουν οι καθηγητές για κινητοποιήσεις

    4/2/2002 10:04:00 πμ

    Σήμερα οι καθηγητές των ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας και Λάρισας αποφασίζουν αν τελικά θα ανοίξουν τα Ιδρύματα, τα οποία παραμένουν κλειστά επί 10 μέρες, εξαιτίας της αποχής των ιδίων από το διδακτικό τους έργο.

    Την Παρασκευή οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη ρύθμιση σχετικά την αξιολόγησή τους. Και οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, η οποία μάλλον θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα.

    [06] Ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά την Τουρκία

    4/2/2002 8:29:00 πμ

    Καταστροφικό ήταν για άλλη μια φορά το πέρασμα του Εγκέλαδου στην Τουρκία. Σαρανταπέντε νεκροί και 300 τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός του σεισμού 6 Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες την περιοχή Αφιόν της Τουρκίας, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας, Αχμέτ Οζιούρτ. Χιλιάδες κάτοικοι στην σεισμόπληκτη περιοχή του Αφιόν πέρασαν τη νύχτα τους στην ύπαιθρο, καθώς δεκάδες μετασεισμοί ακολούθησαν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Αμεση η κινητοποίηση των τουρκικών αρχών

    Οι τουρκικές αρχές, έχοντας αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις για κωλυσεργία στους προηγούμενους μεγάλους σεισμούς, φρόντισαν αυτή τη φορά να στείλουν σχετικά γρήγορα στις πληγείσες περιοχές κινητά νοσοκομεία, σκηνές, τρόφιμα και κουβέρτες για τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων.

    Η βοήθεια δεν ήταν πάντως αρκετή, όπως ανέφεραν πολλοί σεισμόπληκτοι.

    Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, στις περιοχές που δεν είναι πολύ ασφαλείς.

    Στο πλευρό της Τουρκίας η Ελλάδα

    Πρόθυμη να συμπαρασταθεί για μια ακόμη φορά στο δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό, δηλώνει η χώρα μας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με δηλωσή του τονίζει: ''έκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και στην τουρκική κυβέρνηση, που δεχθηκαν για μια ακομη φορά το σκληρό χτύπημα του σεισμού και τα θερμά μας συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων''.

    Με εντολή του Υπουργού, ο πρέσβης μας στην Αγκυρα επικοινώνησε με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και εξέφρασε τη διαθεσιμότητα και την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

    Εν τω μεταξύ, οι Ελληνες σεισμολόγοι εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικοί και σημειώνουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας στη χώρα μας από το σεισμό της Τουρκίας. Το ρήγμα που έδωσε το σεισμό βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από το ρήγμα της Ανατολίας, και επιπλέον το μέγεθος του σεισμού δεν είναι τόσο μεγάλο, ώστε να επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή.

    [07] Επίθεση Ισραηλινών σε εργοστάσιο μεταλλουργίας

    Πηγή: ΑΠΕ 4/2/2002 9:04:00 πμ

    Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα έβαλαν σήμερα τα ξημερώματα τέσσερις πυραύλους εναντίον παλαιστινιακού εργοστάσιου μεταλλουργίας στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζαμπαλία, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Οπως τόνισαν υπεύθυνοι ασφαλείας της παλαιστινιακής αυτόνομης αρχής, το κτίριο που στέγαζε το εργοστάσιο υπέστη βαρύτατες ζημιές, όμως δεν έκαναν λόγο για τραυματίες. Στη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μία μονάδα του ισραηλινού στρατού διείσδυσε σε αυτόνομο παλαιστινιακό τομέα στη Βηθλεέμ.

    Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν ανάμεσα στους στρατιώτες και ενόπλους Παλαιστινίους, τόνισαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας, δίχως να είναι σε θέση να καθορίσουν εάν στις συγκρούσεις υπήρξαν θύματα.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε το χτύπημα εναντίον του "εργαστηρίου σιδηρουργίας", που σύμφωνα με τον οποίο, συνδεόταν με την αλυσίδα κατασκευής οβίδων όλμου.

    "Η επιχείρηση οργανώθηκε σε αντίποινα των βομβαρδισμών με όλμους ενάντια σε οικισμούς εποίκων στα βόρεια της Λωρίδος της Γάζας", πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

    [08] Συγκρούσεις στην Κολομβία

    4/2/2002 10:48:00 πμ

    Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κολομβία μεταξύ αριστερών ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και δεξιών παραστρατιωτικών. Από τις συγκρούσεις 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίσθηκαν, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία.

    Οι αντάρτες επιτέθηκαν σε μία κοινότητα στην περιοχή της Σαλαμίνα, 290 χλμ δυτικά της Μπογκοτά και από τα πυρά τους βρήκαν το θάνατο πέντε χωρικοί, εκ των οποίων δύο ήταν παιδιά, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Αλλοι έξι χωρικοί από τη Σαλαμίνα φέρονται αγνοούμενοι κι οι αρχές φοβούνται πως κι εκείνοι έπεσαν θύματα επίθεσης του Μετώπου 47 των FARC, της μεγαλύτερης ανταρτικής οργάνωσης στη χώρα , με 16,500 πολεμιστές.

    Οι ίδιοι αντάρτες σκότωσαν έναν συνταγματάρχη κι έναν άνδρα της αστυνομίας κοντά στη Μπογκοτά, ενώ σε επίθεση με βόμβες μολότοφ σε δημόσια κτίρια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Ταμ, έχασαν τη ζωή τους μια γυναίκα κι ένας στρατιώτης, 10 άτομα τραυματίσθηκαν, ενώ προκλήθηκαν πολλές υλικές ζημιές.

    Οι δεξιές παραστρατιωτικές δυνάμεις από την πλευρά τους σκότωσαν δύο Ινδιάνους και δύο χωρικούς στην πόλη Φλορίδα, 480 χλμ νοτιοανατολικά της Μπογκοτά.

    [09] Ανησυχία για τη ζωή του Αμερικανού δημοσιογράφου

    4/2/2002 10:34:00 πμ

    Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για την τύχη του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ, που έπεσε θύμα απαγωγής στις 23 Ιανουαρίου στο Καράτσι του Πακιστάν.

    Tο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο Ντάνιελ Περλ βρέθηκε νεκρός, αλλά η αστυνομία του Καράτσι δεν επιβεβαιώνει ότι το πτώμα που πέταξαν άγνωστοι από αυτοκίνητο ανήκει στον Αμερικανό δημοσιογράφο.

    [10] Μανιφέστο για την ειρήνη

    Πηγή: ΑΠΕ 4/2/2002 11:05:00 πμ

    Ενα "Μανιφέστο για έναν κόσμο δίχως πόλεμο", γεμάτο επικρίσεις προς τις ΗΠΑ, εξέδωσαν οι διοργανωτές της "Συνδιάσκεψης για την Ειρήνη" στο Πόρτο Αλέγκρε, το οποίο συνυπογράφουν προσωπικότητες, όπως οι τιμηθέντες με Νόμπελ Ειρήνης Ρογκομπέρτα Μεντσού και Αδόλφο Πέρες Εσκίβελ.

    "Οι τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου έλαβαν ως απάντηση την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος τρομοκρατίας ως πρότυπο σχέσεων ανάμεσα στα κράτη, σε αντικατάσταση του διεθνούς δικαίου.

    Οι ΗΠΑ -κύριος πρωταγωνιστής, εμπλεκόμενος έμεσα ή άμεσα σε σχεδόν όλες τις τρέχουσες ένοπλες συγκρούσεις- άρχισαν να επιβάλουν τη βούλησή τους δια της βίας, με βομβαρδισμούς, απειλές, οικειοποιούμενες τον ρόλο του δικαστή και του αστυνομικού στον κόσμο ολόκληρο", τονίζεται στο Μανιφέστο.

    [11] Αρνείται να καταθέσει ο πρώην γ.δ της ''Ενρον''

    Πηγή: ΑΠΕ 4/2/2002 10:52:00 πμ

    Ο πρώην γενικός διευθυντής της "Ενρον", Κένεθ Λέι, αρνήθηκε να καταθέσει σήμερα ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ η αρμόδια επιτροπή, που διερευνά τις πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις στην υπόθεση χρεωκοπίας της ενεργειακής εταιρίας. Το πρώην αφεντικό της εταιρίας επρόκειτο να παρουσιασθεί ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας.

    Σε ανακοινωθέν της υπό τον τίτλο, "ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της "Ενρον" αρνείται να καταθέσει", η επιτροπή περιορίζεται να τονίσει πως "η ακρόαση για την πτώχευση της εταιρίας που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου αναβάλλεται", δίχως να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες.

    Οι Γερουσιαστές ήλπιζαν πως μετά την ακρόαση του Λέι θα μπορούσε να χυθεί φως στο απέραντο δίκτυο από συνεργαζόμενες εταιρίες, μηχανισμός που διευκόλυνε τη διεύθυνση της εταιρίας να καλύψει τα υπέρογκα χρέη της, τα οποία την οδήγησαν στη χρεωκοπία, αλλά και στην καταστροφή χιλιάδων εργαζομένων και επενδυτών, που είχαν αγοράσει τίτλους της.

    Ο Λέι είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντά του στην εταιρία στις 23 Ιανουαρίου.

    [12] Σε ιδιωτικοποιήσεις προχωρά η Τουρκία

    Πηγή: ΑΠΕ 4/2/2002 10:44:00 πμ

    Ο Τούρκος Υπουργός

    Η Τουρκία θα αναβάλει πιθανότατα ως το 2003 τις ιδιωτικοποιήσεις εταιριών, όπως η "Turk Telekom" και η "Turkish Airlines" λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Figaro. "Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δεν μας επιτρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε προς το παρόν μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις", τόνισε ο Ντερβίς και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση αυτή "εντάσσονται οι τηλεπικοινωνίες με την Turk Telekom και οι αερομεταφορές με την Turkish Airlines". "Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δεν θα γίνουν μέχρι το 2003", πρόσθεσε.

    Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι βασική προτεραιότητά του είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού στο 35% το 2002 και στο 20% το 2003.

    [13] Επιστροφή των Μαρμάρων ζητούν οι N.YTimes

    Πηγή: NET 105,8 fm 4/2/2002 10:38:00 πμ

    Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάσσεται με δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα New York Times, μετά το χθεσινό αρνητικό άρθρο της βρετανικής Independent για την πορεία των ολυμπιακών έργων -με τίτλο "Η πατρίδα των Ελγινείων Μαρμάρων χάνει τη διορία των Ολυμπιακών". Απαντώντας στην Independent, κύκλοι της Οργανωτικής Επιτροπής επανέλαβαν τη θέση της "Αθήνας 2004", ότι εφόσον επιταχύνουμε τις προσπάθειες στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα μπορέσουμε να τους διοργανώσουμε άψογα, κάτι το οποίο έχει επισημανθεί και από την ΔΟΕ.

    Η θεμελίωση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα γίνει (όπως είχε ήδη προγραμματιστεί) στις αρχές του καλοκαιριού του 2002, απαντά ο πρόεδρος του Οργανισμού για την ανέγερση Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 February 2002 - 9:59:02 UTC