Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε στάση αναμονής για τον Δήμο Αθηναίων η ΝΔ
  • [02] Κινητοποίησεις εργαζομένων στους ΟΤΑ
  • [03] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη
  • [04] Δημοσκόπηση για την Κύπρο στη ΝΕΤ
  • [05] Στην Ισπανία ο κ. Χρυσοχοϊδης αύριο
  • [06] Επίσκεψη Παπαντωνίου στη Βουλγαρία
  • [07] Επαφές Σημίτη για Κυπριακό
  • [08] Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 26/2
  • [09] Διαμαρτυρία εμπόρων σε ΔΟΥ Χανίων
  • [10] Συνεχίζεται η δίκη Μιλόσεβιτς
  • [11] Προτάσεις Μπους για το περιβάλον
  • [12] Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
  • [13] Συνάντηση Κληρίδη-Λόρδου Χάνεϊ
  • [14] Παράταση για τις τριετίες ΦΠΑ των επιχειρήσεων
  • [15] Αρχίζει η είσπραξη των εισφορών του ΙΚΑ
  • [16] Τον Μάρτιο ο διάλογος για το ασφαλιστικό
  • [17] Στα 4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
  • [18] Εντυπωσιακή νίκη της Εθνικής Ελπίδων
  • [19] Θετικός απολογισμός για τα απογευματινά ιατρεία
  • [20] Ικανοποίηση για τα απογευματινά ιατρεία
  • [21] Ο Βαλκάνιος Πραματευτής στη ΝΕΤ
  • [22] Ο έρωτας βρήκε το φίλτρο του
  • [23] Συνεχίζεται η δίκη Ναόμι Κάμπελ-''Mirror''
  • [24] Ετρωγαν. . . σκυλίσιο κρέας

    [01] Σε στάση αναμονής για τον Δήμο Αθηναίων η ΝΔ

    Πηγή: ΑΠΕ 13/2/2002 7:06:00 μμ

    Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει η Ρηγίλλης ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ή συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τη Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα της υποψηφιότητάς της στο δήμο Αθηναίων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θόδωρος Ρουσόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η τελευταία φορά που συζήτησαν ο κ. Καραμανλής με την κ. Μπακογιάννη για το θέμα ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η πρώην υπουργός έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της, τις οποίες γνωρίζει ο κ. Καραμανλής.

    Υπέρ της υποψηφιότητας Μπακογιάννη τα στελέχη της ΝΔ

    Ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογών τόνισε προσερχόμενος το πρωί στη Ρηγίλλης για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ότι η ΝΔ θα κινηθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει η Κεντρική Επιτροπή και σύμφωνα με το οποίο οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν στις 15 Μαρτίου.

    Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Μπακογιάννη ο κ. Εβερτ είπε ότι "θα είναι η καλύτερη" ενώ ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε πως "η κ. Μπακογιάννη μπορεί να δώσει μια ευρείας έκτασης νίκη στο δήμο της Αθήνας στη ΝΔ", και υπενθύμισε παλαιότερη δήλωσή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι εφόσον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κ. Μπακογιάννη μπορεί να κερδίσει το δήμο θα πρέπει να επιστρατευθεί από το κόμμα.

    Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν έγινε αναφορά ή νύξη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και συζητήθηκαν μόνο θέματα διαφθοράς και τα αγροτικά προβλήματα.

    Πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ για τη διαφθορά

    Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο του για διαφθορά όχι μόνο στο επίπεδο των μεγάλων συμφερόντων, αλλά και στο επίπεδο της καθημερινότητας.

    Η διαφθορά έχει φτάσει στο μεδούλι της δημόσιας ζωής είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στους ίδιους υψηλούς τόνους ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για παρακράτος ,καθεστώς ατιμωρησίας και εξυπηρέτηση των ολίγων.

    Εν τω μεταξύ, η Νέα Δημοκρατία είναι κάθετα αντίθετη με την υιοθέτηση της λογικής του βασικού μετόχου ακριβώς γιατί αφήνει ανοικτές κερκόπορτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι γι΄αυτό ακριβώς τον λόγο το κόμμα του δεν μπαίνει στη συζήτηση που έχει ανοίξει η κυβέρνηση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ.Πρωτόπαπας απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Θ.Ρουσόπουλου ανέφερε ότι "είναι κουραστική η μονότονη επανάληψη και με τις ίδιες λέξεις των ίδιων πραγμάτων και ύβρεων κατά του Πρωθυπουργού από την ΝΔ".

    [02] Κινητοποίησεις εργαζομένων στους ΟΤΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 13/2/2002 4:39:00 μμ

    Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους με 48ωρη απεργία την 22α και 23η Φεβρουαρίου προχωρούν οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ αφού μέχρι σήμερα όπως δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βαγγέλης Δαρειώτης το υπουργείο Εσωτερικών δεν τους έχει ακόμη καλέσει να συζητήσουν τα προβλήματά τους τα οποία χρονίζουν από καιρό. Στα αιτήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ συμπεριλαμβάνονται η άμεση υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για το 2002, η εξίσωση αμοιβής μονίμων και ημερομίσθιων υπαλλήλων, καταβολή πριμ παραγωγικότητας, εφάπαξ, συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό, οριστική τακτοποίηση των συμβασιούχων και αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

    [03] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/2/2002 1:15:00 μμ

    Ωριαία συνάντηση για όλο το φάσμα των προβλημάτων της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης εισερχόμενος στο γραφείο του Προέδρου αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ κατά την οποία, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την καθιέρωση του Ευρώ και πρόσθεσε ότι ενεκρίθη το τροποποιημένο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

    Κυπριακό

    "Οι συζητήσεις προχωρούν, αλλά αυτή την ώρα το θέμα είναι ανοικτό αν υπάρχει πραγματικά μια θετική εξέλιξη" είπε ο Κώστας Σημίτης για το Κυπριακό. Η Ελλάδα, η Κύπρος κι όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να δείξουν ότι σταθερή επιδίωξη είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι η κυβέρνηση ασχολείται αποφασιστικά με τα μεγάλα θέματα και προβλήματα του ελληνικού λαού, όπως ασχολείται και φροντίζει και θα μεριμνά για τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τον πληθυσμό μας.

    [04] Δημοσκόπηση για την Κύπρο στη ΝΕΤ

    13/2/2002 6:43:00 μμ

    Μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση των εταιρειών M.W.G.-ALCO- S.R.I., που διενεργήθηκε στην Κύπρο η οποία αποκαλύπτει τις απόψεις των πολιτών της Μεγαλονήσου για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, μετά από τις συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς και ενόψει της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη 13/2/2002 στις 10 το βράδυ η εκπομπή "Πρωταγωνιστές" με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

    Η τηλεφωνική δημοσκόπηση διεξήχθη σε τυχαία δειγματοληψία 400 ατόμων, ανδρών και γυναικών, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στην Κύπρο. Το 30% περίπου των ατόμων που απάντησαν στις ερωτήσεις είναι πρόσφυγες.

    Τα βασικότερα συμπεράσματα της δημοσκόπησης είναι:

    1. Στην ερώτηση "αν πρέπει να ενταθούν οι επαφές ελληνοκυπρίων- τουρκοκυπρίων", το 38% απάντησε "μάλλον ναι", το 33% "σίγουρα ναι", το 17% "μάλλον όχι" και το 10% "σίγουρα όχι". Στην ίδια ερώτηση, το 68% των προσφύγων απάντησε καταφατικά και το 28% αρνητικά, ενώ στους μη πρόσφυγες το 72% απάντησε θετικά και το 26% αρνητικά.

    2. Στην ερώτηση "πόσο αισιόδοξος είστε για την λύση του Κυπριακού από τις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς", το 48% απάντησε "μάλλον απαισιόδοξος", το 20% "απαισιόδοξος", το 28% "μάλλον αισιόδοξος" και το 3% "αισιόδοξος". Το ποσοστό των "αισιόδοξων", ανάμεσα στους πρόσφυγες φτάνει το 38% και στους μη πρόσφυγες το 28%, ενώ "απαισιόδοξο" για την πορεία των συνομιλιών εμφανίζεται το 60% των προσφύγων και το 72% των μη προσφύγων.

    3. Στην ερώτηση "ποιος πρέπει να είναι ο στρατηγικός στόχος της Κύπρου", το 74% απάντησε "η επίλυση του Κυπριακού» και το 24% «η ένταξη στην Ε.Ε."

    4. Στην ερώτηση αν "διευκολύνει ή δυσχεραίνει την επίλυση του Κυπριακού η ένταξη στην Ε.Ε.", το 48% απάντησε "μάλλον διευκολύνει", το 29% "διευκολύνει", το 4% "δυσχεραίνει" και το 14% "μάλλον δυσχεραίνει". Ανάμεσα στους πρόσφυγες το 79% πιστεύει πως "διευκολύνει" η ένταξη την επίλυση του Κυπριακού και το 14% πιστεύει πως τη "δυσχεραίνει". Στους μη πρόσφυγες τα ποσοστά είναι 76% και 20% αντίστοιχα.

    Τέλος, στην ερώτηση "πως συμβάλει η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού" το 52% απάντησε "θετικά", το 26% "ουδέτερα" και το 13% "αρνητικά". "Θετικά" απάντησε το 55% των προσφύγων και το 50% των μη προσφύγων, ενώ "αρνητικά" απάντησε το 8% και 15% αντίστοιχα.

    Την έρευνα θα σχολιάσουν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαπέτρου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης.

    [05] Στην Ισπανία ο κ. Χρυσοχοϊδης αύριο

    Πηγή: ΑΠΕ 13/2/2002 4:34:00 μμ

    Με προορισμό το Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, αναχωρεί το απόγευμα ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκειμένου να συμμετάσχει στην "Ατυπη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων". Στην Σύνοδο θα συζητηθούν,το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και εμπορίας ανθρώπων, η πολιτική θεωρήσεων, ο συνοριακός έλεγχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών-μελών, η πολιτική επανεισδοχής και επαναπατρισμού και θέματα της Ευρωπόλ (καθορισμός των αρμοδιοτήτων).

    [06] Επίσκεψη Παπαντωνίου στη Βουλγαρία

    Πηγή: ΑΠΕ 13/2/2002 3:57:00 μμ

    Με επίσκεψη στο επιτελείο των Πολυεθνικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Φιλιππούπολη, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, στη Βουλγαρία. Την ικανοποίηση του για την άριστη εκπαίδευση και υψηλή ετοιμότητα της πολυεθνικής Ταξιαρχίας που είναι σε θέση να αναλάβει ανθρωπιστικές δράσεις σε περίπτωση ανάγκης, εξέφρασε ο κ. Παπαντωνίου μετά την ενημέρωσή του από τον Ελληνα διοικητή ταξίαρχο Ανδρέα Κουζέλη.

    Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν λεπτομερή ρεπορτάζ στα αποτελέσματα από τις επαφές του κ. Παπαντωνίου με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Βουλγαρίας χθες, όταν ο Ελληνας υπουργός είχε συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση στα Βαλκάνια με τον Βούλγαρο ομόλογό του Νικολάϊ Σβιναρόφ, τον πρωθυπουργό Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, τον πρόεδρο Γεόργι Παρβανόφ και άλλους επισήμους.

    [07] Επαφές Σημίτη για Κυπριακό

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/2/2002 3:16:00 μμ

    Σύμπτωση απόψεων όσον αφορά τα θέματα της Κύπρου διαπίστωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή του Κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την ελπίδα του η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί αν όχι σε ίσο σε ανάλογο βαθμό. Επίσης υπογράμμισε ότι από την κυπριακή πλευρά προωθούμε τα θέματα με προσοχή και ρεαλισμό και η προσπάθεια που κάνει η κυπριακή ηγεσία είναι ειλικρινής και σοβαρή.

    [08] Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 26/2

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/2/2002 1:07:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Παναθηναϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος προγραμματίζουν για τις 26 Φεβρουαρίου οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες συνταξιούχων αντιδρώντας στις αυξήσεις των συντάξεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία τόνισαν ότι οργανώνουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις έχουν ως αίτημα και το ασφαλιστικό και την υγειονομική περίθαλψη.

    [09] Διαμαρτυρία εμπόρων σε ΔΟΥ Χανίων

    Πηγή: ΑΠΕ 13/2/2002 11:52:00 πμ

    Την πρώτη και δεύτερη Οικονομική Υπηρεσία Χανίων απέκλεισαν σήμερα το πρωί οι έμποροι του νομού Χανίων. Περίπου 50 έμποροι μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, τοποθέτησαν πανό μπροστά από την είσοδο των δυο ΔΟΥ ζητώντας κατάργηση του νόμου περί συνάφειας. Οι δυο Εφορίες δεν λειτούργησαν σήμερα, αφού οι συγκεντρωμένοι δεν επέτρεψαν στο προσωπικό να περάσει από την είσοδο. Ωστόσο, δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα, αφού τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι φορολογούμενοι είχαν ενημερωθεί για την κινητοποίηση.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Μανόλη Καβαλαράκη, το αίτημα για κατάργηση του νόμου περί συνάφειας είναι μόνο η αρχή.

    Οι έμποροι ζητούν μέσα από ένα ευρύ διάλογο με όλους τους αρμόδιους, να αναμορφωθεί και το υπάρχον φορολογικό σύστημα εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση πολλές εμπορικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με αφανισμό.

    [10] Συνεχίζεται η δίκη Μιλόσεβιτς

    13/2/2002 5:47:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε στις τέσσερις και μισή, ώρα Ελλάδας η ανάγνωση του κατηγορητηρίου κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Κόσσοβο. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να απαντήσει σήμερα στο μακρύ κατηγορητήριο, γιατί δεν θέλει να τον διακόψουν σε μισή ώρα λόγω της έλευσης του ωραρίου. Ωστόσο, καυτηρίασε τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης και επανέφερε το θέμα της νομιμότητας του δικαστηρίου.

    Αριστα προετοιμασμένος για την δίκη ο Μιλόσεβιτς

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης νόμιμο ούτε τον τρόπο της σύλληψής του.

    Ο Μιλόσεβιτς που έχει σπουδάσει νομικά, είναι, όπως δηλώνουν οι συνήγοροί του άριστα προετοιμασμένος για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Επίσης ο Μιλόσεβιτς αναμένεται ότι θα αναφερθεί στη συνεργασία του με τη Δύση και θα χρησιμοποιήσει μαγνητοφωνημένες κασέτες από την περίοδο 1995-1998, στις οποίες έχουν καταγραφεί συνομιλίες του πρώην προέδρου με διάφορους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και ο Μπιλ Κλίντον.

    Για το κατηγορητήριο, εκτιμάται ότι θα επαναλάβει πως κριτήριο για όλες τις πράξεις του ήταν η υπεράσπιση των Σέρβων έναντι των αυτονομιστών του Κοσσυφοπεδίου και πως η χώρα υπήρξε θύμα του ΝΑΤΟ.

    Ηθικός αυτουργός της εθνοκάθαρσης ο Μιλόσοβετς

    Η κατηγορούσα αρχή υπογράμμισε σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης, πως η εθνοκάθαρση που πραγματοποιήθηκε στις πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη διάρκεια του πολέμου (1992-1995) δεν θα ήταν δυνατή χωρίς βοήθεια από τη Σερβία, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Μιλόσεβιτς.

    Αφού υπενθύμισε τις σφαγές οι οποίες ακολούθησαν τις καταλήψεις πολλών πόλεων της ανατολικής Βοσνίας το 1992 (Μπιελγίνα, Ζβόρνικ, Βίζεγκραντ), ο αναπληρωτής εισαγγελέας Τζέφρι Νάις υποστήριξε ότι στις "περιφέρειες της ανατολικής Βοσνίας είχαν επέμβει άμεσα δυνάμεις που ήρθαν από τη Σερβία".

    Ο Βρετανός αντιεισαγγελέας Τζέφρι Νάις υπενθύμισε την εκδίωξη και τις εκτελέσεις Μουσουλμάνων στην Μπιελγίνα (ανατολική Βοσνία) μετά την κατάληψή της από τις σερβικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του διαβόητου Αρκάν, καθώς και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της περιοχής του Πρίγεντορ (βορειοδυτική Βοσνία).

    Ετοιμος να καταθέσει ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα

    Οτι είναι έτοιμος να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε σήμερα ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα. "Θα είμαι ένας από τους μάρτυρες και ασφαλώς θα καταθέσω για το έθνος μου και για το Κόσοβο εναντίον του", είπε ο Ρουγκόβα στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν κλητεύτηκε για να καταθέσει κατά του πρώην ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εγκλήματα πολέμου.

    Ο Ρουγκόβα χαρακτήρισε τη δίκη του Μιλόσεβιτς "πολύ σημαντικό γεγονός, που προκαλεί ικανοποίηση στο λαό του Κοσόβου".

    Η δίκη στο επίκεντρο της δημοσιότητας

    Οι εφημερίδες του Βελιγραδίου δίνουν σήμερα έμφαση στη δήλωση της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται ο Μιλόσεβιτς και όχι ο σερβικός λαός. "Αυτός είναι ο κατηγορούμενος και όχι ο σερβικός λαός", τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της η Vecernje Novosti η οποία, όπως και η μεγάλης κυκλοφορίας Politika, ήταν κάποτε πλήρως αφοσιωμένη στο καθεστώς Μιλόσεβιτς.

    Με τον τίτλο "Κατηγορούμενος ο Μιλόσεβιτς, όλο και περισσότερα άτομα φέρονται ως υπεύθυνοι", η εφημερίδα Glas Javnosti υπογραμμίζει ότι ο αναπληρωτής εισαγγελέας Τζέφρι Νάις αναφέρθηκε στις ευθύνες πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αξιωματούχων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και μελών της σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU).

    Πολλές εφημερίδες επισημαίνουν εξάλλου ότι ο Μιλόσεβιτς κράτησε για πρώτη φορά σημειώσεις, ερμηνεύοντας το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος άρχισε να συμμετέχει στη δίκη.

    Οι εφημερίδες της Κροατίας, του Κοσόβου και της Βοσνίας έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους με κραυγαλέους τίτλους που κάνουν λόγο για νίκη και εκδίκηση. Χαρακτηριστικοί είναι ορισμένοι τίτλοι όπως "Ο χασάπης των Βαλκανίων πρέπει να απαντήσει στις κατηγορίες για γενοκτονία", "Τελευταίο στάδιο μιας εγκληματικής σταδιοδρομίας" , "Αφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς", "Ο ψυχροκέφαλος εγκληματίας ακούει το κατηγορητήριο" κ.λ.π.

    [11] Προτάσεις Μπους για το περιβάλον

    Πηγή: ΑΠΕ 13/2/2002 7:01:00 μμ

    Τις εναλλακτικές προτάσεις του στο πρωτόκολλο του Κιότο για την εξάλειψη του φαινομένου του θερμοκηπίου, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. "Ο πρόεδρος θα κάνει ανακοινώσεις αύριο σχετικά με μια νέα προσέγγιση, μια νέα πολιτική της οποίας θα ηγηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη μείωση των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.

    Τι προτείνει ο Μπους

    Ο Μπους, που θα αναχωρήσει σε δύο ημέρες για επίσημη περιοδεία στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, αναμένεται να προτείνει τη σταδιακή μείωση των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τη δικαιολογία ότι η υποχρεωτική και απότομη μείωσή τους (όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο) θα πλήξει την αμερικανική οικονομία.

    [12] Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή

    13/2/2002 6:59:00 μμ

    Πέντε Παλαιστίνιοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μετά από εισβολή που πραγματοποίησαν ισραηλινά στρατεύματα στην πόλη Ντέιρ Αλ Μπάλαχ. Ο στρατός ανέφερε ότι οι "αντιτρομοκρατικές" επιθέσεις, έγιναν σε αντίποινα για την εκτόξευση την Κυριακή δύο πυραύλων Κάσαμ-2 από την οργάνωση Χαμάς. Την ίδια ώρα ο αρχηγός του Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, πρότεινε να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Δυτικής Οχθης και του Ισραήλ για να εμποδιστούν οι επιθέσεις από Παλαιστινίους.

    "Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κλιμάκωση" δήλωσε ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβι Παζνέρ σχολιάζοντας τις επιθέσεις με τους πυραύλους. Ομως ο Αμπντέλ-Ράζεκ αλ-Ματζάιντεχ, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής σε θέματα ασφάλειας, τόνισε:"Λέμε στους ισραηλινούς ηγέτες ότι δεν μπορούν να επιτύχουν ασφάλεια και ειρήνη με άρματα μάχης και ελικόπτερα".

    Χθες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν-Ελιέζερ δήλωσε ότι η Χαμάς "υπερέβη την κόκκινη γραμμή" αναπτύσσοντας τους πυραύλους Κάσαμ-2, που έχουν ακτίνα δράσης περίπου 8 χιλιομέτρων και μπορούν να πλήξουν ισραηλινές πόλεις απο παλαιστινιακές περιοχές.

    Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο δηλώσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ ο οποίος κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί το κίνημα Χαμάς για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του εναντίον των Παλαιστινίων και χαρακτηρίζει ισραηλινή προπαγάνδα την εκτόξευση πυραύλων Κάσαμ. "Για εμάς η ειρηνευτική διαδικασία δεν πέθανε. Η Ευρώπη σκέπτεται όπως εμείς. Αλλά η επιθυμία μας για ειρήνη δεν είναι αρκετή για να φέρει το Ισραήλ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να πιέσουν και οι ΗΠΑ", παρατηρεί μεταξύ άλλων ο Αραφάτ.

    Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ έφθασε σήμερα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο και άρχισε συνομιλίες με ισραηλινούς αξιωματούχους ,ενώ θα έχει συνομιλίες και με παλαιστίνιους ηγέτες. Αύριο αναμένεται ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ για συνομιλίες.

    [13] Συνάντηση Κληρίδη-Λόρδου Χάνεϊ

    13/2/2002 5:11:00 μμ

    Την παρούσα φάση του Κυπριακού, υπό το φως των απευθείας συνομιλιών, συζήτησαν το πρωί σε πρόγευμα εργασίας, ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Χάνεϊ. Ο κ. Κληρίδης ενημέρωσε τον Βρετανό απεσταλμένο για την πορεία των απευθείας συνομιλιών. Ο Λόρδος Χάνεϊ πήγε μετά το μεσημέρι στα κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Πριν από τη συνάντηση ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τη γνωστή αδιάλλακτη θέση του, ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος κατάγεται από την Αμμόχωστο, κατά πόσον είναι κατά τη γνώμη του πρόσφυγας, ο Ραούφ Ντενκτάς, απάντησε ότι κατάγεται από την Πάφο, αλλά δεν θεωρεί τον εαυτό του πρόσφυγα.

    Επανέλαβε επίσης ότι είναι καλή ιδέα να κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, χάρτης για το εδαφικό, τον οποίο θα υποβάλει ο πρόεδρος Κληρίδης, διέψευσε όμως, ότι έχει ζητήσει κάτι τέτοιο.

    [14] Παράταση για τις τριετίες ΦΠΑ των επιχειρήσεων

    13/2/2002 4:23:00 μμ

    Παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου 2002 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων ανά τριετία με βάση την οποία υπολογίζεται ο ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλουν στις Εφορίες για το ίδιο διάστημα. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 25 Φεβρουαρίου 2002. Παράλληλα τα ποσά του ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθούν, αντί της εφάπαξ πληρωμής τους όπως προβλέπεται στην αρχική απόφαση, θα μπορούν να καταβληθούν μέχρι και σε έξι μηνιαίες δόσεις, ενώ το ποσό της κάθε δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ.

    Αυτά ορίζονται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Φωτιάδη που αφορά στον αντικειμενικό τρόπο προσδιορισμού του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για την τριετία από το 1999 μέχρι και το 2001.

    Πρόκειται για τις επιχειρήσεις εμπορίας και παραγωγής που τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, καθώς και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που έχουν ακαθάριστα έσοδα μεχρι 20 εκατ. δρχ. και τηρούν βιβλία β' κατηγορίας ή προαιρετικά γ' κατηγορίας του ΚΒΣ.

    Οι επιχειρήσεις αυτές είναι υποχρεωμένες για κάθε τριετία λειτουργίας τους, με έτος αφετηρίας τη χρήση 1999, να συγκρίνουν τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποίησαν και δήλωσαν στην Εφορία με το άθροισμα τεσσάρων προσδιοριστικών παραγόντων και, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο, θα πρέπει να καταβάλλουν το ΦΠΑ που αναλογεί στη διαφορά αυτή του εισοδήματος.

    Δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων. Οι προσδιοριστικοί παράγοντες με τους οποίους οι επιχειρήσεις θα προσδιορίσουν το τεκμαρτό εισόδημα είναι οι αγορές τους, οι πραγματικές δαπάνες τους, οι αποσβέσεις που αναγράφονται στα βιβλία τους, καθώς και το περιθώριο κέρδους όπως προκύπτει από την εφαρμογή του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους.

    Σε περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το εισόδημα που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις αυτές στη διάρκεια της τριετίας και δεν υποβάλλουν δήλωση καταβολής του ΦΠΑ, θα επιβαρύνονται με προσαύξηση ίση με 4,5% κάθε μήνα που αφορά στις περιπτώσεις ανακρίβειας των βιβλίων.

    [15] Αρχίζει η είσπραξη των εισφορών του ΙΚΑ

    13/2/2002 4:20:00 μμ

    Αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου η είσπραξη των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ από τις τράπεζες, για όσους εργοδότες έχουν εφοδιαστεί με το νέο αριθμό μητρώου εργοδότη. Τα στοιχεία τα οποία θα δηλώνει ο εργοδότης στην τράπεζα προκειμένου να πραγματοποιήσει την εξόφληση της εργοδοτικής εισφοράς είναι τα εξής: Αριθμός Μητρώου του Εργοδότη, Επωνυμία της Επιχείρησης, ο Αριθμός του Φορολογικού Μητρώου της Επιχείρησης, το ποσό που καταβάλλεται και η Μισθολογική Περίοδος στην οποία αναφέρεται η καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών(ΕΕΤ), η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από την απλότητά της και λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές τράπεζες θα δώσουν στην πελατεία τους τη δυνατότητα να πληρώνουν τις εργοδοτικές εισφορές, όχι μόνο στα ταμεία, αλλά και με τη χρήση άλλων εναλλακτικών δικτύων, όπως το Ιντερνετ, τα ΑΤΜ, εντολές χρέωσης λογαριασμών ή και μέσω τηλεφώνου, είναι ευνόητο ότι αναβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητα της συνεργασίας του ΙΚΑ με τους εργοδότες.

    Η ΕΕΤ συνιστά στους εργοδότες να εκμεταλλευθούν τα εναλλακτικά δίκτυα που προσφέρουν οι τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, ώστε να αποφύγουν την πιθανή αναμονή στα ταμεία των τραπεζών και ιδιαίτερα τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα.

    Τα ταμεία του ΙΚΑ θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους εργοδότες που δεν έχουν τις προϋποθέσεις ή για οποιοδήποτε λόγο δεν επιθυμούν να εξοφλήσουν τις εργοδοτικές εισφορές τους στις τράπεζες.

    [16] Τον Μάρτιο ο διάλογος για το ασφαλιστικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/2/2002 3:09:00 μμ

    Μετά τις 20 Μαρτίου θα αρχίσει ο διάλογος για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με την κατάθεση των προτάσεων του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. Η σχετική εξέλιξη σημειώνεται μετά τη δέσμευση που ανέλαβε στο Εκοφίν ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι ο διάλογος θα αρχίσει τέλος Μαρτίου έτσι ώστε να έχουν γνωστοποιηθεί και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης, προσθέτοντας ότι βασικό στοιχείο των επαφών θα είναι και το χρονικό διάστημα διάρκειας των συζητήσεων.

    [17] Στα 4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

    Πηγή: ΑΠΕ 13/2/2002 2:57:00 μμ

    Σε ποσοστό πάνω από το 4% θα κυμανθεί ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει αποκλιμάκωση από το Φεβρουάριο. Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε επίσης ότι θα ενταθεί η αποπληθωριστική ετοιμότητα σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της έξαρσης του πληθωρισμού τον Ιανουάριο δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, αλλά συναντάται και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Στην έξαρση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο επέδρασε και η κακοκαιρία.

    Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες χθες και προχθές, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ισπανική πρωτοβουλία να ανοίξει διάλογος για το θέμα των δικτύων (μεταφορών, επικοινωνιών και ενέργειας).

    [18] Εντυπωσιακή νίκη της Εθνικής Ελπίδων

    Πηγή: ΑΠΕ 13/2/2002 4:57:00 μμ

    Καλή εμφάνιση που συνδυάστηκε με νίκη για την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων, η οποία επικράτησε 3-0 της Σουηδίας σε φιλικό παιχνίδι στο δημοτικό στάδιο Λιτοχώρου "Πύρρος Δήμας". Το παιχνίδι έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ομάδας του Ανδρέα Μιχαλόπουλου, η οποία το Μάιο θα συμμετάσχει στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τα τέρματα της εθνικής μας σημείωσαν οι Κυριαζής (15΄πεν) και Γήττας (76' , 88΄).

    [19] Θετικός απολογισμός για τα απογευματινά ιατρεία

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/2/2002 3:37:00 μμ

    Εντυπωσιακά χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Εως τώρα, έχουν εξεταστεί συνολικά 13.483 ασθενείς, με αποτέλεσμα την σμίκρυνση της λίστας αναμονής για ακτινολογικές και εργαστηριακές εξετάσεις σε πολλά νοσοκομεία. Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα λειτουργήσουν τα αυτόνομα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσ/νίκης τα οποία θα εφημερεύουν επί 24ώρου βάσεως, 365 μέρες τον χρόνο.

    [20] Ικανοποίηση για τα απογευματινά ιατρεία

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/2/2002 1:13:00 μμ

    Εντυπωσιακά χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Το γεγονός αυτό έχει ως ευεργετικό αποτέλεσμα τη σμίκρυνση της λίστας αναμονής για ακτινολογικές και εργαστηριακές εξετάσεις σε πολλά νοσοκομεία, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2002 θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα αυτόνομα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα οποία θα εφημερεύουν επί 24ώρου βάσεως όλες τις ημέρες του χρόνου.

    Η πορεία της μεταρρύθμισης συνεχίζεται

    Ο Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει επικοινωνιακή πολιτική. Γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση τους είναι συστηματική και δεν διαταράσσεται.

    Ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε επίσης, στη δημοσιότητα το πρόγραμμα με τις κτιριολογικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε 16 νοσοκομεία της χώρας.

    Επεσήμανε, δε, για μια ακόμη φορά, ότι η πορεία της μεταρρύθμισης θα συνεχιστεί παρά το γεγονός ότι οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, καθώς και η στρατιά των βολεμένων, θέλει να την ανακόψουν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα υπάρξει παρέμβαση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των γιατρών του ΙΚΑ, ο κ.Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό αποτελεί θέμα του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    [21] Ο Βαλκάνιος Πραματευτής στη ΝΕΤ

    13/2/2002 6:05:00 μμ

    Μια ενδιαφέρουσα ιστορική σειρά για τον Ελληνισμό στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων, θα αρχίσει να προβάλλεται στη ΝΕΤ από την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στις 23.00. Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε έξι ωριαία επεισόδια. Μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στo κτίριο της ΕΡΤ στη Ρηγίλλης, η υπεύθυνη του τμήματος προγράμματος της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης Ελένη Βλάχου παρουσίασε τη νέα σειρά και τους βασικούς συντελεστές της.

    Αναφερόμενος στη σημασία που έχει το ντοκιμαντέρ για τον Ελληνισμό, ο σκηνοθέτης Απόστολος Κρυωνάς τόνισε ότι "η σειρά αποκαλύπτει μία πτυχή της ελληνικής ιστορίας σχεδόν ξεχασμένη από όλους και έκανε γνωστό ότι το ερέθισμα για την δημιουργία της σειράς υπήρξε το ομότιτλο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Χρίστου Ζαφείρη".

    Από την πλευρά του ο συγγραφέας του έργου αναφέρθηκε στην ιδέα που γέννησε τον "Βαλκάνιο Πραματευτή" και χαρακτήρισε την περίοδο εκείνη ως "περίοδο μεγαλείου και πτώσης του Ελληνισμού". Επίσης μίλησε για τα αίτια της μετοίκησης των πρώτων Ελλήνων πραματευτάδων-εμπορευομένων, έκανε λόγο για τον αγώνα που έδωσαν οι άνθρωποι αυτοί τα πρώτα χρόνια στις καινούργιες πατρίδες τους και πως από απλοί έμποροι-μεταφορείς εξελίχθηκαν με τον καιρό σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες των νέων εκείνων τόπων.

    [22] Ο έρωτας βρήκε το φίλτρο του

    Πηγή: ΑΠΕ 13/2/2002 5:20:00 μμ

    Το ελιξίριο του έρωτα έτσι όπως το φαντάστηκε ο Ουΐλιαμ Σαίξπηρ στο "Όνειρο Θερινής Νύχτας" κατάφεραν να παρασκευάσουν Βρετανοί επιστήμονες. Η βάση του ερωτικού φίλτρου που ήταν τα λουλούδια και αναφέρεται ως Φίλτρο του Ξωτικού, είχε καταδικάσει την Τιτάνια, τη βασίλισσα των νεράιδων, να ερωτευτεί το πρώτο πρόσωπο που θα έβλεπε.

    Ο άγριος πανσές ''η χαρά της καρδιάς'' βάση του φίλτρου

    Η βρετανική Βασιλική Εταιρεία Χημείας μελέτησε το κείμενο του Σαίξπηρ και σήμερα ανακοίνωσε πως βάση του ελιξιρίου είναι ο άγριος πανσές, ένα λουλούδι που επονομάζεται "η χαρά της καρδιάς".

    "Ήταν ένα συναρπαστικό πρόγραμμα εργασίας", τόνισε ο Τσαρλς Σελ, διευθυντής του τμήματος οργανικής χημείας της Quest International, της εταιρείας που κατασκεύασε το ελιξίριο. "Βρίσκει κανείς πολλές αναφορές σε φυτά και χόρτα στον Σαίξπηρ, ο οποίος φαίνεται πως ήταν πολύ ενημερωμένος για τις πραγματικές και τις μυθικές ιδιότητές τους", πρόσθεσε.

    Το φίλτρο "δοκιμάζει" τώρα ο Βασιλικός Σαιξπηρικός Θίασος, ο οποίος έχει ανεβάσει το έργο στη γενέτειρα του δραματουργού Στράτφορντ στην κεντρική Αγγλία.

    [23] Συνεχίζεται η δίκη Ναόμι Κάμπελ-''Mirror''

    13/2/2002 12:21:00 μμ

    H διάσημη γαζέλα της πασαρέλας, Ναόμι Κάμπελ, από τη Βρετανία, που έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος της εφημερίδας "Mirror", για παραβίαση της προσωπικής της ζωής, επιμένει ότι δεν λυπάται καθόλου που εμφανίσθηκε και φωτογραφήθηκε " χωρίς τα ρούχα της". Η 31χρονη Κάμπελ, ντυμένη με ένα σκούρο γκρι ριγέ κοστούμι και με λευκή ανοικτή στο λαιμό μπλούζα, εμφανίσθηκε για δεύτερη μέρα στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η αγωγή κατά της "Mirror", κι έχει ήδη μιλήσει για τα προβλήματα της με τα ναρκωτικά.

    Η Ναόμι κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ήταν τοξικομανής και "θα παραμείνει εθισμένη" ακόμα κι αν ολοκληρωθεί η απεξάρτηση της.

    Το σουπερμόντελ διεκδικεί αποζημίωση από τη βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα την οποία κατηγορεί για παραβίαση της προσωπικής της ζωής μετά τη δημοσίευση ενός ρεπορτάζ το οποίο συνοδευόταν από μια φωτογραφία της να αποχωρεί από συνάντηση των " Ανώνυμων Τοξικομανών".

    Ο διευθυντής της "Mirror" Πιρς Μόργκαν δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις που έκανε η ίδια η Κάμπελ για την προσωπική της ζωή αποδεικνύουν ότι δεν έχει δικαίωμα να υποστηρίζει ότι η εφημερίδα προέβη σε οποιαδήποτε παραβίαση.

    [24] Ετρωγαν. . . σκυλίσιο κρέας

    13/2/2002 11:49:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Εμβρόντητοι έμειναν οι αστυνομικοί του Τμήματος Αλλοδαπών όταν διενήργησαν πριν λίγες μέρες έφοδο σε κατοικία στη Λευκωσία, όπου διαμένουν Κινέζοι φοιτητές. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αλλοδαποί παραδέχθηκαν στους αστυνομικούς ότι τρώνε σκύλους, τους οποίους εντοπίζουν σε διάφορες περιοχές της πόλης. Αφού λοιπόν του αρπάξουν και τους μεταφέρουν στο σπίτι τους, τους περιποιούνται και μετά τους σφάζουν και τους μαγειρεύουν.

    Βρέθηκαν σκελετοί σκύλων

    Αφορμή για να παραδεχθούν έδωσε ο εντοπισμός από τους άνδρες του Τμήματος Αλλοδαπών σκελετών σκύλων στο σπίτι όπου διέμεναν. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι στη χώρα τους επιτρέπεται να καταναλώνουν σκυλίσιο κρέας, γι αυτό έκαναν το ίδιο και στην Κύπρο. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν την ηγεσία του τμήματος, με σκοπό να ζητηθεί νομική συμβουλή για το όλο ζήτημα.

    Οι Κινέζοι διαμένουν σε σπίτι σε κεντρικό προάστιο της Λευκωσίας και η επιδρομή των αστυνομικών έγινε πριν λίγες μέρες.

    Εκπρόσωπος του Τμήματος Αλλοδαπών επιβεβαίωσε την πληροφορία, προσθέτοντας ότι γίνονται έρευνες για να διαφανεί το χρονικό διάστημα που εξαφανίζονταν σκύλοι της περιοχής και αν και άλλοι Κινέζοι προέβαιναν στις ίδιες ενέργειες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 13 February 2002 - 17:54:57 UTC