Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη ο ''ληστής των διοδίων''
  • [02] Ειδικά ευρωπαϊκά μέτρα για προϊόντα του Αιγαίου
  • [03] Παπανδρέου:Πρωτοβουλία για το μεσανατολικό
  • [04] Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην ''Αττικό Μετρό''
  • [05] Σκοτώθηκε ο Αφγανός υπ. Μεταφορών
  • [06] Επιτυχημένοι οι Ολυμπιακοί της Αθήνας
  • [07] Το 8ο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ στην Ξάνθη

    [01] Συνελήφθη ο ''ληστής των διοδίων''

    14/2/2002 10:23:00 μμ

    Ο αποκαλούμενος "ληστής των διοδίων" εντοπίστηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Πρόκειται για τον Νικόλαο Λέλη, 37 ετών, που είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, για διακεκριμένες κλοπές. Ο 37χρονος που είναι απότακτος πυροσβέστης είχε πάρει άδεια από τις φυλακές, και από τις 5 Φεβρουαρίου διέπραξε τέσσερις ληστείες και μια απόπειρα στα διόδια Αφιδνών, Σχηματαρίου και Πελασγίας, χρησιμοποιώντας ψεύτικο όπλο και κλεμμένο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νικόλαος Λέλης εντοπίστηκε από τα δακτυλικά αποτυπώματα, αναγνωρίστηκε από τα θύματα, και ομολόγησε τις πράξεις του. Αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [02] Ειδικά ευρωπαϊκά μέτρα για προϊόντα του Αιγαίου

    14/2/2002 9:25:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στις Βρυξέλλες την τροποποίηση του Κανονισμού, με τον οποίο προβλέπονται ειδικά μέτρα για την υποστήριξη της παραγωγής ορισμένων αγροτικών προϊόντων στα νησιά του Αιγαίου.

    Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κανονισμού, ο οποίος εκδόθηκε το 1993, περιλαμβάνουν την προσθήκη των εισαγωγών σιταριού, την ενίσχυση για τη μεταφορά βαμβακόσπορου, την αύξηση του αριθμού των κυψελών στη μελισσοκομία και την αύξηση κατά 15% της ενίσχυσης στις επενδύσεις σε γεωργικές επιχειρήσεις.

    Βελτίωση και διατήρηση των γεωργικών και φυσικών πόρων στα νησιά

    Τα μέτρα αυτά χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων με δαπάνη ύψους 25-26 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Σύμφωνα με την απόφαση, τα μέτρα εφαρμόζονται μόνο σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων, που είναι γνωστά ως "μικρά νησιά" λόγω των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όπως το κλίμα, η εδαφική διασπορά, οι δυσκολίες επικοινωνίας, η απουσία οικονομιών κλίμακας και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον.

    Αναφερόμενος στην απόφαση ο αρμόδιος για τη Γεωργία επίτροπος Φράντς Φίσλερ δήλωσε ότι "η γεωργία και οι σχετικές με αυτή δραστηριότητες παίζουν θεμελιώδη ρόλο στις αγροτικές οικονομίες μας και το μέλλον τους εξαρτάται από τη δημιουργία οικονομικού περιβάλλοντος περισσότερο ανταγωνιστικού. Δεδομένων των φυσικών μειονεκτημάτων, όπως οι δυσκολίες λόγω γεωγραφικής θέσης και κλίματος που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά του Αιγαίου, η χρηματοδότηση παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των αγροτικών αυτών οικονομιών".

    Στόχος του Κανονισμού είναι η βελτίωση της γεωργικής δραστηριότητας και η διατήρηση των γεωργικών και φυσικών πόρων στα νησιά.

    Ετσι, προβλέπονται ενισχύσεις για:

    -Τον εφοδιασμό των νησιών με προϊόντα όπως τα άλευρα στα οποία με την προτεινόμενη τροποποίηση του Κανονισμού περιλαμβάνεται το σιτάρι και σειρά ζωοτροφών στις οποίες έχουν προστεθεί οι βαμβακόσποροι.

    -Τη στήριξη στην αγροτική τοπική παραγωγή και ειδικότερα σε προϊόντα όπως το βόειο κρέας, τις πατάτες, τους ελαιώνες, την αμπελουργία και το μέλι, για το οποίο η τροποποίηση προβλέπει την αύξηση του αριθμού των κυψελών.

    -Τις επενδύσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τη μεταποίηση και την εμπορία αγροτικών προϊόντων, με αύξηση στις ενισχύσεις κατά 15%.

    [03] Παπανδρέου:Πρωτοβουλία για το μεσανατολικό

    14/2/2002 9:14:00 μμ

    Τον ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μέση Ανατολή για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας ζήτησε ο πρόεδρος της Ισραηλινής Βουλής Αμπραχάμ Μπεργκ από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησής τους. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει ελληνική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

    [04] Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην ''Αττικό Μετρό''

    14/2/2002 8:26:00 μμ

    Ο νέος πρόεδρος της

    "Αττικό Μετρό"

    Αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο της "Αττικό Μετρό" αποφασίστηκαν στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας, παρουσία της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου.

    Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Αττικό Μετρό" αναλαμβάνει ο Γιάννης Χρυσικόπουλος, αντιπρόεδρος ο Γιάννης Μπέλτσιος και μέλη οι Ροδούλα Λαγουδάκου, Κώστας Τσολάκος, Γιάννης Χατζηγιάννης, Κατερίνα Βαρσαμή και Στεφανία Τρέζου.

    Η κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της "Αττικό Μετρό" Λεωνίδα Κίκηρα, για τη συμβολή του στην υλοποίηση του τεράστιου έργου του Μετρό, κατά την οκταετή παρουσία του στην εταιρεία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στο νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο.

    [05] Σκοτώθηκε ο Αφγανός υπ. Μεταφορών

    14/2/2002 10:53:00 μμ

    Θύμα ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου έπεσε απόψε ο υπουργός Μεταφορών και Τουρισμού του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Ραχμάν, από πλήθος εξαγριωμένων Αφγανών προσκυνητών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα", οι Αφγανοί που περίμεναν να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία εξοργίστηκαν, πιστεύοντας οτι ο υπουργός χρησιμοποίησε ένα επιβατικό αεροπλάνο για να ταξιδέψει, οικογενειακώς, στην Ινδία.

    Στην Καμπούλ συγκλήθηκε μετά τον θάνατο του υπουργού έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

    [06] Επιτυχημένοι οι Ολυμπιακοί της Αθήνας

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/2/2002 11:22:00 μμ

    Τη βεβαιότητα του ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας θα στεφθούν από πλήρη επιτυχία εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ. Ο κ. Σάμαρανκ, από το Σόλτ Λέικ Σίτυ, εκτίμησε ότι η πορεία της προετοιμασίας για τη μεγάλη διοργάνωση του 2004 γίνεται με ταχείς ρυθμούς, παρά τις όποιες αρχικές καθυστερήσεις.

    Πολύ καλή η συνεργασία της Ελλάδας με τη ΔΟΕ

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τηλεγράφημα του Αssociated Press που αναφέρεται σε δηλώσεις και σχόλια του κ. Ντένις Οσβαλντ για τη συνέντευξη που είχε δώσει τη Δευτέρα, δήλωσε ότι "η Ελλάδα και η ΔΟΕ είναι δύο πολύ καλά συνεργαζόμενοι εταίροι στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων". Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι συμφωνεί απολύτως με τις δηλώσεις του κ. Οσβαλντ και πως "η Ελλάδα θα σεβαστεί απολύτως τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΔΟΕ και τα έργα και οι υποδομές που γίνονται είναι μία πολύ μεγάλη κληρονομιά για τη χώρα και αναγκαία φυσικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε πως "θα ήταν προτιμότερο να είχε τεθεί υπόψη του κ. Οσβαλντ το πλήρες κείμενο της μακράς και πολυσέλιδης συνέντευξής μου της Δευτέρας διότι μόνον μέσα στα συμφραζόμενα τους οι δηλώσεις είναι αναγνώσιμες και κατανοητές από όποιον και αν γίνονται. Θα το πω άλλωστε αυτό στον κ. Οσβαλντ στην πρώτη ευκαιρία που θα έχω να επικοινωνήσω μαζί του. Σημασία έχει ότι συμφωνούμε και δουλεύουμε υπέρ των Αγώνων αλλά και υπέρ της κληρονομιάς της χώρας".

    [07] Το 8ο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ στην Ξάνθη

    14/2/2002 8:33:00 μμ

    Μοναδικές στιγμές μουσικής πανδαισίας ζουν κάθε μέρα και μέχρι τις 3 Μαρτίου στο 8ο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ, φίλοι και λάτρεις του Μάνου Χατζηδάκι, αλλά και της έντεχνης και χορωδιακής μουσικής, που πραγματοποιείται στο δημοτικό αμφιθέατρο της Ξάνθης.

    Ο λαός του ακριτικού νόμου και ευρύτερα της Θράκης, τιμά κάθε χρόνο αυτό το διάστημα τη μνήμη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη με χορωδιακές παρουσίες και ποικίλες άλλες μουσικές εκτελέσεις.

    Ενα φεστιβάλ-θεσμός για την πόλη

    Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, δεκάδες χορωδίες απ' όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βαλκανική, αλλά και από χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν δημιουργίες του κορυφαίου μουσουργού.

    Μεταξύ αυτών συμμετέχουν παιδικές και αντρικές χορωδίες, γυναικεία σύνολα, χορωδιακά εργαστήρια -εκπαιδευτήρια, δημοτικά ωδεία, βυζαντινές χορωδίες, σύλλογοι ιεροψαλτών κ.ά. από την Αθήνα, την Καστοριά, τα Γιάννενα, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά, τον Εβρο, τα Χανιά, τη Λευκάδα, τη Λάρισα, την Κομοτηνή, το εξωτερικό κ.α.

    Στο Φεστιβάλ πρόκειται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 800 χορωδοί.

    Το Χατζιδάκειο Χορωδιακό Φεστιβάλ διοργανώνεται από το δήμο Ξάνθης -γενέτειρα του μουσικοσυνθέτη- και τη Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών. Το φεστιβάλ θεωρείται από τα πιο καταξιωμένα και αναγνωρισμένα στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο.

    Σκοπός της εκδήλωσης αυτής, που πλέον θεωρείται θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Ξάνθης, είναι πέρα από την τιμή που αποδίδουν στο Μάνο Χατζιδάκι και η διατήρηση, η αναμόρφωση και η διάδοση του χορωδιακού τραγουδιού.

    Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται με 14 εκατ. δρχ. από τον προϋπολογισμό της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, ενώ ανάλογο ποσό διατίθεται και από το δήμο Ξάνθης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 February 2002 - 21:54:17 UTC