Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλώματα που ισοδυναμούν με μάστερ;
  • [02] Δηλώσεις Σκανδαλίδη για τις πολιτικές εξελίξεις
  • [03] Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου για τα ''φρουτάκια''
  • [04] Συνάντηση Κακλαμάνη με Ευρωπαίους φοιτητές
  • [05] Η λαθρομετανάστευση επί τάπητος
  • [06] Κακοποίηση βρέφους από τους γονείς του
  • [07] Σεισμός στα σύνορα Καλιφόρνια-Μεξικό
  • [08] Μαδαγασκάρη: απαγόρευση διαδηλώσεων
  • [09] Τρία χρυσά για τον Γ. Μαρκούλα στην Αρση Βαρών
  • [10] Nέες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού

    [01] Διπλώματα που ισοδυναμούν με μάστερ;

    Πηγή: ΑΠΕ 22/2/2002 11:27:00 μμ

    Πρόταση του υπ. Παιδείας για την αναμόρφωση των μεταπτυχιακών σπουδών και της μεταπτυχιακής έρευνας, που αποτελεί βάση διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή θεσμοθετείται δίπλωμα επιπέδου μάστερ σε προχωρημένες σπουδές που στο εξής θα ισοδυναμούν με τα πτυχία των 5ετών προγραμμάτων σπουδών (Πολυτεχνεία και τμήματα του Γεωπονικού). Τέτοιο δίπλωμα θα παρέχουν όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα, εφόσον εγκριθεί η λειτουργία ενός χρόνου επιπλέον μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ επιπέδου μάστερ θα είναι και το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης.

    Ενας νόμος που αλλάζει τα δεδομένα στις μεταπτυχιακές σπουδές

    Ο ειδικός γραμματέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης Διονύσης Κλάδης την παρουσίασε σήμερα στους πρυτάνεις που συνεδριάζουν στη Φλώρινα. Αλλωστε αύριο στη Σύνοδο θα παραστεί και ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.

    Στην πρόταση του σχεδίου νόμου προβλέπεται, επίσης, ότι λήγουν προς το τέλος του επόμενου χρόνου όλα τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν ήδη, ενώ τα νέα, των οποίων θα εγκριθεί η λειτουργία, θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος.

    Η πρόταση δεν προβλέπει καταβολή διδάκτρων η οποία γίνεται στα περισσότερα μεταπτυχιακά τμήματα, καθώς δεν υπάρχει απαγόρευση. Σήμερα λειτουργούν 400 μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ με την εφαρμογή του νέου νόμου θα λειτουργεί ένα για κάθε τμήμα.

    Τέλος, προβλέπεται συνεργασία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ όπως άλλωστε ορίζει και ο νόμος ανωτατοποίησής τους.

    Προβλέπεται επίσης και η συνεργασία ελληνικών με αναγνωρισμένα ξένα πανεπιστήμια ή ερευνητικά ινστιτούτα.

    [02] Δηλώσεις Σκανδαλίδη για τις πολιτικές εξελίξεις

    Πηγή: ΑΠΕ 22/2/2002 11:30:00 μμ

    Με τη φράση "νιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς για τη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας με τα φρουτάκια και την διαπλοκολογία ενώ θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τα προβλήματα και την ανάπτυξη της χώρας", ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης άνοιξε την ομιλία του στον δήμο Βαθέος. Κλείνοντας το θέμα ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι γυρίζουμε το βλέμμα μας προς τα πίσω με αυτά. Επεσήμανε ακόμα ότι σταθμοί για το ΠΑΣΟΚ είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η ιστορική στιγμή της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και αλλαγές στους βαθμούς αυτοδιοίκησης

    Ο υπουργός μίλησε ακόμη και για "Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης", το οποίο όμως θα ισχύσει για περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο, η Ηπειρος και θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το τελευταίο ευρώ αν δηλαδή θα χρησιμοποιείται σωστά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Οσον αφορά στο θέμα των αλλαγών στους βαθμούς αυτοδιοίκησης μετά τις νομαρχιακές και τις δημοτικές εκλογές ο υπουργός τόνισε ότι αμέσως μετά από τις πρόσφατες εκλογές θα συζητηθεί ποια θα είναι η μορφή που θα πάρει ο Α και Β βαθμός και γενικότερα ποια θα είναι η μετεξέλιξη των θεσμών. Ομως δήλωσε κατηγορηματικά, "μακριά από μένα οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις".

    Προσλήψεις σε δήμους και λαθρομετανάστευση

    Ακόμη για το θέμα των προσλήψεων στους δήμους είπε ότι άμεσα θα γίνουν, αλλά με φειδώ και εκεί όπου χρειάζονται όσοι θα προσλαμβάνονται με σύμβαση οκτώ μηνών, δεν θα μπορούν στη συνέχεια να γίνονται μόνιμοι.

    Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης είπε ότι το ναυτικό σε συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές συνεργάζονται ώστε να αποτρέψουν σε πρώτη φάση το κύμα των λαθρομεταναστών και πρόσθεσε ότι αν οι λαθρομετανάστες τελικά αποβιβάζονται στα νησιά, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας με το όργανο το οποίο κατά τόπους υπάρχει και στο οποίο συμμετέχουν Αστυνομία, Λιμεναρχείο φορείς αναλαμβάνουν την σίτιση αλλά και την περίθαλψη των λαθρομεταναστών με ειδικά κονδύλια.

    [03] Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου για τα ''φρουτάκια''

    Πηγή: ΑΠΕ 22/2/2002 9:06:00 μμ

    «Μπορεί το κλίμα των ημερών-όπως αυτό διαμορφώνεται με τα φρουτάκια-να είναι αρνητικό και ασυνήθιστο, αλλά τα αντανακλαστικά της Ελληνικής κοινωνίας θα λειτουργήσουν, παρά την εντύπωση ότι το πολιτικό μας σύστημα έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Αυτό δήλωσε σήμερα το απόγευμα από το Ηράκλειο, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, κληθείς να σχολιάσει το κλίμα των ημερών.

    ''Οχι εμμονή σε ξεπερασμένες λογικές''

    "Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού-πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος-θέλει να σταθούμε όρθιοι απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα και να προτάξουμε τη συλλογική προσπάθεια ολοκλήρωσης της δημοκρατικής δομής και λειτουργίας της πολιτείας μας. Μια δημοκρατία- είπε- που δεν στέκεται μόνο στο χώρο της θεσμικής υπόστασης, αλλά περνά στη κοινωνία, την οικονομία και διαμορφώνει μια νέα σύγχρονη δυναμική. Μια δημοκρατία-επεσήμανε-που πρέπει ν αντιστοιχηθεί με τις μεγάλες αλλαγές του 21ου αιώνα. Οι κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθούμε-τόνισε-είναι: νέες απαντήσεις, μεγάλες αλλαγές, όχι απλή διαχείριση και όχι εμμονή σε ξεπερασμένες λογικές.

    Περιφερειακά Συμβούλια Ανάπτυξης: ένας νέος θεσμός

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια σύσκεψης με τους τοπικούς φορείς, αναφέρθηκε σ ένα νέο θεσμό, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των οικονομικών και παραγωγικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο. Πρόκειται για τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανάπτυξης, που θα αναλάβουν την ευθύνη υλοποίησης των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

    Στα Συμβούλια θα μετέχουν οι βασικοί εκπρόσωποι των φορέων οικονομίας, παραγωγής και διακίνησης. Λεπτομέρειες για τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας του νέου θεσμού, αναμένονται σε περίπου ένα μήνα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Κρήτης, ύψους 160 δις. δρχ., στα πλαίσια του 3ου ΚΠΣ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περί τις 440 προτάσεις, συνολικά

    [04] Συνάντηση Κακλαμάνη με Ευρωπαίους φοιτητές

    22/2/2002 6:44:00 μμ

    Το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι επιστήμονες, ιδιαίτερα των κοινωνικών επιστημών, στην επικοινωνία, τη γνωριμία και τη συνεργασία των λαών τους για ένα ασφαλές μέλλον των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης υποδεχόμενος στο Κοινοβούλιο 22 μεταπτυχιακούς φοιτητές από χώρες της περιοχής, οι οποίοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Κακλαμάνης τονίζοντας ότι η μη ανάπτυξη στενών δεσμών μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής μας έχει στοιχίσει σε πόνο, δάκρυα και αίμα, αλλά και στην πρόοδο των λαών μας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών που έχουν ζήσει μεγαλύτερες περιόδους ειρήνης, κάλεσε τους νέους επιστήμονες να γίνουν πρεσβευτές καλής θελήσεως, ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει, το οποίο, όπως είπε, κατά καιρούς εκμεταλλεύονται για τα δικά τους συμφέροντα εξωβαλκανικές δυνάμεις.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι οι νέοι επιστήμονες μπορούν να προωθήσουν ένα επίπεδο λειτουργίας των θεσμών κι ανάπτυξης της Δημοκρατίας, που θα δώσει προοπτικές ειρηνικής συνεργασίας μεταξύ των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τους παρότρυνε να μεταφέρουν στις χώρες τους το μήνυμα που προσλαμβάνουν από την παραμονή τους στην Ελλάδα, ότι δηλαδή οι Έλληνες επιθυμούν να ζουν ειρηνικά με όλους τους λαούς, ώστε να μην υπάρχουν σκιές στην πορεία των γενιών του μέλλοντος.

    [05] Η λαθρομετανάστευση επί τάπητος

    22/2/2002 10:47:00 μμ

    Ο Ελληνας υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης συναντήθηκε με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Γιγίτ Αλπογκάν, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς συνεργασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΕΝ, τα κύρια θέματα συζήτησης των δύο πλευρών ήταν η λαθρομετανάστευση, η υπογραφή της συμφωνίας για τη διπλή φορολογία στη ναυτιλία, η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, η διακίνηση δια θαλάσσης τουριστών, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας και οι θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ λιμένων των δύο χωρών.

    Πρόσκληση προς τον Τούρκο υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας

    Ο κ. Ανωμερίτης προσκάλεσε, μέσω του Τούρκου πρέσβη, τον ομόλογό του της Τουρκίας να επισκεφθεί την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων 2002 και πρότεινε κοινή συνάντηση των Αρχηγών και Επιτελικών στελεχών του Λιμενικών Σωμάτων των δύο χωρών (Coast Guard) μέσα στους επόμενους μήνες για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας και λαθρομετανάστευσης.

    [06] Κακοποίηση βρέφους από τους γονείς του

    22/2/2002 10:42:00 μμ

    Κακοποιημένο από τους γονείς του κοριτσάκι, μόλις 6 μηνών, μεταφέρθηκε από την Αρτα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και νοσηλεύεται στην Παιδιατρική Κλινική. Ο ιατροδικαστής κ. Θεοδ. Βουγιουκλάκης που το εξέτασε δήλωσε ότι "το παιδάκι έχει παλιές και νέες εκχυμώσεις σε διάφορα σημεία του σώματός του. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση παιδικής κακοποίησης". Το κοριτσάκι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο και οι Αλβανοί γονείς του Τζουλιέτα και Εντμοντ Τσελέ συνελήφθησαν από την αστυνομία. Τους αστυνομικούς ειδοποίησε μια γειτόνισσα της οικογένειας στην Αρτα, που για πολλοστή φορά έβλεπε τους γονείς να κτυπούν τη μόλις έξι μηνών Ειρήνη.

    [07] Σεισμός στα σύνορα Καλιφόρνια-Μεξικό

    22/2/2002 11:28:00 μμ

    Ένας μέτριος σεισμός μεγέθους 5,2 Ρ ταρακούνησε μια ερημική περιοχή στο Μεξικό, κοντά στα σύνορα με την Καλιφόρνια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα ψηλά κτίρια του Σαν Ντιέγκο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματισμούς, αν και οι τοπικοί ειδησεογραφικοί σταθμοί μετέδωσαν πως η δόνηση έγινε αισθητή σε μια ευρεία περιοχή της νότιας Καλιφόρνια και του βόρειου Μεξικού. Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια δήλωσε πως ο σεισμός έγινε στις 11.32 (21.32 ώρα Ελλάδας) και ακολούθησαν τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί. Ο σεισμός είχε επίκεντρο μια περιοχή στο Μεξικό, 45 χιλιόμετρα νότια της συνοριακής πόλης Καλέξικο της Καλιφόρνια και ήταν κοντά στην επιφάνεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, Ντέμπορα Ουίλιαμς-Χέτζες. Η Χέτζες είπε ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχει 10% πιθανότητα να υπάρξει ένας καταστροφικός μετασεισμός την ερχόμενη εβδομάδα.

    [08] Μαδαγασκάρη: απαγόρευση διαδηλώσεων

    Πηγή: ΑΠΕ 22/2/2002 10:52:00 μμ

    Η κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης ανακοίνωσε σαρωτικά μέτρα για την πάταξη της διαφωνίας, έπειτα από την αυτοανακήρυξη σε νικητή των προεδρικών εκλογών του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μαρκ Ραβαλομανάνα. Ο πρωθυπουργός Τάντλι Αντριαναρίβο δήλωσε πως η κυβέρνηση απαγόρευσε τις διαδηλώσεις και έδωσε στην αστυνομία περισσότερες εξουσίες, ως απάντηση για την ανακήρυξη του Ραβαλομανάνα ο οποίος ισχυρίζεται ότι στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου έγινε νοθεία εις βάρος του.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσει κατάσταση εθνικής ανάγκης σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια για τρεις μήνες", αναφέρει ο Αντριαναρίβο σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. "Αν καταστεί απαραίτητο, η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί".

    Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του Ραβαλομανάνα συνέρευσαν σε ένα στάδιο στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο, καθώς ο Ραβαλομανάνα ανακήρυξε το τέλος της διακυβέρνησης του προέδρου Ντιντιέ Ρατσιράκα, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια.

    [09] Τρία χρυσά για τον Γ. Μαρκούλα στην Αρση Βαρών

    Πηγή: ΑΠΕ 22/2/2002 10:35:00 μμ

    Ο Γιώργος Μαρκούλας ήταν ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στην κατηγορία των 77 κιλών στο πρωτάθλημα Αρσης Βαρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διεξάγεται στην πόλη Οντερ της Γερμανίας.

    Ο νεαρός πρωταθλητής μας κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια σηκώνοντας 140 κιλά στο αρασέ, 175 στο ζετέ και 315 σύνολο.

    "Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Ο αγώνας ήταν πολύ δυνατός και θα μπορούσα να είχα κάνει ακόμη καλύτερη επίδοση. Στόχος μου είναι το παγκόσμιο εφήβων του Νεπάλ", τόνισε μετά την επιτυχία του ο Μαρκούλας.

    [10] Nέες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού

    22/2/2002 11:39:00 μμ

    Με 5.000 νέες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και επενδύσεις 45 δισ. δρχ. σε 16 μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Υγείας ενισχύει το ΕΣΥ. Οι προσλήψεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ το πρόγραμμα των κτιριακών παρεμβάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2003. Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα "HALTH WORLD 2002", που διοργάνωσε στην Αθήνα το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Σημαντική πρόοδος στον εξοπλισμό των μονάδων ΕΣΥ

    Σχετικά με τον εξοπλισμό των μονάδων του ΕΣΥ, ο κ. υπουργός Υγείας είπε ότι η πρόοδος είναι σημαντική τα τελευταία χρόνια. Το 1983 σημείωσε τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα διέθεταν 17 αξονικούς τομογράφους και έναν μαγνητικό, ενώ σήμερα είναι εγκατεστημένοι στο ΕΣΥ 58 αξονικοί και 10 μαγνητικοί ενώ σύντομα θα αποκτηθούν επιπλέον 24 αξονικοί και έξι μαγνητικοί τομογράφοι.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε πιεστικές τις ανάγκες στελέχωσης των νοσοκομείων, επισημαίνοντας ότι οι νέες μονάδες και τα καινούργια τμήματα που δημιουργούνται αυξάνουν συνεχώς τα κενά. Ο υπουργός Υγείας έδωσε έμφαση στην προσπάθεια να διοικηθεί το ΕΣΥ, με την εισαγωγή νέων θεσμών, όπως οι μάνατζερ και τα ΠΕΣΥ χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο πυλώνα της μεταρρύθμισης ως τον πιο δύσκολο και χρονοβόρο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 February 2002 - 21:54:02 UTC