Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Έδεσσα ο Κ. Σημίτης
  • [02] Επαφές Γ.Παπανδρέου στη Βαρσοβία
  • [03] Νέα δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου
  • [04] Εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους
  • [05] Συνάντηση υπ. Πολιτισμού-Αθλητισμού ΝΑ Ευρώπης
  • [06] Έκκληση για παύση του πυρός στη Μ. Ανατολή
  • [07] Δολοφονία Ελβετίδας στη Σομαλία
  • [08] Σπάει το φράγμα των 40 ωρών εργασίας;
  • [09] Οι εφημερίδες του 40 στα περίπτερα

    [01] Στην Έδεσσα ο Κ. Σημίτης

    Πηγή: NET 105,8 fm 23/2/2002 11:19:00 πμ

    Νέα σφοδρή επίθεση εναντίον της ΝΔ, συμφερόντων και ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που στόχο έχουν την απαξίωση της πολιτικής, αναμένεται να εξαπολύσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στις 12.30 το μεσημέρι στο κλειστό γυμναστήριο της Έδεσσας, δεύτερο σταθμό της περιοδείας που πραγματοποιεί στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας. Ταυτόχρονα, αναμένεται να καλέσει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τους πολίτες να δώσουν ισχυρή απάντηση στον μηδενισμό των αναχρονιστικών συμφερόντων.

    Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, επισκέπτεται τις εργατικές κατοικίες Σκύδρας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα σφαγεία Ζλάτι, το Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με ειδικές ανάγκες. Λίγο πριν τις 12 θα μεταβεί στο δημαρχείο της Έδεσσας.

    Σφοδρή κριτική στη ΝΔ

    Σκληρή κριτική στη ΝΔ άσκησε χθες από την Βέροια ο κ. Σημίτης, αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για στήριξη από μυστικά και φανερά κέντρα, ενώ διακήρυξε πως η κυβέρνηση θα πατάξει κάθε φαινόμενο διαφθοράς όπου και αν αυτό εκδηλωθεί. Ο πρωθυπουργός μίλησε για "τεχνητή ομίχλη έντασης και καχυποψίας", που, όπως είπε, για καιρό αναπαράγεται με δόλο και ιδιοτέλεια.

    ''Η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει αν είναι με τις καθαρές λύσεις της λαϊκής κυριαρχίας, ή αν θα συνεχίσει να ψαρεύει σε θολά νερά της διαβολής, των υπαινιγμών και της μισαλλοδοξίας", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Απάντηση Καραμανλή

    Για ατολμία και ανικανότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος περιοδεύει στην Ήπειρο. Ο κ. Καραμανλής έκανε πολιτικό άνοιγμα προς ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και τόνισε ότι προτεραιότητα της ΝΔ είναι η ανάπτυξη της υπαίθρου.

    [02] Επαφές Γ.Παπανδρέου στη Βαρσοβία

    Πηγή: ΑΠΕ 23/2/2002 10:39:00 πμ

    Γ.Παπανδρέου-Λ.Μίλερ

    Δύο ακόμη υπογραφές στον κατάλογο των υποστηρικτών της Ολυμπιακής εκεχειρίας, αλλά και με σειρά αναγνωριστικών επαφών ενόψει της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το 2003 και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή τρόϊκα, υπήρξαν τα αποτελέσματα της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, στη Βαρσοβία.

    Ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, τον πρωθυπουργό Λέτσεκ Μίλερ και τον Πολωνό ομόλογό του Βλόντιμιρ Τσιμότσεβιτς. Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε η διεύρυνση της Ε.Ε., καθώς η Πολωνία είναι στο πρώτο κύμα των υπό ένταξη χωρών στην Ένωση μαζί με την Κύπρο.

    Αύριο ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στη Λιθουανία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

    [03] Νέα δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου

    Πηγή: NET 105,8 fm 23/2/2002 10:04:00 πμ

    Προβάδισμα 6,3 μονάδων στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΠΑΣΟΚ διατηρεί η ΝΔ, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Μetron Analysis που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Ημερησία". Το κυβερνών κόμμα ωστόσο αποκτά υπεροχή όταν η κοινή γνώμη απαντά στο ερώτημα ποιο κόμμα και ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεται περισσότερο.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 37,2% και το ΠΑΣΟΚ το 30,9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, το ΚΕΠ με 5,1%, ο ΣΥΝ με 3,9%, το ΔΗΚΚΙ με 1,7% και ο ΛΑΟΣ με 1%. Στο ερώτημα "ποια κυβέρνηση εμπιστεύεστε περισσότερο για το μέλλον το δικό σας και της οικογένειάς σας", το ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σημίτη συγκεντρώνει 33,6% έναντι 33,4% της ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή.

    [04] Εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους

    23/2/2002 10:29:00 πμ

    Σε 62 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας θα διεξαχθούν αύριο εκλογές για την ανάδειξη νέων προέδρων και διοικητικών συμβουλίων. Στους πολυπληθείς δικηγορικούς συλλόγους, όπως είναι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, οι εκλογές θα διεξαχθούν επί διήμερο, δηλαδή Κυριακή και Δευτέρα. Εκλογές δεν θα διεξαχθούν στον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου Κρήτης, καθώς το προεδρείο του Συλλόγου έχει παραιτηθεί για το θέμα της έδρας του τοπικού Εφετείου (Ηρακλείου-Χανίων).

    Σε όλη την Ελλάδα καλούνται να ψηφίσουν συνολικά 31.606 δικηγόροι, ενώ υποψήφιοι πρόεδροι πανελλαδικά ανέρχονται στους 141 και οι υποψήφιοι σύμβουλοι στους 1.288.

    [05] Συνάντηση υπ. Πολιτισμού-Αθλητισμού ΝΑ Ευρώπης

    22/2/2002 11:46:00 μμ

    Εφτασαν στη Θεσσαλονίκη όπου αρχίζουν στις 3.30 μετά το μεσημέρι οι εργασίες της συνάντησης τους οι υπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και στελέχη υπουργείου και οργανισμών εννέα χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για τους υπουργούς Πολιτισμού της Σερβίας, της Βοσνίας, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας και Αλβανίας καθώς και στελέχη υπουργείων Πολιτισμού από την Τουρκία, Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Κροατία Οι υπουργοί Πολισμού και οι εκπρόσωποι των φορέων Πολιτισμού συζήτησαν θέματα που αφορούν στην επικείμενη διοργάνωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, την Ολυμπιακή Προετοιμασία και τους κοινούς τους στόχους στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, του θεάτρου και του κοινού πολιτισμού των χωρών τους.

    Οι εργασίες της Συνόδου συνεχίζονται αύριο το πρωί στους χώρους του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και στις 12.30 μετά το μεσημέρι θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

    Αμέσως μετά θα ακολουθήσει νέο γεύμα και το βράδυ θα παραστούν σε εκδήλωση (χορευτικά συγκροτήματα με εκπροσώπους των εννέα χωρών) που θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Λαζαριστών.

    [06] Έκκληση για παύση του πυρός στη Μ. Ανατολή

    23/2/2002 10:16:00 πμ

    Ηγέτες κυβερνήσεων από 11 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Αμερικής, έκαναν έκκληση για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, από τη Στοκχόλμη, όπου πραγματοποιείται σύνοδος των ηγετών της κεντροαριστεράς. Οι ηγέτες κάλεσαν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες "με βάση τις συμφωνίες Μίτσελ και Τένεντ" και να ανοίξουν το δρόμο "για διαπραγματεύσεις".

    Στο μεταξύ, τον περιορισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων και τη λήψη μέτρων από την Παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χθες, ενώ ένας Παλαιστίνιος καμικάζι σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη, επιχειρώντας επίθεση αυτοκτονίας.

    Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας θα συζητήσουν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Αιγύπτιος ομόλογος του Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνάντησή τους στις 5 Μαρτίου.

    [07] Δολοφονία Ελβετίδας στη Σομαλία

    Πηγή: ΑΠΕ 23/2/2002 10:50:00 πμ

    Ελβετίδα που εργαζόταν σε ανθρωπιστική οργάνωση στη Σομαλία σκοτώθηκε χθες από αγνώστους, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κάτοικοι της περιοχής. Οι ίδιοι είπαν ότι η γυναίκα δέχτηκε τους πυροβολισμούς, σε δρόμο της πόλης Μέρκα, 90 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

    [08] Σπάει το φράγμα των 40 ωρών εργασίας;

    22/2/2002 11:53:00 πμ

    Πολύ κοντά στο να σπάσει το φράγμα των 40 ωρών εργασίας βρίσκονται οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ, καθώς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, για τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας οι δυο πλευρές συμφωνούν καταρχήν στις 39 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, ωστόσο παραμένει για την ώρα η διαφωνία για το εάν θα ισχύσει από το 2003 ή το 2004 όπως ζητεί ο ΣΕΒ.

    Ελπίδες να τα βρουν κυβέρνηση και εργαζόμενοι

    Αγκάθι παραμένει και για το εάν θα είναι τριετής ή διετής η νέα σύμβαση εργασίας. Οι Βιομήχανοι αντιπρότειναν μάλιστα να αμείβονται επιπροσθέτως με 25%, οι τρεις ώρες υπερεργασίας όπως και η μια ώρα του μειωμένου ωραρίου.

    Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις στους μισθούς, ο ΣΕΒ επιμένει στο ποσοστό 4,5%, ενώ ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος αντιπρότεινε χορήγηση αύξησης 6,1% από 7% που είχε αρχικώς ζητήσει η ΓΣΕΕ.

    Μιλώντας το μεσημέρι στην ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι οι κοινωνικοί εταίροι ως πυλώνες σταθερότητας, συνέβαλαν καθοριστικά στην είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και αποτελούν ελπίδα για την οικονομική ανάπτυξη.

    [09] Οι εφημερίδες του 40 στα περίπτερα

    22/2/2002 11:57:00 μμ

    Οι εφημερίδες που κατέγραψαν την ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου στη χώρα μας επιστρέφουν στα περίπτερα. Στο πρώτο τεύχος του Πολεμικού Τύπου που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου περιλαμβάνονται επιλεγμένα φύλλα της περιόδου 1940-44, ανατυπωμένα, ολόκληρα, με τη μορφή που αρχικά κυκλοφόρησαν. Σε 52 εβδομαδιαία τεύχη, ο Πολεμικός Τύπος μεταφέρει τις εξελίξεις του πολέμου, περιγραφές από την καθημερινότητα της Κατοχής και γιορτάζει τη χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης.

    Ενας φόρος τιμής στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία

    Αναλυτικά άρθρα διακεκριμένων ιστορικών και δημοσιογράφων, μαρτυρίες και φωτογραφίες πλαισιώνουν τη συλλεκτική αυτή έκδοση.

    "Πέρα από την αναμφίβολη ιστορική του σημασία, ο Πολεμικός Τύπος έχει και συμβολική αξία, γιατί δεν είναι μόνο ο επίσημος Τύπος αλλά και ο παράνομος που θα βγει στα περίπτερα", λέει η αρχισυντάκτρια του Πολεμικού Τύπου Ελίντα Λαμπροπούλου.

    "Φύλλα που τυπώθηκαν με κίνδυνο της ζωής των συντακτών και τυπογράφων γίνονται για πρώτη φορά προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Είναι ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους αυτούς, αλλά και σε όλους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 February 2002 - 9:54:16 UTC