Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θανατηφόρο τροχαίο στις Σέρρες
  • [02] Επίσκεψη Σημίτη στην Ιαπωνία
  • [03] Αντιπαραθέσεις για παραίτηση Θεοδωρουλάκη
  • [04] Συνάντηση αντιρατσιστικών κινήσεων
  • [05] Σε Β' γύρο εκλογών οι δικηγορικοί σύλλογοι
  • [06] Επίσκεψη Τσοχατζόπουλου στη Φλόριντα
  • [07] Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ στην Καρδίτσα
  • [08] Επίθεση σε χωριό μουσουλμάνων στην Ινδία
  • [09] Σκιώδης κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης λειτουργεί στις ΗΠΑ
  • [10] Πυρά αστυνομικής περιπόλου κοντά στα Σκόπια
  • [11] Δεν πρόκειται να παραδoθεί ο Κάρατζιτς
  • [12] Ενταντικοί έλεγχοι για τους δίδυμους πύργους
  • [13] Εμφαση υπ. Γεωργίας στα βιολογικά προϊόντα
  • [14] Προκρίθηκε η Κοκλώνη στα 60μ.
  • [15] Εγκρίνει το ΣτΕ την ανέγερση Μουσείου Σύγχ. Τέχνης

    [01] Θανατηφόρο τροχαίο στις Σέρρες

    2/3/2002 7:26:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τραγική καραμπόλα τουριστικού λεωφορείου με δύο νταλίκες που έγινε το πρωί στο 23ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών, κόστισε τη ζωή σε έναν συνάνθρωπο μας. Το λεωφορείο που μετέφερε 33 προσκυνητές με προορισμό την Ιερά Μονή του Αγίου Προδρόμου, στις Σέρρες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες συγκρούστηκε με τις νταλίκες με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο ο 30χρονος αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Γκαράκης και να τραυματιστούν άλλοι 25 άνθρωποι, οι τέσσερις εκ των οποίων σοβαρά.

    Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από την Κατερίνη με προορισμό το μοναστήρι στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, όταν στη διασταύρωση Στριμωνικού, συγκρούστηκε με προπορευόμενη νταλίκα, με βουλγαρικές πινακίδες, που μετέφερε μάρμαρα. Κατόπιν, ένα δεύτερο βαρύ όχημα χτύπησε το τουριστικό λεωφορείο, με αποτέλεσμα να πέσει στα χωράφια.

    Η Αστυνομία των Σερρών κινητοποιήθηκε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν και φρόντισε για τη μεταφορά των τραυματιών. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στο νομαρχιακό νοσοκομείο Σερρών και ορισμένοι στη Θεσσαλονίκη.

    Από αυτούς οι 25 -18 γυναίκες και 7 άνδρες- υπέστησαν ευτυχώς ελαφρά τραύματα ενώ οι τέσσερις που η κατάστασή τους ήταν σοβαρή, υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για τους Αθανάσιο Καραπέτσα, 51 χρόνων, οδηγό του λεωφορείου, Σωτηρία Βλαστού, 45 χρόνων, Αγγελική Κούκη, 38 χρόνων και Σιδέρη Διατσίδη, 69 χρόνων.

    Η σορός του Ε. Γκαράκη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σερρών.

    Το λεωφορείο ανήκει σε τουριστικό γραφείο της Κατερίνης, το οποίο είχε αναλάβει και τη διοργάνωση της εκδρομής.

    Ο οδηγός της νταλίκας με την οποία συγκρούστηκε το λεωφορείο είναι ο Kosta Shterev, 28 χρόνων από το χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης που κρατείται και θα παραπεμφθεί αύριο στον εισαγγελέα υπηρεσίας Σερρών.

    [02] Επίσκεψη Σημίτη στην Ιαπωνία

    2/3/2002 2:04:00 μμ

    Στο Τόκυο μεταβαίνει, σήμερα, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για επίσημη επίσκεψη, την πρώτη που πραγματοποιεί Έλληνας Πρωθυπουργός στην Ιαπωνία. Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη δεδομένου του βαρύνοντα ρόλου, που παίζει η Ιαπωνία διεθνώς, και της σημασίας της ιαπωνικής οικονομίας και τεχνολογίας, δήλωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση και Έλληνες επιχειρηματίες. Θα επισκεφθεί και το Κιότο και την Οζάκα.

    [03] Αντιπαραθέσεις για παραίτηση Θεοδωρουλάκη

    2/3/2002 4:46:00 μμ

    ο κ. Θεοδωρουλάκης

    (Φωτο αρχείου)

    Τριβές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η παραίτηση που υπέβαλε χθες το βράδυ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος, Γιώργος Θεοδωρουλάκης. Ο κ. Θεοδωρουλάκης αποχώρησε με το αιτιολογικό ότι δεν έγινε στο σύνολο της δεκτή η εισήγησή του για τις κρίσεις στο Ναυτικό. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο μέχρι χθες αρχηγός στόλου, αντιναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης. Σε επίσημη ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπογραμμίζει ότι κατά τις κρίσεις τηρήθηκε η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, διαδικασία. Η τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού θα λάβει χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης.

    Εντονη κριτική από την αντιπολίτευση

    Τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του κ. Θεοδωρουλάκη κατήγγειλε με δήλωση του ο βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Εθνικής Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και την κυβέρνηση ότι δεν δίστασαν να πλήξουν ασύστολα τα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας της χώρας, εξαναγκάζοντας, όπως είπε, σε παραίτηση το μοναδικό αρχηγό που ύψωσε το ανάστημά του στην απροκάλυπτη πολιτική κομματικού ελέγχου και διάλυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Παράλληλα η Συντονίστρια της ΟΔΕ Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη προχώρησε σε καταγγελίες για "αναβίωση του κομματικού κράτους των αρχών της δεκαετίας του '80" και για "παρεμβάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, με μοναδικό κριτήριο την προσπάθεια επιβολής κομματικών φίλων στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού".

    Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, σε σχετική δήλωσή του αναφέρει ότι η αιφνίδια παραίτηση του κ. Θεοδωρουλάκη "δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά και ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης σε σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις", ενώ και ο ΣΥΝ διατυπώνει ερωτηματικά για πολιτικές παρεμβάσεις στο θέμα των κρίσεων.

    Σχολιάζοντας την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης ο υφυπουργός Αμυνας Λαζαρος Λοτίδης συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή σε όσους ασκούν κριτική, υπογραμμίζοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι αυτοδιοικούμενες. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι σύμφωνες με το γράμμα του νόμου και την τελική ευθύνη των επιλογών έχει η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Λοτίδης.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    [04] Συνάντηση αντιρατσιστικών κινήσεων

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/3/2002 1:35:00 μμ

    Πανελλαδική συνάντηση αντιρατσιστικών κινήσεων, μεταναστευτικών κοινοτήτων και προσφυγικών οργανώσεων πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα. Βασικά αιτήματα είναι η αναστολή όλων των απελάσεων και η νομιμοποίηση του συνόλου των μεταναστών.

    [05] Σε Β' γύρο εκλογών οι δικηγορικοί σύλλογοι

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/3/2002 1:32:00 μμ

    Σε δεύτερο γύρο εκλέγονται αύριο τα νέα προεδρεία των δικηγορικών συλλόγων στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα. Η ψηφοφορία στο δικηγορικό σύλλογο της Αθήνας θα αρχίσει με την ανατολή του ήλιου.

    [06] Επίσκεψη Τσοχατζόπουλου στη Φλόριντα

    2/3/2002 7:31:00 μμ

    Συνάντηση με τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Φλόριντα Τζεμπ Μπους είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη συνάντηση, που έγινε στην έδρα του κυβερνήτη της Φλόριντα, συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ειδικότερα η συνεργασία μεταξύ της Φλόριντα και της Ελλάδας στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, καθώς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Τζεμπ Μπους εξέφρασε τη χαρά του που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2004, ενώ υπογράμμισε ότι η υποδομή που θα δημιουργηθεί, θα συμβάλλει στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Είπε ακόμα ότι πολλοί Ελληνοαμερικανοί αλλά και Αμερικανοί ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για την Ολυμπιάδα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στον τουριστικό τομέα, αλλά και στο χώρο της ενέργειας και ειδικότερα στις νέες τεχνολογίες που συνδυάζουν την αιολική ενέργεια, με την αξιοποίηση ενέργειας από υδρογόνο.

    Η θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο

    Εξάλλου, χθες το πρωί ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε στο πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα στην πόλη Τάμπα, με θέμα τη "Σημασία του παγκόσμιου ελληνισμού".

    Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στον οικουμενικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού που σε συνδυασμό με τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης αποτέλεσε τη βάση επιρροής και σε αυτούς που ίδρυσαν τις ΗΠΑ και συνέβαλαν στη μετέπειτα πορεία τους.

    Αναφέρθηκε ακόμα στη συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Τόνισε ότι η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ επικεντρώνεται στην προσπάθεια να στηριχθεί η παγκόσμια ειρήνη, η ασφάλεια και η συνεργασία μεταξύ των λαών, αλλά και για δοθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Συνεργαζόμαστε επίσης - είπε - για να συμβάλλουμε στη νέα παγκόσμια ισορροπία στα ενεργειακά αποθέματα του κόσμου. Η Ελλάδα - συνέχισε - βρίσκεται στο γεωπολιτικό σταυροδρόμι αξιοποίησης των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Κασπίας, γιατί της παρέχεται η δυνατότητα, με τη διέλευση φυσικού αερίου τόσο από την Κασπία μέσω Τουρκίας, όσο και από τη Ρωσία, να προωθήσει και να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Αυτό αναδεικνύει και το νέο στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το σύγχρονο ανταγωνισμό της ενεργειακής αγοράς", τόνισε.

    Τέλος, ανέφερε ότι στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, της επικοινωνίας και της τεχνολογίας, ο Ελληνικός Πολιτισμός μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στην παγκόσμια διαβούλευση των λαών για νέες λύσεις και σύγχρονες απαντήσεις στα διεθνή προβλήματα.

    Τη Δευτέρα κ. Τσοχατζόπουλος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη όπου θα έχει επαφές με στόχο την αναβάθμιση της παρουσίας της Ελλάδας στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.

    [07] Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ στην Καρδίτσα

    2/3/2002 7:37:00 μμ

    Τη διαφωνία του με την πριμοδότηση των συμβασιούχων των δήμων, προκειμένου να προσληφθούν σε μόνιμες θέσεις, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρόεδρος της κεντρικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων Πάρις Κουκουλόπουλος, στη σημερινή πολύωρη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, στο νομό Καρδίτσας. Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, αποφάσισε επίσης ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν με βάση το υφιστάμενο καθεστώς για τα τοπικά συμβούλια, όπως και για την συμμετοχή των γυναικών υποχρεωτικά κατά το ένα τρίτο, στους δημοτικούς συνδυασμούς.

    Το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων ήταν η νέα δομή των Τοπικών Συμβουλίων και κυρίως η οργάνωση και λειτουργία των ΟΤΑ.

    Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ζητηθεί η αύξηση του αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ οι υποψήφιοι για τα Δημοτικά Συμβούλια να είναι διπλάσιοι του αριθμού αυτών που εκλέγονται (το 50% να γίνει 100%).

    Το Διοικητικό Συμβουλιο της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε επίσης να μην προχωρήσει η αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων, ενώ δεν "πέρασε" η πρόταση να γίνεται η εκλογή προέδρου ΔΣ μόνο σε Δήμους με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους ενώ στους Δήμους που έχουν πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων τις αρμοδιότητες του προέδρου να ασκεί ο δήμαρχος.

    Για τους εκτάκτους και συμβασιούχους ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλος υποστήριξε πως δεν εξετάζεται τώρα τέτοιο θέμα. Εκανε επίσης λόγο για παρανομίες στο θέμα των προσλήψεων από δημάρχους.

    Ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ακόμη πως στα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ενώ ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών η ΚΕΔΚΕ θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ενόψει των επικείμενων εκλογών του Οκτωβρίου.

    Ειδική ενημέρωση έγινε και για τον προγραμματισμό των ενεργειών του ΔΣ σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τις αρμοδιότητες, τα προσόντα και τις υποχρεώσεις του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας. Για το θέμα αυτό, όπως τονίστηκε, θα ασχοληθεί ειδικά το ΔΣ, για την πληρέστερη ενημέρωση στο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης.

    Οσον αφορά το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" και της ΚΕΔΚΕ αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η υπογραφή σχετικής συμφωνίας.

    Πηγή ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    [08] Επίθεση σε χωριό μουσουλμάνων στην Ινδία

    Πηγή: ΑΠΕ 2/3/2002 1:18:00 μμ

    Τουλάχιστον 27 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί όταν δέχτηκαν επίθεση σε ένα απομονωμένο χωριό μουσουλμάνων στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας που μαστίζεται από τη χειρότερη θρησκευτική βία της τελευταίας δεκαετίας. Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, αργά χθες βράδυ μια συμμορία επιτέθηκε στο χωριό Μπιτζάπουρ της επαρχίας Μεσάνα.

    Δολοφονήθηκαν και οι 27 άνθρωποι

    Ο Υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Ασόκ Ναραγιάν διευκρίνισε ότι σύμφωνα με πληροφορίες και οι 27 άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Οι εγκληματίες απέκλεισαν το δρόμο και δεν επέτρεψαν στην αστυνομία να φτάσει στην περιοχή.

    Αργότερα οι αστυνομικοί μπόρεσαν να σώσουν άλλους 40 ανθρώπους.

    Οι αρχές αποφάσισαν να προωθήσουν επιπλέον στρατιώτες στο εσωτερικό του κρατιδίου σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης.

    Ο αστυνομικός διευθυντής του Αχμενταμπάντ, της μεγαλύτερης πόλης του Γκουτζαράτ, είπε ότι η νύχτα κύλησε ήσυχα αλλά παραμένει σε ισχύ η εντολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

    Τουλάχιστον 286 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια στο Γκουτζαράτ αφότου μουσουλμάνοι έβαλαν φωτιά σε μια αμαξοστοιχία, την περασμένη Τετάρτη, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί 58 Ινδουιστές.

    Έκκληση για ειρήνη στο σπαρασσόμενο από τη θρησκευτική βία δυτικό κρατίδιο του Γκουτζαράτ απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βετζπαγί, έπειτα από την χειρότερη θρησκευτική αιματοχυσία που γνώρισε η χώρα σε μία δεκαετία, και η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 280 ανθρώπους.

    "Οποια κι αν είναι η πρόκληση, ο κόσμος θα πρέπει να διατηρεί την ειρήνη και να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση", τόνισε ο Βετζπαγί προσθέτοντας, "το κάψιμο ανθρώπων ζωντανών, μεταξύ αυτών και γυναικών και παιδιών, από την Γκόντρα ίσαμε το Αχμανταμπάντ αποτελεί μία κηλίδα στην υπόληψη της χώρας".

    "Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι ανεξίθρησκοι άνθρωποι θα διατηρήσουν την ειρήνη και θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να διατηρήσει στη διακοινοτική αρμονία", τόνισε ο Βετζπαγί.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως τα όργανα της τάξης κατέφυγαν στη λύση της βίας, όταν πλήθος από περίπου 600 ανθρώπους πυρπόλησαν δύο κτίρια στην περιοχή Κουμντβάντι, στην επαρχία Μπαβναγκάρ, περίπου 220 χλμ νοτιοδυτικά του Αχμενταμπάντ.

    Νεκροί σε αρτοποιείο στο κρατίδιο Γκουτζαράτ

    Οχτώ άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σήμερα όταν ο όχλος πυρπόλησε ένα αρτοποιείο στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, που σπαράσσεται από τη χειρότερη θρησκευτική βία της τελευταίας δεκαετίας στην Ινδία.

    "Ένα πολύ ατυχές επεισόδιο προκλήθηκε στα περίχωρα της Μπαρόντα, κατά τη διάρκεια του οποίου πυρπολήθηκε ένα αρτοποιείο. Υπήρξαν έξι απώλειες", τόνισε ο υπεύθυνος για την ασφάλειας αξιωματούχος του κρατιδίου, Ασόκ Ναραγιάν.

    [09] Σκιώδης κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης λειτουργεί στις ΗΠΑ

    Τίνα Βαλαούρα 2/3/2002 7:08:00 μμ

    Τη σύσταση μιας εναλλακτικής σκιώδους κυβέρνησης η οποία θα είναι σε θέση να ασκήσει καθήκοντα σε περιόδους εκτάκτου ανάγκης, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της Ουάσιγκτον, αποκάλυψε με δημοσίευμα της η εφημερίδα "Waghington Post". Η εφημερίδα επικαλούμενη τα όσα είπαν τρεις αξιωματούχοι που έχουν άμεση επαφή με την σκιώδη κυβέρνηση, αναφέρει ότι αυτή αποτελείται από περίπου 100 ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι ζουν και εργάζονται, σε υπόγειες, άκρως μυστικές τοποθεσίες, της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα ο Αμερικανός Πρόεδρος, όχι μόνο δεν τα διέψευσε, αντιθέτως τόνισε ότι έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει τη συνέχειας της διακυβέρνησης της χώρας στην περίπτωση που δεχθεί κάποιο ισχυρό πλήγμα.

    Αναγκαίο μέτρο για τη θωράκιση της χώρας

    "Το έθνος μας δέχθηκε επίθεση οπότε πάντοτε λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις απειλές που δεχόμαστε από δολοφόνους και τρομοκράτες της Αλ Κάιντα" υπογράμμισε ο πρόεδρος Μπους και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, "ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους πολλές φορές δεν γνωρίζετε πού βρίσκεται ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι".

    Ο σχηματισμός της κυβέρνησης αυτής, συνιστά εφαρμογή του αποκαλούμενου με το κωδικό όνομα "Σχεδίου Συνέχισης των Επιχειρήσεων" που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

    Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, το σχέδιο αυτό τέθηκε σε ισχύ επειδή υπήρχαν φόβοι ότι οι τρομοκράτες της Αλ-Κάιντα διαθέτουν φορητά πυρηνικά όπλα. Πάντως, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο.

    Περίπου εκατό ανώτατοι αξιωματούχοι από τα βασικά υπουργεία των ΗΠΑ εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους και τα γραφεία τους και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα, τα οποία συνόδευαν F-16, σε δύο μυστικές τοποθεσίες στην ανατολική ακτή, όπου έκτοτε ζουν και εργάζονται, γράφει η εφημερίδα και διευκρινίζει πως ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης ποικίλει από 70 έως 150, ανάλογα την εποχή. Ο πυρήνας της παράλληλης κυβέρνησης αν παραστεί ανάγκη θα θέσει σε εφαρμογή εντολές του προέδρου ή του συνταγματικού του διαδόχου.

    Οι εκπρόσωποι της κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους επιβεβαίωσαν έμμεσα την ύπαρξη μέτρων που έχουν ληφθεί. "Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μπορεί να συνεχίζεται ανά πάσα στιγμή το κυβερνητικό έργο" δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κλερ Μπιούκαν, από το Ντε Μουάν της πολιτείας της Αϊόβα όπου ο πρόεδρος Μπους κάνει περιοδεία. "Αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα το ζήτημα της συνέχειας της κυβέρνησης", τόνισε στους δημοσιογράφους η αξιωματούχος.

    Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Πεντάγωνου, Βικτόρια Κλαρκ δήλωσε "βέβαιη ότι έχουν καταστρωθεί τα σχέδια ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της κυβέρνησης σε περίπτωση εκδήλωσης ενός καταστροφικού πλήγματος". "Μετακινούμε ανθρώπους, κάνουμε ο,τι χρειάζεται ώστε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η κυβέρνηση να μπορεί και να συνεχίζει να λειτουργεί", δήλωσε η κ. Κλαρκ.

    [10] Πυρά αστυνομικής περιπόλου κοντά στα Σκόπια

    Πηγή: ΑΠΕ 2/3/2002 2:36:00 μμ

    Η αστυνομία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανακοίνωσε ότι σκότωσε επτά "τρομοκράτες μουτζαχεντίν" σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε το πρωί, βόρεια των Σκοπίων. Το περιστατικό συνέβη όταν επτά ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικής περιπόλου, κοντά στο χωριό Λιουμπότεν, που βρίσκεται 10 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας. Η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά και σκότωσε τους επτά επιτιθέμενους, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε πως υπάρχουν υποψίες ότι τουλάχιστον κάποιοι από τους φονευθέντες ήταν από το Πακιστάν και σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων και πρεσβειών ξένων δυνάμεων.

    [11] Δεν πρόκειται να παραδoθεί ο Κάρατζιτς

    Πηγή: ΑΠΕ 2/3/2002 1:02:00 μμ

    Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, χαίρει άκρας υγείας και ουδεμία πρόθεση έχει να παραδοθεί, τονίζει ο αδελφός του Λούκα, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας των Σέρβων της Βοσνίας, Νεζάβισνε Νόβινε. Ερωτηθείς μήπως γνωρίζει εάν ο αδελφός του πρόκειται να παραδοθεί έπειτα από δύο συνεχόμενες επιχειρήσεις της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR) για τη σύλληψή του, ο Λούκα Κάρατζιτς δήλωσε κατηγορηματικά "όχι, δεν θα το κάνει. Αυτό αποκλείεται".

    Επίσης, ο Λούκα Κάρατζιτς επεσήμανε ότι ο Ράντοβαν δεν προτίθεται να παραδοθεί, διότι εάν το έκανε θα πρόδιδε τον εαυτό του, όπως και τους φίλους του και την οικογένειά του.

    Πάντως δεν έχει άμεση επαφή με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος φυγοδικεί από τις 14 Νοεμβρίου 1995, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Οι δύο επιχειρήσεις της SFOR για τη σύλληψη του Κάρατζιτς κοντά στην κοινότητα Τσελέμπιτσι, όχι μακριά από τα σύνορα με το Μαυροβούνιο, απέτυχαν.

    Το ΝΑΤΟ δήλωσε όμως πως θα κυνηγήσει ανελέητα τον φυγά πολιτικό και συνάμα τον κάλεσε να παραδοθεί οικειοθελώς, χωρίς να περιμένει να συλληφθεί δια της βίας.

    [12] Ενταντικοί έλεγχοι για τους δίδυμους πύργους

    Πηγή: ΑΠΕ 2/3/2002 12:39:00 μμ

    Σε συμπληρωματικούς ελέγχους είχαν υποβληθεί εννέα από τους 19 αεροπειρατές, που είχαν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας τους, είχαν κινήσει τις υποψίες των αρχών ασφαλείας των αεροδρομίων, όπως αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Πόστ".

    Οι δύο απ' αυτούς ερευνήθηκαν επειδή διαπιστώθηκαν κάποιες ανωμαλίες στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ενώ ένας τρίτος ελέγχθηκε γιατί ταξίδευε συντροφιά με τους δύο προηγούμενους, προσθέτει η εφημερίδα.

    Έξι από τους υπολοίπους αεροπειρατές εντοπίσθηκαν από το πληροφορικό σύστημα ελέγχου, με αποτέλεσμα να ερευνηθούν οι αποσκευές τους για εκρηκτικά ή για απαγορευμένα όπλα, τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη αμερικανούς υπευθύνους.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών εγείρουν νέα ερωτήματα για το ποιόν και την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας που ίσχυαν στα αμερικανικά αεροδρόμια πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα.

    [13] Εμφαση υπ. Γεωργίας στα βιολογικά προϊόντα

    2/3/2002 3:39:00 μμ

    Τη λειτουργία πιστοποιητικών οργανισμών για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διημερίδα, στην Κοζάνη, με θέμα "Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ελληνική Περιφέρεια". Ο κ.Δρυς, ο οποίος παρουσίασε την πολιτική του Υπουργείου για την ανάπτυξη της υπαίθρου στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνουν η Ένωση Αναπτυξιακών Εταιριών Ελλάδος και το δίκτυο Λίντερ, επικεφαλής των οποίων είναι η Αναπτυξιακή Κοζάνης, υπογράμμισε ότι η έλλειψη τέτοιων υπηρεσιών αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα. Ο υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε επίσης και σε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την σωστή ενημέρωση του αγρότη στα διάφορα ζητήματα που τον αφορούν.

    "Ήρθε επιτέλους η ώρα να μετατρέψουμε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας σε ένα πρότυπο περιβόλι βιολογικών καλλιεργειών και βιολογικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε επίσης ότι η λειτουργία μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων εντάσσεται πλέον, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του υπουργείου Γεωργίας και ιδιαίτερα στα ολοκληρωμένα προγράμματα Καστοριάς-Βιτσίου και Γρεβενών- Γράμμου - Βοίου.

    Προτεραιότητα στην ενημέρωση του αγρότη

    Αναφερόμενος στην απόλυτη, όπως τη χαρακτήρισε, ανάγκη ενημέρωσης του αγρότη, ο κ.Δρυς είπε ότι αποφασίστηκε η πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος οργάνωσης πρότυπου κέντρου ενημέρωσης των αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τον ΟΓΕΕΚΑ "ΔΗΜΗΤΡΑ", τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπου εδρεύει η Περιφέρεια, και την αναπτυξιακή εταιρεία ΑΝΚΟ, θα προχωρήσει σε προγραμματική συμφωνία για τη δημιουργία ειδικής υποδομής, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί ειδική πληροφοριακή και πληροφορική υποστήριξη, με εύκολη πρόσβαση για κάθε αγρότη.

    Η δράση αυτή θα επεκταθεί στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας και εφόσον πετύχει τους στόχους της, θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα.

    "Στόχος μας είναι μέσα στο επόμενο έτος να έχουμε προχωρήσει σε 13 ανάλογες προγραμματικές συμβάσεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας που θα δώσουν τη δυνατότητα προσέγγισης και ενημέρωσης του αγρότη, πλησιέστερα στο χώρο της δουλειάς του" εξήγησε ο κ. Δρυς.

    Ανακοίνωσε τέλος την ένταξη στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και την έγκριση της δημοπράτησης του φράγματος του Σισανίου, που είναι ενδεικτικό, όπως υπογράμμισε, της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και της ορθολογικότερης κατανομής των πόρων.

    Ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ο υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετικές εξελίξεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. "Ως κυβέρνηση γνωρίζουμε βέβαια το καθήκον μας. Θα δώσουμε με αποτελεσματικότητα τη μάχη για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων στον αγροτικό τομέα", διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει το υπουργείο Γεωργίας να μετασχηματισθεί σε σύγχρονο εργαλείο υποστήριξης των πολιτικών για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και για τον επανασχεδιασμό της ελληνικής γεωργίας του 2010.

    [14] Προκρίθηκε η Κοκλώνη στα 60μ.

    2/3/2002 3:20:00 μμ

    Στη Γεωργία Κοκλώνη συγκεντρώνονται οι ελληνικές ελπίδες για ένα μετάλλιο στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Βιέννης, προκειμένου να μη χαλάσει η παράδοση που θέλει τη χώρα μας να κατακτάει μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα από το 1994. Η Κοκλώνη προκρίθηκε με το δεύτερο καλύτερο χρόνο για τον ημιτελικό, πετυχαίνοντας ατομικό ρεκόρ με 7.17 στη δεύτερη σειρά, σε μια πίστα που έχει αποδειχθεί πολύ γρήγορη. Την καλύτερη επίδοση πέτυχε με 7.16 η Βελγίδα Κιμ Γκεβάερτ, που ήταν η νικήτρια στη σειρά της Κοκλώνη.

    Οι υπόλοιποι Έλληνες πρωταθλητές δεν τα κατάφεραν ούτε και σήμερα.

    Ο Αγγελος Παυλακάκης, με εμφανή τα προβλήματα που του άφησε ο πρόσφατος τραυματισμός του, ήταν μόλις πέμπτος στην πρώτη προκριματική σειρά των 60μ. με 6.76.

    Στο τριπλούν, απογοητευτικός ήταν ο Κώστας Ζαλαγκίτης με ένα μόνο έγκυρο άλμα στα 15.96 (14ος). Στο ύψος, ο Δημήτρης Κοκκότης έμεινε μόλις στα 2.17.

    Η Γιαννούλα Καφετζή ήταν πέμπτη στην πρώτη σειρά των 60μ. με 7.61, αφού έκανε πρώτα μια άκυρη εκκίνηση και στη συνέχεια είχε αντίδραση για... 400 μέτρα, ενώ έκτη ήταν η Βούλα Πατουλίδου στην τέταρτη σειρά με 7.48.

    Αμέσως μετά τον τερματισμό της, η Γεωργία Κοκλώνη δήλωσε: "Πράγματι είμαι σε πολύ καλή κατάσταση. Ο προκριματικός ήταν απλά ένα ζέσταμα. Περιμένω να πάω πολύ καλύτερα στη συνέχεια".

    [15] Εγκρίνει το ΣτΕ την ανέγερση Μουσείου Σύγχ. Τέχνης

    Πηγή: ΑΠΕ 2/3/2002 2:38:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε την υπ' αριθμ. 604/2002 απόφαση, σύμφωνα με την οποία, δεν είναι δυνατή η ανέγερση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από το Ίδρυμα Βασιλείου και Ελίζας Γουλανδρή. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών, καθώς και κάτοικοι των Αθηνών και ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία παραχωρήθηκε η έκταση στο Ίδρυμα.

    Το ΣτΕ έκρινε με ισχυρή πλειοψηφία ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 14 του Ν. 2947/2001, η οποία κύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση για παραχώρηση του συγκεκριμένου κτήματος, αλλά και παρακείμενης έκτασης.

    Κρίθηκε δε αντισυνταγματική η νομοθετική αυτή διάταξη διότι αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές περί ισότητας, εννόμου προστασίας και αρμοδιοτήτων των εξουσιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 March 2002 - 17:55:32 UTC