Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Τσοχατζόπουλου στις ΗΠΑ
  • [02] Πανελλαδική Συνάντηση για τους Μετανάστες
  • [03] Έκρηξη σε βάρκα στην Κόρινθο
  • [04] Καταγγελίες φοιτητριών σε καθηγητής
  • [05] Νεκρός κρατούμενος από μηνιγγίτιδα
  • [06] Οδηγός φορτηγού παρέσυρε 50χρονη
  • [07] Συνελήφθησαν αδέλφια με ναρκωτικά και όπλα
  • [08] Ερευνες για το τροχαίο στις Σέρρες
  • [09] Στις φλόγες το ''Μιλένιουμ Εξπρές''
  • [10] Σε Β' γύρο εκλογών οι δικηγορικοί σύλλογοι
  • [11] Σε ύφεση πυρκαγιά στα Ιωάννινα
  • [12] Πρόσκληση Σάρπινγκ προς Παπαντωνίου
  • [13] Δύο μετάλλια για την Ελλάδα
  • [14] ''Επιβλήθηκε'' ο ΠΑΟΚ στον Ιωνικό
  • [15] Μπάσκετ: Ολυμπιακός-Ηρακλής 78-61
  • [16] Ελληνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελβετία
  • [17] Καβάλα: Συμμετοχή σε διεθνή έκθεση τροφίμων

    [01] Επίσκεψη Τσοχατζόπουλου στις ΗΠΑ

    3/3/2002 5:28:00 μμ

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Ν. Φλόριντας με θέμα "Αμερικανικό Ιδρυμα για την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό και την ελληνοαμερικανική συνεργασία", τόνισε ότι ο ελληνικός πολιτισμός, τα ελληνικά γράμματα και η ελληνική γλώσσα είναι και πάλι επίκαιρα διότι δεν θίγουν εθνικές ευαισθησίες. Αναφέρονται στον άνθρωπο και επομένως μπορούν και πάλι να αποτελέσουν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Αυτό είναι το κρίσιμο μήνυμα και η ευθύνη περάσματος αυτού του μηνύματος ανήκει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δηλαδή στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

    Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου

    Στη συζήτηση πήραν μέρος επίσης ο βουλευτής Γ. Νιώτης, ο πρώην βουλευτής Γ. Σμπώκος, ο γερουσιαστής κ. Μπιλιράκης, καθώς και ο πρόεδρος του AFGLC Χ. Τσόκος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των κέντρων Νεοελληνικής Γλώσσας σε όλο τον κόσμο,κάτι που ήδη γίνεται,σε 500 κέντρα,απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,ο υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: "Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και της γνώσης έχει αναδειχθεί ο άνθρωπος και οι γνώσεις του ως βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων. Όλοι οι πολιτισμοί του παρελθόντος και των προηγουμένων γενεών γενικότερα ο ελληνικός, ο ρωμαϊκός, ο περσικός, ο αραβικός κλπ. δικαιούνται να δώσουν τη συμβολή τους σε μια ολοκληρωμένη σύγχρονη απάντηση στις σημερινές ανάγκες του κόσμου.

    Πρέπει να κατανοήσουμε ότι πέραν της τεχνολογικής επανάστασης, της οικονομικής δύναμης και της τεράστιας συγκέντρωσης κεφαλαίου που δημιουργείται παγκόσμια σε κεντρικό επίπεδο, ο σημερινός κόσμος έχει ανάγκη των αρχών, των αξιών, της ιστορίας, του περιεχομένου και της δύναμης των αρχαίων πολιτισμών. Σε αυτή την εξέλιξη ιδιαίτερα ο ελληνικός πολιτισμός με τον ανθρωπισμό, τον ουμανισμό και τη δυνατότητά του, που ιστορικά απέδειξε, να συγκροτήσει ειρηνικά την παγκοσμιοποίηση όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και του πολιτισμού, των αρχών και των αξιών του αποτελεί ένα ιστορικό δεδομένο που μπορεί να μας βοηθήσει στη σύγχρονη εποχή ώστε να δώσουμε νέες απαντήσεις."

    Ο ελληνικός πολιτισμός μπορεί και πάλι να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των λαών γιατί αναφέρεται στον άνθρωπο και δεν θίγει εθνικές ευαισθησίες κατέληξε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε την περιοχή του Tarpon Springs που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από την Τάμπα και το λεγόμενο "Ελληνικό Χωριό".

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος παρακολούθησε στο πολιτιστικό κέντρο του Tarpon Springs ένα μικρό τηλεοπτικό πρόγραμμα παραγωγής του National Geographic Society σχετικά με την εξέλιξη της περιοχής και επισκέφθηκε το ελληνικό εργοστάσιο σφουγγαριών που λειτουργεί στην περιοχή εδώ και πολλές δεκαετίες, καθώς επίσης και πολλά ελληνικά καταστήματα της περιοχής.

    Τέλος το βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης τιμήθηκε από την AFGLC κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης ως "άνθρωπος της χρονιάς", για την προσφορά του στον παγκόσμιο ελληνισμό και στον ελληνισμό των ΗΠΑ.

    [02] Πανελλαδική Συνάντηση για τους Μετανάστες

    3/3/2002 6:36:00 μμ

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνάντησης για τους Μετανάστες. Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός της δράσης των αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων όλης της χώρας, με σκοπό την υποδοχή και υποστήριξη όλων των αλλοδαπών που εισέρχονται χωρίς άδεια στην ελληνική επικράτεια.

    [03] Έκρηξη σε βάρκα στην Κόρινθο

    3/3/2002 6:28:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε αλλοδαπός Αιγύπτιος υπήκοος όταν στην ερασιτεχνική βάρκα "Ντινάκη" στην οποία επέβαινε μαζί με τον 35χρονο Δημ. Κοσένα, στη θαλάσσια περιοχή Σοφικό Κορινθίας, σημειώθηκε έκρηξη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Από την έκρηξη, τραυματίστηκε σοβαρά ο Κοσένας, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κορίνθου. Τα αίτια της έκρηξης, που πραγματοποιήθηκε στις 15.00, ερευνούν οι αξιωματικοί του Λιμεναρχείου Κορίνθου.

    [04] Καταγγελίες φοιτητριών σε καθηγητής

    Πηγή: ΑΠΕ 3/3/2002 6:21:00 μμ

    Σοκ στη φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστήμιου Κρήτης, αλλά και σ' ολόκληρο το νησί, από τις καταγγελίες φοιτητριών ότι καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας τις παρενοχλούσε σεξουαλικά. Οι καταγγελίες των φοιτητριών προκάλεσαν την παρέμβαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης που κάλεσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μη διστάσουν να κατονομάσουν πρόσωπα και καταστάσεις, διαβεβαιώνοντας ότι θα έχουν την πλήρη υποστήριξη των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

    Αυστηρές κυρώσεις

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο καθηγητής, που δεν μένει μόνιμα στο Ρέθυμνο, με την απειλή του κακού ή του καλού βαθμού, κατέφευγε σε σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος των φοιτητριών.

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Νικολάου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της "Κρήτη ΤV" χαρακτήρισε σοβαρές τις καταγγελίες και προέτρεψε τις φοιτήτριες να προχωρήσουν σε επώνυμες καταγγελίες έχοντας ηθικά και νομικά τη στήριξη της Συγκλήτου.

    Μάλιστα ο κ. Νικολάου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι γνωρίζει τις καταγγελίες τώρα και μήνες, ίσως και χρόνια, όπως είπε αλλά δεν ήταν ποτέ επώνυμες. Ακόμη τόνισε ότι είναι συμπεριφορά διδάσκοντα προς διδασκόμενους που δεν ταιριάζει με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού δασκάλου, προσθέτοντας ότι τα γεγονότα δεν τιμούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ότι η Σύγκλητος θέλει να εξαλειφθούν άπαξ και δια παντός.

    Η όλη υπόθεση ερευνάται από τη Σύγκλητο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι γνωστό το όνομα του καθηγητή και απομένει καταγγελίες να γίνουν επώνυμα, ώστε να διωχθεί ποινικά και πειθαρχικά.

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Καραμάνου σε σημερινές δηλώσεις της από το Ηράκλειο τόνισε είναι ντροπή καθηγητές Πανεπιστήμιου να εκμεταλλεύονται την θέση εξουσίας που κατέχουν και να εκβιάζουν. Είναι ανάξιοι, τόνισε η κ. Καραμάνου να φέρουν τον τίτλο του καθηγητή.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ε.Ε είπε έχουν πρόσφατα ασχοληθεί προκειμένου να δημιουργηθεί νομοθεσία σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις σε βάρος εκείνων που παραβιάζουν θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα σε βάρος των γυναικών.

    [05] Νεκρός κρατούμενος από μηνιγγίτιδα

    3/3/2002 5:02:00 μμ

    Ένας 47 χρόνος κρατούμενος των φυλακών Αλικαρνασσού άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου όπου είχε μεταφερθεί με συμπτώματα μηνιγγίτιδας. Πρόκειται για τον Ιωάννη Μπιρμπίλη ο οποίος είχε καταδικασθεί για υποθέσεις ναρκωτικών ενώ παλιότερα είχε εκτίσει ποινή για ανθρωποκτονία.

    Ο Μπιρμπίλης τις τελευταίες ημέρες αισθανόταν αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου όπου όμως λίγο μετά την εισαγωγή του εξέπνευσε.

    Στο μεταξύ πληροφορίες από τις φυλακές αναφέρουν ότι ο 47 χρόνος βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του και όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

    Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 47 χρόνος έκανε χρήση ναρκωτικών και μέσα στις φυλακές.

    Φως στην υπόθεση αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας που θα γίνει από τον καθηγητή κ. Μιχαλοδημητράκη.

    [06] Οδηγός φορτηγού παρέσυρε 50χρονη

    Πηγή: ΑΠΕ 3/3/2002 4:03:00 μμ

    Οδηγός φορτηγού παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 50χρονη, μέσα στον οικισμό τσιγγάνων "Αγία Σοφία", στον δήμο Εχέδωρου Θεσσαλονίκης. Νεκρή είναι η Ευαγγελία Φραγκούλη, κάτοικος στη ζωή του οικισμού ενώ ο οδηγός του φορτηγού, Γκένσι Μπουλγκάρετς, 25 χρόνων, υπήκοος Αλβανίας, αφού μετέφερε την γυναίκα στο νοσοκομείο, αποχώρησε και αναζητείται. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Σίνδου.

    [07] Συνελήφθησαν αδέλφια με ναρκωτικά και όπλα

    Πηγή: ΑΠΕ 3/3/2002 4:00:00 μμ

    Ναρκωτικά, όπλα και αρχαία αντικείμενα κατείχαν δύο αδέρφια από την Γουμένισσα Κιλκίς, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς μετά από έφοδο στα σπίτια τους. Πρόκειται για τον 40χρονο Χρήστο Λιάππη, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 831 γραμμάρια χασίς, μία κυνηγετική καραμπίνα, ένα πιστόλι με γεμιστήρα και έξι φυσίγγια, 8.500 ευρώ, 320 δολάρια ΗΠΑ και 27 χρυσές λίρες Αγγλίας, που κατασχέθηκαν ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

    Η 19χρονη Ρουμάνα Κριστίνα Μουντεάνου η οποία έμενε μαζί με τον 40χρονο, κατά την έφοδο των αστυνομικών πέταξε στην λεκάνη της τουαλέτας ένα μικρόδεμα κοκαΐνης βάρους 2,2 γραμμαρίων.

    Στη συνέχεια, έγινε έρευνα και στο σπίτι του 38χρονου αδερφού του Λιάππη, Ιωάννη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8,7 γραμμάρια κοκαίνης, 101,3 γραμμάρια χασίς, 52 φυσίγγια, δύο κυνηγετικές καραμπίνες, τρία αρχαία κεραμικά αγγεία, δέκα φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα, δύο ζυγαριές ακριβείας και 1.200 ευρώ.

    Ο Ιωάννης Λιάππης παρέδωσε επίσης στους αστυνομικούς πέντε δέματα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 126,3 γραμμαρίων και 497 φυσίγγια τα οποία έκρυβε σε αποθήκη του. Τα δύο αδέρφια με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [08] Ερευνες για το τροχαίο στις Σέρρες

    3/3/2002 12:08:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ευθύνες στο Βούλγαρο οδηγό φορτηγού Kosta Shterev 28 χρόνων, επιρρίπτει -σε πρώτη φάση- η τροχαία Σερρών, ο οποίος συγκρούστηκε με τη νταλίκα του στο τραγικό λεωφορείο χθες στον εθνικό δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης. Οδηγός του πούλμαν ήταν ο 51χρονος Αθανάσιος Καραπέτσος,ο οποίος νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου Σερρών. Στο τροχαίο σκοτώθηκε ο 30χρονος αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Γκαράκης, ο οποίος υπέστη συντριπτικά κρανιοεγκεφαλικά κατάγματα και κηδεύεται σήμερα στην Κατερίνη. Η Τροχαία Σερρών εξακολουθεί τη διενέργεια αυτοψίας για τα ακριβή αίτια του χθεσινού τροχαίου δυστυχήματος.

    Στην εντατική διακομίστηκαν εξάλλου κι άλλα τρία άτομα επιβάτες του λεωφορείου και η κατάσταση η υγείας τους ήταν κρίσιμη. Είναι οι Σιδέρης Διατσίνης 69 χρόνων, Σωτήρης Βλαστός 45 χρόνων και Αγγελική Κούκη 38 χρόνων. Ολοι τους υποβλήθηκαν σε αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις.

    Στο νοσοκομείο των Σερρών, διακομίστηκαν 25 άτομα, ενώ σε 14 δόθηκε εξιτήριο, αφού υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων και ακτινογραφιών και αναχώρησαν για τα σπίτια τους.

    Το τροχαίο έγινε όταν ο οδηγός του λεωφορείου Αθανάσιος Καραπέτσος που κινείτο προς τις Σέρρες επιχείρησε να προσπεράσει προπορευόμενη νταλίκα που οδηγούσε ο Βούλγαρος Goryan Milev 42 χρόνων και μετέφερε μάρμαρα. Το λεωφορείο χτύπησε πάνω στη νταλίκα με το αριστερό του μέρος και βρέθηκε έξω από το δρόμο. Πάνω του έπεσε άλλο φορτηγό με οδηγό τον Βούλγαρο Kosta Shterev 28 χρόνων από τη Θεσσαλονίκη.

    Η πρόσκρουση ήταν σφοδρότατη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί επί τόπου ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Γκαράκης και να τραυματιστούν βαριά ή ελαφρά όλοι οι επιβάτες του λεωφορείου.

    Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, πυροσβέστες, αστυνομικοί και ιδιώτες χρειάστηκαν μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να κόψουν τις λαμαρίνες του λεωφορείου και να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες τους οποίους μετέφεραν στο νοσοκομείο των Σερρών.

    Ο νεκρός και οι τραυματίες όλοι τους φιλόλογοι και θεολόγοι είχαν αναχωρήσει από την Κατερίνη για να επισκεφθούν μοναστήρια κι αξιοθέατα των Σερρών.

    Ο οδηγός του φορτηγού Kosta Shterev 28 χρόνων θα παραπεμφθεί σήμερα στον εισαγγελέα Σερρών.

    Στο νοσοκομείο της πόλης παρέμειναν για νοσηλεία ο Σωτήριος Τσιρέλης 65 χρόνων, η σύζυγός Δέσποινα 64 χρόνων, η Πολυξένη Διατσίνη 70 χρόνων, η Κλημεντίνη Χατζάνη 22 χρόνων, η μητέρα της Μαρία 59 χρόνων, η Ελένη Τσιλίνη 70 χρόνων, ο Ιωάννης Πατσαρίκας 64 χρόνων, η σύζυγός του Φωτεινή 52 χρόνων, ο Αβραάμ Σαλασίδης 44 χρόνων, η Ελπίδα Τζουτζέλη 44 χρόνων, ο Γιώργος Μπαμπάρκας 37 χρόνων, η Αγγελική Κούκη 38 χρόνων, η Αικατερίνη Καϊνου 44 χρόνων,η Ολυμπία Γκρεμούλα 44 χρόνων, ο Απόστολος Χρήστου 46 χρόνων, ο Απόστολος Αναστασίου 13 χρόνων, ο Αθανάσιος Γκάτζιος 57 χρόνων, η Αννα Βασιλειάδου 46 χρόνων,η Σοφία Ουζουνίδου 64 χρόνων, η Μαγδαληνή Πεσερίδου 41 χρόνω, η Αθηνά Κεσαρλή 66 χρόνων, η Αικατερίνη Σταθούλη 52 χρόνων, η Αιμιλία Πετλίδου-Ζαχαριάδου 38 χρόνων,η Μαρία Πλασταρα 45 χρόνων και η Βασιλική Τυρολόγου 46 χρόνων.

    Ολοι οι τραυματίες κατάγονται από χωριά της Πιερίας και την Κατερίνη.

    [09] Στις φλόγες το ''Μιλένιουμ Εξπρές''

    3/3/2002 12:07:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε χθες στο μηχανοστάσιο του οχηματαγωγού πλοίου "Μιλένιουμ Εξπρές" βόρεια των Στροφάδων, στο Ιόνιο. Η πυρκαγιά έχει ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις και έχει επεκταθεί και στους χώρους ενδιαίτησης του πλοίου.

    Σημειώνεται ότι στις δεξαμενές του πλοίου υπάρχει μεγάλη ποσότητα καυσίμων και λιπαντικών. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς παίρνουν μέρος ένα πυροσβεστικό πλοίο και ένα ρυμουλκό.

    [10] Σε Β' γύρο εκλογών οι δικηγορικοί σύλλογοι

    3/3/2002 7:19:00 μμ

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών άρχισαν ήδη να καταφθάνουν τα πρώτα αποτελέσματα των επαναληπτικών δικηγορικών εκλογών, από Δικηγορικούς Συλλόγους εκτός Αθηνών, οι οποίοι έχουν λίγα εγγεγραμμένα μέλη. Επαναληπτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα και αύριο σε 13 Συλλόγους της χώρας, εκτός από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, στο Δικηγορικό Σύλλογο Σάμου εξελέγη ο Νεόφυτος Δανός και στο Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου Κρήτης εξελέγη ο Αγησίλαος Ταβλάς.

    Σκληρή μάχη για την προεδρία του συλλόγου στην Αθήνα, θα δώσουν ο νυν πρόεδρος Αντώνης Ρουπακιώτης και ο Δημήτρης Παξινός. Στη Θεσσαλονίκη θα αναμετρηθούν οι Ιωάννης Παπαδόπουλος και Δημήτρης Γαρούφας.

    Η μικρή διαφορά των 27 ψήφων, που έδωσε το προβάδισμα στον Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος πρόσκειται στο Συνασπισμό, έναντι του Δημήτρη Παξινού που κινείται στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, καταδεικνύει ότι η μάχη για την επικράτηση του τελικού νικητή αναμένεται να είναι σκληρη.

    Αναμένεται περίπου 16.342 δικηγόροι των Αθηνών να προσέλθουν στις κάλπες, σήμερα και αύριο, ενώ ο καλός καιρός της Αττικής συνέβαλε στο να προσέλθουν μόνο 850 δικηγόροι στις κάλπες μέχρι το μεσημέρι.

    Μετά τη δύση του ηλίου οι κάλπες θα σφραγιστούν και θα ανοίξουν πάλι αύριο Δευτέρα, για να συνεχιστούν οι εκλογές των δικηγόρων της Αθηνάς.

    Αύριο τα μεσάνυχτα περίπου, θα έχει πραγματοποιηθεί η καταμέτρηση των σταυρών που θα αναδείξουν το νέους προεδρους για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Στο μεταξύ, νέος πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών, του μεγαλυτέρου δικαστηρίου της χώρας εξελέγη ο Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, ενώ στη θέση του προέδρου του Εφετείου Αθηνών επανεξελέγη ο κ. Παπαδάκης.

    [11] Σε ύφεση πυρκαγιά στα Ιωάννινα

    3/3/2002 12:45:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην Κοινότητα Διστράτου του νομού Ιωαννίνων. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις. Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και δύο αεροσκάφη.

    [12] Πρόσκληση Σάρπινγκ προς Παπαντωνίου

    3/3/2002 1:31:00 μμ

    Στη Γερμανία θα μεταβεί αύριο το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου του κ. Rudolf Scharping. Ο Ελληνας θα έχει συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, ενώ θα έχει συνομιλία και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Λόρδο Robertson.

    Ειδικότερα:

    Το απόγευμα της Δευτέρας ο Υπουργός Αμυνας θα μιλήσει στη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής (D.G.AP), ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Λόρδος Robertson στο πλαίσιο της διάσκεψης του Ινστιτούτου ASPEN.

    Την Τρίτη το πρωί ο Υπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις αρχικά με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου, κ. Helmut Wieszorek και στη συνέχεια με την Πρόεδρο της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Dr. Sigrid Skarpelis-Sperk.

    Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Παπαντωνίου θα γίνει δεκτός από τον Γερμανό ομόλογό του κ. Rudolf Scharping, ενώ αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους Έλληνες δημοσιογράφους στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [13] Δύο μετάλλια για την Ελλάδα

    3/3/2002 5:03:00 μμ

    Πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι η 28χρονη Ροδίτισσα Νίκη Ξάνθου, καθώς στην έκτη και τελευταία της προσπάθειά στον τελικό του μήκους, "πέταξε" στα 6 μέτρα και 74 εκατοστά, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Βιέννης. Επίσης, το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 7 μέτρα 22 εκατοστά κατέκτησε η Γεωργία Κοκλώνη, στον τελικό των 60 μέτρων.

    Την δεύτερη θέση στο μήκος κατέκτησε η Ρωσίδα Λουντμίλα Γκαλκίνα με 6.68.. Ενώ, απόλυτα ικανοποιητική ήταν η εμφάνιση της Στέλλας Πιλάτου που με 6.57 κατέλαβε την πέμπτη θέση.

    [14] ''Επιβλήθηκε'' ο ΠΑΟΚ στον Ιωνικό

    3/3/2002 12:53:00 μμ

    Ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη που ήθελε απέναντι στον Ιωνικό, τον οποίο κέρδισε στην Τούμπα 2-0 για την 18η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς πήρε τη νίκη χάρη σε τέρματα του Γεωργιάδη στο 30' με πέναλτι (σε ανατροπή Γιασεμάκη από Στρακόσια) και του Καφέ στο 60' με δυνατό σουτ. Ετσι ο ΠΑΟΚ "έπιασε" στη 2η θέση τον Ολυμπιακό με 35 βαθμούς, ο οποίος όμως έχει έναν αγώνα λιγότερο.

    Σήμερα στις 7 το απόγευμα θα διεξαχθεί το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ.

    [15] Μπάσκετ: Ολυμπιακός-Ηρακλής 78-61

    Πηγή: ΑΠΕ 3/3/2002 7:17:00 μμ

    Προβάδισμα όσον αφορά την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην κανονική περίοδο πήρε ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Σλόμπονταν Σούμποτιτς, επικράτησε 78-61 (ημ. 34-25) του Ηρακλή σε αγώνα για την 19η ημέρα της Α1 και τον "έπιασε" στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 32 βαθμούς. Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη φετινή νίκη του Ολυμπιακού επί του "γηραιού", αφού οι Πειραιώτες είχαν περάσει νικηφόρα και από το Ιβανόφειο (91-76), κάτι που τους δίνει προβάδισμα εφόσον τερματίσουν στην ίδια θέση.

    [16] Ελληνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελβετία

    3/3/2002 6:07:00 μμ

    Το Γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Γενεύη οργανώνει, για πρώτη φορά, δεκαπενθήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, από 25 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου, με σκοπό την προώθηση της εικόνας της χώρας μας στο ελβετικό, αλλά και στο διεθνές κοινό της γαλλόφωνης Ελβετίας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις εκδηλώσεις πολιτιστικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος (για το βυζαντινό κόσμημα, το ελληνικό κρασί και την ιατρική) με άξονα πάντα, την αντίστοιχη παρουσία της Ελλάδας, τόσο την ιστορική όσο και τη σύγχρονη. Θα ακολουθήσουν άλλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και η παρουσίαση της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στην Αθήνα το 2004.

    Η παρουσίαση του παρελθόντος και η σύνδεση με το παρόν και το μέλλον

    Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στους χώρους κεντρικού ξενοδοχείου της Γενεύης και πλαισιώνονται από εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστική είναι η ανταπόκριση του ελβετικού και διεθνούς κοινού, καθώς στις μέχρι τώρα εκδηλώσεις η προσέλευση ξεπέρασε τα 400 άτομα κάθε φορά.

    Όπως επισήμανε η γενική πρόξενος στη Γενεύη, Αικατερίνη Λούπα, η οποία ανέλαβε την οργάνωση των εκδηλώσεων, προχώρησε στην πρωτοβουλία αυτή μετά τη διαπίστωση της περιορισμένης, σχετικά, επαφής του ελβετικού κοινού με τη σύγχρονη Ελλάδα, σε αντίθεση με την και λόγω των παραδοσιακών φιλελληνικών αισθημάτων στη Γενεύη καλή γνώση που έχει για θέματα της αρχαίας Ελλάδας, της ιστορίας και του πολιτισμού της.

    Με τις εκδηλώσεις αυτές επιχειρείται η παρουσίαση του παρελθόντος και η σύνδεση με το παρόν και το μέλλον, ώστε να διαφαίνεται η συνέχεια, η διαχρονικότητα και η σημαίνουσα θέση του ελληνικού πολιτισμού.

    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, με την παρουσίαση του βυζαντινού κοσμήματος από την Αιμιλία Γερουλάνου, αρχαιολόγο, ειδική στη βυζαντινή τέχνη και μέλος του ΔΣ του Μουσείου Μπενάκη.

    Η κ. Γερουλάνου μίλησε για την ιστορία του βυζαντινού κοσμήματος μέσα στο ιστορικό πλαίσιο και την αισθητική του βυζαντινού πολιτισμού.

    Με την προβολή πλούσιου εικονογραφικού υλικού καταδείχτηκε η συνέχεια του βυζαντινού πολιτισμού με τον προγενέστερο αρχαιοελληνικό και γενικότερα η επίδρασή του στον ευρωπαϊκό πολιτισμό μέχρι σήμερα.

    Η δεύτερη εκδήλωση, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, αφορούσε την ιστορία του ελληνικού κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Ομιλητής ήταν ο Νίκος Μάνεσης, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Οίνου που εδρεύει στη Γενεύη, συγγραφέας βιβλίων για το ελληνικό κρατί και συνεργάτης Ελλήνων οινοπαραγωγών.

    Ο κ. Μάνεσης έκανε μια αναδρομή στην ιστορία παραγωγής του ελληνικού κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή πραγματικότητα, τονίζοντας ότι οι Ελληνες παραγωγοί διαθέτουν στη διεθνή αγορά κρασιά υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με την παράδοση και τα πλεονεκτήματα της κλιματολογικής και γεωλογικής θέσης της Ελλάδας. Στη συνέχεια μίλησαν οι εκπρόσωποι τεσσάρων σημαντικών ελληνικών εταιριών παραγωγής κρασιού.

    Συγκεκριμένα, μίλησαν ο κ. Μ. Μπουτάρης και εκπρόσωποι των εταιριών παραγωγής κρασιού "Λαζαρίδη", "Γαία" και "Γεροβασιλείου". Ακολούθησε στο χώρο του ξενοδοχείου δοκιμασία των κρασιών που είχαν παρουσιαστεί. Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση ιατρικού ενδιαφέροντος, ομιλητής ήταν ο διεθνούς φήμης καθηγητής Γενετικής Στέλιος Αντωναράκης, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιου της Γενεύης και στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Γενετικής στη Γενεύη και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Γενετικής.

    Ο κ. Αντωναράκης μίλησε με θέμα "Το αλφάβητο της ζωής: ο ανθρώπινος γονότυπος και οι ασθένειες". Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής κ. Αντωναράκης ανακάλυψε θεραπεία της εκ γενετής κώφωσης. Προηγήθηκε διάλεξη του καθηγητή της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, Βίνσεντ Μπάρας, με τίτλο "Το αλφάβητο των ασθενειών της ιατρικής στην αρχαία Ελλάδα".

    Σε όλες τις εκδηλώσεις ακολούθησε δεξίωση στο χώρο του ξενοδοχείου με την προσφορά ελληνικών γεύσεων.

    [17] Καβάλα: Συμμετοχή σε διεθνή έκθεση τροφίμων

    Πηγή: ΑΠΕ 3/3/2002 3:54:00 μμ

    Το Επιμελητήριο Καβάλας θα συμμετάσχει με περίπτερο τοπικών προϊόντων στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων &amp; Ποτών "Alimentaria 2002", που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη από αύριο έως και τις 8 Μαρτίου. Η "Alimentaria" είναι μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις του κλάδου στον κόσμο. Πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και είναι ανοικτή μόνο για εμπορικούς επισκέπτες.

    Στατιστικά στοιχεία από την προηγούμενη διοργάνωση επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή 3.200 επιχειρήσεων από 51 χώρες και το σύνολο των επισκεπτών ανερχόταν στους 110.000.

    Τα εκθέματα που προβάλλονται περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά, επεξεργασμένα αγροτικά προϊόντα, ιχθυηρά, κονσέρβες, προϊόντα κρέατος, είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, χυμοί φρούτων, κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά.

    Το περίπτερο του Επιμελητηρίου θα βρίσκεται στην αίθουσα με τις διεθνείς συμμετοχές μαζί με το ελληνικό περίπτερο του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ).

    Η προώθηση των καβαλιώτικων προϊόντων θα συνοδεύεται και από αντίστοιχη προβολή της τουριστικής και οικονομικής εικόνας του Νομού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 March 2002 - 19:00:10 UTC