Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    [01] Εκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Πηγή: ΑΠΕ 4/3/2002 11:35:00 μμ

    Σεβαστά είναι σε γενικές γραμμές, από την ελληνική κυβέρνηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σε ορισμένους τομείς, όμως, παρατηρήθηκαν προβλήματα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε μεμονομένα περιστατικά όπως ο θάνατος του τσιγγάνου Μαρίνου Χριστόπουλου τον περασμένο Οκτώβριο από αστυνομικό. Οπως σημειώνεται στην έκθεση η αποφυλάκιση του κατηγορουμένου αστυνομικού πέντε μερες μετά τη σύλληψη του, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην κοινότητα των τσιγγάνων.

    Η έκθεση αναφέρει επίσης μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής βίας και επικαλείται σχετικές καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για βιαιοπραγίες των ελληνικών Αρχών εις βάρος Αλβανών μεταναστών και μελών μειονοτήτων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να ιδρύσει Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για τον έλεγχο των όποιων παρατυπιών ή καταχρήσεων παρουσιάζονται από μέλη των αστυνομικών Αρχών.

    Θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα

    Σημειώνεται επίσης, ότι οι συνθήκες σε μερικές φυλακές παρέμειναν άσχημες λόγω του συνωστισμού κρατουμένων και των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων.

    Για τις θρησκευτικές ελευθερίες τονίζεται ότι σε γενικές γραμμές αυτές γίνονται σεβαστές, παρότι μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων έχουν καταγγείλει εις βάρος τους διακρίσεις. Σημειώνεται πάντως ότι 287 τζαμιά λειτουργούν ελεύθερα στη Θράκη ενώ υπάρχουν επίσης αρκετά στη Ρόδο και την Κω.

    Στο κεφάλαιο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα αναφέρονται και οι αποστάσεις, που πήρε η κυβέρνηση από την δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τον περασμένο Μάρτιο, με την οποία επέρριψε στους Εβραίους την ευθύνη για την απόφαση της κυβέρνησης να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις αστυνομικές ταυτότητες. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η μη αναγραφή του θρησκεύματος προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις και μια σε βάθος συζήτηση για τον ρόλο της Εκκλησίας στην κοινωνία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

    Μειονοτητες στην Ελλάδα

    Αφού αναφέρεται ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα μόνο μουσουλμανική μειονότητα, όπως αυτή προβλέπεται από τη συνθήκη της Λωζάννης, προστίθεται ότι σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτών αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Τσιγγάνοι, Αρβανίτες και Μακεδόνες ή Σλαβομακεδόνες, χωρίς το κράτος να τους αναγνωρίζει ως μειονότητες.

    Οι περισσότεροι πάντως φέρονται να μην αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και να λειτουργούν ενσωματωμένοι στην ελληνική κοινωνία. Σημειώνεται επίσης ότι χιλιάδες άνθρωποι από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Τουρκία και το Ιράν εισέρχονται στην χώρα μας παράνομα κάθε χρόνο. Πάντως, ένα πολύ μικρό ποσοστό εξ αυτών καταθέτει αίτηση για άσυλο καθώς, όπως υποστηρίζεται, η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές δεν δίνει προτεραιότητα στο δικαίωμα της παροχής ασύλου σε πρόσφυγες

    Αυξηση στο εμπόριο γυναικών

    Σε ό,τι αφορά την πορνεία τονίζεται ότι στην Ελλάδα είναι νόμιμη. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι αν και ο αριθμός των Ελληνίδων που εισέρχονται στο επάγγελμα μειώνεται, τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των γυναικών που εκδίδονται στην Ελλάδα και προέρχονται από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ενώ οι Ελληνίδες πόρνες υπολογίζονται σε χίλιες, οι ξένες που εργάζονται παράνομα στη χώρα ξεπερνούν τις είκοσι χιλιάδες. Στο ίδιο πλαίσιο επισημαίνεται η αλματώδης αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο γυναικών, καθώς υπολογίζονται σε 40 περίπου χιλιάδες οι κοπέλες και γυναίκες -ηλικίας από 12 έως 25-που διακινούνται σε ετήσια βάση. Σημειώνεται μάλιστα ότι σε ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών αποκαλύφθηκε η συμμετοχή μελών των ελληνικών διωκτικών Αρχών σε κυκλώματα πορνείας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 March 2002 - 21:54:53 UTC