Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκουπίδια:Αναζητείται λύση
  • [02] Καταστροφική πυρκαγιά στη Πλάκα
  • [03] Αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη δραπέτη
  • [04] Μ. Ανατολή: Βία δίχως τέλος
  • [05] Εκλογές στη Ζιμπάμπουε

    [01] Σκουπίδια:Αναζητείται λύση

    9/3/2002 10:26:00 πμ

    Παρέμβαση της δικαιοσύνης και αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκάλεσε η συνεχιζόμενη απεργία των συμβασιούχων υπαλλήλων του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας. Περισσότεροι από 8 τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται ήδη στους δρόμους προκαλώντας τεράστια προβλήματα και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο Δήμος Αθηναίων συγκαλεί στη μία το μεσημέρι εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα.

    Κόντρα Σκανδαλίδη-Αβραμόπουλου

    Χθες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες της δημοτικής αρχής ή των συμβασιούχων για τη συνέχιση της απεργίας, που έχει κριθεί παράνομη και καταχρηστική, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, με δηλώσεις του κάλεσε προσωπικά τον κ. Αβραμόπουλο να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων της πόλης του και να πράξει ότι απαιτείται.

    Ειδικότερα, ο κ. Σκανδαλίδης επέρριψε ευθύνες στον κ. Αβραμόπουλο για την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι αν και ο τομέας καθαριότητας του Δήμου απαρτίζεται στη συντριπτική του πλειοψηφία από μονίμους υπαλλήλους που δεν απεργούν, ωστόσο δεν λειτουργεί αυτές τις ημέρες.

    Σ΄ό,τι αφορά τα αιτήματα των απεργών συμβασιούχων, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα η μονιμοποίηση. ενώ για την καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι αυτή είναι υποχρέωση του ίδιου του Δήμου ο οποίος υπογράφει τις συμβάσεις και καταβάλλει τους μισθούς.

    Νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος είχε επιρρίψει τις ευθύνες στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αδυναμία του αρμόδιου υπουργείου, να διαχειριστεί την κρίση.

    [02] Καταστροφική πυρκαγιά στη Πλάκα

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 10:58:00 πμ

    Εσβησε στις 9.30 το πρωί η μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει δυο ώρες νωρίτερα σε μεγάλο διατηρητέο κτίριο συνολικής έκτασης περίπου 900 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Μνησικλέους, Λυσίου, Θρασυβούλου και Ερωτοκρίτου, στην Πλάκα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξεκίνησε απο το τζάκι του Συλλόγου Πλατάνων Κυνουρίας, το οποίο άναψε ένα μέλος του συλλόγου, ο Ιωάννης Κούκλης του Αντωνίου.

    Η φωτιά μεταδόθηκε γρήγορα στο κτίριο με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα γραφεία του Συλλόγου Πλατάνων, τα γραφεία του Συλλόγου Συνοικία των Θεών και να πάθουν σοβαρές ζημιές οι ταβέρνες ''Αλέξανδρος'' και ''Εντεν'' που στεγάζονται στον ίδιο χώρο. Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος 40 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 7 άνδρες της ΕΜΑΚ.

    [03] Αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη δραπέτη

    9/3/2002 11:32:00 πμ

    Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν 50 πάνοπλοι αστυνομικοί πραγματοποιήθηκε στις 6 και 20 το πρωί από δυνάμεις της Ασφάλειας και δυνάμεων της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας, στα νεόκτιστα Ασπροπύργου, για τη σύλληψη του 28χρονου Αλβανού τσιγγάνου Φατμίρ Καλέμι, ο οποίος δραπέτευσε την περασμένη εβδομάδα από το Εφετείο Αθηνών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρία άτομα και τους οδήγησαν στην Ασφάλεια χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί εάν μεταξύ αυτών είναι και ο καταζητούμενος κακοποιός.

    [04] Μ. Ανατολή: Βία δίχως τέλος

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/3/2002 10:53:00 πμ

    Ανεξέλενγκτη είναι πλέον η βία στη Μέση Ανατολή. Το τελευταίο 24ωρο, 44 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης και οι παλαιστίνιοι εξτρεμιστές τις αιματηρές επιθέσεις. Τα ξημερώματα Ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με τέσσερις πυραύλους κτίρια της Παλαιστινιακής Αρχής στη Νάμπλους, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε περισσότερους από 400 Παλαιστίνιους, στον καταυλισμό προσφύγων Τουλκάρεμ στη Δυτική Οχθη.

    Στο μεταξύ, οι αραβικές χώρες απηύθυναν χθες έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη, τον Ερυθρό Σταυρό και τη διεθνή κοινότητα για τον άμεσο τερματισμό ''της ισραηλινής επιθετικότητας'' εναντίον των Παλαιστινίων, έπειτα από μία ημέρα αιματηρών συγκρούσεων που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 46 ανθρώπων.

    Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Αμπντάλα μπεν Αμπντέλ Αζίζ θα παρουσιάσει ''όλες τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία'' της σαουδαραβικής πρωτοβουλίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή ''κατά την αραβική σύνοδο κορυφής στη Βηρυτό'' στις 27-28 Μαρτίου.

    Τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, χωρίς να προηγηθεί κατάπαυση του πυρός, πρότεινε ο Αριέλ Σαρόν.

    Την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ ζήτησε ο Γιάσερ Αραφάτ, ενώ η Ουάσιγκτον στέλνει και πάλι στην περιοχή, τον αμερικανό απεσταλμένο Αντονι Ζίνι.

    [05] Εκλογές στη Ζιμπάμπουε

    9/3/2002 11:37:00 πμ

    Μετά από μακρά προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από αιματηρά επεισόδια οι ψηφοφόροι της Ζιμπάμπουε καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας μεταξύ του νυν προέδρου, Ρόμπερτ Μουγκάμπε και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι. Οι εκλογές αυτές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση στην πολιτική καριέρα του 78χρονου Μουγκάμπε, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 22 χρόνια.

    Εκλκογές βίας

    Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές από τον ηγέτη του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC) ο Μουγκάμπε χρησιμοποίησε τις ειδικές εξουσίες που έχει για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο μέχρι και την τελευταία στιγμή και πέρασε κατασταλτικούς νόμους προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή του.

    Από την αρχή του έτους τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια, εκατοντάδες άλλοι δέχτηκαν επιθέσεις, βασανίστηκαν ή απήχθηκαν, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αστυνομικές αρχές της χώρας από την πλευρά τους κάνουν λόγο για 16 νεκρούς.

    Παράλληλα, εκδόθηκε ένα διάταγμα για τη δημόσια ασφάλεια με το οποίο απαγορεύτηκαν οι πολιτικές συγκεντρώσεις χωρίς προηγούμενη άδεια της αστυνομίας. Με το νόμο αυτό ματαιώθηκαν πολλές συγκεντρώσεις του MDC.

    Τροποποίηση εκλογικού νόμου

    Ο Μουγκάμπε επέβαλε επίσης με διάταγμα μια τροποποίηση στον εκλογικό νόμο, αψηφώντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που τον είχε κρίνει παράνομο. Την Παρασκευή προχώρησε σε νέες τροποποιήσεις του νόμου αυτό ενισχύοντας τις υπόνοιες για πιθανή εκλογική νοθεία. Με το νόμο αυτό μόνο οι 22.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έχει ορίσει η κυβέρνηση να επιβλέψουν τις εκλογές έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν νοθεία.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 5,6 εκατομμύρια κάτοικοι της Ζιμπάμπουε. Από αυτούς που διαμένουν στο εξωτερικό μόνο οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί μπορούν να μετέχουν στις εκλογές.

    Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής και τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τις 12 ή 13 Μαρτίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 March 2002 - 9:54:31 UTC