Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαρταετοί και κούλουμα σε όλη τη χώρα!
  • [02] Καμία διάκριση στους κόλπους της ΕΕ
  • [03] Στο Ισραήλ ο Τσέινι για επίτευξη εκεχειρίας
  • [04] Πολύνεκρο δυστύχημα στη Γαλλία

    [01] Χαρταετοί και κούλουμα σε όλη τη χώρα!

    18/3/2002 10:18:00 πμ

    Αρχή της Σαρακοστής σήμερα και τέλος των Αποκριών, γιορτάζονται τα κούλουμα σε όλη τη χώρα, με σχετικά καλό καιρό. Οι περισσότεροι δήμοι και σύλλογοι διοργανώνουν εκδηλώσεις με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, το προσφιλές -για μικρούς και μεγάλους- έθιμο της Καθαρής Δευτέρας, που θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

    Με προσοχή το πέταγμα του χαρταετού

    Η ΔΕΗ συνιστά την αποφυγή του πετάγματος του χαρταετού κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Σε περίπτωση που ακουμπήσει πάνω τους ή μπλέξει, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θανατηφόρας ηλεκτροπληξίας. Αν τυχόν μπλεχτεί ο χαρταετός στα σύρματα, τότε μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον με το σπάγκο ή με τη βοήθεια άλλων αντικειμένων. Επίσης, μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή στύλους της ΔΕΗ ούτε σε άλλα μέρη που είναι κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα.

    Το καλύτερο είναι να ειδοποιήσετε τη ΔΕΗ καλώντας τον τετραψήφιο αριθμό κλήσης βλαβών της περιοχής σας ή το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Έτσι, αποφεύγετε την έκθεσή σας σε κίνδυνο αλλά και την πιθανή πρόκληση διακοπής στην ηλεκτροδότηση της περιοχής.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την επιστροφή

    Οι λαϊκές αγορές, τα ιχθυοπωλεία και η Βαρβάκειος Αγορά της Αθήνας θα λειτουργήσουν μέχρι τις 12:00, ενώ ανοιχτοί θα είναι και οι φούρνοι. Τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά.

    Έκτακτα μέτρα προγραμματίζει η τροχαία για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκδρομέων του τριημέρου. Από τις 13:00 έως τις 22:00 θα δοθεί μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας έως το Δαφνί, ενώ έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στους οδικούς κόμβους Δαφνίου, Διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Μαγούλας.

    Ανάλογες παρεμβάσεις προβλέπονται και στον κόμβο της Νέας Κηφισιάς, καθώς και στις γέφυρες Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου, στην Αθηνών-Λαμίας.

    Ωστόσο, η έξοδος για το τριήμερο της αποκριάς δεν ήταν αναίμακτη. Από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι αυτη την ώρα 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 149 τραυματίστηκαν σε 141 τροχαία δυστυχήματα.

    Επιτρέπεται ο απόπλους από τα λιμάνια

    Κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τον Πειραιά αλλά και από τη Ραφήνα, όπου χθες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν είχε απαγορευθεί ο απόπλους προς την Ανδρο, Τήνο, Μύκονο.

    Με τη βελτίωση του καιρού απέπλευσαν τις πρώτες πρωινές ώρες από τη Μυτιλήνη τα επιβατηγά-οχηματαγωγά ''Δημητρούλα'' και ''Θεόφιλος'' για Χίο και Πειραιά και από τη Σαμοθράκη το πλοίο ''Σάος ΙΙ'' για Μύρινα, Αγιο Ευστράτιο και Λαύριο.

    [02] Καμία διάκριση στους κόλπους της ΕΕ

    18/3/2002 10:32:00 πμ

    Η Ελλάδα επιθυμεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση υπό τον όρο ότι δεν θα θίγεται η αυτονομία της Ένωσης και δεν θα υπάρχουν διακρίσεις κατά κρατών-μελών ή υποψηφίων κρατών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο θα επισκεφθεί αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο των τακτικών ενημερωτικών επαφών τους, και αναμένεται να αναφερθεί στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Βαρκελώνη. Το απόγευμα της ίδια ημέρας ο κ. Σημίτης θα μετάσχει στη συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της συνθήκης της Νίκαιας.

    [03] Στο Ισραήλ ο Τσέινι για επίτευξη εκεχειρίας

    18/3/2002 11:03:00 πμ

    Στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα, ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο περιοδείας του για την πάταξη της τρομοκρατίας, ενώ το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η τριμερής επιτροπή ασφαλείας για να εξετάσει πως θα προωθηθούν μία εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους και η εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων ασφαλείας. Αυτό έκαναν γνωστό σήμερα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο στον ραδιοφωνικό σταθμό "Η Φωνή της Παλαιστίνης", έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον Αμερικανό απεσταλμένο Αντονι Ζίνι για σύγκληση της επιτροπής ασφαλείας. Εντούτοις, τονίζει ο ίδιος, η σύγκληση της επιτροπής ασφαλείας θα εξαρτηθεί από την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από περιοχές που ελέγχει η παλαιστινιακή Αρχή.

    Ο Αμπεντ Ράμπο δήλωσε πως κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας συμφωνήθηκε να απομακρύνει το Ισραήλ τα άρματα μάχης του από περιοχές όπως η Βηθλεέμ και τμήματα της Λωρίδας της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε πως ο Ζίνι επιθυμεί η επιτροπή ασφαλείας, στην οποία προεδρεύουν οι ΗΠΑ, να συγκληθεί παρουσία του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντίκ Τσέινι, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους, και μέλη -Παλαιστινίους και Ισραηλινούς- της επιτροπής ασφαλείας.

    Συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων

    Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ

    Σε μια πρώτη προσπάθεια, για αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, συναντήθηκαν χθες βράδυ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Μάλιστα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, δεν απέκλεισε την πιθανή κήρυξη εκεχειρίας τις προσεχείς 48 ώρες.

    Πάντως οι χθεσινές πρώτες συναντήσεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, διαταράχθηκαν από νέες αιματηρές επιθέσεις Παλαιστινίων, γεγονός που έκανε τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ να δηλώσει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν πρόκειται να αποσυρθούν από τις αυτόνομες παλαιστινιακές ζώνες, αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις από την παλαιστινιακή αρχή, για τερματισμό των αντιισραηλινών επιθέσεων.

    Δικαστική απαγόρευση καταστροφής παλαστινιακών κτηρίων

    Το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε σήμερα την προσωρινή παύση της καταστροφής 16 παλαιστινιακών κτηρίων από τον ισραηλινό στρατό στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, αφού αυτή θα ήταν νόμιμη μόνο στην περίπτωση που διακυβεύονταν τα "ζωτικά συμφέροντα" του Ισραήλ. Η απόφαση ελήφθη μετά σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο Αραβας βουλευτής Μοχάμεντ Μπαρακεχ.

    Ο στρατός ισχυρίσθηκε πως σχεδιάζει να κατεδαφίσει τα κτήρια επειδή τα χρησιμοποιούν ως καταφύγιο Παλαιστίνιοι μαχητές όταν πραγματοποιούν επιθέσεις ενάντια σε στρατιωτικές μονάδες.

    Συλλήψεις Παλαιστινίων

    Επτά Παλαιστίνιοι που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη χθες τη νύχτα σε πέντε επιδρομές του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας. Επίσης, καταδρομείς διείσδυσαν στο χωριό Τζντειντεχ, κοντά στην πόλη Τζενίν της βόρειας Δυτικής Οχθης, εντός της υπό παλαιστινιακή διοίκηση ζώνης, και συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους που θεωρούνται μέλη του ισλαμικού κινήματος "Χαμάς".

    [04] Πολύνεκρο δυστύχημα στη Γαλλία

    18/3/2002 11:32:00 πμ

    Στην ανατολική Γαλλία, 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν, 3 από αυτούς σοβαρά, όταν ιταλική νταλίκα συγκρούστηκε τα ξημερώματα με ολλανδικό λεωφορείο που μετέφερε 61 άτομα κοντά στην πόλη Μετζ. Οι έξι από τους νεκρούς είναι Ολλανδοί.

    Το αυτοκίνητο, που μετέφερε τους Ολλανδούς από θέρετρο χειμερινών σπορ ταξιδεύοντας στον άξονα με διεύθυνση προς τα βόρεια (Νανσί-Λουξεμβούργο), συγκρούσθηκε με το ιταλικό φορτηγό, το οποίο ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και ξέφυγε από την πορεία του, περνώντας από το προστατευτικό χώρισμα. Οι δύο Ιταλοί επιβαίνοντες έχασαν ακαριαία τη ζωή τους.

    Το λεωφορείο, εξαιτίας της σύγκρουσης, ανετράπη και βγήκε έξω από το οδόστρωμα. Οι πυροσβέστες αναγκάσθηκαν να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους επιβάτες.

    Ο επίτιμος πρόξενος της Ολλανδίας στο Στρασβούργο μεταβαίνει εσπευσμένως στο νοσοκομείο, για να επισκεφθεί τα θύματα της τραγωδίας. Οι τραυματίες φέρουν ως επί το πλείστον πολλαπλά κατάγματα και βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, πολλοί από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 March 2002 - 9:54:25 UTC