Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξαρση της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη
  • [02] Ισόπαλο το ντέρμπυ
  • [03] Βόλεϊ: Δεύτερος τελικά ο Ολυμπιακός
  • [04] Τσάμπιονς λιγκ-βόλεϊ: Τρίτος ο Ηρακλής
  • [05] Νέφη αιθυλενίου ενέπνεαν την Πυθία!

    [01] Εξαρση της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη

    24/3/2002 9:23:00 μμ

    Αλλεπάλληλες οι διπλωματικές προσπαθειες του Αμερικανού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή Αντονι Ζίνι, για κατάπαυση του πυρός στη παλαιστιανιακά εδάφη, γεγονός που θα κρίνει τη συμμετοχή του προέδρου Αραφάτ στη διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου στη Βηρυτό, στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστεί το σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο. Ωστόσο η αιματοχυσία στην περιοχή συνεχίζεται. Τελευταία θύματα της βίαιας αντιπαράθεσης των αντιμαχόμενων πλευρών είναι μια Ισραηλινή και δύο Παλαιστίνιοι.

    Αμετακίνητος ο Σαρόν - Περισσότερο αισιόδοξος ο Πέρες

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν επανέλαβε σήμερα κατηγορηματικά ότι εφόσον συνεχίζεται η βία δεν θα επιτραπεί στον Παλαιστίνιο πρόεδρο η έξοδος από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη όπου τελεί υπό περιορισμόν τους τρεις τελευταίους μήνες.

    Σε δηλώσεις του μετά την εβδομαδιαία σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ο Σαρόν τόνισε ότι αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Αραφάτ και του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, καθώς και η συμμετοχή του Παλαιστίνιου προέδρου στην αραβική διάσκεψη κορυφής της Βηρυτού, η οποία θα ασχοληθεί με το ειρηνευτικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας.

    Αντίθετα ο Σαρόν ενημέρωσε το σώμα ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τσέινι στο Ισραήλ μετέφερε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο την επιθυμία του να παραστεί ο ίδιος (ο Σαρόν) στην αραβική διάσκεψη για να εκθέσει τις απόψεις της κυβέρνησής του.

    Από την πλευρά του υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Μοχάμαντ Ντάχλαν δήλωσε στη Ραμάλα ότι ο Γιάσερ Αραφάτ θα προτιμούσε να μην παραστεί στη διάσκεψη της Βηρυτού, παρά να υποκύψει σε απαράδεκτες απαιτήσεις των Ισραηλινών για την επίτευξη εκεχειρίας.

    Ο Ντάχλαν διευκρίνισε ότι το Ισραήλ πιέζει τον Αραφάτ να αποδεχθεί τους όρους του, προκειμένου να τερματίσει τον τρίμηνο περιορισμό κινήσεων του Παλαιστίνιου προέδρου. ''Είναι πολύ σημαντικό να πάει ο πρόεδρος Αραφάτ στη διάσκεψη για να εκθέσει την παλαιστινιακή θέση'', είπε ο Ντάχλαν. ''Αν όμως πρόκειται το θέμα αυτό να γίνει δαμόκλεια σπάθη πάνω από το σβέρκο των Παλαιστινίων διαπραγματευτών για να αποδεχθούν τους ισραηλινούς όρους ασφαλείας, είναι πιθανό να θυσιάσει τη συμμετοχή του στη διάσκεψη'', πρόσθεσε.

    Προσθέτοντας ένα τόνο αισιοδοξίας στο βαρύ κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και Παλαίμαχος ηγέτης των Εργατικών Σιμόν Πέρες δήλωσε στο Πεκίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ότι υπάρχει ''μεγάλη πιθανότητα'' επίτευξης της πολυσυζητημένης εκεχειρίας ακόμα και εντός της ημέρας.

    ''Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη πιθανότητα και σήμερα ίσως είναι η αποφασιστική ημέρα λόγω της συνάντησης και ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία'', δήλωσε ο Πέρες κατά την άφιξή του στο Πεκίνο.

    Στη διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων ένας ακόμα Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στο φυλάκιο Κάρνι, μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές τα ισραηλινά άρματα μάχης που έχουν λάβει θέση στην περιοχή εμποδίζουν τα ασθενοφόρα να πλησιάσουν τη σορό του άτυχου Παλαιστίνιου, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή.

    Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός που τραυματίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στη Ραμάλα στη διάρκεια συγκρούσεων με Ισραηλινούς στρατιώτες υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα, ενώ εκρατείτο από τους Ισραηλινούς. Οπως έγινε γνωστό πρόκειται για τον 24χρονο Μπάσεμ Αμπου Τσαχάντα.

    Ο θάνατός του ανεβάζει σε 1.580 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν βρει βίαιο θάνατο από την έναρξη της Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000. Από τους νεκρούς οι 1.200 είναι Παλαιστίνιοι και οι 356 Ισραηλινοί.

    Ακατάλληλη η χρονική στιγμή για συνάντηση Τσέινι-Αραφατ λένε οι ΗΠΑ

    Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε σήμερα ότι μια συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι και του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφατ είναι μάλλον απίθανη αυτή τη χρονική στιγμή, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή αργότερα εφόσον ο Αραφατ καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    "Ο Τσέινι μπορεί να μεταβεί στην περιοχή αργότερα. Δεν είναι ανάγκη να γίνει αυτή τη στιγμή" δήλωσε ο Πάουελ στους δημοσιογράφους εντός του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One κι ενόσο κατευθύνονταν μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους στο Σαν Σαλβαδόρ, στο πλαίσιο της περιοδείας του προέδρου των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

    "Ο αντιπρόεδρος δήλωσε ότι θα εκτιμήσει τον Γιάσερ Αραφατ σύμφωνα με τη συμπεριφορά του...Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεί αρκετά. Συνεχίζει να υπάρχει η τρομοκρατία" τόνισε ο Πάουελ.

    [02] Ισόπαλο το ντέρμπυ

    24/3/2002 9:46:00 μμ

    Όπως και πέρσι έτσι και φέτος ο Παναθηναικός και ο Ολυμπιακός ήρθαν ισόπαλοι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Παναθηναικός ήταν αυτός που προηγήθηκε με τον Εμμανουέλ Ολιζαντέμπε, για να ισοφαρίσει ο Ολυμπιακός με πέναλτι του Τζόρτζεβιτς στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο αγώνας άργησε να ξεκινήσει λόγω επεισοδίων, τα οποία επαναλήφθηκαν με τη λήξη του αγώνα.

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας, είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

    Ηρακλής - ΟΦΗ 1-1,

    Αρης - Ακράτητος 0-1,

    Ξάνθη - Ιωνικός 1-0,

    Πανιώνιος - Αιγάλεω 0-0.

    [03] Βόλεϊ: Δεύτερος τελικά ο Ολυμπιακός

    24/3/2002 9:18:00 μμ

    Τον τίτλο, που τόσο πολύ ψάχνει τα τελευταία 10 χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ, στοίχισε στον Ολυμπιακό η απουσία του Μάριου Γκιούρδα. Ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων", ο οποίος τραυματίστηκε στο χθεσινό ημιτελικό, δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του στο σημερινό τελικό κόντρα στην ιταλική Ματσεράτα, με αποτέλεσμα οι πρωταθλητές Ελλάδος να γνωρίσουν την ήττα με 3-1, που τους υποχρέωσε να κατακτήσουν την -διόλου υποτιμητική- δεύτερη θέση στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση.

    Τα σετ: 25-18, 25-22, 27-29, 25-23.

    [04] Τσάμπιονς λιγκ-βόλεϊ: Τρίτος ο Ηρακλής

    24/3/2002 7:21:00 μμ

    Ο Ηρακλής έδειξε τις μεγάλες του δυνατότητες στο μικρό τελικό του φάιναλ φορ του τσάμπιονς λιγκ βόλεϊ, που διεξάγεται στο Οπόλε της Πολωνίας, νικώντας την ''οικοδέσποινα'' Μόστοσταλ με 3-2, κατακτώντας την τρίτη θέση. Τα σετ με πρώτη τη Μόστοσταλ: 27-25, 25-23, 22-25, 29-31, 10-15.

    [05] Νέφη αιθυλενίου ενέπνεαν την Πυθία!

    24/3/2002 8:00:00 μμ

    Απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν μέχρι τώρα τις μαρτυρίες του Πλούταρχου και άλλων αρχαίων συγγραφέων σχετικά με την ύπαρξη αναθυμιάσεων στο περιβόητο Μαντείο των Δελφών, στην εισπνοή των οποίων οι ιέρειες "όφειλαν" τους πολύτιμους χρησμούς τους, αποδεικνύουν πρόσφατες επιστημονικές έρευνες τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν σε άρθρο του επιστημονικού ένθετου των Times.

    Το βασικό συμπέρασμα τους είναι ότι το έδαφος της περιοχής των Δελφών αποτελείται από ελαιώδεις ασβεστόλιθους από τους οποίους διέρχονται δύο κρυφά ρήγματα, που συναντώνται ακριβώς στο χώρο του Μαντείου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα απελευθέρωσης αιθυλενίου, ενός πετροχημικού αερίου με γλυκιά οσμή, που παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν ως αναισθητικό και σε μικρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα ευφορίας.

    Μπαίνει τέλος σε μια πολύχρονη διαφωνία επί του ζητήματος

    Οι εν λόγω έρευνες διενεργήθηκαν από ομάδα επιστημόνων αποτελούμενη από τον Jelle Zeilinga de Boer, καθηγητή γεωλογίας στο πανεπιστήμιο του Wesleyan, τον John R. Hale, καθηγητή αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Louisville, τον Jeffrey Chanton, γεωχημικό στο πανεπιστήμιο της πολιτείας της Φλώριδας και τον Henry Spiller, τοξικολόγο και διευθυντή του Kentucky Regional Center.

    Οι Times αναφέρονται λεπτομερώς στο ιστορικό των σχετικών ερευνών, που κατέρριψαν τους ισχυρισμούς Γάλλων και Βρετανών αρχαιολόγων του 19ου και 20ου αιώνα, οι οποίοι σε ανασκαφές στο χώρο δεν είχαν ανακαλύψει τα ρήγματα και είχαν χαρακτηρίσει σαν ''μύθο, λάθος ή απάτη'' τις αναφορές του Πλούταρχου και άλλων συγγραφέων περί ύπαρξης αναθυμιάσεων στο Μαντείο.

    Αρκετές δεκαετίες αργότερα, το 1981, τα ρήγματα ανακάλυψε ο Δρ. de Boer, που είχε πάει στους Δελφούς για να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εκτίμηση για τη σταθερότητα της περιοχής, προκειμένου να κατασκευαστούν πυρηνικοί αντιδραστήρες.

    Για την ανακάλυψή του αυτή ενημέρωσε τον Δρ. Hale και αργότερα οι δύο επιστήμονες επισκέφθηκαν τους Δελφούς και με την άδεια των ελληνικών αρχών έλαβαν δείγματα από τον τραβερτίνη, τα οποία μελέτησαν με τη βοήθεια των Jeffrey Chanton και Henry Spiller, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα περί αναθυμιάσεων αιθυλενίου.

    Τελευταία, ο Δρ. Hale έχει διευρύνει τις έρευνές του και σε άλλους αρχαίους ελληνικούς ναούς, που πιστεύει ότι έχουν σκοπίμως κατασκευαστεί σε γεωλογικά ενεργείς περιοχές.

    Οι έρευνες δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Geology της Geological Society of America και παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ενώ θα συμπεριληφθούν επίσης στο τεύχος του Απριλίου του περιοδικού Clinical Toxicology.

    Το άρθρο των Times περιέχει αρκετές αναφορές στο ρόλο που διαδραμάτιζε το Μαντείο των Δελφών κατά την αρχαιότητα.

    Επισημαίνεται ότι ο πρώτος ναός κατασκευάστηκε στην περιοχή πριν το 1200 π.Χ. και ήταν αφιερωμένος αρχικά στη θεά Γαία και μετά τον 8ο αιώνα π.Χ. στον Απόλλωνα, το θεό των προφητειών. Οι Δελφοί θεωρούνταν από τους Ελληνες σαν ιερός τόπος και κέντρο της γης.

    Πριν διατυπώσουν τους χρησμούς, συχνά παραληρηματικά, οι ιέρειες, που απολάμβαναν ευρείας επιρροής, αποσύρονταν σε ένα υπόγειο κελί, όπου εισέπνεαν τις ιερές αναθυμιάσεις.

    Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, άρρενες ιερείς στη συνέχεια ερμήνευαν και κατέγραφαν τους χρησμούς, συχνά με διφορούμενο τρόπο. Ωστόσο άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ήταν οι ιέρειες που έδιναν απευθείας τους χρησμούς στους επισκέπτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 24 March 2002 - 21:54:47 UTC