Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων
  • [02] Διπλωματικός πυρετός για ειρήνη στη Μ. Ανατολή
  • [03] Ν. Κορέα: διαπραγματεύσεις ζητούν οι απεργοί
  • [04] Aθώα η Νιγηριανή που καταδικάστηκε σε θάνατο
  • [05] Οι γυναίκες θα τεκνοποιούν και μετά τα 50;

    [01] Επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων

    Πηγή: ΑΠΕ 25/3/2002 8:33:00 μμ

    Επίθεση με βόμβες μολότωφ στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, στην οδό Καλλιδρομίου έκαναν άγνωστοι νεαροί απόψε, λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Οι επιτιθέμενοι ήταν περίπου 15 άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και εκτόξευσαν περισσότερες από 10 βόμβες μολότωφ εναντίον του τμήματος.

    Από τις εκρήξεις και τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές στις τζαμαρίες και τον εξωτερικό χώρο του αστυνομικού τμήματος, ενώ έπιασαν φωτιά τρία περιπολικά και άλλα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο εκείνο. Αμέσως μετά οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν τρέχοντας προς τη Ζωοδόχο Πηγής, ενώ άρχισαν εκτεταμένες έρευνες από την αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [02] Διπλωματικός πυρετός για ειρήνη στη Μ. Ανατολή

    25/3/2002 3:58:00 μμ

    Οι Αραβες υπουργοί εξωτερικών άρχισαν ήδη στη Βηρυτό πυρετώδεις διαβουλεύσεις, λίγο πριν την έναρξη της αραβικής Διάσκεψης Κορυφής που θα εξετάσει το σαουδαραβικό σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σύμφωνα με το σχέδιο, που δόθηκε το μεσημέρι στη δημοσιότητα από τους Παλαιστινίους, προτείνεται στο Ισραήλ να αποχωρήσει από όλα τα εδάφη που κατέλαβε το 1967 με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων του με τις αραβικές χώρες.

    Σε εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί ο παλαιστίνιος ηγέτης πριν πάει στη Βηρυτό

    Ο Γιάσερ Αραφάτ πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε ιατρικές εξετάσεις στο Αμάν εφόσον το Ισραήλ του επιτρέψει την έξοδο από τη Ραμάλα, όπου βρίσκεται υπό περιορισμό από τις 3 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα στην Ιορδανία ο θεράπων γιατρός του Παλαιστίνιου ηγέτη δρ. Ασραφ αλ Κούρντι. ''Αν φύγει από τη Ραμάλα, πρέπει να έλθει πρώτα στο Αμάν για να υποβληθεί αμέσως σε εξετάσεις ρουτίνας'', τόνισε ο δρ. αλ Κούρντι, προσωπικός φίλος και γιατρός του 72χρονου Παλαιστίνιου προέδρου από τη δεκαετία του 80. Οι τελευταίες εξετάσεις ρουτίνας στις οποίες υποβλήθηκε ο Αραφάτ στο Αμάν έγιναν στις 10 Νοεμβρίου 2001. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε χειρουργηθεί στον εγκέφαλο τον Ιούνιο του 1992 για την αφαίρεση ενός αιματώματος που είχε σχηματιστεί μετά από αεροπορικό ατύχημα στη Λιβύη. Το 1999 ο δρ. αλ Κούρντι είχε αποφανθεί ότι ο Αραφάτ δεν πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον και είχε αποδώσει το ''τρέμουλο'' που παρουσιάζει σε ''νευρική υπερένταση''.

    Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ζίαντ Αμπού Ζίαντ, μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής επιφορτισμένο με το χαρτοφυλάκιο της Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δεν θα πάει στη διάσκεψη της Βηρυτού χωρίς ''διεθνείς εγγυήσεις''.

    ''Ο πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ δεν θα παραστεί στην αραβική Διάσκεψη Κορυφής χωρίς διεθνείς εγγυήσεις'' που θα αποτρέψουν το Ισραήλ να εμποδίσει την επιστροφή του, τόνισε ο παλαιστίνιος αξιωματούχος μιλώντας στον αιγυπτιακό κρατικό ραδιοσταθμό. Ο Ζίαντ τόνισε ότι ''αυτή την εγγύηση πρέπει να τη δώσει η Ουάσινγκτον, διότι το Ισραήλ εξαρτάται από την πολιτική της Ουάσινγκτον και την ακολουθεί, και εάν δεσμευτεί η Ουάσινγκτον, το Ισραήλ θα σεβαστεί αυτή τη δέσμευση''.

    Από την πλευρά του ο ισραηλινός ραδιοσταθμός μετέδωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θα αποφασίσει πριν από αύριο Τρίτη εάν θα επιτρέψει στον Αραφάτ να πάει στη Βηρυτό. Η καθυστέρηση αυτή στη λήψη της απόφασης οφείλεται σύμφωνα με την ίδια πηγή στο ότι αύριο αναμένεται να επιστρέψει από την επίσκεψή του στην Κίνα ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες. Η ισραηλινή κυβέρνηση εξαρτά τη συμμετοχή του Αραφάτ στη διάσκεψη της Βηρυτού από την επίτευξη εκεχειρίας, ενώ ο Σαρόν επανέλαβε χθες ότι ο Αραφάτ δεν έχει την άδεια να εγκαταλείψει τα παλαιστινιακά εδάφη εφόσον συνεχίζεται η βία. Σε περίπτωση συμφωνίας στο θέμα αυτό, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα εγκαταλείψει τη Ραμάλα με προορισμό το Αμάν με στρατιωτικό ελικόπτερο που θα του παραχωρήσει η Ιορδανία, όπως δήλωσαν επίσημες ιορδανικές πηγές.

    Βία στη βία, αντίποινα στα αντίποινα

    Σήμερα το πρωί, ένας 19χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια της εισβολής τους στο προσφυγικό στρατόπεδο της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σχεδόν την ίδια ώρα, στη Χεβρώνα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αντάλλασσαν πυρά χωρίς όμως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

    Χθες Κυριακή, συνολικά εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά, ενώ δύο ισραηλινοί μοτοσικλετιστές έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν σε ενέδρα παλαιστινίων ενόπλων.

    [03] Ν. Κορέα: διαπραγματεύσεις ζητούν οι απεργοί

    25/3/2002 12:59:00 μμ

    Το συνδικάτο των εργαζομένων στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της Νότιας Κορέας ζήτησε σήμερα να επαναληφθούν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση, μετά τη απόφαση της Σεούλ να απολύσει περισσότερους από 3.000 εργάτες. Η απόφαση αυτή του συνδικάτου ελήφθη λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της διεύθυνσης της κρατικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΚΕΡCO) να απολύσει χιλιάδες εργάτες που απεργούν εδώ και πέντε εβδομάδες. "Προτείνουμε στην κυβέρνηση να αρχίσει συνομιλίες μαζί μας για θέματα όπως η ελαχιστοποίηση των νομικών κυρώσεων σε εργάτες που απεργούν, τότε ίσως σταματήσουμε την απεργία", αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου, στην οποία όμως αποκλείεται κάθε συζήτηση για ιδιωτικοποίηση.

    Διαδηλώσεις, συλλήψεις και τραυματισμοί

    Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι από τα θέματα που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Κιμ Ντάε-γιουνγκ ενόψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.

    Νωρίτερα σήμερα χιλιάδες αστυνομικοί εισέβαλαν σε πανεπιστήμιο της Σεούλ για να διαλύσουν διαδήλωση απεργών. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν 10 άνθρωποι και συνελήφθησαν 380 εργάτες.

    [04] Aθώα η Νιγηριανή που καταδικάστηκε σε θάνατο

    Πηγή: ΑΠΕ 25/3/2002 1:47:00 μμ

    Το ισλαμικό εφετείο του κρατιδίου Σοκότο της βόρειας Νιγηρίας απάλλαξε σήμερα την 35χρονη Σαφίγια Χουσεϊνί, η οποία πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας. Το ισλαμικό δικαστήριο καταδίκασε τον περασμένο Οκτώβριο τη νεαρή Νιγηριανή σε θάνατο, όταν εκείνη προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να καταγγείλει έναν άνδρα ότι τη βίασε τρεις φορές και την κατέστησε έγκυο. Η καταδίκη της Σαφίγια στην εσχάτη των ποινών είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις διεθνώς και κινητοποιήσεις πολλών οργανώσεων. Τον περασμένο Ιανουάριο ομάδα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλε επείγουσα έκκληση προς το καθεστώς της Νιγηρίας να παρέμβει υπέρ της Σαφίγια, σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσει τη ζωή της νεαρής μουσουλμάνας, μητέρας πέντε παιδιών.

    [05] Οι γυναίκες θα τεκνοποιούν και μετά τα 50;

    Πηγή: ΑΠΕ 25/3/2002 4:24:00 μμ

    Σε περίπου μια δεκαετία, η πλειοψηφία των γυναικών άνω των 50 ετών θα μπορεί να τεκνοποιεί, σύμφωνα με τον κορυφαίο Αυστραλό ερευνητή του Ινστιτούτου Αναπαραγωγής, του πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, Αλαν Τρούνσον. Ο κ.Τρούνσον μιλώντας σε ειδικό συνέδριο που έγινε στο Σίδνεϊ, με θέμα τη σεξουαλική υγεία και τον οικογενειακό προγραμματισμό, δήλωσε ότι οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στην ''τελειοποίηση'' ενός χαπιού που θα αυξάνει τη χρονική διάρκεια της γονιμότητας των γυναικών ''για τουλάχιστον μια δεκαετία''.

    Ο, τι πιο κατάλληλο για τις γυναίκες καριέρας

    ''Το χάπι αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις σύγχρονες γυναίκες που, λόγω της καριέρας που ακολουθούν, καθυστερούν να γίνουν μητέρες'' είπε ο Αυστραλός ερευνητής ο οποίος δήλωσε με το χάπι αυτό θα διατηρούνται περισσότερα χρόνια στη ζωή τα ωάρια των γυναικών. ''Για να είναι αποτελεσματική η μέθοδος αυτή θα πρέπει οι γυναίκες να παίρνουν τα χάπια από 20 ετών και μετά'' δήλωσε ο κ.Τρούνσον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 March 2002 - 21:54:23 UTC