Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχεί η Ελλάδα για τις εξελίξεις στη Μ.Ανατολή
  • [02] Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Μπακογιάννη
  • [03] Απεργία των ΕΛΜΕ στις 11 Απριλίου
  • [04] Προς ακύρωση αδειών τηλεοπτικών καναλιών
  • [05] Αγροτικές κινητοποιήσεις στη Β. Ελλάδα
  • [06] Αλλαγές στον στρατό αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ
  • [07] Προαστιακός- τραμ: Έτοιμα πριν το 2004
  • [08] Επιστρέφει η ελπίδα για το μικρό Μάνο
  • [09] Ψυχραίνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιταλίας
  • [10] Αλλαγή θερινής ώρας
  • [11] Αύριο τα αποκαλυπτήρια του Ε.Βενιζέλου
  • [12] Ασφαλής σε καταφύγιο ο Αραφάτ
  • [13] Σχέδιο πορίσματος για τους δίδυμους πύργους
  • [14] Θρησκευτικές συγκρούσεις στην Ινδία
  • [15] Σε απεργία η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό
  • [16] Ημερομηνίες υποβολής Φ.Π.Α τριετίας
  • [17] Κληρονομιά το χωριό Τύπου του Δ. Αμαρουσίου
  • [18] Τη Δευτέρα η απόφαση της ΕΠΑΕ
  • [19] Ποινική δίωξη σε δύο ''φιλάθλους''
  • [20] Αυξάνεται ο αριθμός των αμβλώσεων
  • [21] Πέθανε ο σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ
  • [22] Διημερίδα για τις νέες τεχνολογίες στα σχολεία

    [01] Ανησυχεί η Ελλάδα για τις εξελίξεις στη Μ.Ανατολή

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/3/2002 7:41:00 μμ

    Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση του Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή. Την Τρίτη ο υπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στη φλεγόμενη περιοχή, ενώ σε δηλώσεις του για τις εξελίξεις τόνισε ότι οι πολεμικές συγκρούσεις και η βία, δεν μπορούν να αποτελέσουν μέσo επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για να διασφαλιστεί η ηρεμία και η ειρήνη στην περιοχή πρέπει να υπάρξει μόνο μία πολιτική λύση.

    Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων στα Παλαιστινιακά εδάφη και τονίζει πως οι εξελίξεις προκαλούν την αγανάκτηση του ελληνικού λαού.

    "Η κυβέρνηση Σαρόν βάζει κάτω από τα τανκς τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα ειρηνευτικά σχέδια", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού που επισκέφθηκε το πρωί τα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα.

    Τα γραφεία της Αρχής επισκέφθηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ο οποίος τόνισε ότι η ηγεσία του Ισραήλ, με την ανοχή και τη στήριξη των ξένων μεγάλων δυνάμεων, προβαίνει σε επικίνδυνες ενέργειες που μπορεί να σημάνουν και γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή. "Το κέντρο της τρομοκρατίας είναι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός και όχι ο παλαιστινιακός λαός", κατέληξε ο κ. Τσοβόλας.

    Την ελληνική μεσολάβηση ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Αθήνα Αμπντάλα Αμπντάλα, ενώ την εισβολή των Ισραηλινών στα Παλαιστινιακά εδάφη καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τα πολιτικά κόμματα.

    Αυτή την ώρα έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, Συνασπισμός και Οργανώσεις της Αριστεράς και ήδη η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη συμβολή Κηφισίας και Κατεχάκη.

    [02] Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Μπακογιάννη

    29/3/2002 3:27:00 μμ

    Την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για το Δήμο Αθηναίων ανακοίνωσε από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε την αναμέτρηση στο Δήμο της Αθήνας κεντρική πολιτική μάχη και έκανε άνοιγμα προς όλους τους πολιτικούς χώρους.

    Επίθεση Καραμανλή κατά της κυβέρνησης

    Η βουλευτής της ΝΔ, επεσήμανε ότι η πόλη της Αθήνας, στέκεται πάνω από κόμματα και θα είναι πρωτοπόρος σε συμμετοχική διαδικασία και υπερκομματική σύνθεση.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και μίλησε για διαρκή επαγρύπνηση του κόμματος του και έλεγχο της εξουσίας.

    Σχόλιο Λαλιώτη

    Για το τέλος μιας παρατεταμένης και πολύμηνης πολιτικής ομηρίας, με πολλαπλές αμοιβαίες προσωπικές σκοπιμότητες ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και τη Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο ο Κώστας Λαλιώτης. Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι αποτελεί αμετροέπεια και πολιτική αλαζονεία η προσπάθεια και των δύο να προεξοφλήσουν την ψήφο των δημοτών της Αθήνας.

    Ανθοδέσμη με ευχές για έναν καλό αγώνα στην Αθήνα, έστειλε στην κ. Μπακογιάννη ο Χρήστος Παπουτσής.

    [03] Απεργία των ΕΛΜΕ στις 11 Απριλίου

    29/3/2002 7:28:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν στις 11 Απριλίου οι καθηγητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου τους. Την απόφαση αυτή έλαβε σήμερα η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, η οποία απέρριψε την εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ για την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στις 11 και 12 Απριλίου.

    [04] Προς ακύρωση αδειών τηλεοπτικών καναλιών

    29/3/2002 6:14:00 μμ

    Την πρόθεσή του να εγκρίνει την ακύρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, εξέφρασε ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΡΣ διαπίστωσε προβλήματα στα πόθεν έσχες των αιτούντων. Στην περίπτωση που ακυρωθεί η αδειοδότηση θα ξεκινήσει νέα διαδικασία, την οποία θα φέρει εις πέρας το νέο ΕΡΣ με ιδιαίτερα αυστηρό και ενδελεχή έλεγχο για το πόθεν έσχες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στις κατηγορίες Καραμανλή για το θέμα του βασικού μετόχου, λέγοντας ότι η ΝΔ, αρνήθηκε το διάλογο για το βασικό μέτοχο στα ΜΜΕ. Ακόμα προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αναφέρεται στο ασυμβίβαστο εργολήπτη του δημοσίου και ιδιοκτήτη ΜΜΕ.

    [05] Αγροτικές κινητοποιήσεις στη Β. Ελλάδα

    29/3/2002 3:56:00 μμ

    Στο δρόμο βρίσκονται και σήμερα οι αγρότες της Ροδόπης. Οι βαμβακοπαραγωγοί των κοινοτήτων Λουδίας και Μικρό Μοναστήρι, που βρίσκονται στα όρια των νομών Θεσσαλονίκης και Ημαθίας, προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Κομοτηνής-Ξάνθης και της επαρχιακής οδού Κομοτηνής-Ιάσμου.

    Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Βέροιας μέχρι τις 17:00, ενώ για τις επόμενες ημέρες η συντονιστική επιτροπή των αγροτών θα αποφασίζει καθημερινά για τις ώρες του αποκλεισμού. Σήμερα, στο πλευρό των βαμβακοπαραγωγών που διεκδικούν την καταβολή αποζημιώσεων για το σύνολο της παραγωγής τους, βρίσκονται και οι γυναικείοι πολιτιστικοί σύλλογοι του Νομού.

    Πάντως, το θερμόμετρο πρόκειται να ανέβει και άλλο ενόψει του μεθαυριανού εορτασμού της επετείου του Κιλελέρ.

    Διαμαρτυρίες στη φετεινή επέτειο του Κιλελέρ

    Χθες στο Αρμένιο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη δημάρχων της περιοχής και αγροτών όπου συζητήθηκαν οι τρόποι έκφρασης της διαμαρτυρίας την Κυριακή. Έτσι, την Κυριακή αναμένεται η περιοχή του Κιλελέρ να γεμίσει με αγροτικά μηχανήματα και αγρότες, οι οποίοι θα διαμαρτυρηθούν για τη μη καταβολή επιδότησης για ποσότητες βάμβακος.

    Επίσης, αβέβαιο είναι το εάν θα παραστεί στον εορτασμό του Κιλελέρ ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΑ Λάρισας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις.

    Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, την Κυριακή, στην πόλη της Λάρισας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας διοργανώνει άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πανελλαδικό χαρακτήρα.

    [06] Αλλαγές στον στρατό αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

    29/3/2002 3:27:00 μμ

    Για νέο στρατό με νέα λογική μίλησε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που είχε αντικείμενο την ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι αλλαγές καθιστούν την Ελλάδα ισχυρή δύναμη αποτροπής, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ιστορική στιγμή για τις Ενοπλες Δυνάμεις τις αλλαγές που έγιναν.

    Μειώνεται η στρατιωτική θητεία

    Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, οι αλλαγές συνίστανται στα εξής:

    1. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας γίνεται αρχιστράτηγος από τον καιρό της ειρήνης και προΐσταται διακλαδικού στρατηγείου. Ιδρύονται πέντε διακλαδικά στρατηγεία σε όλη την επικράτεια.

    2. Προωθείται η συγκρότηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης με κορμό το δεύτερο σώμα στρατού. Ενισχύονται οι ειδικές δυνάμεις, ενώ μειώνεται ο αριθμός των στρατοπέδων μέχρι και 25% σε μία πενταετία.

    3. Αυξάνεται η δύναμη των ενεργών μονάδων.

    4. Δίνεται έμφαση στο ρόλο του επαγγελματία οπλίτη και τέλος επέρχεται περαιτέρω μείωση της θητείας, η οποία του χρόνου θα είναι δωδεκάμηνη στο στρατό ξηράς.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά ο κύριος Σημίτης είπε ότι στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν οι κίνδυνοι και διαπιστώθηκε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όλους τους κινδύνους.

    Για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων τόνισε ότι θα πραγματοποιηθούν όλες, ενώ σε ερώτηση εάν είναι αντιμιλιταριστής είπε ότι κανένας στην κυβέρνηση δεν είναι αντιμιλιταριστής ή μιλιταριστής. Κάνουμε, είπε, αποτελεσματική εξωτερική πολιτική.

    [07] Προαστιακός- τραμ: Έτοιμα πριν το 2004

    29/3/2002 12:50:00 μμ

    Έτοιμος έως το 2004 και ηλεκτροκινούμενος, θα είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ενώ μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο του τραμ, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Πάχτα.

    Αντικείμενο της συζήτησης τα μέσα σταθερής τροχιάς

    Εξερχόμενος από την σύσκεψη ο κ. Βερελής τόνισε ότι συζητήθηκαν τα μέσα σταθερής τροχιάς που θα κατασκευαστούν στην πρωτεύουσα με την οικονομική συμμετοχή των πόρων του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης.

    Οπως ανέφερε, το τραμ της Αθήνας και ο προαστιακός σιδηρόδρομος θα είναι έτοιμα πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, ενώ ήδη έχουν εγκατασταθεί εργοτάξια για την κατασκευή του τραμ.

    Ο κ. Πάχτας ανέφερε ότι υπάρχει υπεραποροφητικότητα των πόρων του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης και ήδη ζητούμε ως χώρα κονδύλια του 2005 και του 2006.

    [08] Επιστρέφει η ελπίδα για το μικρό Μάνο

    29/3/2002 7:41:00 μμ

    Τα χαμόγελα επέστρεψαν στα πρόσωπα των συγγενών του μικρού Μάνου Γκιγκιλίνη από τη Μυτιλήνη, που πάσχει από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, μετά τη απόφαση κάλυψης από το ελληνικό δημόσιο, των νοσηλίων του στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης. Την ευχάριστη είδηση στους γονείς του 5χρονου Μάνου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δίνοντας λύση σε μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση ελληνική γραφειοκρατίας.

    [09] Ψυχραίνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιταλίας

    29/3/2002 6:41:00 μμ

    Ενταση έχει προκαλέσει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιταλίας η ταξιδιωτική οδηγία, που εξέδωσε η κυβέρνηση Μπους, που προειδοποιεί τους Αμερικανούς τουρίστες να αποφεύγουν τις πόλεις Μιλάνο, Βερόνα, Βενετία και Φλωρεντία, επειδή υπάρχει κίνδυνος για τρομοκρατική επίθεση εναντίον τους.

    [10] Αλλαγή θερινής ώρας

    29/3/2002 2:07:00 μμ

    Από την Κυριακή 31 Μαρτίου θα εφαρμοστεί η θερινή ώρα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα. Έτσι, στις 3 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 4. Η θερινή ώρα θα ισχύσει έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

    [11] Αύριο τα αποκαλυπτήρια του Ε.Βενιζέλου

    29/3/2002 1:16:00 μμ

    Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 5:30, στη Καλλονή. Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα που αποτελούν μια ιδέα του Υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη και της εταιρείας Αρχιπέλαγος, την οποία αποδέχθηκε ο Δήμος Καλλονής, θα γίνουν από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Μετά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα θα γίνουν τα εγκαίνια της παράλληλης έκθεσης αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του εθνάρχη που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του "Παλαιού Λουτρού" στην Καλλονή. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα.

    [12] Ασφαλής σε καταφύγιο ο Αραφάτ

    29/3/2002 7:44:00 μμ

    Σώος και αβλαβής σε ασφαλές καταφύγιο βρίσκεται ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, ανακοίνωσε ο Ναμπίλ Ρουντέινα, σύμβουλος του Αραφάτ, αν και το γραφείο του χτυπήθηκε από πυρά ισραηλινών τανκς που έχουν καταλάβει μέρος των κτιρίων του παλαιστινιακού αρχηγείου. Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν από τους σωματοφύλακες του Αραφάτ και τραυμάτισαν τουλάχιστον 20. Από την άλλη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δηλώνει ότι "οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ραμάλα θα διαρκέσουν εβδομάδες".

    Με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις

    Επίσης σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν από την εισβολή του ισραηλινού στρατού το πρωί στη Ραμάλα έχασαν τη ζωή τους 5 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 50.

    Η βία στην περιοχή κλιμακώθηκε, μετά την επίθεση αυτοκτονίας μιας Παλαιστίνιας, μέλους των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 2 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες. Επίσης, οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ισραηλινού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκότωσαν 2 εποίκους. Ταυτόχρονα, τους 29 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι το τελευταίο τριήμερο της ισραηλινής εισβολής.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε πως ο Αραφάτ είναι ο νόμιμος ηγέτης και συνομιλητής για την ειρήνη, ενώ Παλαιστίνιοι και Αραβες ζητούν τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, της Ε.Ε και των ΗΠΑ για να σταματήσουν το Ισραήλ και καταδικάζουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας των φανατικών που υπονομεύουν τις προσπάθειες ειρήνευσης.

    Ακαμπτη η στάση της Τζιχάντ

    Η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κοντς, ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στον οικισμό Νετζαρίμ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, που έγινε αιτία να σκοτωθούν δύο Ισραηλινοί.

    ''Ο Μοχάμεντ Αχμάντ Χαρζίκ, 22 ετών, από την Σάμπρα, πραγματοποίησε στην Λωρίδα της Γάζας αυτή την ηρωική και θαρραλέα επιχείρηση'', σύμφωνα με ανακοίνωση της ισλαμικής οργάνωσης, στην Βηρυτό. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι η Τζιχάντ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα.

    [13] Σχέδιο πορίσματος για τους δίδυμους πύργους

    Πηγή: ΑΠΕ 29/3/2002 2:10:00 μμ

    Το World Trade Center κατέρρευσε όχι μόνον λόγω της πρόσκρουσης των δυο αεροπλάνων στους δίδυμους πύργους, αλλά και λόγω των πυρκαγιών που ακολούθησαν, γράφουν σήμερα οι "Times" της Νέας Υόρκης επικαλούμενοι σχέδιο πορίσματος των ομοσπονδιακών αρχών. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας, η πυρκαγιά απελευθέρωσε ενέργεια που μπορεί να συγκριθεί με την ενέργεια που παράγει ένας πυρηνικός σταθμός.

    Η πρόσκρουση των αεροπλάνων έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης καταστρέφοντας το δίκτυο παροχής νερού που τροφοδοτεί το σύστημα αυτό το οποίο θα εμπόδιζε την επέκταση της φωτιάς.

    Από τις φωτιές που προκλήθηκαν στους δίδυμους πύργους αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες 1.093 βαθμών Κελσίου, οι οποίες προκάλεσαν την κατάρρευση των πύργων, σύμφωνα με το σχέδιο πορίσματος αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε η εφημερίδα.

    Επίσης, οι σκελετοί των πύργων άντεξαν αρκετά μετά την πρόσκρουση των αεροπλάνων όπως προβλεπόταν από το σχεδιασμό και την κατασκευή τους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το τελικό πόρισμα της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων και της αμερικανικής εταιρίας μηχανικών δημοσίων έργων, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαίου.

    Η φωτιά που προκλήθηκε από τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους ήταν η χειρότερη που έχουν γνωρίσει ποτέ οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, οι οποίοι την έσβησαν εντελώς τρεις μήνες αργότερα, στα μέσα Δεκεμβρίου.

    [14] Θρησκευτικές συγκρούσεις στην Ινδία

    29/3/2002 6:28:00 μμ

    Στο Κασμίρ συνεχίζονται οι συγκρούσεις ινδουιστών και ισλαμιστών, ενώ τα θύματα έχουν ξεπεράσει τα δέκα. Στο Νεπάλ δώδεκα μαοϊστές αντάρτες σκοτώθηκαν από τον κυβερνητικό στρατό, ενώ βόμβα των ανταρτών τραυμάτισε πολλά άτομα.

    [15] Σε απεργία η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό

    29/3/2002 7:16:00 μμ

    Σε 24ωρη απεργία, που προγραμματίστηκε για τις 11 Απριλίου προχωράει η ΑΔΕΔΥ εκφράζοντας τη διαφωνία της στις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ θα αποφασίσει την Πέμπτη 4 Απριλίου αν τελικά θα προσέλθει στο διάλογο. Τη διαβεβαίωση ότι η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος θα εγγυάται τη βιωσιμότητα των ταμείων και θα δίνει σιγουριά στους εργαζόμενους έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης στους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων.

    «Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει διαμορφωθεί μια πλήρης, συγκροτημένη και αξιόπιστη πρόταση για την οικονομική στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης», είπε ο υπουργός, ενώ οι εργοδότες έκριναν θετική την έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών και ζήτησαν οικονομικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των κυβερνητικών προτάσεων.

    [16] Ημερομηνίες υποβολής Φ.Π.Α τριετίας

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/3/2002 12:06:00 μμ

    Από τις 22 Απριλίου, αρχίζουν οι προθεσμίες υποβολής των ειδικών σημειωμάτων υπολογισμού του Φ.Π.Α της τριετίας 1999-2001 των μικρομεσαίων, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο αριθμού φορολογικού μητρώου των υπόχρεων. Τελική ημερομηνία για την υποβολή των σημειωμάτων είναι μέχρι τις 29 Απριλίου.

    Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών η απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες προαιρετικά θα πρέπει να υπολογίσουν βάση τεσσάρων προσδιοριστικών παραγόντων τα ακαθάριστα έσοδα της τριετίας και στην περίπτωση που είναι μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα θα πρέπει να καταβάλουν τον επιπλέον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

    Η καταβολή των οφειλών θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, εκτός από την τελευταία.

    [17] Κληρονομιά το χωριό Τύπου του Δ. Αμαρουσίου

    29/3/2002 6:34:00 μμ

    Το χωριό Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου αποτελεί βασική προτεραιότητα της Οργανωτικής Επιτροπής, επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, η πρόεδρος του "Αθήνα 2004".

    Η κ. Αγγελοπούλου τονίζει τη σημασία του χωριού στο Μαρούσι λόγω της άκρως πλεονεκτικής θέσης του, της ικανοποιητικής δύναμης σε κλίνες, της οικονομικής κληρονομιάς που θα μείνει στην πόλη και της σημασίας της ευρύτερης περιοχής του κύριου πόλου των ολυμπιακών εγκατάστασεων. Η κ. Αγγελοπούλου υπογραμμίζει επίσης πως τα περιθώρια είναι ήδη ασφυκτικά και τονίζει πως όλες οι ενέργειες έχουν γίνει με βάση την απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια.

    [18] Τη Δευτέρα η απόφαση της ΕΠΑΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 29/3/2002 4:10:00 μμ

    Τη Δευτέρα θα αποφασίσει τελικά η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό σχετικά με τα επεισόδια στο ντέρμπι της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναθηναϊκός θα τιμωρηθεί με 4 ημέρες αποκλεισμό της έδρας του και ο Ολυμπιακός με χρηματικό πρόστιμο.

    Από τη σημερινή απολογία των παραγόντων των "αιώνιων αντιπάλων" απουσίασαν ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αγγελος Φιλιππίδης, ο προπονητής Σέρτζιο Μαρκαριάν και ο διερμηνέας του τελευταίου, Γκαμπριέλ Μολνάρ. Ο μόνος που εμφανίστηκε ήταν ο φυσιοθεραπευτής Χρήστος Καρβουνίδης, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χτύπησε το διαιτητή του ντέρμπι Μάκη Ευθυμιάδη. Παράλληλα, ο δικηγόρος του Καρβουνίδη, κ. Κοτσίρης παρέθεσε στο δικαστήριο δηλώσεις ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, πως έκανε ότι ήταν δυνατόν για να τους προστατέψει. Οι δικηγόροι του Παναθηναϊκού, Γιώργος Στράτος και Μιχάλης Καραμανλής, υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι οι παράγοντες της "πράσινης" ΠΑΕ δεν είχαν συμμετοχή στα επεισόδια και πως η Αστυνομία δεν επιτέλεσε σωστά το έργο της.

    Ο παρατηρητής του αγώνα Βαγγέλης Μπαλώκας ανασκεύασε την έκθεσή του και κατέθεσε ότι δεν είδε παράγοντες του Παναθηναϊκού να χτυπούν το διαιτητή Ευθυμιάδη, ούτε οπαδούς του Ολυμπιακού να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μπαλώκας τόνισε, ότι αμέσως μετά από τη λήξη του αγώνα "εξαφανίστηκαν" οι αστυνομικοί που θα έπρεπε να προστατεύουν το διαιτητή. Οι Φιλιππίδης και Μαρκαριάν διαμαρτύρονταν στον Ευθυμιάδη, και την ίδια ώρα είδε κάποιον να πιάνει το διαιτητή από το λαιμό και έναν άλλο με πράσινη φόρμα να τον χτυπάει. "Δεν είδα, πάντως, τον Φιλιππίδη ή τον Μαρκαριάν να χτυπάνε τον διαιτητή", είπε ο Μπαλώκας.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν είδε ούτε τον Καρβουνίδη, ούτε τον Μολνάρ να χτυπάνε το διαιτητή, και υποστήριξε, ότι είναι τεράστια η ευθύνη της Αστυνομίας. Εξάλλου, ο Μπαλώκας τόνισε ότι δεν είδε τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Αγγελο Γεωργίου, να κάνει άσεμνη χειρονομία στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, ενώ πρόσθεσε, πως είδε τον "ερυθρόλευκο" ποδοσφαιριστή τραυματισμένο στην φυσούνα.

    Αντίθετα, ο βοηθός παρατηρητή Δημήτρης Σωτηρίου, ισχυρίστηκε, ότι είδε μέσα στον όμιλο των ατόμων που ήταν γύρω από τον Ευθυμιάδη, τους Καρβουνίδη και Μολνάρ.

    Στο μεταξύ, ο παράγοντας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Τάκης Τσιρικολιάς, υποστήριξε, ότι τόσο ο Αγγελος Φιλιππίδης, όσο και ο Σέρτζιο Μαρκαριάν, απλώς εξέφρασαν από ... απόσταση τη δυσφορία τους προς τον Μάκη Ευθυμιάδη για τη διαιτησία του. Επίσης, δύο ακόμη εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού, οι Γιάννης Ζαβραδινός και Δημήτρης Τζουρούδης, ισχυρίστηκαν, ότι δεν συμμετείχαν παράγοντες της ΠΑΕ στα επεισόδια. Το ίδιο είπε και ο Δημήτρης Σωτηρίου, ενώ πρόσθεσε, πως εάν έκανε άσεμνη χειρονομία θα έμπαιναν χίλια άτομα στον αγωνιστικό χώρο και θα τον λίντσαραν...

    Τέλος, ο Τάσος Μητρόπουλος, που κατηγορείται για τις δηλώσεις που έκανε σε βάρος του Αγγελου Φιλιππίδη, υποστήριξε, ότι τις έκανε για να προστατεύσει το ποδόσφαιρο, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνο τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο Μητρόπουλος υποστήριξε ότι εμμένει στις δηλώσεις που έκανε εις βάρος του Φιλιππίδη.

    [19] Ποινική δίωξη σε δύο ''φιλάθλους''

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/3/2002 1:38:00 μμ

    Με τις κατηγορίες, της ληστείας, σύσταση συμμορίας, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και κατοχή όπλων, θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πειραιά ο Νεκτάριος Σαλούφας, 28 χρόνων, άεργος και ο Γιώργος Σενικίδης, 24 χρόνων, οι οποίοι προχθές μαζί με άλλους 10 νεαρούς που αναζητούνται, εισέβαλαν με ρόπαλα στα γραφεία του ''Συνδέσμου Φιλάθλων ΠΑΟ'', στον Κορυδαλλό, προξενώντας ζημιές, ενώ χτύπησαν και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Β. Γαλανάκη, καθώς και την Π. Ραλιώτου, που βρισκόταν εντός των γραφείων.

    Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συλληφθέντες μαζί με τον 24χρονο Θόδωρο Τριανταφυλλόπουλο, αφαίρεσαν 1 μπλοκ εισιτηρίων του αγώνα ΠΑΟ-Μπαρτσελόνα, 40 εισιτήρια του χθεσινού αγώνα μπάσκετ ΠΑΟ-Ολυμπιακού καθώς και το ποσό των 300 ευρώ.

    [20] Αυξάνεται ο αριθμός των αμβλώσεων

    29/3/2002 1:22:00 μμ

    Ο αριθμός των αμβλώσεων παραμένει υψηλός στη χώρα μας, αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 25-30% ως αποτέλεσμα της ενημέρωσης των γυναικών. Μόνο το 2,4 % των Ελληνίδων χρησιμοποιεί το χάπι ως αντισυλληπτική μέθοδο. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν από τον καθηγητή Γυναικολογίας και Μαιευτικής Γεώργιο Κρεατσά και από τον γ.γ. της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραματισμού Νίκο Σαλάκο σε συνέντευξη τύπου ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας αντισύλληψης.

    [21] Πέθανε ο σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ

    29/3/2002 6:42:00 μμ

    Εφυγε στα 95 του χρόνια ο διάσημος, αυστριακής καταγωγής, σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ. Ο βραβευμένος με τρία Οσκαρ Αυστριακός σκηνοθέτης είχε γίνει γνωστός στη χώρα μας από τις επιτυχίες του "Μερικοί το προτιμούν καυτό" με τη Μέριλιν Μονρόε και την "Πρώτη Σελίδα" με τους Τζακ Λέμον και Γουόλτερ Ματάου.

    [22] Διημερίδα για τις νέες τεχνολογίες στα σχολεία

    29/3/2002 2:43:00 μμ

    Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια στον τομέα των νέων τεχνολογιών, επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, στην ομιλία του στη διημερίδα που οργανώνουν οι καθηγητές της Πληροφορικής για τις νέες τεχνολογίες στα σχολεία. Ο υπουργός τόνισε ότι μέχρι το 2003 θα επεκταθεί η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και στα δημοτικά σχολεία και μάλιστα σε αναλογία ένας υπολογιστής για 15 μαθητές, ενώ ήδη η αναλογία στα λύκεια είναι ένας υπολογιστής ανά 13 μαθητές.

    Το 80% των μαθητών ασχολείται με το internet

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ήδη επιμορφώνονται στις νέες τεχνολογίες 75.000 καθηγητές, ενώ μέσα στο 2003 μόλις ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα επιμόρφωσης θα αρχίσει ένα νέο πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν επίσης 75.000 καθηγητές.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε σε έρευνα του Κέντρου Ερευνών, σύμφωνα με την οποία το 80% των μαθητών έχουν πλήρη εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    Επίσης αναφέρθηκε και σε παλαιότερη έρευνα του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας κατέχει τους χαμηλότερους δείκτες μαθητικής διορροής, ενώ το 50% των γυναικών έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 18,3% του ενεργού πληθυσμού πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 March 2002 - 17:54:53 UTC