Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εύσημα για το ''Ελευθέριος Βενιζέλος''
  • [02] Διαβαλκανική συνεργασία
  • [03] Σε τελική ευθεία το κλείσιμο του Κοζλοντούι
  • [04] Πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τη Μ. Ανατολή
  • [05] Εκρηκτικές οι εκλογές στην Ουκρανία
  • [06] Καμία αλλαγή στα πυρηνικά του Ιρακ

    [01] Εύσημα για το ''Ελευθέριος Βενιζέλος''

    29/3/2002 11:25:00 μμ

    Θετικός είναι ο απολογισμός της δωδεκάμηνης λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου ''Ελευθέριος Βενιζέλος''. Όπως τονίσθηκε σε συνέντευξη τύπου διακινήθηκαν από το νέο αεροδρόμιο 12,2 εκατομμύρια επιβάτες και πραγματοποιήθηκαν 170.000 πτήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΙΑΤΑ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, εντάσσεται στα πέντε καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου και το δεύτερο καλύτερο στην Ευρώπη, σε όλους τους τομείς, μετά από αυτό του Ελσίνκι.

    [02] Διαβαλκανική συνεργασία

    29/3/2002 11:08:00 μμ

    Την πρωτοβουλία τους για ευρεία συνεργασία, περιλαμβανομένης και της στήριξης της βουλγαρικής και ρουμανικής υποψηφιότητας για ένταξη στο ΝΑΤΟ υποστήριξαν σήμερα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, της Βουλγαρίας Σολομόν Πάσι, της Ρουμανίας Μιρτσέα Τζοάνα και της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι τέσσερις υπουργοί μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, όχι μόνο η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και η συνεργασία των τεσσάρων χωρών δεν περιορίζεται σε αυτό το θέμα αλλά αποβλέπει στη στρατιωτική συνεργασία για την προετοιμασία της ένταξης στο ΝΑΤΟ, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης.

    Η ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία των τεσσάρων χωρών θα δώσει ώθηση σε θέματα ασφαλείας και θα είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα για την προώθηση της περιοχής μας στις ευρωατλαντικές δομές, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Οι τέσσερις χώρες πρόκειται να αναλάβουν σειρά πρωτοβουλιών με συναντήσεις μεταξύ τους σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενδεχομένως και πρωθυπουργών ή προέδρων, ενώ θα συναντηθούν με τους αρμοδίους της συμμαχίας και θα επισκεφθούν το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.

    Επίσης οι τέσσερις χώρες θα κινηθούν για την υποστήριξη και άλλων μελών του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο ίσως και της Πορτογαλίας, είπε ο κ. Παπανδρέου που υπογράμμισε ότι οι υπουργοί επιθυμούν το ΝΑΤΟ να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες και για την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, την Κροατία, τη Γιουγκοσλαβία και ούτω κάθε εξής.

    [03] Σε τελική ευθεία το κλείσιμο του Κοζλοντούι

    29/3/2002 7:49:00 μμ

    Κλείνουν οι δύο απαρχαιωμένοι αντιδραστήρες "Α" και "Β" του πυρηνικού εργοστασίου "Κοζλοντούϊ" μέχρι το τέλος του 2002, μετά την έγκριση από το βουλγαρικό κοινοβούλιο της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη χρηματοδότηση του κλεισίματος με εκατό εκατομμύρια ευρώ.

    Εντονες αντιρρήσεις εναντίον της σύμβασης εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του αριστερού "Συνασπισμού για τη Βουλγαρία", οι οποίοι αποχώρησαν από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Αντιδρά η βουλγαρική αντιπολίτευση

    Ο πρώην υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (1994-96) Ρούμεν Οβτσάροφ έκανε λόγο για εθνική μειοδοσία, επειδή όπως υποστήριξε, η επικύρωση της σύμβασης με την EBRD, βάζει ουσιαστικά την ταφόπετρα στην παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, το βουλγαρικό κοινοβούλιο με την σημερινή του απόφαση επικύρωσε ουσιαστικά και τις προθεσμίες για το κλείσιμο των τεσσάρων απαρχαιωμένων αντιδραστήρων σοβιετικής κατασκευής "ΒΒΕΡ 440" μέχρι το 2006, όπως επιμένει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο εκπρόσωπος, όμως, του κυβερνώντος κόμματος "Εθνικό Κίνημα Συμεών ο Δεύτερος", Βεσελίν Μπλιζνάκωφ ανέφερε ότι η επικύρωση της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενισχύει τις θέσεις της Βουλγαρίας, η οποία στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει την αναβολή του κλεισίματος των μονάδων "Γ" και "Δ" του πυρηνικού εργοστασίου.

    [04] Πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τη Μ. Ανατολή

    29/3/2002 11:40:00 μμ

    Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα δραματικά τεκταινόμενα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιεί αυτή την ώρα έκτακτη σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών, μετά από πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει τη Ραμάλα και ισοπέδωσε το στρατηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, χωρίς όμως να καταφέρει να συλλάβει τον ίδιο, ο οποίος βρίσκεται ασφαλής σε καταφύγιο.

    Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του Αραφάτ

    Επίσης, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν από τους σωματοφύλακες του, τραυμάτισαν τουλάχιστον 20, ενώ συνέλαβαν άλλα 70 άτομα. Οπως ανακοινώθηκε ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε και τον στρατιωτικό σύμβουλο του Αραφάτ, Μαχμούντ Νταάς, ο οποίος είναι επίσης και βουλευτής, και τον οδήγησαν μαζί με τον σωματοφύλακά του σε άγνωστη κατεύθυνση.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αμπου Ντάμπι δήλωσε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν από την επίθεση του ισραηλινού στρατού στο αρχηγείο του στη Ραμάλα ενώ επέρριψε ευθύνες και στις ΗΠΑ για την επίθεση.

    Ο Αραφάτ υπογράμμισε ότι "το ηθικό μας όμως είναι καλό", επαναλαμβάνοντας το παλαιστινιακό σύνθημα: "θα πάμε στην Ιερουσαλήμ ακόμη και με το τίμημα χιλιάδων μαρτύρων".

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως έλαβε τη διαβεβαίωση του Ισραήλ ότι δεν σκοπεύει να βλάψει ή να συλλάβει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ούτε και να θέσει υπό κατοχή την αυτόνομη πόλη της Ραμάλα.

    Ο Κόλιν Πάουελ ζήτησε επίσης από τον Αραφάτ να ενεργήσει εναντίον αυτών που ευθύνονται για τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ και ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να σκεφτεί σοβαρά τις συνέπειες που θα έχει η ισραηλινή επιχείρηση στη Ραμάλα.

    Παράλληλα εξέφρασε ''τη σοβαρή ανησυχία'' της Ουάσινγκτον για την κατάσταση στην πόλη αυτή και τόνισε ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Αντονι Ζίνι θα παραμείνει στην περιοχή.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ο αντισυνταγματάρχης Ολιβιέ Ράφοβιτς δήλωσε τηλεφωνικά στο ραδιοσταθμό "Shalom" της γαλλικής εβραϊκής κοινότητας ότι δεν τίθεται θέμα ''να βλάψουμε τον Αραφάτ''.

    "Η αποστολή μας σήμερα ήταν να ελέγχουμε την Μουκατάα, που είναι το αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα, χωρίς να θέλουμε να αγγίξουμε ούτε τα ιδιωτικά διαμερίσματα ούτε τα γραφεία του Παλαιστίνιου ηγέτη".

    Προειδοποίηση κατά της οποιασδήποτε ισραηλινής απόπειρας να πλήξει την παλαιστινιακή Αρχή και τον πρόεδρο της, απηύθυνε η αιγυπτιακή κυβέρνηση και παράλληλα έκανε έκκληση για μία επείγουσα διεθνή ενέργεια "απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα κατά του γενικού επιτελείου του παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα".

    "Αίγυπτος καλεί τη διεθνή κοινότητα, τις δυνάμεις που θέλουν την ειρήνη, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σε μια επείγουσα ενέργεια για να σταματήσουν την ισραηλινή επιθετικότητ", αναφέρει ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ΜΕΝΑ.

    Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Μάχερ επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν και τον πίεσε να κάνει ότι είναι δυνατό για να "θέσει τέρμα στην επιδείνωση της κατάστασης". Ο κ. Μάχερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η κατάληψη της Ραμάλα απο τους Ισραηλινούς, αποτελεί "επίθεση και βλακώδη πράξη".

    Εκκληση για τερματισμό των επιθέσεων

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε σήμερα τη διακοπή των ισραηλινών επιθέσεων στο γενικό επιτελείο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την παλαιστινιακή πόλη, καταδικάζοντας ταυτοχρόνως την παλαιστινιακή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ.

    Παράλληλα οι "15'' επαναλαμβάνουν στην Παλαιστινιακή Αρχή και στον πρόεδρό της την αξίωσή τους να δουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που μπορούν για να δοθεί τέλος στη δίνη της σημερινής βίας.

    Παράλληλα, καταδικάζει ''με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί'' σε εμπορικό κέντρο της δυτικής Ιερουσαλήμ, από την οποία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και η νεαρή καμικάζι βομβίστρια.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε σήμερα ότι ''ανησυχεί πάρα πολύ'' για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και απηύθυνε ''επίσημη έκκληση'' στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ να θέσουν τέρμα στη βία.

    Εκκληση προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό για πραγματική εκεχειρία απηύθυνε με επιστολή του και ο γενικός διευθυντής της UNESCO Κοϊτσίρο Ματσουούρα. Στην επιστολή αυτή, ο γενικός διευθυντής της UNESCO υπενθυμίζει ότι ο Αραφάτ εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό και ότι ''οποιαδήποτε επίθεση κατά της ζωής του θα προκαλούσε μια κατάσταση χάους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, την έκβαση της οποίας δεν θα μπορούσε να προβλέψει κανείς''.

    [05] Εκρηκτικές οι εκλογές στην Ουκρανία

    29/3/2002 11:37:00 μμ

    Σχεδόν 750.000 Ουκρανοί και ξένοι παρατηρητές θα επιβλέψουν τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ουκρανία, η προεκλογική εκστρατεία για τις οποίες έχει προκαλέσει την έντονη κριτική της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC). Οι αντιπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων που έχουν επιφορτιστεί με τις εκλογές αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των παρατηρητών.

    Οι "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" (RSF), κατήγγειλε σήμερα, δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, "τη συνεχιζόμενη αύξηση της βίας εναντίον του Τύπου" σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία. "Η νομοθετική περίοδος 1998-2002 σημαδεύτηκε από μία σταθερή αύξηση της φυσικής βίας εναντίον των δημοσιογράφων", υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι RSF.

    [06] Καμία αλλαγή στα πυρηνικά του Ιρακ

    Πηγή: ΑΠΕ 29/3/2002 10:27:00 μμ

    Ικανοποιημένος από τους πρόσφατους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι εμπειρογνώμονές του σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ, εμφανίσθηκε με σημερινές δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπαραντέι η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ πραγματοποίησε ελέγχους σε πυρηνική εγκατάσταση που βρίσκεται νότια της Βαγδάτης και διαθέτει εμπλουτισμένο ουράνιο, χωρίς να διαπιστώσει τις παραμικρές αλλαγές από προηγούμενους ελέγχους.

    Πρόσθεσε, όμως, πως επρόκειτο για μια περιορισμένης εμβέλειας αποστολή που δεν απαλλάσσει το Ιράκ από την υποχρέωσή του να δεχθεί στη χώρα ελεγκτές του ΟΗΕ για πυρηνικά όπλα.

    Ο αιγυπτιακής καταγωγής γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ επιβεβαίωσε, πως ο επόμενος γύρος των σχετικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και τον ιρακινό υπουργό εξωτερικών Ναγί Σαμπρί, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 18 και 19 Απριλίου.

    Σε συνέντευξή του στην αραβική υπηρεσία του «Μπι Μπι Σι ο κ. Μπαρανέι ανακοίνωσε σήμερα την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Κυβερνητών του ΔΟΑΕ ενός "σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με πυρηνικά" , ως απόρροια των χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Το "σχέδιο δράσης" στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και άλλων εγκαταστάσεων με πυρηνικές ύλες, απέναντι σε ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, το οποίο θα πλαισιώνεται επίσης και από ένα σύστημα επέμβασης , ώστε να είναι δυνατή η άμεση αντίδραση σε τρομοκρατικές απειλές απέναντι σε οποιαδήποτε πυρηνική εγκατάσταση σε ολόκληρη την υφήλιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 March 2002 - 21:53:56 UTC