Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δραματικές οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

    [01] Δραματικές οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

    31/3/2002 9:06:00 μμ

    Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή. Δεκαπέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στη Χάιφα και σε εβραϊκό οικισμό. Αποκλεισμένη στρατιωτική περιοχή κήρυξε ο ισραηλινός στρατός τη Ραμάλα διατάσσοντας την άμεση αποχώρηση όλων των δημοσιογράφων. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πολιορκία του Γιάσερ Αραφάτ, ενώ σαράντα δυτικοί φιλειρηνιστές αποφασισμένοι να παραμείνουν μαζί του μέσα στο αρχηγείο του.

    Διπλή επίθεση παλαιστίνιων καμικάζι

    Το μεσημέρι, τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 32 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε παλαιστίνιος καμικάζι σε εστιατόριο στο κέντρο της Χάιφας. Την ευθύνη ανέλαβαν τόσο η οργάνωση Ταξιαρχίες του Εζεντίν αλ-Κάσαμ, στρατιωτικό μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς όσο και η οργάνωση Τζιχάντ.

    Δύο ώρες αργότερα, παλαιστίνιος καμικάζι πραγματοποιεί νέα επίθεση αυτοκτονίας στον εβραϊκό οικισμό Εφράτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και να τραυματιστούν δύο άτομα.

    "Το Ισραήλ θα πολεμήσει την κατάσταση αυτή με επιμονή. Δεν θα αφήσουμε πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε μέχρι να σταματήσουμε την τρομοκρατική εκστρατεία εναντίον μας", τόνισε ο Ντέιβιντ Μπέικερ στέλεχος του γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν με σθεναρό τρόπο την επίθεση του παλαιστίνιου καμικάζι στο κέντρο της Χάιφας και αποκάλεσαν την πολύνεκρη ενέργεια "ωμή τρομοκρατική ενέργεια".

    Ωρες αγωνίας για τον Αραφάτ

    Την ίδια ώρα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, δηλώνει στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες εγγυάται ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να τον βλάψει καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει τον πόλεμο στην περιοχή.

    Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σαράντα δυτικοί φιλειρηνιστές κατάφεραν να εισέλθουν σήμερα στα γραφεία του παλαιστίνιου ηγέτη και αποφάσισαν να μείνουν μαζί του, όπως δήλωσε η Γαλλίδα Κλοντ Λεοστίκ, η οποία βρίσκεται μέσα στο κτίριο.

    Εκκληση για αυτοσυγκράτηση από την διεθνή κοινότητα

    Εκκληση εκ μέρους της Ε.Ε., για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη έκανε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Τζουσέπ Πικέ που τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Ο Βασιλιάς του Μαρόκου Μωχάμαντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αριέλ Σαρόν διαβίβασε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό την οργή των Αράβων για τον ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό που περιβάλλει τον Γιασέρ Αραφάτ.

    Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Τζιασουάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα.

    Να δείξει αυτοσυγκράτηση και να αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη ζήτησε από το Ισραήλ ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιορίκο Καουγκούτσι, σε σύντομη επικοινωνία που είχε με τον Πέρες, στον οποίον επισήμανε πως η Ιαπωνία έχει ζητήσει από τον παλαιστίνιο πρόεδρο να εξαλείψει την τρομοκρατία.

    Η Ιορδανία ζήτησε σήμερα από τους αντιπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Αμμάν την άμεση αποστολή διεθνών δυνάμεων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε σήμερα ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Μαρουάν Μοασέρ.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, στο σημερινό του πασχαλινό μήνυμα προς όλον τον κόσμο, τόνισε πως όπως φαίνεται έχει κηρυχθεί πόλεμος εναντίον της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και έκανε έκκληση για να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος κατάχρησης εξουσίας και σκοτωμών.

    Ανησυχία Σημίτη-Περιοδεία Παπνδρέου στη Μέση Ανατολή

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις δραματικές εξελίξεις ζητά από το Ισραήλ να εγγυηθεί την ασφάλεια του Παλαιστίνιου ηγέτη και να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για αποχώρηση των στρατευμάτων του από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

    Εν τω μεταξύ, άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών να μεταβεί στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία θα μετείχε και ο ίδιος, μετά από αδυναμία που δήλωσε η ισραηλινή κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλειά ευρωπαίων υπουργών στα εδάφη της χώρας.

    Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί αύριο στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο περιοδείας που θα κάνει στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Το απόγευμα 50 περίπου Παλαιστίνιοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Ισραηλινή Πρεσβεία της Αθήνας, κρατώντας πανώ και φωτογραφίες του Γιασέρ Αραφάτ. Οι Παλαιστίνιοι φωνάζοντας συνθήματα όπως ''Λευτεριά στην Παλαιστίνη'', ''Σαρόν δολοφόνε'' και αλλά αντιϊσραηλινά και αντιαμερικανικά συνθήματα, παρέμειναν περίπου δυο ώρες και στη συνέχεια οι περισσότεροι αποχώρησαν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 31 March 2002 - 21:53:31 UTC