Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλίες ελληνικής κυβέρνησης
  • [02] Συνάντηση Σημίτη - Λαλιώτη
  • [03] Κινητοποιήσεις αγροτών στη Β. Ελλάδα
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή με Σαουδάραβα πρέσβη
  • [05] Επεμβαση Εισαγγελέα για την ελλειψη φαρμάκων
  • [06] Συνάντηση Μπακογιάννη με βουλευτές Α' Αθηνών
  • [07] Θετικός απολογισμός για τον Συνήγορο του Πολίτη
  • [08] Τροπολογία για αλλοδαπούς
  • [09] Καμία ελπίδα προς το παρόν για ειρήνευση
  • [10] Η κρίση στη Μ.Ανατολή ακριβαίνει το πετρέλαιο
  • [11] Αυξάνονται οι νεκροί απεργοί πείνας στην Τουρκία
  • [12] Συνέντευξη Παπανδρέου για το κτηματολόγιο
  • [13] Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ
  • [14] Διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση
  • [15] Εισαγγελική παρέμβαση για στημένους αγώνες
  • [16] 2002- Έτος αφιερωμένο στο Μ. Καλομοίρη
  • [17] Σαράντα Χρόνια Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία
  • [18] Το Internet αλλάζει τη προσωπικότητά μας

    [01] Πρωτοβουλίες ελληνικής κυβέρνησης

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/4/2002 3:02:00 μμ

    Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός κάλεσε το Ισραήλ, να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποχώρηση των δυνάμεών του από τα παλαιστινιακά εδάφη, ζητώντας, παράλληλα, την άρση του αποκλεισμού και εγγυήσεις για τη ζωή και την ασφάλεια του Γιάσερ Αραφάτ.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου - Β. Παπανδρέου

    " Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν από κοντά τις δραματικές εξελίξεις στο Μεσανατολικό και ζητήθηκε παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει ο κύκλος αίματος ", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Όπως τόνισε, το μήνυμα του πρωθυπουργού έφτασε με μεγάλη δυσκολία στο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις παρεμβάσεις του προς τη διεθνή κοινότητα.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να έχει τη γη και τη νόμιμη ηγεσία του που εκπροσωπείται από το Γιάσερ Αραφάτ. Πρόσθεσε επίσης ότι και το Ισραήλ έχει δικαίωμα για την ασφάλειά του.

    Τραγική χαρακτήρισε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου την εξέλιξη στη Μ. Ανατολή. Όπως δήλωσε, χρειάζεται άμεση κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η εξέλιξη πρόσθεσε είναι απαράδεκτη και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί λύση στο δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού.

    Επαφές Γ. Παπανδρέου

    Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, για συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου.

    Μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάβασης του στη Ραμάλα τις επόμενες μέρες.

    Σύμφωνος με το ταξίδι αυτό δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, με τον οποίον ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

    Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Ντάβιντ Σασον, δήλωσε ότι είναι "ευπρόδεκτος ο υπουργός Εξωτερικών στο Ισραήλ", αλλά πρόσθεσε ότι "εμείς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής στην περιοχή"

    Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ώστε στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης.

    Έκκληση να αρχίσουν αμέσως οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών Παλαιστινίων, απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη ΝΕΤ.

    Είναι η στιγμή για την ΕΕ, να κάνει το μεγάλο βήμα και να παρέμβει αποφασιστικά ,σημείωσε σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ 105,8,ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    Για παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έκανε λόγο η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου.

    [02] Συνάντηση Σημίτη - Λαλιώτη

    1/4/2002 8:18:00 μμ

    Οι υποψηφιότητες σε Νομαρχίες και Δήμους στις επικείμενες εκλογές, θα εξετασθούν στην συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, που αναμένεται να αρχίσει αυτή την ώρα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται αν ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη.

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους βουλευτές της περιφέρειας Ιόνιων νήσων.

    Ο κ. Σημίτης, αναφέρθηκε στην πολιτική συγκυρία, επισημαίνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί την κατ' εξοχήν αρνητική εκδοχή για την πορεία και το μέλλον της χώρας.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, χαρακτήρισε προσωπική άποψη την πρόταση Χρυσοχοϊδη για ριζικές αλλαγές ακόμα και στην ονομασία του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Κινητοποιήσεις αγροτών στη Β. Ελλάδα

    1/4/2002 4:03:00 μμ

    Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, με αποκλεισμούς δρόμων, αλλά και οργανισμών του δημοσίου. Στα Γιαννιτσά Πέλλας βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής απέκλεισαν για 2 ώρες το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και το κτίριο όπου λειτουργεί η ΔΟΥ. Στο νομό Ημαθίας απέκλεισαν για μια ώρα την κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Θεσσαλονίκης -Βέροιας Από τη 1.30 το μεσημέρι και μέχρι τις 7 το απόγευμα συνάδελφοί τους θα κρατήσουν κλειστή την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στο ύψος του ποταμού Λουδία.

    Σύσκεψη αγροτών στη Λάρισα

    Στον Εβρο οι αγρότες προέβησαν στην κατάληψη του τελωνείου Κήπων διαμαρτυρόμενοι επί τέσσερις ώρες για τη μη αποπληρωμή του συνόλου του βαμβακιού που παρέδωσαν στα εκκοκιστήρια της περιοχής. Συγκεκριμένα περί τα 80 τρακτέρ στάθηκαν αφορμή να δημιουργηθεί ουρά αρκετών χιλιομέτρων από ακινητοποιημένα φορτηγά και αυτοκίνητα που πηγαίνουν ή έρχονται από την Τουρκία.

    Στο νομό Ροδόπης εξάλλου αγρότες σήμερα το πρωί προέβησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας επί μια ώρα συνεχίζοντας για δέκατη ημέρα τις αγροτικές κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα την αποπληρωμή του συνόλου του βαμβακιού που παρέδωσαν στα εκκοκκιστήρια της περιοχής. Χθες, οι αγρότες απέκλεισαν στα σημεία του Φαναρίου και του Κοπτερού προκαλώντας για περισσότερες από δύο ώρες ουρές αρκετών χιλιομέτρων από ακινητοποιημένα φορτηγά και αυτοκίνητα.

    Δυναμικά εισέρχονται στις κινητοποιήσεις και οι βαμβακοπαραγωγοί της Ξάνθης ενισχύοντας ήδη από χθες με τρακτέρ τα μπλόκα της Ροδόπης.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας όπου συζητείται η επανάληψη των κινητοποιήσεων τους και η μορφή τους.

    Κατδικάζει τα επιεσόδια στο Κιλελέρ η κυβέρνηση

    Εν τω μεταξύ, τα χθεσινά ''απαράδεκτα γεγονότα'' στο Κιλελέρ αποδοκίμασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι τα ''έκτροπα που σημειώθηκαν κυρίως απο πλευράς της ΝΔ, κάθε άλλο παρά ταιριάζουν στο νόημα της επετείου, που τιμά τους αγώνες των αγροτών".

    "Καταδικάζουμε τις πρωτοφανεις ενεργειες στις οποίες πρωτοστάτησαν συνδικαλιστες της ΝΔ", σχολιασε ο υπουργός Γεωργιας, Γιωργος Δρυς για τα χθεσινα έκτροπα στο Κιλελερ και καλεσε τη ΝΔ να εκδώσει ανακοινωση όπου θα καταδικάζει τις πράξεις αυτές.

    [04] Συνάντηση Καραμανλή με Σαουδάραβα πρέσβη

    1/4/2002 3:49:00 μμ

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής μετά από συνάντησή του με τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα του οποίου έχει προωθήσει σχέδιο για τη λύση του Μεσανατολικού τόνισε ότι ο πρόεδρος Αραφάτ ως αναγνωρισμένος ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής πρέπει να προστατευτεί. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας ως καλή βάση για τη συνολική λύση του προβλήματος, ενώ τόνισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως και να προσέλθουν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί στο τραπέζι του διαλόγου.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ , ο οποίος το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ έκανε λόγο για μεγάλες ευθύνες της Διεθνούς Κοινότητας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η αδράνεια επιδεινώνει το πρόβλημα.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η Διεθνής Κοινότητα αλλά και η ΕΕ βρίσκονται μπροστά στην ιστορική πρόκληση να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κατάσταση στη Μ. Ανατολή έχει φθάσει στο απροχώρητο σημειώνοντας ότι αν δεν ελεγχθεί τώρα τίθεται σε κίνδυνο και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς η βία και η τρομοκρατία δεν οδηγούν πουθενά.

    Είναι ανάγκη είπε ο κ. Καραμανλής να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί γύρω από τις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, η Αστυνομία έχει τοποθετήσει συρματοπλέγματα σε όλες τις προσβάσεις, αποκλείοντας έτσι την προσέγγιση.

    [05] Επεμβαση Εισαγγελέα για την ελλειψη φαρμάκων

    1/4/2002 5:46:00 μμ

    Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ.Σωτήρης Μπάγιας.

    Η έρευνα αφορά κυρίως την έλλειψη φαρμάκων για ασθένειες του θυρεοειδούς αλλά και για προβλήματα διαβήτη.

    Σκοπός της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να ερευνηθεί αν στο θέμα προκύπτει διάπραξη αξιόποινων πράξεων και σε αυτήν την περίπτωση να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

    [06] Συνάντηση Μπακογιάννη με βουλευτές Α' Αθηνών

    1/4/2002 4:00:00 μμ

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα συζητήθηκαν σε σύσκεψη των βουλευτών της Ν.Δ της πρώτης περιφέρειας της Αθήνας, με την υποψήφια δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη. Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη συζητήθηκαν τα προβλήματα της καθαριότητας της πρωτεύουσας, των σχολείων καθώς και η αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών. Επίσης εξετάστηκαν οι σχέσεις των βουλευτών με το συνδυασμό. Όπως έγινε γνωστό οι βουλευτές θα συνδράμουν σε μία επιτελική προσπάθεια, βοηθώντας την υποδομή του συνδυασμού με ιδέες και προτάσεις.

    [07] Θετικός απολογισμός για τον Συνήγορο του Πολίτη

    1/4/2002 2:47:00 μμ

    Τις 15 χιλιάδες ξεπέρασαν οι αναφορές που εξετάστηκαν πέρυσι από το Συνήγορο του Πολίτη ο οποίος αντιμετώπισε αποτελεσματικά το 91%, των περίπου 11 χιλιάδων υποθέσεων που κρίθηκαν βάσιμες. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση για το 2001 που παρουσίασε ο καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος. Κατά γεωγραφική κατάταξη οι περισσότερες αναφορές κατανέμονται στην Αττική σε ποσοστό 51,2% έναντι 9,4% στην Θεσσαλονίκη και 37,9% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Αναβάθμιση στις σχέσεις της Αρχής με τη Δημόσια Διοίκηση

    Ο κ.Διαμαντούρος ανέφερε επίσης ότι το 2001 υπήρξε αναβάθμιση στις σχέσεις της Αρχής με τη Δημόσια Διοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της και καλύτερη συνεργασία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα κακοδιοίκησης με τη μορφή κυρίως των μεγάλων καθυστερήσεων εντοπίζονται στους ασφαλιστικούς φορείς , στους δήμους και τις κοινότητες, τις νομαρχίες και στα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Νομικών Προσωπων Ιδιωτικού Δικαίου-ΔΕΚΟ.

    Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών όπου παρά τη σαφή βελτίωση της νομοθεσίας, σημειώνονται προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου και σε θέματα οργάνωσης, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει πλέον τη διαδικασία νομιμοποίησής τους.

    [08] Τροπολογία για αλλοδαπούς

    1/4/2002 8:46:00 μμ

    Ανακαλείται εκτός από την άδεια παραμονής και η άδεια εργασίας αλλοδαπού, στην περίπτωση που έχει τελέσει αξιόποινη πράξη και αυτό προκύπτει από το ποινικό μητρώο του. Αυτό ορίζεται με τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομίας κύριοι Σκανδαλίδης και Χριστοδουλάκης. Με άλλες διατάξεις ορίζεται νέα εξάμηνη προθεσμία για την κατάθεση αιτησης από ομογενείς πρόσφυγες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    [09] Καμία ελπίδα προς το παρόν για ειρήνευση

    1/4/2002 8:11:00 μμ

    Επικίνδυνα σφίγγει πλέον ο κλοιός γύρω από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, που παραμένει για τέταρτη ημέρα πολιορκημένος και αποφασισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Ο ισραηλινός στρατός στήνει οδοφράγματα γύρω απο τα γραφεία του ενώ ισραηλινά άρματα μάχης ανοίγουν πυρ και εισβάλλουν σε όλο και περισσότερες πόλεις της Δυτικής Οχθης.

    Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν σφαγές

    Πολεμικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την Τουλκαρέμ την ώρα που ισραηλινοί στρατιώτες και τανκ έμπαιναν πυροβολώντας στην πόλη. Πέντε ξένοι ακτιβιστές και ένας παλαιστίνιος εικονολήπτης τραυματίστηκαν σήμερα στους δρόμους της Μπέϊτ Τζάλα, ενώ ένας 10χρονος παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στη Ράφα.

    Χθες βράδυ, σύμφωνα με ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής δύναμης ασφαλείας, 30 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από τους Iσραηλινούς σε κτίριο της Ραμάλα, η οποία έχει κηρυχθεί "κλειστή στρατιωτική ζώνη".

    Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις Παλαιστίνιων καμικάζι σε Χάιφα και Χεβρώνα.

    Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε σήμερα και την αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Καλκίλια της Δυτικής Οχθης. Λίγο πριν καταληφθεί η πόλη από τους Ισραηλινούς, δύο Παλαιστίνιοι, που κατηγορήθηκαν για "συνεργασία" με το Ισραήλ, εκτελέστηκαν και τα πτώματά τους εγκαταλείφθηκαν σε κεντρικό δρόμο της πόλης, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Συγκρούσεις τέλος ξέσπασαν σήμερα και στην Ιερουσαλήμ όταν ισραηλινά τανκ, προσπάθησαν να εισβάλουν στο στρατόπεδο προσφύγων της Καλαντίγια, βόρεια της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον ισραηλινό στρατό πετώντας πέτρες.

    Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Σαρόν

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τόνισε ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο με την τρομοκρατία, ενώ χαρακτήρισε τον Αραφάτ κίνδυνο για τη Μέση Ανατολή και εχθρό του ελεύθερου κόσμου.

    Κάλεσε εξάλλου σήμερα τον αντίπαλό του της Δεξιάς Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμμετάσχει στην εκστρατεία του Ισραήλ στο μέτωπο της ενημέρωσης, παράλληλα με την εν εξελίξει στρατιωτική επίθεση.

    Πολλές φορές, πρόσφατα, ο Νετανιάχου είχε επικρίνει δημόσια την πολύ μαλακή, κατα την αποψή του, στάση του Σαρόν απέναντι στην Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας ζητούσε τη διάλυση με μαζική και αποφασιστική στρατιωτική επέμβαση

    "Στόχος του Σαρόν είναι η εξόντωση του Γιάσερ Αραφάτ και η κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής", σχολίασε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ.

    Δυτικοί ειρηνιστές ασπίδα προστασίας του Αραφάτ

    Εντεκα από τα μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που κατάφεραν χθες να προσεγγίσουν τον Αραφάτ, μεταξύ των οποίων και ο γάλλος πολέμιος της παγκοσμιοποίησης Ζοζέ Μποβέ, συνελήφθησαν κατά την αποχώρηση τους και σήμερα μεταφέρθηκαν με αλυσοδεμένα πόδια στην Ιερουσαλήμ, όπου περιμένουν την απέλαση τους.

    Τριάντα πέντε ακτιβιστές, Γάλλοι οι περισσότεροι, αλλά και Γερμανοί, Αμερικάνοι, Ιταλοί, Βρετανοί και Ελβετοί παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα μέσα στο κτίριο όπου βρίσκεται ο Αραφάτ και δηλώνουν πως έχουν σχηματίσει "ανθρώπινη ασπίδα" για να εμποδίσουν πιθανή επίθεση του ισραηλινού στρατού.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε με τον πρόεδρο Αραφάτ έως ότου τερματιστεί η επίθεση και αποχωρήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Ραμάλα", δήλωσε νωρίτερα στο τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ "Αλ Τζαζίρα" η Κλοντ Λεοστίκ, η οποία μετέχει στην ομάδα. Η ίδια τόνισε ότι η κατάσταση "είναι ήρεμη εντός των γραφείων του προέδρου Αραφάτ...που έχουν περικυκλωθεί από οκτώ άρματα μάχης". Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί "επιχείρησαν σήμερα το πρωϊ να πλησιάσουν στην πύλη εισόδου (του κτιρίου), αλλά δεν μπήκαν" μέσα, πρόσθεσε η ίδια.

    Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, που εξακολουθεί να έχει "στενή" τηλεφωνική επαφή από την Παρασκευή με τον παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, και τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ζήτησε επίμονα από το Ισραήλ να μην αναλάβει οποιαδήποτε δράση, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των φιλειρηνιστών.

    Συμπαράσταση του αραβικού κόσμου στους Παλαιστίνιους

    Χιλιάδες Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στο Κάιρο κατά του Ισραήλ και προσπάθησαν να φτάσουν μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία.

    Με κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων αντέδρασαν και οι Ιορδανοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα γενική απεργία και διαδηλώσεις και διατύπωσαν εκκλήσεις για ιερό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ και για μποϋκοτάρισμα των αμερικανικών προϊόντων.

    Με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Καντάφι δεκάδες χιλιάδες Λίβυοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Τρίπολης. "Η Λιβύη ζητάει από τις αραβικές χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους για να περάσουν Λίβυοι εθελοντές, που θέλουν να φτάσουν στην αλ Κοντς (Ιερουσαλήμ) για να υποστηρίξουν τον Αμπού Αμάρ (Γιάσερ Αραφάτ)", τόνισε ο Καντάφι μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος.

    Η στρατιωτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FDLP) ζήτησε και αυτή από τις αραβικές χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους στους παλαιστίνιους μαχητές, για να "πολεμήσουν τον εχθρό". Το FDLP καλεί τις αραβικές χώρες να πάρουν "θαρραλέα και χειροπιαστά μέτρα υποστήριξης της Ιντιφάντα και της παλαιστινιακής αντίστασης".

    Στο μεταξύ, ο καθολικός πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Μισέλ Σαμπάχ έστειλε σήμερα τρόφιμα και νερό στο αρχηγείο του Αραφάτ. Τα είδη πρώτης ανάγκης μετέφεραν δύο απεσταλμένοι του πατριάρχη με αυτοκίνητο διπλωματικής αποστολής με σημαίες του Βατικανού και των τοπικών Εκκλησιών το οποίο θα προσπαθήσει να φτάσει μέχρι το κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται το γραφείο του παλαιστίνιου προέδρου.

    Επικριτική η Τουρκία απένατνι στο Ισραήλ

    Ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στο Ισραήλ ήταν η Τουρκία, παρά τις άριστες σχέσεις, που διατηρούν. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να εφαρμόσει αμέσως την απόφαση του ΟΗΕ για αποχώρηση των στρατευμάτων του από τις παλαιστινιακές πόλεις και τόνισε πως το Ισραήλ με αυτήν του τη στάση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Νέα διπλωματική πρωτοβουλία από τη Δύση

    Διπλωμάτες από την Ε.Ε, τις ΗΠΑ, την Ρωσία και τον ΟΗΕ συναντήθηκαν με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

    Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή Αντρέϊ Βντόβιν αναφερόμενος στις συνομιλίες τόνισε ότι "οι διεθνείς μεσολαβητές κάνουν ότι μπορούν για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση".

    Στις συνομιλίες με τον Πέρες έλαβαν επίσης μέρος ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή Αντονι Ζίνι, του ΟΗΕ Τέργε Λάρσεν και ο Χαβιέρ Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

    Χθες προσπάθησαν, αλλά χωρίς επιτυχία, να μεταβούν στο πολιορκούμενο αρχηγείο του παλαιστίνιου προέδρου στην Ραμάλα.

    [10] Η κρίση στη Μ.Ανατολή ακριβαίνει το πετρέλαιο

    Πηγή: ΑΠΕ 1/4/2002 5:37:00 μμ

    Στο υψηλότερο σημείο του εξαμήνου έφτασε σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου, ξεπερνώντας τα 27 δολάρια το βαρέλι. Η αύξηση οφείλεται στην επιδείνωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει αυξήσει την ανησυχία ότι μπορεί να διαταραχθεί η αγορά που διασφαλίζει το 30% των παγκόσμιων ημερήσιων προμηθειών.

    Αν και οι αναλυτές δεν βλέπουν άμεση απειλή στις προμήθειες πετρελαίου, η άνοδος των τιμών αντανακλά το ενδεχόμενο επέκτασης των συγκρούσεων.

    Το αργό για παράδοση Μαίου αυξήθηκε 3,6% ή 94 σεντς, στα 27,25 δολάρια το βαρέλι, στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών εκτός συνεδρίασης, στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Είναι η υψηλότερη τιμή των τελευταίων 6,5 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το πρακτορείο Bloomberg. Την περασμένη Πέμπτη, λίγο πριν το κλείσιμο των αγορών για τις αργίες του Πάσχα, το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 1,7% με την προσδοκία της αύξησης της ζήτησης, μετά τη δημοσίευση των εκθέσεων οι οποίες σηματοδοτούσαν γρήγορη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

    Στο μεταξύ πέφτουν και τα αμερικανικά αποθέματα. Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, έπεσαν τα αποθέματα αργού, βενζίνης και άλλων διυλισμένων καυσίμων.

    [11] Αυξάνονται οι νεκροί απεργοί πείνας στην Τουρκία

    1/4/2002 7:51:00 μμ

    Τους πενήντα έφτασαν σήμερα οι νεκροί από την απεργία πείνας στην Τουρκία. Οι απεργοί διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις στις τουρκικές φυλακές και για τα γνωστά "λευκά κελιά". Τελευταίο θύμα είναι η 26χρονη Μιριάμ Αλτούν, η οποία πέθανε κατά την 301η ημέρα της απεργίας πείνας και κρατούνταν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Καρτάλ, μετά την καταδίκη της για συμμετοχή σε παράνομη ακροαριστερή οργάνωση. Το κίνημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία άρχισε τον Οκτώβριο του 2000 από πολλές εκατοντάδες κρατούμενους αλλά και συγγενείς τους. Οι απεργοί τρέφονται μόνον με λίγη ζάχαρη και νερό.

    NEW TITLE

    NEW BODY

    [12] Συνέντευξη Παπανδρέου για το κτηματολόγιο

    1/4/2002 2:28:00 μμ

    Εκατοντρία νέα κτηματολογικά γραφεία θα λειτουργήσουν έως το τέλος του 2003 σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την απλούστευση της διαδικασίας και την καλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και της περιουσίας του δημοσίου. Τα νέα γραφεία θα είναι υπό την ευθύνη των υποθηκοφυλακείων που εντάσσονται υποχρεωτικά στο εξής στη λειτουργία του κτηματολογίου. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου παρουσιάζοντας την πορεία υλοποίησης του κτηματολογίου ενώ παράλληλα προανήγγειλε την τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου μέχρι το τέλος του 2002.

    [13] Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ

    1/4/2002 2:18:00 μμ

    Αυξάνονται από σήμερα τα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ. Κατά 4,9% αυξάνεται το τιμολόγιο ύδρευσης που θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ενώ το πάγιο τέλος διαμορφώνεται σε 0,52 ευρώ ανά μήνα, έναντι 0,49 ευρώ που ήταν μέχρι χθες. Ταυτόχρονα, τα τέλη αποχέτευσης που μέχρι σήμερα ήταν σε ποσοστό 48% επί της αξίας του τιμολογίου του νερού, αναπροσαρμόζονται στο ποσοστό του 52%.

    [14] Διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση

    Πηγή: ΑΠΕ 1/4/2002 7:40:00 μμ

    Την ερχόμενη Τετάρτη 10 Απριλίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα όλες τις προτάσεις της Επιτροπής των καθηγητών για τη φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Ταυτόχρονα ο υπουργός θα κηρύξει και την έναρξη του διαλόγου της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι θα κληθούν να τοποθετηθούν επί των προτάσεων της Επιτροπής και να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις για τις αλλαγές στη φορολογία. Ο κ. Χριστοδουλάκης δεν πρόκειται να δεσμευθεί απέναντι στις προτάσεις της Επιτροπής.

    Θα ανακοινώσει όμως τις βασικές κατευθύνσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης. Με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το διάλογο η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου, ώστε αμέσως μετά να καταρτισθεί το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

    [15] Εισαγγελική παρέμβαση για στημένους αγώνες

    1/4/2002 3:40:00 μμ

    Προκαταρκτική εξέταση για τις μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που ακούσθηκαν χθες στην τηλεοπτική εκπομπή ''Κίτρινος Τύπος'' με πρωταγωνιστές διαιτητές και ποδοσφαιρικούς παράγοντες, διέταξε σήμερα ο εισαγγελέας Πειραιά Αντώνης Λιόγας. Μετά το πέρας της έρευνας, που θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν από δικαστικό λειτουργό, θα κινηθεί, αν προκύπτουν ευθύνες, η άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον όλων όσων εμπλέκονται στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και οι οποίες αφορούσαν το ''στήσιμο'' ποδοσφαιρικών αγώνων.

    Δίωξη για τα έκτροπα του ντέρμπι

    Η δικαιοσύνη "μίλησε" σήμερα και για τα θλιβερά επεισόδια στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο γήπεδο της Λεωφόρου. Η εισαγγελέας πρωτοδικών κ Μαρία Μαλούχου, μετά την μελέτη της δικογραφίας άσκησε ποινικές διώξεις εναντίον του προέδρου του Παναθηναϊκού Αγγελου Φιλιππίδη, του προπονητή της ομάδας Σέρτζιο Μαρκαριάν και του φυσιοθεραπευτή Χρήστου Καρβουνίδη.

    Η εισαγγελέας άσκησε επίσης δίωξη και κατά όλων όσων εισήλθαν στο γήπεδο μετά το τέλος του αγώνα.

    Τέλος η κ. Μαλούχου, άσκησε δίωξη και κατά αγνώστων φιλάθλων για τις κατηγορίες της χρήσης και κατοχής βεγγαλικών και ρίψεις αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο.

    Ολα τα αδικήματα είναι σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 1646/86 περί Εξωσχολικού Αθλητισμού. Η δικογραφία ανατέθηκε για την διενέργεια προανάκρισης στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωάννη Γκίζη.

    Δηλώσεις Βενιζέλου

    Την άμεση επέμβαση της Ποινικής Δικαιοσύνης, αλλά και των αρμοδίων οργάνων προκειμένου να δώσουν έμπρακτες απαντήσεις στην κοινή γνώμη και την Πολιτεία και να αντιμετωπιστούν σε βάθος τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Οπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, η "Πολιτεία δεν αντιδικεί με πρόσωπα και δεν κινείται στο επίπεδο στο οποίο κινούνται κάποια πρόσωπα στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού", αφού όπως είπε χαρακτηριστικά "αντιδρά σε θεσμικό επίπεδο και αυτό είναι πολύ πιο σκληρό, πολύ πιο συστηματικό και πολύ πιο αποτελεσματικό από κάθε είδους προσωπικούς λεονταρισμούς".

    [16] 2002- Έτος αφιερωμένο στο Μ. Καλομοίρη

    1/4/2002 8:17:00 μμ

    Τον εορτασμό του έτους 2002 ως έτους αφιερωμένου στον Μανόλη Καλομοίρη, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, με μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα με αφορμή την συμπλήρωση των 40 χρόνων από το θάνατο του Έλληνα μουσουργού.

    Εκδηλώσεις

    Στις 15 Απριλίου θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη η "Συμφωνία της Λεβεντιάς", ένα απο τα γνωστότερα και σημαντικότερα έργα του Έλληνα μουσουργού, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συνέδριο " Μανώλης Καλομοίρης - 40 χρόνια μετά ".

    Στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Καλομοίρη, τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν:

    αφιέρωμα στο Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσίαση " Παλαμικής Συμφωνίας" στις 6 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσίαση όπερας " Ανατολή" στις 19 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσίαση έργου "Μηνάς ο Ρέμπελος" στις 12 Ιουλίου στο Ηρώδειο

    Στο πλαίσιο του εορτασμού προγραμματίζεται η διοργάνωση δυο εκθέσεων για τον Μουσουργό, μια στη Τεχνόπολη για το έργο του και μια στο Εθνικό Ωδείο με θέμα το παιδαγωγικό του έργο.

    Επίσης, εκδηλώσεις αφιερωμένες στον μουσουργό θα γίνουν στο 6ο Φεστιβάλ Καλομοίρης στην Σάμο.

    [17] Σαράντα Χρόνια Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία

    1/4/2002 2:52:00 μμ

    Τη θεμελιώδη συμβολή της χώρας μας στο Ολυμπιακό Κίνημα όπως είναι η διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, φιλοδοξεί να αναδείξει η έκθεση φωτογραφικών τεκμηρίων που οργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 στο χώρο του Σταθμού του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος. Στην έκθεση τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν από την Πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004, κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τον Πρόεδρο της ΔΟΑ και μέλος της ΔΟΕ, κ. Νίκο Φιλάρετο, την ερχόμενη Τετάρτη οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ιστορικούς πρωταγωνιστές, το ρόλο και το έργο της Ακαδημίας, μέσα από ανέκδοτα ντοκουμέντα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία λειτουργεί αδιάλειπτα επί 40 χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί όπου φυλάσσεται η καρδιά του Pierre de Coubertin. Η ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, διέσωσε, ταξινόμησε και αξιοποιεί μία από τις σημαντικότερες αρχειακές συλλογές Ολυμπιακής Θεματολογίας, αυτήν του ιστορικού πρακτορείου των "Ηνωμένων Φωτορεπόρτερς".

    Τμήμα του πλούσιου αυτού φωτογραφικού αρχείου διανθισμένο με υλικό που προέκυψε από οργανωμένη ιστορική έρευνα, θα παρουσιαστεί σε έναν καλαίσθητα διαμορφωμένο χώρο, στο Μετρό του Συντάγματος από τις 3 έως 7 Απριλίου.

    Η έκθεση "40 Χρόνια Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία" συνοδεύεται από το ομότιτλο Ιστορικό Λεύκωμα, έκδοση του Γραφείου Τύπου και ΜΜΕ.

    Για πρώτη φορά παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία, αποτέλεσμα πρωτογενούς έρευνας σχετικά με τις μακρόχρονες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Κέντρου για την επιστημονική θεμελίωση της Ολυμπιακής Ιδέας και τη διατήρηση και διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος.

    [18] Το Internet αλλάζει τη προσωπικότητά μας

    1/4/2002 1:25:00 μμ

    Το διαδίκτυο αλλάζει θετικά την προσωπικότητά των χρηστών καθώς τους κάνει πιο ευγενικούς, εξωστρεφείς και τολμηρούς. Αυτό αναφέρεται σε αποτελέσματα έρευνας που έγινε στην Ιαπωνία για λογαριασμό της διαφημιστικής εταιρείας "Κοκούρενσα". Από τους 4.345 συμμετέχοντες, το 16% είπαν ότι βίωσαν μια αλλαγή προσωπικότητας, ενώ όπως τονίζουν οι ίδιοι δείχνουν έτοιμοι να εκφράσουν τα αληθινά συναισθήματά τους στον κυβερνοχώρο κάτι το οποίο πιθανώς να μην έκαναν στην πραγματική ζωή. Η έρευνα διεξάχθηκε σε μια ιστοσελίδα για γυναίκες, όπου το 90% των αποκριθέντων δεν αποκάλυψαν το αληθινό όνομά τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 April 2002 - 17:54:52 UTC