Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνική αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ
  • [02] Υπουργικό ενόψει ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ
  • [03] Απεργούν οι εργαζόμενοι σε Πειραιά-πορθμεία
  • [04] Συνάντηση υπουργού Γεωργίας-αγροτών
  • [05] Ικανοποίηση αιτημάτων των ενστόλων σωμάτων
  • [06] Ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε πέντε πόλεις
  • [07] Ανάγκη για παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας
  • [08] ΗΠΑ: Σύγκρουση εκπαιδευτικών αεροσκαφών
  • [09] Σερβοβόσνιος εγκληματίας πολέμου στη Χάγη
  • [10] Βρετανία:Υστατος φόρος τιμής στη βασιλομήτορα
  • [11] Ελεγχος της πορείας των ολυμπιακών έργων
  • [12] Σήμερα υποδέχεται ο ΠΑΟ τη Μπαρτσελόνα
  • [13] Καλά νέα για τους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο
  • [14] Η μυστηριώδης νόσος των Ασιατών
  • [15] Ορατόριο ''Εαρινές Ωδές'' στη Λυρική Σκηνή
  • [16] Ελληνικό το ''πρόσωπο'' του Versace

    [01] Ελληνική αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ

    3/4/2002 8:54:00 πμ

    Αντιπροσωπεία μελών από όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς καθώς και δημοσιογράφοι, αναχώρησε τα ξημερώματα για τα Ιεροσόλυμα. Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχης, των φιλειρηνικών δυνάμεων του Ισραήλ και με εκπροσώπους της ισραηλινής κυβέρνησης. Επίσης θα επιδιώξει να επισκεφθεί την πολιορκημένη Ραμάλα και άλλες παλαιστινιακές πόλεις. Στο μεταξύ αναχωρεί απόψε για το Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στην Εκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Μεσανατολικό. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ενωσης θα συνέλθουν σε δείπνο στις 21.00 ώρα Ελλάδος στη βελγική πρωτεύουσα και κατόπιν θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν: Γιώργος Κίρκος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Ελσα Παπαδημητρίου, βουλευτής ΝΔ, Αντώνης Σκυλάκος, βουλευτής ΚΚΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής ΣΥΝ, Νίκος Χουντής, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, Γιώργος Βεργόπουλος, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, Παναγιώτης Γαλετσέλης, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ και Γιάννης Μπανιάς, εκπρόσωπος της ΑΚΟΑ, η Αννα Φιλίνη, δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, ο Στέλιος Παππάς από το Οικονομικό Επιμελητήριο και οι Γ.Αλμπάνης και Σίσσυ Βωβού, μέλη της Διεθνούς Δράσης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Μανώλης Γλέζος.

    Τους εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων συνοδεύουν στην αποστολή πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων της χώρας μας και οι δημοσιογράφοι Π. Παπακωνσταντίνου και Π. Τζίμας.

    [02] Υπουργικό ενόψει ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ

    3/4/2002 8:20:00 πμ

    Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με θέμα την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003. Δηλώσεις του Πρωθυπουργού θα γίνουν μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενω αργότερα εκτενή συνέντευξη Τύπου για το θέμα θα παραχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    [03] Απεργούν οι εργαζόμενοι σε Πειραιά-πορθμεία

    3/4/2002 8:20:00 πμ

    Προβλήματα στη διακίνηση των επιβατών της ακτοπλοΐας αναμένονται σήμερα καθώς δύο από τα 14 Σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις, σε όλα τα πλοία που θα βρίσκονται στον Πειραιά, από τις 6 το πρωί, με οικονομικά αιτήματα. Επίσης λόγω της απεργίας κλειστά θα παραμείνουν και τα πορθμεία Ρίου-Αντίρριου και Αιγίου-Αγίου Νικολάου Δωρίδας. Σύμφωνα με τα κατά τόπους λιμεναρχεία για το διάστημα της απεργίας θα εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά από τα πλοία που έχουν τεθεί στην υπηρεσία ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10.00 στην πλατεία Κάνιγγος. Το ΥΕΝ καλεί όσους προτίθενται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν προηγουμένως με τα τηλέφωνα 010-4593000 και 010-4226000.

    Οπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα δύο σωματεία σκοπός της απεργίας είναι η αντίσταση στην ολομέτωπη επίθεση των εφοπλιστών και της κυβέρνησης ενάντια στις κοινωνικές ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων και των ναυτεργατών που επιχειρούν την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, την ενσωμάτωση του ΝΑΤ στο ΙΚΑ κα.

    Ζητούν την οικονομική ενίσχυση του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτη, συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια με 20 χρόνια συνθετική υπηρεσία με υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου, κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρέως-ανθυγιεινού και επικίνδυνου, αυξήσεις στους μισθούς, κατώτερη σύνταξη 240.000 δρχ κα.

    [04] Συνάντηση υπουργού Γεωργίας-αγροτών

    3/4/2002 9:21:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ, θα έχουν σήμερα εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Θράκης, με κυρίαρχο αίτημα την απορρόφηση ποσοτήτων βάμβακος που έχει χαρακτηριστεί μη επιλέξιμο και δεν επιδοτείται. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών Εβρου και Ροδόπης με αποκλεισμούς τελωνείων και δρόμων. Αποκλεισμοί δρόμων απο τρακτέρ έχουν προαναγγείλει για σήμερα και οι αγρότες της Θεσσαλίας.

    [05] Ικανοποίηση αιτημάτων των ενστόλων σωμάτων

    3/4/2002 9:23:00 πμ

    Την ικανοποίηση του βασικότερου από τα αιτήματά τους πέτυχαν χθες οι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί με τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης υπέγραψε το αίτημα για άρση των μισθολογικών αδικιών, το οποίο πρόβαλαν ως ένα από τα κυριότερα προβλήματα οι ενώσεις του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στη συνάντηση με τις Ενώσεις των εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ , του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος δήλωσε ότι, όπως και στο παρελθόν, τα ζητήματα που απασχολούν τα ένστολα σώματα, έχουν αντιμετωπισθεί με απολύτως θετικό τρόπο από την Κυβέρνηση.

    Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών υπογραμμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ήδη ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα των Ενώσεων, αυτό δεν εμπόδισε ορισμένα στελέχη να αποκλείσουν το Υπουργείο και να θέσουν σε ομηρία επί τρίωρο δεκάδες πολίτες και υπαλλήλους. ''Τέτοιες μεμονωμένες συμπεριφορές δεν προάγουν ούτε τον διάλογο, ούτε την επίλυση των προβλημάτων. Εξυπηρετούν μόνο όσους θέλουν να δημιουργήσουν ρήγμα ανάμεσα στους πολίτες και τα Σώματα Ασφαλείας και είναι λυπηρό ότι στηρίζονται σε τέτοιες ενέργειες από τους επίσημους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας '', καταλήγει το δελτίο Τύπου.

    [06] Ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε πέντε πόλεις

    3/4/2002 12:08:00 μμ

    Ο Οικοτουρισμός κατέχει πρωταρχική θέση, στις στρατηγικές και τους σκοπούς της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού κατά την περίοδο 2000-2006. Με χρονικό ορίζοντα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, ετοιμάζονται, μεταξύ άλλων, σχέδια για την ανάπτυξη του Οικοτουρισμού σε πέντε, εκτός της Αθήνας ''Ολυμπιακές πόλεις'' (Θεσσαλονίκη, Ολυμπία, Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο) με σκοπό την ανάδειξη των οικοτουριστικών δυνατότητων των πόλεων αυτών και κυρίως της ευρύτερης περιοχής.

    Αυτό επισημαίνεται στο σχέδιο δήλωσης της ελληνικής κυβέρνησης, που θα υποβληθεί στη Διεθνή Οικοτουριστική Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί το Μάϊο στο Κεμπέκ.

    Το σχέδιο αποτελεί προϊόν μιας συλλογικής επεξεργασίας που έγινε από την Εθνική Επιτροπή Οικοτουρισμού, που συγκροτήθηκε με την ευκαιρία του φετινού παγκόσμιου έτους Οικοτουρισμού.

    Η συγκρότηση και η σύνθεση της επιτροπής, στην οποία μετέχουν όλοι οι φορείς του τουρισμού, έγινε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Γεωργακόπουλου, ο οποίος προοδεύει και συντονίζει τις εργασίες.

    [07] Ανάγκη για παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας

    3/4/2002 8:52:00 πμ

    Αλλεπάλληλες οι εκκλήσεις από τα εδάφη της Μέσης Ανατολής για μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας προς εκτόνωση της κρίσης. Στη διάρκεια της νύχτας οι Ισραηλινοί επέκτειναν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε άλλες παλαιστινιακές περιοχές, ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ απέρριψε την πρόταση του Αριελ Σαρόν για ένα "εισιτήριο δίχως επιστροφή" από τη Ραμάλα, λέγοντας ότι μόνο ως "μάρτυρας" θα βγει από το πολιορκούμενο αρχηγείο του. Στο μεταξύ περίπου 200 Παλαιστίνιοι και έξι δημοσιογράφοι έχουν εγκλωβιστεί στο ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

    Συγκρούσεις σε Τζενίν-Ναμπλούς-Μπεϊτούνια. Εγκλωβισμένοι στο ναό της Θείας Γέννησης στη Βηθλεέμ

    Η προέλαση του ισραηλινού στρατού κλιμακώνεται στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς περισσότερα από 20 άρματα μάχης κατέλαβαν σήμερα το πρωί το χωριό Σαλφίτ, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ναμπλούς. Περίπου 400 άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί γύρω από την Ναμπλούς δίχως να επιχειρήσουν ακόμη εισβολή στην πόλη.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την εισβολή στο Σαλφίτ τονίζοντας ότι εντάσσεται στον αγώνα ''κατά της υποδομής της τρομοκρατίας'' στη Δυτική Οχθη.

    Νωρίτερα, 50 ισραηλινά άρματα μάχης είχαν εισβάλει στο εσωτερικό της αυτόνομης παλαιστινιακής πόλης Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Στη διάρκεια της επιχείρησης ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε παλαιστινίους ενόπλους και τα ισραηλινά στρατεύματα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μια 27χρονη νοσοκόμα και ένας 20χρονος παλαιστίνιος.

    Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 1687 άνθρωποι από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000, εκ των οποίων 1244 Παλαιστίνιοι και 411 Ισραηλινοί.

    Συγκρούσεις ξέσπασαν και γύρω από το Γενικό Επιτελείο του αρχηγείου των δυνάμεων ασφαλείας των Παλαιστινίων στη Μπεϊτούνια.

    Εν τω μεταξύ περίπου 200 Παλαιστίνιοι μαχητές, πολλοί από αυτούς οπλισμένοι, βρήκαν καταφύγιο στον ναό της Θείας Γέννησης, έναν από τους ιερότερους τόπους της Χριστιανοσύνης, δήλωσε ξένος δημοσιογράφος στην περιοχή.

    "Αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την εκκλησία αυτή ως ασφαλές καταφύγιο", δήλωσε ο ανταποκριτής της ιταλικής τηλεόρασης RAI, Μαρκ Ινάρο. Οπως δήλωσε ο ίδιος, οι Παλαιστίνιοι, αποφάσισαν να καταφύγουν στην εκκλησία, που χτίσθηκε πάνω στο σημείο όπου πιστεύεται πως γεννήθηκε ο Χριστός, χθες το βράδυ.

    Ισραηλινά άρματα μάχης αναπτύχθηκαν αμέσως στην περίμετρο της εκκλησίας, όμως η κατάσταση ήταν ήρεμη σήμερα τα ξημερώματα.

    Ο Ινάρο κι άλλοι πέντε δημοσιογράφοι, κυρίως Ιταλοί, παγιδεύτηκαν μέσα στο συγκρότημα του ναού. Οπως δήλωσε ο ίδιος, δόθηκε άδεια στην ιταλική πρεσβεία να στείλει θωρακισμένα οχήματα και να παραλάβει τους παγιδευμένους.

    Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε σήμερα το πρωί το δημαρχείο της Βηθλεέμ, που βρίσκεται απέναντι από τον Ναό της Γεννήσεως στο κέντρο της πόλης, αφού ανατίναξε με εκρηκτικά την είσοδο του κτιρίου, μετέδωσαν ξένοι δημοσιογράφοι στην περιοχή. Στο κτίριο στεγάζεται επίσης ένας τοπικός τηλεοπτικός σταθμός και το κέντρο επικοινωνιών του δημαρχείου.

    Παλαιστίνιος αξιωματούχος κατηγόρησε το Τέλ Αβίβ ότι προβαίνει σε "εθνοκάθαρση" και ότι σκότωσε πολλούς Παλαιστινίους στη Ραμάλα με μια σφαίρα εξ επαφής στο κεφάλι τους.

    Επίσης, στρατιώτες λεηλάτησαν γραφεία, σπίτια και καταστήματα.

    Τέλος, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε νέα επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνοντας τον επίδοξο βομβιστή.

    Εκκλήσεις Αραφάτ: Σταματήστε την καταστροφή των ιερών τόπων

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ έκανε χθες έκκληση στη διεθνή κοινότητα να επέμβει για την πάυση των ισραηλινών επιθέσεων ενάντια σε μουσουλμανικούς και χριστιανικούς ιερούς τόπους.

    "Σήμερα στη Βηθλεέμ οι Ισραηλινοί περικύκλωσαν την Εκκλησία της Θείας Γέννησης και επιτέθηκαν σε πολλές άλλες εκκλησίες και τεμένη", δήλωσε ο Αραφάτ σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. "Αυτό είναι ένα επαρκές μήνυμα προς όλον τον κόσμο. Και σε αυτό εγώ προσθέτω, πού είσαστε; πού είσαστε;", δήλωσε στο δίκτυο από το Κατάρ, ο πολιορκημένος μέσα στο αρχηγείο του στη Ραμάλα Αραφάτ.

    Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τους Παλαιστινίους ότι πυροβολούν και βάλλουν με αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον των αρμάτων μάχης του μέσα από εκκλησίες. Οι Παλαιστίνιοι αρνούνται τις κατηγορίες και αντιτείνουν πως οι Ισραηλινοί επιτίθενται σε περιοχές κοντά στις εκκλησίες. Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι κατέλαβε ένα από τα κτήριά της στη Βηθλεέμ.

    Επίσης ο Παλαιστίνιος ηγέτης απέκλεισε την πιθανότητα να παραδοθεί στους Ισραηλινούς που τον πολιορκούν μέσα στο αρχηγείο του στη Ραμάλα και τόνισε πως θα βγεί από το κτήριο μόνον ως ''μάρτυρας''.

    Στη συνέντευξή του προς το Αλ Τζαζίρα, ερωτηθείς για το εάν σκοπεύει να παραδοθεί στον ισραηλινό στρατό, ο Αραφάτ περιορίστηκε να δηλώσει μόνο ''τους είπα πως προτιμώ να γίνω σαχίντ, σαχίντ, σαχίντ (μάρτυρας, μάρτυρας, μάρτυρας)''. Με τον τρόπο αυτό ο Παλαιστίνιος ηγέτης απάντησε έμμεσα στην πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να του δώσει ένα ''εισιτήριο δίχως επιστροφή'' έξω από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Στην ίδια τηλεφωνική του συνέντευξη στο Αλ Τζαζίρα, ο Αραφάτ επέκρινε και τη στάση των ΗΠΑ στη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως έδωσε το πράσινο φως για την επέμβαση των Ισραηλινών στη Ραμάλα και στην επίθεση εναντίον του αρχηγείου του στην πόλη.

    Νέα σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή

    Την κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Οχθη πρόκειται να συζητήσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι αραβικές χώρες θα ζητήσουν να εγκριθεί νέα απόφαση που θα επιβάλλει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων στις παλαιστινιακές πόλεις.

    Τα μέλη του Συμβουλίου συναντήθηκαν επί 5 ώρες χθες το βράδυ με τον Ισραηλινό πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Γιαχούντα Λάνκρι και τον Παλαιστίνιο αντιπρόσωπο, Νάσερ Αλ Κίντουα. Ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος τόνισε πάντως ότι ''το σημαντικό δεν είναι τόσο να υπάρξει καινούργιο ψήφισμα, αλλά να εφαρμοσθεί άμεσα η απόφαση 1402'', που εγκρίθηκε το περασμένο Σάββατο.

    Η απόφαση αυτή καλεί τις δύο πλευρές να προχωρήσουν άμεσα σε μία εκεχειρία και αξιώνει από το Ισραήλ να αποχωρήσει από τις κατεχόμενες παλαιστινιακές πόλεις. "Πρόκειται για μία κατοχή πάνω σε μια άλλη κατοχή" τόνισε ο Αλ Κίντουα.

    Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρεσβευτής κατέστησε σαφές ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από τα παλαιστινιακά εδάφη όταν υπάρξει κατάπαυση του πυρός. "Στόχος μας ήταν να διαλύσουμε την υποδομή της τρομοκρατίας στις περιοχές αυτές" τόνισε ο Λάνκρι. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής πρόσθεσε μάλιστα ότι εφόσον εφαρμοστούν στη συνέχεια τα μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, το Ισραήλ είναι έτοιμο να δεχτεί την ανάπτυξη αμερικανών παρατηρητών, όπως προβλέπει το σχέδιο Μίτσελ.

    Μπους: Οι Παλαστίνιοι δικαιούνται το δικό τους ειρηνικό κράτος

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες βράδυ πως ελπίζει οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν "το δικό τους ειρηνικό κράτος" και υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ θα εργασθούν για να σταματήσουν "τις τρομοκρατικές επιθέσεις", που στόχο έχουν να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή.

    "Εχω ένα όραμα για τη Μέση Ανατολή, που λέει ότι θα πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπάρχει. Ελπίζω πως οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να έχουν το δικό τους ειρηνικό κράτος. Υπάρχουν όμως κάποιοι που θέλουν να καταστρέψουν αυτό το όραμα. Υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να δολοφονούν ώστε να εξασφαλίσουν ότι το όραμα τούτο ουδέποτε θα υλοποιηθεί", τόνισε ο Μπους.

    Υπό την πίεση από τους ευρωπαίους συμμάχους, και τα αραβικά κράτη, αλλά και υπό το βάρος των επικρίσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ για να κάνει κάτι περισσότερο ώστε να σταματήσει η βία στη Μέση Ανατολή, ο Μπους δήλωσε:"Οι ΗΠΑ θα σταθούν ακλόνητες και θα συνεχίσουν να επιμένουν ότι εκείνοι που φλέγονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στις άλλες περιοχές του κόσμου θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τις τρομοκρατικές δραστηριότητες που προσπαθούν να διασφαλίσουν πως υφίσταται ειρήνη".

    [08] ΗΠΑ: Σύγκρουση εκπαιδευτικών αεροσκαφών

    3/4/2002 8:36:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ενας κυβερνήτης της αεροπορίας του αμερικανικού Ναυτικού βρήκε τον θάνατο σε εναέρια σύγκρουση δύο εκπαιδευτικών αεροσκαφών χθες κοντά στην Ουάσιγκτον, όπως ανακοινώθηκε από το Ναυτικό. Τρείς άλλοι αεροπόροι τραυματίσθηκαν ελαφρά. Το Ναυτικό ξεκίνησε έρευνες για να διαπιστωθούν οι λόγοι που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο ελικοφόρων, Extra 300 L, που είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Πάτουζεντ Ρίβερ στο Μέριλαντ.

    [09] Σερβοβόσνιος εγκληματίας πολέμου στη Χάγη

    3/4/2002 9:56:00 πμ

    Ο Σερβοβόσνιος Μομίρ Νίκολιτς που κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία και συνελήφθη προχθες από τους άντρες της SFOR, έφτασε χθες τελικά στην έδρα του δικαστηρίου. Ο Νίκολιτς αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για απάνθρωπη συμπεριφορά και δολοφονίες που διαπράχθηκαν στην Σρεμπρένιτσα την περίοδο Ιούλιος 1995-Νοέμβριος 1996. Ο Τζιμ Λαντέιλ, εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Χαγης, επιβεβαίωσε την άφιξη του Νίκολιτς και πρόσθεσε πως ο κατηγορούμενος είναι πιθανόν να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για πρώτη φορά αργότερα σήμερα. Ο Νίκολιτς υπηρετούσε την εποχή εκείνη ως λοχαγός και υποδιοικητής της ταξιαρχίας του Μπράτουνατς.

    [10] Βρετανία:Υστατος φόρος τιμής στη βασιλομήτορα

    3/4/2002 12:03:00 μμ

    Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων διέκοψαν τις διακοπές του Πάσχα για να αποτίσουν σήμερα τον ύστατο φόρο τιμής στη βασιλομήτορα που απεβίωσε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 101 ετών. Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα εκφωνήσει ομιλία με την οποία θα ξεκινήσει η έκτακτη αυτή σύνοδος του κοινοβουλίου, τη σύγκληση του οποίου ανακοίνωσε το Σάββατο, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος της χήρας του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' που βασίλευσε από το 1936 έως το 1952.

    Το κοινοβούλιο της Σκοτίας συγκλήθηκε κι αυτό σήμερα στο Εδιμβούργο για να επιτρέψει στα μέλη του ν' αποτίσουν φόρο τιμής στη μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β', που καταγόταν από παλιά οικογένεια ευγενών της Σκοτίας.

    Η σορός της βασιλομήτορος βρίσκεται από χθες στο παρεκκλήσι του παλατιού του Σεν Τζέιμς, στο κέντρο του Λονδίνου, όπου μέλη της βασιλικής οικογένειας, προσωπικότητες, οικείοι και μέλη του προσωπικού της εκλιπούσης συνεχίζουν να προσέρχονται για να αποτίσουν φόρο τιμής.

    Την Παρασκευή η σορός θα μεταφερθεί με μεγαλοπρεπή πομπή στο Ουέστμινστερ, όπου θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα επί τρεις μέρες πριν την ημέρα της κηδείας, την Τρίτη 9 Απριλίου.

    [11] Ελεγχος της πορείας των ολυμπιακών έργων

    3/4/2002 9:47:00 πμ

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των ολυμπιακών έργων. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή διϋπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην οποία παρέστη και ο Αυστραλός Μάικλ Νάιτ, ο οποίος μετέφερε τις εμπειρίες του για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ. Ο κ. Νάιτ χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στην πορεία προετοιμασίας για τους Αγώνες του 2004 το γεγονός οτι ο Ελληνας Πρωθυπουργός μετέχει ενεργά.

    [12] Σήμερα υποδέχεται ο ΠΑΟ τη Μπαρτσελόνα

    3/4/2002 9:39:00 πμ

    Με τον αέρα του αήττητου στο ''Απόστολος Νικολαϊδης'', όπου στη φετινή διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ έχει σημειώσει πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες, ο Παναθηναϊκός συναντάει σήμερα για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή του ιστορία τη φημισμένη Μπαρτσελόνα με σκοπό να βάλει τα θεμέλια της πρόκρισης στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

    Μέχρι στιγμής οι ''πράσινοι'' σε έξι εντός έδρας ευρωπαϊκά ματς με ισπανικές ομάδες έχουν πέντε ισοπαλίες και μόνο μία νίκη που πέτυχαν το Σεπτέμβριο επί της Μαγιόρκα.

    Αρχοντας του αγώνα θα είναι ο Νορβηγός Τέριε Χάουγκε ο οποίος έχει διευθύνει το εκτός έδρας ματς των ''πρασίνων'' με τη Λα Κορούνια για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στις 25/11/1999 όταν οι Ισπανοί είχαν επικρατήσει με 4-2, αλλά και την εκτός έδρας αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Λεβερκούζεν (ΟΥΕΦΑ, φάση "32") στις 23/11/2000 όταν η Ενωση είχε αποσπάσει ισοπαλία 4-4.

    [13] Καλά νέα για τους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο

    3/4/2002 12:06:00 μμ

    Τα νέα στεντς - μεταλλικά πλέγματα τα οποία τοποθετούνται στις φραγμένες αρτηρίες για να τις κρατήσουν ανοιχτές σε όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο - τα οποία είναι πλέον εμπλουτισμένα με φάρμακα, ήταν η επαναστατική είδηση του συνεδρίου που οργανώνει κάθε χρόνο το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας. Στο 20% με 30% των ασθενών, η μέθοδος αυτή αποτύγχανε μέχρι σήμερα καθώς το δίχτυ αυτό έκλεινε εξαιτίας της υπερπλασίας που εμφάνιζε η αρτηρία στο σημείο που είχε εμφανισθεί η τεχνική. Τώρα μια επαναστατική ανακάλυψη έρχεται να δώσει λύση στο σύνολο σχεδόν των ασθενών με φραγμένες αρτηρίες.

    Εντυπωσιακές οι πρώτες μελέτες - Εφαρμογή και στην Ελλάδα μέσα στους ερχόμενους μήνες

    Οπως εξήγησε ο κορυφαίος Αμερικανός καθηγητής Ρόμπερτ Σβαρτζ, το μεταλλικό αυτό δίχτυ καλύπτεται τώρα με ένα λεπτό φιλμ.

    Το φιλμ αυτό που ''ντύνει'' το μεταλλικό στεντ είναι εμποτισμένο με μια νέα γενιά φαρμάκων τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στις μεταμοσχεύσεις. Τα φάρμακα αυτά διαχέονται πολύ αργά και με σταθερό ρυθμό στο εσωτερικό της αρτηρίας βοηθώντας την να μην ξανακλείσει ακόμη και σε όσους ασθενείς αυτό συνέβαινε μέχρι σήμερα. Τα νέα φάρμακα βοηθούν την αρτηρία να παραμένει ανοιχτή και να μην ξαναφράξει 6 μήνες αργότερα, όπως συμβαίνει σε πολλούς ασθενείς.

    Οι πρώτες μελέτες της νέας μεθόδου έχουν δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς φαίνεται ότι οι ερευνητές κατάφεραν να κρατούν ανοιχτές τις αρτηρίες σε όλους σχεδόν τους ασθενείς για περισσότερο από έναν χρόνο.

    Ο καθηγητής Σβαρτζ επισημαίνει ότι υπάρχει ήδη μια μεγάλη μελέτη που έγινε στην Ευρώπη και ονομάστηκε Ραβελ. Τα αποτελέσματα της είναι γνωστά στον επιστημονικό κόσμο και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Εδειξε ότι οι πιθανότητες για επαναστένωση των αγγείων με την εν λόγω μέθοδο, είναι μηδενικές. Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι τα εξελιγμένα αυτά στεντ θα κρατούν ανοιχτές τις φραγμένες αρτηρίες για περισσότερα από 20 χρόνια.

    Στην Ελλάδα αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο χρόνο οι πρώτες κλινικές μελέτες με καρδιοπαθείς, οι οποίοι αν τύχουν των ευεργετικών αποτελεσμάτων αυτής της τεχνικής δεν θα χρειαστεί να φτάσουν στην εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. ''Τώρα σε πολύ μεγάλο βαθμό μπορούμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που διαφορετικά θα έπρεπε να κάνουν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Ολο και περισσότεροι από αυτούς μπορούν, με τα νέα στεντ τα οποία μπαίνουν με καθετηριασμό από τον μηρό στις φραγμένες αρτηρίες της καρδιάς να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον'' κατέληξε ο κ. Σβαρτζ.

    [14] Η μυστηριώδης νόσος των Ασιατών

    Πηγή: ΑΠΕ 3/4/2002 11:19:00 πμ

    Ο θάνατος την περασμένη εβδομάδα ενός Φιλιππινέζου διάσημου ηθοποιού δημιούργησε και πάλι πανικό για την μυστηριώδη ασθένεια που ευθύνεται για τον αιφνίδιο θάνατο υγιών Ασιατών στον ύπνο τους. Οι Φιλιππινέζοι αποκαλούν την ασθένεια αυτή "σύνδρομο του εφιάλτη". Τα θύματά της λίγο πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή, συνήθως στη μέση της νύχτας, βογκούν και αναστενάζουν, σαν να βλέπουν άσχημα όνειρα, επισημαίνουν οι γιατροί. Ο 27χρονος Ρικάρντο Γιάν πέθανε στον ύπνο του και απ' ότι είπαν οι γιατροί ο θάνατός του οφείλεται σε αιμμοραγική παγκρεατίτιδα που του προκάλεσε ανακοπή. Κανείς όμως δεν μπορεί να εξηγήσει πώς προσβλήθηκε από αυτήν την αρρώστια ένας απόλυτα υγιής νέος άνθρωπος.

    Το Σύνδρομο του Ανεξήγητου Νυχτερινού Θανάτου

    Σύμφωνα με τους γιατρούς το Σύνδρομο του Ανεξήγητου Νυχτερινού Θανάτου πλήττει άντρες ηλικίας 30 ως 40 ετών, αν και το νεαρότερο θύμα του ήταν ένας 17χρονος. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί παρόμοιοι θάνατοι σε γυναίκες.

    Το τι ακριβώς συμβαίνει στα θύματα ενώ κοιμούνται κανείς δεν γνωρίζει, για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν ξυπνάει...''Από τις εξετάσεις προκύπτει ότι κάτι πάει στραβά με την καρδιά τους, ενώ κοιμούνται'', τόνισε ο ο Δρ Ερντι Φαντρεγκίλαν από το Γενικό Νοσοκομείο των Φιλιππίνων. Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατά περίεργο τρόπο όλα τα θύματα πεθαίνουν γύρω στις 3 τα ξημερώματα.

    Ο Δρ Φαντρεγκίλαν επισημαίνει πως περιπτώσεις του συνδρόμου αυτού έχουν καταγραφεί σε χώρες της νοτιανατολικής Ασίας, όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και το Λάος, όμως υπάρχουν και κρούσματα ανάμεσα σε Ιάπωνες.

    Είναι χαρακτηριστικό πως στις Ηνωμένες Πολιτείες από το σύνδρομο αυτό έχουν πεθάνει μόνο Βιετναμέζοι πρόσφυγες, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ότι για την ασθένεια αυτή υπάρχει μια πολιτισμική ή κληρονομική εξήγηση.

    Οι γιατροί στις Φιλιππίνες πιστεύουν πως μια πιθανή αιτία είναι η υψηλή σε υδατάνθρακες διατροφή των Ασιατών, βασικό φαγητό των οποίων είναι το ρύζι. Κανείς όμως δεν έχει μέχρι τώρα μπορέσει να αποδείξει γιατί, αν όντως ευθύνεται η διατροφή, τα κρούσματα είναι τόσο...επιλεκτικά, ανάμεσα σε έναν τεράστιο πληθυσμό.

    [15] Ορατόριο ''Εαρινές Ωδές'' στη Λυρική Σκηνή

    3/4/2002 9:49:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Στις 18 Απριλίου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, θα παρουσιασθεί σε πρώτη εκτέλεση το ορατόριο "Εαρινές Ωδές" σε μουσική Γιώργου Παζαίτη και ποίηση της Ηγουμένης Ευγενίας Κλειδαρά της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ Θερμής Μυτιλήνης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου και διοργανώνεται από την Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση ΑΗΕΡΑ, με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ Α.Ε.

    Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση Ελευθέριου Καλκάνη, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, ο βαρύτονος Τζον Μοδινός και η σοπράνο Κρυσταλλία Σπηλιανάκη.

    Τα έσοδα της συναυλία θα διατεθούν προς ενίσχυση του εκπαιδευτικού επιπέδου της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής που ιδρύθηκε από τον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο και δεσπόζει στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

    [16] Ελληνικό το ''πρόσωπο'' του Versace

    3/4/2002 9:32:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μια πανέμορφη Ελληνίδα από τη Μελβούρνη επέλεξε, μετά από μεγάλο διαγωνισμό, ο διεθνής οίκος μόδας Versace για την προβολή των νέων δημιουργιών του Versace Classic. Εκατοντάδες μοντέλα από όλη την Αυστραλία έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό από τα οποία 40 προκρίθηκαν στην τελική φάση για να επικρατήσει στο τέλος η 22χρονη Μία Μελά...

    ''Την διαλέξαμε για το εντυπωσιακό πρόσωπό της και το καταπληκτικό κορμί της. Θέλαμε ένα νέο πρόσωπο για την προβολή της νέας συλλογής μας'' δήλωσε ο εκπρόσωπος του οίκου Versace, Λουτσιάνο Αζάρο.

    Η ίδια η Μία Μελά, που κάνει μόντελιγκ από ...τριών ετών, και θέλει να σπουδάσει ψυχολόγος, δήλωσε ενθουσιασμένη με την επιλογή της και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα της ανοίξει νέες ευκαιρίες ''για διεθνή καριέρα''.

    Η Μία Μελά θα ταξιδεύσει τώρα στη Βιέννη όπου θα φωτογραφηθεί με τις νέες δημιουργίες του Versace Classic.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 April 2002 - 10:10:01 UTC