Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση Παπανδρέου για Μεσανατολικό
  • [02] Ενισχύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις μας
  • [03] Συνάντηση πρωθυπουργών Ελλάδας-Δανίας
  • [04] Συνέντευξη Σημίτη στη ΝΕΤ
  • [05] Κλειστοί Δήμοι και Κοινότητες
  • [06] Σολομώντεια λύση για τους παπαροκάδες
  • [07] Παρατυπίες στην καλλιέργεια βάμβακος
  • [08] Πρόγραμμα ανάπλασης της Αθήνας
  • [09] Μ. Ανατολή: αδιάλλακτος ο Σαρόν
  • [10] Συλλήψεις Ισλαμιστών στο Αφγανιστάν
  • [11] Τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Αγκόλα
  • [12] Συνεδρίαση ΓΣΣΕ για το ασφαλιστικό
  • [13] Κυβερνητική σύσκεψη για την Ολυμπιακή
  • [14] Βαριές ποινές για τα έκτροπα στο ντέρμπυ
  • [15] Προστατευτική η επίδραση του ήλιου
  • [16] Το ''δαχτυλίδι του Μίνωα''
  • [17] Το ρεστωράν της ερωτικής απογοήτευσης...
  • [18] Πρόστιμα και συστάσεις από το ΕΣΡ

    [01] Ενημέρωση Παπανδρέου για Μεσανατολικό

    4/4/2002 2:38:00 μμ

    Υπέρ της επείγουσας πρωτοβουλίας για την πολιτική λύση του παλαιστινιακού και του συνολικότερου προβλήματος στη Μέση Ανατολή με την ανάληψη πρωτοβουλίας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της βουλής. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το Ισραήλ πρέπει να αντιληφθεί ότι ο μόνος συνομιλητής του είναι ο νόμιμος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ ενώ δεν έκρυψε τις δυσκολίες ως προς την επίλυση αυτού του περίπλοκου προβλήματος.

    Επιστολή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο

    Πρωτοβουλίες για το παλαιστινιακό ζητούν με επιστολή τους στο Ευρωκοινοβούλιο και τα κοινοβούλια των 15 χωρών-μελών, 108 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Ως θετική και σημαντική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αποστείλουν επιστολή στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και την προστασία της ζωής του Γιάσερ Αραφάτ.

    Επίσης ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε ότι η Αθήνα εκδηλώνει τις πρωτοβουλίες της για το μεσανατολικό μαζί και μέσα από τη διεθνή κοινότητα.

    Στην Αθήνα, στις 6 το απόγευμα, η νεολαία του ΣΥΝ οργανώνει συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

    Βουλευτές όλων των κομμάτων καταδικάζουν την επίθεση του ισραηλινού στρατού

    Εν τω μεταξύ, βουλευτές από όλα τα κόμματα της Βουλής με δήλωσή τους καταδικάζουν ''την απροκάλυπτη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα, εναντίον της παλαιστινιακής αρχής και του προέδρου Αραφάτ, που απειλεί να σβήσει κάθε ελπίδα ειρήνευσης στη περιοχή''.

    Ζητούν ακόμα από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρέμβουν άμεσα και αποφασιστικά για να σταματήσει η αιματοχυσία και να βρεθεί δίκαιη και οριστική λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Τέλος οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για ειρήνευση στην περιοχή.

    Την δήλωση μεταξύ άλλων υπογράφουν οι κ. Παπούλιας, Θ. Πάγκαλος, Γ. Αρσένης, Στ. Παπαθεμελής (ΠΑΣΟΚ), Γ. Βαρβιτσιώτης, Π. Κρητικός, Π. Μολυβιάτης, Ε. Παπαδημητρίου (ΝΔ), Ορ. Κολοζώφ, Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ) και Φ. Κουβέλης, Π. Λαφαζάνης (ΣΥΝ).

    Απελάθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου

    Με νωπές τις εικόνες βίας από τις αρχές του Ισραήλ επέστρεψαν τα πέντε μέλη της ελληνικής Αποστολής των Γιατρών του Κόσμου που είχαν ξεκινήσει χθες για να προσφέρουν βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.

    Μαζί τους επέστρεψαν και 100 Ιταλοί ακτιβιστές μεταξύ των οποίων και αρκετοί βουλευτές πολλοί από τους οποίους δέχθηκαν βίαιες επιθέσεις στην προσπάθεια τους να μην επιτρέψουν στις ισραηλινές αρχές να τους απελάσουν.

    Όλοι δήλωσαν ότι θα διαμαρτυρηθούν έντονα στην ΕΕ και θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην περιοχή.Ο χειρουργός Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ, μέλος της αποστολής, περιέγραψε μιλώντας στο σταθμό μας την κακομεταχείριση από τις ισραηλινές αρχές, που τους οδήγησαν βίαια στο αεροδρόμιο, όπου και κρατήθηκαν μέχρι τελικά να απελαθούν στη χώρα μας.

    Είναι προφανές, πρόσθεσε ο κ. Ρόζεμπεργκ, ότι οι Ισραηλινοί δε θέλουν αντικειμενικούς και ουδέτερους παρατηρητές, που θα μπορέσουν να σχηματίσουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης.

    [02] Ενισχύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις μας

    4/4/2002 5:42:00 μμ

    Στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού εντάσσεται από σήμερα η φρεγάτα ''Μπουμπουλίνα'', ενισχύοντας περαιτέρω τη δύναμη πυρός και τη μαχητική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η τελετή υποδοχής του νέου πλοίου, στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ολλανδός πρεσβευτής στην Αθήνα και άλλοι επίσημοι.

    Συνεχίζεται το εξοπλιστικό πρόγραμμα

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί, ''γιατί θέλουμε να έχουμε ισχυρές, αξιόπιστες και αποτελεσματικές, Ενοπλες Δυνάμεις ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή''.

    Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, σχολίασε ότι ''τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα'', καλώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν πρωτοβουλία για άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαλόγου για την αναζήτηση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα.

    [03] Συνάντηση πρωθυπουργών Ελλάδας-Δανίας

    4/4/2002 4:55:00 μμ

    Οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Δανίας, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο οικονομικό-εμπορικό επίπεδο επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το Δανό ομόλογό του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι η Δανία, παρά την Προεδρία της στην Ε.Ε από τον Ιούνιο, δεν θα προεδρεύει στις διαδικασίες που αφορούν στη ζώνη του ευρώ και γι αυτό το λόγο η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου θα έχει ουσιαστικά την προεδρία, όσον αφορά στα οικονομικά και νομισματικά θέματα της Ευρώπης.

    Η Δανία θέλει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

    Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, οι δύο ηγέτες διευκρίνισαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ δεν μπορούν να αρχίσουν εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τα κριτήρια που καθορίζονται μέσα από τις αποφάσεις της ΕΕ.

    Ο Δανός πρωθυπουργός αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της Κύπρου επεσήμανε ότι η Δανία τάσσεται ένθερμα υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο και υπογράμμισε ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση.

    Παράλληλα εξέφρασε την ευχή του να προχωρήσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες και οι δυο πλευρές να εργαστούν για την επίλυση του προβλήματος, επειδή αυτό θα προσφέρει ανάπτυξη και πρόοδο στο σύνολο του νησιού.

    [04] Συνέντευξη Σημίτη στη ΝΕΤ

    4/4/2002 1:28:00 μμ

    Συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς θα παραχωρήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τα στούντιο της ΝΕΤ. Στη συνέντευξη αυτή, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επελέγησαν δημοσιογράφοι από 4 τηλεοπτικούς σταθμούς με κριτήριο τη θεαματικότητά τους μαζί με έναν δημοσιογράφο της ΝΕΤ o οποίoς και θα είναι οικοδεσπότης της συνέντευξης.

    [05] Κλειστοί Δήμοι και Κοινότητες

    4/4/2002 8:56:00 πμ

    Συνεχίζεται και σήμερα η 48ωρη απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους. Αντιπροσωπεία των απεργών είχε συνάντηση χθες με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος όπως είπαν οι εργαζόμενοι, δεν τους έδωσε δεσμευτικές απαντήσεις στα αιτήματά τους. Παρόλα αυτά, υπήρξε διάθεση από πλευράς υπουργείου να αυξήσει το ποσό στους μισθούς έως και 20.000 δρχ. έναντι των 10.800 που έδινε μέχρι σήμερα.

    [06] Σολομώντεια λύση για τους παπαροκάδες

    Πηγή: ΑΠΕ 4/4/2002 7:33:00 μμ

    Σολομώντεια λύση επέλεξε η Ιερά Σύνοδος για την περίπτωση των παπαροκάδων. Μετά τη χθεσινοβραδυνή ''απολογία'' του πατρός Νεκταρίου Μουλατσιώτη, για τις συναυλίες, τα τραγούδια, τους δίσκους, τα αθλήματα κλπ, σήμερα η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ρυθμίσει την εκκρεμότητα της νομικής υπόστασης του μοναστηρίου του Αγίου Αυγουστίνου στο Τρίκορφο Φωκίδος και κατόπιν αιτήσεως του αρχιμανδρίτη να γίνει αυτό ησυχαστήριο. Οπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, όταν θα γίνει αυτό, οι μοναχοί θα πρέπει να υπόκεινται στους νόμους και τους κανονισμούς του ησυχαστηρίου, το οποίο θα είναι αυτοδιοίκητο θα υπάγεται στον μητροπολίτη Φωκίδος Αθηναγόρα και μέσα στο Καταστατικό του θα πρέπει να περιγραφούν οι δραστηριότητές τους. Εφόσον αυτές οι δραστηριότητες εγκριθούν από το μητροπολίτη μπορούν και αυτοί να τις εξασκήσουν.

    Ομόφωνη αποδοκιμασία

    Η Ιερά Σύνοδος, ομόφωνα αποδοκίμασε κατηγορηματικά τις δραστηριότητες του πατρός Νεκταρίου και των μοναχών που τον ακολουθούν, ομόφωνα και κατ οικονομίαν αποφάσισε τη σύσταση ησυχαστηρίου. Είναι-όπως είπε ο αρχιερέας-μια χειρονομία καλής θελήσεως εκ μέρους της Εκκλησίας. Τόνισε δε ότι ένας από τους κυριότερους κανόνες των μοναχών είναι η υπακοή. Ωστόσο, τόνισε ότι το ησυχαστήριο θα είναι αυτοδιοίκητο και θα έχει οικονομική ανεξαρτησία. Ο πατήρ Νεκτάριος Μουλατσιώτης είπε ότι και εκείνος είναι σύμφωνος με τη λύση αυτή, αφού και ο ίδιος είχε προτείνει να συσταθεί ησυχαστήριο. Οσο για τις δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται, όπως δήλωσε ο κληρικός, εφόσον συμφωνήσει και ο μητροπολίτης τους δεν υπάρχει λόγος να διακοπούν.

    [07] Παρατυπίες στην καλλιέργεια βάμβακος

    4/4/2002 5:49:00 μμ

    Στοιχεία για παρατυπίες στην περυσινή καλλιέργεια βάμβακος έδωσε στη δημοσιότητα χθες, το υπουργείο Γεωργίας, ανακοινώνοντας ότι αρχίζει άμεσα η επιβολή ποινών. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατέψει τους παραγωγούς που είναι καθ όλα νόμιμοι, εντάσσει ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αργύρης τους σχετικούς ελέγχους στις καλλιέργειες, σύμφωνα με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8.

    Αρνήθηκε τα στοιχεία ο Βαγγέλης Μπούτας

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για υποκρισία, και αρνήθηκε τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αργύρης.

    [08] Πρόγραμμα ανάπλασης της Αθήνας

    4/4/2002 4:52:00 μμ

    Με περισσότερο πράσινο και με νέο πρόσωπο σε πολλές περιοχές που αποτελούν σημείο αναφοράς, θα υποδεχτεί η Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, θα φυτευτούν πάνω από 800 χιλιάδες δέντρα και 14 εκατομμύρια θάμνοι και φυτά, με τα οποία θα αυξηθεί κατά 4.000 στρέμματα το πράσινο του λεκανοπεδίου. Από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις θεωρείται η δημιουργία πολιτιστικού πάρκου στο Γκάζι και στον Κεραμικό. Το πρόγραμμα των παρεμβάσεων θα στοιχίσει 158 δισ. δρχ. και το μεγαλύτερο μέρος του θα έχει εκτελεστεί έως τον Απρίλιο του 2004.

    [09] Μ. Ανατολή: αδιάλλακτος ο Σαρόν

    4/4/2002 6:07:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν ξεκαθάρισε σήμερα ότι θα κρατήσει τον Γιάσερ Αραφάτ απομονωμένο στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, διαψεύδοντας τις φήμες ότι σκοπεύει να απελάσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ο Σαρόν τόνισε ακόμα ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις και ότι θα ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους μόνον ''όταν υπάρξει πλήρης τερματισμός της τρομοκρατίας, των εχθροπραξιών και της υποκίνησης''. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να άρει τα εμπόδια για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση.

    Προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης

    Αποφασισμένοι να φθάσουν στη Ραμάλα, αν και η ισραηλινή κυβέρνηση απέκλεισε την πιθανότητα να συναντηθούν με τον Αραφάτ, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι επίτροποι με επικεφαλής τον Χαβιέρ Σολάνα που βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ.

    Ωστόσο, ίσως επιτραπεί στον Αμερικανό απεσταλμένο Αντονι Ζίνι να φτάσει στο αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

    Την ίδια ώρα, σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η ρωσική κυβέρνηση στον Ισραηλινό πρέσβη στη Μόσχα για την κατάληψη της ιερής πόλης της Βηθλεέμ.

    Αύριο το απόγευμα στη Γενεύη θα συνέλθει εκτάκτως, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να εξετάσει την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μετά από αίτημα των Αράβων, Μουσουλμάνων και Παλαιστίνιων αντιπροσώπων της Επιτροπής.

    Χτυπήθηκε μία από τις πύλες του ναού της Γέννησης στη Βηθλεέμ

    Και ενώ στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, παραμένει για 7η μέρα αποκλεισμένος στο αρχηγείο του, αρνούμενος να εγκαταλείψει τα παλαιστινιακά εδάφη, μία από τις πύλες του κτιριακού συγκροτήματος του ναού της Γέννησης στη Βηθλεέμ όπου παραμένουν μέσα έγκλειστοι περίπου 240 Παλαιστίνιοι και άλλοι πολίτες που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, χτυπήθηκε με βολές πυροβόλου.

    Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν και στη Ναμπλούς, όπου σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές, 81 είναι οι νεκροί συνολικά από ισραηλινά πυρά το τελευταίο τριήμερο.

    Ο Σαρόν κατηγόρησε τη Συρία και το Ιράν ότι υποστηρίζουν την οργάνωση Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, ενώ οξύνεται η κατάσταση και στα σύνορα με το Λίβανο: το Ισραήλ δήλωσε ότι "θα απαντήσει πολύ σκληρά σε κάθε επίθεση της οργάνωσης Χεζμπολάχ" και έπληξε με βολές πυροβολικού την περιοχή Σεμπάα.

    Ξεπέρασαν τους 1000 οι Παλαιστίνιοι συλληφθέντες

    Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στους 1100 φθάνει ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη.

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ''πολλοί καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι, ύποπτοι για άμεση ανάμειξη σε αιματηρές επιθέσεις'', δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού ο Ρον Κίτρι.

    Ο ισραηλινός στρατός έχει κατασχέσει 50 αντιαρματικές ρουκέτες τύπου RPG καθώς και ''σημαντικές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Ο Ρον Κίτρι τόνισε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψη του Μαρουάν Μπαργούτι, ηγέτη της Φατάχ στη Δυτική Οχθη, ο οποίος κρύβεται στην περιοχή της Ραμάλας.

    Ο Μαρουάν Μπαργούτι συνεργάτης του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, εμφανίζεται από το Ισραήλ ως ο κύριος υποκινητής της Ιντιφάντα και ως αρχηγός της Τανζίμ, όρος που χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές αρχές για τις ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με τη Φατάχ.

    [10] Συλλήψεις Ισλαμιστών στο Αφγανιστάν

    4/4/2002 3:33:00 μμ

    Στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη 50 μελών ισλαμιστικών οργανώσεων, που σύμφωνα με τις αρχές, σχεδίαζαν την ανατροπή του πρωθυπουργού και την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα. Ο στρατηγός Μοχάμετ Τζουράτ, ανέφερε σχετικά ότι οι ύποπτοι ήταν μέλη της Χεζμπ-ι-Ισλαμί, μιας σκληροπυρηνικής ισλαμιστικής οργάνωσης, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης των μουτζαχεντίν, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ.

    Αρχίζει η επιστροφή Αφγανών προσφύγων

    Εν τω μεταξύ, συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη ανοίγει το δρόμο σε εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες από το Ιράν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η συμφωνία προβλέπει την μεταφορά των προσφύγων στα σύνορα με το Αφγανιστάν, καθώς και την χορήγηση σε αυτούς μικρής ποσότητας φαγητού και χρηματικού ποσού.

    Πολλοί Αφγανοί πρόσφυγες είχαν καταφύγει στο Ιράν (και το Πακιστάν) πριν την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, τώρα όμως η Τεχεράνη λέει ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους.

    Στη Γενεύη, το Αφγανιστάν ζήτησε επίσης από τις δωρήτριες χώρες οικονομική βοήθεια ύψους εκατομμυρίων δολλαρίων ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση των νέων δυνάμεων του στρατού, της αστυνομίας και των συνοριακών φρουρών.

    Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν λέει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας στο μέλλον.

    [11] Τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Αγκόλα

    Πηγή: ΝΕΤ 4/4/2002 3:22:00 μμ

    Τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στην έπειτα από 30 χρόνια ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ζοζέ Εντουάρντου Ντος Σάντος. Την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με τους αντάρτες της UNITA είχε μετάδωσει το μεσημέρι της Πέμπτης η πορτογαλική τηλεόραση.

    O πρόεδρος Ντος Σάντος υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για διασφαλίσει την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας και υποσχέθηκε να προχωρήσει στην προκήρυξη ελεύθερων εκλογών, δίχως να δώσει όμως κάποιο χρονοδιάγραμμα, όπως μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο αρχηγός της UNITA, στρατηγός Πάουλο Λουκάμπα από την πλευρά του δήλωσε ότι η απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας ήταν πολιτική και δεν περιλαμβάνει τη στρατιωτική παράδοση των δυνάμεων του.

    Προτεραιότητά του τώρα, τόνισε, είναι η διαδικασία επιστροφής των περίπου 50.000 ανταρτών της οργάνωσής του στην πολιτική ζωή. Οι συγκρούσεις στοίχισαν μέχρι σήμερα τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους.

    [12] Συνεδρίαση ΓΣΣΕ για το ασφαλιστικό

    4/4/2002 7:12:00 μμ

    Η ολομέλεια της ΓΣΕΕ, συνεδριάζει αυτή την ώρα, προκειμένου να εξετάσει τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις. Την ικανοποίησή του για τις κυβερνητικές εξαγγελίες, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, που έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις. Αντίθετοι εμφανίζονται συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων, που διαφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης και προτείνουν διακοπή του διαλόγου.

    Ρέππας: ''Παροχές 14 τρισεκατομμυρίων για το ασφαλιστικό''

    Οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία στην Ελλάδα θα φθάσουν σύμφωνα με τους στόχους μας, το 2004, τα 14 τρισεκατομμύρια δρχ ανέφερε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με θέμα "την αντίσταση του κοινωνικού κράτους στο νέο κύμα νεοφιλελευθερισμού".

    Επίσης, χαρακτήρισε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ως χρηματοοικονομικό συμβόλαιο που υπερκαλύπτει τις ανάγκες της τριμερούς χρηματοδότησης.

    Ασφαλιστικό με ορίζοντα το 2032

    Χθες οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας, αφού συναντήθηκαν διαδοχικά με τον πρωθυπουργό παρουσίασαν το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο για το ασφαλιστικό.

    Η χρηματοδότηση αφορά την περίοδο 2003-2032 και θα πριμοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό και την έκδοση πολυετών ομολόγων. Θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-2032, ενώ μέχρι το 2008 θα είναι κατά μέσο όρο 1%.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης εξασφαλίζουν ασφαλιστική και αναπτυξιακή βεβαιότητα, αφού το κράτος μπορεί να ανταποκρίνεται, έτσι ώστε το σύστημα και να αναπτύσσεται και να δίνει συντάξεις, χωρίς να επιβαρύνει την εθνική οικονομία.

    Επίθεση Σουφλιά στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

    Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, δήλωσε ότι ενώ ο Πρωθυπουργός αρχικά μιλούσε για οξύτατο πρόβλημα τώρα διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε ότι το βάρος θα σηκώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τα επόμενα 30 χρόνια θα πρέπει να πληρώνουν το λογαριασμό που ετοίμασαν ο κ. Χριστοδουλάκης και ο κ. Ρέππας και στον οποίο λογαριασμό περιλαμβάνονται πάνω από τρία (3) τρις που οφείλει το Κράτος, βάσει των κειμένων νόμων και της τριμερούς χρηματοδότησης και τα οποία δεν πλήρωναν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σουφλιάς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς δισταγμό, εκδίδει μεταχρονολογημένες επιταγές και αυξάνει το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος μεταφέροντας το βάρος στις επόμενες γενεές ασφαλισμένων και φορολογουμένων και βεβαίως στις επόμενες Κυβερνήσεις

    [13] Κυβερνητική σύσκεψη για την Ολυμπιακή

    4/4/2002 1:34:00 μμ

    Η πορεία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας εξετάστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και Μεταφορών Χρίστου Βερελή. Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι εξετάστηκε η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΟΑ, με βάση τις σχετικές αποφάσεις που έχει πάρει η Κυβερνητική Επιτροπή πριν περίπου ένα μήνα.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ολυμπιακή 94 εκατ. ευρώ, περίπου 32 δισ. δραχμές, από οφειλές του δημοσίου προς τον εθνικό μας αερομεταφορέα.

    [14] Βαριές ποινές για τα έκτροπα στο ντέρμπυ

    4/4/2002 1:14:00 μμ

    Τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 87.000 ευρώ είναι οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Παναθηναϊκό για τα επεισόδια στο ντέρμπι της ντροπής με τον Ολυμπιακό. Επίσης επιβλήθηκε στον πρόεδρο της ΠΑΕ, Αγγελο Φιλιππίδη, ένα χρόνο έκπτωση από το αξίωμα του και 18 μήνες απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους, ενώ στον προπονητή του ΠΑΟ, Σέρτζιο Μαρκαριάν, 40 ημέρες απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους. Στον Ολυμπιακό επιβλήθηκε πρόστιμο 33.000 ευρώ, ενώ στον βοηθό προπονητή, Τάσο Μητρόπουλο, 6 μήνες απαγόρευση στους αγωνιστικούς χώρους. Αθώωθηκαν ο φυσιοθεραπευτής, Χρήστος Καρβουνίδης και ο βοηθός προπονητή των ''πρασίνων'', Γκαμπριέλ Μολνάρ.

    [15] Προστατευτική η επίδραση του ήλιου

    4/4/2002 3:16:00 μμ

    Η έκθεση στον ήλιο που είναι γνωστό ότι ευνοεί τον καρκίνο του δέρματος, μπορεί αντίθετα να έχει ευεργετικό ρόλο μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ή του εντέρου, επισημαίνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα σε βρετανική ιατρική επιθεώρηση.

    Ο ήλιος κάνει καλό σε μορφές του καρκίνου

    Η ομάδα του δρα Μάικλ Φρίντμαν του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Βηθεσδά χρησιμοποίησε πιστοποιητικά θανάτου της περιόδου 1984-1995 από 24 αμερικανικές πολιτείες, αντιπροσωπευτικές όλων των περιοχών της χώρας, ώστε να μελετήσει τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε πέντε μορφές καρκίνου (μαστού, ωοθηκών, εντέρου, προστάτη και δέρματος).

    Οπως αναμενόταν, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από καρκίνο του δέρματος καταγράφηκε στις πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας (Καλιφόρνια, Νότια Καρολίνα, Φλόριντα, Χαβάη, Τέξας), γράφει η επιθεώρηση ''Occupational and Environnemental Medecine'' (Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Ιατρική).

    Aντίθετα, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού και του εντέρου ήταν σημαντικά πιο χαμηλό, με εξαίρεση τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη στους Αφροαμερικανούς που είναι αυξημένος στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Το γεγονός ότι κάποιος εργάζεται σε ανοικτό χώρο με πολύ ήλιο έχει επίσης σχέση με τη μικρότερη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού και του εντέρου, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στις ηλιόλουστες χώρες

    Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι όσο πιο ηλιόλουστη είναι η γεωγραφική ζώνη, τόσο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο, και αυτό ανεξάρτητα με τη φυσική προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος που εργάζεται σε ανοικτό χώρο.

    Εργαστηριακά πειράματα που έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D επιβραδύνει την ταχύτητα του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, μπορεί να εξηγήσει αυτή την προστατευτική δράση των ηλιακών ακτίνων, αναφέρουν οι ερευνητές.

    Περαιτέρω μελέτες για την προστατευτική επίδραση του ήλιου πρέπει να γίνουν ώστε να καθορισθούν κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους κάποιος θα μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο κατά την εργασία του ή τον ελεύθερο χρόνο του, προσθέτουν οι επιστήμονες.

    [16] Το ''δαχτυλίδι του Μίνωα''

    Πηγή: ΝΕΤ 4/4/2002 5:46:00 μμ

    Τη γνησιότητα του περίφημου "δαχτυλιδιού του Μίνωα" επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρά την τεράστια ιστορική και επιστημονική του αξία εκτιμήθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο ποσό των 400.000 ευρώ. Το πολύτιμο κόσμημα θα επιστρέψει σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού στο φυσικό του χώρο, που δεν είναι άλλος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης. Το δαχτυλίδι, ανακάλυψε στις αρχές του περασμένου αιώνα ένας 11χρονος και για μεγάλο χρονικό διάστημα το είχε στην κατοχή του ιερέας του χωριού της Κνωσσού, ο οποίος και προσπάθησε ανεπιτυχώς να το πουλήσει στους αρχαιολόγους Εβανς και Μαρινατο. Πριν από λίγους μήνες, απόγονος του ιερέα παρέδωσε το δαχτυλίδι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

    Η ιστορία ενός ευρήματος μεγάλης ιστορικής σημασίας

    Σύμφωνα με το μύθο που υπάρχει για το περίφημο αυτό δακτυλίδι, ο Εβανς το θεώρησε ιδιαίτερα ακριβό και δεν το αγόρασε. Το 11χρονο αυτό αγόρι ήταν ο ιερέας Πολάκης, παπούς του Γεωργίου Καζαντζή συνταξιούχου αστυνομικού που παρέδωσε το δακτυλίδι στο γενικό διευθυντή αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού κ. Κολώνα.

    Σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή το δακτυλίδι ήταν κρυμμένο στο τζάκι του σπιτιού της μητέρας του όπου και το ανακάλυψε εκείνος πρόσφατα.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι για την εκτίμηση του δακτυλιδιού ήρθε στην Αθήνα ο κ. Ινγκο Πίνι ο υπ' αριθμόν 1 ειδικός στις κρητομινωϊκές σφραγίδες. Η αξία του δακτυλιδιού με συμβατικά κριτήρια αξιολογείται σε 400.000 ευρώ, κάτι που όπως τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού ''δεν αντανακλά στην επιστημονική και ιστορική αξία του ευρήματος, αλλά στα αγοραία δεδομένα''.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τo λεγόμενο ''δακτυλίδι του Μίνωα'', έκανε την ακόλουθη δήλωση: ''Η επιστημονική αξιολόγηση του λεγόμενου ''δακτυλιδιού του Μίνωα'', ενός πολύ σημαντικού αρχαιολογικού ευρήματος που παραδόθηκε στις αρχαιολογικές υπηρεσίες ολοκληρώθηκε και το ζήτημα εξετάστηκε από το ΚΑΣ το οποίο διαπίστωσε τη γνησιότητα του ευρήματος και την αρχαιολογική του αξία. Πρόκειται για ένα εύρημα του 15 ου π.X. αιώνος, πολύ σημαντικό για την Μινωϊκή Κρήτη, και αξιολογήθηκε -φυσικά με συμβατικά κριτήρια- στο ύψος των 400.000 ευρώ, κάτι που φυσικά δεν αντανακλά στην επιστημονική και ιστορική αξία του ευρήματος αλλά στα αγοραία δεδομένα. Εμείς θα ικανοποιήσουμε και τον πολίτη που παρέδωσε το εύρημα αυτό για να ενθαρρύνουμε μία συμπεριφορά η οποία είναι νόμιμη και η οποία βοηθά τις αρχαιολογικές υπηρεσίες στην εκτέλεση του έργου τους που είναι η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν είμαι σε θέση προσδιορίσω τώρα το ποσό της αμοιβής γιατί θέλω να εκτιμήσω όλα τα στοιχεία του φακέλου, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και είναι για μένα πολύ μεγάλη χαρά το γεγονός πως το αντικείμενο αυτό που έχει επικρατήσει - γιατί υπάρχει πάντα και το στοιχείο του μύθου- να ονομάζεται δακτυλίδι του Μίνωα, έτσι είναι γνωστό και στη βιβλιογραφία, θα το παραδώσουμε στους φυσικούς του κατόχους που είναι ο λαός της Κρήτης, ο λαός του Ηρακλείου, θα το παραδώσουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, το οποίο αρχίζει και μία νέα περίοδο ως αυτόνομη μονάδα του ΥΠΠΟ. Αρα πρόκειται για μία εξέλιξη που ενισχύει και το κύρος του Μουσείου Ηρακλείου''.

    [17] Το ρεστωράν της ερωτικής απογοήτευσης...

    4/4/2002 5:28:00 μμ

    Το Heartbreak Hotel δεν είναι μόνο ένα τραγούδι του Ελβις Πρίσλεϊ, αλλά και η ονομασία ενός νέου χώρου στην Μπανγκόκ όπου όποιος είναι απογοητευμένος από τον ερωτικό του δεσμό ή από τη δουλειά του ή γενικότερα αισθάνεται καταπιεσμένος μπορεί να πάει εκεί και να ξεσπάσει. Και όταν λέμε να ξεσπάσει το εννοούμε κυριολεκτικά, καθώς οι απελπισμένοι μπορούν σε ειδικούς χώρους να λάβουν παρηγοριά, να βάλουν τις φωνές ή ακόμη να τα κάνουν όλα γυαλιά-καρφιά...

    Ολα για την ψυχική εκτόνωση...

    Ο Νταμρογκσάκ Σομαλούκ διευθυντής του χώρου, που ουσιαστικά είναι ένα μπαρ-εστιατόριο που άνοιξε χθες βράδυ τις πύλες του για τους απανταχού απογοητευμένους δηλώνει ότι οι πελάτες χαίρουν μιας θερμής και εγκάρδιας υποδοχής στην ρεσεψιόν του καταστήματος.

    Το κατάστημα αποτελείται από τέσσερις διαφορετικούς χώρους. Ξεκινά από την Αίθουσα της Οργής, όπου ο πελάτης μπορεί να σπάσει μπουκάλια, πιάτα ποτήρια αλλά και κορνίζες με τη φωτογραφία του/της πρώην. Επίσης οι πελάτες μπορούν να φέρουν τις φωτογραφίες που επιθυμούν οι οποίες προβάλλονται σε οθόνη κι εκεί μπορούν να τους πετούν ότι επιθυμεί η καρδιά τους για να εκτονωθούν.

    Υπάρχει επίσης η Αίθουσα της Παρηγοριάς, η οποία είναι γεμάτη με καθρέπτες. Εκεί οι ''ραγισμένες καρδιές'' μπορούν να κλάψουν όσο θέλουν χωρίς να τους δει κανείς βλέποντας μόνο εκείνοι το είδωλό τους στον καθρέπτη. Γεγονός που σύμφωνα με τους ψυχολόγους έχει πολύ ευεργετικές ιδιότητες.

    Στη συνέχεια είναι η Αίθουσα της Κραυγής. Εκεί οι πελάτες μπορούν να ξεσπάσουν και κραυγάζοντας ή μιλώντας δυνατά και έντονα να εκτονωθούν από την οργή τους.

    Τέλος υπάρχει η αίθουσα με την ονομασία ''Ζώνη της Αγάπης'' όπου εκεί οι απογοητευμένοι και εγκαταλειμμένοι από το ταίρι τους μπορούν να συζητήσουν και να συνευρεθούν με άλλους ομοιοπαθείς.

    [18] Πρόστιμα και συστάσεις από το ΕΣΡ

    Πηγή: ΑΠΕ 4/4/2002 7:25:00 μμ

    Πρόστιμο 146.735 ευρώ επέβαλε στον τηλεοπτικό σταθμό Extra το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), για εκπομπή του Σπ. Καρατζαφέρη με θέμα την υπόθεση με τα "φρουτάκια", στις 31/1/2002, στην οποία είχε αναμιχθεί το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας. Οι παραβιάσεις της συγκεκριμένης εκπομπής αφορούν στη χρήση κρυφής κάμερας, παραπλανητική δήλωση, πρόκληση πανικού στους τηλεθεατές και παραβίαση της αρχής σεβασμού στο Σύνταγμα και στην εν γένει έννομη τάξη της χώρας. Ζητήθηκε επίσης, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALTER και TEMΡO να καταθέσουν μέχρι την άλλη Παρασκευή, τα απαντητικά τους υπομνήματα για τις εκπομπές της κ.Αννίτας Πάνια και της κ.Σίας Λιαροπούλου .

    Προβλήματα με τις αποφάσεις του ΤΕΜΡΟ

    Εν τω μεταξύ, διάβημα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τα προβλήματα του Σταθμού ''TEMPO'' πραγματοποίησαν χθες η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων στο σταθμό και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, μετά την αυθαίρετη απόφαση του ιδιοκτήτη κ. Μ. Ανδρουλιδάκη να καταργήσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα του σταθμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    Επισημάνθηκε ότι, όπως προβλέπει και η συνδικαλιστική συμφωνία με την ιδιοκτησία του σταθμού, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η παράμετρος της απασχόλησης έχουν καταλυτική συμβολή στην ποιότητα της ενημέρωσης και του προγράμματος ενός υπό αδειοδότηση τηλεοπτικού σταθμού. Οι δημοσιογράφοι απαιτούν, μαζί με την κοινή γνώμη, ανάλογη παρέμβαση και του ΕΣΡ.

    Ηδη το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ανέθεσε σε μέλος του το χειρισμό του θέματος και αναμένεται η αποστολή σχετικού εγγράφου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 April 2002 - 17:54:36 UTC