Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Σημίτη στην Κεφαλονιά
  • [02] Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [03] Ποινική δίωξη κατά του οδηγού του ΟΑΣΑ
  • [04] Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των κομμάτων
  • [05] Συμφωνία της ΕΣΗΕΑ με ιδιοκτήτες εφημερίδων
  • [06] Επίσκεψη Παπανδρέου στη σήραγγα Ακτίου
  • [07] Επίσκεψη Παπαντωνίου στις ΗΠΑ
  • [08] Σύγκρουση πλοίων
  • [09] Ληστεία σε γραφεία του ΙΚΑ στην Αθήνα
  • [10] Βλάβη σε επιβατηγό πλοίο
  • [11] Προσπάθειες για ειρήνη εν μέσω απειλών
  • [12] Νίκη Σοσιαλδημοκρατικών στην Πορτογαλία
  • [13] Ανοίγει ξανά η σήραγγα Μον Μπλαν
  • [14] Συμπόσιο για την υπέρταση
  • [15] Πιθανό χτύπημα από αστεροειδή το 2880!
  • [16] Χώρισαν Πενέλοπε και Τομ Κρουζ;

    [01] Επίσκεψη Σημίτη στην Κεφαλονιά

    6/4/2002 8:09:00 μμ

    Την Κεφαλονιά επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δεύτερο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στα Ιόνια νησιά. Συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Δάφνη, επισκέφθηκε το συνεταιριστικό εργοστάσιο οινοποιίας Ρομπόλα και το Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, ενώ το απόγευμα μίλησε στο θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι.

    Ανοιγμα στον προοδευτικό χώρο

    Η προοδευτική πλειοψηφία συγκροτεί ένα κοινωνικό μέτωπο ευρύτερο από τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο κ. Σημίτης, κάνοντας ουσιαστικά άνοιγμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι κουβαλά βαρύ παρελθόν.

    Στόχος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η προοδευτική πλειοψηφία της χώρας να εκφραστεί σε ένα ψηφοδέλτιο νίκης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς σε κάθε δήμο, σε κάθε κοινότητα, σε κάθε νομό - είτε από τον πρώτο, είτε στον δεύτερο γύρο».

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει και τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    [02] Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

    6/4/2002 7:33:00 μμ

    Με μπλόκα σε τέσσερα σημεία της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας αλλά και σε παρακαμπτηρίους δρόμους, οι αγρότες της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τη μη ένταξη όλων των ποσοτήτων βαμβακιού στις κοινοτικές επιδοτήσεις. Οι βαμβακοπαραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ΄ αόριστον τις κινητοποιήσεις τους, αποκρούοντας την έκκληση για διάλογο που απευθύνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

    Μπλόκα υπάρχουν στην Κεφάλωση, στην παλαιά και νέα εθνική οδό, στον Αερινό Βόλου, στον κόμβο του Μεγάλου Μοναστηρίου και στον Πλατύκαμπο.

    Οι βαμβακοπαραγωγοί της βόρειας Ελλάδας έχουν αποκλείσει την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, στη γέφυρα του ποταμού Λουδία και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας στο ύψος της Γουμένισσας.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης επανέλαβε ότι η επιδοτούμενη ποσότητα του βαμβακιού λόγω των κοινοτικών κανονισμών, δεν μπορεί να υπερβεί το 1.145.000 τόνους, ενώ γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Γεωργίας μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων για την διακρίβωση της πραγματική ποσότητας βαμβακιού που έχει παραχθεί.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βαγγέλης Μπούτας παραδέχτηκε ότι έχουν παραχθεί επιπλέον 200.000 τόνοι βαμβακιού, ποσότητα η οποία, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, δεν έχει επιδοτηθεί και υπογράμμισε ότι οι αγρότες μη έχοντας άλλο τρόπο αντίδρασης θα συνεχίσουν τα μπλόκα που θα επεκταθούν ακόμα και στους παρακαμπτηρίους οδούς.

    [03] Ποινική δίωξη κατά του οδηγού του ΟΑΣΑ

    6/4/2002 1:51:00 μμ

    Ποινική δίωξη για αδικήματα ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και επικίνδυνης σωματικής βλάβης από αμέλεια, που τελέστηκαν παρ' υποχρέω, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του οδηγού του ΟΑΣΑ Ελευθέριου Ρουσιώτη, που χθες έχασε τον έλεγχο του λεωφορείου που οδηγούσε και σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε άλλο ένα.

    Ο εισαγγελέας διέταξε να αφεθεί ελεύθερος ο οδηγός και ανέθεσε τη διενέργεια προανάκρισης για την υπόθεση στην Τροχαία, η οποία θα παραλάβει τις επόμενες ημέρες και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της εταιρίας Θερμικών Λεωφορείων για το δυστύχημα.

    Ο οδηγός ζήτησε συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και επανέλαβε ότι το δυστύχημα προκλήθηκε από βλάβη στο γκάζι του λεωφορείου.

    Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται το δυστύχημα

    Χθες αργά το βράδυ εκδόθηκε το πόρισμα της Τριμελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το οποίο κατέδειξε ότι το δυστύχημα οφείλεται σε λάθος του οδηγού. Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο συντάχθηκε μετά από αναλυτικό τεχνικό έλεγχο, δεν διαπιστώθηκε καμία μηχανική βλάβη. Μάλιστα το πρωί, το λεωφορείο μεταφέρθηκε με οδηγό στο αμαξοστάσιο της Πέτρου Ράλλη και θα παραδοθεί αμέσως στην κυκλοφορία.

    Ο οδηγός Ελευθέριος Ρουσιώτης, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΘΕΛ, θα απολυθεί.

    [04] Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των κομμάτων

    6/4/2002 1:41:00 μμ

    Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, το οποίο είναι προϊόν διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων της διακομματικής επιτροπής και του υπουργείου Εσωτερικών. Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η κατάργηση των εκλογικών κέντρων των υποψηφίων και η αντικατάστασή τους με τα εκλογικά κέντρα κομμάτων. Παράλληλα κατά την προεκλογική περίοδο επιβάλλεται στο εξής η λειτουργία οργάνου με διακομματική σύνθεση σε επίπεδο νομού, το οποίο θα ελέγχει την τήρηση των υποχρεώσεων των κομμάτων και των υποψηφίων. Εξάλλου με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις προεκλογικές δαπάνες, την αγορά ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, τις δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών και την εκλογική χρηματοδότηση.

    [05] Συμφωνία της ΕΣΗΕΑ με ιδιοκτήτες εφημερίδων

    6/4/2002 1:35:00 μμ

    Σε συμφωνία κατέληξαν χθες το βράδυ ύστερα απο πολυήμερες διαπραγματεύσεις η ΕΣΗΕΑ με τους ιδιοκτήτες εφημερίδων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας των δημοσιογράφων. Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση 6% επί των καταβαλλομένων αποδοχών, διασφάλιση του πενθημέρου και της εργασίας κατά το Σάββατο, καθώς επίσης και δέσμευση των ιδιοκτητών να μην προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων. Για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής, η οποία θα καταθέσει της προτάσεις της μέχρι τον Ιούνιο και οι όποιες αποφάσεις θα εφαρμοστούν απο 1/1/2003.

    [06] Επίσκεψη Παπανδρέου στη σήραγγα Ακτίου

    6/4/2002 8:13:00 μμ

    Την ολοκληρωμένη υποθαλάσσια σήραγγα που συνδέει την Πρέβεζα με το Ακτιο επισκέφθηκε το μεσημέρι η Βάσω Παπανδρέου. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε το έργο τεχνολογικά άρτιο και διαβεβαίωσε ότι η σήραγγα θα δοθεί στην κυκλοφορία το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Τέλος η υπουργός σημείωσε ότι επίκειται άμεσα η προκήρυξη κατασκευής του δρόμου Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας

    [07] Επίσκεψη Παπαντωνίου στις ΗΠΑ

    Πηγή: NET 105,8 fm 6/4/2002 7:05:00 μμ

    Για τη Νέα Υόρκη, πρώτο σταθμό της επίσημης επίσκεψης του στις ΗΠΑ αναχώρησε ο Υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Υπουργός, θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους της ομογένειας και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογο του Ντόναλτ Ράμφσφελντ και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γκρόσμαν. Την Τρίτη ο κ. Παπαντωνίου θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, όπου θα έχει συνάντηση με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

    [08] Σύγκρουση πλοίων

    6/4/2002 6:37:00 μμ

    Καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι ναυτικοί , ανάμεσα τους 9 Έλληνες , μέλη δύο πλοίων που συγκρούστηκαν το μεσημέρι από άγνωστη αιτία ,στη θαλάσσια περιοχή της Πάχης Μεγάρων. Πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια "ΒΥΖΑΝΤΙΟ" σημαίας Μάλτας και το "ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΙΙ" , νηολογίου Πειραιά , φορτωμένα με υγρά καύσιμα. Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές.

    [09] Ληστεία σε γραφεία του ΙΚΑ στην Αθήνα

    Πηγή: NET 105,8 fm 6/4/2002 12:56:00 μμ

    Αγνωστοι διαρρήκτες εισέβαλαν τα ξημερώματα στα γραφεία του ΙΚΑ στην οδό Τσουδερού 61, στην Αθήνα. Οι δράστες αναρριχήθηκαν από τον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου στον πρώτο όροφο και αφού εξουδετέρωσαν τον συναγερμό, παραβίασαν με οξυγόνο ένα χρηματοκιβώτιο και έκλεψαν 6.500 ευρώ. Στη συνέχεια με κλειδί που βρήκαν σε συρτάρι υπαλλήλου, άνοιξαν και δεύτερο χρηματοκιβώτιο, από το οποίο αφαίρεσαν ένσημα άγνωστης μέχρι στιγμής αξίας. Στο σημείο βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία που εξετάζονται από την αστυνομία.

    [10] Βλάβη σε επιβατηγό πλοίο

    6/4/2002 1:26:00 μμ

    Βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή του, παρουσίασε το επιβατηγό πλοίο ''Αίολος Εξπρές 2'' το οποίο με 282 επιβάτες, έπλεε ανοιχτά του Σουνίου, με προορισμό τις Κυκλάδες. Η βλάβη ανάγκασε τον πλοίαρχο να επιστρέψει το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά απ' όπου είχε αποπλεύσει το πρωί. Οι επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους με άλλα πλοία.

    [11] Προσπάθειες για ειρήνη εν μέσω απειλών

    6/4/2002 8:35:00 μμ

    Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων διεξάγονται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν και στη Ναμπλούς, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνευση. Στην περιοχή φθάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ έτοιμος να φύγει για τη Μ. Ανατολή, εάν καταστεί αναγκαίο, δηλώνει και ο Ρώσος ομόλογος του. Την ίδια ώρα, με "ασυνήθιστη" ένοπλη απάντηση, που θα συνταράξει την κρατική οντότητα του Ισραήλ, απειλεί η Χαμάς.

    Αμερικανικές - ρωσικές κινήσεις για εκτόνωση της κρίσης

    Ημέρα σφαγής χαρακτήρισε τη σημερινή για τη Τζενίν, ο πρόεδρος του νοσοκομείου της πόλης , κάνοντας γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της Τζενίν υπάρχουν 100 νεκροί.

    Από την ισραηλινή πλευρά, ο διοικητής της αεροπορίας, ανακοίνωσε ότι χτες και σήμερα σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Νωρίς το απόγευμα, ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον των γραφείων του Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι σώος και αβλαβής και τραυματίστηκαν μόνο οι τρεις σωματοφύλακες του.

    Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Κόλιν Πάουελ κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τις παλαιστινιακές περιοχές χωρίς καθυστέρηση, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι θα μποϋκοτάρουν την αποστολή του, επειδή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν κατέστησε σαφές εάν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Γιάσερ Αραφάτ.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι Ιβανόφ και Πάουελ είχαν χτες τηλεφωνική συνομιλία με αντικείμενο '' τα πιθανά κοινά και παράλληλα βήματα της Ρωσίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών και διεθνών θεσμών, με στόχο τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και την επιστροφή στον διάλογο ''.

    Εκδίκηση ζητά η Χαμάς

    Προβληματισμό και έντονη ανησυχία προκαλεί στη διεθνή κοινότητα η ανακοίνωση - της Χαμάς που κάνει λόγο για μια ασυνήθιστη ένοπλη απάντηση, που θα συνταράξει όπως αναφέρει, την κρατική οντότητα του Ισραήλ.

    Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των αντιποίνων για το θάνατο έξι μελών της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής επίθεσης ελικοπτέρου, στην πόλη Νάμπλους, της Δυτικής Οχθης.

    Το σχέδιο του Βατικανού για τη Βηθλεέμ

    Στο μεταξύ το Βατικανό παρουσίασε σχέδιο για τον τερματισμό της πολιορκίας του ναού της Γέννησης, διαβεβαιώνοντας ότι σώζει τα προσχήματα και για τις δύο πλευρές.

    Ο ναός της Γέννησης, στον οποίο έχουν καταφύγει γύρω στους 200 παλαιστίνιους μαχητές, είναι περικυκλωμένος από τον ισραηλινό στρατό από την Τρίτη και το ενδεχόμενο εφόδου ανησύχησε την Καθολική Εκκλησία, δεδομένου ότι μέσα στον ναό βρίσκονται περίπου 30 φραγκισκανοί ιερωμένοι.

    Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο της Ραμάλα βρίσκονται πέντε Ελληνες και μία Ιταλίδα, σε μια προσπάθεια ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποτρέψουν πιθανή εισβολή του ισραηλινού στρατού.

    Έκκληση Μπους να αποσύρει το Ισραήλ τα στρατεύματα του

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ''σταθερά δεσμευμένες'' για τη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή που θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση ''δύο κρατών'', του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

    Τη δήλωση αυτή έκανε στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου ραδιοφωνικού του μηνύματος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Τόνισε επίσης ότι η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ είναι ισχυρή ώστε σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής και τους στενούς της συμμάχους, όπως η Μεγάλη Βρετανία, να θέσει τέλος σε αυτή τη διαμάχη.

    Νωρίτερα, σε συνέντευξηυ Τύπου με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο Τζορτζ Μπους ζήτησε από το Ισραήλ να αποσύρει χωρίς καθυστέρηση τα στρατεύματα του από τις παλαιστινιακές πόλεις που έχει καταλάβει.

    [12] Νίκη Σοσιαλδημοκρατικών στην Πορτογαλία

    6/4/2002 1:20:00 μμ

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, στην Πορτογαλία με το 40,21% των ψήφων, έναντι 37,79% του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1995, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το Λαϊκό Κόμμα της Δεξιάς με 8,72% των ψήφων, ξεπέρασε το πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που σε συνεργασία με τους Πράσινους, δεν συγκέντρωσαν παρά το 6,94% των ψήφων. Τέλος, ο Συνασπισμός της Αριστεράς, εξασφάλισε το 2,74% των ψήφων.

    [13] Ανοίγει ξανά η σήραγγα Μον Μπλαν

    6/4/2002 1:18:00 μμ

    Η Ιταλία και η Γαλλία συμφώνησαν τελικά να ξανανοίξουν τη σήραγγα του Μον Μπλαν σε όλα τα φορτηγά ως τις 25 Ιουνίου, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών, τερματίζοντας έτσι μια μακρά διαμάχη. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιτρέψουν σε φορτηγά με φορτίο έως και 19 τόνους να χρησιμοποιούν τη σήραγγα από τη Δευτέρα και σε φορτηγά με πιο βαρύ φορτίο να αρχίσουν να τη χρησιμοποιούν από τις 13 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα φέρουν περισσότερους από τέσσερις άξονες.

    [14] Συμπόσιο για την υπέρταση

    6/4/2002 3:12:00 μμ

    Οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης της υπέρτασης, της νόσου που αποκαλείται από τους ειδικούς "σιωπηλός δολοφόνος'', ήταν το θέμα επιστημονικού συμποσίου με τίτλο "Ενδοθήλιο και Καρδιαγγειακό σύστημα" που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Αντιϋπερτασική Εταιρεία και την Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

    Επίσημος προσκεκλημένος του συμποσίου, ήταν ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου UCLA του Λος Αντζελες Λούις Ιγκνάρο (Louis Ignarro), ο οποίος το 1998 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας, για τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγαγε σχετικά με το σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό στοιχείο ΝΟ (μονοξείδιο του αζώτου) και τη δράση του στο ενδοθήλιο και το καρδιαγγειακό σύστημα γενικότερα.

    O καθηγητής Ιγκνάρο, κατάφερε να ταυτοποιήσει το στοιχείο που προκαλεί αγγειοδιαστολή, δηλαδή το μονοξείδιο του αζώτου. Σύγχρονα φαρμακευτικά παρασκευάσματα, τα οποία στηρίζονται στο ΝΟ, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην επιβράδυνση της αθηροσκλήρωσης και στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

    Μιλώντας στο συμπόσιο ο καθηγητής τόνισε την τεράστια σημασία που έχει το μονοξείδιο του αζώτου στην Ιατρική, καθώς "δεν είναι μόνο ένας αγγειοδιαστολέας, αλλά ασκεί πλήθος προστατευτικών δράσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα, που αφορούν αντιθρομβωτικές και αντιαθηρογόνες ιδιότητες του".

    Οσον αφορά τη χημεία, το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα αντιοξειδωτικό, που απομακρύνει το υπεροξείδιο και προλαμβάνει την υπεροξείδωση των λιπιδίων.

    Οταν υπάρχει δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, είπε ο καθηγητής, η παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου είναι ανεπαρκής και οι προστατευτικές δράσεις του αναιρούνται.

    Αναφερόμενος σε φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα των οποίων ο μηχανισμός δράσης σχετίζεται με το Νιτρικό Οξείδιο, υπογράμμισε ότι το νέο αντιυπερτασικό φάρμακο, η Νεμπιβολόλη που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, είναι ένα ιδιαίτερα πλεονεκτικό αντιυπερτασικό με μοναδικό μηχανισμό δράσης που συνίσταται στον καρδιοεκλεκτικό β- αποκλεισμό και στην περιφερειακή αγγειοδιαστολή μέσω απελευθέρωσης νιτρικού οξειδίου.

    [15] Πιθανό χτύπημα από αστεροειδή το 2880!

    Αννίτα Πασχαλινού 6/4/2002 5:51:00 μμ

    Ένας αστεροειδής μήκους ενός χιλιομέτρου θα μπορούσε να χτυπήσει τον πλανήτη Γη, το 2880. Σε αυτό το συμπέρασμα, καταλήγουν Αμερικανοί αστρονόμοι, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι η πιθανότητα του να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι μια στις 300!

    Χάθηκε και ξανά εντοπίστηκε

    Ο "πιθανός" επισκέπτης ονομάζεται 1950 DA και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι πολύ σύντομα θα έχουν περισσότερες πληροφορίες για την τροχιά του στο ηλιακό μας σύστημα.

    Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 23 Φεβρουαρίου του 1950 από ερευνητές του Αστεροσκοπείου Lick της Καλιφόρνια. Δεκαεπτά μέρες αργότερα χάθηκε από τα τηλεσκόπια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2000, ημερομηνία που ξανά εντοπίστηκε από άλλο αστεροσκοπείο.

    Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, ο αστεροειδής θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη στις 16 Μαρτίου του 2880.

    Η ακριβής απόσταση από τον πλανήτη μας, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

    Πιθανό ραντεβού μετά από 35 γενιές!

    " Δεν τίθεται λόγος ανησυχίας" υποστηρίζει ο Τζον Τζιορτζίνι, Αμερικανός ερευνητής. " Απλά θέλουμε μέσω των ερευνών να δείξουμε ότι με τη χρήση των τηλεσκοπιων που χρησιμοποιούν οπτικές ίνες και ραντάρ είμαστε σε θέση να έχουμε πολλά χρόνια πριν, πληροφορίες για πιθανή "συνάντηση" του πλανήτη μας με κάποιο αστεροειδή .

    Εμφανίζεται καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει επαρκέστατος χρόνος για να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, μέχρι τότε θα μεσολαβήσουν 35 γενιές!

    Οι πληροφορίες που έχουμε για τον αστεροειδή δείχνουν ότι ταξιδεύει με ταχύτητα 15 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο σε σχέση με τη Γη.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι αν συγκρουστεί με τον πλανήτη θα απεγκλωβιστεί ενέργεια αντίστοιχη με έκρηξη 44.800 μεγατόνων ΤΝΤ!

    Αν πέσει στη ξηρά θα δημιουργηθεί κρατήρας διαμέτρου 22 χιλιομέτρων και αν πέσει στη θάλασσα θα προκαλέσει τσουνάμι ύψους 25 μέτρων σε απόσταση 1000 χιλιομέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης.

    [16] Χώρισαν Πενέλοπε και Τομ Κρουζ;

    6/4/2002 3:01:00 μμ

    Παρελθόν φαίνεται ότι είναι πια, η σχέση δυο ακριβοπληρωμένων σταρ του Χόλιγουντ. Ο λόγος για τον Αμερικανό ηθοποιό Τομ Κρουζ και την ισπανικής καταγωγής αγαπημένη του Πενέλοπε Κρουζ, οι οποίοι πρόσφατα είχαν αφήσει να εννοηθεί, ότι πολύ σύντομα θα ανέβαιναν τα σκαλοπάτια της εκκλησίας. Κανείς από τους δυο δεν έχει επιβεβαιώσει την είδηση του χωρισμού τους. Πληροφορίες θέλουν τον Τομ Κρουζ να ακύρωσε το γάμο και να ζήτησε από την Πενέλοπε να φύγει από το σπίτι του στο Λος Αντζελες.

    Πηγή: Sky News


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 April 2002 - 17:55:08 UTC