Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματική πρωτοβουλία για τη Μ.Ανατολή
  • [02] Με εμπάργκο πετρελαίου απειλούν οι Αραβες

    [01] Διπλωματική πρωτοβουλία για τη Μ.Ανατολή

    7/4/2002 7:22:00 μμ

    Στη διπλωματία εναποτίθενται οι ελπίδες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου ο κύκλος της βίας και του αίματος συνεχώς μεγαλώνει. O Αμερικανός πρόεδρος είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, προκειμένου να τερματιστούν οι επιδρομές. Ο Αριέλ Σαρόν είπε ότι κατανοεί την επιθυμία της Ουάσινγκτον, αλλά -όπως είπε- δεν πρόσφεραν οι ΗΠΑ ένα "συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα" για την αποχώρηση του στρατού του. O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναχώρησε για περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

    Εκκληση για τερματισμό της βίας

    Ο Κόλιν Πάουελ θα επισκεφθεί πρώτα το Μαρόκο, στη συνέχεια διάφορες πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής και τη Μαδρίτη και την Παρασκευή στο Ισραήλ.

    Ο Αμερικανός υπουργός κατά την αναχώρησή του δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ "αν οι συνθήκες το επιτρέψουν" και κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη να κάνει δημόσια έκκληση για τερματισμό της βίας.

    Την ίδια ώρα, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζορτζ Μπους, Κοντολίσα Ράις, είπε κατηγορηματικά πως η αποχώρηση του Ισραήλ πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση, τώρα και όχι αύριο.

    Η παλαιστινιακή αρχή, από την πλευρά της, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν πιέζουν πραγματικά τους Ισραηλινούς για να σταματήσουν τη βία που σαρώνει τη Δυτική Οχθη.

    Στην Ευρώπη, ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Πικέ, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το 6μηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απέκλεισε την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ, σε περίπτωση που επιμείνει στην άρνησή του να αποσύρει τα στρατεύματά του.

    Χωρίς τέλος η αιματοχυσία

    Εν τω μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζουν οι ισραηλινές της επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές, προκαλώντας το θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου του Ισραήλ, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από την 29η Μαρτίου που άρχισε η εισβολή, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ο αριθμός των θυμάτων είναι πολλαπλάσιος. Μόνο το τελευταίο 48ωρο στην Τζενίν και τη Ναμπλούς, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 60.

    Οι Παλαιστίνιοι έκαναν έκκληση στον Ερυθρό Σταυρό να κηρύξει τις κατεχόμενες πόλεις σε ''κατάσταση ανάγκης'' για να γίνει δυνατή η μεταφορά τραυματιών.

    Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του στα βόρεια σύνορά του με τη Συρία, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση, ενώ η Χεζμπολάχ συνέχισε τις επιθέσεις της στην κοιλάδα Σεμπάα.

    Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

    Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα υπέρ των Παλαιστινίων.

    Ενα εκατομμύριο άτομα διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα του Μαρόκο, Ραμπάτ, ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν στη Τζακάρτα, το Μπαχρέιν και τη Βαρκελώνη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές πόλεις και ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους.

    [02] Με εμπάργκο πετρελαίου απειλούν οι Αραβες

    7/4/2002 1:26:00 μμ

    Το Ιράν κατέθεσε στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης την πρόταση να υιοθετηθεί το σχέδιό του για εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου προς τις ΗΠΑ και τις χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ για ένα μήνα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

    Ο υπουργός Εμπορίου, Μοχάμαντ Σαριατμανταρί κάλεσε την Επιτροπή Εμπορικής και Οικονομικής Συνεργασίας του Οργανισμού να υιοθετήσει το σχέδιο, που διετύπωσε την περασμένη Παρασκευή από τον ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προσθέτει η ίδια πηγή.

    "Οι ισλαμικές χώρες οφείλουν να επιβάλουν αυτό το εμπάργκο", τονίζει ο Σαριατμανταρί, προσθέτοντας πως "είναι μία υποχρεώση για όλες αυτές τις χώρες προκειμένου να αποφύγουν το όνειδος πως απέτυχαν στο καθήκον τους και να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους. Ζητώ από τις αραβικές και τις ισλαμικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να διακόψουν την τροφοδοσία της Δύσης και εκείνων των χωρών που διατηρούν σχέσεις με το Ισραήλ για ένα μήνα και εντελώς συμβολικά", τονίζει ο Χαμενεΐ.

    Το Ιράν είναι η δεύτερη σε μέγεθος εξαγωγών πετρελαίου χώρα στον ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 April 2002 - 20:54:38 UTC