Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Σημίτη εφ΄όλης της ύλης
  • [02] Σύσκεψη αγροτών για νέες κινητοποιήσεις
  • [03] Ελληνική αντιπροσωπεία στη Μ. Ανατολή
  • [04] Απεργία της ΑΔΕΔΥ μεθαύριο Πέμπτη
  • [05] Συνέντευξη Παπαντωνίου σε FOX-CNN
  • [06] Αυστηρότερο το νέο ν/σ του ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [07] Σήμερα η κηδεία του Νίκου Δημαρά
  • [08] Ληστείες σε υποκαταστήματα της Εμπορικής
  • [09] Δύσβατος ο δρόμος της ειρήνης
  • [10] Στο Κάιρο σήμερα ο Κόλιν Πάουελ
  • [11] Το ύστατο χαίρε στη βασιλομήτωρ
  • [12] Ξεκινά ο γ' γύρος συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [13] Αιματηρά επεισόδια σε διαδήλωση στο Κόσοβο
  • [14] Θίγεται η οικονομία των ΗΠΑ λόγω του πετρελαίου
  • [15] Mεγάλη βραδιά απόψε για τον Παναθηναϊκό
  • [16] Σε ρυθμούς κυπέλλου κινείται ο Ηρακλής.
  • [17] Πέθανε ο Κώστας Παπαναστασίου
  • [18] Αύριο το παιχνίδι Βέλγιο-Ελλάδα νέων
  • [19] Απότομη ''προσγείωση'' για τη Λένα Δανιηλίδου
  • [20] Τεχνητό ήπαρ: ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής

    [01] Συνέντευξη Σημίτη εφ΄όλης της ύλης

    9/4/2002 1:26:00 πμ

    Απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα έδωσε απόψε ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του από το στούντιο της ΝΕΤ, στην Αγία Παρασκευή. Κάνοντας τον απολογισμό της διετίας, ο κ. Σημίτης είπε ότι συντελέστηκε πρόοδος, διευκρινίζοντας, όμως πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πράγματα για τον πολίτη. Ο πρωθυπουργός, επανέλαβε επίσης, πως θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις διαφορές ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά, ασκώντας κριτική στη Ν.Δ. καταλογίζοντάς της ότι δεν έχει θέσεις, ενώ επανέλαβε ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

    Βελτίωση της ζωής των πολιτών

    Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη διετία ο κ. Σημίτης, είπε ότι ανοίγει νέος κύκλος και έρχεται νέα εποχή, με επιδίωξη την πραγματική σύγκλιση με το βιοτικό επίπεδο των άλλων χωρών της ΕΕ, με ίδιο εισόδημα με τους πολίτες των άλλων χωρών και την παροχή ίδιων υπηρεσιών από το κράτος και ίδια ποιότητα ζωής με τους άλλους Ευρωπαϊους.

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι υπάρχουν τομείς με καθυστερήσεις ή με όχι τόση πρόοδο και ανέφερε ως παράδειγμα την υγεία, για την οποία, είπε όμως ότι έχουν γίνει πολλά βήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά την κατάσταση στο ΙΚΑ, τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων Νοσοκομείων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι, τα τελευταία είκοσι χρόνια για την Ελλάδα είναι μια εικοσαετία δημιουργίας στην οποία η Ελλάδα από το ''μαύρο πρόβατο της Ευρώπης'' βελτίωσε κατά πολύ τις αποστάσεις από τις άλλες χώρες της ΕΕ, κάτι το οποίο αποδεικνύεται με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

    Παρών Σημίτη και στις εκλογές του 2004

    Σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο κ. Σημίτης είπε ότι διαφωνεί με την ερμηνεία που δίνεται και πρόσθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μια διαδικασία από την οποία κανείς πρέπει να πάρει μήνυμα για το τι πρέπει να κάνει αλλά όχι το μήνυμα ότι τελείωσαν τα πράγματα ή το μήνυμα του θριάμβου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εθνικές εκλογές, ο κ. Σημίτης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004, με τον ίδιο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τις δημοτικές εκλογές τόνισε ότι, ο πήχης είναι αγώνας νίκης σε όλους του Δήμους και τις Κοινότητες.

    Ο κ. Σημίτης ο οποίος ρωτήθηκε και πως θα αντιδράσει σε περίπτωση που μετά τις δημοτικές εκλογές αμφισβητηθεί η θέση του στην ηγεσία του κόμματος, απάντησε λέγοντας ότι αυτό αποτελεί δικαίωμα των στελεχών και υπενθύμισε ότι έχει εκλεγεί δύο φορές στην θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και άλλες δύο φορές έχει κερδίσει την πρωθυπουργία.

    "Δεν είμαι κολλημένος σε καμιά εξουσία και αν τα όργανα του κόμματος πιστεύουν ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πάει στις επόμενες εκλογές με άλλον ηγέτη βεβαίως και πρέπει να αποχωρήσω." τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Οσοναφορά, τις διαφωνίες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες γίνεται λόγος ότι επικρατούν σε συνεδριάσεις οργάνων, ο κ. Σημίτης αφού επισήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη ομόνοια και ομοψυχία, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και η παράταξη απέδειξαν τα τελευταία χρόνια ότι έχουν τη δύναμη να προχωρήσουν και μέσα από τη διαφορετικότητα γίνεται η σύνθεση.

    Διαφορά πολιτικής με την ΝΔ

    Σχετικά με την πολιτική που θα ασκήσει απέναντι στη ΝΔ τόνισε ότι υπάρχει ιδεολογική διαφορά ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά, στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, αντιπαραθέτοντας την κοινωνική ευαισθησία και την πολιτική για τους εργαζόμενους.

    Ο κ. Σημίτης είπε επίσης ότι, θα συνεχίσει να τονίζει, τη διαφορά αυτή, επισημαίνοντας όμως ότι όσον αφορά τις διοικητικές θέσεις στον κρατικό τομέα δεν θα πρέπει να συγχέουμε την ιδεολογική διαφορά και τη θέση ως προς τα πρόσωπα αλλιώς θα είχαμε ένα κράτος όπου ο καθένας θα κινούνταν με ταμπέλα πολιτική.

    Σημίτης:''Οποιος τολμά κάνει λάθη''

    Σε ερώτηση αν στη μέχρι σήμερα διακυβέρνηση έχει κάνει λάθη ο κ. Σημίτης απάντησε θετικά διευκρινίζοντας όμως ότι επρόκειτο για λανθασμένες εκτιμήσεις. Ανέφερε μάλιστα ως παραδείγματα το θέμα της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού επί υπουργίας Κ. Γιαννίτση λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ο κοινωνικός διάλογος.

    Ο πρωθυπουργός, επεσήμανε πάντως ότι όποιος τολμά κάνει λάθη και πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι ότι πρέπει να τολμάμε, να αλλάζουμε, να δημιουργούμε το καινούργιο και να διορθώνουμε.

    Σε ερώτηση για το ασφαλιστικό είπε ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι η ενοποίηση των κανόνων για την ασφάλιση όλων των μισθωτών, όπου και αν εργάζονται και πρόσθεσε ότι η πορεία του διαλόγου με τις κοινωνικές δυνάμεις είναι θετική και το σχέδιο είναι όσο το δυνατόν ταχύτερα να ρυθμιστεί το θέμα.

    Για την προετοιμασία τον Ολυμπιακών Αγώνων και τις συζητούμενες καθυστερήσεις είπε ότι στην Ελλάδα συμβαίνει ότι και σε άλλες χώρες, που είχαν αναλάβει την προετοιμασία άλλων διοργανώσεων και διαβεβαίωσε ότι καθυστερήσεις θα υπάρχουν αλλά αυτές θα διορθωθούν.

    Τέλος για το θέμα της χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια και για το ενδεχόμενο μείωσης τους μετά την διεύρυνση της ΕΕ διαβεβαίωσε ότι οι πόροι για την Ελλάδα είναι εξασφαλισμένοι μέχρι το 2006 ενώ για τη συνέχεια είπε ότι θα υπάρξει διαδικασία μετάβασης σε ένα άλλο καθεστώς, επισημαίνοντας όμως ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στους κοινοτικούς πόρους αλλά και στη δύναμη της ελληνικής οικονομίας που αποδίδει.

    Ρουσόπουλος:''Απολογία για την υστέρηση της κυβέρνησης''

    Ως ομολογία δύο χαμένων χρόνων και "απολογία για την υστέρηση της κυβέρνησης" χαρακτήρισε η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της Θ. Ρουσόπουλου, τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

    Στη δήλωση του ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρει επίσης, ότι "στις πολλές και ουσιαστικές ερωτήσεις ακούσαμε φτωχές απαντήσεις. Ο κ. Σημίτης είναι έξι χρόνια πρωθυπουργός. Ο ίδιος και οι υπουργοί του κυβερνούν την χώρα επί είκοσι ολόκληρα χρόνια. Σήμερα ζήτησε παράταση χρόνου για να πράξει στο μέλλον όσα δεν έπραξε όλα αυτά τα χρόνια."

    "Ο κ. Σημίτης δεν έπεισε τον Ελληνικό λαό. Επιβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο", καταλήγει στη δήλωση του ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    [02] Σύσκεψη αγροτών για νέες κινητοποιήσεις

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/4/2002 11:30:00 πμ

    Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι αγρότες, οι οποίοι συνεδριάζουν αυτή την ώρα προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των αγροτών με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Μάλιστα, οι κύριοι Μπούτας και Νασίκας δήλωσαν ότι δεν προέκυψαν νέα στοιχεία από την πλευρά του υπουργείου και ως εκ τούτου θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

    Συμφωνία τριών σημείων

    Από την πλευρά του, ο υπουργός φάνηκε αισιόδοξος και δήλωσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται και υπάρχει προοπτική να βρεθεί κοινός τόπος με τους αγρότες.

    Ο κ. Δρυς πρότεινε την σύσταση μιας 7μελούς επιτροπής που θα συμμετέχουν τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών και το υπουργείο, για τα οποία εκκρεμή θέματα υπάρχουν στο θέμα του βαμβακιού.

    Πάντως, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι όσοι από τους δεύτερους καλλιέργησαν άλλο προϊόν και δήλωσαν ή εμφάνισαν βαμβάκι θα τεθούν εκτός παραγωγικής διαδικασίας και θα τους επιβληθούν κυρώσεις. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει η διαδικασία ώστε η ''παραγωγή αέρας'' να φύγει και να μην υπάρξει καμία ανοχή για επιδότηση, όπως επίσης και να μη γίνει καμία εξέταση ένστασης σε εταιροεπαγγελματίες.

    Μπλόκα και αποκλεισμοί

    Αποκλεισμένες παραμένουν η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Βέροιας και η Θεσσαλονίκης-Εδεσσας. Μπλόκα υπάρχουν:

    στο νομό Καρδίτσας, στο Δέλτα Καρδίτσας αποκόπτοντας την κυκλοφορία προς Λάρισα, στον Πάμισο αποκόπτοντας την κίνηση προς Τρίκαλα και βέβαια το μεγάλο μπλόκο στο "Δρούγο" που κόβει την εθνική Καρδίτσας-Αθηνών στα όρια Καρδίτσας και Φθιώτιδας.

    Επίσης οι αγρότες έχουν προχωρήσει και στους αποκλεισμούς παρακαμπτηρίων οδών όπως το Δέλτα Ιτέας.

    Αυτή την ώρα συνεδριάζει και το συντονιστικό όργανο του νομού Καρδίτσας με θέμα τις πυρκαγιές, όμως ο νομάρχης Καρδίτσας θα θέσει και το αγροτικό ζήτημα. Θα συζητηθεί επίσης η στάση που θα πρέπει να τηρήσει ο νομός λόγω της μονοκαλλιέργειας του βαμβακιού.

    [03] Ελληνική αντιπροσωπεία στη Μ. Ανατολή

    9/4/2002 8:47:00 πμ

    Κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών ξεκινά από αύριο επισκέψεις σε πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η ελληνική πλευρά γύρω από την πολιτικο-διπλωματική και την ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης πραγματοποιεί από αύριο διήμερη επίσκεψη στο Μαρόκο και την Αλγερία, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στη Σλοβακία, μεταβαίνει αύριο από την Μπρατισλάβα στην Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν.

    Αποστολή και ανθρωπιστικής βοήθειας

    Εξάλλου, σήμερα το βράδυ πρόκειται να αναχωρήσουν για τα Ιεροσόλυμα ο συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών και επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας Αλεξ Ρόντος και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Παναγιώτης Βλασσόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, ο κ. Ρόντος θα έχει σειρά επαφών με Παλαιστίνιους, Ισραηλινούς, όπως και με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με στόχο την οργάνωση της αποστολής ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, ύψους 560.000 ευρώ.

    Ο πρέσβης κ. Βλασσόπουλος θα έχει συζητήσεις με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους για την εξέλιξη της κρίσης, προκειμένου να αποκτήσει η Αθήνα μια πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή.

    [04] Απεργία της ΑΔΕΔΥ μεθαύριο Πέμπτη

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/4/2002 11:35:00 πμ

    Κλειστές θα παραμείνουν μεθαύριο Πέμπτη οι δημόσιες υπηρεσίες όλης της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει για το Ασφαλιστικό η ΑΔΕΔΥ. Στην απεργία συμμετέχουν και οι καθηγητές των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.

    [05] Συνέντευξη Παπαντωνίου σε FOX-CNN

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/4/2002 10:34:00 πμ

    Την άμεση αποχώρηση του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας χθες στην Ουάσιγκτον, στα τηλεοπτικά δίκτυα FOX και CNN.

    Η Ελλάδα, είπε ο κ. Παπαντωνίου, ανησυχεί ιδιαίτερα για την κρίση, γιατί η ανεξέλεγκτη βία εκ μέρους των Ισραηλινών δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα. "Βομβιστές αυτοκτονίας δημιουργούνται, όσο διαρκεί αυτή η βία", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως "όσο περισσότερη βία χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί, με τόσο περισσότερη βία απαντούν οι Παλαιστίνιοι. Είναι σημαντικό, όταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επισκεφθεί την περιοχή, η κατάσταση να έχει ξεκαθαρίσει".

    Αμεση συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας για την τρομοκρατία

    Σε ερώτηση για το πως εμπλέκεται η Ελλάδα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο υπουργός Αμυνας απάντησε ότι έχει ενεργή συμμετοχή στον αγώνα κατά της τρομοκατίας και είναι πλήρως δεσμευμένη βοηθώντας την Αμερική στο διεθνή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με τις ελληνικές δυνάμεις να βρίσκονται στο Αφγανιστάν και την Ελλάδα να έχει προσφέρει διευκολύνσεις και υλικό στις ΗΠΑ.

    Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Παπαντωνίου, επειδή θα οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της τρομοκρατίας.

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα ανησυχεί μήπως η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί και στα Βαλκάνια και αποσταθεροποιήσει την περιοχή, ο κ. Παπαντωνίου απάντησε ότι τα Βαλκάνια δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί πλήρως. Γι' αυτό χρειάζεται να είμαστε δραστήριοι μαζί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την επιτήρηση της περιοχής, με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων για τη διατήρηση της τάξης, με την χορήγηση οικονομικής βοήθειας και με την άσκηση πολιτικής επιρροής, ώστε να θεμελιωθεί η οικονομία της αγοράς και η δημοκρατία. Αυτή είναι η οδός, ώστε να ενσωματωθεί η περιοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να γίνει μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας προς όφελος των ίδιων των λαών και των γειτονικών κρατών, όπως η Ελλάδα.

    Τόσο στις συνεντεύξεις του αυτές, όσο και σε ομιλία του, αργά χθες βράδυ, παρουσία του Aμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κυρίου Γκρόσμαν, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και ειδικά της 17Ν. Ο κ. Γκρόσμαν αναφέρθηκε, κι αυτός, στη συνεργασία των δύο χωρών, σε ότι αφορά την τρομοκρατία και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης.

    Για ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και οικονομία μίλησε ο κ. Παπαντωνίου

    Για ενέργειες της Τουρκίας που δεν συνάδουν με τις προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου στη διάρκεια του συνεδρίου του "Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς" στην Ουάσιγκτον. Η αναφορά του κ. Παπαντωνίου έγινε λίγα μόλις λεπτά με την ομιλία του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, στην οποία ο τελευταίος είχε εκφράσει την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Εκτός του κ. Γκρόσμαν στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες από αμερικανικής πλευράς ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τομ Μίλερ, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τομ Γουέστον και άλλα χαμηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Φίλων, άλλοι διπλωμάτες αλλά και στρατιωτικοί, ενώ παρόντες ήταν Ελληνες και Αμερικανοί επιχειρηματίες, όπως και εκπρόσωποι τουρκοαμερικανικών οργανώσεων.

    Ο κ. Παπαντωνίου ζήτησε από την τουρκική πλευρά να συνεργασθεί για λύση του Κυπριακού σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει καταλυτικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να αντιληφθούν ότι η επίτευξη λύσης είναι προς το συμφέρον τους.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή από απόψεως ασφαλείας και εκτίμησε ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης παρουσιάζεται αυξημένος με αποτέλεσμα να καταβάλει η Ελλάδα κάθε προσπάθεια για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    Το μεγαλύτερο πάντως μέρος της ομιλίας του κ. Παπαντωνίου αφιερώθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον οικονομικό και επενδυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει στα Βαλκάνια.

    Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι κ. Παπαντωνίου και Γκρόσμαν όπως και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς.

    [06] Αυστηρότερο το νέο ν/σ του ΥΠΕΧΩΔΕ

    9/4/2002 10:08:00 πμ

    Το καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο προβλέπει αλλαγές προς το αυστηρότερο, στους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Οι αλλαγές θα γίνουν αρχικά στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές και εν συνεχεία, στην ηπειρωτική χώρα, βάσει ειδικών χωροταξικών μελετών και των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου. Εκτιμάται ότι η αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα έξι στρέμματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα διατηρηθούν τα τέσσερα. Στην Αττική τα όρια αρτιότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές θα καθορισθούν με επτά ΖΟΕ, στα Μεσόγεια, τη Λαυρεωτική, το Θριάσιο, τη Δυτική Αττική, το Δήμο Αχαρνών, τη Βόρειο Αττική και την περιοχή του Πόρου Τριζοινίας.

    [07] Σήμερα η κηδεία του Νίκου Δημαρά

    9/4/2002 10:27:00 πμ

    Κηδεύεται στις 4 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στη Λ. Μεσογείων ο Νίκος Δημαράς, γιος του γνωστού δημοσιογράφου και βουλευτή. Ο 27χρονος Νικόλας έδωσε ζωή στους συνανθρώπους του μετά την απόφαση των γονιών του να δωρίσουν τα όργανά του.

    [08] Ληστείες σε υποκαταστήματα της Εμπορικής

    Πηγή: ΑΠΕ 9/4/2002 10:57:00 πμ

    Δύο ληστείες με διαφορά 10 λεπτών σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη με στόχο υποκαταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας. Η πρώτη σημειώθηκε στις 8.10 το πρωί σε υποκατάστημα της Εμπορικής στην οδό Λαγκαδά Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της αστυνομίας, ως δράστης φέρεται νεαρός άνδρας, μάλλον αλλοδαπός, ο οποίος διέφυγε πεζός από την τράπεζα, αφού πρώτα αφαίρεσε άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό από τα ταμεία της τράπεζας. Δέκα λεπτά αργότερα δύο νεαροί εισέβαλαν σε υποκατάστημα της Εμπορικής, που βρίσκεται στην οδό Ε. Βενιζέλου 103, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και αφαίρεσαν από ταμεία χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου δεν έγινε γνωστό ακόμη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο νεαροί φορούσαν κράνη. Η αστυνομία έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [09] Δύσβατος ο δρόμος της ειρήνης

    9/4/2002 10:35:00 πμ

    Το Ισραήλ απέσυρε σήμερα την αυγή τις δυνάμεις του από το Τουλκάρεμ και την Καλκίλια, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, αλλά την ίδια ώρα κατέλαβε την κοινότητα Ντόρα κοντά στη Χεβρώνα και εισέβαλε στην πόλη της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο κοιμητήριο της Ντόρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Παλαιστίνιοι και να τραυματιστεί σοβαρά ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Οι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζουν "παραπλάνηση" την αποχώρηση των Ισραηλινών, καθώς εξακολουθούν να κατέχουν τις περισσότερες πόλεις.

    Μικρά βήματα για κατάπαυση του πυρός

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε την αποχώρηση ως μια αρχή και παράλληλα κάλεσε τους Αραβες ηγέτες να καταδικάσουν την τρομοκρατία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ από το Μαρόκο τη χαρακτήρισε ως "ενθαρρυντική, αλλά όχι αρκετή".

    Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συνομιλίες με μετριοπαθείς Αραβες ηγέτες, ενώ αποφάσισε να επιτρέψει σε ανώτερα στελέχη των Παλαιστινίων να επισκεφθούν τον Αραφάτ στο γραφείο του στη Ραμάλα, όπου παραμένει αποκλεισμένος. Πρόκειται για τον κύριο Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ, τον δεύτερο στην ιεραρχία της PLO, Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν), τον συνταγματάρχη Μοχάμαντ Νταλάν, επικεφαλής των υπηρεσιών προληπτικής ασφάλειας στην Λωρίδα της Γάζας και τον Αχμέντ Κορέι (Αμπού Αλα), πρόεδρο του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου (κοινοβούλιο).

    Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, εγγυήθηκε ότι θα επιτραπεί στον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ να συναντηθεί με το Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα.

    [10] Στο Κάιρο σήμερα ο Κόλιν Πάουελ

    9/4/2002 11:37:00 πμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναχώρησε σήμερα από την Καζαμπλάνκα για το Κάιρο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης.

    Στο Κάιρο ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτεμντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μαδρίτη για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα.

    Επικρίσεις για το ταξίδι του Πάουελ

    Στη διάρκεια των επαφών που είχε στην Καζαμπλάνκα ο Κόλιν Πάουελ δέχτηκε τις επικρίσεις του Μαροκινού βασιλιά Μοχάμεντ, ο οποίος τόνισε στον Αμερικανό υπουργό ότι ''θα ήταν πιο σημαντικό να μετέβαινε πρώτα στην Ιερουσαλήμ''.

    Ανάλογες επικρίσεις άκουσε ο Πάουελ και από τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα Αμπντάλα, ο οποίος επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν ότι θα έπρεπε για να συγκρατήσουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

    [11] Το ύστατο χαίρε στη βασιλομήτωρ

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/4/2002 11:06:00 πμ

    Στη Βρετανία, οι καμπάνες συνεχίζουν να χτυπούν πένθιμα, λίγες ώρες πριν η βασιλική οικογένεια πει το τελευταίο αντίο στην αγαπημένη "γιαγιά του βρετανικού λαού". Η κηδεία της βασιλομήτορος θα γίνει σήμερα στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ και στην τελετή θα παραστούν ξένοι ηγέτες και γαλαζοαίματοι από όλο τον κόσμο.

    [12] Ξεκινά ο γ' γύρος συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς

    9/4/2002 10:35:00 πμ

    Αρχίζει σήμερα ο τρίτος γύρος των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποβολής εγγράφων στις απευθείας συνομιλίες, χωρίς όμως να αποκαλύψει τις ακριβείς προθέσεις του. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση, λόγω της προσεκτικής αξιολόγησης των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων. Επίσης εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση πως υπάρχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα που είχαν τεθεί. Οι συναντήσεις στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη απόγευμα και Παρασκευή πρωί.

    [13] Αιματηρά επεισόδια σε διαδήλωση στο Κόσοβο

    9/4/2002 8:43:00 πμ

    Τουλάχιστον 16 μέλη της αστυνομίας του ΟΗΕ τραυματίστηκαν χθες, στη διάρκεια συγκρούσεων με εκατοντάδες Σέρβους διαδηλωτές, στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν Σέρβοι διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες εναντίον αστυνομικών του ΟΗΕ, που είχαν στήσει οδόφραγμα κοντά σε γέφυρα της διαιρεμένης πόλης και κλιμακώθηκαν, όταν οι αστυνομικοί συνέλαβαν ένα Σέρβο διαδηλωτή. Πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια βίας που σημειώνονται εδώ και μήνες στο Κόσοβο.

    [14] Θίγεται η οικονομία των ΗΠΑ λόγω του πετρελαίου

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/4/2002 10:59:00 πμ

    Φόβους ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην αμερικανική οικονομική ανάκαμψη, εξέφρασε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, δηλώνοντας πάντως έτοιμος να εξετάσει σειρά άλλων ''επιλογών'' μετά τη διακοπή των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου για ένα μήνα. Oι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Βαγδάτης, σημειώνουν αύξηση πάνω από 5%. Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου δήλωσε ότι η απόφαση αυτή έχει ως στόχο "να βλάψει άμεσα" την αμερικανική οικονομία.

    [15] Mεγάλη βραδιά απόψε για τον Παναθηναϊκό

    Πηγή: ΑΠΕ 9/4/2002 10:21:00 πμ

    Τον έβδομο και πιο σημαντικό ευρωπαϊκό αγώνα του ποδοσφαίρου δίνει σήμερα ο Παναθηναϊκός επί ισπανικού εδάφους, με αντίπαλο τη φημισμένη Μπαρτσελόνα, διεκδικώντας την πρόκριση στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Οι ''πράσινοι'' δεν έχουν καταφέρει ποτέ στο παρελθόν να ''πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα'' αφού ποτέ δεν πήραν βαθμό στην Ισπανία όπου μέχρι στιγμής έχουν έξι ήττες ενώ έχουν δεχτεί δώδεκα τέρματα και έχουν σημειώσει μόνο τρία. Ωστόσο, παρά την αρνητική προϊστορία, η ψυχολογία είναι υπέρ της ελληνικής ομάδας, αφού το ένα γκολ διαφορά που εξασφάλισε στην Αθήνα, έχει μεταφέρει το άγχος στην Μπαρτσελόνα η οποία παίζει με την ''πλάτη στον τοίχο'' γιατί αν αποκλειστεί από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ, βγαίνει έξω από όλους τους φετινούς της στόχους.

    [16] Σε ρυθμούς κυπέλλου κινείται ο Ηρακλής.

    9/4/2002 10:24:00 πμ

    Οι "κυανόλευκοι" προετοιμάζονται εντατικά για τον αυριανό επαναληπτικό αγώνα ποδοσφαίρου απέναντι στον Ολυμπιακό, έχοντας μοναδική σκέψη στο μυαλό τους να φτάσουν στην κατάκτηση του νικηφόρου αποτελέσματος, το οποίο θα τους φέρει στον τελικό της διοργάνωσης. Ενδεικτικό στοιχείο για το ξεσηκωμό που έχει σημάνει στις τάξεις του "Γηραιού" για την αναμέτρηση με τους Πειραιώτες, είναι τα λόγια του διοικητικού ηγέτη της ομάδας. "Εμπιστεύομαι απόλυτα τις δυνατότητές σας. Μπορείτε να κερδίσετε τον Ολυμπιακό", επεσήμανε στους ποδοσφαιριστές του Ηρακλή ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    [17] Πέθανε ο Κώστας Παπαναστασίου

    Πηγή: ΑΠΕ 9/4/2002 11:12:00 πμ

    Φτωχότερος είναι από σήμερα ο ελληνικός αθλητισμός μετά την απώλεια του Κωνσταντίνου Παπαναστασίου, που απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών μετά από πολύμηνη ασθένεια. Ο εκλιπών, που θεωρείται μια από τις κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου ΓΣ, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού (ΓΓΑ) την περίοδο 1976-1981 και σύμβουλος του πρωθυπουργού επί αθλητικών θεμάτων (1974-81). Ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου, διαπρεπής νομικός, ήταν ο εμπνευστής και θεμελιωτής του αθλητικού νόμου 75/75 και αυτός που θέσπισε τα κίνητρα για την άνευ εξετάσεων εισαγωγή πρωταθλητών στα ΑΕΙ. Στη διάρκεια της θητείας του στη ΓΓΑ θεμελιώθηκαν και άρχισαν να κατασκευάζονται το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και το Στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας". Επίσης κατασκευάστηκαν πολλά κολυμβητήρια και κλειστά γυμναστήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

    H ζωή και το έργο του

    Ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου που γεννήθηκε στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια το 1923, υπήρξε αθλητής του μήκους στον Παναθηναϊκό ΑΟ. Σε νεαρά ηλικία μάλιστα έγινε γεν. αρχηγός του συλλόγου. Η διαμάχη του όμως με τον τότε πρόεδρο του ΠΑΟ Απόστολο Νικολαίδη τον έφερε στην Κυψέλη, στον Πανελλήνιο ΓΣ, τον οποίο υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Στη διάρκεια της δικτατορίας εξεδιώχθη από τον Πανελλήνιο ΓΣ. Επέστρεψε ξανά αμέσως μετά την μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου ανήκει στην λεγόμενη παλαιά φρουρά των παραγόντων του ελληνικού αθλητισμού. Σε εκείνους δηλαδή που στις δύσκολες εποχές για τον ελληνικό κλασσικό αθλητισμό, ανάλωσαν την περιουσία τους για την ενίσχυση και τη βοήθεια των αθλητών. Για το έργο και την πολύπλευρη σημαντική προσφορά του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τετάρτη στις 15:00 από το Α Νεκροταφείο Αθηνών.

    [18] Αύριο το παιχνίδι Βέλγιο-Ελλάδα νέων

    Πηγή: ΑΠΕ 9/4/2002 10:25:00 πμ

    Μετά από κουραστικό ταξίδι οκτώ ωρών, η εθνική μας ομάδα των νέων έφτασε χθες στο Γκενκ, όπου αύριο στις 20.00 αντιμετωπίζει την αντίστοιχη του Βελγίου, για την ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι Ελληνες διεθνείς έδειξαν μεγάλη διάθεση στην απογευματινή προπόνηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο "Felix Stadium" όπου θα διεξαχθεί ο πρώτος ημιτελικός. Οι καιρικές συνθήκες ήταν θαυμάσιες και το γήπεδο επιβλητικό.

    [19] Απότομη ''προσγείωση'' για τη Λένα Δανιηλίδου

    Πηγή: ΑΠΕ 9/4/2002 10:27:00 πμ

    Δυστυχώς η Λένα Δανιηλίδου αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο του τουρνουά τένις, στο Εστορίλ. Η πρωταθλήτρια μας έχασε από τη Ρωσίδα Ελενα Μποβίνα (Νο 76 στην παγκόσμια κατάταξη) με 2-0 σετ (6-4, 7-6). Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Μποβίνα είχε φτάσει στον τελικό πέρσι, στο ίδιο τουρνουά. Επόμενος "σταθμός" της Δανιηλίδου, θα είναι η Βουδαπέστη, όπου στις 15 Απριλίου ξεκινά νέο διεθνές τουρνουά.

    [20] Τεχνητό ήπαρ: ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής

    Πηγή: ΑΠΕ 9/4/2002 10:29:00 πμ

    Ελπίδες για μία καλή ποιότητα ζωής σε πολλούς ασθενείς που έχουν φθάσει στο στάδιο ηπατικής ανεπάρκειας, δηλαδή ασθενείς με κύρωση ή με ηπατοκυτταρικό καρκίνο, δίνει και στην Ελλάδα μια νέα μέθοδος που στηρίζεται στη χρησιμοποίηση τεχνητού ήπατος. Η πρώτη επέμβαση στη χώρα μας με τη χρήση τεχνητού ήπατος, έγινε σε 60χρονο ασθενή ο οποίος υπεβλήθη σε τομή για την αφαίρεση ενός μεγάλου μέρους από το συκώτι του στο Ερρίκος Ντυνάν. Ο ασθενής έπασχε από μεταστατικό καρκίνο του ήπατος γι αυτό χρειάστηκε να αφαιρεθεί και ένα μεγάλο κομμάτι του συκωτιού. Χάρη στο τεχνητό ήπαρ, ο ασθενής είναι σήμερα ζωντανός.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 April 2002 - 8:55:45 UTC