Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλαδική απεργία αύριο στο δημόσιο
  • [02] Συνάντηση Σημίτη με Χαραλάμπους-Οικονόμου
  • [03] Ζούνη, Μόρτζος, Πιατάς στην ''Ομορφη πόλη''
  • [04] Σύσκεψη συντονιστών της ΝΔ για αγροτικό
  • [05] Συνάντηση Σημίτη - Αγγελοπούλου
  • [06] Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο κ. Χριστόδουλος
  • [07] Διχάζουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων
  • [08] Συνάντηση Γ. Παπαντωνίου - Κ. Ράις
  • [09] Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες
  • [10] Κινητοποιήσεις στη λαχαναγορά του Ρέντη
  • [11] Αυξήσεις των εισιτηρίων στα πλοία
  • [12] Τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Σεραφείμ
  • [13] Σπίτι-οπλοστάσιο στην Κατερίνη
  • [14] Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
  • [15] Ιταλία: παλιές και νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες
  • [16] Ελληνοτουρκική πρωτοβουλία για Μ. Ανατολή
  • [17] Οι προτάσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση
  • [18] Ατυχος ο ΠΑΟ στην Μπαρτσελόνα
  • [19] Στον τελικό Κυπέλλου η ΑΕΚ
  • [20] Champions League: Η μάχη στη Μαδρίτη
  • [21] ΟΣΦΠ:Παρέμβαση Κόκκαλη για νταμπλ
  • [22] Ηρακλής:Πάθος για πρόκριση
  • [23] Στους ''4'' η Λεβερκούζεν
  • [24] Στις 20 Απριλίου το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
  • [25] Ευρωπαϊκό δικτύο πληροφόρησης για χούλιγκαν
  • [26] Oι ''ξενιτεμένοι'' στη διάθεση του Ρεχάγκελ
  • [27] Ο Αναστόπουλος τα έψαλε στους παίχτες
  • [28] Ιντερ και Μίλαν ζητούν το θαύμα αύριο
  • [29] Στις 24 Απριλίου Παναθηναϊκός-Ιωνικός
  • [30] Εληξε η κατάληψη στην ΠΑΕ Αρης
  • [31] Ιταλία: Προγραμματισμός για μεταγραφές
  • [32] Προβάδισμα Σιένα-Βαλένθια στο Σαπόρτα
  • [33] Η ασπιρίνη βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
  • [34] Κλινική για εξαρτημένους από το διαδίκτυο

    [01] Πανελλαδική απεργία αύριο στο δημόσιο

    10/4/2002 7:07:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία στο δημόσιο και συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κοραή οργανώνει αύριο η ΑΔΕΔΥ. Δεν θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ τα κρατικά νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Προβλήματα στις πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα, δεν θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις τσάρτερς, ενώ από τις τακτικές πτήσεις θα γίνεται μόνο μία πτήση ανά προορισμό εσωτερικού και ανά χώρα εξωτερικού. Κλειστά θα είναι επίσης τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς στην απεργία συμμετέχουν και οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης.

    Τα σημεία διαφωνίας

    Οι συνδικαλιστές των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων σημείωσαν ότι αναγνωρίζουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις προτάσεις Ρέππα και στις προτάσεις Γιαννίτση, αλλά υπογράμμισαν ότι θεωρούν ότι και η σημερινή κυβερνητική πρόταση υπονομεύει το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Τα πιο σημαντικά σημεία διαφωνίας που έθεσαν οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ απέναντι στην κυβερνητική πρόταση είναι τα εξής:

    - Θεωρούν ανεπαρκή τη χρηματοδότηση χωρίς το σαφή ορισμό της υποχρέωσης των 3/9.

    - Δεν δέχονται τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης που ισχύει για το δημόσιο από το 80% στο 70%

    - Δεν δέχονται την αλλαγή βάσης υπολογισμού της σύνταξης από τον τελευταίο μισθό στην τελευταία πενταετία.

    - Θεωρούν ότι το πρόσθετο επίδομα των 60.000 δρχ στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών αποσυνδέει τις συντάξεις από τους μισθούς και κατά συνέπεια υπονομεύει τη σχέση ανάμεσα στα δύο κρίσιμα μεγέθη.

    Η ΑΔΕΔΥ κάνει επίσης λόγο για φαλκίδευση των επικουρικών συντάξεων που ανοίγει το δρόμο προς τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης κάτι που οδηγεί στο να "φορτωθούν" οι εργαζόμενοι το βάρος για αξιοπρεπείς παροχές.

    Επίσης, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί κατώτατο βασικό μισθό τις 280.000 δρχ μηνιαίως.

    Σε καλό κλίμα η συνάντηση Ρέππα με τους εκπροσώπους ΤΑΠ-ΟΤΕ

    Εν τω μεταξύ, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα με τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών των εργαζομένων σε ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ, δηλαδή των ασφαλισμένων στο ΤΑΠ-ΟΤΕ. Το θέμα της συνάντησης ήταν η προοπτική ένταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών (ΕΤΑΜ).

    Διαπιστώθηκε η συμφωνία και των δύο πλευρών και ο κ. Ρέππας ανέλαβε τη δέσμευση μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη να καλύπτει η κυβέρνηση τα ελλείμματα του ΤΑΠ-ΟΤΕ και τις συντάξεις των ασφαλισμένων.

    Παραμένει ανοικτή προς συζήτηση η μορφή διασφάλισης της επικουρικής σύνταξης των ασφαλισμένων στο μεγάλο αυτό ταμείο.

    [02] Συνάντηση Σημίτη με Χαραλάμπους-Οικονόμου

    10/4/2002 7:00:00 μμ

    Την πρόταση του πρωθυπουργού να στρατευθεί στη μάχη των δημοτικών εκλογών και να είναι υποψήφιος δήμαρχος στη Νέα Ιωνία, απεδέχθη ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Χαραλάμπους.

    Ο κ. Σημίτης είχε επίσης συνάντηση με τον πρώην βουλευτή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Παντελή Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στη Νομαρχία Αθηνών και πρόσθεσε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η συμμετοχή του στο κοινοβούλιο εφ' όσον το εγκρίνει το εκλογικό σώμα.

    [03] Ζούνη, Μόρτζος, Πιατάς στην ''Ομορφη πόλη''

    10/4/2002 4:53:00 μμ

    Τρεις πολύ γνωστούς ηθοποιούς την Πέμυ Ζούνη, τον Γιάννη Μόρτζο και τον Δημήτρη Πιατά ανακοίνωσε ως υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στο Συνδυασμό του "Ομορφη Πόλη" ο Χρήστος Παπουτσής.

    Ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι πρόκειται για τρεις ανθρώπους του Θεάτρου, της Τέχνης και του Πολιτισμού που ξεχωρίζουν για τις ιδέες τους και την ισχυρή τους γνώμη και τόνισε ότι είναι εξαιρετική τιμή για τον ίδιο που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο.

    Η Πέμυ Ζούνη αν και δήλωσε ότι την πολιτική δεν την αγαπά γιατί τι φοβίζει, πρόσθεσε ότι αγαπά την Αθήνα και τα κοινά και εκτιμά πολύ τον Χρήστο Παπουτσή.

    Ο Γιάννης Μόρτζος, ο οποίος έχει και στο παρελθόν δύο θητείες ως δημοτικός σύμβουλος στους Συνδυασμούς της Μελίνα Μαρκούρη και του Δημήτρη Μπέη εξέφρασε την ευχή αυτή τη φορά να πραγματοποιήσουν όλοι μαζί αυτά που και στο παρελθόν ήθελαν να επιτύχουν και δεν τα κατάφεραν. Επίσης, πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι το δήμαρχο της Αθήνας τον θέλει αρσενικό.

    Ο Δημήτρης Πιατάς είπε ότι τον συνεπαίρνει ο τίτλος "Ομορφη Πόλη" και ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι του Θεάτρου πρέπει να πάρουν μια πιο ενεργή θέση στα κοινά και να μιλήσουν για τον Πολιτισμό.

    [04] Σύσκεψη συντονιστών της ΝΔ για αγροτικό

    10/4/2002 4:47:00 μμ

    Η κατάσταση στην οικονομία και στον αγροτικό τομέα ήταν τα θέματα που συζήτησαν οι συντονιστές της Ν.Δ στη σημερινή τους σύσκεψη υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή.

    Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θοδωρής Ρουσσόπουλος δήλωσε ότι δύο χρόνια μετά τις εκλογές η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική και στόχους για την οικονομία, αλλά περιορίζεται στις εντυπώσεις. Επίσης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κουκουλώνει τα προβλήματα για να σκάσουν σαν ωρολογιακές βόμβες στην επόμενη κυβέρνηση που θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Αναφερόμενος στα προβλήματα του αγροτικού τομέα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες λέγοντας ότι αντί να τους κατηγορούν θα έπρεπε με τους μηχανισμούς που ελέγχουν να εντοπίσουν τις παρατυπίες.

    [05] Συνάντηση Σημίτη - Αγγελοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ 10/4/2002 2:11:00 μμ

    Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, μετά και τα θετικά αποτελέσματα της επιθεώρησης που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ, διεξήχθη η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με την πρόεδρο του "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Οργανωτική Επιτροπή, καθώς η κα Αγγελοπούλου αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις, εξετάστηκε το σύνολο της Ολυμπιακής προετοιμασίας και κυρίως η επιτάχυνση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διοργάνωση, τη λειτουργία της πόλης κατά τη διάρκεια των αγώνων και τη συμπεριφορά των Αθηναίων, καθώς και θέματα εργασιακά.

    Επίσης, ο κ.Σημίτης και η κα Αγγελοπούλου ασχολήθηκαν και με την προετοιμασία της επόμενης συνεδρίασης της Διϋπουργικής Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί θα εξεταστεί και το θέμα της προκήρυξης για την ενοικίαση των ιδιωτικών κατοικιών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

    Η κα Αγγελοπούλου, τέλος, αναφέρθηκε στις εκρεμότητες που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον Ντένις Οσβαλντ, όπως η φιλοξενία της Ολυμπιακής οικογένειας, ορισμένες κατασκευές και οι οδικές παρεμβάσεις. Από την πλευρά του, ο κ.Σημίτης επανέλαβε τα εγκωμιαστικά σχόλιά του για τη μασκότ του 2004, η οποία, όπως προέβλεψε ο πρωθυπουργός, με την κατάλληλη προώθηση θα αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό.

    NEW TITLE

    Επισημαίνεται ότι χθες, από την Ελβετία ο Ντένις Οσβαλντ δήλωσε ότι "οι αγώνες της Αθήνας βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού", καθώς ο χρόνος μας πιέζει πάρα πολύ. Ο κ.Οσβαλντ, στάθηκε ιδιαίτερα στα δύο πρώτα χρόνια της προετοιμασίας όπου χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

    [06] Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο κ. Χριστόδουλος

    10/4/2002 6:28:00 μμ

    Επίσκεψη αγάπης και συμπαράστασης θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναχωρεί στις 11.20 απόψε για τα Ιεροσόλυμα, όπου θα παραμείνει ως την Παρασκευή το πρωί. Τον Aρχιεπίσκοπο συνοδεύουν οι μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Επίσκοπος Σαλώνων Θεολόγος, ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής πατήρ Θωμάς Συνοδινός, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου πατήρ Επιφάνιος και ο διευθυντής των οικονομικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνος Πυλαρινός.

    [07] Διχάζουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων

    10/4/2002 2:38:00 μμ

    Σε μάχη αριθμών μετεξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης -Ν.Δ, με δύο δημοσκοπήσεις, οι οποίες αν και καταγράφουν διαφορετικά πράγματα, εν τούτοις δίνουν επιχειρήματα και στις δύο πλευρές, στη μεγάλη μάχη των εντυπώσεων. Με λίαν καλώς βαθμολόγησαν οι πολίτες την προχθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, την ώρα που κάποια άλλη δημοσκόπηση έδωσε στη Ν.Δ προβάδισμα 7,5 ποσοστιαίων μονάδων.

    Δημοσκόπηση της Kapa Research

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kapa Research, με άριστα το δέκα οι πολίτες αξιολόγησαν θετικά με 6,93 μέσο όρο τη συνέντευξη. Τη συνέντευξη παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 2,1 εκατομμύρια πολίτες- τηλεθέαση που αντιστοιχεί στο πολύ υψηλό 25,8%. Πρόκειται για ένα ποσοστό που σπάνια έχει συγκεντρώσει τηλεοπτική συνέντευξη πρωθυπουργού ή αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Δημοσκόπηση της AlCO

    Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της εταιρείας AlCO σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου δίνει στη Νέα Δημοκρατία προβάδισμα 7,5 ποσοστιαίων μονάδων . Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha δείχνει ότι ο Κώστας Καραμανλής κρίνεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 31,7%, έναντι 29,9% του Κώστα Σημίτη.

    Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36% έναντι 28,5 του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, το ΚΕΠ με 4,7%, ο Συνασπισμός με 3%, το ΔΗΚΚΙ με 2,1% και ο ΛΑΟΣ, το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, με 1 %.

    Η ΝΔ εμφανίζει υψηλό ποσοστό συσπείρωσης (83,3%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ είναι 68,1%.

    Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ

    Οι δημοσκοπήσεις έχουν την δική τους αξία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δημοσκόπηση της ALCO. Αναφερόμενος στη διαφορά που καταγράφεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ο εκπρόσωπος τόνισε ότι υπήρξαν χειρότερες δημοσκοπήσεις το 1998 και το 1999, τα ευρήματα των οποίων το ΠΑΣΟΚ τα αξιοποίησε και ψηφίστηκε και πάλι για να συγκροτήσει την κυβέρνηση της χώρας.

    Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε επίσης ότι είναι μάλλον δικαιολογημένο στο μέσον την θητείας μιας κυβέρνησης οι μετρήσεις να μην είναι οι καλύτερες, όπως και να διατυπώνεται κάποια δυσαρέσκεια απο την πλευρά του εκλογικού σώματος.

    Σε ερώτηση για το άρθροισμα των απαντήσεων για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το οποίο είναι 102,4%, όπως εμφανίζεται απο τους πίνακες της εταιρίας, αντί του 100%, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο θέμα, αλλά θα ζητήσει να ενημερωθεί επ' αυτού.

    Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο δουλειάς, σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ Θοδωρής Ρουσόπουλος και επεσήμανε ότι η κοινωνία εμπιστεύεται τη Νέα Δημοκρατία, η οποία εργάζεται για να τιμήσει αυτή την εμπιστοσύνη.

    Στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της ALCO αναφέρθηκαν στελέχη της Ν.Δ σήμερα στη σύσκεψη των συντονιστών του κόμματος υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή και επισήμαναν ότι η Ν.Δ δεν προηγείται μόνο 7,5 μονάδες του ΠΑΣΟΚ, αλλά προηγείται του κυβερνώντος κόμματος και στα ποιοτικά στοιχεία.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να καλύψει την διαφορά.

    Ο κ. Χυτήρης πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ απέδειξε πως μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, αλλά είναι σίγουρα πιο ευαίσθητο σε πολλούς κοινωνικούς τομείς από τη ΝΔ.

    "Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια στατική κατάσταση. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ", είπε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας.

    "Ικανοποιητικές για τη ΝΔ είναι οι δημοσκοπήσεις, αλλά σημασία έχει το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης στη ΝΕΤ 105,8. Και τόνισε ότι "η μάχη είναι δύσκολη και τίποτα δεν είναι οριστικό στην πολιτική".

    [08] Συνάντηση Γ. Παπαντωνίου - Κ. Ράις

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/4/2002 12:59:00 μμ

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το αν οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντεκτάς επιτύχουν ή αποτύχουν, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

    Την Παρασκευή η νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    Στη συνάντηση με την κ. Ράις κυριάρχησε ακόμη το Μεσανατολικό, όπου η ελληνική πλευρά υποστήριξε την απόσυρση του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, την κατάπαυση του πυρός και τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι στην πρώτη συνάντηση του με τον Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών, δεν υποβλήθηκαν οποιαδήποτε έγγραφα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Παρασκευή οι δύο ηγέτες εισέρχονται στη συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού, ενώ αναμένεται ότι σύντομα θα κατατεθούν έγγραφα για τις εξουσίες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες θα είναι η δομή του νέου κράτους.

    Πρόθεση του Αλβάρο ντε Σότο παραμένει η κατάθεση εγγράφων σε πρώτο στάδιο για τα θέματα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων και σε δεύτερο στάδιο για τις υπόλοιπες πτυχές του Κυπριακού.

    [09] Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες

    10/4/2002 12:35:00 μμ

    Φωτο αρζείου

    Αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν χθες οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Γεωργίας. Οι αγροτοσυνδικαλιστές έχουν ορίσει για σήμερα σύσκεψη στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, όπου θα αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων, ενώ θα υπάρξει προγραμματισμός των επόμενων κίνησεων τους. Η εθνική οδός είναι ήδη ανοικτή, καθώς οι αγρότες άρχισαν από χθες να εγκαταλείπουν τα μπλόκα. Πάντως οι συνδικαλιστές καλούν τονίζουν ότι οι αγρότες παραμένουν σε επαγρύπνηση, επισημαίνοντας ότι δεν θα εγκαταλειφθεί ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων των βαμβακοπαραγωγών και προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις όποτε χρειαστεί, μη αποκλείοντας ακόμα και νέα κάθοδο στην Αθήνα.

    [10] Κινητοποιήσεις στη λαχαναγορά του Ρέντη

    Πηγή: ΝΕΤ 10/4/2002 12:11:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Συμβολικό αποκλεισμό της λαχαναγοράς του Ρέντη για τρεις ώρες, έκαναν σήμερα το πρωί οι έμποροι αντιδρώντας στην πολιτική του Οργανισμού της Κεντρικής Αγοράς αλλά και στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της. Ενταση προκλήθηκε όταν οδηγός μικρού φορτηγού προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο των εμπόρων και να μπει στην αγορά.

    [11] Αυξήσεις των εισιτηρίων στα πλοία

    10/4/2002 5:12:00 μμ

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το ύψος των αυξήσεων στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας που αφορούν κύριες και δευτερεύουσες γραμμές, δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο κ. Ανωμερίτης αναφερόμενος στο ασφαλιστικό των ναυτικών, είπε ότι εντός του Απριλίου και μετά από συνεννόηση με το ΝΑΤ θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες βελτιώσεις.

    [12] Τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Σεραφείμ

    Πηγή: ΝΕΤ 10/4/2002 2:54:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τέλεσε το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στο Α' Νεκροταφείο, για τη συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων από τον θάνατο του μακαριστού αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Στενοί συγγενείς φίλοι και συνεργάτες, άνθρωποι που έμειναν στο πλευρό του έως την ύστατη ώρα συγκεντρώθηκαν στο Πρώτο Νεκροταφείο για να τιμήσουν την μνήμη του αντάρτη Αρχιεπισκόπου, του ανθρώπου που ηγήθηκε με πυγμή της Εκκλησίας της Ελλάδας για 24 δύσκολα χρόνια.

    [13] Σπίτι-οπλοστάσιο στην Κατερίνη

    Πηγή: ΑΠΕ 10/4/2002 12:56:00 μμ

    Σε οπλοστάσιο είχε μετατρέψει το σπίτι του 35χρονος μηχανουργός στην Κατερίνη Πιερίας. Πρόκειται για τον Σιδέρη Αρμεντσούδη στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: μία χειροβομβίδα με πυροκροτητή, ένα πιστόλι -μπρελόκ με 13 σφαίρες, ένα πιστόλι με 5 σφαίρες, αναισθητικό σπρέι, 52 φυσίγγια πιστολιού, 2 φυσίγγια πολεμικού όπλου, 29 πιστολιού αερίου και ένα ζευγάρι χειροπέδες. Ο Αρμεντσούδης συνελήφθη και ανακρίνεται από την ασφάλεια της Κατερίνης.

    [14] Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή

    10/4/2002 5:27:00 μμ

    Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, μετά και τη νέα επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου καμικάζι στη Χάιφα και αρνείται να συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ε.Ε και Ρωσίας για άμεση αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη. Το Συμβούλιο επισημαίνει, ωστόσο, ότι θα αποχωρήσουν τα στρατεύματα από τις παλαστινιακές περιοχές, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους.

    Με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις των Ισραηλινών

    Δραματική τροπή έλαβε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου καμικάζι σε λεωφορείο έξω από τη Χάιφα, από την οποία οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από είκοσι τραυματίστηκαν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Χαμάς.

    Από την άλλη, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις τους σε διάφορες παλαιστινιακές πόλεις.

    Το πρωί ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη Ναμπλούς και τους γύρω προσφυγικούς καταυλισμούς. Η παλιά πόλη της Ναμπλους έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς.

    Ο παλαιστινιακός προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν που ήταν από την περασμένη Παρασκευή το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών. Στις μάχες που διεξήχθησαν στην Τζενίν σκοτωθηκαν τουλάχιστον 100 Παλαιστινίοι και 13 Ισραηλινοί στρατιωτες.

    Η παλαιστινιακή ηγεσία κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι σκάβει ομαδικούς τάφους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν για να συγκαλύψει τις σφαγές αμάχων.

    Επίσης, όπως ανέφερε στέλεχος της UNICEF στην Τζενίν, ο στρατός έδιωξε περίπου 800 γυναίκες και παιδιά από τον καταυλισμό προσφύγων χωρίς προστασία ή τρόφιμα. Παράλληλα, μπλοκάρισε αυτοκινητοπομπή της διεθνούς οργάνωσης στη νότια είσοδο της πόλης.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επίθεση με χειροβομβίδες στη βασιλική του ναού της Γέννησης στη Βηθλεέμ. Από την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά ο Αρμένης ιερέας Μαχίρ Αρμάν.

    Παράλληλα, οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου, ενώ μαχητές της οργάνωσης κατέλαβαν ισραηλινή ζώνη στην περιοχή Σεμπάα.

    Πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας

    Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση την αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ και την απαγόρευση πώλησης όπλων και στις δυο πλευρές.

    Η Γερμανία εξέδωσε νωρίτερα το σχέδιο επτά σημείων του υπουργού Εξωτερικών Γιόσκαρ Φίσερ για την ειρήνευση και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στην περιοχή.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διαμηνύει ότι είναι επιτακτική όσο ποτέ η ανάγκη για εκεχειρία και αποχώρηση των Ισραηλινών από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Αύριο μεταβαίνει στην Ιερουσαλήμ ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ωστόσο το Ισραήλ αντιδρά στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Αραφάτ.

    Με επιστολή του στον Πάπα ο Ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ απέρριψε αίτημα του Βατικανού να δοθεί άδεια ασφαλούς εξόδου στους έγκλειστους Παλαιστίνιους του Ναού της Γέννησης στη Βηθλεέμ.

    [15] Ιταλία: παλιές και νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες

    10/4/2002 2:45:00 μμ

    Την πεποίθηση των ιταλικών αρχών ότι μέλη των παλιών Ερυθρών Ταξιαρχιών που έχουν διαφύγει τη σύλληψη, είναι αναμεμειγμένα στην υπόθεση του Μάρκο Μπιάτζι, συμβούλου στο υπουργείο Εργασίας, που δολοφονήθηκε στις 19 Μαρτίου στην Μπολόνια, εξέφρασε με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Κλαούντιο Σκαγιόλα.

    "Ανάμεσα στις παλιές και τις νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες υπάρχει η συνέχεια ενός παρανοϊκού πολιτικού σχεδίου, η επιδίωξη ενός τερατώδους σχεδίου", δήλωσε ο Σκαγιόλα.

    Η δήλωση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών "φωτογραφίζει" τον Εντσο Καλβίτι, ο οποίος θεωρείται ηγέτης των οργανώσεων εξωτερικού των Ερυθρών Ταξιαρχιών και ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν στη Ρώμη την ημέρα που δολοφονήθηκε ο ντ' Αντόνα, ένα άλλο θύμα των νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών, που εκτελέστηκε με το ίδιο πιστόλι, από το οποίο έπεσε νεκρός και ο Μπιάτζι.

    Ο Καλβίτι συνελήφθη στη Γαλλία τον Οκτώβριο του 1989, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Το 1992 καταδικάστηκε στην Ιταλία ερήμην σε κάθειρξη 18 ετών.

    [16] Ελληνοτουρκική πρωτοβουλία για Μ. Ανατολή

    10/4/2002 12:11:00 μμ

    Στην Τεχεράνη μεταβαίνει σήμερα, απευθείας από τη Σαγκάη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με τον Τούρκο ομόλογο του Ισμαήλ Τζεμ, θα μεταβούν στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή.

    Απόφαση με κοινό μήνυμα

    Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών η απόφαση αυτή ελήφθη αφενός διότι οι δυο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή και αφετέρου για να δοθεί ένα συμβολικό μήνυμα συνεργασίας δυο παραδοσιακών αντιπάλων.

    Ο Γιωργος Παπανδρεου, διευκρίνισε, ωστόσο, πως απαιτούνται προηγουμένως διευθετήσεις με τους Ισραηλινούς, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα της σχεδιαζόμενης πρωτοβουλίας.

    Στο μεταξύ, το Μαρόκο και την Αλγερία επισκέπτεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται στην Τεχεράνη.

    Παράλληλα, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται ήδη στην Ιερουσαλήμ.

    [17] Οι προτάσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση

    10/4/2002 2:57:00 μμ

    Το πόρισμα της επιτροπής Γεωργακόπουλου έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, στη βάση του οποίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στο φορολογικό σύστημα. Μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η κατάργηση και ενοποίηση φόρων, η μείωση συντελεστών και φορολογικών βαρών, η άρση των φορολογικών αντικινήτρων και η καταπολέμηση με κάθε τρόπο της φοροδιαφυγής, καθώς και ένα νέο ενιαίο φόρο στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, με ταυτόχρονη κατάργηση του ΦΜΑΠ και άλλων τελών στην ακίνητη περιουσία.

    Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε το φορολογικό "μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων" τονίζοντας ότι θα είναι ένα σύστημα σε σύγχρονες βάσεις απλότητας, διαφάνειας, αναπτυξιακής κατεύθυνσης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι να υπάρξει ένα φορολογικό σύστημα με διάρκεια και σταθερότητα για να ευοδωθεί πίστη και εμπιστοσύνη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

    Μεταξύ άλλων προτείνονται επίσης:

    αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα από 7.400 ευρώ σε 9.500 ευρώ (3.230.000 δραχμές) μη υποβολή δηλώσεων για όσους είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο κατάργηση των δαπανών διαβίωσης κατάργηση του εξολογιστικού και ειδικού τρόπου φορολόγησης των επιχειρήσεων αναθεώρηση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος κατάργηση όλων των τελών χαρτοσήμου κατάργηση περίπου 100 φόρων υπέρ τρίτων που έχουν μικρή απόδοση αύξηση συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, τα ποτά και τα τσιγάρα επέκταση Φ.Π.Α στην παράδοση καινούργιων ακινήτων κατάργηση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα που θα υπαχθούν στο Φ.Π.Α. μείωση φορολογικής επιβάρυνσης του πετρελαίου για τη βιομηχανία ενσωμάτωση όλων των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα σε έναν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των αυτοκινήτων και με μεταφορά της στα τέλη κυκλοφορίας

    [18] Ατυχος ο ΠΑΟ στην Μπαρτσελόνα

    10/4/2002 12:11:00 μμ

    Ο Παναθηναϊκός άξιζε την πρόκριση στους "4" του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως υπολόγιζε χωρίς τον παράγοντα τύχη... Η Μπαρτσελόνα νίκησε με 3-1 τους "πράσινους" στο εχθρικό "Καμπ Νου", ανατρέποντας οριακά το 1-0 με το οποίο η ελληνική ομάδα είχε επικρατήσει πριν από έξι ημέρες στην Αθήνα και πέρασε στους ημιτελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου άνοιξε το σκορ στο 8΄, όμως δύο γκολ του Λουϊς Ενρίκε (23΄, 49΄) και ένα του Σαβιόλα (61΄) βοήθησαν τη "Μπάρτσα" να αποδράσει από την "κόλαση".

    Μαρκαριάν:''Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία''

    Μετά το τέλος του αγώνα, ο προπονητής των "πρασίνων", Σέρτζιο Μαρκαριάν, δήλωσε: "Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία. Η Μπαρτσελόνα είναι μια μεγάλη ομάδα, δημιούργησε ευκαιρίες, όμως και τα δικά μας παιδιά προσπάθησαν μέχρι το τέλος και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την απόδοσή τους. Κάναμε λάθη και δεχθήκαμε τρία γκολ. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Μίλησα με τον Ολισαντέμπε και μου είπε ότι στη σύγκρουσή του με τον Μπονάνο υπήρξε πέναλτι. Παίξαμε πολύ αμυντικά και δεν ήταν αυτό το αρχικό μας σχέδιο. Τα τελευταία 15 λεπτά πίστεψα ότι μπορούσαμε, όταν ο Ριβάλντο, οι υπόλοιποι παίκτες της Μπαρτσελόνα και ο κόσμος ζητούσε από τον διαιτητή να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα".

    Εγκαυμα στον ώμο φέρει ο Αντώνης Νικοπολίδης, από μια φωτοβολίδα που δέχθηκε στο ξεκίνημα του αγώνα. Μετά το τέλος του παιχνιδιού, άνθρωποι της UEFA βρέθηκαν στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού, κατέγραψαν το γεγονός και πλέον η Μπαρτσελόνα κινδυνεύει με βαριά "καμπάνα".

    Ο γιατρός του Παναθηναϊκού Νίκος Τζουρούδης στο 81ο λεπτό του αγώνα υπέστη κρίση επιληψίας.

    Στο νοσοκομείο πέρασε τη βραδιά ο Τίτο Μπονάνο, που τραυματίστηκε, σε σύγκρουση με τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε. Ο τερματοφύλακας της "Μπάρτσα" έχασε προσωρινά τις αισθήσεις του, στη συνέχεια συνήλθε, όμως κρίθηκε ότι πρέπει να νοσηλευθεί κυρίως για προληπτικούς λόγους.

    [19] Στον τελικό Κυπέλλου η ΑΕΚ

    10/4/2002 6:42:00 μμ

    Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας περνά η ΑΕΚ, μετά τη νίκη που πέτυχε επί της Ξάνθης. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, με αντεπίθεση διαρκείας από το δεύτερο 45λεπτο και μετά, επικράτησε στην παράταση 1-0 (κ.α. 0-0) της Ξάνθης και πήρε το "εισιτήριο" για τον τελικό της 28ης Απριλίου όπου θα αντιμετωπίσει τον Ηρακλή ή τον Ολυμπιακό.

    Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Ιβιτς στο 107ο λεπτό με εξαιρετικό πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής, ενώ οι φιλοξενούμενοι διαμαρτύρονται για τη φάση του 17', όταν ο Λαμπριάκος έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα του Ατματσίδη, γκολ που ωστόσο δεν μέτρησε αφού ο διαιτητής Παπίλιας θεώρησε ότι ο υψηλόσωμος επιθετικός της Ξάνθης υπέπεσε σε φάουλ. Η Ξάνθη ήταν σαφώς καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο και η ΑΕΚ στο δεύτερο ανώτερη.

    [20] Champions League: Η μάχη στη Μαδρίτη

    10/4/2002 4:00:00 μμ

    Σύγκρουση γιγάντων στο σημερινό πρόγραμμα του Τσάμπιονς Λιγκ στους αγώνες ρεβάνς των προημιτελικών της διοργάνωσης. Το μεγάλο παιχνίδι θα γίνει στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπάγερν Μονάχου, με την πρωταθλήτρια Ισπανίας να έχει στόχο την ανατροπή του 2-1 του πρώτου αγώνα στη Βαυαρία. Στο άλλο παιχνίδι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μόνο αν... αυτοκτονήσει θα χάσει την πρόκριση από τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια για τα ημιτελικά, αφού είχε νικήσει με 2-0 στον πρώτο αγώνα της Ισπανίας.

    Πλήρης η Ρεάλ-Χωρίς Γιάνκερ και Σολ η Μπάγερν

    Στη Μαδρίτη, η Ρεάλ με την υποστήριξη των φιλάθλων της θα επιδιώξει να πάρει την πρόκριση. Ο προπονητής της "Βασίλισσας", Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, δεν έχει ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα και θα παρατάξει την ομάδα με επιθετικούς προσανατολισμούς για την ανατροπή του σκορ. Από την άλλη πλευρά τις υπηρεσίες των Κάρστεν Γιάνκερ και Μεμέτ Σολ θα στερηθεί η Μπάγερν Μονάχου.

    Ο τεχνικός των πρωταθλητών Ευρώπης, Οτμαρ Χίτζφελντ, δήλωσε ότι ο Γιάνκερ ταλαιπωρείται ακόμη από το πρόβλημα στο πόδι του και πως ο Σολ χρειαζεται περισσότερο χρόνο, προκειμένου να αναρρώσει από τον τραυματισμό του στο μηρό.

    Γυρίζουν οι Μπέκαμ -Βερόν στη Μάντσεστερ

    Στο Μάντσεστερ, οι Ντέιβιντ Μπέκαμ και Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν πέρασαν με επιτυχία τις χθεσινές εξετάσεις και αποφασίστηκε να ενισχύσουν σήμερα κανονικά την Γιουνάιτεντ εναντίον της Λα Κορούνια, ενώ αμφίβολος παραμένει ο Νίκι Μπατ, που δεν κατάφερε σήμερα να προπονηθεί.

    Ο Μπέκαμ ανάρρωσε μετά το χτύπημα που δέχθηκε από τον Τριστάν στο τελευταίο λεπτό του πρώτου αγώνα με την "Ντέπορ", ενώ ο Βερόν, που αντιμετωπίζει πρόβλημα στον Αχίλλειο τένοντα, αποφασίστηκε να αγωνιστεί, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, για να εξεταστεί από ειδικό γιατρό.

    Τα νέα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για τον Αλεξ Φέργκιουσον, αφού κινδύνευε να μείνει χωρίς τους βασικούς ποδοσφαιριστές του στη μεσαία γραμμή. Και αυτό αφού ο Ρόι Κιν είναι τραυματίας και θα μείνει εκτός δράσης για έξι εβδομάδες, ενώ ο Πολ Σκόουλς είναι τιμωρημένος.

    [21] ΟΣΦΠ:Παρέμβαση Κόκκαλη για νταμπλ

    10/4/2002 2:16:00 μμ

    Τέρμα τα αστεία στον Ολυμπιακό. Ο πρόεδρος της ομάδας, Σωκράτης Κόκκαλης, που μόνο ευχαριστημένος δεν είναι από την ισοπαλία με τον Ακράτητο, αποφάσισε να παρέμβει. Χθες, επισκέφτηκε τους παίκτες στο Ρέντη και τους ζήτησε το νταμπλ. Ο Κόκκαλης, που μίλησε για αρκετή ώρα στους παίκτες, ζήτησε επίσης να παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, να κάνουν πέντε νίκες και να στεφθούν πρωταθλητές και Κυπελλούχοι, ενώ είχε και ιδιαίτερη συνομιλία με τον Τάκη Λεμονή.

    Στην ενδεκάδα ο Αλεξανδρής

    Στον αγωνιστικό τομέα, ο Τάκης Λεμονής έκανε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην αποστολή που ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη. Συμπεριέλαβε στην αποστολή τον Γκαμπριέλ Αλβες, στη θέση του Πίτερ Οφορίκουε, καθώς κρίθηκε ότι ο Ουρουγουανός μπορεί να προσφέρει περισσότερα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί.

    Στο ματς με τον Ηρακλή, επιστρέφει στη βασική ενδεκάδα ο Αλέξης Αλεξανδρής, που έχει να αγωνιστεί βασικός από το ματς με τον Εθνικό Αστέρα, στο οποίο τραυματίστηκε. Ετσι, ύστερα από αρκετό καιρό, ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί με επιθετικό δίδυμο Αλεξανδρή-Ζιοβάνι. Επίσης, επιστρέφουν καθώς εξέτισαν την ποινή της μιας αγωνιστικής, ο Στέλιος Βενετίδης και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος. Τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει όσον αφορά στην ενδεκάδα που θα παραταχθεί στο Καυτανζόγλειο. Κι αυτό επειδή μετά την επιστροφή από τον τραυματισμό του, ο Ζε Ελίας διεκδικεί θέση στη βασική ενδεκάδα.

    Ο Τάκης Λεμονής προβληματίζεται για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει στο κέντρο τον Βραζιλιάνο αντί του φορμαρισμένου Παρ Ζέτερμπεργκ.

    Συνέντευξη Καρεμπέ στο France Football

    Φιλοξενούμενος του τελευταίου τεύχους του France Football είναι ο Κριστιάν Καρεμπέ. Το γνωστό γαλλικό περιοδικό ήταν φυσικό να ασχοληθεί με το θέμα που προέκυψε στο πρόσφατο φιλικό Γαλλία-Σκωτία (5-0), όπου ο άσος του Ολυμπιακού αποδοκιμάστηκε από τους φιλάθλους στο Σεν Ντενί.

    "Οταν βλέπεις τους Σκωτσέζους φιλάθλους να πανηγυρίζουν επί 90 λεπτά, μολονότι έχαναν, τότε δεν μπορείς παρά να συγκρίνεις την ποδοσφαιρική κουλτούρα της Βρετανίας και της Γαλλίας" είπε ο Καρεμπέ και συμπλήρωσε: "Το μόνο που απασχολεί τους οπαδούς μας είναι να βλέπουν γκολ και τίποτε άλλο. Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα έχουν σταθεί τυχεροί, καθώς πετυχαίνουμε πολλά. Ομως, δεν δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό που υπάρχει σε άλλες χώρες. Το θέμα είναι να γνωρίζουμε αν έχουμε στ΄αλήθεια οπαδούς".

    [22] Ηρακλής:Πάθος για πρόκριση

    10/4/2002 1:24:00 μμ

    Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκε την αποστολή του Ολυμπιακού στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" μερίδα οπαδών του Ηρακλή. Πέρα όμως από τις αποδοκιμασίες δεν σημειώθηκε το παραμικρό λόγω της παρουσίας στο χώρο ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Στο μεταξύ, για τον σημερινό αγώνα ο προπονητής του Ηρακλή, Αγγελος Αναστασιάδης επέλεξε τους εξής ποδοσφαιριστές: Χαλκιάς, Νεμπεγλέρας, Δρούγας, Νατσούρας, Μιλόγεβιτς, Κουτσουρές, Στολτίδης, Ραμπέρτ, Χάγκαν, Βακουφτσής, Κεμπάτζε, Κελπέκης, Νασιόπουλος, Κορμαρής, Κολομπούρδας, Σαμαράς και Καλαμπάκας.

    Μυτιληναίος:''Μπορούμε να προκρθούμε''

    Το στίγμα του Ηρακλή εν όψει του σημερινού επαναληπτικού αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό έδωσε με δηλώσεις του ο μεγαλομέτοχος των "κυανολεύκων", Ευάγγελος Μυτιληναίος. "Ο Ηρακλής βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, στην οποία πιστεύω ότι μπορεί ν΄ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο. Εχουμε τη δυνατότητα να "χτυπήσουμε" την πρόκριση μας στον τελικό του Κυπέλλου, αισιοδοξία την οποία μπορούμε να στηρίξουμε και στο αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα με τον Ολυμπιακό", ανέφερε ο διοικητικός ηγέτης του "Γηραιού".

    Καταλυτικό ρόλο στην σημερινή προσπάθεια της ομάδας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου των "κυανολεύκων", θα παίξει η δυναμική παρουσία του κόσμου στο γήπεδο.

    [23] Στους ''4'' η Λεβερκούζεν

    10/4/2002 12:59:00 μμ

    Eνα εκπληκτικό παιχνίδι έγινε χθες το βράδυ στην "Μπάι Αρένα" του Λεβερκούζεν. Η Μπάγερν, έκανε την ανατροπή, επικράτησε με 4-2 της Λίβερπουλ και προκρίθηκε στους "4" του Τσάμπιονς Λιγκ. Το παιχνίδι ξεκίνησε με την Λεβερκούζεν να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο, αφού το 1-0 του πρώτου αγώνα δεν άφηνε περιθώρια άλλης τακτικής στους Γερμανούς. Απο την πλευρά της η Λίβερπουλ έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα και αυτό που της έδωσε πέντε κύπελλα την περυσινή σεζόν, να αμύνεται σφιχτά και να ψάχνει το γκολ στις αντεπιθέσεις.

    Συρναπαστική η εξέλιξη του παιχνιδιού

    Η Λεβερκούζεν όμως ήταν αποφασισμένη και με ένα γκολ του Μίκαελ Μπάλακ στο 16ο λεπτό απο τα 25 μέτρα έκανε το 1-0. Οι Γερμανοί δεν έμειναν εκεί, συνέχιζαν να πιέζουν την Λίβερπουλ και να χάνουν ευκαιρίες. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους Αγγλους να βγούν απο τα καρέ τους και να απειλήσουν την εστία του Μπουτ. Ετσι τρία λεπτά πριν απο την λήξη του πρώτου μέρους ο Ζαβιέρ με καρφωτή κεφαλιά έπειτα απο κόρνερ του Μέρφι ισοφάρισε τον αγώνα και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 1-1.

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως και το πρώτο, με την Λεβερκούζεν δηλαδή να κλείνει την Λίβερπουλ στην εστία της και τον Μίκαελ Μπάλακ να πραγματοποιεί άλλη μία εντυπωσιακή εμφάνιση. Ο ίδιος παίκτης μάλιστα στο 64ο λεπτό κατάφερε με κεφαλιά να παραβιάσει για δεύτερη φορά την εστία του Ντούντεκ και να ξαναδώσει το προβάδισμα στους Γερμανούς. Η Λεβερκούζεν έδειχνε ασταμάτητη και τέσσερα λεπτά αργότερα έφτασε σε σκορ πρόκρισης, αφού ο Μπερμπάτοφ ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 3-1.

    Η Λίβερπουλ απο εκείνο το σημείο και μετά τα έπαιξε όλα για όλα αφού το φάσμα του αποκλεισμού ήταν κάτι παραπάνω απο ορατό και δικαιώθηκε στο 79΄, όταν ο Λιτμάνεν μείωσε σε 3-2. Οι Γερμανοί όμως, δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και αποφάσισαν να την πουν (όπως συνηθίζουν) στο τελευταίο πεντάλεπτο.

    Την λύση έδωσε ένας... Βραζιλιάνος (Λούσιο) που στο 85ο λεπτό πέτυχε το τέταρτο γκολ της ομάδας του και παράλληλα της έδωσε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μπάγερ είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που έχει ελπίδες για τρεμπλ, αφού προηγείται στο πρωτάθλημα και έχει προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου.

    Οι συνθέσεις:

    ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ: Μπουτ, Ζέμπεσκεν, Λούσιο, Νοβότνι, Πλασέντε, Σνάιντερ, Μπάλακ, Μπαστούρκ, Ζε Ρομπέρτο, Κίρστεν, Μπρντάριτς (70΄ Ζίφκοβιτς)

    ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ντούντεκ, Ρίισε, Χίπια, Ανσό, Κάραγκερ, Ζαβιέρ (75΄ Μπέργκερ), Μέρφι, Χάμαν (61΄ Σμίτσερ), Τζέραρντ, Χέσκι (41΄ Λιτμάνεν), Οουεν ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βίτορ Μανουέλ Μέλο Περέιρα (Πορτογαλία)

    [24] Στις 20 Απριλίου το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

    10/4/2002 5:02:00 μμ

    Το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 19.00, θα διεξαχθεί, τελικά, το μεγάλο ντέρμπι της 25ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής, μεταξύ Ολυμπιακού-ΑΕΚ, στο ΟΑΚΑ, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση της ΕΠΑΕ. Υπενθυμίζουμε, ότι το ντέρμπι επρόκειτο να γίνει αρχικά την Κυριακή 21 Απριλίου, αλλά μετατέθηκε για το Σάββατο, λόγω του μεγάλου κινδύνου που υπήρχε για επεισόδια, αφού στις 21/4 θα γίνει στο κλειστό του ΟΑΚΑ ο αγώνας Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Να σημειωθεί, ότι σχετικό αίτημα για μετάθεση του ποδοσφαιρικού ντέρμπι είχε υποβάλλει και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    [25] Ευρωπαϊκό δικτύο πληροφόρησης για χούλιγκαν

    10/4/2002 4:58:00 μμ

    Το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου πληροφόρησης με στόχο την καταπολέμηση της βίας και του χουλιγκανισμού στα γήπεδα, έδωσε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίνοντας τη σχετική έκθεση του κ. Γκέραρντ Ντεπρέζ. Σύμφωνα με την έκθεση, σε κάθε ένα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη πρέπει υποχρεωτικά να δημιουργηθεί ένα εθνικό κέντρο πληροφοριών ποδοσφαίρου με στόχο τη συνεργασία των αστυνομικών υπηρεσιών των κρατών μελών που εμπλέκονται στην οργάνωση ενός αγώνα με διεθνή διάσταση.

    Ανταλλαγή πληροφοριών γενικού και προσωπικού χαρακτήρα

    Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών κέντρων πληροφοριών θα αφορά σε δεδομένα γενικού χαρακτήρα ( τύποι οπαδών, ομάδες κινδύνου ) αλλά και δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (συγκεκριμένα πρόσωπα που δημιουργούν συχνά επεισόδια ).

    Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Καραμάνου, σημείωσε ότι η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι τα κράτη μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν μεμονωμένα το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα. Για το λόγο αυτό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία δικτύου πληροφόρησης, αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού.

    [26] Oι ''ξενιτεμένοι'' στη διάθεση του Ρεχάγκελ

    10/4/2002 4:47:00 μμ

    Και με τους τέσσερις ''ξενιτεμένους'' διεθνείς της θα παραταχθεί η εθνική μας ομάδα αυτή τη φορά στο φιλικό με την Τσεχία στις 17 Απριλίου στα Ιωάννινα (21.15). Ο Οτο Ρεχάγκελ κάλεσε και τους Κώστα Κωνσταντινίδη της Μπόλτον και Νίκο Νταμπίζα της Νιούκαστλ οι οποίοι δεν είχαν αγωνιστεί, λόγω τραυματισμών, στο προηγούμενο φιλικό με το Βέλγιο, στην Πάτρα. Οι άλλοι δύο είναι βέβαια οι Νίκος Μαχλάς (Αγιαξ) και Ζήσης Βρύζας (Περούτζια), ο οποίος είχε πραγματοποιήσει εντυπωσιακή εμφάνιση κατά του Βελγίου.

    Επιστέφουν Γκούμας-Βενετίδης

    Κατά τα άλλα, κλήθηκε και πάλι ο Γιάννης Γκούμας του Παναθηναϊκού όχι όμως και ο Νίκος Λυμπερόπουλος, όπως και ο Τάσος Κατσιαμπής του ΠΑΟΚ. Μία ακόμη αλλαγή είναι αυτή του Γιώργου Αμανατίδη τη θέση του οποίου θα πάρει ο συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό, Στέλιος Βενετίδης.

    Οι 22 ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι: Αντώνης Νικοπολίδης, Σωτήρης Κυργιάκος, Παναγιώτης Φύσσας, Γιάννης Γκούμας, Αγγελος Μπασινάς, Γιώργος Καραγκούνης (Παναθηναϊκός), Φάνης Κατεργιαννάκης, Αγγελος Χαριστέας (Αρης), Χρήστος Πατσατζόγλου, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Στέλιος Βενετίδης (Ολυμπιακός), Νίκος Νταμπίζας (Νιουκάστλ), Κώστας Κωνσταντινίδης (Μπόλτον), Βασίλης Λάκης, Θόδωρος Ζαγοράκης, Βασίλης Τσάρτας, Ντέμης Νικολαϊδης (ΑΕΚ), Παντελής Καφές, Παντελής Κωνσταντινίδης, Γιώργος Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ), Ζήσης Βρύζας (Περούτζα), Νίκος Μαχλάς (Αγιαξ).

    [27] Ο Αναστόπουλος τα έψαλε στους παίχτες

    10/4/2002 2:48:00 μμ

    Ο Νίκος Αναστόπουλος τα ''έψαλλε'' στους παίκτες της Παναχαϊκής για την κακή εμφάνιση τους στο Καυταντζόγλειο, που είχε σαν αποτέλεσμα την ήττα με 3-0. ''Η εμφάνιση σας στην αναμέτρηση με τον Ηρακλή ήταν απαράδεκτη. Σε κανένα σημείο του αγώνα δεν παλέψατε το παιχνίδι'', είπε χαρακτηριστικά ο ''μουστάκιας'' που αναφερόμενος στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, πρόσθεσε: ''Την Κυριακή κόντρα στον Ολυμπιακό θέλω να παρουσιάσετε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Θέλω να παλέψετε για το θετικό αποτέλεσμα''.

    Επιστρέφουν οι Βούκσεβιτς και Κιούρκος

    Στον αγωνιστικό τομέα, ο Ελληνας τεχνικός δεν μπορεί να υπολογίζει στους τιμωρημένους Βούκσεβιτς και Κιούρκο, ενώ αντίθετα εξέτισαν την ποινή τους οι Βαβίλης και Μητσιόπουλος. Επιπλέον, ο Κεφαλάς ξεπέρασε τον τραυματισμό του και τέθηκε στην διάθεση του Αναστόπουλου για το καθοριστικό εντός έδρας παιχνίδι με τους πρωταθλητές.

    [28] Ιντερ και Μίλαν ζητούν το θαύμα αύριο

    10/4/2002 2:37:00 μμ

    Ενα μικρό θαύμα χρειάζονται οι ομάδες του Μιλάνου για να πάρουν την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, μετά τα αποτελέσματα στα πρώτα παιχνίδια των ημιτελικών της διοργάνωσης. Συνεχίζοντας την ... κατρακύλα των ιταλικών ομάδων φέτος στα ευρωπαϊκά κύπελλα, η Μίλαν γνώρισε τη συντριβή στο Ντόρτμουντ από τη Μπορούσια με 4-0, ενώ η Ιντερ έχασε στην έδρα της από τη Φέγενορντ με 1-0.

    Αύριο λοιπόν διεξάγονται οι αγώνες ρεβάνς και οι Ιταλοί πρέπει να ελπίζουν σε θαύμα για να πάρουν την πρόκριση για τον τελικό, που θα διεξαχθεί στο ''Ντε Κούιπ'' του Ρότερνταμ στις 8 Μαίου. Η Φέγενορντ λοιπόν έχει το προβάδισμα για την πρόκριση, μετά το 1-0 στον πρώτο αγώνα του ''Σαν Σίρο''.

    Η ολλανδική ομάδα φιλοξενεί στην έδρα της τον τελικό και θέλει αύριο κόντρα στην Ιντερ να σφραγίσει το εισιτήριο της πρόκρισης. Το 1-0 της δίνει το προβάδισμα, αλλά ο προπονητής της Φέγενορντ, Μπερτ Βαν Μάρβικ, ξέρει πως η Ιντερ δεν είναι ομάδα που μπορείς να... αστειευτείς: ''Εχουμε το προβάδισμα, αλλά η Ιντερ χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Θα έρθει για τη νίκη στο γήπεδο μας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό''. Ο Μάρβικ δεν θα έχει στη διάθεση του τους τιμωρημένους Ονο και Ράσα.

    Στο Μιλάνο, μόνο αν η Ντόρτμουντ... αυτοκτονήσει θα καταφέρει η Μίλαν να ανατρέψει το 4-0 του πρώτου αγώνα στη Γερμανία. Ο Κάρλο Αντσελότι θα παρατάξει την ομάδα με τρεις επιθετικούς, αλλά γνωρίζει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί το σκορ: ''Θα παίξουμε χωρίς άγχος και ότι βγει. Η Ντόρτμουντ με το 4-0 είναι με το ένα πόδι στον τελικό'', παραδέχτηκε ο Ιταλός τεχνικός.

    [29] Στις 24 Απριλίου Παναθηναϊκός-Ιωνικός

    10/4/2002 2:22:00 μμ

    Την Τετάρτη 24 Απριλίου θα διεξαχθεί ο εξ αναβολής αγώνας Παναθηναϊκού-Ιωνικού, για την 23η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και θα ξεκινήσει στις 18.30, σύμφωνα με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΑΕ. Παράλληλα, οι υπόλοιπες αγωνιστικές του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Οπως είναι γνωστό, ο αγώνας Παναθηναϊκός-Ιωνικός ήταν, αρχικά, προγραμματισμένος για το περασμένο Σάββατο, αλλά αναβλήθηκε, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ''πράσινοι'' για το παιχνίδι τους με την Μπαρτσελόνα.

    [30] Εληξε η κατάληψη στην ΠΑΕ Αρης

    10/4/2002 1:15:00 μμ

    Με ειρηνικό τρόπο, όπως ακριβώς ξεκίνησε, έληξε η κατάληψη των γραφείων της ΠΑΕ Αρης από τους οργανωμένους φιλάθλους της ομάδας. Με την αποχώρηση των φιλάθλων, τη σκυτάλη στα γραφεία της "κίτρινης" ΠΑΕ πήραν οι αρμόδιοι υπεύθυνοι του Ελεγκτικού Συμβουλίου, οι οποίοι έπιασαν αμέσως δουλειά εξετάζοντας τα σχετικά βιβλία του συλλόγου. Επί των αγωνιστικών, οι παίκτες των "κιτρίνων" ξεκουράστηκαν χθες μετά το ρεπό που τους έδωσε ο Μπερντ Κράους και από σήμερα αναμένεται να επιστρέψουν στο γήπεδο, προκειμένου να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για το εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανιώνιο στο οποίο, ερωτηματικό αποτελεί η δυνατότητα συμμετοχής του τραυματία Χαριστέα.

    [31] Ιταλία: Προγραμματισμός για μεταγραφές

    10/4/2002 1:08:00 μμ

    Μπορεί να μην έχει καν τελειώσει η φετινή σεζόν, αλλά οι μεγάλες ομάδες του καμπιονάτο έχουν ξεκινήσει ήδη τον προγραμματισμό τους για τη νέα περίοδο και το μεταγραφικό παζάρι είναι έντονο. Η Μίλαν και η Γιουβέντους μονομαχούν για την απόκτηση του διεθνή αμυντικού της Πάρμα, Φάμπιο Καναβάρο. Σύμμφωνα με δημοσιεύματα του Ιταλικού Τύπου η ομάδα του Μιλάνου έχει κάνει επίσημη πρόταση στους "παρμένσι" για την απόκτηση του διεθνή αμυντικού, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, συν την παραχώρηση του Βραζιλιάνου Ρόκε Τζούνιορ ως αντάλλαγμα.

    Η Πάρμα έχει κοστολογήσει τον Καναβάρο στα 40 εκατ. ευρώ και περιμένει την πρόταση της Γιουβέντους για να αποφασίσει, καθώς είναι δεδομένο πως το καλοκαίρι ο διεθνής αμυντικός θα αλλάξει ομάδα. Η Γιουβέντους αν δεν καταφέρει να πάρει τα δικαιώματα του Καναβάρο θα στραφεί στη Λάτσιο για την απόκτηση του Αλεσάντρο Νέστα, για τον οποίο ενδιαφέρονται η Ιντερ και η Ρεάλ Μαδρίτης.

    Η Γιουβέντους επίσης ενδιαφέρεται για την απόκτηση και του Ερνάν Κρέσπο. Για τον Αργεντινό σταρ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία έχει το μυαλό της στο Μιλάνο και στον Αντρέι Σεφτσένκο.

    Η Ρόμα στο μεταξύ κινείται για την απόκτηση του Φερνάντο Μοριέντες από την Ρεάλ Μαδρίτης, για να αντικαταστήσει τον 33χρονο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο οποίος εκτιμάται πως θα φύγει από την Ρώμη με προορισμό της Αγγλία. Στο μεταξύ η Ρόμα έχει καταθέσει πρόταση και στην Μπάγερν Μονάχου για την απόκτηση του Γκανέζου αμυντικού, Σαμουέλ Κουφούρ.

    [32] Προβάδισμα Σιένα-Βαλένθια στο Σαπόρτα

    10/4/2002 1:00:00 μμ

    Η Σιένα εξασφάλισε ουσιαστικά την πρόκρισή της στον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα, καθώς στον σημερινό πρώτο ημιτελικό συνέτριψε στην Ιταλία 98-69 τη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Στο άλλο ζευγάρι, η Βαλένθια νίκησε 77-65 τη Βλότσλαβεκ και απέκτησε προβάδισμα, που θα πρέπει όμως να υπερασπιστεί την επόμενη εβδομάδα στην "καυτή" έδρα των Πολωνών.

    [33] Η ασπιρίνη βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

    10/4/2002 2:50:00 μμ

    Αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και μικρή δοσολογία ασπιρίνης, που ήδη χορηγούνται ως ασπίδα προστασίας κατά των καρδιοπαθειών, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου σε άτομα που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές. Τριετής μελέτη σε 1.121 άτομα με αδενώματα όπως ονομάζονται οι καλοήθεις όγκοι στο έντερο, έδειξε ότι η καθημερινή λήψη μικρής δοσολογίας ασπιρίνης μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης περισσότερων όγκων κατά 19%, σύμφωνα με το δρ. Τζον Μπάρον, καθηγητή Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Dartmouth στο Νιού Χαμσάιρ και συντάκτη της μελέτης. Ωστόσο η λήψη ασπιρίνης σε μεγαλύτερες δόσεις δεν είναι περισσότερο αποτελεσματική.

    Η εγχείρηση ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης

    ''Εχουμε εστιάσει τις έρευνες στη θεραπεία του επιθετικού καρκίνου αρκετές δεκαετίες τώρα, αλλά είναι δύσκολο να το πετύχουμε. Ομως, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο καρκίνος όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, ''δουλεύει'' 20 με 30 χρόνια για να αναπτυχθεί'', είπε η δρ. Τζόις Ο Σάφνεσι, συνδιευθύντρια της Ερευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού στο Αντικαρκινικό Κέντρο Baylor-Sammons του Ντάλας, σε συνέδριό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

    Ατομα με προκαρκινική κατάσταση, όπως καλοήθεις πολύποδες του εντέρου διατρέχουν πιθανότητα 25% με 50% να εκδηλώσουν μεταστατικό καρκίνο ή καρκίνο που αναπτύσσεται σε ζωτικά όργανα, ο οποίος τελικά είναι θανατηφόρος.

    ''Μια προκαρκινική κατάσταση είναι καρκίνος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, πρέπει να θεραπεύεται έγκαιρα'', είπε ο δρ. Γκάρι Κέλοφ, διακεκριμένος επιστήμονας στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μόλις πέντε φάρμακα έχουν εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως θεραπείες για την πρόληψη του καρκίνου, μεταξύ των οποίων το Tamoxifin για τον καρκίνο του μαστού και το Celebrex για την αρθρίτιδα που βρέθηκε ότι αποτρέπει ένα σπάνιο τύπο κληρονομικού καρκίνου του εντέρου.

    ''Μια προκαρκινική κατάσταση θεραπεύεται κυρίως με εγχείριση: κύτταρα του τραχήλου της μήτρας αφαιρούνται μετά από ένα μη φυσιολογικό επίχρισμα από τεστ pap ή πολύποδες στο έντερο όταν εντοπίζονται με κολονοσκόπηση. Η εγχείριση, ωστόσο δεν είναι ασφαλής, μπορεί να εκδηλωθεί δυσμορφία και συχνά επαναλαμβάνεται'', είπε ο Κέλοφ.

    Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών για τη λήψη ασπιρίνης

    Τριετής μελέτη σε 1.121 άτομα με αδενώματα όπως ονομάζονται οι καλοήθεις όγκοι στο έντερο, έδειξε ότι η καθημερινή λήψη μικρής δοσολογίας ασπιρίνης μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης περισσότερων όγκων κατά 19%, σύμφωνα με το δρ. Τζον Μπάρον, καθηγητή Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Dartmouth στο Νιού Χαμσάιρ και συντάκτη της μελέτης.

    Κατά τη μελέτη παρακολουθήθηκαν επίσης ασθενείς που λάμβαναν 325 mg ασπιρίνης, καθημερινά, αλλά δεν παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. Δεν είναι σαφές γιατί υψηλότερη δόση ασπιρίνης είναι λιγότερο αποτελεσματική.

    ''Συνολικά υπήρξε σημαντική μείωση του κινδύνου για νέα αδενώματα σε άτομα που λάμβαναν μικρή δόση ασπιρίνης. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η ασπιρίνη δεν είναι το ''μαγικό χάπι''.

    Πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινή θεραπεία υπό την επίβλεψη γιατρού, είπε ο Μπάρον ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως αιμορραγία και εγκεφαλικό.

    Ο ίδιος εκτιμά ότι η ασπιρίνη δρα για να αποτρέψει όγκους στο έντερο καθώς απορυθμίζει το ένζυμο COX-2 που έχει σχέση με ορισμένα είδη καρκινικών κυττάρων. Ως αποτέλεσμα, το φάρμακο μπορεί να έχει παρόμοια αντικαρκινογόνο επίδραση σε άλλους γαστρεντερικούς καρκίνους, όπως του οισοφάγου και του στομάχου. Μαζί με το ένζυμο COX-2, η ασπιρίνη απορυθμίζει το προστατευτικό για το στομάχι ένζυμο COX-1, που σημαίνει ότι η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική διαταραχή και γαστρορραγία.

    Μια νεότερη τάξη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, μεταξύ τους το Celebrex της Pharmacia Corp. και το Vioxx της Merck που εμποδίζουν μόνο το ένζυμο COX-2 μελετώνται σε κλινικές δοκιμές για το εάν μειώνουν τις προκαρκινικές καταστάσεις, όπως καλοήθεις όγκοι του εντέρου, τη νόσο Barrett του οισοφάγου που είναι προάγγελος του καρκίνου του οισοφάγου, την προκαρκινική κατάσταση του δέρματος και ένα τύπο καρκίνου της ουροδόχου κύστεως.

    [34] Κλινική για εξαρτημένους από το διαδίκτυο

    10/4/2002 1:32:00 μμ

    Βοήθεια προς τους εξαρτημένους χρήστες του διαδικτύου προσφέρει μια κλινική στο Ρέντμοντ της πολιτείας Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Από το 1999, η Χίλαρι Κας και ο Τζέι Πάρκερ άρχισαν να προσφέρουν "Υπηρεσίες προς Εξαρτημένους από το Διαδίκτυο και τους Υπολογιστές" (Internet/Computer Addiction Services), όταν παρατήρησαν να αυξάνονται οι χρήστες του διαδικτύου που είναι εξαρτημένοι από τον κυβερνοχώρο. Η κ. Κας εκτιμά ότι το 10% των Αμερικανών κυβερνοναυτών είναι εξαρτημένοι.

    Τα συμπτώματα ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ο Πάρκερ λέει ότι οι χρήστες θα πρέπει να ανησυχούν εάν αφιερώνουν χρόνο στο ιντερνετ σε βάρος των δραστηριοτήτων της πραγματικής ζωής τους, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσοι συμμετέχουν σε ηλεκτρονικά παιχνίδια πολλαπλών παικτών μπορεί να εξαρτηθούν πολύ γρήγορα.

    Ο Πάρκερ είπε ότι ένας πρώην πελάτης τους παρουσίασε συμπτώματα ψυχωτικής κατάρρευσης μετά από 36 ώρες συνεχούς χρήσης του διαδικτύου.

    Και οι δύο σύμβουλοι συμφωνούν ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να μάθουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ορθό τρόπο. "Οι υπολογιστές ήρθαν για να μείνουν, αποτελούν μέρος της ζωής μας και οπωσδήποτε του μέλλοντός μας" είπε ο Πάρκερ.

    Πηγές: Seattle Times / ΑΠΕ / Internet/Computer Addiction Services


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 April 2002 - 17:16:02 UTC