Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μνηνείο για τους πεσόντες αστυνομικούς
  • [02] Νέα δημοσκόπηση
  • [03] Επιπλέον λωρίδες χάρη στον κόμβο Κηφισίας
  • [04] Δολοφονία ζωγράφου
  • [05] Αναμένεται συνάντηση Πάουελ-Σαρόν
  • [06] Θριαμβευτής ο Τσάβες στο Καράκας
  • [07] Νεπάλ: Πολύνεκρες επιθέσεις ανταρτών
  • [08] Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  • [09] Τραγικός ο απολογισμός από τον σεισμό στο Αφγανιστάν
  • [10] Συνελήφθη σημαντικό στέλεχος της Αλ Κάιντα
  • [11] Νέα ενεργειακή πολιτική
  • [12] Κρίσιμη συνάντηση ΓΣΕΕ-εργοδοτών
  • [13] Εκδήλωση κατά του καρκίνου του μαστού
  • [14] Μείωση αποζημείωσης χήρας λόγω...καλλονής!

    [01] Μνηνείο για τους πεσόντες αστυνομικούς

    Πηγή: ΝΕΤ 14/4/2002 2:03:00 μμ

    Τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων αστυνομικών, έκανε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Το μνημείο έγινε με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, και τοποθετήθηκε στην είσοδο του Αστυνομικού Μεγάρου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στην ομιλία του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία δίνει καθημερινά τη μάχη κατά του εγκλήματος, έτσι ώστε οι πολίτες να είναι ασφαλείς.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη των αστυνομικών και των οικογενειών τους, που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν την ώρα του καθήκοντος.

    Μετά τα αποκαλυπτήρια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στα εργαστήρια όπλων, πλαστογραφίας, δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης.

    [02] Νέα δημοσκόπηση

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/4/2002 1:30:00 μμ

    Δημοσκόπηση της εταιρίας MRB, που έγινε για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας , την εμφανίζει να έχει προβάδισμα 8,4% έναντι του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 27,6% των προτιμήσεων , η ΝΔ το 36%, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, ο ΣΥΝ με 3,2%, το ΔΗΚΚΙ με 2,4%,και το ΚΕΠ με 4,3%. Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Κώστα Σημίτη, με ποσοστό 40,1% έναντι 36,9.

    Ο Υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας σχολιάζοντας τα στοιχεία της δημοσκόπησης σημειώνει, ότι αυτή την περίοδο είναι λογικό να καταγράφονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των πολιτών, αφού η Κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσο της θητείας της, προωθώντας το δύσκολο έργο για το οποίο έχει δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει, ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές οι εκτιμήσεις θα αλλάξουν πολλές φορές, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 FM και ο υφυπουργός Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης.

    "Η ΝΔ έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα και πρέπει πλέον να κάνει περισσότερη δουλειά", δήλωσε ο Γιώργος Σουφλιάς.

    [03] Επιπλέον λωρίδες χάρη στον κόμβο Κηφισίας

    Πηγή: ΕΤ-1 14/4/2002 6:32:00 μμ

    Δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία τμήμα του ανισόπεδου κόμβου της Κηφισίας και Αττικής οδού, καθιστώντας έτσι ταχύτερη από σήμερα την οδική σύνδεση της Αθήνας με τα βόρεια προάστια. Ο ανισόπεδος κόμβος της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι προσθέτει 4 ακόμα λωρίδες κυκλοφορίας στην άνοδο και στην κάθοδο του μεγαλύτερου οδικού άξονα της πρωτεύουσας.

    [04] Δολοφονία ζωγράφου

    14/4/2002 4:45:00 μμ

    Ο 38χρονος Αλέξης Αργυρόπουλος, ερασιτέχνης ζωγράφος είναι το θύμα της δολοφονίας που έγινε στις 11 το πρωί στην Αρτέμιδα. Αγνωστος μπήκε στο σπίτι του Αργυρόπουλου, στην οδό Ηρακλειδών 4, και τον σκότωσε με οκτώ μαχαιριές στο στήθος και την κοιλιά. Το θύμα πρόλαβε και σύρθηκε μέχρι τον κήπο του σπιτιού, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων είπε ότι τον χτύπησε Αλβανός. Τα κίνητρα του εγκλήματος δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί.

    [05] Αναμένεται συνάντηση Πάουελ-Σαρόν

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/4/2002 7:09:00 μμ

    Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας μονοπωλεί το μεσανατολικό. Νέα συνάντηση με τον Αριέλ Σαρόν αναμένεται να έχει αργότερα ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε τρίωρη συνομιλία με τον Γιάσερ Αραφάτ την οποία χαρακτήρισε "χρήσιμη και εποικοδομητική", αν και δεν επιτεύχθηκε ο στόχος μιας συμφωνίας εκεχειρίας.

    Συνέχεια του διπλωματικού μαραθώνιου

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος δεν εμφανίστηκε για να κάνει δηλώσεις επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, φέρεται σύμφωνα με στενό του συνεργάτη να ζήτησε ως όρο για την κατάπαυση του πυρός την άμεση απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τα αυτόνομα εδάφη. Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο CNN ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, είπε ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση αμερικανικής και παλαιστινιακής αντιπροσωπείας.

    Στο μεταξύ, ανυποχώρητος στις θέσεις του εμφανίστηκε ο Αριέλ Σαρόν. Σε δηλώσεις του στο ίδιο αμερικανικό δίκτυο υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει ειρήνη στην Μέση Ανατολή για όσο διάστημα ο Γιάσερ Αραφάτ ηγείται του παλαιστινιακού λαού''.

    Συναντήσεις Πάουελ σε Βηρυτό και Δαμασκό

    Η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή πρόκειται να συνεχιστεί αύριο με επίσημες συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, καθώς και με τον πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι στη Βηρυτό. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ο πρωθυπουργός Χαρίρι μετέθεσε την ημερομηνία επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες.

    Από την Βηρυτό, ο κ. Πάουελ θα συνεχίσει την περιοδεία με επίσημες συνομιλίες στη Δαμασκό. Ας σημειωθεί ότι ούτε ο Λίβανος, ούτε η Συρία περιλαμβάνονταν ως σταθμοί στο αρχικό πρόγραμμα της περιοδείας του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Αναλυτές επισημαίνουν οτι στη Βηρυτό οι συνομιλίες του Κόλιν Πάουελ θα εστιαστούν στο θέμα των επιθέσεων, που η οργάνωση "Χεζμπολάχ" κάνει από το λιβανικό έδαφος με στόχο τις ισραηλινές θέσεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή των αγροκτημάτων της Σέμπαα, πολύ κοντά στη μεθόριο Συρίας και Λιβάνου.

    Δικαστική απόφαση για ενταφιασμό Παλαιστινίων

    Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ έδωσε σήμερα άδεια στον στρατό να προχωρήσει στον ενταφιασμό των Παλαιστίνιων που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, απορρίπτοντας έτσι προσφυγή δύο αραβο-ισραηλινών βουλευτών, οι οποίοι κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι διέπραξε σφαγές και ότι τώρα προσπαθεί να εξαλείψει τα ενοχοποιητικά στοιχεία, θάβοντας τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους.

    Αίτημα για παραπομπή Σαρόν στο ΔΠΔ

    Η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, ενώ αύριο, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων προς το Ισραήλ, και θα εξετάσουν γερμανικό ειρηνευτικό σχέδιο, που προβλέπει την μεσολάβηση της Ένωσης για την τήρηση εκεχειρίας στην Μέσης Ανατολής.

    Την παραπομπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως εγκληματία πολέμου ζήτησε από την πλευρά της η Τεχεράνη, κατηγορώντας τον Σαρόν ότι είναι υπεύθυνος για τις σφαγές που, όπως αναφέρει, διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

    [06] Θριαμβευτής ο Τσάβες στο Καράκας

    14/4/2002 1:12:00 μμ

    Θριαμβευτικά και κάτω από τις ζητωκραυγές χιλιάδων συγκεντρωμένων επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, 48 μόλις ώρες μετά το πραξικόπημα που τον ανέτρεψε. Οι πραξικοπηματίες, ο επιχειρηματίας Πέδρο Καρμόνα, που είχε αναλάβει πρόεδρος, όλοι οι υπουργοί του και οι αρχηγοί του γενικού επιτελείου του στρατού που τον υποστήριξαν, έχουν ήδη συλληφθεί. Ο Ούγκο Τσάβες απηύθυνε "έκκληση για ενότητα" στο πρώτο διάγγελμά του προς το έθνος απο το προεδρικό μέγαρο

    Η λαική οργή ανέτρεψε τους πραξικοπηματίες

    Οι στρατιωτικοί που παρέμειναν πιστοί στον Τσάβες είχαν αρχίσει τις διαπραγματεύσεις από χθες το βράδυ και "έθεσαν ένα τελεσίγραφο" στους πραξικοπηματίες απειλώντας τους με στρατιωτική δράση αν δεν απελευθερωνόταν ο ανατραπείς πρόεδρος. Οταν πλέον η Εθνοσυνέλευση διόρισε πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, συστήθηκε στον Καρμόνα να παραιτηθεί ώστε να αποφευχθούν άσκοπες συγκρούσεις.

    Η αντίστροφη μέτρηση για τους πραξικοπηματίες ξεκίνησε όταν δεκάδες χιλιάδες εξαγριωμένοι υποστηρικτές του λαοφιλούς Τσάβες βγήκαν στους δρόμους του Καράκας και με πορεία τους προς το Προεδρικό Μέγαρο αξίωναν την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την άμεση απελευθέρωση του Προέδρου τους. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

    [07] Νεπάλ: Πολύνεκρες επιθέσεις ανταρτών

    14/4/2002 5:39:00 μμ

    Πάνω από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι μαοϊστές αντάρτες στη διάρκεια του εξάχρονου ένοπλου αγώνα τους για την ανατροπή του μοναρχικού καθεστώτος στο Νεπάλ και την αντικατάστασή του με ένα μονοκομματικό κομμουνιστικό σύστημα.

    "Ολόκληρη η περιοχή έχει γεμίσει με αρπακτικά όρνεα που πετούν αναζητώντας πτώματα", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι από τους νεκρούς πιστεύεται ότι οι 250 είναι αντάρτες, κάτι που δεν σχολιάστηκε από την πλευρά των ανταρτών.

    Όπως υπολογίζεται, πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εξέγερσης η οποία έχει καταφέρει σκληρό πλήγμα στον τουρισμό και στη χειμαζόμενη οικονομία μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.

    [08] Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

    14/4/2002 3:21:00 μμ

    Σε σφοδρές μάχες με άνδρες της Αλ Κάϊντα αναφέρουν ότι έχουν αναμειχθεί αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς πολλοί άνδρες της Αλ Κάϊντα έχουν σκοτωθεί, ενώ αρκετοί άλλοι έχουν συλληφθεί. Οι μάχες έχουν χαρακτηριστεί ως οι σφοδρότερες εδώ και ένα περίπου μήνα από τότε δηλαδή που άρχισαν ταραχές στην πόλη Γκαρντέζ του ανατολικού Αφγανιστάν. Οι αμερικανοί δεν έχουν δώσει ενδείξεις για το χώρο όπου σημειώθηκαν οι μάχες, αλλά ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Αφγανιστάν αναφέρει ότι οι μάχες έχουν διεξαχθεί και στα ανατολικά όπου βρίσκεται η ισχυρότερη αντίσταση τόσο από την Αλ Κάϊντα όσο και από τους Ταλεμπάν.

    ΠΗΓΗ: BBC

    [09] Τραγικός ο απολογισμός από τον σεισμό στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 14/4/2002 1:14:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή στην απομακρυσμένη επαρχία Μπαγκάν, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στην Καμπούλ. Εχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 50 ανθρώπων μέχρι τώρα ενώ αγνοείται η τύχη δεκάδων και τουλάχιστον 150 είναι οι τραυματίες. Τ περισσότερα θύματα είναι που παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους, όταν κατέρρευσαν μετά σεισμική δόνηση στις 08:30(τοπική ώρα) επειδή δεν είχαν προλάβει να αναχωρήσουν για τα σχολεία η τους αγρούς. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν και σήμερα τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων και έχουν μέχρι στιγμής σταλεί περίπου χίλιες σκηνές. Εκατό περίπου άτομα νοσηλεύονται σε σουηδικά κινητά νοσοκομεία στην Ναχρίν, τμήματα της οποίας έχουν ήδη καταστραφεί από τον σεισμό του περασμένου μήνα που στοίχισε την ζωή σε περίπου εκατό άτομα.

    [10] Συνελήφθη σημαντικό στέλεχος της Αλ Κάιντα

    14/4/2002 6:15:00 μμ

    Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τον Αλγερινό Αχμεντ Μπράχιμ, που θεωρείται οικονομικός υπεύθυνος του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα αστυνομικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αλγερινός συνελήφθη στο σπίτι του, στην πόλη Σαν Χοάν Ντέσπι κοντά στη Βαρκελώνη, και μεταφέρθηκε στο αρχηγείο της Πολιτοφυλακής στη Μαδρίτη. Η σύλληψη του υπόπτου έγινε σε συνεργασία με τις αστυνομικές υπηρεσίες πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

    Εννέα ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν έχουν συλληφθεί στην Ισπανία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγουν οι ισπανικές διωκτικές αρχές με επικεφαλής τον δικαστή Μπαλτάζαρ Γκαρθόν για την εξάρθρωση των ισλαμιστικών οργανώσεων που δρουν στην Ισπανία.

    [11] Νέα ενεργειακή πολιτική

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/4/2002 6:45:00 μμ

    Το δεκαετές ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας που ενεκρίθη στο πρόσφατο υπουργικό Συμβούλιο παρουσίασε μιλώντας στο 28ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Η κυβέρνηση με τη νέα πολιτική της, εκτός από ενεργειακή αυτονομία, υπόσχεται φθηνό ρεύμα στους Έλληνες καταναλωτές, επενδύσεις με κεφάλαια από το εξωτερικό και αύξηση της απασχόλησης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποσχέθηκε τέλος ότι θα διατηρηθούν οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    [12] Κρίσιμη συνάντηση ΓΣΕΕ-εργοδοτών

    14/4/2002 6:30:00 μμ

    Η σύναψη και υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τον καθορισμό των αυξήσεων στους μισθούς και τα ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα, είναι το θέμα της αυριανής κρίσιμης συνάντησης ΓΣΕΕ-εργοδοτών. Στο μεταξύ, 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη αποφάσισαν πολλά εργατικά σωματεία.

    [13] Εκδήλωση κατά του καρκίνου του μαστού

    14/4/2002 6:47:00 μμ

    ''Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί'' είναι το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλαν το μεσημέρι δεκάδες συμπολίτες μας σε μια συμβολική πορεία μήκους 5 χλμ. χιλιομέτρων στο κέντρο της Αθήνας. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο ''Σούζαν Κόμεν'' για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, μια πάθηση που κάθε χρόνο ''χτυπάει" περισσότερες από 4.500 Ελληνίδες και 200 Έλληνες. Στόχος της εκδήλωσης, όπως είπε το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Λόλα Νταϊφά, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη σημασία της πρόληψης, με έγκαιρη και τακτική επίσκεψη στο γιατρό.

    Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

    Από νωρίς το πρωί, η πλατεία Συντάγματος ντύθηκε στα ροζ και τα άσπρα, τα χρώματα του Συνδέσμου, με τους δεκάδες εθελοντές να μεταδίδουν την πίστη τους στον αγώνα. Την εκκίνηση της πορείας έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Έκτορας Νασιώκας, ενώ πρώτη από τους δρομείς τερμάτισε μια Αμερικανίδα, που έπασχε από τη νόσο. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Νασιώκας τόνισε ότι καθοριστικός παράγοντας στη μάχη κατά του καρκίνου είναι ο συστηματικός έλεγχος, ενώ μόνο για τον καρκίνο του μαστού είπε ότι μισοί ασθενείς θα επιβίωναν εάν η διάγνωση γινόταν έγκαιρα.

    Η πρόεδρος του Συνδέσμου Λυδία Ιωάννου ανέφερε ότι η πρόληψη θα έσωζε περισσότερες από 1000 Ελληνίδες ετησίως ενώ η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα υπογράμμισε ότι η ενημέρωση είναι η καλύτερη ασπίδα κατά της νόσου.

    Την εκδήλωση και τις τιμητικές διακρίσεις προς τους χορηγούς παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Νίκος Απέργης, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η αντιδήμαρχος Αθηναίων Αικατερίνη Κατσαμπέ, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δημ. Φράγκος και η σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη στη χώρας μας, κ. Μπόνι Μίλερ.

    [14] Μείωση αποζημείωσης χήρας λόγω...καλλονής!

    14/4/2002 4:04:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Έκπληξη προκάλεσε στην αυστραλιανή κοινή γνώμη η απόφαση δικαστηρίου της Δυτικής Αυστραλίας που μείωσε την αποζημίωση που δικαιούτο 39χρονη χήρα η οποία έχασε τον άντρα της σε δυστύχημα, γιατί ο δικαστής έκρινε ότι είναι...όμορφη και οι προοπτικές να παντρευτεί και να ξαναφτιάξει τη ζωή της είναι καλές!

    Στην πραγματικότητα, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα αν η χήρα Τερέζα ντε Σάλες ήταν ανυπέρβλητης καλλονής! Τότε, ίσως να κατέληγε με μερικά "ψίχουλα" ή και να αναγκαζόταν να δουλεύει σ' όλη της τη ζωή υπερωρίες για να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα! "Ευτυχώς" όμως, καθώς επρόκειτο για απλώς ..."νοστιμούλα", η αποζημίωση μειώθηκε μόνο κατά 20%!

    Σε ισχύ νόμος του...1863!

    Η ίδια δηλώνει ότι θα αγωνιστεί μέχρι θανάτου για να αλλάξει η νομοθεσία που συνδέεται με την περίπτωσή της και την οποία κληρονόμησε η Αυστραλία από τη...Βρετανία! Ο νόμος αυτός χρονολογείται από το 1863 και η μόνη τοπική κυβέρνηση στην Αυστραλία που άλλαξε τη νομοθεσία αυτή είναι στη Βόρεια Επικράτεια. Όλες οι άλλες πολιτείες έχουν τον ίδιο ζοφερό νόμο.

    Την ερχόμενη Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καμπέρα θα αποφασίσει αν θα τον διαγράψει, όπως έκανε η Αγγλία πριν τρεις δεκαετίες. "Ποιος τους είπε ότι θέλω να ξαναπαντρευτώ", είπε θυμωμένη η χήρα Τερέζα. "Ακόμη κι αν το κάνω, δεν τους πέφτει λόγος. Είναι δική μου, προσωπική επιλογή. Το να λέει ένας δικαστής "είναι όμορφη, ας κόψουμε κάτι" είναι, το λιγότερο, γελοίο. Ακόμη κι αν είχα τέσσερα χέρια και μοβ βούλες, τι τον ενδιαφέρει; Η αποζημίωση, είναι αποζημίωση και πρέπει να δίνεται ακέραιη, 100%".

    Η Τερέζας Ντε Σάλες δήλωσε ότι οφείλει να αγωνιστεί και για τις άλλες γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια θέση με εκείνη, καθώς "είναι αφάνταστα δύσκολο για μια γυναίκα που χάνει τον άντρα της, να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Το τελευταίο που σου χρειάζεται, ιδιαίτερα αν τον χάσεις κάτω από τραγικές συνθήκες, είναι να σε βλέπουν μ' ένα τρόπο που σε υποτιμά σαν άνθρωπο. Να ζυγίζουν το ποσό της αποζημίωσης με την εξωτερική σου εμφάνιση".

    Να σημειωθεί ότι ο άντρας της νέας γυναίκας πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να φτιάξει μια χαλασμένη βαλβίδα σε δεξαμενή. Έχει δύο παιδιά, μια κόρη 14 χρόνων και ένα αγόρι 11. Το ποσό που της δόθηκε είναι 600.000 δολάρια Αυστραλίας, μετά την αφαίρεση 20% από το ολικό ποσό.

    Παρήγορο είναι ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Δυτικής Αυστραλίας, Τζιμ Μαγκίντι τίθεται υπέρ της αλλαγής του νόμου αυτού: "Παμπάλαιοι νόμοι σαν και αυτόν δεν έχουν καμια θέση στον 21ο αιώνα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να απαλλαγούμε από νόμους αυτού του είδους που μπορεί να είχαν κάποιο νόημα αιώνες πριν, όχι όμως σήμερα. Στόχος μου να διαγραφούν εντελώς από τα νομοθετικά βιβλία μας".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 April 2002 - 16:56:25 UTC