Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο
  • [02] Κρίσιμη συνάντηση Σκανδαλίδη-απεργών ΟΤΑ
  • [03] Καταδίωξη Αλβανών στα Μέγαρα για κλοπή Ι.Χ
  • [04] Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
  • [05] Στο δήμο Νίκαιας ο Πρωθυπουργός
  • [06] Γυναίκες σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών
  • [07] Αποζημίωση για άδικη καταδίκη
  • [08] Εκρηξη σε εργοστάσιο φιαλιδίων γκαζιού
  • [09] Αποστολή Ελλήνων φοιτητών στην Παλαιστίνη
  • [10] Χωρίς άμεση πρόοδο η μεσολάβηση Πάουελ
  • [11] Γενική απεργία αύριο στην Ιταλία
  • [12] Αποκατάσταση δημοκρατίας στη Βενεζουέλα
  • [13] Βίντεο εμπλέκουν άμεσα στον Λάντεν
  • [14] Νέος σεισμός ταράζει το Αφγανιστάν
  • [15] Εκκληση του Χαταμί για πετρελαϊκό εμπάργκο
  • [16] Συνέντευξη του μουλά Ομαρ σε αραβική εφημερίδα
  • [17] Συμφωνία ΓΣΕΕ-Εργοδοτών για νέα ΕΓΣΣΕ
  • [18] Ημερίδα της Παρευξείνιας Τράπεζας
  • [19] Αυξήσεις στα εισιτήρια επιβατηγών πλοίων
  • [20] Από Τετάρτη ο διάλογος για το φορολογικό
  • [21] Επίσκεψη επιτροπής Τύπου ΔΟΕ στην Αθήνα
  • [22] Συνεχίζονται οι αντεγκλίσεις στη διοίκηση του ΕΕΣ
  • [23] Σε έξαρση ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος
  • [24] Διάκριση στην Αρβελέρ από το Δ. Θεσσαλονίκης
  • [25] Εκθεση γυάλινων σκευών στο Εθνικό Μουσείο
  • [26] Σε δημοπρασία σορτσάκι της Κάϊλι Μινόγκ
  • [27] Μαραθωνοδρόμος . . . . 90 ετών

    [01] Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο

    15/4/2002 1:16:00 μμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:00 το πρωί στην περιοχή του κόλπου της Μεσσαράς στο Ηρακλείο Κρήτης. Η δόνηση προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους αφού έγινε αισθητή στην Νότια Κρήτη και ιδιαιτέρα στις περιοχές Ματάλλων Μοιρών Τυμπακίου Αγίας Γαλήνης, και Βιάννου Ιεράπετρας.Πάντως από την δόνηση δεν έχουν αναφερθεί θύματα η ζημιές.

    [02] Κρίσιμη συνάντηση Σκανδαλίδη-απεργών ΟΤΑ

    15/4/2002 12:42:00 μμ

    Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των συμβασιούχων στους δήμους, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται στην καθαριότητα του δήμου Αθηναίων, έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της συνάντησης αυτής όμως δηλώνουν ότι θα επανέλθουν εάν δεν έχει θετική έκβαση για τα αιτήματά τους .

    [03] Καταδίωξη Αλβανών στα Μέγαρα για κλοπή Ι.Χ

    15/4/2002 7:03:00 μμ

    Καταδίωξη με ανταλλαγή πυροβολισμών έγινε το μεσημέρι, στα Μέγαρα. Περιπολικά της αστυνομίας εντόπισαν ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο Αλβανοί και προσπάθησαν να το σταματήσουν. Οι δράστες όμως ανέπτυξαν ταχύτητα και προσπάθησαν να ξεφύγουν προς το όρος Κανδύλι, ανταλλάσσοντας πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν. Τελικά το Ι.Χ. ακινητοποιήθηκε στα νταμάρια Σταμέλου και συνελήφθη ο ένας Αλβανός, ενώ ο άλλος κατάφερε να ξεφύγει με τα πόδια προς το βουνό και αναζητείται.

    [04] Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

    15/4/2002 6:32:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι φθάνει αύριο στην Αθήνα, για να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου του περιοδικού "Εκόνομιστ" με θέμα "Στρατηγική για παγκόσμια ανάκαμψη μέσα από την περιφερειακή συνεργασία", που πραγματοποιείται από 17 έως 19 Απριλίου. Ο κ. Γκεοργκίεφσκι θα μιλήσει στο συνέδριο στις 18 Απριλίου και θα αναφερθεί στις τρέχουσες εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση

    Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Γκεοργκίεφσκι θα έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ενώ είναι πιθανό να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών Κώστα Σκανδαλίδη και Νίκο Χριστοδουλάκη. Στις συναντήσεις του αυτές ο κ. Γκεοργκίεφσκι θα ζητήσει να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και σταθερότητα των Βαλκανίων.

    Επίσης ο κ. Γκεοργκίεφσκι αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική πλευρά την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της ΝΑ Ευρώπης, το οποίο πρόσφατα ψηφίσθηκε από την ελληνική Βουλή και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ.

    Για την ΠΓΔΜ το ελληνικό σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση 95 εκατ. ευρώ και για το 2002 θα εκταμιευθούν 15 εκατ. ευρώ για σειρά αναπτυξιακών έργων υποδομής στη χώρα.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι θα μεταβεί στην Αθήνα από το Λουξεμβούργο όπου θα ταξιδέψει αύριο, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής τρόικας για την εξέταση των σχέσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.

    [05] Στο δήμο Νίκαιας ο Πρωθυπουργός

    15/4/2002 4:42:00 μμ

    Επίσκεψη στο δήμο της Νίκαιας πραγματοποίησε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης Βασίλη Τράπαλη και συνομίλησε με πολίτες της περιοχής. "Πρέπει να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί για να βελτιώσουμε τα πράγματα", δήλωσε ο κ.Σημίτης και υπογράμμισε ότι κοινός στόχος είναι η πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση, ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης. "Ο Κώστας Σημίτης δεν κάνει επικοινωνιακά τρυκ, συζητά επί της ουσίας", τόνισε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας.

    [06] Γυναίκες σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών

    Πηγή: ΑΠΕ 15/4/2002 7:38:00 μμ

    Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες, συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη για μεταφορά Ιρακινών λαθρομεταναστών. Πρόκειται για τις Γεωργία Δημούδη, 23 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη, Χρυσή Δημούδη, 35 χρόνων, από την Καβύλη Εβρου και τον Πρόδρομο Προδρόμου, 24 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος προηγούνταν του ημιφορτηγού με νοικιασμένο ΙΧ αυτοκίνητο για να ειδοποιεί τις δυο γυναίκες σε περίπτωση που συναντούσε αστυνομικό έλεγχο.

    Οπως προέκυψε από την προανάκριση, οι τρεις Ιρακινοί πέρασαν στη χώρα μας από τον ποταμό Εβρο με τη βοήθεια Τούρκου δουλεμπόρου και στη συνέχεια παρελήφθησαν από τον κτηνοτρόφο Ισίδωρο Φουτσιτζή, 44 χρόνων, ο οποίος τους μετέφερε και τους έκρυψε στο μαντρί του στα Λάβαρα Εβρου.

    Στη συνέχεια, οι λαθρομετανάστες παρελήφθησαν από τις δυο γυναίκες και τον Προδρόμου, στους οποίους θα κατέβαλαν 1.500 δολάρια, για να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη.

    Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα ενώ ο Φουτσιτζή αναζητείται.

    [07] Αποζημίωση για άδικη καταδίκη

    15/4/2002 7:01:00 μμ

    Αποζημίωση 73.000 ευρώ από το ελληνικό δημόσιο ζητά 50χρονος, πρώην τοξικομανής, που είχε καταδικαστεί άδικα ως έμπορος ναρκωτικών και παρέμεινε στη φυλακή για τέσσερα χρόνια μέχρι που αθωώθηκε από το Εφετείο. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, το δικαστήριο είχε αγνοήσει την επίσημη έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους, βάσει της οποίας η σκόνη που βρέθηκε στην κατοχή του, δεν ήταν παράνομη.

    [08] Εκρηξη σε εργοστάσιο φιαλιδίων γκαζιού

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/4/2002 6:57:00 μμ

    Τέσσερα άτομα έπαθαν εγκαύματα στην προσπάθειά τους να σβήσουν πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3.15 το μεσημέρι, μετά από μικρή έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο εμφιάλωσης φιαλιδίων γκαζιού με την επωνυμία ΓΚΑΜΠEΡ ΓΚΑΖ, στη θέση Ντούνι Κορωπίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη προκλήθηκε σε μηχάνημα εμφιάλωσης από κάποιο σπινθήρα. Η φωτιά σβήστηκε από τους εργαζόμενους πριν φθάσει η Πυροσβεστική. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό, ενώ δύο από αυτούς είναι σοβαρά. Τραυματίες είναι η σύζυγος του ιδιοκτήτη, Δέσποινα Βρισανάκη, 47 ετών, ο Ευθύμιος Ευθυμιάδης, 53 ετών, ο Ελευθέριος Παπαδόπουλος, 55 ετών και ο Σεν Ζετάρ, 28 ετών, Ινδός.

    Ο ιδιοκτήτης Εμανουήλ Βρισανάκης, 58 ετών συνελήφθη και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

    [09] Αποστολή Ελλήνων φοιτητών στην Παλαιστίνη

    15/4/2002 2:23:00 μμ

    Πρωτοβουλία για την αποστολή Ελλήνων φοιτητών στην Παλαιστίνη πραγματοποιεί το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων, κορμό του οποίου αποτελεί η νεολαία του Συνασπισμού σε συνεργασία με τα φοιτητικά σχήματα της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας ΙΟΣ και ΜΑΤΣΕΤΑ και την ομάδα ''Διεθνή Δράση''. Η πρωτοβουλία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, προσπαθεί να συγκροτήσει μια αποστολή φοιτητών στην Παλαιστίνη ως ασπίδα προστασίας στον Παλαιστινιακό λαό. Με αφορμή την προσπάθεια αυτή διοργανώνουν συναυλία στο Αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, την Τρίτη 16 Απριλίου στη 1 μ.μ. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους πραγματοποιούνται σήμερα στη συμπρωτεύουσα.

    Συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Απόψε στις 7 το απόγευμα πραγματοποιείται συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, φιλειρηνικών οργανώσεων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της παλαιστινιακής παροικίας.

    Με κοινό τους ψήφισμα οι φορείς της συμπρωτεύουσας ζητούν την καταδίκη της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, τον άμεσο και οριστικό τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ελεύθερου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Τέλος να σημειώσουμε ότι στη συναυλία που θα γίνει αύριο στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς τα συγκροτήματα Active Member, Magic de Spell, Sadahzinia και Βαβυλώνα, ενώ θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς οι Αμπντάλα Αμπντάλα, Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Αλέκος Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, μέλος της Επιτροπής που επισκέφτηκε τα κατεχόμενα την προηγούμενη εβδομάδα, Γιάννης Αλμπάνης, εκπρόσωπος της Διεθνούς Δράσης, μέλος της Επιτροπής που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα την προηγούμενη εβδομάδα και ο Αντώνης Νταβανέλος, εκπρόσωπος ΠΟΕΣΥ.

    [10] Χωρίς άμεση πρόοδο η μεσολάβηση Πάουελ

    15/4/2002 7:43:00 μμ

    Χωρίς ορατό αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή, ωστόσο η πρόταση του Ισραήλ για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης με θέμα το Μεσανατολικό, προσφέρει ενα μικρό περιθώριο για ελπίδες. Ο Αραφάτ αποδέχθηκε την πρόταση Σαρόν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για τερματισμό των επιχειρήσεων στη Δυτική Οχθη. "Γελοία" και "απάτη" χαρακτήρισαν την πρόταση Σαρόν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ο κρατικός ραδιοσταθμός της Συρίας. Συνελήφθη πριν από λίγο στη Ραμάλα ο Μαρουάν Μπαργούτι, ηγέτης της Φατάχ στη Δυτική Οχθη.

    Αισιόδοξος ο Πέρες για τη διάσκεψη

    Ο Μπαργκούτι καταζητούνταν από τον ισραηλινό στρατό από τις 29 Μαρτίου, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις στη Δυτική Οχθη και θεωρείται ότι ηγείται των μαχητών της Φατάχ, οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Ο ίδιος ο Μπαργκούτι αρνείται τις κατηγορίες.

    Ομως οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακσα, ένοπλη οργάνωση, που πρόσκεινται στη Φατάχ και έχει αναλάβει την ευθύνη πολλών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίων ισραηλινών στόχων, παρουσίασαν τον περασμένο Μάρτιο τον Μπαργκούτι ως αρχηγό τους.

    Πολιτικό ορίζοντα στο πρόβλημα θα προσφέρει η διεθνής διάσκεψη, υποστηρίζει σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο ABC ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες.

    Σύμφωνα με τον Πέρες η διάσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί "στο προσεχές μέλλον, σε μερικές εβδομάδες".

    "Γελοία" χαρακτήρισε την πρόταση του Σαρόν, ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Φαρούκ Καντούμι.

    "Ο Σαρόν σκοτώνει τους Παλαιστινίους, καταστρέφει τα σπίτια μας, τα σχολεία, την υποδομή μας. Διαπράττει σφαγές στην Τζενίν και την Ναμπλούς. Είναι ένας εγκληματίας πολέμου. Δεν πιστεύω πως ένας τέτοιος εγκληματίας μπορεί να αποδεχτεί οποιαδήποτε ειρηνευτική λύση'', προσθεσε ο Καντούμι.

    "Η πρόταση του Σαρόν είναι μια απάτη", τόνισε σε σχόλιό του το κρατικό ραδιόφωνο της Συρίας σήμερα, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ συναντιέται με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    "Δεν πρόκειται να ξεγελάσει κανέναν. Γιατί αν ήταν άνθρωπος της ειρήνης και όχι εγκληματίας πολέμου θα έπρεπε να έχει ήδη αποδεχτεί τις αρχές της διάσκεψης της Μαδρίτης", επισήμανε ο ραδιοσταθμός.

    Ψήφισαν κατά Βρετανία και Γερμανία

    Η ετήσια διάσκεψη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενέκρινε απόφαση που συντάχθηκε με πρωτοβουλία κυρίως αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, με την οποία καταδικάζεται το Ισραήλ για ''μαζικές δολοφονίες'' και ''κατάφωρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού νόμου'' και αναγνωρίζεται το ''νόμιμο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αντίσταση''. Η απόφαση εγκρίθηκε με 40 ψήφους υπέρ, 5 ψήφους κατά και 7 αποχές.

    Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ψήφισαν υπέρ της απόφασης, εκτός από τη Βρετανία και τη Γερμανία, που ψήφισαν κατά, και την Ιταλία, η οποία απείχε της ψηφοφορίας.

    Εξηγώντας την ψήφο τους οι εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας δήλωσαν ότι το κείμενο δεν ήταν ισορροπημένο και δεν επέκρινε σαφώς τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον ισραηλινών στόχων.

    Ομάδα του Ερυθρού Σταυρού σε καταυλισμό της Τζενίν

    Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι οι ισραηλινές αρχές έδωσαν άδεια σε αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού να εισέλθει στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, για να βοηθήσει τους τραυματίες αλλά και να εξακριβώσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού. Στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα οι σκληρότερες συγκρούσεις από την έναρξη της Ιντιφάντα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και 23 Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Πιθανός χρόνος διεξαγωγής της διάσκεψης σε έξι εβδομάδες χωρίς συμμετοχή του Αραφάτ

    Οι χθεσινές συνομιλίες του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, χαρακτηρίστηκαν ''ενδελεχείς και πλήρεις'', όμως το Ισραήλ δεν παρείχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των δυνάμεών του από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Νωρίτερα ο Πάουελ είχε τρίωρη συνομιλία με τον με τον Γιάσερ Αραφάτ στο πολιορκημένο αρχηγείο του τελευταίου στη Ραμάλα, την οποία περιέγραψε ως ''χρήσιμη και εποικοδομητική''.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο "Fox News", ο Αραφάτ δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια άμεση ειρηνευτική διάσκεψη και θα αποδεχθεί κάθε πρωτοβουλία που θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Μπους, αρκεί να υπάρξει ταυτόχρονα αποχώρηση του στρατού του Ισραήλ.

    Εκπρόσωπος του Αραφάτ άφησε ανοιχτό νέας συνάντησης του Πάουελ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη για αύριο Τρίτη.

    Εκπρόσωπος του Σαρόν δήλωσε ότι προτάθηκε στον Κόλιν Πάουελ μια περιφερειακή ειρηνευτική διάσκεψη υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον και με τη συμμετοχή κρατών όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και το Ισραήλ μαζί με παλαιστινιακές αντιπροσωπείες. Η διάσκεψη σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ραδιόφωνο του Ισραήλ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε έξι εβδομάδες στις ΗΠΑ, χωρίς όμως τη συμμετοχή του ίδιου του Αραφάτ, ενώ ακόμη δεν έχει διευθετηθεί και το θέμα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας.

    "Μη αναγκαία" χαρακτήρισε την παρουσία του Γιάσερ Αραφάτ στην ειρηνευτική διάσκεψη και ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος επεσήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών.

    Σχολιάζοντας ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ χαρακτήρισε την ισραηλινή πρόταση ''σκέτο χάσιμο χρόνου''.

    Την παύση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ ζητά ο Πάουελ από το Λίβανο

    Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Πάουελ συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή επισκεπτόμενος σήμερα τη Βηρυτό και τη Δαμασκό. Οι σύντομες αυτές επισκέψεις δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά στο πρόγραμμα της περιοδείας του, αποφασίστηκαν, ωστόσο, λόγω των επιθέσεων της οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στον τομέα των αγροκτημάτων Σεμπάα.

    Ο Πάουελ ήδη συναντήθηκε με το Λιβανέζο πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. ''Οι ΗΠΑ ανησυχούν από τη βία που συνεχίζεται και στις δυο πλευρές της ''μπλε γραμμής'', υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός. Μάλιστα, για τον Πάουελ ''υπάρχει πραγματικά κίνδυνος επέκτασης της σύρραξης στην περιοχή''.

    Ο Πάουελ επρόκειτο να συναντηθεί στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι πριν αναχωρήσει για τη Συρία.

    Πριν την άφιξη του Πάουελ, χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί στο δρόμο του αεροδρομίου φωνάζοντας συνθήματα όπως ''Θάνατος στις Ηνωμένες Πολιτείες'', ''Θάνατος στο Ισραήλ''.

    Ο Κόλιν Πάουελ θα επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ αργά το απόγευμα.

    Τη δημιουργία ''νεκρής ζώνης'' ζητά το Ισραήλ - Αλλα δύο θύματα στη Βηθλεέμ

    Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε χθες βράδυ το σχέδιο για να αποτραπεί η είσοδος Παλαιστινίων στο Ισραήλ, που περιλαμβάνει μία ουδέτερη περιφραγμένη ζώνη, πλάτους 5 χλμ, με φράκτες και συρματοπλέγματα, η οποία θα εκτείνεται σε μήκος 57 χλμ.

    Η ζώνη θα εκτείνεται στις παραμεθόριες περιοχές από την Γκιλμπόα στον βορρά ίσαμε την Ερημο της Ιουδαίας στον Νότο, όπως δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα Χααρέτζ.

    Αυτή η γραμμή αποκλεισμού έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό και έντονη αντιπαράθεση στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι αυτή η νεκρή ζώνη ενδεχομένως να παρεξηγηθεί ως τα ανατολικά σύνορα του Ισραήλ.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η γραμμή αυτή αποτελεί ένα μέτρο ασφαλείας για να αποφευχθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και πως δεν αποτελεί υποδήλωση συνόρων.

    Τέλος άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ένας 29χρονος άνδρας και μια 24χρονη γυναίκα έχασαν σήμερα τη ζωή τους στην περιοχή της Βηθλεέμ από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Η νεαρή γυναίκα πυροβολήθηκε όταν επιχείρησε να μπει σε κτίριο το οποίο είχαν εκκενώσει οι ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ ο 29χρονος σκοτώθηκε σε άλλη περιοχή από πυρά ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι πραγματοποιούσαν έρευνες.

    Μακρά συνάντηση στο Βατικανό με τον Λατίνο πατριάρχη της Ιερουσαλήμ Μισέλ Σαμπάχ, είχε σήμερα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση που επικρατεί στους Αγίους Τόπους.

    Ο Σαμπάχ, παλαιστινιακής καταγωγής, μετέφερε στον ποντίφικα τις προσωπικές του μαρτυρίες και εμπειρίες και τον ενημέρωσε για την ανεπιτυχή προσπάθεια όλων των θρησκευτικών ηγετών της περιοχής υπέρ των Παλαιστινίων, που βρίσκονται αποκλεισμένοι από τα ισραηλινά στρατεύματα στο κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται ο Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

    Στο μεταξύ, παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως δύο Παλαιστίνιοι που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση μεταφέρθηκαν με ισραηλινό ασθενοφόρο από το Ναό της Γεννήσεως.

    Πρόκειται για δύο αστυνομικούς, έναν βαριά τραυματισμένο και έναν που πάσχει από επιληψία, διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Την είδηση επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι δύο Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν σε ισραηλινό νοσοκομείο.

    Η Διεθνής Αμνηστία στη Τζενίν

    Ερευνητική αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας έφθασε σήμερα στη πόλη Τζενίν για να αρχίσει έρευνες με σκοπό να διασαφηνισθούν οι συνθήκες των φόνων εκατοντάδων Παλαιστινίων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Οι ερευνητές αναγκάστηκαν να περάσουν δύο σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού και να περπατήσουν επί δύο ώρες πριν καταφέρουν να φτάσουν στη πόλη Τζενίν ενώ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκτήσουν πρόσβαση στο νοσοκομείο και τον προσφυγικό καταυλισμό.

    "Φοβόμαστε ότι, αν δεν πραγματοποιηθούν αμέσως έρευνες για να διασαφηνιστούν οι συνθήκες των φόνων εκατοντάδων Παλαιστινίων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, θα καταστραφούν ζωτικής σημασίας στοιχεία, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει την πρόσβαση του έξω κόσμου στον καταυλισμό", δήλωσαν οι απεσταλμένοι της οργάνωσης.

    Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας δήλωσαν ότι όσοι φονεύθηκαν στο καταυλισμό της Τζενίν, πέθαναν μαχόμενοι. Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας παίρνουν τηλεφωνικά συνεντεύξεις από Παλαιστίνιους, που διέφυγαν από τη Τζενίν και από κατοίκους της Τζενίν και των καταυλισμών και έχουν λάβει μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων για σπίτια που δέχτηκαν κανονιοβολισμούς ή κατεδαφίστηκαν με μπουλντόζες πάνω στα κεφάλια των ενοίκων τους, καθώς και για Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, που αφέθηκαν να πεθάνουν από αιμορραγία στους δρόμους.

    [11] Γενική απεργία αύριο στην Ιταλία

    15/4/2002 6:47:00 μμ

    Εκατομμύρια Ιταλοί αναμένεται να λάβουν μέρος αύριο στην πρώτη 24ωρη απεργία που γίνεται στην Ιταλία τα τελευταία 20 χρόνια, την οποία εξήγγειλαν τα εργατικά συνδικάτα για να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Η αυριανή γενική απεργία αφορά τα εργοστάσια, το δημόσιο τομέα, τις τράπεζες, τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταχυδρομεία, όπως και τις υπηρεσίες υγείας, των οποίων η λειτουργία θα μειωθεί στο ελάχιστο.

    Αίτημα:Το άρθρο 18 του εργασιακού καθεστώτος

    Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για το κυβερνητικό σχέδιο μερικής αναστολής του άρθρου 18 του εργασιακού καθεστώτος, το οποίο σήμερα επιτρέπει στους υπαλλήλους που απολύθηκαν άδικα να ζητήσουν πίσω τη δουλειά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, οι εργαζόμενοι που θα απολύονται θα λαμβάνουν οικονομική αποζημίωση.

    Η εργοδοσία διαμαρτυρόταν ότι το άρθρο 18 καθιστούσε ουσιαστικά αδύνατο γι' αυτούς να προβούν στην απόλυση εργαζομένων. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

    ''Αυτή θα είναι μια απεργία υπέρ των δικαιωμάτων και κατά της αυθαιρεσίας'', δήλωσε ο Σέρτζιο Κοφεράτι, ηγέτης της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων, της CGIL.

    Τον περασμένο μήνα η CGIL είχε διοργανώσει μαζική πορεία διαμαρτυρίας στη Ρώμη, στην οποία μετείχαν περίπου 2 εκατομμύρια Ιταλοί.

    Η αυριανή απεργία, η οποία γίνεται επίσης σε διαμαρτυρία για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι γενικότερα, θα συνοδευτεί από διαδηλώσεις στις βασικές πόλεις της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Φλωρεντίας, της Μπολόνια, του Μιλάνου, της Νάπολης και του Παλέρμο.

    Ωστόσο ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε το Σαββατοκύριακο στην Ενωση εργοδοτών ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα σχέδια της ανεξάρτητα από τις διαμαρτυρίες.

    [12] Αποκατάσταση δημοκρατίας στη Βενεζουέλα

    15/4/2002 2:36:00 μμ

    Στην ενότητα λαού κι ενόπλων δυνάμεων, απέδωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες τη χθεσινή επιστροφή του στην εξουσία μετά το πραξικόπημα που διήρκεσε λιγότερο από 48 ώρες και σύμφωνα με τον οποίο προκάλεσε ''θλίψη'' σε ολόκληρον τον κόσμο. ''Ο Θεός ας ευλογεί τους στρατιώτες της Βενεζουέλας που, στο πλευρό του λαού, κατέστησαν δυνατή την αποκατάσταση του Συντάγματος, το οποίο θέλησαν να βιάσουν, όπως επίσης του προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των θεσμών'', δήλωσε ο Τσάβες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κυριότερη στρατιωτική βάση της χώρας, στο Μαρακάι.

    Ικανοποίηση Ρωσίας, Ιράκ από την επιστροφή Τσάβες

    Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή τους για την ''αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης'' στη Βενεζουέλα εξέφρασαν σήμερα Ρωσία και Ιράκ.

    Η Ρωσία ''είναι πεπεισμένη ότι ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες θα εγγυηθεί σταθερή πολιτική ειρήνη και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημοκρατίας και των νομίμων δικαιωμάτων του λαού της Βενεζουέλας'', επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    ''Μάθαμε με χαρά την αποτυχία της απόπειρας συνωμοσίας στη χώρα σας την οποία υπέθαλψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες που εχθρεύονται τους λαούς'', γράφει ο Χουσέιν στον Τσάβες.

    Ο πρόεδρος Τσάβες πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2000 τη μοναδική επίσκεψη αρχηγού ξένου κράτους στο Ιράκ από το 1990 που επιβλήθηκε το διεθνές εμπάργκο κατά της χώρας αυτής. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, Ιράκ και Βενεζουέλα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων στον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό τομέα καθώς και στον τομέα πετρελαϊκών υποθέσεων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Newsweek, οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες για το πραξικόπημα από τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 μήνα πριν αυτό εκδηλωθεί.

    Την ανακουφισή του εξέφρασε ο ΟΠΕΚ

    Ο ΟΠΕΚ εξέφρασε σήμερα ''ανακούφιση'' για την επιστροφή στην εξουσία του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. ''Από τις προθέσεις του Καρμόνα υπήρχε κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές διενέξεις στους κόλπους μας'', εξήγησε πηγή προσκείμενη στον οργανισμό στην έδρα του, στη Βιένη.

    Ο Καρμόνα, πρόεδρος των εργοδοτών που τέθηκε επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης μετά τον εξαναγκασμό του προέδρου Τσάβες σε παραίτηση, είχε αφήσει να εννοηθεί πως η Βενεζουέλα θα αύξανε την πετρελαϊκή παραγωγή της για να γεμίσει τα ταμεία της.

    Μια τέτοια απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο τη συνοχή του ΟΠΕΚ, ο οποίος μείωσε το Δεκέμβριο την παραγωγή του και το Μάρτιο επανέφερε τις ποσοστώσεις για να στηρίξει τις τιμές του αργού.

    [13] Βίντεο εμπλέκουν άμεσα στον Λάντεν

    Πηγή: ΝΕΤ 15/4/2002 6:18:00 μμ

    Δύο νέα βίντεο που υποστηρίζουν τη θεωρία της άμεσης εμπλοκής του Μπιν Λάντεν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μετέδωσε σήμερα το δορυφορικό κανάλι του Κατάρ "Αλ Τζαζίρα". Το πρώτο παρουσιάζει έναν από τους αεροπειρατές - καμικάζι να εξηγεί τα κίνητρα της τρομοκρατικής επίθεσης και να λέει χαρακτηριστικά "σκοτώσαμε Αμερικανούς έξω από τη χώρα τους, είναι καιρός να τους σκοτώσουμε και μέσα στη χώρα τους".

    Το Αλ Τζαζίρα υπολογίζει πως το βίντεο γυρίστηκε 6 μήνες πριν από την επίθεση, στο Κανταχάρ, που ήταν άλλωστε το προπύργιο του Μπιν Λάντεν. Το δεύτερο μικρό απόσπασμα, που μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα αποτελεί τμήμα βίντεο όπου εμφανίζεται ο Μπιν Λάντεν και ο υπαρχηγός του Αλ Ζαουάχρι. Στο απόσπασμα αυτό ο Μπιν Λάντεν δεν μιλάει καθόλου.

    Ο Αλ Ζαουάχρι όμως χαρακτηρίζει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου "μεγάλη νίκη".

    Στελέχη του Αλ Τζαζίρα δήλωσαν στο Ασοσιέτεντ Πρες πως έλαβαν τις κασέτες πριν από λίγες μέρες στα κεντρικά γραφεία του καναλιού στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ. Το κανάλι σκοπεύει να μεταδώσει ολόκληρο το βίντεο την Πέμπτη.

    [14] Νέος σεισμός ταράζει το Αφγανιστάν

    15/4/2002 2:37:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή Ναχρίν του Αφγανιστάν, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωή τους από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το σεισμό σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στο χωριό Μοχάμαντ Νταντ και τραυματίσθηκαν πέντε. Το επίκεντρο του σεισμού αυτού εντοπίστηκε 400 χιλιόμετρα βόρεια της πακιστανικής πόλης Πεσαβάρ κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

    Μια ακόμα σεισμική δόνηση έγινε αισθητή νωρίς σήμερα σε αρκετές περιοχές του Αφγανιστάν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Το μέγεθος του σημερινού σεισμού δεν έγινε γνωστό.

    [15] Εκκληση του Χαταμί για πετρελαϊκό εμπάργκο

    15/4/2002 2:37:00 μμ

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί κάλεσε σήμερα τα ισλαμικά κράτη να κηρύξουν πετρελαϊκό εμπάργκο για ένα μήνα στους κύριους συμμάχους του Ισραήλ, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους. Ανάλογη έκκληση είχε απευθύνει πριν από 10 ημέρες ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, η οποία ωστόσο δεν βρήκε ανταπόκριση.

    Μόνο το γειτονικό Ιράκ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει μονομερές εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, ενώ ο πρόεδρος του, Σαντάμ Χουσεϊν νωρίτερα επέκρινε την ηγεσία της γειτονικής του χώρας γιατί δεν υλοποίησαν την υπόσχεσή τους να σταματήσουν τις εξαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου.

    Σχέδιο έξι σημείων για παναραβικό μποϊκοτάζ των ΗΠΑ

    ''Το Ιράν πρότεινε να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου για ένα μήνα. Το Ιράκ ανταποκρίθηκε, αλλά το Ιράν δεν έκανε κανένα πρακτικό βήμα για να υλοποιήσει την πρωτοβουλία του'', δήλωσε ο Σαντάμ Χουσεϊν σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων. Η δήλωση του Σαντάμ Χουσεϊν έγινε στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Η ιρακινή ηγεσία αποφάσισε στις 8 Απριλίου να σταματήσει όλες τις εξαγωγές αργού πετρελαίου για ένα μήνα. Ανακοίνωσε δε ότι η απόφαση αυτή θα επανεξετασθεί ύστερα από ένα μήνα, ή όταν το Ισραήλ αποσύρει τις δυνάμεις του από τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Ο Ιρακινός πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι η χώρα του στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου παρουσίασε σχέδιο έξι σημείων για να υποστηριχθούν οι Παλαιστίνιοι, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων παναραβικό μποϊκοτάζ σε βάρος των ΗΠΑ, τη διακοπή της συνεργασίας των Αράβων στον αγώνα που διεξάγουν οι ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας, το κλείσιμο των ισραηλινών πρεσβειών στις αραβικές χώρες και την αποστολή εθελοντών στα παλαιστινιακά εδάφη.

    [16] Συνέντευξη του μουλά Ομαρ σε αραβική εφημερίδα

    15/4/2002 11:52:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ σε μήνυμά του που δημοσιεύεται σήμερα στην αραβική εφημερίδα ''Αλ-Χάγιατ'', που εκδίδεται στο Λονδίνο κατήγγειλε τη "σταυροφορία κατά του Ισλάμ" που ξεκίνησε η Ουάσινγκτον στο Αφγανιστάν και η οποία συνεχίζεται στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν υποστήριξε ακόμη ότι ''οι Εβραίοι και οι Αμερικανοί στο εξής συμμαχούν με τον ίδιο στρατό σε βάρος ημών. Μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Αμερική κατά του Ισλάμ στο Αφγανιστάν (...), οι Εβραίοι κάνουν το ίδιο σήμερα κατά του μουσουλμανικού λαού στην Παλαιστίνη''.

    ''Ολα αυτά γίνονται με αμερικανικά όπλα, με αμερικανικά κεφάλαια και μετά από αμερικανικές αποφάσεις. Ποιος λοιπόν θα μπορέσει να πιστέψει ότι η Αμερική θέλει να πολεμήσει την τρομοκρατία, που η ίδια ασκεί με τρόπο αναίσχυντο"; διερωτάται ο μουλάς Ομάρ δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να πολεμά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    ''Μήπως θέλουν οι Αμερικανοί να βλέπουμε τους εποίκους να ζουν σε ασφάλεια, χωρίς να πολεμάμε αυτούς που έκλεψαν τα δικαιώματά μας;'' φέρεται να δηλώνει ο ηγέτης των Ταλιμπάν.

    Ο μουλάς Ομάρ που καταζητείται μαζί με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διέφυγε μετά την παράδοση τον περασμένο Δεκέμβριο του Κανταχάρ.

    Στις 8 Απριλίου, η πακιστανική εφημερίδα ''The Frontier Post'' είχε γράψει ότι ο μουλάς Ομάρ ζει και συνεχίζει να απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες με ''ιερό πόλεμο''.

    [17] Συμφωνία ΓΣΕΕ-Εργοδοτών για νέα ΕΓΣΣΕ

    15/4/2002 2:38:00 μμ

    Σε διετή συμφωνία για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατέληξαν σήμερα η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 5,4% συνολικά για το 2002 και 3,9% για το 2003. Η αύξηση του 5,4% για το 2002 θα δοθεί σε δύο δόσεις. Το 3,6% θα καταβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 αναδρομικά και το υπόλοιπο 1,8% από την 1η Ιουλίου 2002. Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης ρήτρα 1% για το ενδεχόμενο που ο πληθωρισμός υπερβεί τα προβλεπόμενα όρια.

    Κατ΄αρχήν συμφωνία για το 39ωρο

    Για το 2003 η αύξηση 3,9%, θα καταβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2003 και δεν προβλέπεται ρήτρα προστασίας από τον πληθωρισμό. Το ενδεχόμενο να υπερβεί ο πληθωρισμός του 2003 τα προβλεπόμενα όρια αφήνεται να διαπραγματευθεί στο τέλος της χρονιάς.

    Στο καυτό θέμα της μείωσης του χρόνου εργασίας,συνδικάτα και εργοδότες διατυπώνουν μια κατ΄αρχήν συμφωνία για το 39ωρο η οποία παραπέμπεται σε επιτροπή διαπραγμάτευσης που οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος Μαϊου.

    Η συμφωνία προβλέπει μια μικρή αύξηση κατά 0,2% στις εισφορές των εργοδοτών υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

    Η συμφωνία αυτή που υπογράφεται υπό τη σκιά των απεργιών της 18ης Απριλίου για το ασφαλιστικό (που έχουν κηρύξει τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες) αλλά και της 19ης Απριλίου στις τράπεζες, μπορεί να θεωρηθεί ως κίνηση με προοπτική εξασφάλισης κοινωνικής ειρήνης για την ερχόμενη διετία,την οποία εργοδότες αλλά και συνδικαλιστές θεωρούν κρίσιμη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση έγινε με την απουσία των συνδικαλιστών της Αριστεράς,αφού αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ),ενώ δεν προσήλθε καν ο εκπρόσωπος της αυτόνομης παρέμβασης (ΣΥΝ).

    [18] Ημερίδα της Παρευξείνιας Τράπεζας

    15/4/2002 7:20:00 μμ

    Οι προοπτικές ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας ήταν το θέμα των εργασιών ημερίδας που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" της Θεσσαλονίκης. Την ημερίδα διοργάνωσε η Παρευξείνια Τράπεζα και είναι η πρώτη φορά που η συμπρωτεύουσα φιλοξενεί τέτοιου μεγέθους εκδήλωση της εν λόγω Τράπεζας. Την έναρξη του ημερίδας έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης και οι εργασίες άνοιξαν με ομιλία του νέου πρόεδρου της Παρευξείνιας Τράπεζας, του Τούρκου Μουσταφά Γκιουρτίν, ο οποίος προ διμήνου διαδέχτηκε τον συμπατριώτη του Ερσοϊ Βολκάν.

    Γενική συνέλευση της Παρευξείνιας Τράπεζας

    Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, έκανε έναν απολογισμό της τριετούς λειτουργίας της Τράπεζας, και τόνισε ότι μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 38 χρηματοδοτούμενα έργα, αξίας περίπου 290 εκ. δολαρίων και πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά σε επενδύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και μεταφορών, καθώς και έργα λιμενικής υποδομής και περιβάλλοντος.

    Παράλληλα με την ημερίδα, πραγματοποιήθηκε και η ετήσια Γενική Συνέλευση της Παρευξείνιας Τράπεζας. Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης κατά την ομιλία του παρότρυνε τους Ελληνες επιχειρηματίες για πιο ενεργό συμμετοχή στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Παρευξείνια Τράπεζας. Ο κ.Πασχαλίδης είπε μεταξύ άλλων ότι ''τα προγράμματα της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα), παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και για τους Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν πιο δραστήρια συμμετοχή στην αξιοποίησή τους''. Ακόμη υπογράμμισε ότι ''στα επόμενα χρόνια, είναι σημαντικό η Τράπεζα να συνδεθεί με πρωτοβουλίες που αφορούν την ανασυγκρότηση της Ν.Α. Ευρώπης, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας ή το Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων'', όπως και να κάνει ακόμη πιο στενή τη συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά όργανα και τους φορείς που δρουν στην περιοχή του ΟΣΕΠ.

    Στα πλαίσια της ημερίδας, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την εκ νέου ενεργοποίηση της γραμμής Όριεντ Εξπρές Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης.

    Συζητήσεις Πασχαλίδη-Ντερβίς για διμερείς οικονομικές σχέσεις

    Με δηλώσεις τους, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, οι κ.κ. Πασχαλίδης και Ντερβίς αναφέρθηκαν στις διμερείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η θετική εξέλιξη σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο θα επηρεάσει αντίστοιχα και το πολιτικό.

    Επίσης γνωστοποίησαν τον ερχόμενο Ιούνιο ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα συναντηθεί με τον κ. Ντερβίς για να συζητήσουν λεπτομερέστερα τα θέματα "σύνδεσης" που εξέτασαν και σήμερα.

    "Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζομαι, για να πυκνώσουν οι γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, και σιδηροδρομικώς και ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς. Εργάζομαι για να επανενεργοποιηθεί η γραμμή Όριεντ Εξπρές και να συνδεθεί η Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη ακτοπλοϊκώς", τόνισε ο κ. Πασχαλίδης.

    "Πράγματι, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει μια ειρηνική συνεργασία στον οικονομικό τομέα, εξέλιξη προς ώφελος και το δύο χωρών. Μεταξύ των επιχειρηματιών Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχουν πάρα πολλά κοινά σχέδια τα οποία πρέπει, ως κράτη, να αξιοποιήσουμε και να διευκολύνουμε την υλοποίησή τους", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ντερβίς, επισημαίνοντας ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι χρόνια σημαντικών εξελίξεων.

    Ο ίδιος πρόσθεσε, έχοντας προφανώς κατά νου την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ότι στους δύσκολους αυτούς καιρούς για όλο τον κόσμο, "Ελλάδα και Τουρκία, προχωράνε μαζί, μέσα σε μια ατμόσφαιρα φιλία και αλληλεγγύης. Αυτό είναι πράγματι πολύ σημαντικό όχι μόνο μεταξύ των δύο λαών, αλλά και μεταξύ τα λαών όλης της περιοχής". Και κατέληξε: "Κοινός μας στόχος είναι οι άνθρωποι να ζούνε πιο ευτυχισμένοι μέσα στην ειρήνη".

    Με τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας συναντήθηκαν και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την ανάπτυξη των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, την ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία, αλλά και την αποφυγή της διπλής φορολογίας, ένα θέμα για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Ντερβίς ήταν ιδιαίτερα θετικός. Επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνάντησης δεν υπήρξε.

    [19] Αυξήσεις στα εισιτήρια επιβατηγών πλοίων

    15/4/2002 5:47:00 μμ

    Αύξηση που δεν θα ξεπερνά κατά μέσο όρο το 8% στο ναυλολόγιο των επιβατηγών πλοίων, φέρεται ότι αποφάσισαν σήμερα μετά από πολύωρη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης. Οι δύο υπουργοί αφού εξέτασαν όλες τις παραμέτρους βρήκαν λογικό και ανταγωνιστικό το ποσοστό αυτό, το οποίο όμως είναι πολύ μικρότερο από αυτό που ζητούσε η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας. Παράλληλα, όμως, οι δυο υπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται στην κατάργηση όλων των "ελευθέρας" που κατείχαν διάφορες κατηγορίες πολιτών, μεταξύ των οποίων βουλευτές, αρχηγοί στρατιωτικών σωμάτων, λιμενικοί και υπάλληλοι υπουργείων ΥΕΝ και Αιγαίου, ενώ δωρεάν διακίνηση θα δικαιούνται άποροι, άτομα με ειδικές ανάγκες και παιδιά κάτω των 10 ετών.

    [20] Από Τετάρτη ο διάλογος για το φορολογικό

    Πηγή: ΑΠΕ 15/4/2002 5:11:00 μμ

    Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση στην οποία προχωρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο διάλογος με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων θα ξεκινήσει την Τετάρτη και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε ένα μήνα από σήμερα η κυβέρνηση θα καταθέσει τη δική της πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία.

    Οι κυβερνητικές προτεραιότητες

    Οι άξονες για την κυβέρνηση είναι οι εξής:

    Η πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία πραγματοποιείται και από τις υπεράκτιες εταιρίες

    Η απλοποίηση και η διαφάνεια του φορολογικού συστήματος

    Η ενίσχυση της εργασίας, των συντάξεων, των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η πρόταση της επιτροπής Γεωργακόπουλου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση και ότι απλά πρόκειται για μία από τις προτάσεις που θα αξιολογηθούν στον κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, οι οποίοι θα υποβάλλουν και αυτοί τις δικές τους προτάσεις.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι αλλαγές που θα αποφασιστούν, θα ισχύσουν από την 1.1.2003 και ότι θα διασφαλίζουν τη δημοσιονομική ισορροπία.

    Αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού, ο κ. Χριστοδουλάκης προέβλεψε ότι θα επανέλθει σε καθοδική τροχιά τους επόμενους μήνες. Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού το Μάρτιο στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς και σε στρογγυλοποιήσεις των τιμών στις υπηρεσίες λόγω της εισαγωγής του ευρώ.

    Εκδήλωση για το φορολογικό

    Εκδήλωση με θέμα ''Η φορολογική μεταρρύθμιση'' και με βασικό ομιλητή τον υπουργό κ.Χριστοδουλάκη διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το απόγευμα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος προκειμένου να δώσει νέα δυναμική στην ανάπτυξη και την απασχόληση και να δημιουργήσει νέα δεδομένα κοινωνικής συνοχής.

    [21] Επίσκεψη επιτροπής Τύπου ΔΟΕ στην Αθήνα

    15/4/2002 7:17:00 μμ

    Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις από την περιήγησή τους στα Δημοσιογραφικά Χωριά του Αμαρουσίου, της Παλλήνης, της Αμυγδαλέζας, και του Αγίου Ανδρέα, καθώς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του κλειστού Γυμναστηρίου και του Ολυμπιακού Κέντρου του ΟΑΚΑ, απεκόμισαν τα μέλη της Επιτροπής Τύπου της ΔΟΕ που επισκέφθηκαν την Αθήνα στο πλαίσιο της καθιερωμένης τους επίσκεψης.

    Ιδανικές συνθήκες εργασίας στο γραπτό Τύπο

    Δια στόματος του προέδρου της Κέβαν Γκόσπερ, η Επιτροπή Τύπου της ΔΟΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των αγώνων θα είναι ιδανικές και απέδωσε τα εύσημα στον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Αθήνα 2004 Καπράλο και στο Διευθυντή Υπηρεσιών Τύπου Αγώνων της ΟΕΟΑ, Κώστα Βερνίκο για το υψηλό επίπεδο έργου που παράγεται.

    Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης της στην Αθήνα, τα μέλη της Επιτροπής εξέτασαν όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τον ευαίσθητο τομέα του Τύπου και επισκέφθηκαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, για να εξετάσουν τους χώρους και το περιβάλλον στο οποίο θα εργαστούν οι εκπρόσωποι του Γραπτού Τύπου.

    [22] Συνεχίζονται οι αντεγκλίσεις στη διοίκηση του ΕΕΣ

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/4/2002 6:02:00 μμ

    Η δημόσια αντιπαράθεση μελών του Διοικητικού Συμβούλιου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνεχίστηκε και σήμερα στη συνέντευξη τύπου, που έδωσε ο πρόεδρος του Ανδρέας Μαρτίνης. Ο κ. Μαρτίνης υποστήριξε ότι η εκλεγμένη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δεν καταργείται, ούτε αντικαθίσταται. Οπως διευκρίνισε, η πενταμελής επιτροπή που διορίστηκε από το Πρωτοδικείο, θα αποφασίσει μόνο για το αν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στην αντιδικία με μέλη της αιρετής διοικησης.

    Η αντιπαράθεση μεταξύ των μελών της Διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αρχισε, όταν δύο μέλη της διοίκησης κατηγόρησαν τα υπόλοιπα για παρανομίες σε ό,τι αφορά την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ερυθρού Σταυρού για την ανέγερση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Επίσης κατήγγειλαν ότι το νοσοκομείο έχει γίνει πολυτελές θεραπευτήριο, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι άποροι.

    [23] Σε έξαρση ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος

    15/4/2002 12:02:00 μμ

    Τουλάχιστον δέκα φορές συχνότερος από ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος που προσβάλλει διεθνώς καθε χρόνο μέχρι και 1.200.000 ασθενείς. Δυστυχώς η χώρα μας εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη θνητότητας σε αυτή τη μορφή καρκίνου καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία πεθαίνουν 16,1 άνδρες ανά 100.000 πληθυσμού και 7,8 γυναίκες ανά 100.000.

    Αλκοόλ και οι ηπατίτιδες Β και C κύριες αιτίες ανάπτυξης του ηπατοκυτταρικού καρκίνου

    Μια από τις βασικές αιτίες του ηπατοκυτταρικού καρκίνου στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας οι φορείς της ηπατίτιδας Β ανέρχονται στις 400.000, ενώ οι φορείς του ιού της ηπατίτιδας C στις 100.000 με 150.000.

    Ενα ποσοστό 20% από αυτούς τους ασθενείς θα αναπτύξει κίρρωση του ήπατος, ενώ το 5% κάθε χρόνο εμφανίζουν αυτή τη μορφή καρκίνου. Αυτά αναφέρονται σε βιβλίο με τίτλο ηπατοκυτταρικός καρκίνος που παρουσιάστηκε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία η οποία αποδίδει την κατάσταση αυτή και στη δραματική αύξηση της κατανάλωσης του αλκοόλ τα τελευταία χρόνια, ιδίως μεταξύ των νέων.

    Παρότι δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως εάν το αλκοόλ είναι από μόνο του καρκινογόνο ή εάν η συσχέτισή του με κίρρωση συνδέεται με επανειλημμένα επεισόδια ηπατοκυτταρικής βλάβης ή εάν λειτουργεί σε σχέση με τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C, είναι βέβαιο ότι η χρήση αλκοόλ και καπνού όπως τουλάχιστον επισημαίνεται στο βιβλίο αυξάνει τον κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκίνου από 1,2 έως 2 φορές.

    [24] Διάκριση στην Αρβελέρ από το Δ. Θεσσαλονίκης

    15/4/2002 6:45:00 μμ

    Την πρόεδρο και πρύτανη του πανεπιστημίου της Ευρώπης, Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ, τίμησε, στο πλαίσιο ειδικής τελετής, ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος της απένειμε το Αργυρό Μετάλλιο της πόλης, ενώ την τιμώμενη προσφώνησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρης Καπετανόπουλος. Η βράβευση της Ελληνίδας ακαδημαϊκού, έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο του εορτασμού του 2002 ως έτους της "Απόδημης Ελληνίδας".

    [25] Εκθεση γυάλινων σκευών στο Εθνικό Μουσείο

    15/4/2002 3:28:00 μμ

    Εκατόν ενενήντα αντιπροσωπευτικά γυάλινα σκεύη, επιλεγμένα από τα υπάρχοντα στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην έκθεση γυάλινων σκευών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με τίτλο ''Ευθραστη Πολυτέλεια-Γυάλινα Αγγεία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου'' που θα εγκαινιαστεί, αύριο, στις 20.00 μμ.

    Τα εκθέματα παρουσιάζονται ως μεμονωμένα ευρήματα, ταφικά κτερίσματα ή και σύνολα, όπως αυτό από το ναυάγιο των Αντικυθήρων και ο θησαυρός του Παλαιοκάστρου. Πρόκειται για θησαυρούς της περιόδου, από τον 8ο αίωνα π.Χ έως τον 14ο αιώνα μ.Χ με πρωτοφανή ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων.

    Η παρουσίαση γίνεται ομαδοποιημένα με τρόπο που αναδεικνύει την εξέλιξη της τεχνικής της επεξεργασίας του γυαλιού, όσο και το ανθρώπινο πνεύμα και τις κοινωνικές αντιλήψεις κάθε περιόδου, από τα αυστηρά και συμπαγή σχήματα της αρχαϊκής εποχής μέχρι την τυποποίηση στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου , δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει σπάνια αντικείμενα, καθώς τα γυάλινα σκεύη δεν αποτελούν σύνηθες έκθεμα αρχαιολογικού περιεχομένου στα Μουσεία.

    [26] Σε δημοπρασία σορτσάκι της Κάϊλι Μινόγκ

    15/4/2002 2:18:00 μμ

    Το χρυσαφί καυτό σορτσάκι που φορούσε η Κάιλι Μινόγκ στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού Spinning Aroud πρόκειται να εκτεθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Η τραγουδίστρια δώρισε το σορτσάκι, που έχει σχεδιάσει ο Ουιλ Μπέηκερ σε ένα φιλανθρωπικό κατάστημα για τα παιδιά. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στο Αλεξάντρα Πάλας στις 18 Απριλίου και θα τη διευθύνει ο τηλεπαρουσιαστής Στιούαρτ Χολ. Η 33χρονη τραγουδίστρια δήλωσε σχετικά: '' Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το φορούσα αυτό το ρούχο στο Spinning Around. Δεν είχα ιδέα πόσο αποκαλυπτικό ήταν.''.

    [27] Μαραθωνοδρόμος . . . . 90 ετών

    15/4/2002 2:05:00 μμ

    Καταρρίπτοντας το ρεκόρ, της γηραιότερης δρομαίος, μία 90χρονη Σκωτσέζα η Τζένι Γουντ Αλεν, ολοκλήρωσε χθες την κούρσα του 22ου Μαραθώνιου Δρόμου του Λονδίνου, καλύπτοντας το σύνολο της απόστασης των 42,195 χιλιομέτρων. Η κ. Αλεν, που είναι βετεράνος του Μαραθωνίου Δρόμου του Λονδίνου, καθώς έχει λάβει μέρος σε 16 από τους 22 που έχουν γίνει έως τώρα, έτρεξε για πρώτη φορά στο Μαραθώνιο όταν ήταν 71 χρόνων.

    Χθες η κ. Αλεν, κάλυψε την απόσταση σε 11 ώρες και 34 λεπτά.

    ''Τα γόνατά μου πονούσαν πολύ και τα ισχύα μου με πέθαιναν, αλλά είχα αποφασίσει ότι θα τερματίσω'' δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής η κ. Αλεν.

    Η γιαγιά Αλεν, από το Ντάντι της Σκωτίας, συνοδευόταν σε όλη τη διαδρομή από δύο φίλους της, οι οποίοι ως γνήσιοι ιππότες έμεναν πίσω της για να μην τερματίσει τελευταία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 April 2002 - 16:55:43 UTC