Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγωδία με δουλεμπορικό στη Νάξο
  • [02] Επίσκεψη Παπαντωνίου στη Σάμο
  • [03] Και νέο κρούσμα θανάτου λόγω ιού γρίπης
  • [04] Συνάντηση Παπανδρέου-Ζλένκο
  • [05] Εγκαίνια των νέων διοικητικών δικαστηρίων
  • [06] Καταστράφηκαν ακατάλληλα ζαχαρώδη
  • [07] Φοιτητικές εκλογές 2002: υποτονικό το κλίμα
  • [08] Δεν θα κατέβει στις εκλογές ο Νίκος Κάκαλος
  • [09] Απέτυχε ο Πάουελ στη Μ.Ανατολή
  • [10] Παραολυμπιακοί Αγώνες: υπερτερούν ηθικά
  • [11] Συνεχίζονται οι συνεργασίες Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [12] Στυγερό έγκλημα από ανήλικους στις ΗΠΑ
  • [13] Μέτρα εναντίον του κοινωνικού αποκλεισμού
  • [14] Ομαλοποιείται η τουριστική κίνηση
  • [15] ΠΑΟΚ: Φεύγει για Νιγηρία ο Ουντέζε
  • [16] Σε δυνατούς ρυθμούς ο Μαλαδένης
  • [17] Δεν τα βρήκε με τον ΟΦΗ ο Διγκόζης
  • [18] Στη Νανσί το κύπελλο Κόρατς
  • [19] Ο Τεροβίτσας θα διευθυνεί Παναθηναϊκό-Ιωνικό
  • [20] Φάρμακο αυξάνει την καλή χοληστερόλη
  • [21] Λέσβιοι καλλιτέχνες στη Φινλανδία
  • [22] Συνάντηση Βενιζέλου-Γκεοργκιέφσκι
  • [23] Αρχαιολογικοί χώροι σε σύγχρονες πόλεις
  • [24] Δανία:Κοσμοπλημμύρα στα γενέθλια της Μαργαρίτας

    [01] Τραγωδία με δουλεμπορικό στη Νάξο

    17/4/2002 7:46:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δουλεμπορικό, ξύλινο σκάφος, με περίπου 65 λαθρομετανάστες κουρδικής καταγωγής βούλιαξε στις 4 το απόγευμα, τέσσερα μίλια βόρεια της Νάξου. Μέχρι αυτή την ώρα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επτά νεκρούς, 31 διασωθέντες και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν σκάφη του λιμενικού, δύο φρεγάτες, μία πυραυλάκατος και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και εμπορικά σκάφη. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 μποφόρ, ενώ τα αίτια του ναυαγίου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

    Το σκάφος "Μπαντίρμα" υπέστη το μεσημέρι μηχανική βλάβη και μέσω διερχόμενου πλοίου ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αμέσως σκάφος του Λιμεναρχείου της Νάξου έσπευσε στην περιοχή του ακρωτηρίου "Σταυρός" της Νάξου, όπου όμως το αλιευτικό βυθιζόταν, λόγω μεγάλης εισροής υδάτων, ενώ οι λαθρομετανάστες έπεφταν στη θάλασσα.

    Σύμφωνα με αξιωματικό του Π.Ναυτικού, που συμμετέχει στις έρευνες, οι διασωθέντες υποστηρίζουν, ότι ο κυβερνήτης εγκατέλειψε έγκαιρα το σκάφος, πριν βυθιστεί, με φουστωτό εξωλέμβιο.

    [02] Επίσκεψη Παπαντωνίου στη Σάμο

    17/4/2002 5:14:00 μμ

    Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποιεί από σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Aμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του περιηγήθηκε σε στρατιωτικές μονάδες του νησιού και παρακολούθησε επίδειξη μέσων συγκροτήματος μάχης, καθώς και άσκηση ετοιμότητας σε στρατόπεδο της Σάμου. Το βράδυ, ο κ. Παπαντωνίου θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς του νησιού στο Βαθύ, ενώ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην αίθουσα του Δημαρχείου για θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, καθώς και για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

    Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εθνικής Αμυνας έχει ένα στόχο

    Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Aμυνας Γιάννος Παπαντωνίου συνομίλησε με στελέχη του Τάγματος Εθνοφυλακής της Σάμου, τονίζοντας ότι "η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, έχει ένα αποκλειστικό στόχο: να αναδείξει την τεράστια σημασία που αποδίδει η πατρίδα, η πολιτεία, η Κυβέρνηση, στην άμυνα του Αιγαίου, της Σάμου και όλων των νησιών του Αιγαίου, είτε αυτά κατοικούνται, είτε δεν κατοικούνται. Η ΑΣΔΕΝ, η δύναμη του Στρατηγείου, το οποίο εξελίσσεται σε Διακλαδικό και είναι επιφορτισμένο να υπερασπιστεί το Αιγαίο, ενισχύεται συστηματικά με οπλικά συστήματα. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε η θητεία να είναι ανθρώπινη και οι Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές και αξιόπιστες, ιδιαίτερα εδώ στο Αιγαίο".

    Ακόμη, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι "ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για την ανθρώπινη πλευρά της θητείας. Γιατί γνωρίζουμε ότι η θητεία αφορά τη νεολαία της χώρας, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν με δυσπιστία αυτή την περίοδο της ζωή τους. Προσπαθούμε και προσπαθώ προσωπικά να την κάνω καλύτερη αλλά και πιο παραγωγική και αξιοποιήσιμη".

    Δύο είναι τα παραγωγικά μέτρα για την θητεία.

    Μείωση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει πράξη από την αρχή του 2003. Εισαγωγή ενός ισχυρού επαγγελματικού στοιχείου στο στρατό, με τους επαγγελματίες οπλίτες επταετούς θητείας που η είσοδός τους θα διευκολύνει και τη μείωση της θητείας, αλλά θα καταστήσει και τις Ένοπλες Δυνάμεις περισσότερο αξιόμαχες και επαγγελματικές.

    Στη συνέχεια υπάρχει μια σειρά από κοινωνικά μέτρα, πολύ σημαντικά, μέσα από τα οποία θα ενισχύσουμε την ψυχαγωγία και την γενικότερη κοινωνική διάσταση της θητείας.

    Αυτό θα γίνει μέσα από γήπεδα, γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, τα οποία θα δημιουργήσουμε και με την εγκατάσταση του Internet σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας, ενέργειες που έχουν ορίζοντα τους επόμενους 18 μήνες.

    Επιπλέον, θα ενισχυθούν οι άποροι στρατιώτες με ειδικά επιδόματα τα οποία θα προκύψουν από χρήματα που θα προέλθουν από την αξιοποίηση των στρατοπέδων.

    Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, θα αναπτυχθούν σημαντικά τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει σε πιλοτική βάση, έτσι ώστε, όσοι υπηρετούν στο στράτευμα να μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες και προσόντα που θα τους φανούν χρήσιμα στην υπόλοιπη ζωή τους, όταν φύγουν από τα στράτευμα.

    Ο κ. Παπαντωνίου διέπλευσε τα στενά της Μυκάλης με την κανονιοφόρο "ΝΑΥΜΑΧΟΣ".

    [03] Και νέο κρούσμα θανάτου λόγω ιού γρίπης

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/4/2002 4:31:00 μμ

    Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Aρχές της χώρας μετά το νέο κρούσμα θανάτου 32χρονης γυναίκας από μυοκαρδίτιδα, αυτή τη φορά στα Γιάννενα. Τα αίτια θανάτου είναι τα ίδια με τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις στην Κρήτη, γεγονός που προβληματίζει τους γιατρούς, οι οποίοι πάντως διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία επιδημία γρίπης και συνιστούν ψυχραιμία.

    Προβληματίζουν τα συμπτώματα βαριάς γρίπης

    Η Μαρία Λισγάρα, 32 ετών από τα Κατσικά Ιωαννίνων, νοσηλευόταν για μέρες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με συμπτώματα βαριάς γρίπης. Το Σάββατο το πρωί κατά την ώρα της επέμβασης για αφαίρεση υγρού από το περικάρδιο κατέληξε. Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί και νεκροψία.

    Ο Καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Δημήτρης Σιδερής τόνισε ότι πάρα πολλές λοιμώξεις σπανιότατα προσβάλλουν την καρδιά. Αναφερόμενος στο περιστατικό της νεαρής γυναίκας είπε, αν και σπανιότατη αυτή η περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιστατικά γρίπης με καρδιακά προβλήματα, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται. Για τα περιστατικά που καταγράφηκαν στην Κρήτη, είπε ότι υπάρχουν έμμεσες ενδείξεις, γίνονται εξετάσεις και τα αποτελέσματα θα συγκριθούν. Τέλος κάλεσε την κοινή γνώμη να μην ανησυχεί γιατί παρόμοια περιστατικά δεν είναι άγνωστα, αλλά σπανιότατα οι επιπλοκές οδηγούν σε τέτοια κεραυνοβόλο εξέλιξη.

    Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

    O πρόεδρος του κέντρου ελέγχου ειδικών λοιμώξεων καθηγητής Γιώργος Σαρόγλου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο ιός της γρίπης ευθύνεται για τα θανατηφόρα αυτά κρούσματα.

    Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί λέγοντας ότι εφέτος δεν έχουμε περισσότερα κρούσματα περικαρδίτιδας από αυτά που συνήθως καταγράφονται κάθε χρόνο.

    "Δεν έχουμε επιβεβαιώσει για το τί είδους ιό πρόκειται κι αν όλα τα θανατηφόρα περιστατικά σχετίζονται με αυτόν", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Τζένη Κρεμαστινού.

    Έρευνες και στην Κρήτη

    Εν τω μεταξύ, στο Ηράκλειο Κρήτης βρίσκεται από χθες κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων προκειμένου να εξακριβώσει αν συνδέονται επιδημιολογικά οι πρόσφατοι θάνατοι των δύο γυναικών σε Ηράκλειο και Σητεία και του καταδρομέα από το Ρέθυμνο.

    [04] Συνάντηση Παπανδρέου-Ζλένκο

    17/4/2002 7:45:00 μμ

    Με τον Ουκρανό ομόλογό του Ανατόλι Ζλένκο συναντήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον οποίο συζήτησε για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδος-Ουκρανίας καθώς και για την προσπάθεια της χώρας αυτής της πρώην ΕΣΣΔ να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές, προσπάθεια την οποία υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ.Ζλένκο τα μείζονα περιφερειακά θέματα, τα θέματα της συνεργασίας στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια καθώς και το θέμα της Μέσης Ανατολής, το οποίο, όπως είπε'', είναι άκρως επίκαιρο και για το οποίο τρέφουμε κοινές ανησυχίες και έχουμε κοινές θέσεις''. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

    Ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ουκρανίας προσκάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να επισκεφθεί το Κίεβο, επίσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Ιουλίου, ενώ, όπως γνωστοποιήθηκε, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λ. Κούτσμα θα επισκεφθεί την Αθήνα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Αναφορικά με το θέμα της κοινωνικής προστασίας των ουκρανών που εργάζονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι συζήτησε το πρόβλημα με τον κ.Ζλένκο και πρόσθεσε ότι ''βλέπουμε την ένταξη των Ουκρανών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, ως μία σημαντική προσφορά στον εμπλουτισμό της κοινωνίας μας και βεβαίως εκτιμούμε την προσφορά τους στην ελληνική οικονομία''.

    [05] Εγκαίνια των νέων διοικητικών δικαστηρίων

    17/4/2002 6:03:00 μμ

    Τα νέα διοικητικά δικαστήρια Αθηνών (Εφετείο και Πρωτοδικείο) επί της οδού Λ. Ριανκούρ στους Αμπελοκήπους εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ο κ. Σημίτης, στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εγκαινίων τόνισε ότι η ολοκλήρωσή τους σηματοδοτεί την αναβάθμιση του κράτους-δικαίου στη χώρα μας, την ανάδειξη της αρχής της νομιμότητας σε όλη της την έκταση και την ενδυνάμωση της προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι το νέο συγκρότημα με τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του αποτελεί μέρος ενός συνολικού και φιλόδοξου προγράμματος για τον κτιριακό εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος από την πλευρά του επισήμανε ότι το έργο που επιτελείτε στοχεύει στην κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών, στη διαμόρφωση περιβάλλοντος αντάξιου της αποστολής των λειτουργών της και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

    "Το μέγαρο που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι δείγμα γραφής, αυτού ακριβώς του έργου. Διαμορφώνει νέες συνθήκες λειτουργίας και σηματοδοτεί μια άλλη αντίληψη για την τακτική διοικητική δικαιοσύνη, της οποίας το ρόλο με συγκεκριμένες πράξεις αναβαθμίζουμε'' επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    [06] Καταστράφηκαν ακατάλληλα ζαχαρώδη

    17/4/2002 4:45:00 μμ

    Δεσμεύτηκαν και καταστράφηκαν σημαντικές ποσότητες από σοκολατένια αυγά και διάφορα ζαχαρώδη (2.850 κιλά), στα οποία υπήρχε αλλοίωση και ήταν ακατάλληλα προς βρώση, ενώ δεσμεύτηκαν και ποσότητες (1.694 κιλά) ζαχαρωδών προϊόντων με παραποιημένες ημερομηνίες λήξεως, μετά απ' ελέγχους κλιμακίου επιθεωρητών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

    Στο πλαίσιο των ελέγχων εν όψει του Πάσχα, κλιμάκιο επιθεωρητών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, εντόπισε αποθήκη ζαχαρωδών προϊόντων που λειτουργούσε χωρίς άδεια και διακινούσε προϊόντα με παραποίηση των ημερομηνιών διατηρησιμότητας.

    Οι ελεγκτές δέσμευσαν τις ποσότητες των ακατάλληλων τροφίμων, οι οποίες στη συνέχεια καταστράφηκαν.

    Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις επισημάνσεις και κυρίως τις ημερομηνίες λήξεως.

    Εν όψει του Πάσχα οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΦΕΤ.

    [07] Φοιτητικές εκλογές 2002: υποτονικό το κλίμα

    17/4/2002 4:38:00 μμ

    Από νωρίς το πρωί άνοιξαν οι κάλπες σε όλες τις σχολές και τα τμήματα των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, όπου προσέρχονται οι φοιτητές και οι σπουδαστές για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους. Το κλίμα, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι υποτονικό. Παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς εξελίξεις αλλά και οι εξελίξεις στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών εκλογών, δεν έχουν δώσει το ισχυρό έναυσμα για να πάνε στις κάλπες οι φοιτητές μαζικά. Ωστόσο η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου όλων των παρατάξεων έχει αυξηθεί.

    Mεγαλύτερη η συμμετοχή από τα προηγούμενα χρόνια;

    Το σκηνικό με τα γνωστά τραπεζάκια των παρατάξεων έχει στηθεί εδώ και μέρες στις σχολές, ελάχιστοι είναι όμως οι φοιτητές που προσέρχονται για να ενημερωθούν για τα προγράμματα των παρατάξεων και τις θέσεις τους.

    Το πρωί στη Νομική σχολή ήταν λιγοστοί οι φοιτητές αλλά το μεσημέρι η προσέλευση αυξήθηκε, και ως το βράδυ, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων θεωρούν ότι θα έχουν καταγράψει μεγαλύτερη συμμετοχή από τα προηγούμενα χρόνια.

    Πέρυσι είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 100.000 φοιτητές, ποσοστό συμμετοχής περίπου 65%.

    Φαίνεται ανέφικτη η έκδοση κοινών αποτελεσμάτων

    Οι παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των φοιτητών είναι η ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, το ΔΙΚΤΥΟ, και τα ανεξάρτητα φοιτητικά σχήματα που καταγράφονται στους διάφορους.

    Με τη δύση του ηλίου αναμένεται να κλείσουν οι κάλπες σε όλα τα Ιδρύματα. Όμως όπου υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν προλάβει να ψηφίσουν θα δοθεί παράταση.

    Για άλλη μια χρονιά τα μέλη του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ (ίδια πρόσωπα από το 1995), θα συγκεντρωθούν στην αίθουσα της Συγκλήτου στα Προπύλαια και θα προσπαθήσουν, όπως κάθε χρόνο να εκδώσουν αποτελέσματα αποδεκτά από όλες τις παρατάξεις. Αυτό όμως δεν φαίνεται ούτε και εφέτος δυνατό και έτσι αναμένεται κάθε παράταξη να δώσει τα δικά της αποτελέσματα.

    [08] Δεν θα κατέβει στις εκλογές ο Νίκος Κάκαλος

    17/4/2002 12:45:00 μμ

    Δεν θα διεκδικήσει τελικά τη Νομαρχία Πιερίας, ούτε ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκος Κάκαλος. Ο πρώην βουλευτής με δήλωση του αρνήθηκε να κατέβει στις εκλογές και ευχαρίστησε τους βουλευτές των δύο κομμάτων, τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

    Στην ίδια δήλωση, ο κ. Κάκαλος αναφέρει ότι γνωρίζει πως η πόρτα της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοιχτή γι' αυτόν, άλλα η επιστροφή του είναι θέμα προσωπικής επιλογής και πολιτικής εκτίμησης.

    [09] Απέτυχε ο Πάουελ στη Μ.Ανατολή

    17/4/2002 7:40:00 μμ

    Με "πρόοδο προς την ειρήνη" διέκρινε ο πρόεδρος Μπους ότι έληξε η περιοδεία του Κόλιν Πάουελ. Και οι δύο περιορίστηκαν για ακόμη μια φορά σε ευχολόγια για αποχώρηση των ισραηλινών από τα κατεχόμενα και με προτροπές προς τους Παλαιστινίους να σταματήσουν τη βία. Μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, ο Πάουελ αναχώρησε για το Κάιρο, αφού έλαβε μία ασαφή υπόσχεση από τον Σαρόν για απόσυρση από τα παλαιστινιακά εδάφη στο εγγύς μέλλον. Ο Αραφάτ μετά το διπλωματικό ναυάγιο, ξέσπασε και κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για αδράνεια.

    Ο Σαρόν υπόσχεται αποχώρηση των ισραηλινών από τα κατεχόμενα

    ''Ο πρωθυπουργός Σαρόν μου δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει την αποχώρηση του Ισραήλ από τις περιοχές που κατέλαβε πρόσφατα. Το Σαββατοκύριακο μου έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα και όπως γνωρίζετε όλοι, οι έφεδροι επιστρέφουν τώρα πίσω'', επισήμανε ο κ. Πάουελ προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα αποσυρθεί ''τις επόμενες ημέρες ή σε μία εβδομάδα ή κάτι τέτοιο''.

    Ο κ . Πάουελ, τόνισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον καταβάλλει προσπάθειες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου παραμένουν αποκλεισμένοι εδώ και ημέρες περίπου 200 Παλαιστίνιοι.

    Για την δυνατότητα που υπάρχει για κατάπαυση του πυρός ο κ. Πάουελ επισήμανε, ότι κάτι τέτοιο θα είναι δυνατό μόνο ''μετά τον τερματισμό των ισραηλινών επιδρομών'' στη Δυτική Οχθη και την επανάληψη των επαφών για θέματα ασφαλείας μεταξύ των δύο εμπλεκομένων πλευρών.

    Οσοναφορά την στάση των Παλαιστίνιων, ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ''απογοητευμένες'' από τον Γιάσερ Αραφάτ και υποστήριξε ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος οφείλει να κάνει ''μία στρατηγική επιλογή'' και να ''απομακρύνει το λαό του από την οδό της βίας''.

    Τέλος ο Κόλιν Πάουελ είπε ότι, σκοπεύει να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή για να συμβάλει στην πρόοδο των ειρηνευτικών προσπαθειών, ενώ αναχωρώντας για τις ΗΠΑ, ο κ. Πάουελ είπε ότι θα σταματήσει στο Κάιρο, όπου θα δει τους υπουργούς Εξωτερικών Αιγύπτου και Ιορδανίας, κυρίους Μάχερ και Μουάσερ αντίστοιχα.

    Η συνάντηση του κ.Πάουελ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μουμπάρακ ματαιώθηκε λόγω αδιαθεσίας του προέδρου.

    Οργή Αραφάτ για τις εξελίξεις

    Εν τω μεταξύ, εξοργισμένος εμφανίστηκε ο Αραφάτ μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, επειδή ο κ. Πάουελ δεν κατάφερε να πείσει το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ, κατηγόρησε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, για την ανακατάληψη της Δυτικής Όχθης παρά την υπόσχεσή του για αποχώρηση των στρατευμάτων, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση Μπους και τη διεθνή κοινότητα να δράσουν από κοινού προκειμένου να "σπάσουν" την απομόνωσή του καθώς και να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σάεμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι ο Σαρόν σαμποτάρισε την αποστολή Πάουελ.

    Την ίδια ώρα, ο Αριέλ Σαρόν απέκλειε σήμερα κάθε περίπτωση να δεχτεί την ανάπτυξη ''διεθνούς μεσολαβητικής δύναμης'' μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αποδεχόμενος μόνο την παρουσία περιορισμένου αριθμού Αμερικανών παρατηρητών.

    Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

    Εν τω μεταξύ, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά σε Χεβρώνα, Ναμπλούς και Λωρίδα της Γάζας, ενώ νέα εισβολή του ισραηλινού στρατού σημειωνόταν στα περίχωρα της Τουλκαρέμ.

    Για βιβλική καταστροφή στη Τζενίν κάνουν λόγο ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν την ισοπεδωμένη πόλη.

    [10] Παραολυμπιακοί Αγώνες: υπερτερούν ηθικά

    17/4/2002 5:41:00 μμ

    Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι απλά ισότιμοι με τους Ολυμπιακούς του 2004, αλλά και ηθικά υπέρτεροι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα δράσης για την υποστήριξη της διοργάνωσης των Παραολυμπιακών της Αθήνας. Ενα πρόγραμμα που κατάρτισε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004 και την υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων-υπουργείων, καθώς και της Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

    Θα λάβουν μέρος 4.000 αθλητές

    "Μέσω των Παραολυμπιακών Αγώνων, θέλουμε να εκπέμψουμε ως Ελληνες το μήνυμα, ότι το ίδιο Ολυμπιακό ήθος περνά μέσα από τη στάση μας απέναντι στα άτομα με αναπηρίες", επεσήμανε ο υπουργός πολιτισμού και πρόσθεσε: "Για πρώτη φορά στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων απαλλάσσουμε τους αθλητές που θα πάρουν μέρος από τα τέλη συμμετοχής. Το κόστος των 2 δισεκατομμυρίων δραχμών είναι πολύ μικρό σε σχέση με το μήνυμα που εκπέμπουμε".

    Οσον αφορά στο κόστος των Παραολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση συμβάλλει στην διοργάνωση με 19 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που αποτελεί το 40% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ συμπλήρωσε, πως στην διοργάνωση θα λάβουν μέρος 4.000 αθλητές, το 45% των οποίων θα είναι με αναπηρικό αμαξίδιο.

    Δίνεται μεγάλη σημασία σε εθελοντισμό και ελληνική συμμετοχή

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της προσβασιμότητας των αθλητών με ειδικές ανάγκες, τόσο στους αθλητικούς χώρους, όσο και σε κάθε πόλη της χώρας μας. "Μέσω μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας μας όλα τα κτίρια στην χώρα μας, παλιά και νέα, θα υπαχθούν σε νέες λειτουργίες προσβασιμότητας, σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο. Στο επόμενο Ολυμπιακό νομοσχέδιο θα συμπεριλάβουμε την ρύθμιση για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Πρέπει να δείξουμε την ευαισθησία της ελληνικής κοινωνίας".

    Ευαισθησία πρέπει να υπάρξει και για τον εθελοντισμό στους Παραολυμπιακούς, όπως πρόσθεσε ο κ.Βενιζέλος, ενώ υπογράμμισε, ότι η Πολιτεία δίνει μεγάλη σημασία στην ελληνική συμμετοχή.

    Οι εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά θα σηκώσουν όλο το βάρος

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Κουράκης, ο οποίος επεσήμανε, ότι το κύριο βάρος της προετοιμασίας για τους Παραολυμπιακούς θα σηκώσει ο Αγιος Κοσμάς, ενώ χαρακτήρισε με την σειρά του την διοργάνωση αυτή ως ισότιμο αθλητικό γεγονός με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τέλος, ο κ.Κουράκης ανακοίνωσε, ότι από την προσεχή Δευτέρα οι υπηρεσίες της ΓΓΑ θα λειτουργούν στο κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας (όπου βρίσκονταν μέχρι πριν από λίγο καιρό τα Γραφεία της ΑΘΗΝΑ 2004).

    [11] Συνεχίζονται οι συνεργασίες Κληρίδη-Ντενκτάς

    17/4/2002 5:07:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Μιάμιση ώρα διήρκεσε σήμερα η συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, η τρίτη στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Διεθνούς Αερολιμένα Λευκωσίας και κράτησε μια ώρα και 30 λεπτά, παρέστη ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο. Τον πρόεδρο Κληρίδη συνόδευαν ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [12] Στυγερό έγκλημα από ανήλικους στις ΗΠΑ

    17/4/2002 6:46:00 μμ

    Μία 15-χρονη από το Τέξας και ο 10-χρονος αδελφός της βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της δολοφονίας, μετά την ανακάλυψη από την αστυνομία του πτώματος ενός εξάχρονου σε μία σπηλιά. Το κορίτσι, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, ομολόγησε ότι σκότωσε τον εξάχρονο Τζάκσον Καρ και ο αδελφός της ομολόγησε ότι είχε ακινητοποιήσει τον Τζάκσον τη στιγμή της δολοφονίας, ανακοίνωσε ο Ρίτσαρντ Ντάγκλας, εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Λούισβιλ.

    Ως αργά σήμερα δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους, ανέφερε εκπρόσωπος του εισαγγελέα στην επαρχία Ντέντον και πρόσθεσε ότι οι διεξάγοντες τις έρευνες δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους.

    Ο Τζάκσον αναφέρθηκε ως αγνοούμενος το βράδυ της Δευτέρας από τους γονείς του στο Λούισβιλ, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειονατολικά του Ντάλας. Αστυνομία και σωστικά συνεργεία ερεύνησαν δάση και αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή για περίπου έξι ώρες πριν η αδελφή του ομολογήσει αργά χθες ότι τον είχε σκοτώσει, είπε ο Ντάγκλας.

    ''Η αδελφή είπε στους διεξάγοντες τις ανακρίσεις ότι γνωρίζει που βρίσκεται το πτώμα του. Τους οδήγησε σε απόσταση περίπου 90 μέτρων (από το σπίτι) σε μία αβαθή σπηλιά που ήταν σκεπασμένη με σκουπίδια και διάφορα αντικείμενα'', είπε ο Ντάγκλας. Το άτυχο αγόρι έφερε τραύμα στο λαιμό και έδειχνε να έχει στραγγαλιστεί, ανέφερε η αστυνομία.

    Σύμφωνα με τον Ντάγκλας, οι διεξάγοντες τις έρευνες δεν έχουν αποφανθεί ποια ήταν τα κίνητρα της δολοφονίας από τους δύο ανηλίκους, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση.

    [13] Μέτρα εναντίον του κοινωνικού αποκλεισμού

    17/4/2002 7:42:00 μμ

    Mέτρα ενίσχυσης των πολιτών που κινδυνεύουν από οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το 17% των πολιτών ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Νωρίτερα, μετά την διυπουργική σύσκεψη για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι πρωτίστως κοινωνική.

    Σημίτης:''Το ένα τέταρτο των πόρων της χώρας μας στην κοινωνική αλληλεγγύη''

    Ο κ. Σημίτης, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας διαθέτει το ένα τέταρτο των πόρων της στην κοινωνική αλληλεγγύη, τόνισε ότι αυτή η προτεραιότητα που έχει προκρίνει η κυβέρνηση αποδίδει καρπούς και σημείωσε ότι ακόμη και στους κόλπους της Ενωσης έχει φανεί ότι αλλάζει και βελτιώνεται η θέση μας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης, πως η κυβέρνηση έχει αναπτύξει δράσεις και προγράμματα που αφορούν τους συνταξιούχους, την ενισχυτική διδασκαλία των ηλικιωμένων, την ένταξη παλιννοστούντων και τσιγγάνων.

    ''Ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι αναγκαίο κακό'' τόνισε τέλος ο κ. Σημίτης σημειώνοντας ότι στην καταπολέμησή του έχουν ρόλο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία στην κατεύθυνση καλύτερου συντονισμού των σχετικών δράσεων, αποκέντρωση στην εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής και συστράτευσης στη μάχη για την αντιμετώπισή του και την εμπέδωση μιας σύγχρονης πολιτικής.

    Τα μέτρα της κυβέρνησης

    Συντονισμός, αποκέντρωση, συστράτευση με αυτές τις τρεις λέξεις κλειδιά της δήλωσης του πρωθυπουργού περιέγραψε την κυβερνητική πολιτική κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας.

    Το 2002 υπογράμμισε ο κ. Ρέππας θα διατεθεί για την κοινωνική προστασία το 26,5% του ΑΕΠ και μέσα στο 2003 προβλέπεται να έχει επιτευχθεί η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις κοινωνικές δαπάνες ενώ εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα.

    Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Ρέππας προβλέπουν:

    - Τη χορήγηση ετήσιου επιδόματος 300 ευρώ για κάθε παιδί προσχολικής ή σχολικής ηλικίας των οικογενειών που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 2.934 ευρώ.

    - Εφάπαξ ενίσχυση 300 έως 600 ευρώ σε φτωχές οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και

    - Επίδομα 140 ευρώ το μήνα στους μακροχρόνια άνεργους μεταξύ 45 - 65 ετών.

    Τα μέτρα θα έχουν εφαρμογή από την 1.1.2002 και αντί για την πληρωμή μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων το επίδομα θα δίδεται στους δικαιούχους από τις εφορίες εφάπαξ για ολο το χρόνο.

    Ο κ. Ρέππας εξήγγειλε επίσης την προσπάθεια της κυβέρνησης να φτιαχτεί ένα κοινωνικό φόρουμ κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού, με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Εκκλησίας και κοινωνικών εταίρων που θα συμβάλλει στην εξειδίκευση και τον προσδιορισμό κατά περιοχές των μέτρων.

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου

    Για "όψιμο ενδιαφέρον" του κ. Σημίτη έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά για τους κοινωνικά ασθενέστερους. Ο κ. Ρουσόπουλος επέκρινε τον κ. Σημίτη ότι "ξέχασε τους ανθρώπους" και πρόσθεσε ότι "η κοινωνική ευαισθησία μιας Κυβέρνησης και ενός Πρωθυπουργού κρίνονται και βαθμολογούνται από τις πράξεις τους και όχι βεβαίως από μεγάλα λόγια και επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις, που παραμένουν στα χαρτιά".

    [14] Ομαλοποιείται η τουριστική κίνηση

    17/4/2002 7:07:00 μμ

    Την εκτίμηση ότι ομαλοποιείται η τουριστική κίνηση, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας τις εξελίξεις σε όλο το πλέγμα των δράσεων του υπουργείου για τον τουρισμό. Ο κ.Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι ''η πρόβλεψη της τουριστικής κίνησης για το 2002 έχει πλέον ομαλοποιηθεί έναντι των απωλειών που υπήρχαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς και στις αρχές του 2002''.

    Σε εξέλιξη οι δράσεις για την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δράσεις του υπουργείου για την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι επενδύσεις στο συνεδριακό τουρισμό βαίνουν καλώς, καθώς ήδη τα γραφεία προώθησης συνεδρίων έχουν ήδη γίνει, ενώ προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για το συνεδριακό κέντρο Αθηνών.

    Επίσης προκηρύχθηκαν και οι διαγωνισμοί των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ ΑΕ) για την τουριστική ανάπτυξη των εκτάσεων Αναβύσσου και Ρόδου.

    Σημαντικό βήμα είναι η δημιουργία γραφείου εξυπηρέτησης του πολίτη, καθώς δημιουργείται ξεχωριστό τμήμα στον ΕΟΤ και άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία (Ιούνιο 2002).

    Αναφερόμενος ο υπουργός στο θέμα της Ολυμπιακής Φιλοξενίας, επιβεβαίωσε τη διάθεση 2.200 κλινών επιπροσθέτως με την πρωτοβουλία του δημοσίου τομέα σε μια σειρά από ξενοδοχεία ("Αστέρια" Γλυφάδας, Αστήρ Βουλιαγμένης, Λαγονήσι, Ηλιος Αναβύσσου κ.α.). Ετσι, είπε, έναντι του ελλείμματος των 2.800 δωματίων που είχε παρουσιαστεί, σήμερα πλέον αυτό το νούμερο έχει υπερκαλυφτεί κατά 1.400 δωμάτια, τόνισε. Αιτία για την υπερκάλυψη αυτή είναι το γεγονός, όπως είπε, ότι οι ξενοδόχοι ανέβασαν τη συμμετοχή τους από το 80% στο 90% του συνολικού δυναμικού τους.

    [15] ΠΑΟΚ: Φεύγει για Νιγηρία ο Ουντέζε

    17/4/2002 7:33:00 μμ

    Με εβδομαδιαία άδεια φεύγει αύριο για τη Νιγηρία ο Ιφεάνι Ουντέζε, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος να μείνει στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι τραυματίας. Ετσι, ο διεθνής αμυντικός έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τους οικείους του, ενώ θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη στις 25 του μήνα, για να αρχίσει προπονήσεις με την μπάλα.

    Επιστροφή Μπορπόκη-Τραυματίας ο Αμπονσά

    Στον αγωνιστικό τομέα ενας έρχεται κι ένας φεύγει από την ομάδα του Μπάγεβιτς για το Κυριακάτικο παιχνίδι με την Παναχαϊκή. Ο Βασίλης Μπορμπόκης μπήκε από χθες στο πρόγραμμα και είναι έτοιμος να ξαναπάρει τη θέση του στην ομάδα, όμως ο Κόφι Αμπονσά τίθεται νοκ- άουτ τουλάχιστον για το τελευταίο αυτό παιχνίδι της Τούμπας. Ο Γκανέζος αμυντικός είχε μια θλάση στους προσαγωγούς από το παιχνίδι με τον Ακράτητο και θα είναι θεατής στην κερκίδα την Κυριακή.

    Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ έγινε σήμερα υπό βροχή και οι παίκτες έκαναν ένα ουσιαστικό χαλάρωμα, αφού τώρα στο τέλος της περιόδου οι εντατικές προπονήσεις έχουν μειωθεί. Στην αυριανή προπόνηση αναμένονται και οι τέσσερις διεθνείς οπότε ο Μπάγεβιτς θα καταστρώσει τα σχέδια του για το Κυριακάτικο παιχνίδι.

    Με την απουσία του Γκανέζου αμυντικού ο Μπάγεβιτς θα έχει την δυνατότητα να ξαναδοκιμάσει τον Μάριον Ζέμαν σε ρόλο κεντρικού αμυντικού και να διαμορφώσει καλύτερη άποψη για τον Σλοβάκο ποδοσφαιριστή. Ο ξένος παίκτης, που θα αποτελέσει τον παρτενέρ του Κατσιαμπή, έδειξε κάποια θετικά στοιχεία ως τώρα, δεν αρκούν όμως μόνο αυτά και για να παραμείνει στη νέα περίοδο απαιτείται ακόμα καλύτερη αγωνιστική εικόνα από τον ίδιο.

    Στην ομάδα ξαναγυρίζει ο Κούτσης που διεκδικεί μια θέση στο κέντρο μαζί με τους Νάστο και Κουλακιώτη. Τέλος στην μεσαία γραμμή είναι πιθανή η επανεμφάνιση του Παντελή Καφέ, όπως και αυτή του Λουτσιάνο.

    [16] Σε δυνατούς ρυθμούς ο Μαλαδένης

    17/4/2002 7:28:00 μμ

    Ο Χρήστος Μαλαδένης προπονήθηκε σήμερα σε πιό δυνατούς ρυθμούς και αν δεν προκύψει κάτι αρνητικό μέσα στην εβδομάδα, ενδεχομένως θα συμπεριληφθεί στην αποστολή της ΑΕΚ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που θα γίνει το Σάββατο (19.00) στο ΟΑΚΑ και ουσιαστικά θα κρίνει τον εφετινό πρωταθλητή. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός της Ενωσης, θα συνεχίσει τις προπονήσεις και αν δεν προλάβει το παιχνίδι του Σαββάτου, θα είναι σίγουρα στην διάθεση του Φερνάντο Σάντος για τον τελικό κυπέλλου, που θα διεξαχθεί το μεθεπόμενο Σάββατο και πάλι με τον Ολυμπιακό.

    Απουσία διεθνών η προπόνηση

    Από την σημερινή προπόνηση απουσίασαν οι διεθνείς Νικολαϊδης, Τσάρτας, Ζαγοράκης, Λάκης και Γκαμάρα, οι οποίοι αναμένεται να ενσωματωθούν αύριο, με την υπόλοιπη ομάδα. Επίσης, ο Πάσιος ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, ενώ ο Βάιος Καραγιάννης γυμνάσθηκε χωρίς πρόβλημα.

    Ο Πορτογάλος τεχνικός, δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα για τον καταρτισμό της 11αδας στο ντέρμπι, ενώ το κλίμα στην ΑΕΚ ενόψει του αγώνα της χρονιάς, μιλά για νίκη.

    Εστω και αν η Ενωση ''βολεύεται'' και με την ισοπαλία, ο Σάντος και οι παίκτες του, θα πάνε στο ΟΑΚΑ με στόχο τους τρεις βαθμούς, που θα τους ''στέψουν'' πρωταθλητές για πρωτη φορά μετά από οκτώ χρόνια.

    Από την πλευρά της, η διοίκηση μέσω του Μάκη Ψωμιάδη, είναι συνεπέστατη, με αποτέλεσμα οι λογαρισμοί των ποδοσφαιριστών να πιστώνονται με αρκετές χιλιάδες ευρώ σε ...τακτά χρονικά διαστήματα. Κανείς δεν είναι απλήρωτος, οι διοικούντες βρίσκονται διαρκώς κοντά στην ομάδα και αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες, που οδήγησαν την ΑΕΚ στην εντυπωσιακή πραγματικά, πορεία της προς τον τίτλο.

    [17] Δεν τα βρήκε με τον ΟΦΗ ο Διγκόζης

    17/4/2002 7:24:00 μμ

    Παρελθόν αποτελεί για τον ΟΦΗ ο Αγγελος Διγκόζης. Ο έμπειρος μεσος, που πήγε στον ΟΦΗ πριν από τρία χρόνια, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Κώστα Καζανάκη και δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, για την ανανέωση της συνεργασίας τους. Ετσι, ο 28χρονος παίκτης μετά την λήξη του πρωταθλήματος, θα είναι ελεύθερος να επιλέξει την ομάδα στην οποία θα συνεχίσει την καριέρα του.

    Τραυματίας ο Μανώλης Δερμιτζάκης

    Στο μεταξύ, τραυματίσθηκε στον αστράγαλο και αποχώρησε λίγο πριν το τέλος της σημερινής προπόνησης, ο Μανώλης Δερμιτζάκης και αύριο αναμένεται να εξακριβωθεί η σοβαρότητα του τραυματισμού του και το αν θα είναι στην διάθεση του Γιάννη Σαμαρά για το εντός έδρας παιχνίδι με το Αιγάλεω.

    [18] Στη Νανσί το κύπελλο Κόρατς

    17/4/2002 7:15:00 μμ

    Σε θρίλερ εξελίχθηκε ο δεύτερος τελικός του κυπέλλου Κόρατς, με τη Νανσί να κάνει το γύρο του θριάμβου, παρά την ήττα της με 21 πόντους από τη Λοκομοτίβ Βόντι στο Ροστόφ. Η ρωσική ομάδα επικράτησε με 95-74 (ημ. 39-33) και έφτασε πολύ κοντά στο θαύμα, όμως η ήττα της με 98-72 στη Γαλλία αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο. Ετσι η Νανσί έγινε η τρίτη γαλλική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο καθώς είχαν προηγηθεί η Λιμόζ (1982, 1983 και 2000) και η Ορτέζ (1984).

    [19] Ο Τεροβίτσας θα διευθυνεί Παναθηναϊκό-Ιωνικό

    17/4/2002 4:40:00 μμ

    Ο Τεροβίτσας του συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας θα διευθύνει την εξ αναβολής συνάντηση για την 23η ημέρα της Α' Εθνικής, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ιωνικό, που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 24 Απριλίου στο "Απόστολος Νικολαίδης" της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Βοηθοί του Αγρινιώτη ρέφερι θα είναι οι Μπιλίμης (Χαλκιδικής) και Σιπάκης (Πέλλας), ενώ 4ος διαιτητής ο Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας).

    [20] Φάρμακο αυξάνει την καλή χοληστερόλη

    17/4/2002 10:26:00 πμ

    Ενα νέο φάρμακο για την καρδιά που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL, της λεγόμενης καλής χοληστερόλης κατά τουλάχιστον 1/3, που σημαίνει μείωση του κινδύνου πρόκλησης καρδιοπάθειας, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές. Το φάρμακο λέγεται ανασταλτική ουσία της πρωτεΐνης CETP, η οποία πρωτεΐνη ευθύνεται εξαρχής για τη μείωση της καλής χοληστερόλης.

    Είμαστε σε καλό δρόμο λένε οι επιστήμονες

    Μόλις τέσσερις εβδομάδες λήψης του φαρμάκου αύξησαν την λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας ή HDL κατά 34%, ενώ και στα 198 άτομα που χορηγήθηκε, μειώθηκε η LDL ή ''κακή χοληστερόλη'' κατά 7%, γράφουν οι ερευνητές σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στο τεύχος αυτής της εβδομάδας της αμερικανικής επιθεώρησης ''Circulation''.

    ''Η CETP αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στόχο καθώς η συγκεκριμένη πρωτεΐνη παίζει κύριο ρόλο στο μεταβολισμό της HDL. Πράγματι, μια γενετική ανεπάρκεια της πρωτεΐνης CETP είναι ο κύριος λόγος για την υψηλή HDL στους ασιατικούς πληθυσμούς'', δήλωσε ο δρ. Τζον Κάστελεϊν του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου στο Αμστερνταμ, σε ανακοίνωσή του.

    ''Αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ώστε να εξεταστεί αν η αύξηση της καλής χοληστερόλης μεταφράζεται σε μείωση του κινδύνου πρόκλησης νόσου στεφανιαίας αρτηρίας''.

    Η HDL θεωρείται καλή γιατί μεταφέρει τα λιπίδια εκτός του αίματος. Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα HDL διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή νόσο σε σχέση με άλλους, ενώ με την υψηλή LDL αυξάνεται ο κίνδυνος αποθήκευσης λίπους στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα αυτές να φράσσουν.

    [21] Λέσβιοι καλλιτέχνες στη Φινλανδία

    17/4/2002 5:32:00 μμ

    Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας θα παρουσιάσουν την δουλειά τους από τις 24 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου στη φημισμένη Σκανδιναβική γκαλερί ''Art Diana'', δύο γνωστοί Λέσβιοι καλλιτέχνες, ο ζωγράφος Γιώργος Πέρρος και ο γλύπτης Αριστείδης Πατσόγλου. Η έκθεση που έχει τον γενικό τίτλο ''Λέσβος 2002'' τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ελσίνκι και θα εγκαινιαστεί από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή. Η φημισμένη γκαλερί ''Art Diana'' έχει, για την συγκεκριμένη έκθεση, διανείμει πάνω από 3.000 προσκλήσεις, ενώ στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Φινλανδίας έχουν γίνει εκτενείς αναφορές για την έκθεση και για το έργο των δύο καλλιτεχνών. Παράλληλα για την έκθεση έχουν τυπωθεί 2.000 αφίσες, οι οποίες έχουν διανεμηθεί σε όλη την Φινλανδία.

    Γιώργος Πέρρος και Αριστείδης Πατσόγλου

    Ο Γιώργος Πέρρος είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και έχει εκθέσει σε Μυτιλήνη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Χίο, Λήμνο, αλλά και στο εξωτερικό, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Κύπρο και στη Βαρσοβία. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο υπουργείο Αιγαίου, στο Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο, σε Τράπεζες, στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στο Ναυτικό Μουσείο, στο Τελλόγλειο ίδρυμα, στο Ιδρυμα Μποδοσάκη, στην Εστία Νέας Σμύρνης και σε ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτή του Τεριάντ, του Μεθενίτη και άλλων.

    Ο Αριστείδης Πατσόγλου κατάγεται από την Αργενο της Λέσβου, σπούδασε σε Αθήνα και Παρίσι κοντά στο μεγάλο γλύπτη Σεζάρ είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ζει μόνιμα στο Παρίσι. Είναι διεθνώς γνωστός,έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις την Γαλλία και έχει εκθέσει μεταξύ άλλων σε Παρίσι, Λονδίνο, Βέλγιο, Σουηδία, Ιταλία, Αθήνα, Καναδά. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία όπως το Πομπιντού, την Εθνική Πινακοθήκη Ελλάδας, το Τελλόγλειο Ίδρυμα, τα Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης Παρισιού και Καναδά και σε πολλές δημοτικές και ιδιωτικές συλλογές.

    [22] Συνάντηση Βενιζέλου-Γκεοργκιέφσκι

    17/4/2002 1:39:00 μμ

    Ο Πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσκο Γκεοργκιέφσκι συνάντηση είχε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα συνεργασίας σε επίπεδο πολιτισμού και ο κ. Γκεοργκιέφσκι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο.

    Δηλώσεις Γκεοργκιέφσκι-Βνιζέλου

    Ο Πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσκο Γκεοργκιέφσκι μετά την συνάντηση δήλωσε ότι "είμαι ικανοποιημένος για την συνάντησή μου με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και για την συνεργασία μας από την περίοδο που ήταν Υπουργός Ανάπτυξης. Όλα τα project και οι επενδύσεις από την περίοδο του Υπουργού ως Υπουργός Ανάπτυξης έχουν φτάσει στο τέλος τους και πιστεύω ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η διαδικασία έναρξης του αγωγού. Όσον αφορά στον τομέα της συνεργασίας στο χώρο του πολιτισμού, υπάρχει μια εντατικοποίηση, αυξάνεται η συνεργασία μας με μεγάλους ρυθμούς και εν όψει της Ολυμπιάδας αυτές οι επαφές και η συνεργασία θα αυξηθούν. Με την έναρξη της Ολυμπιάδας οποιαδήποτε εκπροσώπηση της Ελλάδας στον χώρο τον δικό μας θα είναι καλοδεχούμενη. Με αφορμή την επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, θα ήθελα να υπογραμμίσω την αναγκαιότητα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στον χώρο τους".

    Ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στα μεγάλα ενεργειακά σχέδια. Το διυλιστήριο των Σκοπίων και ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων είναι δύο μεγάλα σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο αγωγός είναι ένας πραγματικός άξονας σταθερότητας και ειρήνης όχι μόνο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ευρύτερα.

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο πολιτισμός είναι μια γέφυρα ειρήνης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα δεν είναι μόνον δραστηριότητες ελληνικές, αλλά είναι δραστηριότητες και ευρωπαϊκές και βαλκανικές. Άρα όλες οι βαλκανικές χώρες έχουν προνομιακή θέση σε αυτά τα σχέδιά μας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Πρωθυπουργό για την απλή, καθαρή και τόσο σημαντική για εμάς δήλωσή του για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην φυσική τους θέση, στην Αθήνα.

    Αυτό είναι ένα αίτημα του ίδιου του μνημείου και χαίρομαι γιατί ο κ. Πρωθυπουργός επέδειξε αυτή την ευαισθησία λίγο πριν από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τώρα στον Βράχο της Ακρόπολης.

    [23] Αρχαιολογικοί χώροι σε σύγχρονες πόλεις

    17/4/2002 9:49:00 πμ

    Σύγχρονη διάσταση των αρχαιοτήτων και ένταξη τους στις πόλεις σαν πηγή ανεξάντλητης ζωτικότητας. Μέσα σε αυτό το πνεύμα θεώρησης πραγματοποιήθηκε στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή μία ενδιαφέρουσα συνάντηση των αρμοδίων Ελλήνων και Ιταλών που συμμετέχουν και προωθούν την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων σε Αθήνα και Ρώμη. Στόχος της κίνησης αυτής είναι οι δύο πόλοι πολιτισμού να λειτουργήσουν σαν "πνεύμονες πνεύματος" για όλους τους Ευρωπαίους.

    Από ελληνικής πλευράς παρουσιάστηκε το έργο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας που στοχεύει στη δημιουργία ενός εκτεταμένου άλσους 1500 στρεμμάτων που θα εξασφαλίζει την άνετη πρόσβαση των επισκεπτών.

    Από ιταλικής πλευράς παρουσιάστηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τα σχέδια για την καλύτερη ανάπτυξη της ρωμαϊκής αγοράς, αλλά και νέες ανακαλύψεις που φέρουν στο φως και νέα στοιχεία ιστορικού ενδιαφέροντος.

    Στην εκδήλωση έγινε σύγκριση προγραμμάτων και εμπειριών, ανταλλαγή γνώσεων και μελλοντικών πρωτοβουλιών και αναπτύχθηκαν στόχοι-ιδιαιτερότητες. Επίσης, σκιαγραφήθηκαν οι λεπτομέρειες των αλλαγών και οι προοπτικές ανάπτυξης των δύο αρχαιολογικών πρωτευουσών.

    [24] Δανία:Κοσμοπλημμύρα στα γενέθλια της Μαργαρίτας

    17/4/2002 5:26:00 μμ

    Eκατοντάδες Δανοί, μικροί και μεγάλοι, κρατώντας στα χέρια τους σημαιάκια της χώρας τους, ευχήθηκαν χθες τα "Χρόνια Πολλά" στη βασίλισσα Μαργαρίτα Β' που έκλεισε τα 62 της χρόνια. Αγνοώντας τον άσχημο καιρό, κάποιοι μάλιστα πήραν και μια μέρα άδεια ή άφησαν το διάλειμμα για κολατσιό, για να κατακλύσουν τη βασιλική πλατεία από το πρωί για να παρακολουθήσουν από την πρώτη σειρά την εθιμοτυπική αλλαγή της φρουράς, να ακούσουν την ορχήστρα να παίζει το ''Happy Birthday'' και να δουν τη Μαργκέτε, την πρώτη βασίλισσα της χώρας τα τελευταία 600 χρόνια. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, η βασίλισσα στέκεται στο μπαλκόνι μαζί με την οικογένειά της και ευχαριστεί τους συμπατριώτες της που συγκεντρώνονται εκεί για χάρη της.

    Στη Δανία, την αρχαιότερη μοναρχία της Ευρώπης, η βασιλική οικογένεια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Τον περασμένο Ιανουάριο, σε συνέντευξή του ο γαλλικής καταγωγής σύζυγος της βασίλισσας, πρίγκιπας Ερρίκος, παραπονέθηκε ότι είναι τρίτος στη βασιλική ιεραρχία, μετά τη βασίλισσα και τον πρωτότοκο γιο τους και διάδοχο του θρόνου, Φρειδερίκο, δηλώσεις που κλόνισαν τους Δανούς γαλαζοαίματους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 April 2002 - 16:54:45 UTC