Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασχετος με Κοξάκι ο θάνατος της ακτινολόγου
  • [02] Εκτακτα μέτρα για την μεγάλη φυγή
  • [03] Απολογισμός επίσκεψης Παπανδρέου στην Παλαιστίνη
  • [04] Πέντε κριτήρια για την είσοδο στο Δημόσιο
  • [05] Ενημερωθείτε για το που ψηφίζετε
  • [06] Στη Βουλή η ενοικίαση σπιτιών το 2004
  • [07] Φιλική υποδοχή Παπανδρέου-Τζεμ από Πέρες
  • [08] Σκόρπισε το θάνατο η έκρηξη στο Πακιστάν
  • [09] Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Καλκίλια
  • [10] Καταστροφικός σεισμός στην Τιφλίδα Γεωργίας
  • [11] Εκρηξη αναστατώνει τη Νέα Υόρκη
  • [12] Σήμερα η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας
  • [13] Μειώθηκαν οι δαπάνες για τις συντάξεις στην Ελλάδα
  • [14] ΟΟΣΑ: Υψηλοί οι ελληνικοί ρυθμοί ανάπτυξης
  • [15] Νέες διακρίσεις των Γ. Τζελίλη - Μ. Τάτση
  • [16] Νέο φάρμακο για τη θεραπεία του άσθματος
  • [17] Τα δίδυμα παιδιά εκδηλώνουν συχνότερα αυτισμό
  • [18] ''Παναγιές του Κόσμου'' στη Μονή Καισαριανής
  • [19] Νέα βιογραφία Μίκη Θεοδωράκη
  • [20] Ανιχνευτής μόλυνσης σε εργονομικό μέγεθος
  • [21] Υπηρεσίες προς ''τρομοκρατημένους'' τουρίστες
  • [22] Βραβείο σε Ομογενή Παιδίατρο στο παν/μιο Μαγκίλ
  • [23] Μουσείο βότκας στη Μόσχα

    [01] Ασχετος με Κοξάκι ο θάνατος της ακτινολόγου

    26/4/2002 11:23:00 πμ

    Σε ύφεση βρίσκεται η πορεία της έξαρσης των ιώσεων που ευθύνονται για τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας. Όμως, σύμφωνα με το εργαστήριο Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ο θάνατος της 47χρονης ακτινολόγου Δ . Ιερωνύμου-Καλησπεράκη πριν από 20 μέρες, που ήταν και το 1ο θανατηφόρο κρούσμα στην Κρήτη εξαιτίας μυοκαρδίτιδας, δεν οφείλεται στον ιό Κοξάκι. Το δείγμα αίματος της 47χρονης αναλύθηκε εργαστηριακά με την τελειότερη μέθοδο που εφαρμόζεται σήμερα, τη Nested ΡCR η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

    Πιθανόν και παύση των μέτρων σήμερα

    Ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε ότι αν αυτή η ύφεση συνεχιστεί και σήμερα, καθώς χθες δηλώθηκαν μόνο πέντε κρούσματα επιπλοκών μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας από ιώσεις, θα προχωρήσει ακόμα και στη λήξη των έκτακτων μέτρων. Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντήσει σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Παπαδόπουλος προκειμένου να τον ενημερώσει για την συνολική κατάσταση.

    Ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε χθες ότι αν αυτή η ύφεση συνεχιστεί και σήμερα, καθώς δηλώθηκαν μόνο πέντε κρούσματα επιπλοκών μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας από ιώσεις την Πέμπτη, θα προχωρήσει ακόμα και στη λήξη των έκτακτων μέτρων.

    Η κλινική κατάσταση των ασθενών, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, έχει ως εξής:

    Δεκατέσσερις ασθενείς έχουν εξέλθει του νοσοκομείου, σε 19 η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ καλή και σε τρεις ασθενείς η υγεία τους είναι σταθερή και παρακολουθείται.

    Οι επιστήμονες του Κέντρου από την πλευρά τους είναι καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι ακόμα και η βελτίωση του καιρού το Σαββατοκύριακο, μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για να περιοριστεί η διασπορά των ιών.

    Ανησυχία για τις επιπτώσεις στον τουρισμό

    Καμία ταξιδιωτική οδηγία δεν έχει εκδοθεί για τη χώρα μας με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα ιώσεων, αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, με αφορμή πληροφορίες στον Τύπο ότι υπήρξε τέτοια οδηγία από πλευράς Γερμανίας. Το υπουργείο παραδέχθηκε ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωνε τους Γερμανούς τουρίστες που επρόκειτο να επισκεφθούν τη χώρα μας, για την κατάσταση που επικρατεί.

    Πάντως δεν έχουν λείψει οι ακυρώσεις μαζικών κρατήσεων στη χώρα μας από το εξωτερικό, ειδικά στην Κρήτη και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων του νησιού θα προχωρήσει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου σχετικά με τον πανικό που προκλήθηκε. Ο δήμος Ηρακλείου ανακοίνωσε πως οι παιδικοί του σταθμοί θα λειτουργήσουν και πάλι από τη Μεγάλη Δευτέρα.

    [02] Εκτακτα μέτρα για την μεγάλη φυγή

    26/4/2002 8:45:00 πμ

    Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι λιμενικές Αρχές και η Τροχαία, ενόψει της ιδιαίτερα μεγάλης, όπως αναμένεται εξόδου των κατοίκων των μεγάλων πόλεων προς την περιφέρεια για τις γιορτές του Πάσχα, καθώς φέτος οι αργίες είναι περισσότερες, εξαιτίας της μεταφοράς της Πρωτομαγιάς, ενώ και ο καιρός, ημερολογιακά τουλάχιστον βοηθάει στην έξοδο. Από σήμερα θα τεθούν σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα που έχουν πάρει τόσο η Τροχαία για την έξοδο των IX, όσο και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με την πραγματοποίηση εκτάκτων δρομολογίων. Τις ημέρες του Πάσχα έχουν προγραμματιστεί 136 έκτακτα δρομολόγια. Με έκτακτα δρομολόγια θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν της αυξημένη επιβατική κίνηση, η Ολυμπιακή, ο ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ.

    [03] Απολογισμός επίσκεψης Παπανδρέου στην Παλαιστίνη

    26/4/2002 11:44:00 πμ

    ''Ένας από τους βασικούς λόγους που θέλησα να βρεθώ στην περιοχή, ήταν να δούμε και το πρόβλημα του Ναού της Γέννησης, που για μας τους Έλληνες έχει μια ιδιαίτερη σημασία, πέρα από το ότι έχει τη διεθνή του σημασία σαν ένα σημείο ανάφλεξης και έντασης. Μια κακή τροπή μπορεί να έχει και απρόβλεπτες συνέπειες και η επικίνδυνη κατάσταση να επεκταθεί σε ευρύτερες περιοχές. Για μας λοιπόν έχει ιδιαίτερη σημασία ο Ναός της Γέννησης, πρώτα γιατί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι από τους έχοντες την εποπτεία του Ναού και μάλιστα πρώτο τη τάξει μεταξύ άλλων δύο δογμάτων, δεύτερον γιατί είναι μέρες της Ορθοδοξίας ενόψει του Πάσχα και οπωσδήποτε ο Ναός της Γέννησης έχει μια τεράστια συμβολική και θρησκευτική σημασία για τους Χριστιανούς, όχι μόνο τους Ορθόδοξους, σε όλη τη Γη''. Αυτό τόνισε στα Γιάννενα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας έναν απολογισμό του ταξιδιού του στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

    ''Ήταν σημαντικά αλληλέγγυος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

    Ο κ. Παπανδρέου συνέχισε λέγοντας: ''Πέρα από αυτό, η επίλυση αυτού του προβλήματος θα συμβάλει και σε μια μείωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Εδώ και πολλές μέρες έχω στείλει συνεργάτες μου και διπλωμάτες, οι οποίοι συνεργάζονται με τον Πατριαρχείο. Υπήρξε μια κοινή επιστολή των τριών δογμάτων, της Ορθόδοξης, της Αρμενικής και της Φραγκισκανικής, η οποία εστάλη επίσης και στους κ.κ. Σαρόν και Αραφάτ και γίνονται όλες αυτές τις μέρες σημαντικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους και τους ισραηλινούς, αλλά και με άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Αγγλία κλπ''.

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια με τον κ.Τζεμ επισημαίνοντας: ''Ήταν σημαντικά αλληλέγγυος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζοντας οτι μια εμπλοκή εκεί θα είχε μεγάλες επιπτώσεις στην περιοχή και υποστήριξε και με δικές του προτάσεις στις συζητήσεις που κάναμε, αυτό τον στόχο να λυθεί το θέμα του Ναού της Γέννησης. Στις προσπάθειες αυτές έχουμε κάνει κάποια ενθαρρυντικά βήματα.

    Φεύγοντας ενημερώθηκα ότι ήδη οι νεκροί που βρίσκονταν στο Ναό μεταφέρθηκαν καθώς και ένας αριθμός παιδιών, βγήκαν επίσης. Ελπίζουμε ότι η οριστική λύση θα έλθει τις επόμενες μέρες. Βεβαίως κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λύση, γιατί η κατάσταση είναι τεταμένη, τα πνεύματα οξυμένα και κάθε μικρή λεπτομέρεια μπορεί να προκαλέσει μια αντιδικία ή μια νέα ανάφλεξη.

    Από τα Γιάννενα κάνω μια έκκληση. Για μας είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και οι δυο πλευρές να συνεργαστούν και σε ένα πνεύμα σεβασμού αυτού του χώρου να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος''.

    Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους

    Για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε:

    ''Ο πρόεδρος Αραφάτ αναγνωρίζει όχι μόνο την ελληνική, αλλά και των άλλων χωρών τη συμπαράσταση, όμως ιδιαίτερα την ελληνική προσπάθεια που είναι σημαντική στις πιο κρίσιμες στιγμές της παλαιστινιακής ιστορίας. Πάντα μου θύμιζε, αλλά το έκανε και τώρα, ότι το 1982 ελληνικά καράβια πήγαν στην Βηρυτό για να περισυλλέξουν Παλαιστινίους οι οποίοι είχαν κυνηγηθεί στον πόλεμο με το Ισραήλ στην περιοχή και τους πήγαν στην Τυνησία, σώζοντας πάρα πολλές ζωές. Ετσι και σήμερα, βλέπει τις πρωτοβουλίες μας για την περιοχή. Από την πλευρά του Ισραήλ και αυτοί χαιρέτησαν την πρωτοβουλία. Θεώρησαν ότι είμαστε δύο χώρες φίλες και προς το Ισραήλ. Θέλω να τονίσω, ότι είμαστε και προς το Ισραήλ φίλη χώρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με μια πολιτική που ακολουθείται και βεβαίως να επιμένουμε και στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ''.

    Και συνέχισε ο κ. Παπανδρέου: ''Το τονίζουμε και πάλι ότι η ασφάλεια του Ισραήλ, δεν μπορεί να υπάρξει, αν τελικά δεν υπάρξει και ένα παλαιστινιακό κράτος, που να έχει μια βιώσιμη δημοκρατική κυβέρνηση, που να μπορεί και η ίδια να διατηρεί τους θεσμούς και την ασφάλεια της δικής της χώρας. Μπορώ λοιπόν να πω ότι η αντίδραση του Ισραήλ στην πρωτοβουλία μας ήταν θετική. Βεβαίως το πρόβλημα είναι παρά πολύ πολύπλοκο και δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι έχουμε μαγικές λύσεις για το Μεσανατολικό, αλλά κάθε προσπάθεια και κάθε συνεχής παρουσία, είναι μια ακόμη ελπίδα και ένα σημαντικό διπλωματικό βήμα, κοντά στην επίτευξη ενός στόχου. Και αυτός ο στόχος είναι καθαρός, μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας''.

    Περί διαφωνιών στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ελληνική πρωτοβουλία

    Για τα δημοσιεύματα σχετικά με τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για το ταξίδι του κ. Παπανδρέου και του κ. Τζεμ, ο υπουργός εξωτερικών τόνισε: ''Εχω ενημερωθεί γι αυτά που γράφτηκαν στις εφημερίδες. Αλλά, επειδή είμαι μέλος του ΕΓ και γνωρίζω πολύ καλά, τί λέγεται μέσα στο ΕΓ και μετά τί γράφουν οι εφημερίδες, που μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό και σε τελείως διαφορετικό ύφος, δεν είχα το χρόνο να επικοινωνήσω με τους συντρόφους μου.

    Σε ό,τι αφορά στην πρωτοβουλία από κοινού με τον κ. Τζεμ είναι απόφαση και του Πρωθυπουργού αυτή η πρωτοβουλία και μετά χαράς να το συζητήσω με τα άλλα μέλη του ΕΓ, γιατί πάντα συζητάμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Θέλω να τονίσω ότι η πρωτοβουλία ήταν στα πλαίσια μιας κυβερνητικής απόφασης που έχουμε πάρει σαν κυβέρνηση. Και είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή, μεταξύ των οποίων ο Ναός της Γέννησης και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Αλλά και η εμπλοκή της κατάστασης στη Μ. Ανατολή μας αφορά για λόγους ασφάλειας, οικονομίας, ακόμα και ο τουρισμός είναι ένα θέμα που πλήττεται αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Και βεβαίως έχουμε και μια ηθική υποχρέωση. Αν υπάρξει ειρήνη και στην περιοχή θα έχουμε και πολλές άλλες οικονομικές δυνατότητες ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, παρά πολύ σημαντικές. Είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά τα συμμερίζονται οι σύντροφοί μου γιατί είναι και αυτή η πρωτοβουλία μέσα στα πλαίσια των αρχών που προωθούμε στην εθνική μας πολιτική. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινούμαστε πάντα. Του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ, της ΕΕ''.

    [04] Πέντε κριτήρια για την είσοδο στο Δημόσιο

    Πηγή: ΑΠΕ 26/4/2002 9:30:00 πμ

    Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, πτυχίο, εμπειρία, εντοπιότητα και ξένη γλώσσα, είναι τα πέντε βασικά κριτήρια για την είσοδο στο Δημόσιο, σύμφωνα με το νέο σύστημα προσλήψεων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ενόψει της κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαΐου. Για κάθε ένα από τα κριτήρια προβλέπονται ειδικοί συντελεστές, βάσει των οποίων προσαυξάνεται η βαθμολογία των υποψηφίων.

    Με το σύστημα των μορίων

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι προσλήψεις θα διενεργούνται με το σύστημα των μορίων, όπως προβλέπει ο νόμος Πεπονή.

    Το κριτήριο της εμπειρίας, ωστόσο, δεν θα απαιτείται για ένα ποσοστό υποψηφίων της τάξεως του 25% και θα αφορά σε όσους πρωτοεμφανίζονται στην αγορά εργασίας. Με το μέτρο αυτό κρίνεται πως θα περιοριστεί η ανεργία των νέων.

    [05] Ενημερωθείτε για το που ψηφίζετε

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/4/2002 9:26:00 πμ

    Στους δήμους και στον τηλεφωνικό αριθμό 1464 μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν καταχωρούνται σωστά τα στοιχεία τους στους εκλογικούς καταλόγους που ταυτίζονται πλέον με τα δημοτολόγια. Το κέντρο 1464 στο Φάληρο όπως και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, όπου θα τυπωθούν οι εκλογικές κάρτες, επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

    [06] Στη Βουλή η ενοικίαση σπιτιών το 2004

    Πηγή: ΑΠΕ 26/4/2002 10:18:00 πμ

    Μέχρι το τέλος Μαΐου θα ξέρουμε τις λεπτομέρειες για την ενοικίαση των ιδιωτικών κατοικιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς θα έχει περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες, όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις (ασφάλιση κατοικιών, προϋποθέσεις κλπ), καθώς και τη μείωση του χρόνου αστικής μίσθωσης κάτω από τους τρεις μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα. Αμέσως μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Οργανωτική Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τουλάχιστον δύο κοινοπραξίες που θα αναλάβουν το έργο.

    Οι δύο ανάδοχοι θα καταβάλουν εγγυήσεις

    Στις δύο κοινοπραξίες θα μπορούν να συμμετάσχουν τραπεζοασφαλιστικοί οργανισμοί, κτηματομεσιτικά γραφεία και τουριστικά γραφεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ανάδοχοι θα καταβάλουν εγγυήσεις στην Οργανωτική Επιτροπή της τάξης των 600.000 ευρώ έκαστος. Οπως υποστηρίζουν στελέχη του ''Αθήνα 2004'', τα έσοδα των ιδιοκτητών ακινήτων θα είναι αρκετά υψηλά, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τα έσοδα από την ενοικίαση του σπιτιού τους για 15 ημέρες δεν θα τους κάνουν πλούσιους.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπευθύνων, τα έσοδα για κάθε ημέρα ανά άτομο θα αγγίζουν τα 300 ευρώ, ενώ στα βόρεια προάστια και σε πολυτελές κατοικίες το ποσό αυτό θα ξεπερνά τα 500 ευρώ. Προνομιούχες περιοχές θεωρούνται όσες βρίσκονται κοντά σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τα βόρεια προάστια και το παραλιακό μέτωπο. Τέλος, δεν θα ισχύσουν οι συμφωνίες που υπέγραψαν ιδιοκτήτες με τουριστικά γραφεία, τα οποία έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την αυξημένη ζήτηση.

    [07] Φιλική υποδοχή Παπανδρέου-Τζεμ από Πέρες

    26/4/2002 10:05:00 πμ

    Ανεξαρτήτως ο,τιδήποτε άλλου και μόνο το γεγονός ότι σας έχουμε εδώ μαζί, είναι ένα μήνυμα ειρήνης και σας υποδεχόμαστε σαν φίλους και αγγελιοφόρους μεγάλης ελπίδας και κατανόησης. Αυτό δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, απευθυνόμενος στους ομολόγους του Ελλάδας και Τουρκίας κυρίους Παπανδρέου και Τζεμ, κατά την συνάντηση που είχαν χθες στο Τελ Αβίβ και οι οποίοι ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους. Νωρίτερα είχαν συναντηθεί διαδοχικά με τον Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα και με τον Αριέλ Σαρόν στην ισραηλινή πρωτεύουσα.

    Αραφάτ: χωρίς συμφωνία στους Αγιους Τόπους, δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μ.Ανατολή

    Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ένα ασφαλές και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος θα συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στο Ισραήλ.

    Οι δυο υπουργοί νωρίτερα συνομίλησαν για περισσότερο από μια ώρα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, στο αρχηγείο του στη Ραμάλα και χαρακτήρισαν τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο πολύ κακές. Ο πρόεδρος Αραφάτ χαιρέτισε την ελληνοτουρκική πρωτοβουλία, ωστόσο σε ερώτηση για το κατά πόσο αυτή θα βοηθήσει, τόνισε ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από την ισραηλινή πλευρά, σημειώνοντας παράλληλα ότι εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία ειρήνης στους Αγιους Τόπους, δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Οι κύριοι Παπανδρέου και Τζεμ συζήτησαν με τις δυο πλευρές το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας διεθνούς αποστολής, ενός είδους σώματος ειρήνης ή παρατηρητών, το οποίο πέραν από των κλασσικών λειτουργιών του, θα έχει ως αποστολή και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Την επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στο Τελ Αβίβ και τη Ραμάλα, χαιρέτησε σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος

    Μπους: το Ισραήλ να ολοκληρώσει την αποχώρησή του

    Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ζήτησε από το Ισραήλ να ολοκληρώσει την αποχώρησή του από τις παλαιστινιακές περιοχές και να τερματίσει ειρηνικά την παρουσία του στις πόλεις της Δυτικής Οχθης Ραμάλα και Βηθλεέμ. Ο κ. Μπους είχε πεντάωρη συζήτηση με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, ο οποίος του επεσήμανε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο διακινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές συνέπειες αν οι ΗΠΑ δεν μετριάσουν την υποστήριξή τους προς την καταστολή των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

    [08] Σκόρπισε το θάνατο η έκρηξη στο Πακιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 26/4/2002 10:14:00 πμ

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, και 30 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στη διάρκεια θρησκευτικής συγκέντρωσης 10.000 Σιϊτών στην πόλη Μπακάρ στο κρατίδιο Πουντζάμπ του Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η βόμβα εξερράγη μετά το τέλος των θρησκευτικών τελετών σε πρόχειρο καταυλισμό όπου διέμεναν κυρίως γυναίκες και παιδιά. "Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση" δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, αλλά η αστυνομία πιστεύει ότι τα αίτια βρίσκονται στις τεταμένες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους Σιίτες που αποτελούν την μειοψηφία στη χώρα και στην σουνιτική πλειοψηφία. Από την έκρηξη προκλήθηκε κρατήρας βάθους δύο μέτρων και διαμέτρου 1,5 μέτρων. Οι Σιίτες αποτελούν το 15% του πληθυσμού του Πακιστάν, που στην διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει θρηνήσει εκατοντάδες θύματα εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.

    [09] Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Καλκίλια

    26/4/2002 10:05:00 πμ

    Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν τα ξημερώματα στην παλαιστινιακή πόλη Καλκίλια και σε τρία χωριά της Δυτικής Οχθης, στο πλαίσιο επιχείρησης, την οποία το Ισραήλ χαρακτηρίζει "αντιτρομοκρατική". Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περίπου 15 τανκς και θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στην Καλκίλια, όπου οι στρατιώτες επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και άρχισαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι στην Καλκίλια και στα χωριά Μπέιτα, Σιλτ α-Νταρ και Τζάμπαα, συνελήφθησαν τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι "με την υποψία ότι ενεπλάκησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον ισραηλινών πολιτών".

    Είναι η δεύτερη φορά που ισραηλινές δυνάμεις εισβάλουν στην Καλκίλια από τις 9 Απριλίου, όταν ο στρατός ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την πόλη. "Οι ενέργειες στην Καλκίλια θα συνεχισθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή", αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός.

    Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των νέων που ανακρίνουν οι Ισραηλινοί

    Οι Παλαιστίνιοι απείλησαν σήμερα να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις με τον ισραηλινό στρατό για τον άρση του αποκλεισμού στον Ναό της Γεννήσεως, αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι εννιά νέοι που εξήλθαν χθες από τον Ναό μετά από συμφωνία. Οι ισραηλινές Αρχές ανακρίνουν από χθες τους εννιά νεαρούς Παλαιστινίους, ηλικίας 14 έως 20 ετών, για να εξακριβώσουν αν μετείχαν σε αντι-ισραηλινές επιθέσεις και για να δουν ποιά είναι ακριβώς η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Ναού, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές. Οι εννιά νεαροί Παλαιστίνιοι πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι εντός της ημέρας, εφόσον δεν υπάρχουν ύποπτοι ανάμεσά τους, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, Σάλαχ αλ Τααμαρί δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί "παραβιάζουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για την απρόσκοπτη έξοδο των νεαρών" και απείλησε με διακοπή των διαπραγματεύσεων αν δεν αφεθούν αμέσως ελεύθεροι.

    [10] Καταστροφικός σεισμός στην Τιφλίδα Γεωργίας

    26/4/2002 8:41:00 πμ

    Τέσσερις νεκροί από τον σεισμό που έπληξε χθες το βράδυ την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα. Σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί εξάλλου δεκάδες κάτοικοι της Τιφλίδας που αντιμετώπισαν καρδιολογικά προβλήματα την ώρα που έγινε ο σεισμός. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους ο σεισμός, είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ και το επίκεντρο του εντοπίσθηκε περίπου 12 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Γεωργίας.

    [11] Εκρηξη αναστατώνει τη Νέα Υόρκη

    25/4/2002 11:13:00 μμ

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε σήμερα το απόγευμα το προάστιο Τσέλσι του Μανχάταν προκαλώντας τη μερική κατάρρευση κτιρίου τεχνικής σχολής. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έκρηξη η οποία σημειώθηκε σε γειτονικό κτίριο, στο οποίο γίνονταν κάποιες εργασίες επισκευής. Επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι τραυματίες ανέρχονται σε 30, οι έξι από τους οποίους νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα. Οι αρχές αποκλείουν την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας.

    Το κτίριο της τεχνικής σχολής "ΑΡΕΧ" -το οποίο είναι οκταόρωφο και βρίσκεται στον αριθμό 121 στην Δυτική 19η Οδό, στο Μανχάταν- υπέστη μερική κατάρρευση, λόγω έκρηξης που σημειώθηκε στις 11.29 (18.29 ώρα Ελλάδος).

    Σε τραγικό ατύχημα απέδωσε την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα σε πολυώροφο κτίριο της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ. "Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε να δείχνει το αντίθετο" δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εκπρόσωπος της πυροσβεστικής επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο υπόγειο του κτιρίου, σε εργοστάσιο κατασκευής πινακίδων.

    Τουλάχιστον πενήντα άτομα δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες.

    Σύμφωνα και με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πρόκειται για εργατικό ατύχημα, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ενδέχεται να οφείλεται σε έκρηξη μπόιλερ του γειτονικού κτιρίου.

    Επίσης το ABC ανέφερε ότι οι σπουδαστές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στη σχολή κατάφεραν να βγούν έξω εγκαίρως.

    Πηγές: Reuters, Associated Press, ABC, CNN, ΒΒC

    [12] Σήμερα η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας

    26/4/2002 10:30:00 πμ

    Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων η νέα διετής εθνική γενική συλλογική σύμβασης εργασίας, η οποία προβλέπει αυξήσεις στα κατώτατα όρια των μισθών της τάξης του 5,4% για φέτος και 3,9% για το 2003. Σημειώνεται ότι για φέτος το 3,6% θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου και το 1,8% από την πρώτη Ιουλίου.

    [13] Μειώθηκαν οι δαπάνες για τις συντάξεις στην Ελλάδα

    Πηγή: ΑΠΕ 26/4/2002 10:55:00 πμ

    Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Κοινότητας, στην οποία κατά την περίοδο 1990-1993 μειώθηκαν οι δαπάνες για τις συντάξεις (ως ποσοστό του ΑΕΠ)-σε πραγματικές τιμές-ενώ στη συνέχεια, κατά τις περιόδους 1993-1996 και 1996-1999 αυξήθηκαν αισθητά σε σχέση με τις περισσότερες κοινοτικές χώρες. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι συντάξεις στην Ελλάδα μαζί με τις άλλες κοινοτικού χαρακτήρα παροχές γνώρισαν μια μείωση κατά -0,6% την περίοδο 1990-1993 (σ.σ. αρνητική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ την ίδια περίοδο -1,3%) και στη συνέχεια μια αύξηση 3,1% (1993-1996). Σύμφωνα με τη μελέτη παρατηρείται μια έντονη και σταθερή αύξηση των δαπανών για συντάξεις στην Ελλάδα-σε πραγματικές πάντα τιμές-κατά 7% το χρόνο-κατά την τριετία 1996-1999.

    [14] ΟΟΣΑ: Υψηλοί οι ελληνικοί ρυθμοί ανάπτυξης

    25/4/2002 11:02:00 μμ

    Διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και πληθωριστικές πιέσεις προβλέπει, μετά την Κομισιόν και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε σχετική έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στο Παρίσι. Προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2002 και 4,2% το 2003, ενώ συστήνει τολμηρότερες διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές. Για τις υπόλοιπες χώρες μέλη του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στο 1,3% φέτος προτού αναρριχηθεί στο 3% μέσα στο επόμενο έτος.

    Πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις

    Ο ΟΟΣΑ συστήνει στην Ελλάδα πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα προκειμένου να φτάσει το εισοδηματικό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του, για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ, είναι 3,5% για το τρέχον έτος και 4,2% για το 2003, σαφώς πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όπως επισημαίνεται.

    Μεγάλη αβεβαιότητα παραμένει, κατά τον ΟΟΣΑ, εάν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με αναμενόμενη την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας και το ενδεχόμενο ταχύτερης ανάπτυξης των κερδών. Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι 3,4% για το 2002 και 2,9% για το 2003.

    Κατά τον διεθνή οργανισμό χρειάζεται μια πιο φιλόδοξη δημοσιονομική πολιτική για τη χειραγώγηση των πρωτογενών κρατικών δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό δημοσίου χρέους που παραμένει υψηλό.

    Μια μεσοπρόθεσμη προτεραιότητα της χώρας πρέπει να είναι η σταδιακή περαιτέρω σύγκλιση των εισοδημάτων της στα επίπεδα της ΕΕ, μέσω μιας μη πληθωριστικής ανάπτυξης.

    Σε αυτό θα μπορούσαν να συμβάλλουν μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και ένα πιο αποφασιστικό άνοιγμα στον ανταγωνισμό των βιομηχανιών δικτυακών υποδομών, καθώς επίσης τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στη διοίκηση του δημοσίου τομέα.

    Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι υπήρξε ταχεία ανάπτυξη στην αρχή του 2001, με το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους να επιβραδύνει στο δεύτερο μισό του 2001, απηχώντας την εξασθένιση της εσωτερικής και εξωτερικής ζήτησης.

    Η ανεργία από το 10,4% το 2001 αναμένεται να υποχωρήσει οριακά στο 10,3% το 2002 και στο 10% το 2003.

    [15] Νέες διακρίσεις των Γ. Τζελίλη - Μ. Τάτση

    Πηγή: ΑΠΕ 26/4/2002 8:51:00 πμ

    Δύο ασημένια μετάλλια κι ένα χάλκινο κρέμασε στο στήθος του ο Γιώργος Τζελίλης, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών της Αττάλειας. Μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε στην κατηγορία των 69 κιλών, ο 29χρονος πρωταθλητής του Σπάρτακου Ιωαννίνων κατέκτησε τη 2η θέση στο ζετέ με 182,5κ. και το σύνολο με 332,5κ., ενώ ήταν 3ος στο αρασέ με 150κ. Χθες ήταν η σειρά και της Μαρίας Τάτση να ανέβει στο βάθρο της κατηγορίας των 69 κιλών, αφού κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια, στο ζετέ και το σύνολο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο αρασέ, όπου τελικά κατέκτησε την 5η θέση με 90 κιλά (είχε δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα 95κ. και τα 97,5κ.), έδειξε πόσο δυνατή είναι στο ζετέ όπου με 122,5 κιλά πήρε την 3η θέση (1η προσπάθεια 117,5κ., 2η 120κ.), όπως και στο σύνολο με 212,5κ.

    [16] Νέο φάρμακο για τη θεραπεία του άσθματος

    26/4/2002 10:41:00 πμ

    Περίπου το 5,5% των Ελλήνων πάσχουν από βρογχικό άσθμα, ενώ το κόστος αντιμετώπισης της πάθησης στη χώρα μας αγγίζει τα 88 εκατ. ευρώ (περίπου 30 δισ. δρχ.). Ταυτόχρονα ανησυχητική είναι και η αύξηση της συχνότητας της νόσου σε παιδιά μέχρι 12 χρόνων, καθώς ο μέσος όρος εμφάνισης του άσθματος στα παιδιά φτάνει το 11%. Αν και τα παραπάνω στοιχεία ανησυχούν τους επιστήμονες, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που προέρχονται από τη χρήση νέων πρωτοποριακών θεραπειών για την καταπολέμηση του άσθματος, καθώς οι νέες φαρμακευτικές αγωγές επιτρέπουν στους πάσχοντες με άσθμα να αθλούνται, να εργάζονται και να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Στον τομέα της καταπολέμησης της φλεγμονής που προκαλεί το άσθμα, ένας νέος συνδυασμός φαρμάκων με τη μορφή ενός σκευάσματος έκανε την εμφάνισή του εδώ και 10 ημέρες στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τον συνδυασμό των ουσιών βουδεσονίδης (αντιφλεγμονώδες κορτικοστεροειδές) και φορμοτερόλης (ταχείας και μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικό).

    Αποτελεσματική θεραπεία χωρίς παρενέργειες

    Η νέα αυτή εισπνεόμενη με συσκευή turbuhaler θεραπεία κατά του άσθματος βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο της νόσου σε ασθενείς, που προηγουμένως λάμβαναν μόνο κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπισή του, όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Δημήτριος Γκιουλέκας, ο αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας ΑΠΘ Ιωάννης Τσανάκας και η λέκτορας πνευμονολογίας ΑΠΘ Δέσποινα Παπακώστα με την ευκαιρία επιστημονικής εκδήλωσης για τη θεραπεία του άσθματος που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

    Θεμέλιος λίθος της αντιασθματικής θεραπείας είναι η εισπνεόμενη κορτιζόνη με την έντονη αντιφλεγμονώδη δράση της. Η ευρεία εφαρμογή της την τελευταία 20ετία άλλαξε ριζικά τη φυσική ιστορία του άσθματος, ένα από τα εισπενόμενα φάρμακα κορτιζόνης είναι η βουδεσονίδη, που παρουσιάζει δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα με σημαντική ασφάλεια και χωρίς τις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες της κορτιζόνης, που λαμβάνεται από το στόμα.

    Από την πλευρά της η φορμοτερόλη, από μελέτες σε ασθματικούς ασθενείς, αποδείχτηκε ότι προκαλεί αύξηση της μέγιστης εκπνευστικής ροής και μείωση των συμπτωμάτων. Ιδιαίτερα προστατεύει από το νυχτερινό άσθμα και από το άσθμα μετά από άσκηση. Όπως τόνισαν οι ομιλητές πολλές και σημαντικές μελέτες τεκμηριώνουν τα οφέλη της συγχορήγησης των δύο παραπάνω ουσιών για τον έλεγχο του άσθματος, καθώς αποδείχθηκε ότι μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης ασθματικών παροξυσμών, βελτιώνεται ο έλεγχος του άσθματος και η πνευμονική λειτουργία χορηγώντας μικρότερες δόσεις εισπνεόμενων στεροειδών.

    [17] Τα δίδυμα παιδιά εκδηλώνουν συχνότερα αυτισμό

    26/4/2002 10:15:00 πμ

    Τα δίδυμα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτισμό, που μπορεί να οφείλεται σε άγνωστο περιβαλλοντικό ερέθισμα που λαμβάνει χώρα στη μήτρα, πριν τη γέννηση, σύμφωνα με την επιθεώρηση ''New Scientist''. Δύο χωριστές μελέτες από ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία βρήκαν υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων αυτισμού μεταξύ των διδύμων. Ενα δίδυμο παιδί που γεννιέται, παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού, γράφει η εβδομαδιαία επιθεώρηση, επικαλούμενη έρευνα του γενετιστή Ντέιβιντ Γκρίνμπεργκ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με αυτή, το ποσοστό συχνότητας του αυτισμού ήταν δώδεκα φορές υψηλότερο στα μονωογενή δίδυμα (προερχόμενα από ένα ωάριο και δύο σπερματοζωάρια) και τέσσερις φορές μεγαλύτερο στα διωογενή δίδυμα (προερχόμενα από δύο ωάρια) σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

    Η αιτία της δυσλειτουργίας αυτής είναι άγνωστη

    Επιστήμονες στο Νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου βρήκαν παρόμοια στοιχεία εξετάζοντας άλλα δεδομένα διδύμων με αυτισμό. Ορισμένες επιστημονικές μελέτες υποδηλώνουν μια γενετική σχέση για τον αυτισμό αλλά η επιθεώρηση αναφέρει ότι και οι δύο μελέτες καταλήγουν στο ότι ένα περιβαλλοντικό ερέθισμα πριν τη γέννηση ίσως να συμβάλει σε αυτό.

    Τα μονωογενή δίδυμα μπορεί να είναι πιο στενά συνδεδεμένα στη μήτρα, στερούμενα τη μια ή τις δύο μεμβράνες που διαχωρίζουν τα διωογενή δίδυμα. Αυτό μπορεί να επιφέρει ένα δυσκολότερο ανταγωνισμό για εξεύρεση ''πόρων'' ανάπτυξης, προστίθεται στο δημοσίευμα. Ο αυτισμός είναι αναπτυξιακή δυσλειτουργία. Τα συμπτώματά του συνήθως πρωτοεμφανίζονται στην ηλικία των 18 με 24 μηνών και είναι πιο συχνός στα αγόρια.

    Τα αυτιστικά παιδιά κλείνονται στον εαυτό τους. Αρκετές φορές δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν, ενώ μια μειονότητα αυτών επιδεικνύει αξιόλογες ικανότητες στην καλλιτεχνία, τη μουσική και τα μαθηματικά.

    [18] ''Παναγιές του Κόσμου'' στη Μονή Καισαριανής

    26/4/2002 11:05:00 πμ

    Μια ιδιαίτερη συναυλία, προσαρμοσμένη στην ατμόσφαιρα και τη συγκινησιακή φόρτιση των ημερών του Θείου Πάθους, θα πραγματοποιήσει το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τη Σαββίνα Γιαννάτου και το συγκρότημα Primavera en Salonico, στο Μοναστήρι της Καισαριανής. Η συναυλία έχει τίτλο "Παναγιές του Κόσμου" και η γνωστή καλλιτέχνης θα μας ταξιδέψει στον τόπο και τον χρόνο, με βυζαντινούς θρησκευτικούς ύμνους, μεσαιωνικά και αναγεννησιακά τραγούδια της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και τραγούδια για τις "μαύρες" Παναγίες της Αφρικής και τις "Ινδιάνες" Παναγίες της Καραϊβικής και της Νότιας Αμερικής. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    Θα ξεκινήσει με την Παιδική Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, υπό τη διεύθυνση της κ. Ρ. Μαστροσάββα, με βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και αποσπάσματα του "Ρέκβιεμ" του Gabrielle Faoure.

    Η συναυλία, που θα μεταδοθεί ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα στις συχνότητες 90,9 και 95,6 στα FM, εντάσσεται στα πλαίσια της καθιερωμένης πρωτομαγιάτικης συναυλίας του σταθμού, που μετατίθεται λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας.

    [19] Νέα βιογραφία Μίκη Θεοδωράκη

    26/4/2002 10:58:00 πμ

    Μια ακόμα βιογραφία για τον Μίκη Θεοδωράκη κυκλοφόρησε, στο Λουξεμβούργο αυτή τη φορά και μεταφράστηκε στα ελληνικά με τίτλο ''Μίκης Θεοδωράκης. Μια ζωή για την Ελλάδα''. (εκδ. τυποθήτω). Ο συγγραφέας Γκι Βάγκνερ, ενθουσιάστηκε από την πρώτη στιγμή με τη γνωριμία του με τον έλληνα συνθέτη. Ηταν στο Λονδίνο το 1973 λίγο πριν την πτώση της χούντας, (στην ιστορική συναυλία στο Αλμπερτ Χωλ όπου ο Μίκης συγκινημένος πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε πρώτη φορά ο ίδιος τη ''Ρωμιοσύνη μην την κλαις'' του Γιάννη Ρίτσου). Στη συνέχεια ο Βάγκνερ διοργάνωσε στο Λουξεμβούργο συναυλία του Μίκη για να γνωρίσει το κοινό ''το φαινόμενο'' Θεοδωράκης και ακολούθησαν κι άλλες πολλές. ''Πρόκειται για άθλο του Βάγκνερ, να μπει δηλαδή στους δαιδάλους της εθνικής μας ζωής'', λέει ο Θεοδωράκης αναφερόμενος στο βιβλίο.

    Τον γνωρίζουν, τον θαυμάζουν και τον τιμούν

    ''Δεν ήταν εύκολο έργο για έναν Ευρωπαίο και ιδιαίτερα για έναν Lουξεμβουργιανό που είχε την τύχη να μείνει έξω από τις οδυνηρές εμπειρίες του ναζιστικού μεσαίωνα''. ''Εκεί στη Δύση όλα είναι τακτοποιημένα σε κουτάκια, μπουκαλάκια και ραφάκια φαρμακείου. Ο καθένας έχει την ετικέτα του την τιμή του, την χρήση και την θέση του. Ο ελαφρός με τα ελαφρά. Ο σοβαρός με σοβαρά. Πως λοιπόν να κατανοήσει τη συνύπαρξη ποίησης και τραγουδιού, τραγουδιού για τα πλήθη και όχι για τους εκλεκτούς'' αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνθέτης στον πρόλογο της νέας του βιογραφίας.

    Ο Γκι Βάγκνερ, πιστός θαυμαστής του Eλληνα συνθέτη, "που η ζωή του αντικατοπτρίζει την Ελλάδα του 20ου αιώνα'', εκτός της βιογραφίας ίδρυσε και το Διεθνές Ίδρυμα για τον Μίκη Θεοδωράκη ''Οι φιλικοί'' και όπως εξηγούσε σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου εκτός από συναυλίες αυτή την εποχή τα μέλη του συλλόγου ετοίμασαν τρίγλωσση ιστοσελίδα για τον Μίκη Θεοδωράκη και μέχρι στιγμής την έχουν επισκεφτεί 89.000 επισκέπτες και διατυπώνουν πολλές ερωτήσεις για το έργο του συνθέτη.

    [20] Ανιχνευτής μόλυνσης σε εργονομικό μέγεθος

    26/4/2002 10:26:00 πμ

    Μια μικροσκοπική ηλεκτρονική "γλώσσα", η οποία θα μπορεί να ανιχνεύσει τη μόλυνση στους ποταμούς και γενικά στο γλυκό νερό, βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου Κάρντιφ. Η ομάδα των επιστημόνων κατάφερε να σμικρύνει τα συμβατικά ερευνητικά όργανα ώστε να μπορέσουν να παραχθούν μαζικά και με χαμηλό κόστος. Το γλωσσίδιο χρησιμοποιεί μια τεχνική διαχωρισμού μιγμάτων, γνωστή και ως χρωματογραφία, η οποία χρειάζεται ανιχνευτές με μεγάλη επιφάνεια.

    Σπουδαίες εφαρμογές, χρήσιμες πληροφορίες ελέγχου

    Οι συμβατικοί χρωματογράφοι-ανιχνευτές ελέγχουν υγρά ή αέρια μέσω στηλών που είναι γεμισμένες με μικροσκοπικές γυάλινες χάντρες. Οι χημικοί ανιχνευτές που βρίσκονται στις χάντρες αισθάνονται την παρουσία άλλων ουσιών μέσα στο υγρό.

    Η ομάδα του Κάρντιφ χρησιμοποιεί υδροφθορικό οξύ για να χαράξει εκατομμύρια μικρούς πόρους και διαύλους σε ένα μικροκύκλωμα σιλικόνης. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια επιφάνεια σε ένα πολύ μικρό χώρο. Η χάραξη με οξύ ενός τετραγωνικού χιλιοστόμετρου μπορεί να δημιουργήσει αρκετά τετραγωνικά μέτρα εσωτερικής επιφάνειας.

    [21] Υπηρεσίες προς ''τρομοκρατημένους'' τουρίστες

    25/4/2002 11:40:00 μμ

    Δίκτυο πρώην κατασκόπων στις ΗΠΑ προσφέρει ταξιδιωτικές πληροφορίες και επείγουσα βοήθεια, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, ώστε ο παγκόσμιος τουρίστας να μην βρεθεί στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Το δίκτυο iJet, που εδρεύει στην Αννάπολη της πολιτείας Μέριλαντ, ισχυρίζεται ότι συλλέγει πληροφορίες από 5.000 πηγές σε πάνω από 180 χώρες. Με 25 δολάρια (28,44 ευρώ), οι χρήστες των υπηρεσιών της iJet έχουν στη διάθεσή τους μια προσαρμοσμένη ταξιδιωτική οδηγία που περιέχει προειδοποιήσεις, ιατρική και ταξιδιωτική βοήθεια και μια ιστοσελίδα ειδικά σχεδιασμένη για τη διαδρομή τους.

    [22] Βραβείο σε Ομογενή Παιδίατρο στο παν/μιο Μαγκίλ

    26/4/2002 11:08:00 πμ

    Με το ύπατο βραβείο της Παιδιατρικής Εταιρείας του Κεμπέκ "Λετοντάλ" (Letondal) για το 2002 τιμήθηκε ο δρ. Απόστολος Παπαγεωργίου, καθηγητής Παιδιατρικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Μαγκίλ, για τα επιτεύγματά του στο χώρο της περιγεννητικής. Ο δρ. Παπαγεωργίου είναι ένας διαπρεπής νεογνολόγος στη διεθνή ιατρική σκηνή, ο οποίος σφράγισε με την παρουσία του τον τομέα της περιγεννητικής βιωσιμότητας στην επαρχία του Κεμπέκ.

    Μία ζωή γεμάτη επιτεύγματα

    Γεννήθηκε στο Πήλιο και σπούδασε γυναικολογία στο Παρίσι. Από το 1974 είναι διευθυντής της Νεογνολογίας στο Νοσοκομείο Jewish του Μόντρεαλ, τμήματος του Περιγεννητικού Κέντρου του Μαγκίλ. Εχει στο ενεργητικό του 10 επιστημονικά συγγράμματα και 130 επιστημονικές παρουσιάσεις στις διεθνείς ιατρικές συναντήσεις σε 32 χώρες. Υπήρξε μέλος πολλών επιτροπών σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια καθώς και μέλος της επιτροπής για το ΕΣΥ στην Ελλάδα το 1994. Ο δρ. Απόστολος Παπαγεωργίου, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Περιγεννητικού τομέα της Παιδιατρικής Εταιρείας του Καναδά καθώς και πρόεδρος των Νεογνολόγων του Κεμπέκ.

    [23] Μουσείο βότκας στη Μόσχα

    25/4/2002 11:27:00 μμ

    Ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ ανακοίνωσε ότι σε ένα χρόνο θα λειτουργήσει στη ρωσική πρωτεύουσα ένα μουσείο αφιερωμένο στη βότκα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 χρόνων από τη γέννηση του ''εθνικού ποτού'' των Ρώσων, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    ''Από τότε που άρχισε η παραγωγή της στη Ρωσία, εδώ και 500 χρόνια, η βότκα έχει αποκτήσει διεθνή φήμη. Η ρωσική βότκα είναι παντού περιζήτητη και εμείς πρέπει να γιορτάσουμε αυτή την επέτειο σεβόμενοι τις παραδόσεις μας'', δήλωσε ο Λουζκόφ. Το μουσείο θα ανεγερθεί δίπλα στο εργοστάσιο Κριστάλ της Μόσχας, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής βότκας στη Ρωσία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 April 2002 - 9:05:54 UTC