Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις επετείου στο Μεσσολόγγι
  • [02] Ξυλοκοπήθηκε ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Τσούρνος
  • [03] Εξοδος για την πασχαλινή περίοδο
  • [04] Τραγικό δυστύχημα σε στρατόπεδο
  • [05] Συλλήψεις οπαδών Ολυμπιακού και ΑΕΚ
  • [06] Υποβολή αιτήσεων για την εκπαίδευση
  • [07] Δίωξη 15χρονου για ανθρωποκτονία
  • [08] Το Ισραήλ αρνείται συνεργασία με τον ΟΗΕ
  • [09] Εκρηξη βόμβας σε αγορά στη Ν. Οσετία
  • [10] Αιματηρά επεισόδια μοτοσικλετιστών στη Νεβάδα
  • [11] Αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία
  • [12] Δημοσκόπηση στη Βρετανία για εκλογές
  • [13] Σύγκρουση πλοίων στη Σουηδία
  • [14] Σύνοδος για την αξιοποίηση πηγών ενέργειας
  • [15] Ασημένιος ο Ταμπάκος στους κρίκους
  • [16] Εντυπωσίασε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ενόργανης
  • [17] Κροατία: Η Ζάγκρεμπ εξασφάλισε τον τίτλο
  • [18] Πρώτη η Βαλένθια στο ισπανικό πρωτάθλημα
  • [19] Σώζει ο προγεννητικός έλεγχος
  • [20] Μοναδικά εκθέματα σε Μουσείο της Θεσσαλονίκης
  • [21] Φθορές στα μνημεία της Πέλλας από καταιγίδα
  • [22] Πέθανε η δημιουργός της κούκλας Μπάρμπι

    [01] Εκδηλώσεις επετείου στο Μεσσολόγγι

    28/4/2002 5:38:00 μμ

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου κορυφώθηκαν σήμερα στο Μεσολόγγι, οι εκδηλώσεις για την 176η επέτειο της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του για την ηρωική έξοδο και με αφορμή πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν μερίδα Ελλήνων πολιτών να διάκειται αρνητικά στους ξένους που εργάζονται στη χώρα μας, επισήμανε τους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις απόψεις που εκφράστηκαν κατά των οικονομικών μεταναστών.

    Το πρωί εψάλη επίσημη δοξολογία και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τύμβο των ηρώων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής και αντιπροσωπεία από 16 ευρωπαϊκά κράτη. Τιμές θα αποδώσουν 20 φιλαρμονικές.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος ανέπτυξε το νόημα της υπέρτατης θυσίας των μαχητών του Μεσολογγίου αλλά και των φιλελλήνων από άλλες χώρες με επικεφαλής το λόρδο Βύρωνα και πολλούς Κυπρίους αγωνιστές.

    Σε δήλωσή του για το νόημα της ημέρας ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας είπε ότι το Μεσολόγγι είναι επίκαιρο όσο ποτέ σήμερα γιατί υποδηλώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία η οποία δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται με αγώνες.

    [02] Ξυλοκοπήθηκε ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Τσούρνος

    28/4/2002 3:08:00 μμ

    Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Αργολίδας, Γιώργος Τσούρνος, την ώρα που έμπαινε στο πολιτικό του γραφείο, στο Ναύπλιο. Κάποιος άγνωστος που τον ακολουθούσε εισέβαλε στο γραφείο του με απειλητικές διαθέσεις και άρχισε να τον γρονθοκοπεί και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο ίδιος ο βουλευτής χαρακτηρίζει απρόκλητη την επίθεση και πιστεύει ότι πρόκειται για πληρωμένο μπράβο, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης.

    [03] Εξοδος για την πασχαλινή περίοδο

    28/4/2002 1:01:00 μμ

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές εν όψει της πασχαλινής εξόδου προς την περιφέρεια. Η έξοδος λόγω των περισσοτέρων αργιών φέτος, αλλά και του καλού καιρού αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη.

    Από την Παρασκευή έως και αυτή την ώρα καταγράφηκαν 86 τροχαία από τα οποία 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 118 τραυματίστηκαν.

    [04] Τραγικό δυστύχημα σε στρατόπεδο

    28/4/2002 7:37:00 μμ

    Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα σε στρατόπεδο-αποθήκη πυρομαχικών, κοντά στο χωριό Δαμάζι Λάρισας. Ένας λοχίας ο Γεώργιος Τζίτζαβος, έχασε τη ζωή του όταν το ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε μέσα στο στρατόπεδο εν ώρα υπηρεσίας, προσέκρουσε σε δέντρο. Ένας ακόμη στρατιώτης τραυματίστηκε όταν κατά την προσπάθειά του να βοηθήσει τον λοχία εξεράγη το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να πάθει εγκαύματα δευτέρου βαθμού. Ο στρατιώτης μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί η στρατονομία.

    [05] Συλλήψεις οπαδών Ολυμπιακού και ΑΕΚ

    28/4/2002 2:35:00 μμ

    Εικοσιτρία άτομα, οπαδοί του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του τελικού κυπέλλου Ελλάδος στο Ολυμπιακό Στάδιο για κατοχή φωτοβολίδων, ναρκωτικών, φθορές καθισμάτων και αντίσταση και αύριο θα οδηγηθούν στο Αυτόφωρο. Επίσης στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Σταδίου προσήχθησαν ως ύποπτα 60 άτομα που αφέθηκαν ελεύθερα μετά την εξακρίβωση στοιχείων εκτός από έναν σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε δικαστική απόφαση και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα.

    [06] Υποβολή αιτήσεων για την εκπαίδευση

    28/4/2002 2:03:00 μμ

    Οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που επιθυμούν να διεκδικήσουν μόνιμο διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις από τις 29 Απριλίου μέχρι και τις 17 Μαΐου. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το 90% των μονίμων διορισμών, θα γίνει από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το 10% από την επετηρίδα.

    [07] Δίωξη 15χρονου για ανθρωποκτονία

    28/4/2002 2:40:00 μμ

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και ληστεία άσκησε ο εισαγγελέας στον 15χρονο μαθητή, ο οποίος συνελήφθη για τη δολοφονία της 68χρονης Λάουρας Δεμενικιώτη, την προηγούμενη Πέμπτη στον Βύρωνα.

    [08] Το Ισραήλ αρνείται συνεργασία με τον ΟΗΕ

    28/4/2002 7:20:00 μμ

    Την αρνησή του για οποιαδήποτε συνεργασία με την αποστολή του ΟΗΕ που πρόκειται να ερευνήσει τις καταγγελίες για παραβιάσεις από τον ισραηλινό στρατό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα της πόλης Τζενίν στη Δυτική Οχθη, εξέφρασε σήμερα το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παρεμποδίσει κάθε επίσκεψη της εν λόγω αποστολής, όπως μετέδωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός ραδιοσταθμός.

    Συνεδριάση του ΟΗΕ για εκτίμηση της κατάστασης

    Στην αρχή πάντως, της μακράς συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν πρότεινε την καθυστέρηση κατά 24 ώρες της ανακοίνωσης της απόφασής του σχετικά με την αποστολή του ΟΗΕ.

    Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σίμον Πέρες, με τηλεφωνικό μήνυμά του στον Κορνέλιο Σομαρούγκα, ένα από τα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ για την Τζενίν και πρώην επικεφαλή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, του έκανε γνωστό, ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μεταβεί η αποστολή του ΟΗΕ τώρα".

    Από τη Γάζα ο Σάεμπ Ερεκάτ, ανώτατος παλαιστίνιος αξιωματούχος, δήλωσε ότι "όλος ο κόσμος καταλαβαίνει πως αυτές οι ισραηλινές ενέργειες στοχεύουν στο να μη δημοσιοποιηθούν τα όσα φρικαλέα έχουν διαπραχθεί στα στρατόπεδα προσφύγων στην Τζενίν. Το Ισραήλ προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρύψει τα εγκλήματά του".

    Αμέσως μετά την άρνηση των Ισραηλινών το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισε να συνεδριάσει σήμερα στις 16:30 (24:30 ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών με σκοπό να εξετάσει το πως διαμορφώνεται η κατάσταση.

    Σύμφωνα με διπλωματική πηγή αυτή η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν αναμενόμενη, "αφού το συμβούλιο είχε ανακοινώσει πως κάτι τέτοιο θα γινόταν αν το Ισραήλ υπαναχωρούσε στις εγγυήσεις που είχε δώσει ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν".

    Από πηγές του αεροδρομίου της Γενεύης όπου βρίσκονται τα 20 μέλη της αποστολής, έγινε γνωστό ότι τελικά αναβλήθηκε η πτήση που θα οδηγούσε τα μέλη της αποστολής στο Ισραήλ και μέχρι στιγμής καμία σχετική πτήση δεν έχει ανακοινωθεί για το εγγύς μέλλον.

    Ελπίδες για τερματισμό αποκλεισμού του Αραφάτ

    Νωρίτερα, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είχε ενεκρίνει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους που ενδέχεται να οδηγήσει στην άρση του αποκλεισμού του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάρ στη Ραμάλα, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πολιτικές πηγές.

    Με βάση το σχέδιο αυτό, αμερικανοί ή βρετανοί φρουροί θα είναι υπεύθυνοι για την ασφαλή κράτηση τεσσάρων παλαιστίνιων μαχητών που καταδικάστηκαν προχθές από παλαιστινιακό στρατιωιτκό δικαστήριο σε πολυετείς καθείρξεις για την δολοφονία του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ρεχαβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Οκτώβριο.

    Το Ισραήλ έχει ζητήσει την Παλαιστινιακή Αρχή την έκδοσή τους ως προϋπόθεση για την απομάκρυνση των ισραηλινών τεθωρακισμένων από το γενικό επιτελείο του Γιάσερ Αραφάτ.

    Χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις στη Βηθλεέμ

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συνέχισαν και σήμερα τις συνομιλίες για τον τερματισμό του αποκλεισμού του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συμφωνία όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας.

    Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί και άλλη συνάντηση σήμερα.

    Νωρίτερα, η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ισραηλινών που έχει συλλάβει, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Παλαιστινίων που βρίσκονται ακόμα αποκλεισμένοι στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και άλλων τεσσάρων που καταζητούνται από το Ισραήλ και είναι επίσης αποκλεισμένοι στη Ραμάλα.

    Η πρόταση της Χεζμπολάχ διατυπώνεται σε ανακοίνωση του γενικού της γραμματέα σείχη Χασάν Νασράλα, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης Αλ Μανάρ.

    Στα χέρια της Χεζμπολάχ βρίσκονται από τον Οκτώβριο 2000 τέσσερις Ισραηλινοί, τρεις στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στην αμφισβητούμενη περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα και ένας έφεδρος, ο συνταγματάρχης Τένενμπαουμ, ο οποίος εμφανίζεται από την οργάνωση ως μέλος των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και από το Ισραήλ ως επιχειρηματίας. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθη δεν έχουν διευκρινισθεί.

    Το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόταση της Χεζμπολάχ.

    [09] Εκρηξη βόμβας σε αγορά στη Ν. Οσετία

    28/4/2002 2:55:00 μμ

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη βόμβας σε κεντρική αγορά της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Βλαντικαυκάζ, στο βόρειο τμήμα του Καυκάσου που συνορεύει με την Τσετσενία, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Οι περισσότεροι τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε τουλάχιστον 500 γραμμάρια ΤΝΤ, είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της κεντρικής αγοράς της πόλης, κοντά στο σημείο όπου πωλούνται λουλούδια. Οι πρώτες εκτιμήσεις εκπροσώπων του γενικού εισαγγελέα της περιοχής κάνουν λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης από εγκληματικές ομάδες και συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή. Ωστόσο κανείς δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά και την περίπτωση να σχετίζεται η έκρηξη με τις γενικές εκλογές που διενεργούνται στην επίσης γειτονική με την Νότια Οσετία δημοκρατία της Ινγκουσετίας.

    [10] Αιματηρά επεισόδια μοτοσικλετιστών στη Νεβάδα

    28/4/2002 2:38:00 μμ

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το επεισόδιο έγινε έξω από καζίνο της πόλης Λάφλιν, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 50.000 Αμερικανοί -Φίλοι της Μοτοσικλέτας- για την εικοστή τους συνάντηση. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι πυροβολισμοί άρχισαν μετά από έντονες διαφωνίες που ξέσπασαν ανάμεσα σε μέλη διαφορετικών συμμοριών. Η Αστυνομία συνέλαβε περίπου 100 υπόπτους και έχει απαγορεύσει την πρόσβαση των μοτοσικλετιστών στην πόλη. Εννέα μοτοσικλετιστές φέρουν σοβαρά τραύματα και η κατάσταση τριών εξ' αυτών, θεωρείται κρίσιμη.

    [11] Αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία

    28/4/2002 11:09:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Ο πρώην διεκδικητής της προεδρίας της Ρωσίας και κυβερνήτης της περιοχής Κρασνόγιαρσκ, στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, έχασε σήμερα τη ζωή του, μετά το σοβαρό τραυματισμό του σε δυστύχημα με ελικόπτερο στη Σιβηρία, μεταδίδει το πρακτορείο Ρία -Νοβόστι. Στο ελικόπτερο επέβαιναν 14 άτομα, μεταξύ αυτών και το τριμελές πλήρωμά του. Ολοι τους τραυματίσθηκαν σοβαρά κι ορισμένοι από αυτούς υπέκυψαν, τονίζει το πρακτορείο, δίχως να προσδιορίζει τον αριθμό τους.

    Το ελικόπτερο κατέπεσε στο έδαφος μετά την πρόσκρουσή του σε καλώδιο υψηλής τάσεως, χωρίς να γίνει έκρηξη. Μετά την πτώση του ελικοπτέρου, ο Λέμπεντ διακομίσθηκε εσπευσμένως στο νοσοκομείο, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες των ρωσικών πρακτορείων. Ο Λέμπεντ και οι συνεργάτες του μετέβαιναν σε μία νέα πίστα σκι στην περιοχή του Κρασνόγιαρσκ για να παραστούν στα εγκαίνειά της. Μία επιτροπή ειδικών απεστάλη στο σημείο του δυστυχήματος για να ερευνήσει τις αιτίες.

    Ηρωας του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο Λέμπεντ ήταν επίσης ο αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής συμφωνίας που έθεσε τέλος στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας το 1996. Επειτα από την εκλογή του ως κυβερνήτης του Κρασνόγιαρσκ ο Λέμπεντ απουσίασε σχεδόν ολοκληρωτικά από το πολιτικό προσκήνιο.

    Ο πρόεδρος Βαλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του στρατηγού Λέμπεντ και των άλλων θυμάτων, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    [12] Δημοσκόπηση στη Βρετανία για εκλογές

    28/4/2002 12:09:00 μμ

    Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας χρειάζεται ένα σοκ παρόμοιο με αυτό που προκάλεσε στη Γαλλία η επιτυχία του ακροδεξιού ηγέτη του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε με την ευκαιρία των τοπικών εκλογών της ερχόμενης Πέμπτης και η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "Sunday Times", το 53% των 2.307 ερωτηθέντων απάντησαν καταφατικά στην ερώτηση αν "το βρετανικό πολιτικό σύστημα χρειάζεται ένα ράπισμα παρόμοιο με αυτό που έδωσε ο Λεπέν στη Γαλλία".

    Σε ποσοστό 66% οι Βρετανοί πιστεύουν επίσης ότι οι κλασικοί πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται αρκετά για τα προβλήματα που ανησυχούν τους ψηφοφόρους όσον αφορά τη μετανάστευση, ενώ το 67% θα ήθελε να λάβει η κυβέρνηση πιο αυστηρά μέτρα απέναντι σε όσους ζητούν να τους χορηγηθεί άσυλο. Περίπου ένας στους πέντε (22%) είπε ότι θα μπορούσε να ψηφίσει υπέρ ενός κόμματος που θα πρότεινε την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων εναντίον της μετανάστευσης.

    Η αναλογία των ατόμων που είναι έτοιμοι να στηρίξουν έναν τέτοιο πολιτικό σχηματισμό φτάνει στο 41% των οπαδών του Συντηρητικού κόμματος, στο 9% των Εργατικών και στο 14% των Φιλελεύθερων.

    Στις εκλογές της Πέμπτης αναμένεται οτι το ακροδεξιό βρετανικό Εθνικό Κόμμα θα αυξήσει τα ποσοστά του βασίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία στην ανασφάλεια και τον φόβο για το Ισλάμ.

    [13] Σύγκρουση πλοίων στη Σουηδία

    28/4/2002 10:20:00 πμ

    Δύο εμπορικά σκάφη, το -κυπριακού νηολογίου- "Smaland" και το "Nikar 6" -νηολογίου Αντίγκουας- συγκρούσθηκαν χθες στα ανοικτά του νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις ναυτικοί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της σουηδικής ακτοφυλακής. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τα τρία από τα εννέα μέλη του πληρώματος του Smaland βρίσκονταν στο μπροστινό τμήμα του σκάφους τη στιγμή της σύγκρουσης, αν και επικρατούσαν σχετικά καλές καιρικές συνθήκες. Η εθνικότητα των τριών άτυχων ναυτικών δεν διευκρινίζεται. Από το επταμελές πλήρωμα του άλλου εμπορικού δεν έπαθε κανείς τίποτα.

    [14] Σύνοδος για την αξιοποίηση πηγών ενέργειας

    28/4/2002 3:26:00 μμ

    Θέματα προώθησης των διασυνδέσεων στην Ευρώπη και των διευρωπαϊκών δικτύων, καθώς και ζητήματα, που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη απασχόλησαν την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη Παμπλόνα της Ισπανίας.

    Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των πρόσφατων επισκέψεών του στη Βουλγαρία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, με τα οποία προωθείται η περαιτέρω διασύνδεση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας με τις χώρες της Ευρασίας, μέσω Ελλάδας και Τουρκίας.

    Από την πλευρά της, η Ισπανίδα Επίτροπος για την Ενέργεια, κ. Ντε Παλάθιο, εξήρε τις ελληνικές πρωτοβουλίες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Φιλόδοξα σχέδια

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι στη σύνοδο αποφασίστηκε η επιδότηση 20% για την ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού, προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και να μπορέσει να λειτουργήσει η απελευθερωμένη αγορά ενέργειας μέχρι το 2006, όπως είναι σχεδιασμένο.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κατασκευή των δικτύων και των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο σημαίνει για την ελληνική οικονομία σημαντική ώθηση και ενίσχυση. Παράλληλα, βοηθά στη διαμόρφωση σταθερής προσφοράς ηλεκτρισμού σε χαμηλό κόστος, με υψηλό βαθμό καθαρότητας και κυρίως πάντοτε σε επάρκεια.

    Ετσι, πρόσθεσε, "θα μπορέσει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας να έχει τις ευνοϊκότερες συνθήκες".

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2010 θα επενδυθούν 7 δισ. δρχ. είτε για τα ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, είτε για την ανανέωση των δικτύων μεταφοράς της ενέργειας, είτε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Να σημειωθεί ότι οι ΑΠΕ αποτελούν μια μεγάλη προτεραιότητα και ζητήθηκε ουσιαστικά από την ΕΕ, κατά προτεραιότητα, να επιδοτηθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

    Στην Ελλάδα, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, έχουμε την αιολική ενέργεια, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, τη βιομάζα, τις κυψέλες υδρογόνου, μια πολύ δυναμική παρέμβαση των ΑΠΕ, γεγονός που μας βοηθά μέχρι το 2010 να διπλασιάσουμε το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση. "Είμαστε μία από τις τέσσερις μόνο χώρες της ΕΕ, που θα το πετύχουν αυτό, γιατί οι άλλες είναι πολύ πιο πίσω. Αυτό δείχνει ότι η ελληνική ενεργειακή αγορά και πολιτική βρίσκονται στο σωστό δρόμο", κατέληξε ο υπουργός.

    [15] Ασημένιος ο Ταμπάκος στους κρίκους

    28/4/2002 7:03:00 μμ

    Μια ακόμη μεγάλη επιτυχία πρόσθεσε στο ενεργητικό του ο Δημοσθένης Ταμπάκος. Ο Ελληνας "ασημένιος" Ολυμπιονίκης, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στους κρίκους κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στην Πάτρα, αφού συγκέντρωσε 9.737 βαθμούς. Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Βούλγαρος Γιόρνταν Γιόβτσεφ που βαθμολογήθηκε με 9.750, ενώ τρίτος κατετάγη ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Ούγγρος Σιλβέστερ Τσολάνι με 9.725.

    [16] Εντυπωσίασε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ενόργανης

    28/4/2002 12:48:00 μμ

    Εκλεψε την παράσταση ο 17χρονος Ελληνας πρωταθλητής Γιώργος Τσιόπουλος στο Ευρωπαϊκό Ενόργανης Εφήβων στην Πάτρα. Ανατρέποντας τα προγνωστικά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του άλματος. Ο Ελληνας αθλητής μπήκε σαν αναπληρωματικός στο συγκεκριμένο άθλημα, μετά την απόσυρση του Ρώσου Αντόν Γκολοτσούτσκοφ και πήρε το χρυσό, καθώς η προσπάθειά του βαθμολογήθηκε με 9.400 βαθμούς. Δεύτερος ήταν ο Τσέχος Μάρτιν Κονέτσκι με 9.312β. και τρίτος ο Ολλανδός Τζέφρι Βαμς με 9.181β.

    Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο για τον Γιώργο Τσιόπουλο, ο οποίος, λίγο νωρίτερα είχε κερδίσει το ασημένιο στον τελικό των ασκήσεων εδάφους, που βαθμολογήθηκε με 9.162. Πρώτος ήταν ο Ρουμάνος Αντριάν Ιονέσκου με 9.200 και τρίτος ο Ελβετός Πατρίκ Ντομίνγκες με 9.050.

    Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε και η Μαρία Μαστρογιαννοπούλου στους ασύμμετρους ζυγούς νεανίδων.

    Την 6η θέση στον τελικό του δίζυγου πήρε ο Χρήστος Λιμπανοβνός που βαθμολογήθηκε με 8.950. Πρώτος ήταν ο Γερμανός Φαμπιάν Χαμπούτσεν με 9.262β., δεύτερος ο Γάλλος Ραφαέλ Βινιάζιτς με 9.175β. και τρίτος, με τους ίδιους βαθμούς, ο επίσης Γερμανός Βαλντεμάρ Εϊκορν. Ο Λιμπανοβνός κατέκτησε και την 5η θέση στον τελικό των κρίκων, όπου βαθμολογήθηκε με 8.775.

    Πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχτηκε ο Βρετανός Μαρκ Φρίμαν με 9.237 και ακολούθησαν ο Ρώσος Αντόν Γκολοτσούτσκοφ με 9.162 και ο Ρουμάνος Κίπριαν Βέρες με 9.150.

    [17] Κροατία: Η Ζάγκρεμπ εξασφάλισε τον τίτλο

    28/4/2002 1:27:00 μμ

    Πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, ετοιμάζεται να στεφθεί η Ζάγκρεμπ. Η "λευκή" ισοπαλία που έφερε χθες βράδυ στο Κάκοβετς απέναντι στην ομώνυμη ομάδα, της χάρισε και μαθηματικά τον τίτλο, αφού η δεύτερη υποψήφια, Χάιντουκ, ηττήθηκε 1-0 εκτός έδρας από την Ντραγκοβόλιατς. Ετσι η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες έφτασε τους τέσσερις βαθμούς (66 έναντι 62), μια αγωνιστική πριν το τέλος, γεγονός που της έδωσε και τον τίτλο.

    [18] Πρώτη η Βαλένθια στο ισπανικό πρωτάθλημα

    28/4/2002 1:24:00 μμ

    Η ήττα της Ρεάλ Μαδρίτης από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ δίνει το προβάδισμα στη Βαλένθια να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ισπανία. Η Ρεάλ λίγες ημέρες μετά το θριαμβευτικό πέρασμά της από το Καμπ Νου για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, υποχρεώθηκε σε βαριά ήττα με 3-0 από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ στο Ανοέτα. Κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Βαλένθια και με τη νίκη της επί της Εσπανιόλ με 2-1, πήρε διαφορά τεσσάρων βαθμών δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη. Οι γηπεδούχοι μάλιστα αγωνίζονταν από το 33' με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Καρμπόνι για το πέναλτι που έκανε στον Ντε Λούκας και με το οποίο η Εσπανιόλ προηγήθηκε με 1-0. Η Βαλένθια όμως έδειξε πόσο μεγάλη ομάδα είναι παίρνοντας τη νίκη με μια αντεπίθεση διαρκείας.

    Τέλος από τα τρία παιχνίδια, με τα οποία άνοιξε η αυλαία της 36ης ημέρας, η Μπαρτσελόνα, με ένα ξέσπασμα στα τελευταία 45 λεπτά, νίκησε τη Βιγιαρεάλ με 4-1, παρότι είχε βρεθεί να χάνει με 1-0 στο 16' λεπτό.

    [19] Σώζει ο προγεννητικός έλεγχος

    28/4/2002 2:04:00 μμ

    Κατακόρυφη πτώση σημείωσε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η περιγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα χάρη στις θεαματικές εξελίξεις στον προγεννητικό έλεγχο. Η νέα υποειδικότητα της Μαιευτικής, η Εμβρυομητρική Ιατρική όπως ονομάζεται, αντιμετωπίζει την οντότητα μητέρα-έμβρυο, τόσο ως μια ενιαία μονάδα, όσο και ως διαφορετικούς οργανισμούς, οι οποίοι αλληλοεπηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό. Η έγκαιρη προγεννητική διάγνωση παθολογικών καταστάσεων του εμβρύου δίνει τη δυνατότητα αποφυγής μαίευσης νεογνών με σοβαρά προβλήματα και βάζει τέλος στην αγωνία των περισσότερων γονέων.

    Απαραίτητη η ενημέρωση των μαιευτήρων

    Η Εμβρυομητρική Ιατρική είναι αναγνωρισμένη διεθνώς και έχει καθιερωθεί στις περισσότερες χώρες, ενώ αποτελεί ένα πεδίο της μαιευτικής με αλματώδη εξέλιξη και με άμεσες επιπτώσεις στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού.

    Οπως αναφέρει ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μιχαήλ Μαμόπουλος, η νέα ειδικότητα πρέπει να καθιερωθεί σύντομα και στην Ελλάδα, καθώς η ραγδαία ανάπτυξη των γνώσεων στον τομέα έρευνας και παρακολούθησης της μητέρας και του εμβρύου κατά την κύηση, την καθιστά επιτακτική.

    Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Μαμόπουλος, είναι απαραίτητη η ενημέρωση των μαιευτήρων σε όλες τις νέες γνώσεις που αποβλέπουν στη σωστή παρακολούθηση της μητέρας στους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα της εγκύου με προβλήματα που αφορούν αυτή ή το έμβρυο. Ετσι ο σύγχρονος μαιευτήρας αποκτά τη δυνατότητα να διαβεβαιώσει τις γυναίκες για τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού, αφού σε κάθε κύηση ελλοχεύουν πολλαπλοί κίνδυνοι.

    Στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια οι γνώσεις και η ανάπτυξη της Εμβρυομητρικής Ιατρικής συνετέλεσαν πολύ στην ελάττωση της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

    [20] Μοναδικά εκθέματα σε Μουσείο της Θεσσαλονίκης

    28/4/2002 1:32:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Πέντε νέα εκθέματα παρέδωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο, είναι ένα Εξαμηνιαίο Συναξάριο που έχει γραφτεί από τον μοναχό Εφραίμ και χρονολογείται στα τέλη του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα και που αγόρασε πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού από οίκο δημοπρασιών του Μονάχου. Τα άλλα αποκτήματα είναι τέσσερις εικόνες του Κρητικού ζωγράφου Θεοδώρου Πουλάκη, οι οποίες ανήκαν στην οικογένεια Λ. Καυτατζόγλου και αγοράστηκαν για λογαριασμό του Μουσείου από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Το ενδιαφέρον του χειρογράφου είναι πολλαπλό: εκτός από την αρχαιότητά του, εξαιρετική σημασία έχει η προέλευσή του, από τη Συλλογή χειρογράφων της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Αχειροποιήτου του Παγγαίου, της γνωστής ως Κοσίνιτσας ή Εικοσιφοίνισσας. Η Βιβλιοθήκη της μονής του Παγγαίου, όπως και εκείνη της Μονής του Τιμίου Προδρόμου κοντά στις Σέρρες, λεηλατήθηκαν από τους Βουλγάρους κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1917).

    Από τη Μονή της Εικοσιφοίνισσας εκλάπησαν 430 χειρόγραφα, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται σήμερα στο Κέντρο Ivan Dujcev στη Σόφια, 34 είναι διάσπαρτα σε -ανά τον κόσμο- επιστημονικά ιδρύματα και περίπου 100 αγνοούνται.

    Να σημειωθεί ότι ο μοναχός Εφραίμ, έχει γράψει και ένα άλλο χειρόγραφο, ένα Θεοτοκάριο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο Dujcev της Σόφιας.

    Οσον αφορά τις εικόνες, η οικογένεια Καυτατζόγλου τις είχε αγοράσει πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο από αρχαιοπωλείο του Μονάχου.

    Σε αυτές ιστορούνται ισάριθμα επεισόδια από την ιστορία του Ιωσήφ που περιγράφει η Παλαιά Διαθήκη (Γένεση κεφ. 29,37, 38, 39). Οι εικόνες αυτές αρχικά αποτελούσαν τμήματα ενός πίνακα, ο οποίος συγκροτείτο από 10 εικόνες. Αυτού του είδους οι πίνακες, με θέματα από την Παλαιά Διαθήκη, συνήθως κοσμούσαν τους μακρούς τοίχους των επτανησιακών βασιλικών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ζωγράφος Θεόδωρος Πουλάκης (γεννήθηκε γύρω στα 1620) παρέμεινε, εκτός από τη Βενετία, για πολλά χρόνια στην Κέρκυρα όπου και πέθανε το 1692.

    Οι υπόλοιπες εικόνες από τον αρχικό πίνακα σήμερα βρίσκονται: τέσσερις στο Palazzo Venezia στη Ρώμη, μία στην Ολλανδία και μια εμφανίστηκε το 1982 σε δημοπρασία του οίκου Sothby's.

    Η απόκτηση των τεσσάρων εικόνων έχει ιδιαίτερη σημασία για το Μουσείο διότι πρόκειται για αδιαμφισβήτητα έργα γνωστού ζωγράφου, αντιπροσωπεύουν εξαιρετικά την κρητική τέχνη και η αποδεδειγμένη σχέση τους με χαρακτικά, τα εντάσσει άριστα στη μουσειολογική ενότητα για τις σχέσεις χαρακτικών και εικόνων που θα παρουσιαστεί σύντομα στη μόνιμη έκθεση, του Μουσείου για την τέχνη μετά την Αλωση.

    [21] Φθορές στα μνημεία της Πέλλας από καταιγίδα

    27/4/2002 4:30:00 μμ

    Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα, που έπληξε το νομό Πέλλας χθες βράδυ, όχι μόνο στις καλλιέργειες αλλά και στα μνημεία και τα ψηφιδωτά του αρχαιολογικού χώρου. Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, δήλωσε ότι η καταιγίδα που έπληξε την Πέλλα ήταν ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο που απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και τους Μακεδονικούς τάφους, ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες. Ωστόσο, επισήμανε ότι κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω αντιπλημμυρική προστασία του χώρου, ένα έργο που εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό της ενοποίησης -ανάδειξης της Πελλαίας χώρας και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Γ' ΚΠΣ.

    [22] Πέθανε η δημιουργός της κούκλας Μπάρμπι

    28/4/2002 4:30:00 μμ

    Η Ρούθ Χάντλερ εμπνεύστρια και δημιουργός της κούκλας Μπάρμπι και συνιδιοκτήτρια της Ματέλ, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών στον κόσμο, απέβιωσε χθες στο Λος Αντζελες, σε ηλικία 85 ετών. Ο σύζυγός της Ελιοτ δήλωσε ότι η Ρούθ Χάντλερ πέθανε σε κεντρικό νοσοκομείο του Λος Αντζελες από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στην υγεία της, μετά από επέμβαση στα έντερα στην οποία υποβλήθηκε πριν από τρεις μήνες.

    Η Χάντλερ που προκάλεσε σωστή επανάσταση στην βιομηχανία παιχνιδιών το 1959 με την δημιουργία της κούκλας Μπάρμπι, που πήρε το όνομά της από την μονάκριβη κόρη της, έγινε σύντομα διάσημη σε όλο τον κόσμο με την ψηλή και λεπτή κούκλα της, με το υπέροχο προκλητικό στήθος, την ατελείωτες γάμπες, και το σέξι στυλ που την διαφοροποιούσε απ΄όλες τις κούκλες που κυκλοφορούσαν μέχρι τότε.

    Σύμφωνα με τον Τύπο των ΗΠΑ, μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί σε όλο σε περισσότερες από 150 χώρες πάνω από ένα δισεκατομμύριο κούκλες Μπάρμπι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 April 2002 - 17:18:18 UTC