Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Σημίτη με υπουργούς
  • [02] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
  • [03] Η ΝΔ κοιτάει αριστερά
  • [04] Η κυβέρνηση διαψεύδει σενάρια ανασχηματισμού
  • [05] Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε ο ηθοποιός Δ.Λιγνάδης
  • [06] Εισβολή Ισραηλινών στη Ράφα
  • [07] Νέο κρούσμα βίας σε σχολείο στη Βοσνία
  • [08] Υπογράφεται η σύμβαση για τον Σκαραμαγκά

    [01] Επαφές Σημίτη με υπουργούς

    29/4/2002 11:06:00 μμ

    Σειρά επαφών με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υπουργούς της κυβέρνησης άρχισε από σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με σκοπό τον συντονισμό του πολιτικού έργου, αλλά και της αναστροφής του αρνητικού κλίματος για το κυβερνών κόμμα. Ο κ. Σημίτης σήμερα, πρώτη ημέρα των επαφών, συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών και Αμυνας, κύριους Χριστοδουλάκη και Παπαντωνίου.

    Προσέλκυση κεφαλαίων για ιδιωτικοποίηση Ολυμπιακής

    Η πορεία της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Για το θέμα αυτό νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλάκης είχε συναντηθεί με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Μεταφορών.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι τη μεταβίβασή των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία θα υπογραφεί στις 13 Μαΐου, ενώ για την Ολυμπιακή είπε ότι οι 3 τράπεζες, Εμπορική, Εθνική και Αλφα Μπανκ, ανέλαβαν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα.

    Ο υπουργός Οικονομίας,πρόσθεσε επίσης ότι συζητήθηκαν και ευρύτερα θέματα οικονομικής πολιτικής με επίκεντρο την τόνωση της απασχόλησης.

    Συνάντηση πρωθυπουργού με Παπαντωνίου

    Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαντωνίου, κατά τη συζήτηση έγινε απολογισμός του έργου του υπουργείου και ιδιαίτερα τα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατιωτών. Ειδική αναφορά έγινε στις εξελίξεις του Κυπριακού και τον ευρωστρατό, ενόψει και της επίσημης επίσκεψης του κ. Παπαντωνίου στο Λονδίνο, στις αρχές Μαίου.

    Ο υπουργός Αμυνας είπε ότι οι συζητήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς δεν πάνε καλά και ότι πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας να βρεθεί πολιτική λύση και η Τουρκία να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της.

    Για τον ευρωστρατό είπε ότι η Αθήνα εμμένει στις πάγιες θέσεις της και ότι οι εταίροι μας πρέπει να πεισθούν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικής ασφαλείας, όπου υπάρχουν και πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα εθνικά συμφέροντα.

    [02] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    29/4/2002 10:39:00 μμ

    Επεισόδια μεταξύ αναρχικών και μελών της Χρυσής Αυγής σημειώθηκαν το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή συγκέντρωση υποστήριξης στον Ζαν Μαρί Λεπέν που οργάνωσε η Χρυσή Αυγή στο Πεδίο του Αρεως, το οποίο όμως νωρίτερα είχαν καταλάβει απροειδοποίητα οι αναρχικοί. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν αργότερα στην περιοχή των Εξαρχείων.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όταν ομάδα αναρχικών επιτέθηκαν σε μέλη της οργάνωσης τα οποία έκαναν προσυγκέντρωση για να μεταβούν από εκεί στο πεδίο του Αρεως.

    Χάρη στην άμεση επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο τα επεισόδια δεν έλαβαν έκταση ενώ σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί και από τις δύο πλευρές.

    Η συνέχεια δόθηκε στο Πεδίο του Αρεως όπου πριν προλάβουν να επέμβουν οι αστυνομικοί κουκουλοφόροι και κρανιοφόροι από τις τάξεις των αναρχικών ξυλοκόπησαν δύο μέλη της Χρυσής Αυγής.

    Με την επέμβαση της αστυνομίας οι νεαροί και από τις δύο πλευρές διαλύθηκαν στους δρόμους της περιοχής των Εξαρχείων για να επιδοθούν στη συνέχεια σε ένα κλεφτοπόλεμο τόσο μεταξύ τους όσο και με τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν.

    Τελικά τα μέλη της Χρυσής Αυγής διαλύθηκαν και η ένταση περιορίστηκε στην οδό Σπύρου Τρικούπη, όπου οι αναρχικοί αφού έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών ενώ οι τελευταία απάντησαν με ρίψεις καπνογόνων.

    [03] Η ΝΔ κοιτάει αριστερά

    29/4/2002 10:12:00 μμ

    Πολιτική στρατηγική του Κώστα Καραμανλή για να καταργηθούν οι διαχωριστικές γραμμές, θεωρεί τα ανοίγματα του κομματός του προς την αριστερά, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8. Λίγο αργότερα, μάλιστα με νέες δηλώσεις του δεν απέκλεισε την πιθανότητα μάλιστα, το κόμμα του να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικότητα προερχόμενη από το χώρο της Αριστεράς. Ο κ. Σιούφας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η στρατηγική του μεσαίου χώρου υπαγορεύει να μην αποκλείουμε τίποτα.

    Ανοιγματα Σιούφα και στην κεντροδεξία

    Παράλληλα, όμως, έκανε και ένα γενναίο άνοιγμα προς την κεντροδεξιά, δηλώνοντας ότι η Ν.Δ. χωρά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αντώνη Σαμαρά και τον Στέφανο Μάνο και τον Ανδρέα Αδριανόπουλο.

    Συγκρατημένος για την πολιτική των ανοιγμάτων εμφανίστηκε ο Μιλτιάδης Εβερτ δηλώνοντας: "δεν αποκλείω τίποτα, αλλά δεν χρειάζεται να το λέμε. Είναι υπερβολικό να λέμε πως όταν γίνουμε κυβέρνηση θα έχουμε αριστερούς υπουργούς. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε έμφαση στο θέμα".

    Αντιδράσεις προκαλεί η πολιτική της ΝΔ

    Την ίδια ώρα, ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα ανοίγματα της ΝΔ προς τα κόμματα της αριστεράς.

    Ο γραμματέας του επικοινωνιακού τομέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Νεονάκης από την πλευρά του για το ίδιο θέμα επισημαίνει στη ΝΕΤ 105,8 ότι "δεν γνωρίζει εάν η προσπάθεια αυτή υποκρύπτει και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι" τονίζοντας ότι ο κόσμος της Αριστεράς θα αντιδράσει εάν συμβεί κάτι τέτοιο.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως "ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι το ΚΚΕ θα κάνει παραχωρήσεις αρχών, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ και υποψήφιος δήμαρχος Φώτης Κουβέλης, επισήμανε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι οσοναφορά τον Συνασπισμό δεν υπάρχει καμία συνεργασία με τη ΝΔ

    [04] Η κυβέρνηση διαψεύδει σενάρια ανασχηματισμού

    29/4/2002 10:07:00 μμ

    Tα σενάρια περί ευρύτερου ανασχηματισμού διέψευσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας με αφορμή την αντικατάσταση των κ. κ. Βούγια και Κουράκη, που θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές. "Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανασχηματισμού, είναι σενάρια και φαντασίες", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [05] Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε ο ηθοποιός Δ.Λιγνάδης

    29/4/2002 7:53:00 μμ

    Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, 38 ετών, τον οποίο τραυμάτισε άγνωστος με μαχαίρι στην πλάτη, μέσα στο σπίτι του, στην Κυψέλη. Ο ηθοποιός ζήτησε βοήθεια από τον ιδιοκτήτη καφετέριας στο ισόγειο της πολυκατοικίας και εκείνος ειδοποίησε την αστυνομία και ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Οπως είπε στους αστυνομικούς ο Λιγνάδης, δράστης είναι κάποιος άγνωστος, ο οποίος μπήκε στο σπίτι του και τον αιφνιδίασε. Η αστυνομία εξετάζει τους ισχυρισμούς του και διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

    [06] Εισβολή Ισραηλινών στη Ράφα

    29/4/2002 10:50:00 μμ

    Νέα εισβολή σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας πραγματοποίησε απόψε ο ισραηλινός στρατός, λίγη ώρα μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης του Ισραήλ να αποχωρήσει από τη Ραμάλα, αίροντας τον αποκλεισμό του Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές άρματα μάχης και μπουλντόζες εισήλθαν σε μεγάλο βάθος μέσα στον καταυλισμό και αντάλλαξαν πυρά με παλαιστίνιους με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο ανηλίκων.

    Αίρεται ο αποκλεισμός του Αραφάτ

    Το πρωί ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε και στη Χεβρώνα όπου έχασαν τη ζώή τους 9 παλαιστίνιοι.

    Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησαν πάντως να εφαρμόσουν το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Μπους που προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών από την κατεχόμενη Ραμάλα και την περιφρούρηση σε φυλακή έξι καταζητούμενων από το Ισραήλ παλαιστινίων από Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιωτικούς.

    Το απόγευμα αμερικανοί και βρετανοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας πραγματοποίησαν σύνοδο με τους παλαιστίνιους ομολόγους τους στη Ραμάλα. Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν να κανονιστούν οι λεπτομέρειες της μεταφοράς των έξι Παλαιστινίων, σε φυλακή στην Ιεριχώ, στη Δυτική Οχθη.

    Εν τω μεταξύ Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Βρετανία πιέζουν το Ισραήλ να αποδεχτεί ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσουν τα γεγονότα στη Τζενίν.

    [07] Νέο κρούσμα βίας σε σχολείο στη Βοσνία

    29/4/2002 11:22:00 μμ

    Ενας 17χρονος εισέβαλε σήμερα το πρωί στο γυμνάσιο όπου φοιτούσε στην ανατολική Βοσνία και αφού σκότωσε με πυροβόλο όπλο ένα καθηγητή και τραυμάτισε μία καθηγήτρια, αυτοκτόνησε, ανακοίνωσε η αστυνομία. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους που σημειώνεται στη Βοσνία και το δεύτερο στην Ευρώπη μέσα σε τρεις ημέρες, μετά το λουτρό αίματος που προκάλεσε στο λύκειο Γκούτενμπεργκ στην Ερφούρτη της ανατολικής Γερμανίας ένας 19χρονος μαθητής την περασμένη Παρασκευή.

    Σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας ο βόσνιος μαθητής Ντράγκοσλαβ Πέτκοβιτς άφησε ένα σημείωμα στο οποίο αναφέρει το πώς ήθελε να ταφεί, χωρίς όμως να διευκρινίζει τα αίτια της ενέργειάς του.

    Οπως δήλωσαν μαθητές του γυμνασίου της Βλασένιτσα, μιας μικρής πόλης βορειοανατολικά του Σαράγεβο, ο Πέτκοβιτς έφτασε στο σχολείο με ένα βαν και εισέβαλε οπλισμένος στην αυλή όπου, σύμφωνα με την αστυνομία, σκότωσε τον καθηγητή της Ιστορίας Στάνιμιρ Ρέλγιτς με μία σφαίρα στο κεφάλι.

    Στη συνέχεια μπήκε μέσα στο κτίριο και τραυμάτισε, ευτυχώς ελαφρά, μία καθηγήτρια, πριν στρέψει το όπλο κατά του εαυτού του και θέσει τέρμα στη ζωή του.

    Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τα πιθανά αίτια της τραγωδίας, για τη διαλεύκανση της οποίας διατάχθηκαν ανακρίσεις.

    [08] Υπογράφεται η σύμβαση για τον Σκαραμαγκά

    29/4/2002 8:10:00 μμ

    Στις 13 Μαΐου αναμένεται να υπογραφεί η τελική σύμβαση αγοράς των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την κοινοπραξία HDW Ferrostaal, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Ηδη υπάρχει και απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ ότι εγκρίνεται η συνένωση των δυο ναυπηγείων της HDW και των ελληνικών ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σχετικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού για τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση της προσφοράς και των τεχνικών εκθέσεων που έχουν υποβληθεί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 April 2002 - 20:56:04 UTC