Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κίνα ο πρωθυπουργός
  • [02] Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στο Δομοκό
  • [03] Χωρίς ταξί τη Δευτέρα η Αθήνα
  • [04] Aποχώρηση Ελλήνων στρατιωτών από Πακιστάν
  • [05] Συνέδριο για Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • [06] Συνέδριο για την ανάπτυξη της Αργολίδας
  • [07] Βία δίχως τέλος μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν
  • [08] Ακάθεκτο συνεχίζει το Ισραήλ
  • [09] Παραίτηση Κοσίγκα απ' το αξίωμα του Γερουσιαστή
  • [10] Πέρες:Το ''Αλ Τζαζίρα'' υποδαυλίζει τη βία
  • [11] Τζεμ:Χωρίς αποτέλεσμα οι απευθείας συνομιλίες
  • [12] Πωλήθηκαν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • [13] Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία στα ''Ποσειδώνια 2002''
  • [14] Το Καζίνο της Πάρνηθας σε Hyatt και ΕΛ.ΤΕΧ.
  • [15] Νέος αρχαιολογικός χώρος στη Θεσσαλονίκη

    [01] Στην Κίνα ο πρωθυπουργός

    1/6/2002 1:32:00 μμ

    Για το Πεκίνο αναχωρεί απόψε το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Ο πρωθυπουργός που συνοδεύεται από 50 Ελληνες επιχειρηματίες θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν και με τον πρωθυπουργό Ζου Ρογκτσί, στο Σπίτι του Λαού. Κατά τη διάρκεια των επαφών του θα υπογραφούν συμφωνίες, οι οποίες θα αφορούν ζητήματα συνεργασίας, ενώ θα συζητηθούν και θέματα όπως η ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε το α' εξάμηνο του 2003, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, καθώς και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται πρωτίστως η προώθηση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλαδας και της Λαϊκης Δημοκρατίας της Κίνας.

    Πρόγραμμα Σημίτη στην Κίνα

    Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στο forum ελλήνων και κινέζων επιχειρηματιών που θα γίνει στο Πεκίνο. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Λι Πένγκ στο Σπίτι του Λαού ενώ θα επισκεφθεί και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, στο οποίο υπάρχει Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Ο κύριος Σημίτης, που θα επιστρέψει στις 8 Ιουνίου, θα εχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Σινικό Τείχος, το Σιάν και τη Σαγκάη.

    [02] Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στο Δομοκό

    1/6/2002 7:42:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Τρεις νεκροί και 31 τραυματίες εκ των οποίων οι έξι σοβαρά είναι ο τραγικός απολογισμός από τη σύγκρουση λεωφορείου του ΚΤΕΛ με Ι.Χ αυτοκίνητο, που έγινε στη μία το μεσημέρι στο 29ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας-Λάρισας, στο Δομοκό. Το λεωφορείο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Τρίκαλα και μετέφερε 33 επιβάτες, μετά τη σύγκρουση με το Ι.Χ. προσέκρουσε σε λοφίσκο και ανατράπηκε.

    Τα ονόματα

    Νεκροί ανασύρθηκαν οι επιβάτες του λεωφορείου: Ηλίας Παπαγιάννης 20 χρόνων στρατιώτης, Δημήτρης Καφαρατζής 57 ετών και Ιωάννης Νταλούκας 80 χρόνων.

    Σοβαρά τραυματίστηκαν οι: Πατράς Σταύρος οδηγός του ΙΧ, ο οποίος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης διεκομίσθη στην Αθήνα, Γκίκα Σοφία 48 ετών, Νταλούκα Σταυρούλα 76 ετών, Βλαχόπουλος Ιωάννης, Χαραμάντα Αθηνά, Λόπαρ Τζορτζ Ρουμάνος, 30 ετών, επιβάτης ΙΧ.

    Ελαφρά τραυματίες, αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο Λαμίας είναι οι: Κουρσοβίτης Κων/νος οδηγός λεωφορείου, Ράπτου Ιωάννα, Αντωνιάδη Φανή, Αντωνιάδης Κοσμάς, Πατράς Αθανάσιος 16 ετών, γιος του οδηγού του Ι.Χ, Οικονομόπουλος Λουκάς 33 ετών, Γκίκα Αναστασία 30 ετών, Μπεγλερίδης Απόστολος, Εβανς Ντέιβιντ Καναδός 46 ετών.

    Στο Κέντρο Υγείας Δομοκού διακομίστηκαν οι: Μουράτι Λουάν 29 ετών, η σύζυγος του, Νεβρέζ 24 ετών και τα παιδιά του, Σίντι 3,5 ετών και Νάφι τριών μηνών, Γιαννακοπούλου Αικατερίνη 26 ετών, Λιόλιου Θεοδώρα 36 ετών, Κουτσίμπρη Ευανθία 32 ετών, Χριστιάνα Δήμητρα 10 ετών.

    Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

    [03] Χωρίς ταξί τη Δευτέρα η Αθήνα

    1/6/2002 6:20:00 μμ

    Απεργούν τη Δευτέρα οι ιδιοκτήτες ταξί του Λεκανοπεδίου από τις 5 το πρωί και για 24 ώρες, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση του κλάδου τους. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο για τον εκσυχρονισμό των ταξί, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών.

    [04] Aποχώρηση Ελλήνων στρατιωτών από Πακιστάν

    1/6/2002 4:26:00 μμ

    Ετοιμο είναι το σχέδιο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας για την άμεση αποχώρηση των 55 Ελλήνων στρατιωτικών από το Καράτσι του Πακιστάν. Πρόκειται για 45 άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Καράτσι για να εξυπηρετούν τα δύο ελληνικά "C- 130" που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν. Στην ίδια βάση βρίσκεται και 10μελές κλιμάκιο του ελληνικού στρατού, το οποίο υποστηρίζει από πλευράς διοικητικής μέριμνας τους 136 Ελληνες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Για τη μεταφορά των Ελλήνων αν και όταν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεριοσκάφη. Στο αεροδρόμιο αυτό έκτός από Ελληνες βρίσκονται επίσης τμήματα Βρετανών, Πορτογάλων και Ρουμάνων. Οι Βρετανοί έχουν επίσης ήδη έτοιμο σχέδιο για την μεταφορά τους εάν χρειαστεί.

    [05] Συνέδριο για Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

    1/6/2002 3:32:00 μμ

    Οι συνταγματικές αλλαγές στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτέλεσαν θέμα συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, και στο οποίο μίλησε σήμερα ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να υιοθετήσουμε ένα σύνταγμα για την Ευρώπη, το οποίο έχει μια τεράστια συμβολική σημασία και θα νομιμοποιήσει το μέλλον της Ευρώπης.

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι ευκαιρία για την Τουρκία

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη αναθεώρηση του ελληνικού συντάγματος, ο υπουργός επεσήμανε ότι το ελληνικό σύνταγμα ενισχύει απόλυτα την προστασία του πολίτη και το κράτος δικαίου και σημείωσε ότι μετά την αναθεώρηση, το ελληνικό σύνταγμα είναι το πιο πρόσφατο της Ε.Ε..

    Οσον αφορά στο θέμα του κυπριακού είπε πως η επίλυση του περνά μέσα από το συνταγματικό μέλλον της Ε.Ε. και τόνισε ότι αυτό είναι μια ευκαιρία για την τουρκοκυπριακή πλευρά και για την Τουρκία.

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μια επιθετική στρατηγική της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, πρόκειται για ένα πολιτικό, πολιτιστικό και επιστημονικό μήνυμα, δήλωσε με έμφαση.

    Το συνέδριο οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου (ΕυρΚΔΔ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και τον Τουρκικό Δικηγορικό Σύλλογο.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου ιδρύθηκε το 1995 και στις δομές του έχουν ήδη προσχωρήσει η Ιταλία και η Γαλλία, καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης και δέκα επτά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Στόχος του ΕυρΚΔΔ, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ του διευθυντή του, καθηγητή Σπυρίδων Φλογαΐτη, είναι να συνεργασθεί με το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης για την παροχή τεχνογνωσίας στην -μετά το Ελσίνκι- πορεία της Τουρκίας.

    [06] Συνέδριο για την ανάπτυξη της Αργολίδας

    1/6/2002 2:34:00 μμ

    Στη Νέα Κίο Αργολίδας πραγματοποιείται σήμερα και αύριο το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώνει η Δημοτική Αρχή. Στην τελετή έναρξης έδωσε το παρών και ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκεντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η ανάπτυξη είναι υπόθεση όλων των παραγωγικών δυνάμεων κάθε τόπου και πως η Πολιτεία είναι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια απ' όπου και αν προέρχεται.

    [07] Βία δίχως τέλος μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν

    1/6/2002 6:25:00 μμ

    Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στη μεθόριο Ινδίας και Πακιστάν, καθώς συνεχίζονται με σφοδρότητα οι ανταλλαγές πυρών πυροβολικού και όλμων μεταξύ των τακτικών ινδικών και των πακιστανικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί η πολεμική σύρραξη. Οι υπουργοί Εξωτερικών του G-8 κάλεσαν το Πακιστάν να εμποδίσει τις επιθέσεις που εξαπολύουν από τα εδάφη του οι μουσουλμάνοι αυτονομιστές στο ινδικό Κασμίρ, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν στην περιοχή τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Πιθανή συνάντηση Μουσάραφ-Βατζπαγί στο Καζακστάν

    Ο Πακιστανός πρόεδρος

    Ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπεχάρ Βατζπαγί στη διάρκεια της περιφερειακής συνόδου για την ασφάλεια, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αλμάτι, την επόμενη εβδομάδα. Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην περιφερειακή σύνοδο, όμως δεν έχει προς το παρόν προγραμματισθεί κάποια ιδιαίτερη σύνοδος Ινδίας-Πακιστάν στα περιθώριά της. Πάντως ο Βατζπαγί θα παρατείνει την παραμονή του στην Αλμάτι μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να συναντήσει τους προέδρους της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από κυβερνητικές πηγές της Ινδίας.

    Παράλληλα, επιχείρησε να καθησυχάσει τους κλιμακούμενους φόβους ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ινδία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. Ο Μουσάραφ διέψευσε ότι έγινε οποιαδήποτε μετακίνηση πακιστανικού πυρηνικού υλικού προς τη γραμμή των συνόρων με την Ινδία, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές πληροφορίες, καθώς και εκείνες ότι το Πακιστάν είναι έτοιμο να αναπτύξει πυραύλους, ''εντελώς αβάσιμες''.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, ο ΟΗΕ και η Ιαπωνία απομάκρυναν εσπευσμένα τους υπαλλήλους τους και τις οικογένειες τους από την Ινδία και το Πακιστάν και κάλεσαν χιλιάδες πολίτες τους να εγκαταλείψουν τις δυο χώρες.

    Με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις

    Εν τω μεταξύ, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους κι αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ από πυρά του ινδικού στρατού, κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου ανάμεσα στις δύο πυρηνικές χώρες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Πακιστανοί αξιωματούχοι.

    Οπως τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της σήμερα, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών πολυβόλων στην περιοχή Κότλι, στο νότιο Πακιστάν.

    Στην ίδια περιοχή έχασε χθες βράδυ τη ζωή του κι ένα αγοράκι από έκρηξη όλμου.

    Σήμερα ένα κορίτσι βρήκε το θάνατο ένα κορίτσι στην περιοχή Μπιμπέρ, ακόμη νοτιότερα, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

    Οπως δήλωσε αξιωματικός του πακιστανικού στρατού, οι ινδικές δυνάμεις ηθελημένα σκοπεύουν αμάχους στην πακιστανική πλευρά της μεθορίου.

    [08] Ακάθεκτο συνεχίζει το Ισραήλ

    1/6/2002 2:08:00 μμ

    Οκτώ Παλαιστίνιοι ύποπτοι για αντι-ισραηλινές επιθέσεις συνελήφθησαν τα ξημερώματα στη διάρκεια των διεισδύσεων των ισραηλινών στρατευμάτων στα αυτόματα παλαιστινιακά εδάφη, στην κοινότητα Ταμμούν, κοντά στην Ναμπλούς. Σύμφωνα με παλαιστινίους αυτόπτες μάρτυρες, φάλαγγα 30 αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων εισέβαλε στο Ταμούν.

    Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε σήμερα στη Ραμάλα με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σολεϊμάνε. Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες, δίχως να εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν για τα αποτελέσματά της.

    Ο επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Γάζα, Μοχάμεντ Νταχλάν δήλωσε πάντως στους δημοσιογράφους ότι "οι συζητήσεις εστιάστηκαν στο σχέδιο μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής και σε θέματα ασφαλείας".

    Νεκρός νεαρός Παλαιστίνιος από πυρά ελεύθερου σκοπευτή

    Ο Νταχλάν σημείωσε ότι η συνάντηση αυτή έγινε πριν τη μετάβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που θα συναντηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου στο Καμπ Ντέιβιντ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Ο Μουμπάρακ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αραφάτ την περασμένη Τετάρτη.

    Ενας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του σήμερα από πυρά ισραηλινού στρατιώτη στην παλαιά πόλη της Νάμπλους, στα βόρεια της Δυτικής Οχθης, όπως ανακοινώθηκε από νοσοκομειακές πηγές.

    Ο 23χρονος Τάρεκ Χαράζ, τραυματίσθηκε θανάσιμα από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, κατά τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατοχής της Νάμπλους και του παρακείμενου καταυλισμού προσφύγων στη Μπαλάτα από τον ισραηλινό στρατό.

    Σήμερα επίσης, μία νεαρή Παλαιστίνια επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν Ισραηλινό μεθοριακό φρουρό σε οδόφραγμα κοντά στην Ιερουσαλήμ, χωρίς όμως να τον πληγώσει. Ο μεθοριακός φρουρός στο οδόφραγμα κοντά στον οικισμό εποίκων του Τζίλο, στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, κατόρθωσε να αμυνθεί και να αφοπλίσει την κοπέλα.

    Στις τελευταίες ισραηλινές επιχειρήσεις ο στρατός πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν Παλαιστίνιο και συνέλαβε άλλους 30 αφού επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μονάδες του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν τα ξημερώματα και στον αυτόνομο τομέα της Βηθλεέμ, στη Δυτική Οχθη, καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό της Ντέισεχ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

    Ο ισραηλινός στρατός είχε αποσυρθεί χθες από τη Βηθλεέμ μετά από τέσσερις ημέρες, και είχε αναδιπλωθεί στα περίχωρα της πόλης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής συνελήφθησαν περίπου 40 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ο τοπικός ηγέτης των Ταξιαρχών των Μαρτύρων του Α-Ακσα, της ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με τη Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Ναμπλούς, τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα και το Τουλκάρεμ.Ο στρατός ανακοίνωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην Ναμπλούς, αλλά οι Παλαιστίνιοι μιλούν για έξι συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και του Ισάμ Αμπούμπακρ, τοπικού ηγέτη της Φατάχ.

    [09] Παραίτηση Κοσίγκα απ' το αξίωμα του Γερουσιαστή

    1/6/2002 5:46:00 μμ

    Ο πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Φραντσέσκο Κοσίγκα, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από το αξίωμα του Γερουσιαστή, έπειτα από την απροθυμία του πολιτικού στερεώματος να τον υποστηρίξει στην διαμάχη του με τον πρόεδρο Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι.

    Ο 74χρονος Κοσίγκα, πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάστημα 1985-92, δημοσίευσε χθες ανοιχτή επιστολή στον Τσάμπι, με την οποία τον κατηγορούσε με ιδιαίτερα οξείς χαρακτηρισμούς ότι υποστηρίζει μονομερώς τους δικαστές που εξετάζουν περιπτώσεις διαφθοράς, στρεφόμενος ενάντια στο Κοινοβούλιο.

    Αποδοκίμασε ο πολιτικός κόσμος την στάση του Κοσίγκα

    Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, από τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι έως τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Πιερφερντινάντο Καζίνι, αποδοκίμασαν τη φραστική επίθεση του Κοσίγκα, υποστηρίζοντας ανοιχτά τον αρχηγό του κράτους.

    Η νέα έκρηξη του -γνωστού για τους θυμούς και τις φραστικές του υπερβολές- Κοσίγκα, οφείλεται στην έρευνα των δικαστών της Ποτέντσα, στα νότια της χώρας, για το σκάνδαλο διαφθοράς που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και εμπλέκει στελέχη της κρατικής υπηρεσίας Inail για την αποζημίωση των εργατικών ατυχημάτων, που δωροδοκήθηκαν από τοπικούς επιχειρηματίες.

    Οι έρευνες είχαν σαν αποτέλεσμα να προφυλακισθούν και τρεις φίλοι του πρώην προέδρου, ανάμεσά τους κι ένας στρατηγός του σώματος των Καραμπινιέρων.

    Στα πλαίσια της ανάκρισης εκδόθηκε ένταλμα και για δύο βουλευτές, του Αντζελο Σάντσα (του κόμματος του Μπερλουσκόνι, ''Φόρτσα Ιτάλια'') και του Αντόνιο Λουόνγκο, του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Δημοκρατικοί της Αριστεράς'' (DS).

    Ο Κοσίγκα εκφράσθηκε με ιδιαίτερα υβριστικό τρόπο και ενάντια στους υπεύθυνους της δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας πως έχει πέσει ''θύμα απειλών και τρομοκράτησης'' από τους αρμόδιους δικαστές. Επίσης, χαρακτήρισε ''δικηγορίσκο'' τον γενικό εισαγγελέα της Ποτέντσα, Τζουζέπε Γκαλάντε, και ''νεανίσκη'' τη δικαστή της προανάκρισης, Τζεραλντίν Ρομανιέλο.

    Ο Κοσίγκα επεδίωξε μία κίνηση αλληλεγγύης από πλευράς του Τσάμπι, που όμως δεν έγινε ποτέ από την προεδρία της Δημοκρατίας.

    Ο Κοσίγκα δήλωσε πως διακόπτει πλήρως τις επαφές του με το Κουιρινάλε, και πως ο μόνος τρόπος για να υπαναχωρήσει στην παραίτησή του είναι να πάει αυτοπροσώπως ο Τσάμπι να του ζητήσει συγνώμη.

    [10] Πέρες:Το ''Αλ Τζαζίρα'' υποδαυλίζει τη βία

    1/6/2002 5:23:00 μμ

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες κατηγόρησε σήμερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα" για υποδαύλιση της βίας και του μίσους στο Μεσανατολικό. ''Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα υποδαυλίζει τη βία και το μίσος. Ασκεί μεγαλύτερη επιρροή απ' ότι οι σεΐχηδες και οι ιμάμηδες'' τόνισε ο Πέρες μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο. ''Το Αλ Τζαζίρα δείχνει πέντε ή έξι φορές την ίδια ημέρα την ίδια εικόνα ενός κατεστραμμένου παλαιστινιακού σπιτιού, λέει ότι είναι προϊόν προπαγάνδας και όχι ενημέρωσης'' πρόσθεσε ο Πέρες.

    [11] Τζεμ:Χωρίς αποτέλεσμα οι απευθείας συνομιλίες

    1/6/2002 4:38:00 μμ

    Απαισιόδοξος για την έκβαση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στα κατεχόμενα. Ο κ. Τζεμ κατά την άφιξή του, είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για τη διαδικασία των συνομιλιών. Ακόμα ανέφερε ότι η παρουσία του στα κατεχόμενα την επομένη της συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας είναι συμπτωματική. Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης στον ''Ραούφ Ντεντάς και στο μοντέλο λύσης δύο κρατών".

    Αδιάλλακτος ο Γκιουρέλ

    Ακόμα, πιο αδιάλλακτος εμφανίστηκε ο αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Τούρκος υπουργός Σουκρού Σινά Γκιουρέλ ισχυρίστηκε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντίκειται των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας και των διεθνών συμφωνιών. Ο Γκιoυρέλ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό και υποστήριξε ότι η Κύπρος θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού και ταυτόχρονα με την Τουρκία.

    [12] Πωλήθηκαν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    1/6/2002 12:15:00 μμ

    Νέο κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών ναυπηγείων ανοίγει η συμφωνία για τη μεταβίβαση του ναυπηγείου Σκαραμαγκά από την ΕΤΒΑ στη γερμανική κοινοπραξία ΧΑ-ΝΤΕ-ΒΕ ΦΕΡΟΣΤΑΛ. Η συμφωνία υπεγράφη χθες το απόγευμα στα γραφεία της ΕΤΒΑ και το συνολικό ποσό της συναλλαγής ανέρχεται σε 47,1 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 6,1 εκατ. ευρώ αφορούν το τίμημα για τις μετοχές της εταιρείας και τα 41 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας "Ελληνικά Ναυπηγεία".

    Προοπτικές εκσυγχρονισμού και επέκστασης

    Το ποσό αυτό καταβλήθηκε εξ ολοκλήρου λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης στην ΕΤΒΑ, η οποία, όπως είναι γνωστό, κατείχε το 51% των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Οι εκπρόσωποι της γερμανικής κοινοπραξίας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του ναυπηγείου. Το πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το επόμενο διάστημα θα απορροφήσει κεφάλαιο 15 δισ. δρχ.

    Ισχυρές προοπτικές δημιουργούνται για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης, ενώ παράλληλα διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο, ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι μια νέα εποχή ξεκινά για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και συνεχάρη τη νέα εργοδοσία και τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα αποτελέσουν μαζί τη νέα δύναμη που θα οδηγήσει τα Ναυπηγεία στον παραγωγικό δυναμικό κλάδο και θα στηρίξει την άμυνα και το κατασκευαστικό δυναμικό της χώρας.

    [13] Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία στα ''Ποσειδώνια 2002''

    1/6/2002 2:40:00 μμ

    Συνέδριο με τον τίτλο ''Ποσειδώνια 2002'' θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 9 το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής, το οποίο θα ασχοληθεί με τα ευρύτερα οικονομικά, μεταφορικά, εμπορικά και ενεργειακά θέματα, που απασχολούν σοβαρά την ''παγκοσμιοποιημένη'' οικονομία, υπό το φως των διεθνών αλλαγών που έχουν σημειωθεί.

    Οι επιπτώσεις των εξελίξεων αυτών, επί των θαλασσίων μεταφορών θα αναλυθούν από μία υψηλού επιπέδου ομάδα ομιλητών, οι οποίοι θα δώσουν μια σφαιρική εικόνα του παγκόσμιου εμπορίου και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Την Τρίτη τα εγκαίνια της έκθεσης

    Κορυφαίες προσωπικότητες της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα αξιολογήσουν τη δημόσια εικόνα της, τις αντιλήψεις που επικρατούν και θα επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν τις παρεξηγήσεις που προκαλούνται γύρω από καίρια ναυτιλιακά θέματα. Επιπλέον θα συζητήσουν τους τρόπους και τις μεθόδους τις οποίες η ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να μετέλθει για να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα προβλήματα ουσίας, αλλά και για να βελτιώσει την εικόνα της.

    Την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθούν από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη τα εγκαίνια της έκθεσης "Ποσειδώνια 2002" στο Εκθεσιακό Κέντρο Πειραιά (ΟΛΠ). Ο κ.Ανωμερίτης και ο πρόεδρος των "Ποσειδωνίων" κ. Βώκος θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό και θα επακολουθήσει η παραδοσιακή επίσκεψη του υπουργού σε όλα τά περίπτερα της Εκθέσεως, συνοδευόμενος από επίσημους Ελληνες και ξένους και ναυτιλιακούς παράγοντες.

    [14] Το Καζίνο της Πάρνηθας σε Hyatt και ΕΛ.ΤΕΧ.

    1/6/2002 12:28:00 μμ

    Προσωρινός πλειοδότης του Καζίνου της Πάρνηθας ανακηρύχθηκε τελικά αργά χθες το βράδυ η κοινοπραξία Hyatt - Ελληνική Τεχνοδομική, μετά από ολοήμέρο θρίλερ, απανωτών ενστάσεων από τις διεκδικήτριες πλευρές. Η βελτιωμένη προσφορά της, που έγινε ομόφωνα δεκτή από την επιτροπή ανταγωνισμού έφτασε τα 92,1 εκατ. ευρώ (31.385.081.336 δρχ)τα οποία της εξασφάλισαν την επικράτηση στο διαγωνισμό ενώ έγινε δεκτή και η ένσταση της για αποκλεισμό της προσφοράς της έτερης κοινοπραξίας Τράπεζα Πειραιώς - Καζίνο Λουτρακίου, της οποίας η προσφορά ήταν ύψους 90,3 εκατ. ευρώ.

    Η επιτροπή θα διαβιβάσει το πρακτικό της στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., στην οποία ανήκει το Καζίνο, το οποίο και θα εισηγηθεί σχετικά στη Γενική Συνέλευση.

    Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα αποφανθεί τελικά επί της διαδικασίας και η σύμβαση θα εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή.

    [15] Νέος αρχαιολογικός χώρος στη Θεσσαλονίκη

    1/6/2002 2:55:00 μμ

    Ανοιξε σήμερα τις πύλες του για το κοινό ένας νέος αρχαιολογικός χώρος στις ανατολικές παρυφές της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το χώρο που περιλαμβάνει το μνημειακό μακεδονικό τάφο στην περιοχή του Φοίνικα.

    Το μνημείο, που ήρθε στο φως την Ανοιξη του 1987, βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Νοσοκομείο Αγ. Παύλος, στο χώρο απ' όπου θα περνούσε τμήμα της ανατολικής περιφερειακής οδού. Μετά την ανασκαφή, η κατασκευή του δρόμου ολοκληρώθηκε, ενώ μία ελαφρά υπερυψωμένη γέφυρα στέγασε τον τάφο. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι ένα από τα αρχαίοτερα δείγματα μακεδονικού τάφου, όπου ο δωρικός ρυθμός βρίσκει την πληρέστερη έκφρασή του.

    Η πρόσοψη του μνημείου, σε καταπληκτική κατάσταση διατήρησης, είναι ιδιαίτερα επιβλητική. Ο δωρικός ρυθμός αναδεικνύεται σ' όλη του τη μεγαλοπρέπεια, καθώς οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες της ανωδομής τονίζονται με πολύχρωμα κονιάματα. Βαθυκύανα τρίγλυφα πλαισιώνουν τις λευκές μετόπες, όπου με χρυσαφιές πινελιές επαναλαμβάνεται η εικόνα μιας μεταλλικής φιάλης. Τον διάκοσμο της πρόσοψης ολοκληρώνει η ζωγραφική παράσταση του αετώματος, που έχει δυστυχώς φθαρεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω της καταστροφής του επαέτιου γείσου από αρχαιοκάπηλους.

    Η εσωτερική διαμόρφωση του θαλάμου, όπου δεσπόζουν δύο βωμόσχημα βάθρα επάνω σε ορθογώνιες βάσεις, είναι πραγματικά μοναδική. Τα εντυπωσιακά βάθρα, με πολύχρωμο γραμμικό διάκοσμο σε μαύρο φόντο, είχαν επίσης υποστεί μεγάλη φθορά από αρχαιοκάπηλους, που αφαίρεσαν τα τεφροδόχα σκεύη και διασκόρπισαν τα καμένα οστά των νεκρών. Την εικόνα του χώρου συμπληρώνουν δύο κτιστά θρανία, για την εναπόθεση προσφορών προς τους νεκρούς.

    Παρά τη σύληση του μνημείου, η μορφή του και τα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι ετοιμάστηκε με ιδιαίτερη φροντίδα μέσα στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., για να δεχτεί έναν αναμφίβολα επιφανή νεκρό, πιθανότατα ανώτατο στέλεχος του μακεδονικού στρατού και τη γυναίκα του.

    Σήμερα, ο ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος περιλαμβάνει επίσης έκθεση εποπτικού υλικού σχετικά με την ανασκαφή του μνημείου αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς παρουσίαση των γνωστών και άγνωστων μακεδονικών τάφων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ώστε ο επισκέπτης να αποκομίσει ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα.

    Ο χώρος θα λειτουργεί προς το παρόν κάθε Σάββατο, 8.30 -15.00, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Επίσης δίνεται η δυνατότητα οργανωμένων επισκέψεων ύστερα από συνεννόηση με το φυλακτικό προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (τηλ. 0310830538, 0310831037).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 June 2002 - 16:56:08 UTC