Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Εθελούσια έξοδος'' από τον Αλ. Παπαδόπουλο
  • [02] Ανοίγει πανιά η ελληνική ναυτιλία
  • [03] Χωρίς ταξί η Αθήνα αύριο
  • [04] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στην Αυστραλία
  • [05] Σε τεντωμένο σχοινί η ειρήνη στο Κασμίρ
  • [06] Αρωμα γυναίκας στον Βόρειο Πόλο
  • [07] Στόχος επίθεσης ηγετικό στέλεχος της Φατάχ
  • [08] Ισχυρός σεισμός στο νότιο Ιράν
  • [09] Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στο Πακιστάν
  • [10] Συνεχίζει την παραγωγή όπιου το Αφγανιστάν
  • [11] Τρία μετάλλια για τον Ψωμιάδη στην Τσεχία
  • [12] Βήματα προόδου ενάντια στον καρκίνο

    [01] ''Εθελούσια έξοδος'' από τον Αλ. Παπαδόπουλο

    2/6/2002 5:06:00 μμ

    Ως κεραυνός εν αιθρία στην πολιτική ζωή της χώρας έπεσε η προαναγγελία του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου, την οποία διατύπωσε μέσω της συνέντευξης του στην "Καθημερινή της Κυριακής", να μην θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και να αποσυρθεί μόλις ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση στην Υγεία. Ο κ. Παπαδόπουλος επικαλείται προσωπικούς λόγους, τους οποίους διατύπωσε και στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που επικοινώνησε μαζί του μόλις το πληροφορήθηκε, από την Τασκένδη, όπου βρίσκεται, καθ΄οδόν προς την Κίνα.

    Απαξιεί για την ''μαγικη ατάκα'' στα ΜΜΕ

    Ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του εδώ και αρκετούς μήνες αλλά επιθυμεί πρώτα να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην Υγεία, τονίζοντας ότι "αυτή είναι άλλωστε και η εντολή του πρωθυπουργού, ο οποίος, οφείλω να πω, στις δυσκολίες στάθηκε στο πλευρό μου και με περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του".

    Οπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, η απόφασή του αυτή δεν έχει να κάνει με πολιτικούς λόγους, καθώς επιθυμεί απλά μία διαφορετική ποιότητα ζωής.

    "Νιώθω την ανάγκη να αλλάξω τη ζωή μου μετά από 10 χρόνια κυβερνητικής θητείας, να περάσω λίγο σε δεύτερο πλάνο, να ασχοληθώ με πράγματα που αγαπώ, τα οποία μου έχουν λείψει", δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Ο κ.Παπαδόπουλος στηλιτεύει στη συνέντευξη του τους "σιδερένιους κανόνες της τηλεοπτικής δημοκρατίας", όπου τα κριτήρια δεν έχουν σχέση με την ουσία.

    "Πρέπει να ακυρώσεις ένα κομμάτι του εαυτού σου για να παίξεις μ' αυτούς. Σε αυτήν αποθεώνεται η μαγική ατάκα, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις, που θα διεισδύσει στα δελτία και θα σχολιασθεί από το κοινό".

    Καλή είναι η ατάκα, αναφέρει, αλλά αλίμονο εάν η πολιτική συρρικνωθεί σε αυτό.

    Ο πολιτικός, τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, πρέπει με το έργο του να διαμορφώνει την κοινωνική συνείδηση και όχι να γίνεται έρμαιο των δημοσκοπήσεων.

    Μάλιστα ο υπουργός φέρνει ως παράδειγμα τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σχέδιο Καποδίστριας, όπου η δημοτικότητά του τότε είχε πέσει, όταν όμως ολοκληρώθηκε δικαιώθηκε από την κοινή γνώμη.

    ''Η μεταρρύθμιση στην Υγεία θίγει παγιωμένα συμφέροντα''

    Ο Αλέκος Παπαδόπουλος εκφράζει την επιθυμία του πριν αποσυρθεί να ολοκληρώσει το έργο του στο υπουργείο, το οποίο είναι η μεταρρύθμιση στην Υγεία.

    Ενα έργο που πιστεύει πως είναι αναγκαίο για όλους τους Ελληνες. Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι έθιξε παγιωμένα συμφέροντα και χαρακτηρίζει κραυγαλέα περίπτωση, αλλά όχι μοναδική, την έντονη αντίδραση των πανεπιστημιακών γιατρών.

    Με τις αλλαγές που προωθούνται -τονίζει- πολλοί θα χάσουν όχι μόνο την αντιπαραγωγική βολή τους, αλλά και σημαντικότατα παράνομα εισοδήματα.

    Σημειώνει δε ότι καθημερινώς συντελείται ένα γιγαντιαίο έργο με το μόχθο χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών, για το οποίο δεν ακούγεται τίποτα.

    Στο πεδίο των εντυπώσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά, ο εκάστοτε υπουργός Υγείας είναι έρμαιο της υπαρκτής ή ανύπαρκτης κατσαρίδας, του εάν κάποιο ασθενοφόρο καθυστέρησε στην κίνηση και δεν πρόλαβε να μεταφέρει εγκαίρως κάποιο επείγον περιστατικό.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός Υγείας ερωτηθείς γιατί δεν περίμενε την προεκλογική περίοδο για να ανακοινώσει την απόφασή του, είπε πως θα ήταν ατόπημα να αιφνιδιάσει τους Θεσπρωτούς, καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές.

    "Πρέπει να δοθεί χρόνος για να αναδειχθούν νέοι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως για να δουλέψουν για την τοπική κοινωνία", υπογραμμίζει.

    Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση

    Κυβερνητικοί κύκλοι αιφνιδιασμένοι από την επικείμενη απόσυρση του από την πολιτική σκηνή εξέφρασαν την απορία τους αλλά και την πεποίθησή τους ότι ο υπουργός Υγείας θα αλλάξει γνώμη.

    "Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος, όταν μία τέτοια δήλωση έρχεται από ένα στέλεχος, όπως είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια από τον πρωθυπουργό να τον μεταπείσει.

    "Μας στενοχωρεί όλους. Ελπίζω να το ξανασκεφθεί, γιατί τον χρειαζόμαστε", τόνισε και πρόσθεσε: "Από τον Αλέκο περιμένουμε να είναι πάντα μαζί μας στην πρώτη γραμμή της μάχης".

    Να μεταφέρει τις απόψεις του, πρώτα στο κόμμα, ώστε να ξεκαθαριστεί η οποιαδήποτε επιθυμία του να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, προτείνει ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    "Αυτό πρώτη φορά το ακούω και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος θα έκανε κάτι τέτοιο απλά και μόνο δια της ανακοινώσεως μέσω του Τύπου. Πιστεύω ότι έχει μακρά εμπειρία μέσα στο κόμμα ώστε τις θέσεις του να τις μεταφέρει πρώτα εκεί" δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του υπουργού Υγείας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις δηλώσεις Παπαδόπουλου τόνισε ότι πρόκειται περί αστεϊσμού, χωρίς αυτή να είναι η πραγματική του βούληση.

    "Ο δρόμος μέχρι τις εκλογές είναι μακρύς. Πιστεύω ότι θα αλλάξει στάση", δήλωσε και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    "Ως αγωνίες ενός ευαίσθητου ανθρώπου που ανησυχεί για την πορεία των πραγμάτων" σχολίασε ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας την απόφαση του υπουργού συμπληρώνοντας με την ευχή πως "επειδή τον χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ αλλά και ολόκληρη η πολιτική σκηνή, θα αλλάξει την απόφαση του και θα είναι πάντα ενεργός πολίτης και ενεργός πολιτικός".

    "Μεγάλη είδηση και σημαντικό πολιτικό γεγονός", χαρακτήρισε την απόφαση του κ.Παπαδόπουλου να αποσυρθεί από το πολιτικό σκηνικό ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης υπογραμμίζοντας πως το σκεπτικό το οποίο αναπτύσσεται θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και ιδιαίτερα όσους διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με τα ΜΜΕ.

    Στην ανθρώπινη πλευρά των πολιτικών στελεχών αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λευτέρης Τζιόλας, που, όπως δήλωσε "επειδή γνωρίζω τον Αλέκο Παπαδόπουλο, δεν με αιφνιδίασε. Πιστοποίησε ότι ο Αλέκος είναι πάνω απ όλα άνθρωπος".

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Παπαδόπουλου επισημαίνοντας ότι δεν υπεισέρχεται στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων.

    Ο συντονιστής του τομέα των Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης σχολιάζοντας τη συνέντευξη είπε ότι οι δηλώσεις του Αλέκου Παπαδόπουλου, "έχουν πολλαπλές αναγνώσεις και πολλούς παραλήπτες. Οσο σίγουρο είναι ότι θεωρώ λανθασμένη την πολιτική του στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι ο δημόσιος βίος μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει πολιτικούς σαν τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Θα του ζήταγα να το ξανασκεφθεί".

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος του ΚΕΠ Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι μια τέτοια απόφαση τον βρίσκει αντίθετο, γιατί ο Αλέκος Παπαδόπουλος είναι εκλεκτό μέλος του Κοινοβουλίου με προσφορά στην πολιτική ζωή της χώρας.

    [02] Ανοίγει πανιά η ελληνική ναυτιλία

    Βιβή Παπαστεφάνου 2/6/2002 4:26:00 μμ

    Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για την ελληνική ναυτιλία μετά την αποδοχή των ελληνικών προτάσεων για το θέμα της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΝαΜΑ). Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Ναυτιλίας στη Χιχόν της Ισπανίας, όπου εγκρίθηκε το τελικό συμπέρασμα της Ισπανικής Προεδρίας για το ΝαΜΑ. Ο Ελληνας υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς διεξήχθησαν πολύωρες διαπραγματεύσεις. Οι δυο κύριες ελληνικές προτάσεις αφορούν την επέκταση του ορισμού εκτός από τις τακτικές γραμμές (liners) και στα πλοία μεταφοράς υγρών και ξηρών φορτίων (cargo), καθώς και τον γεωγραφικό προσδιορισμό, που πλέον περιλαμβάνει όχι μόνο γραμμές μεταξύ κρατών της Ε.Ε., αλλά και γραμμές με όλες τις γειτονικές τρίτες χώρες.

    Συγκεκριμένα, με την υιοθέτηση των προτάσεων η ελληνική ναυτιλία πέτυχε:

    Την ένταξη της ελληνικής ενδονησιωτικής και Μεσογειακής φορτηγού ναυτιλίας στις συνολικές πολιτικές για τη ΝαΜΑ. Ενώ δηλαδή άλλες χώρες και η Προεδρία επιθυμούσαν την ένταξη μόνο των τακτικών γραμμών (π.χ. γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας), με την υιοθέτηση του τελικού κειμένου εντάσσονται και οι μεταφορές των φορτηγών πλοίων για ξηρά και υγρά φορτία και Την ένταξη γραμμών που δεν συνδέουν απλά χώρες της Ε.Ε. (π.χ. γραμμές Ελλάδας -Ιταλίας) αλλά ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και χώρες, όπως όλες οι χώρες της Μεσογείου.

    [03] Χωρίς ταξί η Αθήνα αύριο

    2/6/2002 4:20:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο από τις 5 το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί του Λεκανοπεδίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση του κλάδου τους. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο για τον εκσυχρονισμό των ταξί, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών.

    [04] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στην Αυστραλία

    2/6/2002 1:40:00 μμ

    Για την Αυστραλία αναχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, όπου θα πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσημη επίσκεψη. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού είναι η Σιγκαπούρη, όπου κατά τη διήμερη παραμονή του ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον ομόλογό του και θα παραβρεθεί σε δεξίωση για την ελληνική παροικία. Στη Μελβούρνη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα φθάσει το απόγευμα της Τρίτης

    [05] Σε τεντωμένο σχοινί η ειρήνη στο Κασμίρ

    2/6/2002 12:16:00 μμ

    Νέο αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στο Κασμίρ, όταν πακιστανικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε χωριό της διαφιλονικούμενης περιοχής, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια Ινδή και να τραυματιστούν άλλα οχτώ άτομα. Εν τω μεταξύ, στην Αλμα Ατα του Καζακστάν θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύνοδος για την ασφάλεια στην περιοχή και στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πακιστανός πρόεδρος στρατηγός Μουσάραφ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχάρ Βατζπαγί.

    Πιέσεις της Ρωσίας για αποκλιμάκωση της έντασης

    Ο Μουσάραφ κατά την αναχώρησή του εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές δεν είναι τόσο ανεύθυνες ώστε να φτάσουν στο οριακό σημείο της "πολεμικής σύγκρουσης". Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το Πακιστάν προβαίνει στην ανάπτυξη πυραύλων με στόχο να πλήξει το ινδικό έδαφος.

    Την ίδια στιγμή, ο Ινδός πρωθυπουργός δήλωνε ότι δεν υπάρχει πρόταση για συνάντηση με τον Μουσάραφ στο Καζακστάν, αλλά ούτε και ενδείξεις για πρόθεση του Πακιστάν να αποτρέψει τις επιχειρήσεις μουσουλμάνων στο έδαφος του Κασμίρ.

    Ο Βατζπαγί, όπως ανακοινώθηκε χθες από κυβερνητικές πηγές της Ινδίας, πρόκειται την Τετάρτη να έχει συναντήσεις με τους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, και της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν.

    Στή σύνοδο της Αλμα Ατα θα λάβει μέρος και η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να ασκήσει ισχυρές πιέσεις προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στην περιοχή. Η Ρωσία είναι παραδοσιακός σύμμαχος της Ινδίας, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει άμεση αποκλιμάκωση της έντασης.

    Ηδη έχουν αποσύρει το διπλωματικό τους προσωπικό πολλές χώρες

    Διπλωματική πρωτοβουλία προσφέρθηκαν να αναλάβουν οι ΗΠΑ για τη διαμάχη Ινδίας-Πακιστάν για το ζήτημα του Κασμίρ, χωρίς ωστόσο να προτείνουν να αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή. ''Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να ενθαρρύνει το διάλογο, προκειμένου να σταματήσει η βία, ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

    Εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα ανακαλέσει προς το παρόν τους διπλωμάτες της, ούτε θα απομακρύνει τις οικογένειες τους που βρίσκονται στις δύο χώρες, χωρίς όμως να αποκλείει την πιθανότητα αυτή, αν απαιτηθεί.

    Αντίθετα η Βρετανία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ απέσυραν την Παρασκευή το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού τους στις δύο χώρες, καθώς εκφράζονται φόβοι για ξέσπασμα πολέμου στην περιοχή. Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία και η Γερμανία συμβούλεψαν τους υπηκόους τους πως δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται εκεί και ότι μπορούν αν θέλουν να φύγουν από Ινδία και Πακιστάν.

    Σήμερα πρόκειται να αναχωρήσουν από το Πακιστάν οι πρώτες οικογένειες των υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών, μετά την απόφαση που έλαβε ο Οργανισμός να εκκενώσει την περιοχή, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του. "Συνολικά περισσότερα από 300 άτομα θα εγκαταλείψουν το Πακιστάν τις επόμενες ημέρες" είπε ο Ερικ Φαλτ. Οπως διευκρίνισε, οι αναχωρήσεις θα γίνουν με τακτικές πτήσεις, ενώ κανένα μέλος του ΟΗΕ δεν πρόκειται να φύγει.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία και το Πακιστάν έχουν αναπτύξει περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες εκατέρωθεν των συνόρων μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο ινδικό κοινοβούλιο, για την οποία το Νέο Δελχί κατηγορεί τους αυτονομιστές του Κασμίρ που υποστηρίζονται από το Ισλαμαμπάντ.

    [06] Αρωμα γυναίκας στον Βόρειο Πόλο

    2/6/2002 7:06:00 μμ

    Η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία ομάδα, που αποτελείτα από δύο Βρετανίδες εξερευνήτριες, κατέκτησε σήμερα τον Βόρειο Πόλο, και έγιναν οι πρώτες γυναίκες, που κατάφεραν να "πατήσουν" και στους δύο Πόλους τη Γης, κατακτώντας μία περίοπτη θέση στο Βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες. Αφού αψήφησαν χιονοθύελλες και κρυοπαγήματα, η Κάρολιν Χάμιλτον και η Αν Ντάνιελς κάρφωσαν τη βρετανική σημαία στο βορειότερο σημείο της Γης, μέσα σε ένα ηλιόλουστο πρωινό στους πάγους. "Είμαστε εκστασιασμένες, άξιζε ό,τι υποστήκαμε σε όλον τον δρόμο", τόνισε η Ντάνιελς, που είναι μητέρα τριδύμων.

    Ξεπέρασαν τεράστια εμπόδια

    Το ταξίδι τους, διάρκειας 81 ημερών, διασχίζοντας περισσότερα από 640 χλμ της σκληρότερης διαδρομής στον κόσμο, υπήρξε πολλές φορές ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφότου ξεκίνησαν την περιπέτειά τους από τον Κόλπο Ρέζολουτ στην Καναδική Αρκτική Ζώνη, στις 12 Μαρτίου.

    Οι δύο γυναίκες, που είχαν κατακτήσει και τον Νότιο Πόλο τον Ιανουάριο του 2000, χρειάσθηκε να κουβαλήσει η καθεμιά της εξοπλισμό βάρους 114 κιλών, διπλάσιο από το σωματικό τους βάροςΚαθώς πλησίαζαν μάλιστα στον στόχο τους η Χάμιλτον, 35 ετών, παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών από το Λονδίνο και η 37χρονη Ντάνιελς από το Ντέβον, αναγκάσθηκαν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά για να διασχίσουν τους λειωμένους πάγους.

    Αντιμετώπισαν μάλιστα θερμοκρασίες μικρότερες των -55 βαθμών Κελσίου, αφού οι παγωμένοι άνεμοι έκαναν το κλίμα να φαίνεται ακόμη πιο ψυχρό. Οι δύο θαρραλέες γυναίκες βγήκαν αλώβητες μέσα από τρεις χιονοθύελλες, εκ των οποίων η μία ήταν τόσο σφοδρή, που τους ήταν αδύνατο να σταθούν όρθιες και χρειάσθηκε να παραμείνουν αγκαλιασμένες χωρίς φαγητό κι εφόδια για τρεις ημέρες μέχρι να κοπάσει.

    Το τρίτο μέλος της ομάδας, η Πομ Ολιβερ, από το Σάσεξ, μεταφέρθηκε τον Απρίλιο με αεροσκάφος μακριά από την αρκτική ζώνη, υποφέροντας από οξεία κρυοπαγήματα.

    [07] Στόχος επίθεσης ηγετικό στέλεχος της Φατάχ

    2/6/2002 4:21:00 μμ

    Απόπειρα δολοφονίας με εκρηκτικά, κατά του επικεφαλής της Φατάχ στον Λίβανο, Μουνίρ Μακντάα, εκδηλώθηκε σήμερα στον καταυλισμό προσφύγων του Αίν Χελούε, στον νότιο Λίβανο. Η χειροβομβίδα ερρίφθη μπροστά στην κατοικία του Μακντάα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές, στο κατάλυμα των ανδρών της ασφάλειας του, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

    Ο Μακντάα είναι ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής της Φατάχ, της οργάνωσης του Γιάσερ Αραφάτ, στο Λίβανο και θεωρείται από τους πλέον σκληροπυρηνικούς.

    Οι προκλητικές δηλώσεις τους τελευταίους μήνες, ότι εκπαιδεύει μαχητές για να πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ έχουν προβληθεί κατά κόρον από τον ισραηλινό Τύπο.

    Ο Μακντάα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην επίθεση να εμπλέκονται οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και όπως τόνισε έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

    [08] Ισχυρός σεισμός στο νότιο Ιράν

    2/6/2002 12:52:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το νότιο Ιράν προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές κυρίως στην πόλη Καζερούμ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο, οι περισσότερες ζημιές αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Καζερούμ και σε πολλά γειτονικά χωριά, όπως το Κεστ και το Κομαράζ.

    Από τον σεισμό προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες και σε πολλά κτίρια, χωρίς όμως να αναφερθούν τραυματισμοί. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την επαρχία Φαρς, που απέχει 700 χλμ από την Τεχεράνη.

    [09] Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στο Πακιστάν

    2/6/2002 12:46:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική επαρχία Πουντζάμπ του Πακιστάν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε από γέφυρα σε έναν μικρό ποταμό, ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της, ο αριθμός των νεκρών είναι αδιευκρίνιστος έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία της περιοχής και συνεπώς είναι αδύνατη η καταμέτρησή τους. Τα συνεργεία διάσωσης κατόρθωσαν να ανασύρουν από τα συντρίμμια του λεωφορείου επτά τραυματισμένους επιβάτες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της τραγωδίας, αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι οφείλεται μάλλον σε λάθος χειρισμό του οδηγού.

    [10] Συνεχίζει την παραγωγή όπιου το Αφγανιστάν

    2/6/2002 2:47:00 μμ

    Tους 3.000 τόνους θα φτάσει η παραγωγή οπίου από την εαρινή σοδειά στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Η παραγωγή αυτή είναι κατά πολύ μικρότερη από το ρεκόρ των 4.600 τόνων που είχε καταγραφεί το 1999 και είχε φέρει το Αφγανιστάν στην κορυφή της λίστας των χωρών-παραγωγών οπίου και ηρωΐνης στον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών ουσιών προωθείται στη δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία μέσω του Τατζικιστάν. Από τις αρχές του έτους στο Τατζικιστάν και στα σύνορα της Ρωσίας έχει κατασχεθεί 1,5 τόνος ναρκωτικών -ο ένας τόνος αφορούσε ηρωΐνη- και έχουν συλληφθεί 500 έμποροι.

    [11] Τρία μετάλλια για τον Ψωμιάδη στην Τσεχία

    2/6/2002 4:01:00 μμ

    Ενα χρυσό, ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο ήταν ο απολογισμός του Ηρακλή Ψωμιάδη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών εφήβων/νεανίδων, που διεξάγεται στην Τσεχία. Ο Ελληνας αθλητής, που αγωνίστηκε στην κατηγορία των 77 κιλών, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ζετέ με 187.5 κιλά, το χάλκινο στο αρασέ με 152.5 κιλά, ενώ στο σύνολο ήρθε δεύτερος με 340 κιλά. Στο αρασέ ο Λάβρινογκ έκανε δύο φορές παγκόσμιο ρεκόρ Εφήβων με 163 κιλά στη δεύτερη προσπάθεια και με 165 στην τρίτη προσπάθεια. Οσο για τον αθλητή μας, Ηρακλή Ψωμιάδη, προσπάθησε να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στην τρίτη προσπάθεια του ζετέ με 195.5 κιλά, όμως δεν τα κατάφερε. Τα μετάλλια του Ψωμιάδη ήταν και τα πρώτα της ελληνικής αποστολής στη διοργάνωση.

    [12] Βήματα προόδου ενάντια στον καρκίνο

    Πηγή: ΑΠΕ 2/6/2002 12:54:00 μμ

    Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το πρώτο Πανελλήνιο Φόρουμ Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, καθώς όπως επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές, έχουν ανοίξει σημαντικοί δρόμοι για τη θεραπεία του καρκίνου με την πρόοδο που υπάρχει στη μοριακή βιολογία, τη γενετική και τη βιοχημεία. Επίσης, αναδείχθηκε η ανάγκη σύστασης και λειτουργίας στο νοσοκομείο Χανίων ακτινοθεραπευτικού τμήματος, για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

    Αναγκαία η πρόληψη

    Ιδιαιτέρως αισιόδοξα είναι τα μηνύματα στην παιδιατρική ογκολογία, δεδομένου ότι ποσοστό 90% παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία θεραπεύονται χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στη συνέχεια του βίου τους.

    Πάντως, από τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, ο παιδικός καρκίνος θεωρείται σπάνια αρρώστια, καθώς σε κάθε 100.000 παιδιά κάθε χρόνο, 14 παιδιά παθαίνουν κάποια μορφή καρκίνου. Ακόμα και στην περίπτωση προσβολής παιδιού από καρκίνο, οι πιθανότητες να γίνει καλά ξεπερνούν το 70%, όπως υπογράμμισε η παιδίατρος- ογκολόγος Ελένη Κοσμίδη.

    Στη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι για να κερδιθεί ο πόλεμος κατά του καρκίνου, πρέπει οι επιστήμονες να προχωρούν με συγκροτημένες κινήσεις και να υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους.

    Το ζητούμενο όλων είναι η πρόληψη της νόσου, που σύμφωνα με το διευθυντή της ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων Γιάννη Βαρθαλίτη, μπορεί να γίνει μέσω οργανωμένων προγραμμάτων.

    Για τις προόδους στην ακτινοθεραπεία που έχει τη δυνατότητα να καταστρέφει τοπικά τον όγκο, μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής ακτινοθεραπευτικής εταιρίας Παναγιώτης Παντελάκος χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή της ακτινοθεραπείας στην πορεία του ασθενούς.

    ''Οι πρόοδοι της τεχνολογίας και κυρίως των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των συστημάτων θεραπείας βοηθούν ώστε η ακτίνα, στοχεύει πλέον μόνο τον όγκο και προστεύει τους υγιείς ιστούς'', τόνισε ο καθηγητής Παντελάκος.

    Δυσάρεστη πρόβλεψη για τον καρκίνο του πνεύμονα

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ιατρικής Ογκολογίας Πάρις Κοσμίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της πρόληψης που γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

    Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η αντικαπνιστική εκστρατεία στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία φαίνεται να αποδίδει καθώς παρατηρείται στις χώρες αυτές μείωση της συχνότητας του καρκίνου του πνεύμονα.

    Ο καθηγητής έκανε όμως μια δυσάρεστη πρόβλεψη για τη χώρα μας λέγοντας ότι την επόμενη δεκαετία τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν αυτά του καρκίνου του μαστού.

    Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Περιφερειάρχης Υγείας Κρήτης Βασίλης Μπαρδής, ανακοίνωσε ότι από τις 15 Ιουνίου όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης θα συνεργάζονται με σύστημα τηλεδιάσκεψης. Μέσω αυτού θα υπάρχει συνεχής αλληλοενημέρωση όλων των ογκολόγων του Ογκολογικού Συμβουλίου Κρήτης που θα λειτουργεί με ευθύνη του ΠΕΣΥ (Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας). Ταυτόχρονα θα μπορεί να γίνεται και ανταλλαγή απόψεων για συγκεκριμένους ασθενείς με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπισή τους.

    Στα πλαίσιο της ογκολογικής συνάντησης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Νοσοκομείων Χανίων-Ηρακλείου και νοσηλευτικού Ιδρύματος του Λουξεμβούργου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 June 2002 - 16:57:28 UTC