Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θερμή υποδοχή Σημίτη στην Ξιαν
  • [02] Αναχωρεί η φρεγάτα ''Σπέτσες'' για τον Περσικό
  • [03] Δύση: Εγκαταλείψτε Ινδία-Πακιστάν
  • [04] Πρωταθλήτρια η ΑΕΚ μετά από 32 χρόνια

    [01] Θερμή υποδοχή Σημίτη στην Ξιαν

    5/6/2002 8:33:00 μμ

    Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο πρωθυπουργός από τον περίφημο Πήλινο Στρατό, μετά το τέλος της ξενάγησης του στο μουσείο της Ξιαν, της παλιάς πρωτεύουσας της Κίνας, δεύτερο σταθμό της επίσημης επίσκεψης του. Η σημερινή μέρα του πρωθυπουργού είχε καθαρά πολιτιστικό και τουριστικό χαρακτήρα. Τον κ. Σημίτη και την συνοδεία του υποδέχτηκε ο Κυβερνήτης της Επαρχίας του Σαανσί Ζία Ζιμπάνγκ .

    Εγκάρδια συνάντηση

    Ο Κυβερνήτης, επικεφαλής των μελών της τοπικής κυβέρνησης, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό, τόνισε, μεταξύ άλλων, στην προσφώνησή του, ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη του Ξιάν, με την αρχαιότερη ιστορία στην Κίνα, να υποδέχεται τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Αύριο η ελληνική αποστολή θα βρίσκεται στη Σαγκάη, το οικονομικό κέντρο της Κίνας, όπου ο Κώστας Σημίτης θα έχει σημαντικές επαφές με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

    [02] Αναχωρεί η φρεγάτα ''Σπέτσες'' για τον Περσικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/6/2002 11:18:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Αποπλέει αύριο στις 9.30 το πρωί από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας η φρεγάτα "Σπέτσες", η οποία θα αντικαταστήσει το ομοίου τύπου σκάφος "Ψαρά" που συμμετέχει στην επιχείρηση "Διαρκής Ειρήνη" στην περιοχή Ερυθράς, Αραβικής Θάλασσας, Περσικού Κόλπου και Ινδικού Ωκεανού. Το σκάφος θα παραμείνει στις περιοχές αυτές για τρεις μήνες όσο και η φρεγάτα "Ψαρά" που παίρνει το δρόμο της επιστροφής.

    [03] Δύση: Εγκαταλείψτε Ινδία-Πακιστάν

    5/6/2002 9:01:00 μμ

    Επιτακτικά ζήτησαν σήμερα ΗΠΑ και Βρετανία από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν Ινδία και Πακιστάν, φοβούμενες επικείμενη σύραξη μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων. Πυρά πυροβολικού αντάλλαξαν ινδικά και πακιστανικά στρατεύματα στη γραμμή ελέγχου των δύο χωρών στο Κασμίρ, καθώς οι ηγέτες των δύο χωρών δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν χθες τον τερματισμό των εχθροπραξιών, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν στη σύνοδο για την περιφερειακή ασφάλεια της Ασίας, στο Αλμάτι. Για κατασκοπεία κατηγορήθηκε μέλος της ινδικής πρεσβείας στο Πακιστάν.

    Αρνηση του Πακιστάν για κοινές περιπολίες με Ινδία

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζήτησαν σήμερα από τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ινδία και το Πακιστάν, φοβούμενες επικείμενη σύγκρουση ανάμεσα στις δυο αντίπαλες χώρες, σύγκρουση που ενέχει μεγάλους κινδύνους καθώς πρόκειται για δύο πυρηνικές δυνάμεις. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, μια για κάθε μια από τις χώρες, με πολύ πιο αυστηρή διατύπωση από αυτές που είχαν προηγηθεί. Από την πλευρά της, η Βρετανία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι "ένας πόλεμος ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν δεν είναι αναπόφευκτος".

    Για κατασκοπεία κατηγορήθηκε, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ, μέλος της ινδικής πρεσβείας στην πακιστανική πρωτεύουσα, χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο και διατάχθηκε η απέλασή του. Πρόκειται για τον Κούλουαντ Σινγκ, ο οποίος πρέπει να αποχωρήσει από την χώρα μέσα σε επτά ημέρες, καθώς έχει αναμειχθεί σε δραστηριότητες ασυμβίβαστες με την ιδιότητά του.

    Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την πρόταση της Ινδίας για κοινές περιπολίες κατά μήκος των διαφιλονικούμενων συνόρων με το Κασμίρ προκειμένου να αποτραπεί η διείσδυση εξτρεμιστών και υποστήριξε ότι ''είναι απίθανο να έχει αποτέλεσμα'' με δεδομένη την κατάσταση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν. Νωρίτερα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αλμάτι ανέφερε ότι η Ινδία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο για κοινές περιπολίες κατά μήκος των συνόρων με το Κασμίρ, αν το Πακιστάν σταματήσει τις διασυνοριακές διεισδύσεις εξτρεμιστών που έχουν τις βάσεις τους στο Πακιστάν.

    Οι δύο γειτονικές χώρες εχουν αναπτύξει στα σύνορά τους περισσότερο απο 1.000.000 στρατιώτες.

    Διπλωματικός πυρετός για αποσόβηση σύρραξης

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε σήμερα με τον Ινδό πρωθυπουργό και τον Πακιστανό πρόεδρο, τους ζήτησε "να επιλέξουν το δρόμο της διπλωματίας", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε να μεσολαβήσει για την πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ και τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί, δίχως όμως η προσπάθειά του να στεφθεί με επιτυχία. Ο Πούτιν συνέκρινε μάλιστα την τεταμένη κατάσταση στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ με την κρίση του 1962 ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, όταν οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να πραγματοποιήσουν επίθεση στην Κούβα, ενώ, μέχρι στιγμής, την πρόσκληση για συνομιλίες έχει αποδέχθεί μόνο ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

    Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ πρότεινε τη μεσολάβηση της Τουρκίας για ένα κλίμα που θα ευνοούσε το διάλογο. Σε επιστολές που έστειλε στις 24 Μαΐου στον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ και στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι "οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο'', υπογραμμίζει ο Ετζεβίτ, η χώρα του οποίου εκ παραδόσεως διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Πακιστάν όσο και με την Ινδία.

    Αμερικανική αποστολή στη θερμή ζώνη

    Σήμερα αναμένεται ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, να φτάσει στο Πακιστάν, σε μία προσπάθεια να αμβλυνθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες αναφορικά με την επαρχία του Κασμίρ. Ο Αρμιτάζ αναμένεται να έχει αύριο συνομιλίες με Πακιστανούς επισήμους στο Ισλαμαμπάντ και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Νέο Δελχί.

    Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ινδία και το Πακιστάν εν τέλει θα κατορθώσουν να αποφύγουν μία επικίνδυνη αντιπαράθεσή τους, υπογραμμίζοντας πως η ένταση βλάπτει την αντιτρομοκρατική εκστρατεία, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να εκμεταλλευθεί η Αλ Κάιντα.

    Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται στην περιοχή και ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόλαντ Ράμσφελντ.

    [04] Πρωταθλήτρια η ΑΕΚ μετά από 32 χρόνια

    5/6/2002 10:16:00 μμ

    Μέσα σε πραγματική αποθέωση η ΑΕΚ κατάφερε να υπερκεράσει όλα τα εμπόδια και να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, νικώντας απόψε με 79-70 έναν άξιο μονομάχο αλλά με αρκετά προβλήματα και ελλείψεις Ολυμπιακό και να στεφθεί πανηγυρικά Πρωταθλήτρια στο Μπάσκετ. Με ένα καταπληκτικό σερι 14-5 πόντων στα τελευταία λεπτά, ανέτρεψε το αρχικό 2-0 στις νίκες και λύγισε τον Ολυμπιακό ξανασηκώνοντας το Κύπελλο μετά από 32 ολόκληρα χρόνια.

    Απόθεωση της ΑΕΚ από 10.000 οπαδούς της

    Η ΑΕΚ επέστρεψε στο θρόνο της, από τον οποίο είχε καθαιρεθεί από την περίοδο 1969-70, όταν με τους Αμερικάνο, Τρόντζο και Λαρεντζάκη είχε στεφθεί για τελευταία φορά Βασίλισσα.

    Ο πέμπτος και τελευταίος τελικός των πλέι οφ, όπου πέτυχε και την ανατροπή με το 3-2 στα μεταξύ τους παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, ήταν ένας από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος τελικός, στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, καθώς οι κιτρινόμαυροι βρέθηκαν στην τελευταία περίοδο να χάνουν τη διαφορά των 17π. και να απειλούνται από τον Ολυμπιακό.

    Ωστόσο, οι περίπου 10.000 οπαδοί της ΑΕΚ, που είχαν δημιουργήσει μια συγκλονιστική ατμόσφαιρα μέσα στο κλειστό του Ολυμπιακού Σταδίου, εμψύχωσαν την ομάδα τους και πέτυχαν να πανηγυρίσουν τον 8ο τίτλο στην ιστορία της Ενωσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 June 2002 - 20:56:01 UTC