Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστραλία: Συγκινημένος ο Στεφανόπουλος
  • [02] Συνεχίζεται η επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ
  • [03] Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν
  • [04] Μ. Ανατολή: Νέες προσπάθειες για ειρήνη

    [01] Αυστραλία: Συγκινημένος ο Στεφανόπουλος

    8/6/2002 8:18:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αυστραλία, ενώ αύριο θα μεταβεί στη Νέα Ζηλανδία, στην οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, την πρώτη αρχηγού του ελληνικού κράτους. Έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα μεταξύ των ελλήνων ομογενών του Σίδνεϋ, κατά την τελευταία ημέρα της περιοδείας του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αυστραλία. Μιλώντας προς τους ομογενείς στο παλιό κτίριο υποδοχής των μεταναστών, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι θα ήθελε να μείνει περισσότερο κοντά τους. Παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, εκπροσώπων των κοινοτήτων της ομογένειας και των αρχών της πολιτείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι στο πρόσωπο των Ελλήνων ομογενών βλέπει έναν ξενιτεμένο αδελφό.

    ''Ξενιτεμένος αδελφός'' το σώμα των ομογενών

    Με μια θερμή και συγκινησιακά φορτισμένη συγκέντρωση του ελληνισμού του Σίδνεϊ, στο παλαιό κτίριο υποδοχής των μεταναστών, στην οποία παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπομπ Καρ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, θερμός φιλέλληνας και ένθερμος υποστηρικτής του αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Γκοφ Γουίτλαμ, ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στη μακρινή ήπειρο.

    Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, σε σύντομους χαιρετισμούς τους, εξήραν το ρόλο της ελληνικής ομογένειας της Αυστραλίας ως συνδετικού κρίκου της ηπείρου με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

    Τη συγκέντρωση των ομογενών χαιρέτισε ο υφυπουργός των Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος χαρακτήρισε τον ελληνισμό της Αυστραλίας ως τη Μεγάλη Ελλάδα και τόνισε οτι θα επιστρέψει στην Αθήνα - μετά την επαφή του με τους Ελληνες της μακρινής αυτής ηπείρου - με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

    "Τα γεράματα κάνουν τον άνθρωπο να συγκινείται ευκολότερα. Όμως η δική μου συγκίνηση δεν οφείλεται μόνο σ' αυτό, αλλά στην παρουσία σας και στην αγάπη σας", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στην αρχή του χαιρετισμού τους προς τους ομογενείς και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να μείνει περισσότερο στο Σίδνεϊ, προκειμένου να βρεθεί περισσότερο χρόνο κοντά τους. Ο κ. Στεφανόπουλος δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, για το τεράστιο, όπως είπε, έργο που επιτελεί για τον ελληνισμό της Αυστραλίας και τον χαρακτήρισε ως "αρχηγό της ορθοδόξου πίστεως και του ελληνισμού" της μακρινής αυτής ηπείρου, ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Στυλιανός "ασκεί τα καθήκοντά του με θαυμάσιο τρόπο".

    Πάντως, ο κ. Στεφανόπουλος, στο τέλος της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στο ρόλο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το οποίο, όπως είπε, αγωνίζεται για τους Ελληνες ομογενείς ανά τον κόσμο και για την προσφορά του αυτή εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους εκπροσώπους του ΣΑΕ που ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι στο πρόσωπο των Ελλήνων ομογενών βλέπει "έναν ξενιτεμένο αδελφό" και πρόσθεσε ότι θα φύγει από την Αυστραλία με τις πιο τρυφερές αναμνήσεις.

    Καταλήγοντας, ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την υπερηφάνειά του για τους Έλληνες του εξωτερικού που, όπως είπε, προκόβουν παντού.

    [02] Συνεχίζεται η επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ

    8/6/2002 8:19:00 μμ

    Σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια της Νέας Υόρκης μίλησε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν και παρέστη σε τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη των νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των ομογενών, την καρδιά του ελληνισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφέρθηκε στα εθνικά μας ζητήματα, στο πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας αλλά και στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αξιοποίησης των τεραστίων δυνατοτήτων της ομογένειας.

    [03] Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν

    8/6/2002 8:17:00 μμ

    Αμείωτη παραμένει η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, μετά την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου ινδικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους από τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε αιματηρά επεισόδια στο Κασμίρ, σκοτώθηκαν 13 άτομα, ανάμεσά τους τρεις Ινδοί στρατιώτες. Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, δήλωσε πάντως ότι η ένταση μεταξύ των δυο χωρών έχει μειωθεί αισθητά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση ξεπεράστηκε.

    Θερμό το μέτωπο στα σύνορα

    Οι σειρήνες του πολέμου καλούν συνεχώς τους κατοίκους του Κασμίρ και του Τζαμού σε επαγρύπνηση. Η Ινδία βρίσκεται επί ποδός πολέμου και άρχισε να μοιράζει στους κατοίκους της επαρχίας του Κασμίρ και του Τζαμού φυλλάδια με οδηγίες τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση βομβαρδισμού. Με την βοήθεια του στρατού οι κάτοικοι σκάβουν καταφύγια για να προστατευθούν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τον στρατό του Πακιστάν.

    Η Ινδία έχει ενισχύσει τις περιπόλους της στην διαφιλονικούμενη επαρχία για να εμποδίσει την είσοδο πακιστανών ισλαμιστών που μάχονται για την ανεξαρτησία της διαφιλονικούμενης περιοχής. Στα σύνορα των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί 1.000.000 στρατιώτες και η ανταλλαγή πυρών είναι καθημερινό φαινόμενο. Η λίστα των νεκρών της διένεξης που χρονολογείται από το 1947 μακραίνει.

    Στην περιοχή φθάνει την ερχόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Ντοναλντ Ράμσφελντ σε μια νέα προσπάθεια αποτροπής ενός ολοκληρωτικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Διπλωματικός πυρετός για αποφυγή γενικευμένης σύρραξης

    Εντούτοις, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινγκ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και χαρακτήρισε "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" τη δέσμευση του Πακιστάν να σταματήσει την παράνομη είσοδο ισλαμιστών μαχητών από το Κασμίρ στο ινδικό έδαφος. Την ίδια στιγμή, από το Τάλιν της Εσθονίας όπου βρίσκεται, ο Αμερικανός υφυπουργός Ρίτσαρντ Αρμιτάζ ανέφερε ότι το Νέο Δελχί υποσχέθηκε πως θα επιτρέψει την επιστροφή στο Πακιστάν ορισμένων Ινδών διπλωματών που είχαν ανακληθεί καθώς και ότι θα προσχωρήσει σε ορισμένες "στρατιωτικές χειρονομίες καλής θέλησης", συνεισφέροντας στη μείωση της έντασης με το Πακιστάν.

    Από το Ισλαμαμπάντ έγινε γνωστό ότι ο Κόλιν Πάουελ είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ. "Ήταν μια καλή συνομιλία και ο κ. Πάουελ δήλωσε στον πρόεδρο του Πακιστάν ότι τώρα βλέπει πως τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Πακιστάν και για την υποστήριξή του στον αγώνα πάταξης της διεθνούς τρομοκρατίας", ανέφεραν επίσημες πηγές από το Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στρατηγός Μουσάραφ επανέλαβε τη δέσμευση τη χώρα του στην ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής.

    Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Αμπντούλ Σατάρ, ζήτησε από την Ινδία να "αποφύγει την οποιαδήποτε επιδείνωση" της κατάστασης αφότου το Πακιστάν κατέρριψε χθες το ινδικό "Drone", το τηλεκατευθυνόμενο κατασκοπευτικό αεροσκάφος. "Σε μια τέτοια κατάσταση, ένα υπεύθυνο κράτος πρέπει να επαγρυπνεί περισσότερο για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν προκλήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κλιμάκωση της έντασης", δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ισλαμαμπάντ ο Σατάρ.

    [04] Μ. Ανατολή: Νέες προσπάθειες για ειρήνη

    8/6/2002 8:18:00 μμ

    Πέντε παλαιστίνιοι εξτρεμιστές, οι τρεις μέλη της Χαμάς, σκοτώθηκαν σήμερα σε αποτυχημένες βομβιστικές απόπειρες. Αλλοι τρεις ισραηλινοί πολίτες έπεσαν νεκροί από πυρά ενόπλων παλαιστινίων εναντίον εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη. "Δεν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους μετά τις συνομιλίες του στο Καμπ Ντέηβιντ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μουμπάρακ. Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ επεσήμανε πώς δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη με επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής τον Γιάσερ Αραφάτ.

    Ρωσική αντιπροσωπεία συναντήθηκε σήμερα με τον Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτ Μπους συζήτησε το ειρηνευτικό σχέδιο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χοσνι Μουμπάρακ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα από το Καμπ Ντέιβιντ ότι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Μέση Ανατολή είναι ακόμα πρόωρο. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χόσνι Μουμπάρακ, μετά από συνομιλίες που έιχε μαζί του.

    Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εκτίμησε ότι πρέπει να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία στο Γιάσερ Αραφάτ για να αναδιοργανώσει την Παλαιστινιακή Αρχή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Απαντώντας ο κ. Μπους ανέφερε ότι η άποψη του κ. Μουμπάρακ είναι ενδιαφέρουσα αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι "υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνδρες", μεταξύ των Παλαιστίνιων. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ θα σταματήσει την επέκταση των ισραηλινών οικισμών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 June 2002 - 20:54:24 UTC