Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διέλυσε το ΚΕΠ ο Αβραμόπουλος
  • [02] Ψάχνουν λύσεις για τον Ευρωστρατό
  • [03] Αφγανιστάν: Έκκληση ενότητας από τον Ζαχίρ Σαχ
  • [04] Νέες τρομοκρατικές απειλές ανακοινώνει ο Μπους
  • [05] Χάπια κατά των γηρατιών στον Πάπα

    [01] Διέλυσε το ΚΕΠ ο Αβραμόπουλος

    11/6/2002 10:09:00 μμ

    Δεκαεννέα μήνες μετά την τηλεοπτική ανακοίνωση ότι προχωρεί στην ίδρυση πολιτικού κόμματος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοίνωσε με τον ίδιο τρόπο ότι αναστέλλει τη λειτουργία τού Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών. Ως λόγο επικαλέστηκε το ασφυκτικό πλαίσιο του δικομματισμού, που δεν αφήνει, όπως είπε, ανοικτό πεδίο για την ανάπτυξη ζωτικού χώρου στη νέα πολιτική πρόταση. Επίσης, αναφέρθηκε τις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις, καθώς η ύφεση αλλά και η άρνηση του ΚΕΠ να στηριχθεί από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα επιβάλλουν την αναστολή της λειτουργίας του.

    Μετατρέπει το Κίνημα σε Κίνηση

    Θα μετατραπεί, όπως ανακοίνωσε, σε Κίνηση Πολιτικού Προβληματισμού και Παρέμβασης, η οποία θα είναι πάντοτε σε ετοιμότητα και με σκοπό ένα χρήσιμο ρόλο στο όνομα της δημοκρατίας και της πολιτικής.

    Το κόμμα είπε ο κ. Αβραμόπουλος αναστέλλει τη λειτουργία του, η πολιτική μας πρόταση όμως παραμένει αυτόνομη και θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην πολιτική μας ζωή μακριά από παρασκηνιακές διεργασίες, παζαρέματα και μεθοδεύσεις

    Πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος δεν αποκάλυψε τι θα πράξει στο μέλλον, σημειώνοντας "τα μελλοντικά μας βήματα και οι όποιες επιλογές ή αποφάσεις μας θα τις κρίνουμε με γνώμονα την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα, την ειλικρίνεια και το όραμα για το μέλλον της πατρίδας και της κοινωνίας, ευρισκόμενοι πάντα στην πρώτη γραμμή".

    Το γεγονός αυτό αναζωπυρώνει τα σενάρια για το ενδεχόμενο επιστροφής του προέδρου του ΚΕΠ στη Νέα Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αβραμόπουλος το πρωί συναντήθηκε με τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για μισή ώρα και δεν αποκλείεται να τον ενημέρωσε για την απόφασή του.

    Πριν από λίγο ο πρώην πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόφαση του κ. Αβραμόπουλου και είπε ότι η θέση του είναι στη Νέα Δημοκρατία.

    Μια εξέλιξη που δεν εκπλήσει τη Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε την κίνηση του Δημάρχου ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θοδωρής Ρουσόπουλος. "Ο ίδιος θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική σκηνή", τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ θα αξιολογήσει και θα συνεκτιμήσει την όλη υπόθεση σε βάθος χρόνου.

    [02] Ψάχνουν λύσεις για τον Ευρωστρατό

    11/6/2002 7:58:00 μμ

    Ταύτιση απόψεων στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης διαπιστώθηκε στη συνάντηση, που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κάθε χώρα ξεχωριστά, τόνισε ο κ. Σημίτης και ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς όπως είπε η Ελλάδα είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και χρειάζεται ανάλογη ενίσχυση. Σχετικά με το θέμα του ευρωστρατού, οι δύο πρωθυπουργοί δήλωσαν ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι και αρνήθηκαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες για όσα συζήτησαν σχετικά με αυτό το θέμα.

    Αθνάρ: Θα βρεθεί σύντομα λύση

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε εφ' όσον υπάρχει καλή θέληση και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αργά ή γρήγορα θα εξευρεθεί λύση, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η λύση αυτή να βρεθεί σύντομα.

    Ο κ. Αθνάρ δήλωσε πως η ισπανική προεδρία προσπαθεί να βρεί συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, "και επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο Μουντιάλ, ελπίζουμε να βάλουμε γκολ", κατέληξε χαριτολογόντας.

    Ο Κώστας Σημίτης, από την πλευρά του υποστήριξε πως δεν υπάρχει θέμα χωρίς λύση, καθώς όλοι προσπαθούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής.

    Η Αθήνα, όπως είναι γνωστό, απορρίπτει κατηγορηματικά τις θέσεις που διατυπώνονται στο "Κείμενο της Αγκυρας".

    Την ίδια στιγμή, έχει αφήσει περιθώρια προς την ισπανική προεδρία να επιχειρήσει ελιγμούς που θα ικανοποιούσαν τις ελληνικές θέσεις.

    Η επίσκεψη του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στη χώρα μας εντάσσεται στον κύκλο των καθιερωμένων του επαφών, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σεβίλλη.

    Οσον αφορά τη λαθρομετανάστευση ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "ελπίζουμε η πρωτοβουλία της ισπανικής Προεδρίας να οδηγήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και χρονοδιαγράμματα" και ανέφερε ειδικότερα ότι η Αθήνα ζητά να απαντηθούν στη Σεβίλη τα ερωτήματα που αφορούν: τη χρηματοδότηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, την κατανομή των βαρών και το καθεστώς ένταξης των μεταναστών που ήδη βρίσκονται στις χώρες φιλοξενίας.

    "Ζητούμε την υιοθέτηση μιας εφαρμόσιμης πολιτικής", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Ο κ. Αθνάρ ανέφερε ότι στη Σεβίλη θα συζητηθεί η πρόταση της προεδρίας για τη μεταρρύθμιση των λειτουργιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό, η διεύρυνση της ΕΕ, "με την ελπίδα, όπως είπε, να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα", το έργο της συνέλευσης, που θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρό της Ζισκάρ Ντ'Εστέν και οι προσανατολισμοί της οικονομικής πολιτικής στο πνεύμα των αποφάσεων της Βαρκελώνης.

    Μετανάστευση, άσυλο και σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ στη διυπουργική

    Το μεσημέρι, ενόψει και της Συνόδου της Σεβίλλης, πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη στην οποία καθορίστηκε η στάση της χώρας μας σε ό,τι αφορά τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου, της διεύρυνση της ΕΕ, αλλά και τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφορικά με τη λειτουργία της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Γεωργίας, καθώς επίσης και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

    Από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αποδεχθεί μία συμβιβαστική πρόταση από την ισπανική προεδρία για το θέμα του Ευρωστρατού.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μαδρίτη.

    Κακλαμάνης για Ευρωστρατό στη Μαδρίτη

    Στο μεταξύ, το θέμα που έχει δημιουργηθεί από το λεγόμενο "Κείμενο της Αγκυρας" για τον ευρωστρατό έθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στη διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.

    Με το έγγραφο αυτό, τόνισε, υπονομεύεται η αυτονομία, το κύρος και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πρόκειται για ένα κείμενο που έγινε χωρίς καμία εξουσιοδότησή της.

    [03] Αφγανιστάν: Έκκληση ενότητας από τον Ζαχίρ Σαχ

    11/6/2002 9:56:00 μμ

    Για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια συνεδρίασε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ η εθνοσυνέλευση της χώρας, η Λόγια Τζίργκα. Στη σύσκεψη παρέστη και ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος τόνισε ότι δεν επιθυμεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο στη νέα μεταβατική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο ηγέτης της παρούσας μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, πρότεινε για τον πρώην βασιλιά τον τίτλο του "Πατέρα του Έθνους". Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των μελών της Λόγιας Τζίργκα ότι διακαής του πόθος είναι να βιώσει την υιοθέτηση ενός δημοκρατικού συστήματος στο Αφγανιστάν, το οποίο θα βασίζεται στις αξίες του Ισλάμ.

    Παραδοσιακή Εθνοσυνέλευση

    Οι περίπου 2.000 συμμετέχοντες στη σύσκεψη επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος επέστρεψε στο Αφγανιστάν έπειτα από 29 χρόνια εξορίας στην Ιταλία.

    Η σύσκεψη της Λόγιας Τζίργκα πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 25 ωρών, μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των μελών της εθνοσυνέλευσης ως προς την επιλογή του ηγέτη της νέας μεταβατικής κυβέρνησης.

    Ο Ζαχίρ Σαχ απηύθυνε εκκλήσεις για ενότητα, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του νυν ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει.

    Νέα κυβέρνηση

    Η Λόγια Τζίργκα αναμένεται να εκλέξει μία νέα μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι την προκήρυξη εκλογών το 2004.

    Οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης είχαν αναβληθεί λόγω των διαφορών που προέκυψαν για το ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας, Ζαχίρ Σαχ, σε μία μελλοντική κυβέρνηση.

    Αντίπαλος του Χαμίντ Καρζάι είναι ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ενώ υποψηφιότητα έχει θέσει και μία γυναίκα, η Μασούντα Τζαλάλ.

    Στις εργασίες της Λόγια Τζίργκα συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 τοπικοί αντιπρόσωποι από ολόκληρο το Αφγανιστάν, οι οποίοι θα συζητήσουν για το μέλλον της χώρας.

    Πηγή: BBC

    [04] Νέες τρομοκρατικές απειλές ανακοινώνει ο Μπους

    11/6/2002 9:39:00 μμ

    Ευρείας κλίμακας ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει κατά φερόμενων μελών του δικτύου Αλ Κάιντα οι αμερικανικές αρχές, ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μετά την γνωστοποίηση της σύλληψεις υπόπτου μέλου της Αλ Κάιντα, ο οποίος σχεδίαζε να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό εμπλουτισμένο με ραδιενεργά υλικά. Οπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα έχει ήδη συλληφθεί ο Αμερικανός κάτοικος του Πουέρτο Ρίκο, Αμπντάλα Αλ-Μουτζαχίρ, από στις 8 Μαΐου στο αεροδρόμιο του Σικάγο, ερχόμενος από το Πακιστάν. Ο συλληφθείς κρατούνταν όλο αυτό το διάστημα από τις αμερικανικές αρχές χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Πιστεύεται ότι ο Αμπντάλα Αλ-Μουτζαχίρ σχεδίαζε να κατασκευάσει μία βόμβα και να διοργανώσει μία επίθεση, η οποία θα μπορούσε να εξαπλώσει στην ατμόσφαιρα εξαιρετικά τοξικό υλικό για τους ανθρώπους.

    Φόβοι για απόπειρα δεύτερης πυρηνικής επίθεσης

    Ο συλληφθείς κρατούνταν όλο αυτό το διάστημα από τις αμερικανικές αρχές χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

    Την Κυριακή, όμως, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακήρυξε τον συλληφθέντα "ενεργό μέλος εχθρικής οργάνωσης" και μεταφέρθηκε σε χώρο κράτησης αμερικανικού πλοίου στη Νότια Καρολίνα.

    Ο αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής πιστεύει ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση αποδεικνύει ότι το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα, εξακολουθεί να παραμένει ενεργό.

    Μία τέτοια επίθεση μάλιστα θα τόνωνε το ηθικό των οπαδών της Αλ Κάιντα στη Μέση Ανατολή - λέει ο αναλυτής του BBC - και αυτό γιατί το δίκτυο φαίνεται ακόμη ικανό να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Υπογραμμίζει επίσης ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η Αλ Κάιντα θα επιχειρήσει να διοργανώσει και δεύτερη πυρηνική επίθεση, καθώς το ραδιενεργό υλικό μπορεί να αποκτηθεί με μεγάλη ευκολία και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Θα αναζητήσουμε κάθε δυνατό στοιχείο και ένδειξη για να εντοπίσουμε τους υπόπτους", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λευκό Οίκο.

    Επιπλέον, ο Τζορτζ Μπους απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορεί να αποκτήσουν "καταστροφική ισχύ" εάν έχουν πρόσβαση πυρηνικά και βιολογικά όπλα. Οι δηλώσεις του κ. Μπους έγιναν μετά τις ανακοινώσεις ότι οι αμερικανικές αρχές απέτρεψαν βομβιστική επίθεση από "βρώμικη βόμβα", όπως αποκαλείται, που θα περιείχε ραδιενεργό υλικό.

    [05] Χάπια κατά των γηρατιών στον Πάπα

    Πηγή: ΑΠΕ 11/6/2002 8:10:00 μμ

    Χάπια που καθυστερούν τη γήρανση των κυττάρων χορήγησε χθες στον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, ως δώρο, ο διεθνούς φήμης επιστήμονας Λούι Μοντανιέ, ένας απ' αυτούς που ανακάλυψαν τον ιό του Ειτζ.

    Την πληροφορία δημοσίευσε σήμερα ιταλική εφημερίδα αναφέροντας ότι αυτό συνέβη κατά την ιδιωτική επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Πάπα ο Μοντανιέ. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τα συστατικά των φαρμάκων. Είναι γνωστό μόνο ότι πρόκειται για αντιοξειδωτικά με φυσικές ουσίες, που καθυστερούν την γήρανση των κυττάρων.

    Μυστική επιτροπή γιατρών κουράρει τον Πάπα

    "Είναι χάπια αντιοξειδωτικά που παίρνει και ο καθηγητής Μοντανιέ τα οποία θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία του Πάπα" εξήγησε ο γραμματέας του διεθνούς ιδρύματος εναντίον του Ειτζ, Πιερλονίτζι Βαλιάνι.

    Ο Μοντανιέ είναι πεπεισμένος ότι αυτά τα χάπια είναι αποτελεσματικά και γι' αυτό παρέδωσε μια επιστολή με όλες τις σχετικές οδηγίες στον καθηγητή Ρενάτο Μπουτσονέτι προσωπικό γιατρό του Ποντίφηκα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας το δώρο του Μοντανιέ στον Πάπα έγινε σε μια περίοδο που μια μυστική διεθνής επιτροπή γιατρών συνεργάζεται και βοηθά τον προσωπικό γιατρό του Ποντίφηκα για την βελτίωση της υγείας του. Ενας απ' τους βασικότερους στόχους είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 June 2002 - 20:57:00 UTC