Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφιση ασφαλιστικού νομοσχεδίου
  • [02] Αδιέξοδο στην παιδεία
  • [03] Ναι στα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών
  • [04] Σήμερα η εισήγηση του πρωθυπουργού στην Κ.Ε.
  • [05] Εκρηξη στο αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι
  • [06] Για παλαιστινιακό κράτος κάνει λόγο ο Μπους
  • [07] Το βαπόρι απ΄τη Λατινική Αμερική
  • [08] Εγκρίθηκαν τα μέτρα για τη λαθρομετανάστευση
  • [09] Ο Καρζάι ''στο τιμόνι'' της διακυβέρνησης
  • [10] Ο ''καθρέφτης'' του ηλιακού μας συστήματος

    [01] Ψήφιση ασφαλιστικού νομοσχεδίου

    14/6/2002 10:39:00 πμ

    Τροποποιήσεις σε πολλά άρθρα του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρότεινε ο υπουργός εργασίας Δημ. Ρέππας. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής. Σήμερα σε δύο συνεδριάσεις, πρωί και απόγευμα, θα ολοκληρωθεί η ψήφιση των άρθρων και την Τρίτη το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Πλήρη υποστήριξη στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ενώ αντίθετος με τις ρυθμίσεις για το δημόσιο εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

    Ο υπουργός Εργασίας αποδέχθηκε το αίτημα της ΟΤΟΕ για τη δυνατότητα μετατροπής των επικουρικών ταμείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ενώ συμφώνησε και με τον συνυπολογισμό του επιδόματος των 60.000 δρχ στη σύνταξη των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Οι αλλαγές κρίνονται ανεπαρκείς από την ΟΤΟΕ, που συνεχίζει και σήμερα τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

    [02] Αδιέξοδο στην παιδεία

    14/6/2002 10:35:00 πμ

    Συνεργασία έχουν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον χώρο της ανωτάτης εκπαίδευσης. Ο κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική περίοδος σε ορισμένες σχολές είναι ορατός μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι συνεχίζουν για τέταρτη εβδομάδα την αποχή τους.

    Οι καθηγητές επιμένουν να συζητηθεί το μισθολόγιό τους τη φετεινή χρονιά, αντί του 2003 όπως προτείνει η κυβέρνηση και να εφαρμοστεί απο το 2004, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν και το Σεπτέμβριο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, υπογράμμισε πως δεν αξίζει να επικρατεί τέτοια κατάσταση στα πανεπιστήμια.

    Οι πανεπιστημιακοί θα αποστείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του να συναντηθούν προκειμένου να διατυπώσουν τα οικονομικά αιτήματά τους.

    [03] Ναι στα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών

    14/6/2002 10:38:00 πμ

    Τροπολογία, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες νοσοκομείων ΕΣΥ, να ασκούν προσωρινά απογευματινό ιατρείο σε χώρο εκτός του νοσοκομείου, ως τμήμα των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων εγκρίθηκε χθες από την ολομέλεια της Βουλής. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι οι ίδιες διατάξεις, βάσει των οποίων απαιτείται άδεια του υπουργού Παιδείας για το διορισμό ή τη διατήρηση από μέλος ΔΕΠ δεύτερης θέσης στο δημόσιο τομέα, εφαρμόζονται και για τα μέλη ΕΠ ΤΕΙ μερικής απασχόλησης, που κατέχουν δεύτερη έμμισθη θέση στο δημόσιο.

    Επίσης ορίζεται ότι ποσοστό 10% από το ποσό που παρακρατεί το νοσοκομείο από τη συνολική αμοιβή σε απογευματινό ιατρείο πανεπιστημιακού γιατρού αποδίδεται στον ειδικό λογαριασμό του Πανεπιστημίου. Συγχρόνως ποσοστό μέχρι 5% του ποσού που αναλογεί στον ειδικό λογαριασμό του νοσοκομείου παρακρατείται από τον γιατρό για τα πάσης φύσεως έξοδα λειτουργίας του απογευματινού ιατρείου.

    Με κοινή εξάλλου απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας καθορίζεται ο τρόπος είσπραξης της αμοιβής για επίσκεψη και η διαδικασία απόδοσης των οφειλόμενων λογαριασμών στους ειδικούς λογαριασμούς του νοσοκομείου.

    Τέλος επεκτείνεται η καταβολή της ειδικής αμοιβής για το κλινικό και εργαστηριακό έργο των πανεπιστημιακών γιατρών και στους φυσικούς ιατρικής'ακτινοφυσικούς, χημικούς, κλινικούς χημικούς, βιοχημικούς, βιολόγους και ψυχολόγους, μέλη ΔΕΠ που υπηρετούν σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες νοσοκομείων του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ.

    Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου από την Ολομέλεια της Βουλής.

    [04] Σήμερα η εισήγηση του πρωθυπουργού στην Κ.Ε.

    14/6/2002 9:18:00 πμ

    Με την πολιτική εισήγηση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη αρχίζουν στις 12.00 το μεσημέρι οι εργασίες της Συνόδου της Κ.Ε. του Κινήματος. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα με την ψηφοφορία επί της εισήγησης του Ε.Γ. για τις οργανωτικές αλλαγές που θα συζητηθούν στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη στις 5 και 6 Ιουλίου.

    Η ισχυροποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας είναι κύριο μέλημα της κυβέρνησης δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα με γρήγορους ρυθμούς πετυχαίνει τον στόχο της πραγματικής σύγκλισης με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της ΕΕ.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, το κατά κεφαλήν εισόδημα ξεπερνά πλέον το 70% του μέσου κοινοτικού όρου και το 2001 ο μέσος ακαθάριστος μισθός του Έλληνα εργαζόμενου έφθασε το 80% του μέσου κοινοτικού, ενώ η ανεργία περιορίστηκε το 2001 στο 10,5% και αναμένεται έως το 2004, να μειωθεί στο 9% .

    Ο κ. Σημίτης επανέλαβε όσα θέλει να επιτύχει και όχι όσα μπορεί, σχολίασε η ΝΔ. "Εκείνο που δεν μπορεί να κατανοήσει και να συνειδητοποιήσει η ΝΔ, είναι πως η χώρα αλλάζει διαρκώς και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Στη σημερινή σύνοδο της Κ.Ε. ο κ. Σημίτης θα αναφερθεί στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, στην πορεία του κυβερνητικού έργου καθώς και στις εξελίξεις γύρω από τα εθνικά θέματα εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα στιγματίσει προσωπικές στρατηγικές που συντηρούν και εντείνουν το κλίμα εσωστρέφειας.

    Να σημειωθεί ότι με βάση την εισήγηση του Ε.Γ., τα στελέχη της Κ.Ε. καλούνται να τοποθετηθούν επί των οργανωτικών αλλαγών που προτείνει το Ε.Γ. όπως εκλογή προέδρου με καθολική ψηφοφορία από όλα τα μέλη, εκλογή γραμματέα, Ε.Γ. και Κ.Ε. από το Συνέδριο και για τη διενέργεια εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για μεγάλα θέματα της πολιτικής επικαιρότηταςΜε την πολιτική εισήγηση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, αρχίζει το μεσημέρι η σύνοδος της Κ.Ε. του Κινήματος.

    [05] Εκρηξη στο αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι

    Πηγή: ΑΠΕ 14/6/2002 10:39:00 πμ

    Οκτώ άτομα--μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα-- έχασαν τη ζωή τους και πολλά τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά από το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι, όπως ανακοίνωσε η πακιστανική αστυνομία. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν επιπλέον και οι Πακιστανοί φύλακες του προξενείου. Για επίθεση αυτοκτονίας κάνουν λόγο οι αρχές της χώρας, ενώ από την έκρηξη δημιουργήθηκε ένας μεγάλος κρατήρας έξω από το κτίριο.

    Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα τμήμα του τοίχου που περιβάλει το προξενείο. Το παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν ένα λευκό Σουζούκι που εκτινάχτηκε σε απόσταση έξι -επτά μέτρων και προσέκρουσε σε ένα δένδρο όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

    Να σημειωθεί ότι η επίθεση σημειώθηκε την επομένη της άφιξης στο Πακιστάν του αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ με στόχο την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία για το Κασμίρ.

    [06] Για παλαιστινιακό κράτος κάνει λόγο ο Μπους

    14/6/2002 10:25:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους αποφάσισε να προτείνει σχέδιο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους για να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης στη Μέση Ανατολή , προσφέροντας κάποιες ελπίδες στους Παλαιστινίους που ζούν υπό ισραηλινή κατοχή, γράφουν σήμερα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Εν τω μεταξύ Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν νεαρό Παλαιστίνιο που επιχείρησε να μαχαιρώσει εβραίο έποικο κοντά στον οικισμό εποίκων Καντουμίμ,στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Χθες 8 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Γάζα απο ισραηλινά πυρά. Εξ άλλου τον Ναμπίλ Σάατ, στενό συνεργάτη του Αραφάτ, θα δεχθεί σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Τι γράφουν οι Τάιμς

    Επικαλούμενη επίσημες πηγές η αμερικανική εφημερίδα Τάιμς αναφέρει ότι στη συνάντηση που είχε χθες στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπους με τον σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών,Σαούντ αλ Φαιζάλ, ο Αμερικανος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι αποφάσισε να προτείνει, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα,σχέδιο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

    Μπους και αλ Φαϊζάλ συζήτησαν το πως η διεθνής κοινότητα θα νομιμοποιήσει το παλαιστινιακό κράτος αναγνωρίζοντάς το,ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η συνάντηση κράτησε 20 λεπτά και ο πρόεδρος Μπους δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες στον σαουδάραβα υπουργό,αλλά κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να συμβάλει στην εκτόνωση της βίας.

    [07] Το βαπόρι απ΄τη Λατινική Αμερική

    14/6/2002 10:52:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Πλοίο που μετέφερε 5 τόνους κοκαϊνης κατασχέθηκε στις γαλλικές ακτές μετά από επέμβαση αντιτορπιλικού του γαλλικού πολεμικού και γαλλικού πολεμικού αεροπλάνου που έβαλαν κατά του πλοίου. Κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών σκοτώθηκε ένας από το πλήρωμα του πλοίου ενώ άλλοι ναυτικοί πέταξαν στη θάλασσα τέσσερις κούτες των 20 κιλών κοκαϊνης. Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται ναυτιλιακή εταιρία με έδρα τον Πειραιά.

    Ο εντοπισμός του πλοίου επετεύχθη μετά από πληροφορίες που έδωσε στις γαλλικές αρχές η ελληνική αστυνομία, το λιμενικό σώμα και το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA). Οι δράστες μετέφεραν κοκαϊνη από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

    Μέχρι τώρα έχουν προσαχθεί στην ασφάλεια Αττικής 10 άτομα και εξετάζονται για να διαπιστωθεί η συμμετοχή τους στην υπόθεση διακίνησης της κοκαϊνης. Σύμφωνα με πληροφορίες την υπόθεση διεβίβασε στις ελληνικές αρχές ο επικεφαλής του κλιμακίου της DEA στην Ελλάδα Τζέιμς Σοϊλις.

    [08] Εγκρίθηκαν τα μέτρα για τη λαθρομετανάστευση

    14/6/2002 10:05:00 πμ

    Στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και στη συνεργασία των κρατών μελών για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επικεντρώθηκε, κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο ενέκρινε τα μέτρα που προτείνει για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, σε έκθεσή της, η ισπανική προεδρία αλλά και την πρότασή της για εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών της ΕΕ.

    Κοινη δραση των 15 για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην παρέμβαση του, τόνισε ότι πρέπει να αποτελέσει μέλημα όλων μας η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η ενιαία διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, κυρίως σε επιχειρησιακό επίπεδο, αποτελεί αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και των κυκλωμάτων της, του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, καθώς και για την πολιτική του ασύλου. Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και στην αυξημένη ευθύνη ορισμένων χωρών όπως η Ελλάδα, που έχουν --λόγω της γεωγραφικής τους θέσης-- εκτεταμένα και ευάλωτα σύνορα, και ζήτησε την εκπόνηση σχετικής μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι η συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης παράνομων μεταναστών, ιδίως δια θαλάσσης, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ, αλλά με τήρηση κάποιας ισορροπίας, παρέχοντας αφενός υποστήριξη και αφετέρου επιβολή κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να συνεργασθούν με την ΄Ενωση ή δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

    Περί τρομοκρατίας

    Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης σε σχέδιο απόφασης για αστυνομική και δικαστική συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το σχέδιο εστιάζεται στην ανταλλαγή, κατά απόλυτη προτεραιότητα πληροφοριών που προέρχονται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για τη διενέργεια ποινικών ερευνών με τη συμμετοχή της ΕΥΡΩΠΟΛ και της ΕUROJUST.

    [09] Ο Καρζάι ''στο τιμόνι'' της διακυβέρνησης

    14/6/2002 12:26:00 πμ

    O 44χρονος Χαμίντ Καρζάι, ο πρωθυπουργός της προσωρινής αφγανικής κυβέρνησης, θα είναι τελικά ο πρόεδρος που θα οδηγήσει την χώρα στις γενικές εκλογές μετά από δύο χρόνια, ύστερα από τη χθεσινή πανηγυρική εκλογή του από τη Λόγια Ζίργκα, την παραδοσιακή αφγανική εθνοσυνέλευση. Ο Καρζάι συγκέντρωσε 1.295 ψήφους, έναντι 171 ψήφων υπέρ της Μασούντα Ζαλάλ της μοναδικής γυναίκας υποψήφιας και 89 ψήφων υπέρ του Μαχφούζ Νενταγί. Τα αποτελέσματα που ήταν αναμενόμενα, ανακοινώθηκαν πολλές ώρες μετά από την ολοκλήρωση της μυστικής ψηφοφορίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η υποψηφιότητα του κ. Καρζάι υποστηρίχθηκε και από τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν τον 87χρονο Ζάχερ Σαχ που επέστρεψε στη χώρα ως απλός πολίτης μετά από 29 χρόνων εξορία του στην Ιταλία.

    ''Είναι μεγάλη τιμή για μένα για τους φίλους μου, για τις αδελφές και τους αδελφούς μου, που με ψηφίσατε για να είμαι επικεφαλής της χώρας μας στην μεταβατική αυτή περίοδο'' δήλωσε ο κ. Καρζάι καταχειροκροτούμενους από τα μέλη της Λόγια Ζίργκα αμέσως μετά την ανακοίωνση των αποτελεσμάτων.

    ''Με τη θέληση του Θεού, θα τεθώ στις υπηρεσίες του Αφγανιστάν και της θρησκείας μου και υπόσχομαι πως θα εργαστώ για την ανάπτυξη της χώρας μου''.

    Ο κ. Καρζάι - τον οποίο υποστηρίζουν οι ΗΠΑ - θα είναι επικεφαλής της χώρας για τους επόμενους 18 μήνες οπότε και θα διενεργηθούν οι γενικές εκλογές.

    [10] Ο ''καθρέφτης'' του ηλιακού μας συστήματος

    Τίνα Βαλαούρα 14/6/2002 12:09:00 πμ

    Το ηλιακό μας σύστημα απέκτησε "αδελφάκι". Για να είμαστε ακριβείς η ύπαρξη του ήταν γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες. Την επίσημη ανακοίνωση έκαναν δύο βετεράνοι "κυνηγοί-πλανητών" από την έδρα της ΝΑΣΑ στην Ουάσινγκτον λέγοντας ότι εντόπισαν ένα πλανητικό σύστημα το οποίο παρουσιάζει αρκετές αναλογίες με το δικό μας "οικείο" ηλιακό σύστημα. Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έγινε στον εντοπισμό του "χαμένου εξαδέλφου" του Δία, τον οποίο οι γήινοι μπαμπάδες του ονόμασαν Cancri 55.

    Οι Geoffrey Marcy, καθηγητής στη Σχολή Κοσμογραφίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και ο Paul Butler από το Ινστιτούτο Carnegie της Ουάσινγκτον αναφέρθηκαν στον εντοπισμό ενός μεγάλου πλανήτη εκτός των ορίων του δικού μας ηλιακού συστήματος, ο οποίος μπορεί να συγκριθεί με τον πλανήτη Δία.

    Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Δίας εκτελεί τροχιά σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον Ηλιο μας. Το μακρινό του "είδωλο" είναι σε τροχιά γύρω από έναν παρεμφερή με τον δικό μας Ηλιο και ''βαπτίστηκε'' Cancri 55. Διευκρινίστηκε επίσης ότι εκτός από τον ''Cancri 55'' ένας άλλος νέος πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο αυτού του συστήματος σε απόσταση δέκα φορές μικρότερη από εκείνη της τροχιάς της Γης γύρω από τον αντίστοιχο δικό μας Ηλιο.

    Οι μελέτες των επιστημόνων πάνω στο θέμα κράτησαν περίπου 15 χρόνια.

    Ταυτοχρόνως, ανακοινώθηκε από τους Αμερικανούς ερευνητές η ύπαρξη άλλων 13 νέων πλανητών, διαφορετικών μεγεθών, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 100 τον αριθμό των γνωστών πλανητών εκτός των ορίων του δικού μας ηλιακού συστήματος.

    Ανάμεσα σε αυτούς τους τελευταίους 13 συγκαταλέγεται και ο κοντινότερος σε μέγεθος-συγγενής της Γης, ο οποίος είναι κατά 40 φορές μεγαλύτερος της.

    Επ ευκαιρία πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι μάλλον νωρίς για να περιμένουμε την ανακάλυψη του ακριβούς μακρινού πλανητικού αντιστοιχου της Γης, καθώς το μικρό της μέγεθος μας υποχρεώνει να κάνουμε υπομονή μέχρι την επόμενη "γενιά" ισχυρών τηλεσκοπίων.

    Πηγες BBC, Reuters, ΑΠΕ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 June 2002 - 9:11:59 UTC