Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισπανικό έγγραφο για για την Κύπρο
  • [02] Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αβραμόπουλος
  • [03] ΗΠΑ:κλείνουν τα προξενεία στο Πακιστάν

    [01] Ισπανικό έγγραφο για για την Κύπρο

    14/6/2002 10:35:00 μμ

    Η ανάγκη προώθησης των διαδικασιών επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξή της, χωρίς όμως να αποτελεί και προϋπόθεση, επισημαίνεται σε έγγραφο της ισπανικής προεδρίας. Το έγγραφο θα εξεταστεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και στη συνέχεια θα υποβληθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης. Με το έγγραφο καλείται η Τουρκία να συνεχίσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τον πλήρη εκδημοκρατισμό της σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, με αναφορές τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία.

    Καμία αλλαγή στις δραστηριότητες τους, λένε οι Τούρκοι

    Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ και η πρόεδρος του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ, ζητούν μία πιο συγκαταβατική πολιτική στο Κυπριακό και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για αύξηση των τουρκικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Μεγαλόνησο, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις στρατιωτικές δραστηριότητες της χώρας του στην Κύπρο.

    [02] Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αβραμόπουλος

    14/6/2002 6:58:00 μμ

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Δύο ήταν τα θέματα, που εξέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είπε κατά την έξοδό του, από το Προεδρικό Μέγαρο. Το πρώτο αφορούσε την πρόσφατη απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του ΚΕΠ και να το μετατρέψει σε Κέντρο Προβληματισμού.

    Την απόφασή του ήθελε να την ανακοινώσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λόγω σεβασμού προς τον θεσμό και το πρόσωπό του, όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Το δεύτερο θέμα αφορούσε την επόμενη "Σύνοδο Κορυφής των Δημάρχων του Κόσμου", η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα υπό την προεδρία του δημάρχου από τις 19-22 Σεπτεμβρίου, καθώς και την πρόταση της Αθήνας για τη σύσταση της "Παγκόσμιας Ενωσης Ολυμπιακών Πόλεων", μια πρόταση του κ. Αβραμόπουλου που έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ.

    [03] ΗΠΑ:κλείνουν τα προξενεία στο Πακιστάν

    14/6/2002 11:29:00 μμ

    Με απόφαση της Ουάσιγκτον, κλείνουν για το κοινό η αμερικανική πρεσβεία και τα προξενεία στο Πακιστάν, ως προληπτικό μέτρο, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που εκδηλώθηκε έξω από το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους έντεκα ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα θύματα είναι όλοι Πακιστανοί. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε πως πίσω από την έκρηξη βρίσκονται "ακραίοι δολοφόνοι", αλλά βεβαίωσε ότι δεν θα πτοήσουν τις ΗΠΑ.

    Υπονόμευση της ειρήνης θεωρει την επιθεση το Πακιστάν

    "Πολεμούμε έναν εχθρό που είναι ακραίοι δολοφόνοι. Αυτό είναι. Ισχυρίζονται ότι είναι θρησκευόμενοι και ανατινάζουν Μουσουλμάνους. Δεν έχουν κανένα σεβασμό για τη ζωή", δήλωσε ο Μπους και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι "αν αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν ότι πρόκειται να πτοήσουν τις ΗΠΑ, τότε δεν τις καταλαβαίνουν", και πρόσθεσε ότι συμπονεί τα θύματα και τις οικογένειές τους.

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μίλησε με τον Πακιστανό Πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, δεσμευόμενος για συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι, "το τραγικό αυτό συμβάν μας υπενθυμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας".

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και ενεργοποιήθηκε από κοντινή απόσταση, σύμφωνα με την πακιστανική αστυνομία.

    Από την έκρηξη έπεσε ένα τοίχος της περίφραξης του προξενείου, δημιουργήθηκε ένας κρατήρας αρκετών μέτρων και καταστράφηκαν πέντε αυτοκίνητα, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Μουχτάρ Αχμέντ δήλωσε ότι δεν έχει σκοτωθεί ή τραυματισθεί κανένας από το προσωπικό του αμερικανικού προξενείου.

    Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος ευθύνεται για τη σημερινή επίθεση. Πριν από λίγο, πάντως, το πρακτορείο Ρόιτερ μετέδωσε από το Καράτσι ότι μία άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση με την επωνυμία "αλ-Κανούν", δηλ. "Νόμος", ανέλαβε την ευθύνη.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Τύπου του Πακιστάν Νισάρ Μένον είχε δηλώσει, πως στόχος των δραστών ήταν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να ξαναγυρίσει η ειρήνη στην περιοχή, δεδομένου ότι από χθες βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    "Δεν αποκλείεται οι μυστικές υπηρεσίες κάποιας ξένης χώρας να κρύβονται πίσω από την επίθεση αυτή", δήλωσε ο κ. Μένον και υπαινίχθη πως μπορεί να ενέχεται η Ινδία.

    H Iνδία, από τη δική της πλευρά, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τη λύπη της για ό,τι συνέβη.

    Δεύτερη πολύνεκρη έκρηξη

    Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή και διεξάγουν έρευνες στον τόπο της έκρηξης.

    Η ισχύς της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη ώστε σύμφωνα με ανταποκριτές που βρίσκονται στην περιοχή μέλη από τα σώματα των θυμάτων έχουν διασκορπιστεί σε απόσταση 200 μέτρων.

    Πρόκειται για τη δεύτερη πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στο Καράτσι μέσα στον τελευταίο μήνα. Το Μάιο παρόμοια βομβιστική ενέργεια έξω από το ξενοδοχείο ΣΕΡΑΤΟΝ της πόλης σκότωσε 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και 11 Γάλλους τεχνικούς που εργάζονταν σε βάση κατασκευής υποβρυχίων.

    Μετά από την επίθεση εκείνη πολλοί υπάλληλοι των ξένων διπλωματικών αποστολών είχαν απομακρυνθεί από το Πακιστάν.

    Τριγμούς στο διεθνές Χρηματιστήριο προκάλεσε η επίθεση

    Νευρικότητα προκάλεσε στους επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στο Καράτσι με αποτέλσμα να μειωθεί σημαντικά η τιμή των μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

    Από την νέα κρίση επλήγησαν περισσότερο οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης.

    Πηγή: BBC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 June 2002 - 20:56:52 UTC