Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Βόλο ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [02] Θετικά τα σχόλια της ΔΟΕ για ολυμπιακά έργα
  • [03] Κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας
  • [04] Καμία εμπλοκή στον προαστιακό σιδηρόδρομο
  • [05] Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη οι μετανάστες
  • [06] Συνάντηση Στεφανόπουλου-προέδρου Καζακστάν
  • [07] Πορεία συνταξιούχων ΔΕΚΟ στην Αθήνα
  • [08] Τροχαίο με έναν νεκρό-τραυματίας ο Γ. Πάντζας
  • [09] Δις ισόβια για δράστη διπλού φονικού
  • [10] Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών για Σεβίλη και ευρωστρατό
  • [11] Συνάντηση Σημίτη-Βούγια
  • [12] Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Βρετανίας για το Μεσανατολικό
  • [13] Προειδοποίηση της ΕΕ προς τη Γαλλία
  • [14] Φονικές πλημμύρες στην Κίνα
  • [15] Πολύνεκρη επιδρομή σε κρυσφήγετο της Αλ-Κάιντα
  • [16] G8:Εξοπλισμοί-ασφάλεια στις μεταφορές στην ατζέντα
  • [17] Σεισμικές δονήσεις στην Νέα Ζηλανδία
  • [18] Αμερικανο-βρετανικά πυρά εναντίον Ιρακ
  • [19] Τέξας: Εκτέλεση θανατοποινίτη
  • [20] Κυβερνητικές διαβουλεύσεις για μισθούς δημοσίου
  • [21] Νέο οικονομικό σκάνδαλο συνταράζει τις ΗΠΑ
  • [22] Ανοδος του ρυθμού ανάπτυξης
  • [23] Αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου λέει ο ΟΠΕΚ
  • [24] Προθεσμία για εκκρεμμείς φορολογικές υποθέσεις
  • [25] Σε νέα επίπεδα ρεκόρ σκαρφαλώνει το ευρώ
  • [26] Εντυπωσιάζει η Λένα Δανιηλίδου και πάλι
  • [27] Ο μαζικός αθλητισμός αναπτύσσεται
  • [28] Διακρίσεις για την εθνική ελευθέρας πάλης
  • [29] Ναρκωτικά και τρομοκρατία: Δεσμοί αίματος
  • [30] Βιταμίνες C και Ε: νικούν το Αλτσχάιμερ;
  • [31] Ασπιρίνη: Ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου
  • [32] Δεν προκαλεί καρκίνο το κινητό τηλέφωνο!
  • [33] Οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού
  • [34] Ο Πήτερ Ουστίνωφ παρουσιάζει Προμηθέα
  • [35] Σε τιμή ρεκόρ πουλήθηκε σπάνιος πίνακας Πικάσο
  • [36] ''Νυμφέας'' πουλήθηκε 13 εκατομμύρια λίρες
  • [37] Σε τρια χρόνια θα αποσυρθεί ο Παβαρότι
  • [38] Κινητό τηλέφωνο, κρυμμένο σε ένα δόντι;
  • [39] Το πρωϊνό φαγητό κάνει ευτυχισμένα παιδιά
  • [40] Τόκιο: H ακριβότερη πόλη του κόσμου

    [01] Στο Βόλο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Πηγή: ΑΠΕ 26/6/2002 7:38:00 μμ

    Στο Βόλο έφτασε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Μαγνησία. Τον κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, οι τοπικές και πρυτανικές αρχές και πλήθος κόσμου.

    [02] Θετικά τα σχόλια της ΔΟΕ για ολυμπιακά έργα

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/6/2002 6:10:00 μμ

    Ο κ. Ντένις Οσβαλντ

    Ικανοποίηση για την πορεία των Ολυμπιακών έργων, αλλά και συστάσεις για τα έργα της παραλιακής φέρεται να εκφράζουν οι παράγοντες της ΔΟΕ, οι οποίοι βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Ντένις Οσβαλντ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, έλαβαν διαβεβαιώσεις από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ, στελέχη του οποίου τους τόνισαν ότι όλα θα είναι έτοιμα για τις δοκιμαστικές λειτουργίες που θα πραγματοποιηθούν αρκετούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Αγώνων.

    Δεν υπάρχουν αποκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα

    Ειδικότερα στον τομέα των μεταφορών τονίστηκε ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα, ενώ όσον αφορά το θέμα του προαστιακού εκτιμήθηκε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δεν θίγει το βασικό τμήμα του έργου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα για το σκέπασμα του ΟΑΚΑ θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ όσον αφορά την προσεχή διοργάνωση της Ιστιοπλοΐας όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τις 15 Ιουλίου.

    Τέλος, ως προς τη φιλοξενία, εκτιμήθηκε πως έχουν καλυφθεί οι ανάγκες της ολυμπιακής οικογένειας, ενώ πρόκειται να προστεθούν επιπλέον 1.600 δωμάτια από αναβαθμίσεις ξενοδοχείων και κατασκευή μερικών νέων μικρών μονάδων.

    Απόψε ο κ. Ντένις Οσβαλντ θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και αύριο το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ παράλληλα θα έχει συνεργασία με την πρόεδρο της Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Βήματα προόδου στην ολυμπιακή προετοιμασία

    Ο κ.Οσβαλντ έχει δηλώσει ότι το τελευταίο εξάμηνο έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην ολυμπιακή προετοιμασία.

    Εξέφρασε όμως και τον προβληματισμό του για ορισμένες εκκρεμότητες όπως οι οδικές παρεμβάσεις και οι μεταφορές, η κατασκευή των εγκαταστάσεων στο Ελληνικό και η ολυμπιακή φιλοξενία.

    [03] Κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας

    26/6/2002 5:58:00 μμ

    Την ανάγκη συναίνεσης των κομμάτων και των πολιτών για τη δημιουργία ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας επεσήμαναν ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Κασημέρη με τίτλο: "Η Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη". Οι ομιλητές τόνισαν την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας, ενώ υπογράμμισαν ότι η τρομοκρατία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας.

    Γιατί δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα;

    Και οι τρεις ομιλητές, υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα του βιβλίου, όχι μόνο γιατί είναι ένα από τα πολύ λίγα που έχουν γραφτεί για το φαινόμενο της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, βασιζόμενο στην ανάλυση της κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας, αλλά γιατί μπορεί, υπ αυτήν την έννοια, να αποτελέσει έναυσμα για την έναρξη μιας συζήτησης για το θέμα αυτό στην ελληνική κοινωνία.

    Αναλυτικότερα, στην έναρξη της εκδήλωσης παρουσίασε τον συγγραφέα ο Ανταίος Χρυσοστομίδης εκ μέρους των εκδόσεων ''Καστανιώτη'', ενώ στη συνέχεια πήρε τον λόγο η δημοσιογράφος Ελλη Στάη, η οποία συντόνισε την εκδήλωση.

    Η κ. Στάη-η οποία, ''χωρίς να ξέρει γιατί'', όπως ανέφερε, έχει απειληθεί και η ίδια από την ''17 Νοέμβρη'', στην προκήρυξη της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Κώστα Περατικού-στάθηκε σε δύο ερωτήματα τα οποία ταλανίζουν την κοινή γνώμη. Το πρώτο ερώτημα είναι ''ποιοί είναι αυτοί'' και το δεύτερο ''γιατί δεν έχει γίνει τίποτα, 26 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της οργάνωσης''.

    Δαμανάκη: η Αριστερά μπορεί να παίξει ρόλο και να αναπτύξει πρωτοβουλίες

    Στη δυσκολία διαμόρφωσης ενός κοινά αποδεκτού ορισμού της τρομοκρατίας, ακόμα και στους διεθνείς οργανισμούς, στάθηκε στην αρχή της ομιλίας της η Μαρία Δαμανάκη, λέγοντας πως ακριβώς αυτή η δυσκολία, έχει οδηγήσει στη χρησιμοποίηση του όρου τρομοκρατική πράξη. Η κ. Δαμανάκη τόνισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση και το διαχωρισμό της Αριστεράς από το φαινόμενο της τρομοκρατίας και την εγκληματική δράση οργανώσεων όπως η ''17 Νοέμβρη''.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η κ. Δαμανάκη υπογράμμισε την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός σαφούς ιδεολογικού και πολιτικού μετώπου με ευρύτερη συναίνεση, χωρίς περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στο οποίο η Αριστερά μπορεί να παίξει ρόλο και να αναπτύξει πρωτοβουλίες, συμβάλλοντας κυρίως στην κοινωνική καταδίκη της τρομοκρατίας.

    Επίσης, η κ. Δαμανάκη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα καλύτερης λειτουργίας της αστυνομίας, αλλά και στην ανάγκη για ένα πιο ευέλικτο δικαστικό σύστημα.

    Μπακογιάννη: ήταν λάθος η ποινικοποίηση της δημοσίευσης των προκηρύξεων

    ''Η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί'', τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ''ανοικτό'' το θέμα της τρομοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι τυχόν αποτυχία, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα απ όσα υπήρξαν μέχρι τώρα. Μιλώντας για τον αντιτρομοκρατικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η κ. Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η ποινικοποίηση της δημοσίευσης των προκηρύξεων, ενώ το βάρος έπρεπε να δοθεί στο να αυτοδεσμεύεται ο Τύπος να μη δημοσιεύει τις προκηρύξεις.

    Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας στο ερώτημα ''γιατί δεν αντιδρά η ελληνική κοινωνία'', είπε ότι ''για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα μέρος του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου στην Ελλάδα, δεν δίσταζε να πάει είτε μάρτυρας, είτε για να υπερασπιστεί, εμμέσως όχι αμέσως, κάποια από τα ονομαζόμενα θύματα της κρατικής βίας''. ''Δέχομαι'', πρόσθεσε, ''ότι το κράτος πρέπει να υπερασπιστεί το σύνολο των πολιτών του, αλλά η ευαισθησία δεν μπορεί να είναι επιλεκτική ''.

    Σηφουνάκης: δεν εξαρτάται τόσο από την αυστηρότητα του νόμου

    Τέλος, στην αναγκαιότητα ευελιξίας του νομοθετικού πλαισίου για την πάταξη της τρομοκρατίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, δανειζόμενος και το παράδειγμα της Ιταλίας, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη μιας ισορροπημένης ιεράρχησης του θέματος της τρομοκρατίας μέσα στην κοινωνία.

    Ωστόσο, ο υπουργός Αιγαίου τόνισε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος δεν εξαρτάται τόσο από την αυστηρότητα του νομοθετικού πλαισίου, όσο από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα της τρομοκρατίας.

    [04] Καμία εμπλοκή στον προαστιακό σιδηρόδρομο

    26/6/2002 5:53:00 μμ

    Εμπλοκή σημειώθηκε στην κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας. Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτό το αίτημα του δήμου Αθηναίων και ακύρωσε την κατασκευή του τμήματος των γραμμών από την Αθήνα ως τους Αγίους Αναργύρους με το αιτιολογικό ότι είναι παράνομη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. "Δεν θα υπάρξει εμπλοκή στα έργα του προαστιακού σιδηρόδρομου που έχουν ήδη αρχίσει", διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής. Σε ό,τι αφορά την προσφυγή του Δήμου Αθηναίων, που ζητά να περάσει υπογείως ο προαστιακός από του Ρέντη έως τους Αγίους Αναργύρους, το υπουργείο Μεταφορών έχει κατ επανάληψη διαβεβαιώσει ότι αυτό θα γίνει μετά το 2004.

    [05] Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη οι μετανάστες

    26/6/2002 5:45:00 μμ

    Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ζει το 14% του πληθυσμού της χώρας μας, κυρίως οικονομικοί μετανάστες που δεν έχουν κάρτα εργασίας και είναι άνεργοι. Αυτό καταδεικνύει έρευνα που εκπόνησε η εθνική σχολή δημόσιας υγείας, σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι εμείς οι Ελληνες αξιολογούμε ως μη ικανοποιητικές τις υπηρεσίες υγείας που μας παρέχονται.

    [06] Συνάντηση Στεφανόπουλου-προέδρου Καζακστάν

    26/6/2002 4:45:00 μμ

    Συνομιλίες με τον πρόεδρο του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ είχε στο Αλμάτι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην ασιατική χώρα. Κυρίαρχο θέμα των συνομιλιών των δύο προέδρων ήταν η ενδεχόμενη συνεργασία στο θέμα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, τις δυνατότητες της οποίας, όπως ανακοινώθηκε, θα διερευνήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Καζακστάν, που θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.

    Ταύτιση απόψεων

    Κατά την ομιλία του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Καζάκος πρόεδρος, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει θερμά την αναβάθμιση των σχέσεων των χωρών της Κεντρικής Ασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κατά τις συνομιλίες των δύο ανδρών εξετάστηκαν επίσης διμερή, διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, για τα οποία υπήρξε ταύτιση απόψεων.

    Αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην πόλη Αστάνα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της χώρας.

    [07] Πορεία συνταξιούχων ΔΕΚΟ στην Αθήνα

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/6/2002 4:29:00 μμ

    Πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οδό Σταδίου, πραγματοποίησαν το πρωί οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ με κυρίαρχα αιτήματα την εξασφάλιση των συντάξεών τους και την τροποποίηση του πρόσφατου νόμου για το ασφαλιστικό. Εκπρόσωποι τους συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Ροβέρτο Σπυρόπουλο και του εξέθεσαν τα αιτήματα τους. Ανησυχία προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της πορείας, όταν ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΤΕ λιποθύμησε λόγω της ζέστης.

    [08] Τροχαίο με έναν νεκρό-τραυματίας ο Γ. Πάντζας

    26/6/2002 6:12:00 μμ

    Οδηγός μοτοσυκλέτας σκοτώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε σύγκρουση με ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ηθοποιός Γιώργος Πάντζας. Το δυστύχημα έγινε στις 13.30, στη λεωφόρο Μαραθώνος στο Πικέρμι. Νεκρός είναι ο Ιωάννης Γκίκας του Γεωργίου 51 ετών, ενώ ο Γιώργος Πάντζας τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Η σύγκρουση των δυο οχημάτων σύμφωνα με την Τροχαία έγινε στο ρευμα κυκλοφορίας προς Ραφήνα όπου εκινείτο το αυτοκίνητο του ηθοποιού γι αυτό πιθανολογείται ότι το δίκυκλο μπήκε στο αντίθετο ρεύμα. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία Αγίας Παρασκευής.

    [09] Δις ισόβια για δράστη διπλού φονικού

    26/6/2002 5:39:00 μμ

    Σε δις ισόβια καταδικάστηκε σήμερα, από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ο 38χρονος Απόστολος Γιαννούλης ο οποίος το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου πέρυσι, πυροβόλησε και σκότωσε λίγο πριν την Ανάσταση, έναν 11χρονο μαθητή και έναν 47χρονο καταστηματάρχη, την ώρα που περίμεναν να ακούσουν το ''Χριστός Ανέστη'' έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στο χωριό Καρίτσα Πιερίας. Από τις σφαίρες του Γιαννούλη είχαν πέσει νεκροί ο 11χρονος μαθητής Γιώργος Καραγιάννης και ο 47χρονος Δημήτρης Στούπας, που διατηρούσε κατάστημα στην Καβάλα. Ο 38χρονος, ο οποίος είναι τοξικομανής, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι πυροβόλησε στον αέρα από την πόρτα του σπιτιού του που απέχει περίπου 20 μέτρα από το προαύλιο του ναού, πέντε λεπτά πριν ο ιερέας εκφωνήσει το ''Χριστός Ανέστη'', χωρίς να έχει στόχο τους πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ναό.

    [10] Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών για Σεβίλη και ευρωστρατό

    26/6/2002 3:28:00 μμ

    Κύκλο ενημερωτικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης, τις εξελίξεις για τον ευρωστρατό και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα συναντήθηκε με τη γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο ενώ αύριο θα συναντηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη, υπεύθυνη της ΝΔ του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής.

    Μετά το τέλος της συνάντησης τους η κα Παπαρήγα δήλωσε, ότι το πρόβλημα του ευρωστρατού δεν λύθηκε υπέρ του δικαίου και της Ελλάδας. "Το βασικό είναι, πρόσθεσε η κυρία Παπαρήγα, ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει παραδοχή και ανοχή των αξιώσεων της Τουρκίας που επικαλύπτονται με ουδέτερες εκφράσεις και γενικόλογες ευχές".

    Την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσει ένας πόλεμος ερμηνειών γύρω από τα κείμενα που αναφέρονται στο λεγόμενο ευρωστρατό, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για διπλή γλώσσα και ανακολουθία στο θέμα αυτό γιατί όπως είπε πριν από τη Σύνοδο της Σεβίλλης απέρριπτε το κείμενο της Αγκυρας, ενώ, πρόσθεσε, επί του κειμένου αυτού έγιναν προσθήκες, τροποποιήσεις και αλλαγές που θα οδηγήσουν στο μέλλον σε ένα πόλεμο ερμηνειών.

    [11] Συνάντηση Σημίτη-Βούγια

    26/6/2002 3:35:00 μμ

    Με τον Πρωθυπουργό συναντήθηκε σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για το δημαρχιακό αξίωμα στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Βούγιας δήλωσε πως ενημέρωσε τον κ. Σημίτη για το κλίμα στη Θεσσαλονίκη ενόψει των δημοτικών εκλογών. ''Είμαι αισιόδοξος για την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου'', τόνισε ο κ. Βούγιας και προσέθεσε πως θα πρόκειται για ένα ''μικρό θαύμα'', που όμως τον Οκτώβρη θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη να αλλάξει σελίδα τα δημοτικά της πράγματα. Αναφορικά με την αντικατάστασή του στο υπουργείο Μεταφορών, ο κ. Βούγιας παρατήρησε πως ''είναι αυτονόητο'' ότι η παραίτησή του βρίσκεται στη διάθεση του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να την ενεργοποιήσει, όποτε κρίνει σκόπιμο.

    [12] Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Βρετανίας για το Μεσανατολικό

    26/6/2002 4:14:00 μμ

    Την προκήρυξη εκλογών μεταξύ 20 και 30 Ιανουαρίου ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή. Η εξαγγελία έρχεται δύο μόλις ημέρες μετά την ομιλία του Προέδρου Μπους, με την οποία έθετε ως προϋπόθεση για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή την απομάκρυνση του Αραφάτ από την εξουσία. Πάντως, η ομιλία του Μπους έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι περισσότερες αραβικές χώρες, η Ε.Ε. αλλά και η Βρετανία, ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ, αντέδρασαν στις προτροπές για αντικατάσταση του Αραφάτ υπογραμμίζοντας ότι εναπόκειται στους ίδιους τους Παλαιστινίους να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο ηγέτης τους.

    Αμερικανικές κατηγορίες για Αραφάτ

    Μάλιστα, οι εφημερίδες της Βρετανίας κάνουν λόγο για "ανεπανόρθωτο ρήγμα" στις σχέσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να διακόψει τις επαφές της με την ηγεσία των Παλαιστινίων.

    Ενώ και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ έσπευσε να δώσει εξηγήσεις λέγοντας ότι ο Μπους πίστευε ότι με την ομιλία του θα αποδείκνυε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων.

    Πάντως στις εκλογές του Ιανουαρίου θα πάρει μέρος και ο Αραφάτ, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ.

    Στο μεταξύ σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Μπους έλαβε την περασμένη εβδομάδα στοιχεία που δείχνουν ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συμμετείχε στη χρηματοδότηση παλαιστινιακής οργάνωσης που ενέχεται σε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ.

    Η αποκάλυψη έγινε τη στιγμή ακριβώς που ο Αμερικανός Πρόεδρος επιζητεί την υποστήριξη των συμμάχων του που έχουν συγκεντρωθεί στο Κανανάσκις του Καναδά για την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ και οι οποίοι δεν υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την απαίτηση του Τζορτζ Μπους για την αντικατάσταση του Γιάσερ Αραφάτ στην ηγεσία των Παλαιστινίων.

    Υποβάθμιση του θέματος από τους Αμερικανούς

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Τζορτζ Μπους αποφάσισε να ζητήσει την απομάκρυνση του Γιάσερ Αραφάτ αφού έλαβε στοιχεία που δείχνουν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπέγραψε εξουσιοδότηση για την πληρωμή του ποσού των 20.000 δολαρίων στη οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, που συνδέεται με τη Φατάχ.

    Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις αυτοκτονίας με τελευταία αυτή της περασμένης εβδομάδας κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι.

    Αλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν τη σημασία των πληροφοριών αυτών στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να εντάξει στην ομιλία του την απαίτηση για απομάκρυνση του Γιάσερ Αραφάτ.

    "Ο Αραφάτ έχει απογοητεύσει τον παλαιστινιακό λαό με πολλούς τρόπους και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε ο Πρόεδρος δεν χρειαζόταν κάτι περισσότερο για να αποφασίσει ότι ήλθε η ώρα για μιά νέα ηγεσία", τόνισε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

    [13] Προειδοποίηση της ΕΕ προς τη Γαλλία

    26/6/2002 7:20:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δίνει στη Γαλλία προθεσμία 15 ημερών για να άρει το εμπάργκο που έχει επιβάλλει στις εισαγωγές βρετανικού βοδινού κρέατος που έχουν σταματήσει τα τελευταία έξι χρόνια, λόγω των υπονοιών μετάδοσης της νόσου των τρελών αγελάδων στον άνθρωπο. Σε αντίθετη περίπτωση η υπόθεση θα οδηγηθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Δεν τίθεται ζήτημα άρσης του εμπάργκο

    Η Επιτροπή διευκρινίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι απέστειλε μια προειδοποίηση στη Γαλλία ζητώντας της να άρει το εμπάργκο και να συμμορφωθεί με απόφαση που ελήφθη τον Δεκέμβριο από το Ευρωπαικό Δικαστήριο.

    Ο νέος υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Ερβέ Γκειμάρ διαβεβαίωσε στις 23 Μαΐου ότι δεν τίθεται ''προς το παρόν'' ζήτημα άρσης του εμπάργκο στις εισαγωγές βοδινού κρέατος από τη Βρετανία. Σημειώνεται ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τηρεί ακόμα το εμπάργκο αυτό.

    [14] Φονικές πλημμύρες στην Κίνα

    26/6/2002 5:40:00 μμ

    Οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν από την αρχή του μήνα πολλές περιοχές της Κίνας έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή 471 ανθρώπων, ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 300, ανακοίνωσαν σήμερα οι κινεζικές αρχές. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο Ουάνγκ Τζενιάο, αξιωματούχος του υπουργείου Αστικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 471 ανθρώπων, ενώ ξεπερνούν τους 300 οι αγνοούμενοι στην επαρχία Τσαανσί (βόρεια) που επλήγη περισσότερο απο τις πλημμύρες.

    Ανυπολόγιστες οι ζημιές

    Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1998, στις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών- είχαν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 4.000 ανθρωποι.

    Από τις φετινές καταρρακτώδεις βροχές αναφέρθηκαν καταστροφές σε αρκετές από τις 19 επαρχίες της Κίνας. Πλημμύρισαν εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και επλήγησαν περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ημερησία" της Κίνας. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει και για σήμερα συνέχιση των βροχών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    [15] Πολύνεκρη επιδρομή σε κρυσφήγετο της Αλ-Κάιντα

    Πηγή: ΑΠΕ 26/6/2002 4:25:00 μμ

    Δέκα πακιστανοί στρατιώτες και δύο φερόμενοι μαχητές του δικτύου Αλ-Κάιντα σκοτώθηκαν τα μεσάνυκτα σε ανταλλαγή πυρών σε περιοχή που διοικείται από τοπικούς πολέμαρχους του βορειοδυτικού Πακιστάν, που συνορεύει με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν όταν πακιστανοί στρατιώτες έκαναν επιδρομή σε κρησφύγετο που φέρεται να ανήκει σε μέλη του δικτύου Αλ-Κάιντα που διέφυγαν από το Αφγανιστάν.

    Κυνηγητό για τον εντοπισμό Ταλιμπάν

    Το επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή Ουαζιριστάν, σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από την πόλη Ουάνα, κοντά στα αφγανικά σύνορα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Τζάβεντ Τσίμα του υπουργείου Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ένας Τσετσένος υπήκοος, που φέρεται να είναι μέλος της Αλ-Κάιντα συνελήφθη.

    Πηγές ανέφεραν ότι μικρός αριθμός ανδρών των αμερικανικών δυνάμεων βρισκόταν επίσης στην περιοχή για να βοηθήσει στην έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν δραπετών Ταλιμπάν και μελών του δικτύου της Αλ-Κάιντα, που, ωστόσο, δεν μετείχε σε αυτή την επιχείρηση.

    Το Ουαζιριστάν είναι το θέατρο κοινών επιχειρήσεων αμερικανών πρακτόρων των ειδικών δυνάμεων και των πακιστανικών δυνάμεων του στρατού που εξαπολύουν επιχειρήσεις στην ορεινή αυτή περιοχή για τον εντοπισμό τυχόν μαχητών που ξέφυγαν από τις μεγάλες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν.

    [16] G8:Εξοπλισμοί-ασφάλεια στις μεταφορές στην ατζέντα

    26/6/2002 10:28:00 πμ

    Σήμερα και αύριο συναντώνται επισήμως οι ηγέτες της G8 στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας και οικονομικών, Γκάρι Έντσον οι ηγέτες της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας θα πρέπει να καταλήξουν στην υιοθέτηση ''πολύ συγκεκριμένων'' αρχών για τον περιορισμό των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων, καθώς επίσης και ''σε ένα σχέδιο δράσης'' για την ασφάλεια των μεταφορών. Η Σύνοδος των Οκτώ πιο Αναπτυγμένων Βιομηχανικά Χωρών του κόσμου (G8) διεξάγεται σε ένα μικρό απομονωμένο χειμερινό θέρετρο στα καναδικά Βραχώδη Ορη. Την ίδια ώρα ακτιβιστές διαδηλώνουν την αντίθεση τους στην παγκοσμιοποίηση στην Οτάβα και στο Κάλγκαρι, τη μεγαλύτερη πόλη κοντά στον τόπο διεξαγωγής της συνόδου.

    Ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης έβγαλαν τα ρούχα τους μπροστά σε εκατοντάδες σαστισμένους υπαλλήλους έξω από το κατάστημα Gap στο κέντρο του Κάλγκαρι, διαμαρτυρόμενοι για την αντιεργατική πολιτική του ιδιοκτήτη της εμπορικής αλυσίδας. Πρόκειται για μία από τις πολλές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χωρίς επεισόδια στην καναδική βιομηχανική πόλη, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των Οκτώ.

    [17] Σεισμικές δονήσεις στην Νέα Ζηλανδία

    26/6/2002 9:31:00 πμ

    Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, με διαφορά μόλις 16 λεπτών, συγκλόνησαν σήμερα την κωμόπολη Τιράου, στην Νέα Ζηλανδία, περίπου 215 χιλιόμετρα από το Όκλαντ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεολογικών και Πυρηνικών Επιστημών ο πρώτος σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο δεύτερος 4,5 Ρίχτερ. Και οι δύο είχαν το επίκεντρο τους 10 χιλιόμετρα από την κωμόπολη Τιράου και σε βάθος 12 χιλιομέτρων.

    Χθες το βράδυ είχαν σημειώθεί δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,3 και 4,8 βαθμών Ρίχτερ στην Παραλία Χοκ, στο Βόρειο Νησί και την περιοχή Τε Ανάου στο Νότιο Νησί.

    [18] Αμερικανο-βρετανικά πυρά εναντίον Ιρακ

    26/6/2002 6:40:00 μμ

    Αεροσκάφη των αμερικανο-βρετανικών συμμαχικών δυνάμεων βομβάρδισαν σήμερα θέση της ιρακινής αντιαεροπορικής άμυνας στη βόρεια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στη χώρα, αφού δέχθηκαν αντιαεροπορικά πυρά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική κεντρική διοίκηση του στρατού. Τα συμμαχικά αεροσκάφη έκαναν περιπολία στη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από το βόρειο Ιράκ όταν αποτέλεσαν στόχο ιρακινών πυρών βόρεια της πόλης Αΐν Ζαλάχ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    ''Τα συμμαχικά αεροσκάφη απάντησαν στα ιρακινά πυρά ρίχνοντας τηλεκατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας σε θέση της ιρακινής αντιαεροπορικής άμυνας'', επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ακόμη ότι όλα τα αεροσκάφη έφυγαν από την περιοχή με ασφάλεια.

    Τέτοια περιστατικά σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στις ζώνες απαγόρευσης των πτήσεων βόρεια και νότια του Ιράκ, οι οποίες επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, καθώς το Ιράκ δεν αναγνωρίζει τις ζώνες αυτές.

    [19] Τέξας: Εκτέλεση θανατοποινίτη

    26/6/2002 9:43:00 πμ

    Ένας άνδρας ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία πέντε μελών της οικογένειας του, τους οποίους ήθελε να κληρονομήσει εκτελέστηκε με το θανατηφόρο διάλυμα χθες, στο Τέξας. Ο 33χρονος Ρόμπερτ Κούλσον είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία των γονιών του, των δύο αδερφών του και του γαμπρού του στο πατρικό τους στο Χιούστον, στις 13 Νοεμβρίου 1992. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Κούλσον έπνιξε όλα τα θύματα του και στις συνέχεια έβαλε φωτιά στο σπίτι ώστε να μην αποκαλυφθούν τα αποτρόπαια εγκλήματα του.

    Η εισαγγελεία ανέφερε ότι το κίνητρο του, ήταν να κληρονομήσει 600 χιλιάδες δολάρια από τους γονείς του Ότις και Μέρι Κούλσον! Πάντως μέχρι την τελευταία στιγμή ο Κούλσον επέμενε ότι ήταν αθώος.

    "Είμαι αθώος. Δεν έχω καμία σχέση με τους φόνους της οικογένειας μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με υποστήριξαν", δήλωσε λίγο πριν κυλήσει στις φλέβες του το θανατηφόρο διάλυμα.

    Ο θανατοποινίτης δεν είχε καμία τελευταία επιθυμία, ούτε ζήτησε να φάει κάτι ιδιαίτερο.

    Πρόκειται για τον 17ο θανατοποινίτη που εκτελείται αυτό το χρόνο στην αμερικανική πολιτεία και το 273ο πρόσωπο που εκτελείται από την ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ήρε την απαγόρευση της θανατικής ποινής, το 1976.

    Τέλος, αναμένεται να εκτελεστεί σήμερα ο 31χρονος Τζέφρεϊ Γουίλιαμς για το βιασμό και τη δολοφονία μιας Τεξανής, το 1994.

    [20] Κυβερνητικές διαβουλεύσεις για μισθούς δημοσίου

    26/6/2002 5:04:00 μμ

    Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η προώθηση των διεκδικήσεων των εργαζομένων στο πλαίσιο πάντα της οικονομικής σταθερότητας και με προοπτική τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας. Στη σύσκεψη, εκτός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ και το κλείσιμο του Β' αναπτυξιακού προγράμματος.

    Αναπροσαρμογές με στόχο την εξάλειψη των μισθολογικών ανισοτήτων

    Το βασικό πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης πρόκειται να απασχολήσει αύριο τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Μάλιστα, το πρώτο πακέτο φορολογικών μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Οσον αφορά το Β' ΚΠΣ ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχουν αποσταλεί στην Κομισιόν οι απολογιστικές μελέτες ώστε να ολοκληρωθεί το κλείσιμο του που αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επίσης ανακοίνωσε ότι απο το Β' ΚΠΣ απομένουν να εισπραχθούν περίπου 1,5 δισ. ευρω.

    Η είσπραξή τους θα γίνει εντός εξαμήνου απο το Σεπτέμβριο.

    Ο πρωθυπουργός είχε ακόμη συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητάς του. Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τους κυρίους Χριστοδουλάκη και Σκανδαλίδη, τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αποκλίσεων από τη δημοσιονομική πολιτική και πρόσθεσε ότι όλα τα αιτήματα θα περνούν μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο το οποίο θα ισχύσει από το 2004.

    Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης διέψευσε όλα τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να διαμορφώσει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς υπάρχουν ανισότητες στις αμοιβές των εργαζομένων οι οποίες πρέπει να καλυφθούν.

    Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει παράλληλα με τις απαραίτητες αλλαγές που αφορούν τα ζητήματα της αξιοκρατίας, της διοίκησης με στόχους, της πάταξης της διαφθοράς, του πιο αντικειμενικού συστήματος προσλήψεων προκειμένου να συνδεθούν οι μισθοί με την παραγωγικότητα.

    Η πορεία διαμόρφωσης του νέου μισθολογίου θα κινηθεί ανάμεσα σε δυο βασικούς άξονες, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης:

    Την οικονομική πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, και του προγράμματος οικονομικής σύγκλισης που η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και Στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    "Οι προτάσεις της επιτροπής γι' αυτό το θέμα", δήλωσε ο υπουργός, "δεν έχουν έρθει ακόμα στο υπουργείο, δεν τις γνωρίζουμε, άρα ούτε τις υπερασπιζόμαστε, ούτε τις κρίνουμε. Οταν τις λάβουμε θα τις συζητήσουμε. Στο μεταξύ, όμως, η κυβέρνηση με την ομάδα των υπουργών - Χριστοδουλάκη, Φλωρίδη γγ ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και εμένα του ίδιου- θα χαράξει τη δική της τακτική στα ευρύτερα θέματα που έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό".

    Η καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου είναι το κλειδί για την μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου.

    Το 2002 και το 2003 έγινε γενναία αναπροσαρμογή στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 FM ο υφ. Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης. Για το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Φλωρίδης είπε πως η συζήτηση συνεχίζεται και πως όλοι έχουμε χρέος να βρούμε τις καλύτερες λύσεις.

    [21] Νέο οικονομικό σκάνδαλο συνταράζει τις ΗΠΑ

    26/6/2002 2:38:00 μμ

    Προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο καλπάζει το ευρώ μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού WorldCom ότι απέκρυψε χρέη ύψους 3,9 δισ. δολαρίων παρουσιάζοντας ψευδή κέρδη κατά τα τελευταία πέντε τρίμηνα. Μετά το σκάνδαλο της Enron το νέο αυτό "κρούσμα" λογιστικών παρατυπιών καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην αξιοπιστία των αμερικανικών επιχειρήσεων. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, εάν αυτό επιβεβαιωθεί τότε θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές απάτες στην ιστορία.

    Σχεδόν ένα προς ένα ευρώ και δολάριο

    Οι ισχυρές πιέσεις που άσκησε στο δολάριο το ευρώ στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, πάνω από τα 99 σεντς, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2000, αλλά και το γεν,ξεκίνησε κατά τις πρωινές συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, μετά τη αποκάλυψη των λογιστικών παρατυπιών ενώ συνέτεινε και η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους ότι εναπόκειται στους επενδυτές να αποφασίσουν το πότε θα φρενάρουν την πτώση του δολαρίου.

    Σήμερα εξάλλου εναμένεται οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης να αγγίξουν το αρνητικό ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    Ολα ξεκίνησαν όταν η υπ' αριθμόν δύο αμερικανική εταιρία υπεραστικών συνδιαλέξεων, επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνες, κατά πόσον λειτουργικές δαπάνες ύψους περίπου 3,8 δισ. δολαρίων κατεγράφησαν στα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων πέντε τριμήνων της ως κεφαλαιουχικές δαπάνες, δίνοντας ώθηση στη ρευστότητα και στα περιθώρια της WorldCom.

    Ο αμερικανικός κολοσσός ενδέχεται να υποχρεωθεί να επαναπροσδιορίσει τα αποτελέσματά της για τα πέντε τελευταία τρίμηνα, διακυβεύοντας πιθανώς τις συμφωνίες της με τραπεζικούς ομίλους.

    Το συνολικό χρέος της WorldCom ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. δολάρια.

    Ομοιότητες των σκανδάλων Enron και WorldCom

    Χωρίς τις λογιστικές μεταφορές, η αμερικανική τηλεπικοινωνιακή εταιρία θα ανακοίνωνε καθαρές ζημίες στο 2001 και στο πρώτο τρίμηνο του 2002 αντί των ύψους 1,4 δισ. δολαρίων κερδών που ανακοίνωσε για το σύνολο του περασμένου χρόνου και των ύψους 130 εκατ. δολαρίων κερδών που ανακοίνωσε στο πρώτο τρίμηνο φέτος.

    Η WorldCom διευκρίνισε επιπλέον ότι έκανε αποδεκτή την παραίτηση του αντιπροέδρου της Ντέιβιντ Μάγερς ενώ έχει ήδη απομακρυνθεί ο οικονομικός διευθυντής, που φέρεται ως υπεύθυνος για τις παρατυπίες.

    Στο μεταξύ, η εταιρεία μπροστά στο φάσμα της χρεωκοπίας, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, θα προχωρήσει σε μείωση κατά 28% του εργατικού δυναμικού της (17.000 θέσεις εργασίας) στο πλαίσιο προσπάθειας εξοικονόμησης 900 εκατ. δολαρίων εντός ενός έτους.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία της WorldCom, μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του κόσμου που τώρα τίθενται υπό αμφισβήτηση, είχαν ετοιμαστεί από την λογιστική εταιρεία Andersen, που έχει εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο του ενεργειακού κολοσσού Enron, που έχει συνταράξει τους τελευταίους μήνες την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η WorldCom απασχολεί περίπου 80.000 εργαζόμενους και έχει περίπου 20 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο.

    [22] Ανοδος του ρυθμού ανάπτυξης

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/6/2002 7:16:00 μμ

    Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστούν φέτος και, μάλιστα, θα σημειώσουν άνοδο κατά μία περίπου ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ, προβλέπει ότι κατά την φετινή χρονιά ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι 3,5% και θα φθάσει το 4,25% τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, στην έκθεση περιέχονται και συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προβεί σε αυστηρότερο έλεγχο των δημοσίων δαπανών, ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών.

    [23] Αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου λέει ο ΟΠΕΚ

    26/6/2002 7:05:00 μμ

    Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή για άλλους τρεις μήνες, αυξάνοντας τους φόβους ότι οι τιμές του αργού μπορεί να φτάσουν τα 30 δολάρια το βαρέλι, ως το τέλος του χρόνου. Η ημερήσια παραγωγή παραμένει στα 21,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών πετρελαίου είναι στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Αναγκαία η αύξηση της παραγωγής

    Οπως εκτίμησε ο Ρότζερ Ντίουαν της Petroleum Finance Corp "ο ΟΠΕΚ έχει μπροστά του τον "άγνωστο x" της επερχόμενης ζήτησης και ίσως πρέπει να αυξήσει την παραγωγή πριν τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, συγκαλώντας μιά έκτακτη σύνοδο, διαφορετικά οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν τα 30 δολάρια το βαρέλι".

    "Αν ο ΟΠΕΚ δεν αυξήσει την παραγωγή του και η ζήτηση αυξηθεί, τόσο για εποχικούς λόγους όσο και εξαιτίας της ανάκαμψης, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και θα φτάσουν τόσο ψηλά, ώστε να απαιτείται αύξηση της παραγωγής", σχολίασε ο Γκάρι Ρος, διευθύνων σύμβουλος της PIRA Energy στη Νέα Υόρκη.

    "Αν φτάσει τα 30 δολάρια, κάτι θα κάνουμε", ήταν η απάντηση του προέδρου του ΟΠΕΚ Ριλγουάνου Λούκμαν.

    [24] Προθεσμία για εκκρεμμείς φορολογικές υποθέσεις

    26/6/2002 10:10:00 πμ

    Τελευταία ευκαιρία για να κλείσουν τις εκκρεμμείς φορολογικές υποθέσεις της εξαετίας 1993-1998, έχουν από σήμερα και μέχρι τις 19 Ιουλίου, περίπου 750.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι φορολογούμενοι ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, μπορούν να προσέλθουν οικειοθελώς στην εφορία και να υποβάλουν το ειδικό σημείωμα της περαίωσης. Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 4.500.000 ανέλεγκτες υποθέσεις, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

    [25] Σε νέα επίπεδα ρεκόρ σκαρφαλώνει το ευρώ

    26/6/2002 9:52:00 πμ

    Μετά από μια διορθωτική υποχώρηση το ευρωπαϊκό νόμισμα σήμερα κινείται σε έντονα ανοδική τροχιά, καθώς προσελκύει το αγοραστικό ενδιαφέρον στη διεθνή αγορά συναλλάγματος. Εναντι του δολαρίου, το ευρώ πλησιάζει πλέον τα επίπεδα των 99 σεντς και ήδη σε σχέση με χθες αυτή την ώρα κερδίζει σε ποσοστό 1,70%. Ειδικότερα στις 9:10 π.μ. η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ήταν στο 0,9883 καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ και τα επίπεδα αυτά είχε να τα συναντήσει από τους πρώτους μήνες του 2000.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το ευρωπαϊκό νόμισμα αναμένεται να κερδίσει κι άλλο έδαφος, ενώ για το αμερικανικό νόμισμα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω λόγω των ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και της κεφαλαιαγοράς. Οσον αφορά την ισοτιμία του ευρώ έναντι της Λίρας Αγγλίας αυτή την ίδια ώρα ήταν στο 0,6509,έναντι του γεν ήταν 119,10 γεν ανά ευρώ. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της Λίρας Αγγλίας ήταν στο 1,5180 ενώ έναντι του γεν ήταν 120,55 γεν ανά δολάριο και δολάριο Γεν

    [26] Εντυπωσιάζει η Λένα Δανιηλίδου και πάλι

    26/6/2002 7:44:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Η Λένα Δανιηλίδου συνεχίζει να γράφει ιστορία στα διεθνή κορτ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, νούμερο 38 στην παγκόσμια κατάταξη, προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον μετά τη νίκη της επί της Γιαπωνέζας Σαόρι Ομπάτα με 2-0 σετ, σε ένα παιχνίδι που κράτησε λίγο περισσότερο από μια ώρα αποδεικνύοντας την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

    [27] Ο μαζικός αθλητισμός αναπτύσσεται

    26/6/2002 5:29:00 μμ

    Ενα νέο ξεκίνημα στον χώρο του μαζικού αθλητισμού κάνει η Πολιτεία σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, με αρχικό στόχο την προσέλκυση του 5% του πληθυσμού της χώρας μας. Στη νέα αυτή προσπάθεια της Πολιτείας αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος Εξαρχος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία του συνεδρίου για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στις τοπικές κοινωνίες, που διοργανώνουν η ΓΓΑ και η ΚΕΔΚΕ, αύριο και μεθαύριο, στον Αστέρα ης Βουλιαγμένης. Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ποιοτική αναβάθμιση

    "Γίνεται μία προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο του μαζικού αθλητισμού σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, καθώς υπήρχε στασιμότητα και αναξιοπιστία μέχρι τώρα. Θέλουμε να αναστρέψουμε το κλίμα και να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τα προγράμματα του μαζικού αθλητισμού", τόνισε ο κ. Εξαρχος.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα υπάρξει αξιοποίηση των υποδομών και έγκαιρη εξόφληση των γυμναστών που συμμετέχουν στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού.

    Στόχος επίσης είναι να φτάσουν συνολικά τις 16.000 συνολικά τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού σε όλη την χώρα, ενώ υπογράμμισε την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στον εθελοντισμό.

    Τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, που έχουν προϋπολογισμό 2 δισεκατομμυρίων δραχμών, όπως είπε, είναι στελεχωμένα με εξειδικευμένους επιστήμονες και προσφέρουν τα ευεργήματα της επικοινωνίας και της άθλησης, ενώ δημιουργούν συνθήκες, μέσα από τις οποίες ο αθλητισμός γίνεται δημιουργική συνήθεια και πηγή ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σε όλη την Ελλάδα.

    Καταλήγοντας ο κ. Εξαρχος υπογράμμισε ότι "η ΓΓΑ κάνει πράξη την φιλοσοφία, αλλά και την πολιτική θέση, ότι ο αθλητισμός δεν είναι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών, αλλά δικαίωμα του κάθε πολίτη".

    [28] Διακρίσεις για την εθνική ελευθέρας πάλης

    26/6/2002 10:14:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μία πρώτη και μιά δεύτερη θέση ήταν ο απολογισμός της εθνικής μας ομάδας ελευθέρας πάλης στο διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στη Λειψία. Την πρώτη θέση κατέκτησε στα 84 κιλά ο Λάζαρος Λοϊζίδης, κερδίζοντας κατά σειρά τον Σλοβάκο Πέτερ (14-3, τεχνική πτώση), τους Γερμανούς Νόρμαντ (10-0) και Ντάνιελ (10-0) και προκρίθηκε στον τελικό όπου αντιμετώπισε τον επίσης Γερμανό Αντριους, το νοποίο νίκησε 3-2 στις παρατηρήσεις. Τη δεύτερη θέση κέρδισε ο Θέμης Ιακωβίδης στα 60 κιλά, αφού νίκησε τρεις Γερμανούς στης σειρά (Ντάνιελ 5-2, Νόρμαν 8-5, Κοχ 4-2) και προκρίθηκε στον τελικό όπου ηττήθηκε 4-2 από τον Τούρκο Μεχμέτ Οσάμα. Ακόμη, ο Νέστορας Μπατζέλας, που αγωνίστηκε στο "μικρό" τελικό της κατηγορίας των 96 κιλών, αναδείχθηκε τέταρτος, αφού έχασε από τον Λευκορώσο Σαμαρόρ Αλεξάντερ με 8-3).

    [29] Ναρκωτικά και τρομοκρατία: Δεσμοί αίματος

    Αννίτα Πασχαλινού 26/6/2002 12:16:00 πμ

    Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η σημερινή και το μήνυμα "αγώνας ενάντια στα τρομοκρατικά δίκτυα που υποθάλπουν και στηρίζουν οικονομικά τη δράση τους στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών" είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Λίγους μήνες πριν την πρώτη θλιβερή επέτειο από τα δραματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά φέτος, ο αγώνας κατά των ναρκωτικών αποκτά ένα διαφορετικό νόημα.

    Λέγοντας όχι στα ναρκωτικά, λέτε όχι στους τρομοκράτες

    Η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, οδηγούν σε τεράστιες απώλειες ανθρώπινου πληθυσμού και υποθάλπουν τις κοινωνίες μας.

    Η διεθνής κοινότητα, αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο κατά της παγκόσμιας κοινωνικής μάστιγας κήρυξε το 1987, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την 26η Ιουνίου ως την παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης των ναρκωτικών.

    "Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χάρη στη διακίνηση των ναρκωτικών, χρηματοδοτούνται τα τρομοκρατικά δίκτυα και ενθαρρύνεται η εγκληματική δράση των τρομοκρατών. Λέγοντας όχι στα ναρκωτικά, συμμετέχετε ενεργά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ".

    Με το μήνυμα αυτό, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, υπενθυμίζει τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

    Οργανωμένα συνδικάτα εγκλήματος

    Δεσμούς, που πάντοτε υπήρχαν και που για πρώτη φορά φέτος, οφείλουν να επισημανθούν προς όλους τους πολίτες της Γης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 12 από τις 28 οργανώσεις, που φέρουν τον προσδιορισμό τρομοκρατικές από το αμερικανικό state department, έχουν ως βασική πηγή εσόδων τα ναρκωτικά.

    Κάθε χρόνο, στα ταμεία της οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις στην Κολομβία, κατατίθενται περί τα 300 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις ναρκωτικών.

    Στην ίδια χώρα, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών φέρνει στην παραστρατιωτική οργάνωση Ηνωμένες Ένοπλες Δυνάμεις το 40-70% των ετήσιων εσόδων της.

    Τα ίδια ισχύουν και για την οργάνωση "Φωτισμένο Μονοπάτι" στο Περού καθώς και για το πανίσχυρο χάρη στις πωλήσεις οπίου και ηρωίνης, καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, το οποίο προσέφερε καταφύγιο στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Βασικά κέντρα παραγωγής ναρκωτικών ουσιών

    Αφγανιστάν

    Στην περίπτωση του Αφγανιστάν, ισχύει ότι και στις περισσότερες χώρες που υποθάλπουν την παραγωγή και τη διακίνηση ναρκωτικών.

    Οι έμποροι ναρκωτικών και οι τρομοκρατικές οργανώσεις, δρουν σε κοινωνίες όπου η κεντρική εξουσία είναι αδύναμη ή εντελώς ανύπαρκτη. Από το 1986- 2000, η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 23%.

    Το 1999, η χώρα αυτή, ήταν υπεύθυνη για το 79% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου. Το γεγονός αυτό, σίγουρα δεν προέκυψε τυχαία. Αποτελεί την απόρροια μιας σειράς οικονομικών, πολιτικών γεωστρατηγικών παραγόντων.

    Πέρα από την αδυναμία διοίκησης της κεντρικής εξουσίας, σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης ήταν, ο εικοσαετής εμφύλιος πόλεμος και το πλήγμα λόγω λειψυδρίας που δέχθηκε η γεωργία.

    Μυανμάρ

    Η ένωση της Μυανμάρ, (γνωστή και ως Βιρμανία πριν το 1989) ήταν τη δεκαετία του '90, η δεύτερη χώρα σε παραγωγή οπίου στον κόσμο μετά το Αφγανιστάν.

    Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η χώρα άρχισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στο χώρο παραγωγής διεγερτικών ουσιών παρόμοιου τύπου με τις αμφεταμίνες.

    Τα υψηλά ποσοστά εθισμού των κατοίκων σε ναρκωτικές ουσίες, οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων AIDS, γεγονός που είχε βεβαίως αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον πληθυσμό όσο και στην πολιτική κατάσταση της χώρας.

    Προς τα τέλη της δεκαετίας του '90, οι αποδέκτες όλης αυτής της παραγωγής ναρκωτικών ήταν οι γειτονικές χώρες, κατά κύριο λόγο η Κίνα, αλλά και η Αυστραλία, όπου υπολογίζεται ότι καταλήγουν κάθε χρόνο 3-4 τόνοι οπίου.

    Ο ιός του AIDS και η σχέση του με τα ναρκωτικά

    Επίσημα πάντως, το θέμα που επέλεξαν για να μας θυμίσουν φέτος τα Ηνωμένα Εθνη είναι η μοιραία σχέση που διέπει τα ναρκωτικά και τον ιό του AIDS.

    Η χρήση ναρκωτικών ουσιών συνδέεται άμεσα με τη μετάδοση του ιού και οφείλεται για πολλά από τα κρούσματα που καταγράφονται σε χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

    Υπολογίζεται ότι σε ποσοστό που κυμαίνεται από 5-10% η μετάδοση του AIDS οφείλεται σε μολυσμένες σύριγγες που χρησιμοποίησαν οι χρήστες ναρκωτικών.

    Το ρίσκο μετάδοσης του ιού, δεν έγκειται μόνο στην ενέσιμη λήψη ναρκωτικών ουσιών. Οντας υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, οι περισσότεροι χρήστες, δεν παίρνουν σχεδόν ποτέ προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, παρασύροντας έτσι στο θάνατο και τους συντρόφους τους.

    Τα ναρκωτικά οδηγούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές

    Στις ΗΠΑ, τα ναρκωτικά είναι η υπ' αριθμόν 2 αιτία μετάδοσης του ιού του AIDS.

    Το 40% των παιδιών που πάσχουν από AIDS γεννήθηκαν από μητέρες που έκαναν χρήση ναρκωτικών με σύριγγες.

    Στη Λευκορωσία, οι τέσσερις στους πέντε φορείς του ιού του AIDS υπήρξαν ταυτόχρονα και χρήστες ναρκωτικών.

    Πολλές φορές, ορισμένες ομάδες πληθυσμών, λόγω του εθισμού τους σε ναρκωτικές ουσίες, καταφεύγουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές, που μπορεί να οδηγήσουν στον ιό του AIDS.

    Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε πόλη της Ρωσίας, οι 4 στις 5 γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στον ιό του AIDS είχαν καταφύγει στην πορνεία για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη δόση τους.

    Αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη στη Βραζιλία, σε χρήστες κρακ, έδειξε ότι σε ποσοστό 60% τα θύματα του ιού ήταν γυναίκες ιερόδουλες.

    Πηγή: Εκθεση (2001) Ηνωμένων Εθνών για την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών

    [30] Βιταμίνες C και Ε: νικούν το Αλτσχάιμερ;

    26/6/2002 5:18:00 μμ

    Η κατανάλωση τροφίμων με βιταμίνες C και Ε ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη, που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου. Γιατροί του κέντρου ''Εράσμους'' στο Ρότερνταμ, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αντιοξειδωτικών και της ανάπτυξης της ασθένειας σε 5.395 άτομα ηλικίας μικρότερης των 55 ετών.

    Το μυστικό όπλο;

    Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η μεγάλη πρόσληψη βιταμινών C και Ε που προέρχονται από τρόφιμα, μπορεί να συνδέεται με ελαφρύτερες επιπτώσεις της ασθένειας του Αλτσχάιμερ μετά από έξι χρόνια.

    Συνολικά 197 από τους μετέχοντες στην έρευνα παρουσίασαν μια μορφή άνοιας και από αυτούς οι 146 έπασχαν από Αλτσχάιμερ.

    Που θα βρούμε βιταμίνη C και E;

    Βιταμίνη C: η ασπίδα του οργανισμού εναντίον των λοιμώξεων. Είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του σώματος, την επούλωση των τραυμάτων και την καλή κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων. Η έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο. Που θα βρούμε βιταμίνη C; Στο μαρούλι, στην πατάτα, στο γάλα, στα εσπεριοειδή, στην ντομάτα, στο κρεμμύδι, στο κρέας.

    Βιταμίνη Ε: Βοηθάει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ημερήσιες απαιτήσεις είναι 10 mgr για τους άνδρες και 8 mgr για τις γυναίκες. Την βρίσκουμε στα πράσινα φύλλα των λαχανικών, στο κρέας, στα δημητριακά και στο πιτυρούχο ψωμί. Η έλλειψη της προκαλεί σεξουαλικές διαταραχές.

    [31] Ασπιρίνη: Ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου

    26/6/2002 9:58:00 πμ

    Η ασπιρίνη μειώνει στους ανθρώπους τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των πνευμόνων, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Οι επιστήμονες ρώτησαν 14.000 γυναίκες στη Νέα Υόρκη, όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη χρήση ασπιρίνης συγκρίνοντας τα ιατρικά ιστορικά 81 γυναικών, που εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα και περισσοτέρων από 800 δεν ανέπτυξαν την ασθένεια.

    Ο δρ Αρσλάν Αχμεντχάνοφ της Ιατρικής Σχολής επεσήμανε ότι "το να μην καπνίζει κανείς είναι με διαφορά ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει τον καρκίνο των πνευμόνων, αλλά η μελέτη μας φανερώνει ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί επίσης να προσφέρει κάποιο βαθμό προστασίας από την ασθένεια''.

    Το κάπνισμα ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας στην ανάπτυξη του καρκίνου στους πνεύμονες, αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη είχαν λιγότερο από το μισό κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα.

    [32] Δεν προκαλεί καρκίνο το κινητό τηλέφωνο!

    26/6/2002 9:02:00 πμ

    Τα κινητά τηλέφωνα δεν φαίνεται να προκαλούν καρκίνο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που έγινε σε αρουραίους, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις. Περίπου 480 αρουραίοι υποβλήθηκαν σε δύο τύπους ακτινοβολίας επί 4 ώρες κάθε μέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, και για δύο συνολικά χρόνια.

    "Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις έκθεσης ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζει καθημερινά ο άνθρωπος", εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Ζόζεφ Ροτί, συμπληρώνοντας πως "δεν εντοπίσαμε καμία σημαντική στατιστική αύξηση κάποιου είδους όγκου, σε σύγκριση με τους αρουραίους που δεν είχαν δεχθεί ακτινοβολία".

    Μετά από αυτό ο κ.Ροτί δήλωσε έτοιμος να πει πως τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν τα χρησιμοποιούμε την ώρα που οδηγούμε!

    Στο πλαίσιο της έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, τα τρωκτικά εκτέθηκαν σε συχνότητα 835,62 megahertz, αυτή που έχουν όλα τα αναλογικά κινητά τηλέφωνα αλλά και σε συχνότητα 847,74 megahertz.

    Μετά από παρέλευση 2 ετών, 505 μέρες έκθεσης, ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και άλλα όργανα των τρωκτικών μελετήθηκαν με μικροσκόπιο για τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων, που τελικά ποτέ δεν βρέθηκαν.

    [33] Οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού

    26/6/2002 7:41:00 μμ

    Περίπου 604 εκ. ευρώ (550 δισ δρχ) θα διοχετευτούν έως το 2006 στον τομέα του πολιτισμού στη χώρα μας, με την αρωγή και κοινοτικών κονδυλίων. Πιο συγκεκριμένα, θα διανεμηθούν κυρίως, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος ''Πολιτισμός'', σε μια μεγάλη δέσμη δράσεων που περιλαμβάνουν την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, την ανάπτυξη του τομέα του πολιτισμού στην κοινωνία της πληροφορίας και την ενίσχυση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Τα θέματα αυτά τέθηκαν σήμερα επί τάπητος στην 2η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος ''Πολιτισμός'', που διεξήχθη στις αίθουσες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Το επιχειρησιακό αυτό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα για την υλοποίηση της συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής στον τομέα του πολιτισμού, δίνει τρεις προτεραιότητες και έξι μέτρα.

    Για την πρώτη, την προστασία δηλαδή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα αναβαθμισθεί η υφιστάμενη και θα δημιουργηθεί νέα υποδομή στα μουσεία της χώρας. Σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης του σύγχρονου πολιτισμού, προβλέπεται να ενισχυθούν οι υποδομές και τα μεγάλα επικοινωνιακά γεγονότα σύγχρονου πολιτισμού, ενώ, ταυτόχρονα, θα ολοκληρωθούν τα μητροπολιτικά συνεδριακά και πολιτιστικά κέντρα. Τέλος, η τρίτη προτεραιότητα του προγράμματος δίνεται στην τεχνική βοήθεια του όλου εγχειρήματος και θα ληφθούν μέτρα για την διαχείριση, λειτουργία, παρακολούθηση και έλεγχο του προγράμματος.

    [34] Ο Πήτερ Ουστίνωφ παρουσιάζει Προμηθέα

    26/6/2002 5:41:00 μμ

    Είναι γνωστή η πρόσφορα του πολυτάλαντου ηθοποιού Πήτερ Ουστίνωφ, στα παιδιά της UNICEF, τα τελευταία 35 χρόνια. Γι αυτά τα παιδιά, επιστρέφει στη χώρα μας την κοιτίδα του πολιτισμού, όπως του αρέσει να αποκαλεί την Ελλάδα, για μια βραδιά στο Ηρώδειο, 9 Αυγούστου, αφιερωμένη στη UNICEF, όπου θα παρουσιάσει ένα μονόλογο εμπνευσμένο από το μύθο του Προμηθέα ''τα δημιουργήματα του Προμηθέα'', όπως τιτλοφορείται και έχει χαρακτηριστεί από τη διεθνή κριτική ως το πιο ώριμο και ουσιαστικό έργο της σταδιοδρομίας του. Ο μονόλογος του, συνοδεύεται από τη μουσική που έχει γράψει ο Μπετόβεν, σχετικά με αυτό το μύθο. Την παράσταση έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν πολλοί πρέσβεις καλής θελήσεως της UNICEF και ανάμεσά τους ο Ρότζερ Μούρ, η Λιβ Ούλμαν, ο Χάρι Μπελαφόντε, η Νάνα Μούσχουρη και τη Μπερναντέτ Σιράκ.

    [35] Σε τιμή ρεκόρ πουλήθηκε σπάνιος πίνακας Πικάσο

    Πηγή: ΑΠΕ 26/6/2002 2:01:00 μμ

    Ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο, τον οποίο είχαν δεί ελάχιστοι τα τελευταία 50 χρόνια πουλήθηκε χθες βράδυ σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις, στο Λονδίνο, στην τιμή των 16 εκατομμυρίων λιρών. Τον πίνακα ''Γυμνό με κολιέ'' ζωγράφισε ο Πικάσο το 1932 κατά τη διάρκεια της σχέσης του με τη Μαρί Τερέζ Ουόλτερς, η οποία είχε ποζάρει για τον καλλιτέχνη τελείως γυμνή φορώντας μόνο ένα κολιέ. Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε πέντε χρόνια μετά τη γνωριμία του Πικάσο με την Ουόλτερς στο Παρίσι, η οποία τότε ήταν μόλις 17 χρόνων.

    Ο Πικάσο την είχε σταματήσει στο δρόμο και της είχε πει '' Είμαι ο Πικάσο. Εσύ κι εγώ μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί''.

    Η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι η τιμή πώλησης του πίνακα δεν θα ξεπερνούσε τα 9 εκατομμύρια λίρες.

    Ο πίνακας αυτός είχε εκτεθεί σε δύο εκθέσεις στο Όσλο στη δεκαετία του '50 και έκτοτε δεν τον είχε δει κανείς.

    [36] ''Νυμφέας'' πουλήθηκε 13 εκατομμύρια λίρες

    Aννα Κούρτη 26/6/2002 1:31:00 μμ

    Ένας πίνακας από τη σειρά των υδατογραφιών του Κλοντ Μονέ, τον οποίο δεν είχε δει κανείς για 77 χρόνια, πουλήθηκε την Δευτέρα στην τιμή των 13 εκατομμυρίων λιρών, σε άγνωστο πλειοδότη, σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις, στο Λονδίνο. Ο πίνακας ''Νυμφέας'' θεωρείται ο πιο ακριβότερος πίνακας που πουλήθηκε φέτος.

    Ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος "δημιούργησε" τον πανέμορφο πίνακα ''Νυμφέας'', το 1906 και ανήκει στη σειρά των υδατογραφιών του.

    Το υπέροχο αυτό κομμάτι του Κλοντ Μονέ θεάθηκε δημόσια για τελευταία φορά το 1925.

    Ο πατέρας του τελευταίου κατόχου του πίνακα τον είχε αγοράσει το 1940 και έκτοτε παράμενε στην οικογενειακή τους συλλογή στη Γαλλία.

    Ο πίνακας είναι μια εκπληκτική απεικόνιση μιας μικρής λίμνης με νούφαρα και των παιχνιδιών του φωτός με το νερό.

    [37] Σε τρια χρόνια θα αποσυρθεί ο Παβαρότι

    26/6/2002 8:25:00 πμ

    Τα 70α γενέθλια του θα περιμένει για να αποσυρθεί από το καλλιτεχνικό προσκήνιο ο διάσημος ιταλός τενόρος, Λουτσιάνο Παβαρότι. Όπως δήλωσε ο Παβαρότι χθες στην εκπομπή του CNN, "Connie Chung Tonight" σε τρία χρόνια, το 2005, θα σταματήσει να τραγουδάει. Η τελευταία καλλιτεχνική εμφάνιση του θα γίνει την ημέρα των γενεθλίων του, στις 12 Οκτωβρίου, όταν θα γίνει 70 ετών. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Παβαρότι μίλησε για τους γονείς του που χάθηκαν πρόσφατα, σε διάστημα 6 μηνών.

    Επιπλέον ζήτησε εκ νέου συγνώμη από τους θαυμαστές του επειδή τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να ακυρώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή δύο παραστάσεις στη Νέα Υόρκη, επειδή είχε πάθει λαρυγγίτιδα.

    Την ματαίωση των παραστάσεων του ακολούθησε το απαράδεκτο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "New York Post", που έγραφε ''Ο Χοντρός δεν θα Τραγουδήσει''.

    [38] Κινητό τηλέφωνο, κρυμμένο σε ένα δόντι;

    26/6/2002 4:33:00 μμ

    Κινητή τηλεφωνία στο στόμα σας μέσα. . . Την ενδιαφέρουσα αυτή ιδέα έκαναν πράξη δυο Βρετανοί φοιτητές. Η πρωτότυπη συσκευή τους είναι αρκετά μικρή για να χωρά σε ένα δόντι, και συνίσταται από ένα ψηφιακό ραδιοφωνικό δέκτη που μετατρέπει τα ραδιοσήματα σε ήχο, και ένα μικρό στοιχείο δόνησης, το οποίο μεταφέρει τον ήχο στο εσωτερικό του αυτιού. Οι νεαροί εφευρέτες λένε ότι ο δέκτης τους θα μπορούσε να διαμορφωθεί ώστε να λαμβάνει ήχο από μια εξωτερική συσκευή όπως είναι το κινητό τηλέφωνο, το ραδιόφωνο ή ο υπολογιστής.

    Προσοχή μην καταπιείτε το κινητό με το φαγητό σας

    Οι φοιτητές λένε, επίσης, ότι είναι πολύ εύκολο να χωρέσει στη συσκευή ένα μικρόφωνο ώστε να στέλνει ραδιοσήματα σε μια άλλη συσκευή. Προς το παρόν, η μικροσυσκευή είναι καλωδιωμένη με μια μπαταρία.

    Ωστόσο, θα μπορούσε να παράγεται ισχύς την ώρα που οι άνθρωποι τρώνε, μιλούν ή κινούνται μέσω μιας ειδικής μικρογεννήτριας που θα είναι τοποθετημένη μέσα στο δόντι.

    [39] Το πρωϊνό φαγητό κάνει ευτυχισμένα παιδιά

    26/6/2002 4:39:00 μμ

    Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό πριν φύγουν για το σχολείο είναι πιθανόν να παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση και χαμηλή βαθμολογία, αναφέρουν στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Η απώλεια του πρώτου και σημαντικότερου γεύματος της ημέρας έχει ως συνέπεια τα παιδιά να αισθάνονται νωθρά και να έχουν περιορισμένη εμπιστοσύνη στη σχολική τους εργασία, αναφέρει η έρευνα που διεξήχθη σε 7.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό αισθάνονται ευτυχέστερα, περισσότερο υγιή, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και η απόδοση τους στο σχολείο είναι καλύτερη.

    Χωρίς πρόγευμα το πρωί; ''την πατήσατε''

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:

    το 20% των μαθητών του Χονγκ Κονγκ φεύγουν από το σπίτι για το σχολείο χωρίς να έχουν πάρει πρωινό ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών όπου το 12% των μαθητών δεν παίρνουν πρόγευμα. Από τους μαθητές που δεν τρώνε το πρωί το 23% υποφέρει από συμπτώματα κατάθλιψης, αναφέρει η έρευνα. Το 74% των παιδιών που τρώνε πρωινό παρουσιάζουν υψηλή απόδοση στο σχολείο. Το 70% των μαθητών που παίρνουν πρωινό απάντησε θετικά στο αν αισθάνονται υγιείς.

    [40] Τόκιο: H ακριβότερη πόλη του κόσμου

    Πηγή: ΑΠΕ 26/6/2002 10:29:00 πμ

    Λαχταράς μια μπύρα, να παίξεις γκολφ ή να δεις μια ταινία αυτό το σαββατοκύριακο; Εάν ναι και εάν είσαι Ιάπωνας θα πρέπει να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να απολαύσεις ένα ή όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με έρευνα της ιαπωνικής κυβέρνησης. Η μελέτη χρησιμοποιεί ως μέτρο σύγκρισης τις τιμές 38 αγαθών και υπηρεσιών στο Τόκιο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Γενεύη, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, το 2001.

    Συγκεκριμένα η μπύρα είναι 2,4 φορές πιο ακριβή στο Τόκιο από ότι στη Νέα Υόρκη, τα εισιτήρια για τον κινηματογράφο 1,5 φορές ακριβότερα, ενώ ένα παιχνίδι γκολφ κοστίζει 5,9 φορές περισσότερο από ότι στην αμερικανική μεγαλούπολη.

    Η ιαπωνική πρωτεύουσα είναι πολύ φθηνή στα τσιγαρόχαρτα και τα ανδρικά εσώρουχα.

    Το Τόκιο είναι μακράν η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για πολλά αγαθά και υπηρεσίες, η απόσταση με τις άλλες πόλεις έχει συρρικνωθεί λόγω του αποπληθωρισμού και της πτώσης του γεν έναντι του δολαρίου, τον προηγούμενο χρόνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 June 2002 - 16:55:06 UTC