Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Παπανδρέου για Σεβίλλη
  • [02] Στη δικαιοσύνη ξανά υπόθεση βιασμού τουρίστριας
  • [03] Ενα δις δολάρια για τους φτωχούς από τους G-8
  • [04] Και ψηφιακή επίθεση φοβούνται τώρα οι ΗΠΑ
  • [05] Καταργεί πολιτικές εκπομπές ο Μπερλουσκόνι
  • [06] Στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον η Δανιηλίδου

    [01] Δηλώσεις Παπανδρέου για Σεβίλλη

    27/6/2002 7:54:00 μμ

    "Αδικη είναι η κριτική που γίνεται για το ότι δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για το θέμα του ευρωστρατού" υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών σήμερα σε μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τη βουλευτή της ΝΔ και υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη.

    Δώσαμε την πλήρη εικόνα στα κόμματα, δηλώνει ο υπ. Εξωτερικών

    Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου, ενώ στη συνέχεια όπως είπε θα ενημερωθούν και οι εξωκοινοβουλευτικές παρατάξεις.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο ευρύτερο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα εθνικά θέματα, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "δώσαμε στους αρχηγούς το κείμενο που υπεγράφη στη Σεβίλλη για να έχουν πλήρη εικόνα" και πρόσθεσε ότι η ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών είναι θεσμική και όχι περιφερειακή λειτουργία. "Είναι υποχρέωση συνεπώς των κομμάτων να σέβονται τις λειτουργίες αυτές" είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επίσης τόνισε πως η Ελλάδα εξασφάλισε την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, την αυτονομία των επιχειρήσεων της Ενωσης, αλλά και της ισότητας μεταξύ των μελών της Κοινότητας και αυτών του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός κάλεσε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι αλλαγές αυτές είναι προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή και σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των 15 στη Σύνοδο Κορυφής αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

    Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης λέγοντας ότι δεχόμαστε πιέσεις στα σύνορα από τους λαθρομετανάστες και πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στο πρωτόκολλο επανεισδοχής που είχε υπογραφεί με την Τουρκία.

    Δηλώσεις Μπακογιάννη

    Από τον πρωθυπουργό-- ο οποίος είχε πάρει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τον κ. Καραμανλή-- ανέμενε την ενημέρωση η ΝΔ όπως δήλωσε η κ.Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση και τόνισε ότι υπήρξαν μερικά βήματα συγκεκριμένα στη Σεβίλλη που οδήγησαν στη θέση απ' όπου θα έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία. "Για ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα, είπε η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, η ΝΔ θα έχει τη δυνατότητα να μελετήσει το κείμενο που δόθηκε και να τοποθετηθεί".

    [02] Στη δικαιοσύνη ξανά υπόθεση βιασμού τουρίστριας

    27/6/2002 8:50:00 μμ

    Ανοίγει ξανά--μετά από ένα χρόνο-- η υπόθεση κακοποίησης μιας 28χρονης Γαλλίδας από τέσσερις άγνωστους άνδρες, οι δύο εκ των οποίων ήταν ναυτικοί του επιβατηγού πλοίου, που πέρυσι τον Ιούλιο τη μετέφερε στη Σάμο. Μετά την κακοποίησή της, η νεαρή γυναίκα είχε μεταφερθεί με ακατάσχετη αιμορραγία στον Ευαγγελισμό, ενώ μετά την αναχώρησή της για την πατρίδα της οι λιμενικοί έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο αφού κανένας από τους φερόμενους ως βιαστές που υπέδειξε η 28χρονη δεν εντοπίστηκε.

    Η μητέρα της Γαλλίδας που ήρθε στην Ελλάδα, ταξίδεψε με το ίδιο πλοίο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως η ίδια ισχυρίζεται, φωτογράφισε όλα τα μέλη του πληρώματος. Ανάμεσά τους η 28χρονη κόρη της αναγνώρισε τους δυο ναυτικούς που την κακοποίησαν. Έτσι σήμερα οι δυο γυναίκες συνοδευόμενες από το δικηγόρο τους επισκέφθηκαν την πρώτη τακτική ανακρίτρια Πειραιά Γ. Πατρώνα και ζήτησαν επανεξέταση της υπόθεσης.

    [03] Ενα δις δολάρια για τους φτωχούς από τους G-8

    27/6/2002 9:07:00 μμ

    Oι επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου συμφώνησαν να αυξήσουν κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια τη βοήθεια προς τα φτωχότερα κράτη του κόσμου. Οι επτά χώρες, που μαζί με τη Ρωσία συνιστούν την Ομάδα των 8 (G8), θα μειώσουν την αποπληρωμή των χρεών σε έως και 22 Αφρικανικά κράτη. Το πρόγραμμα ονομάζεται "Πρωτοβουλία για τις Υπερχρεωμένες Πτωχές Χώρες".

    Η Ομάδα των 8 συμφώνησε επίσης στην διάθεση πακέτου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τα επόμενα 10 χρόνια, προκειμένου να καταστραφούν τα ρωσικά αποθέματα πλουτωνίου, για στρατιωτική χρήση, ώστε να μην περάσει στα χέρια τρομοκρατών. Οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ αποφάσισαν, τέλος, ότι η Ρωσία έως το 2006 θα έχει γίνει πλήρες μέλος της ομάδας τους.

    Δικό τους σχέδιο θα καταθέσουν οι Αφρικανοί

    Η οικονομική υπόσχεση του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων δόθηκε στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των 8, στο ορεινό θέρετρο Κανασκάκις, στον Καναδά.

    Ωστόσο, οι υπηρεσίες αρωγής υποστηρίζουν ότι η οικονομική βοήθεια για το χρέος των φτωχών χωρών δεν αντισταθμίζει την πτώση της τιμής εμπορευμάτων, όπως ο καφές και το βαμβάκι, που αποτελούν τη εξαγωγική βάση των οικονομιών των υπό ανάπτυξη χωρών.

    Οι ηγέτες της G-8 θα συναντηθούν με τους Αφρικανούς ηγέτες για να συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν τις χώρες της φτωχότερης ηπείρου.

    Οι πρόεδροι της Αφρικής, ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα της Αλγερίας, ο Ολουσεγκούν Ομπασάνιο της Νιγηρίας, ο Αμπντουλαγιέ Γουαντέ της Σενεγάλης, και ο Θάμπο Μπέκι της Νοτίου Αφρικής, θέλουν να αποσπάσουν υποστήριξη για το δικό τους σχέδιο, το οποίο προβλέπει σωστή διοίκηση της οικονομίας με αντάλλαγμα επενδύσεις και αναπτυξιακή βοήθεια.

    Οι χώρες που πρότειναν την "Πρωτοβουλία για τις Υπερχρεωμένες Πτωχές Χώρες", με πρώτο τον Καναδά και με την ένθερμη υποστήριξη της Βρετανίας και της Γερμανίας, ελπίζουν ότι οι χώρες που θα πάρουν την βοήθεια θα την αξιοποιήσουν για τους κρίσιμους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

    ''Η πενία σκοτώνει περισσότερους από την τρομοκρατία''

    Πάντως, ο Αντριου Γκρέηαμ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Care, του Καναδά, πιστεύει ότι το ποσό της οικονομικής βοήθειας αντιστοιχεί σε μόλις 50 ημέρες αποπληρωμής χρεών για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Τόνισε επίσης ότι το αμερικανικό Κογκρέσσο ενέκρινε πακέτο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο τέτοια μεγάλα ποσά δεν δίνονται στους φτωχούς.

    Παρόλο που συμφωνεί ότι η τρομοκρατία είναι σημαντική απειλή, υπογράμμισε ότι "κάθε χρόνο η πενία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από την τρομοκρατία".

    Ο Χένρι Νορθόβερ, της οργάνωσης αρωγής Cafod, σχολίασε ότι "πρόκειται μεν για πρόοδο, δεν είναι όμως η ριζική τομή στην οποία προσέβλεπαν οι Αφρικανοί".

    [04] Και ψηφιακή επίθεση φοβούνται τώρα οι ΗΠΑ

    27/6/2002 9:29:00 μμ

    Το φόβο ότι οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση στον κυβερνοχώρο κατά της υποδομής των ΗΠΑ-- πιθανόν σε συνδυασμό με μια συμβατική επίθεση-- εκφράζουν ειδικοί των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ''Ουάσινγκτον Ποστ''. Οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές που βρέθηκαν στο Αφγανιστάν και η δραστηριότητα στο Ιντερνετ που εντοπίστηκε στη Μέση Ανατολή και την Ασία έχουν εγείρει φόβους ότι τρομοκράτες-χάκερς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Ιντερνετ για να κλείσουν το αμερικανικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή να ανοίξουν τις πύλες ελέγχου της ροής των υδάτων σε φράγματα.

    Η αμερικανική αστυνομία ανακάλυψε ότι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών--χρησιμοποιώντας ''πύλες'' στη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και το Πακιστάν--κατάφεραν να ''διεισδύσουν'' σε ψηφιακά συστήματα που ελέγχουν πυρηνικά εργοστάσια, συστήματα τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης και δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, μεταφορών και επικοινωνιών. Επίσης οι ειδικοί που ερεύνησαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Αλ Κάιντα που έχουν κατασχεθεί βρήκαν ότι οι χρήστες τους είχαν επισκεφθεί ιστοσελίδες που προσφέρουν οδηγίες λογισμικού και προγραμματισμού για ψηφιακά συστήματα που ελέγχουν αυτά τα κρίσιμα συστήματα των ΔΕΚΟ, καταλήγει η ''Ουάσινγκτον Ποστ''

    [05] Καταργεί πολιτικές εκπομπές ο Μπερλουσκόνι

    27/6/2002 9:01:00 μμ

    Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την πρόσφατη κατάργηση δύο πολιτικών τηλεοπτικών εκπομπών στη δημόσια ιταλική τηλεόραση ΡΑΙ, ζητά με σημερινή σχετική επιστολή του ο εντεταλμένος Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), που εδρεύει στη Βιέννη, Φράιμουτ Ντούβε.

    Δημοσιογράφοι εναντίον Μπερλουσκόνι

    Στην επιστολή του προς τον Ιταλό πρωθυπουργό ο εντεταλμένος ΜΜΕ του ΟΑΣΕ αναφέρει πως είναι αρκετοί εκείνοι στην Ιταλία, ανάμεσά τους και Ιταλοί δημοσιογράφοι, που θεωρούν την κατάργηση των εκπομπών ως "πολιτικό βήμα", δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντουβέ ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι έχει κατηγορήσει τους δύο δημοσιογράφους-υπεύθυνους των εκπομπών, ότι εκμεταλλεύονται τη Δημόσια Τηλεόραση "κατά τρόπο εγκληματικό".

    Ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο η ιταλική αντιπολίτευση και το ιταλικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στην απομάκρυνση από τα προγράμματα της ΡΑΙ των δύο ιδιαίτερα δημοφιλών στην Ιταλία σχολιαστών Μικέλε Σαντόρο και Εντζο Μπιάτζι, οι οποίοι στις εκπομπές τους "Σκιούσκια" και "Ιλ Φάτο", αντίστοιχα, έχουν επικρίνει επανειλημμένα τον Μπερλουσκόνι.

    Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δημοσιογράφων Πάολο Σερβέντι είχε καταγγείλει την κατάργηση των εκπομπών ως "επικίνδυνο προηγούμενο", ενώ η διεύθυνση της ΡΑΙ προσπάθησε να τη δικαιολογήσει με τα δήθεν "άσχημα ποσοστά τηλεθέασης" τους

    [06] Στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον η Δανιηλίδου

    27/6/2002 11:48:00 μμ

    Την πρόκριση της στις 16, διεκδικεί αύριο η πρωταθλήτρια μας Λένα Δανιηλίδου, αντιμετωπίζοντας στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον την Ολλανδέζα Μίριαμ Ορεμανς. Η Δανιηλίδου, νούμερο 38 στην παγκόσμια κατάταξη, προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον μετά τη νίκη της επί της Γιαπωνέζας Σαόρι Ομπάτα με 2-0 σετ, σε ένα παιχνίδι που κράτησε λίγο περισσότερο από μια ώρα αποδεικνύοντας την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μετά την επιτυχία της στο Ντεν Μπος, γράφει ιστορία και στα κορτ του φημισμένου τουρνουά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 June 2002 - 20:54:53 UTC